Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6058
És a gép is ott van, vagy csak a gépkönyv? Mert ha csak a gépkönyv, akkor lenyúlhatnád. Gép nélkül már úgysem jó semmire.
Előzmény: ZUpityu (6052)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6057
Az a baj, hogy nem rémlik pontosan, mi volt nálunk a P37-hez. Arra emlékszem, hogy egy tololap is volt az elején és leginkább egy T55 alvázra hajazott és brutális hangja volt ha beindították. Sajna elmúlt 16 év...
Előzmény: ZUpityu (6049)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6056
Meg lez az itt hirdetve. GLászló kolléga szervezte eddig is, és ő kezdte el a többit is szervezni. Majd alkalomadtán jelentkezz.
Előzmény: hozy(RT forever) (6051)
Maz Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6055
Ja, az a 2005-ös év nagy fejlesztése. A Csepel D 566 "Zagyva" műszaki mentő felépítménye URAL-4320 alvázra-ra átépítve.
Előzmény: monfondir (6050)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6054
Vazze!
Lehett= lehetett, Kirándukáskor=kiránduláskor
Előzmény: monfondir (6050)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6053

Ja, és még egy dolog. Ha már láttad ezt a harcálláspontot, akkor magad elé tudod képzelni az érdi és a sárbogárdi harcálláspontokat. A technológia, a kiépítés szinte ugyanaz volt, mint ez, csak ott három szinten rajzolták a tervtáblát. maga a létesítmény is két emelet volt, jó mélyen a föld alatt. Itt láttál néhány különféle rendeltetésű vezetési pontot egymás mellett, természetesen rendesen elválasztva egymástól. A másik kettőben meg szinte egy légtárben volt egymás mellett az Rt. zászlóalj meg a rakéta ezred harcálláspontja, és ha már ott volt, odacsapták a végébe a vadászirányító pontot is. Az egyes részeket csupán egy üvegfal választotta el egymástól. Külön csupán az Rt. század vezetési pontja volt, mert azt legalább egy rendes fallal választották el. Igaz, az kisebb is volt.

Az első képen az Rt. század vezetési pontja van. egy kis jelentéktelen luk a többihez képest.

A második képen az Rt. zászlóalj harcálláspontja van. A szemközti oldalon a betonfal felső széle és a felette látható vasszerkezet kb. embermagasságban van. Még ez fölött kezdődött a tervtábla.

A harmadik képen az Rt. zászlóalj vezetési pontjának galériájáról állva fényképeztem le a lényeget, ezeknél az asztaloknál üldögéltek a szolgálatban lévő szektor parancsnokok és egyebek. A pult alatt meg jó néhány diktor darálta sebesen a számokat. Ugyanis az AVR mellett ment a hagyományos vezetés is.

A negyedik képen látszik a vadászirányító pont... helye. Ez a pont egymaga képes volt 12? vagy 15? vadász géppár rávezetésére, és a rakéta ezred tevékenységével való összehangolásra.

Az rakéta ezred harcálláspontjáról is csináltam annak idején képet, de az nem sikerült olyan jól.

Akik csütörtökön ott voltak Kupon, azok képet alkothatnak a méret különbségről.

Előzmény: monfondir (6043)
ZUpityu Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6052
Nálunk az alakulatnál még ennek a típusnak a gépkönyve van kint. ATSz-ként nevezi, más típujelölést, számot nem ír. Az 50-es években gyártották.
Előzmény: Volt tüzér (6047)
hozy(RT forever) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6051

Hát igen. Miután beindult az RHP ( vagy ez már a titkos rész??? :) ), már sokkal nyugisabb lett a helyzet a HÁP-on, és már "csövet" sem kell adni a lokátorokban. Se diktor, se tervtábla kezelő. Csoda, hogy a tervtáblát még fennt hagyták. ( szétvágva, asztalra fedlapnak szokták újabban használni... )

Én is drukkolok a maradék, maroknyi RT századnak, hogy maradjanak!

Kedves Volt tüzér!

Esetleg lehet majd csatlakozni a medinai látogatáshoz, vagy már megvan a létszám?

üdv. hozy

Előzmény: monfondir (6043)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6050
És még be is lehett ülni az őszi kirándukáskor! :)

Lánctalpas belülről

De most is volt érdekesség, legalább is ilyet most láttam először (nálunk nem volt).

Vontató
Előzmény: **ven** (6045)
ZUpityu Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6049

Üdv!

Az ATSz jelen pillanatban minden P-37 lokátorállomás szerves és elválaszthatatlan tartozéka. Az ATSz darujával szerelik fel és le az adókabin antennáit.

Előzmény: Maz (6044)
Maz Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6048
Ez a sima ATSz. Súlyához képest eléggé erős egy szerkezet volt.
Ez után jött az ATSz-59:

Majd az ATSz-59 G
Előzmény: Volt tüzér (6047)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6047
Ez itt miféle masina. Az ismereteim szerint ez is ATSZ, nekünk annak idején, a lérak osztályoknál ilyenek voltak A hőskorban még tizen... darab, mikor odakerültem, akkor már csak kettő.
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6046
Persze, mert ez nem egy síma Rt. század harcálláspont volt. Ez eredetileg a pápai repülő ezred mellé rendelt Rt. zászlóalj vezetési pontja volt, de ott volt a repülő ezred tartalékja is, sőt ha már ekkora gödröt kellett ásni, ide telepítették a veszprémi lé. hdt tartalék vezetési pontot is. Emlékezz vissza, a készenléti épület bejárata és a képen látható gödör között mennyi volt a távolság. Ez a hatalmas terület volt a vezetési pont komplexum. Sejtheted, ezeket az ajtókat nem azért csinálták, hogy beférjen a tervtábla, meg sok volt a felesleges vas és beton, hanem így fért el az Rt. zászlóalj tartozéka, az automatizált vezetési rendszer egyik része. Nem tudom, ezt hogy hívták, a saját szakmámban a Vektor és a Szenyezs volt a neve. Ezeknek volt köszönhető, hogy nem 10 - 15 perc volt a céltáj átfutása az Rt. század és a lérak osztály között, hanem másodpercek. Az azért nagy különbség. Amekkora hatalmas országunk van, annyi idő alatt szinte kényelmesen ki is lehet repülni az országból.
Előzmény: Volt tüzér (6042)
**ven** Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6045
Itt volt kettő, de Zsámbékon is van a múzeumban egy darab.
Maz Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6044
2. kép, ATSz-59 G is most készült? Úgy tudtam, egy darab van az országban a Currusnál.
Előzmény: Volt tüzér (6041)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6043
Ha már Volt Tüzér felhozta a HÁP dolgot :)
A harcállás pont elég brutális volt, egy sima RT század harcállásponthoz képest. Már a bejárata is! Amit felraktál képet amikor próbáltam "megidézni" a múltat Nyeva-val egy körömnyi zsírkrétával (Haj micsoda kincs volt a jó kréta a HÁP-on anno!A legjobbakat saját magunk készítettük/öntöttük anno!) az, a volt ezred HÁP TT-ja volt (jelenleg kondi terem), viszont az éles HÁP-on, bíz ott volt a jó öreg fokhálós tervtábla. Igaz most csak hirdetőfalként szuperál. A többi dolog meg titkos :)
Azért én nagyobb nyüzsire számítottam a HÁP-on de hát a technika vívmányok...
Drukkolok, hogy a maradék RT ne vesszen el...
Képekhez: emailem publikus kedves Topickiránduló társak. :)
RT forever!
Előzmény: Volt tüzér (6042)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6042

Bent voltunk a harcállásponton, szépen végignéztünk mindent. Az éles HÁP-on nem tudtunk fényképezni, mert állítólag a valós légihelyzet nem publikus. (Ennek az okát nekem megmagyarázhatná valaki.) Pedig ott láttam az egyetlen olyan tervtáblát, amelyik még nem volt eltorlaszolva ócska szekrényekkel és egyebekkel.

A medinai látogatás be van tervezve, a szervezése elkezdődött.

Előzmény: hozy(RT forever) (6040)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6041

Nekem a légvédelmen belül nem konkrétan ez volt a szakmám. Én a céltájékoztatási láncnak pont a másik végén dolgoztam, egy légvédelmi rakéta osztálynál. Ám a környezet, az épületek és a színek egyáltalán nem voltak ismeretlenek, sőt... Jól éreztem magam a volt kollégáim körében, azok körében, akikkel itt nap mint nap osztjuk az észt. Én 40 - és 50 közötti képet csináltam, viszonylag jól sikerültek. 500 - 600 KB körüliek. Apránként küldöm, akinek kell. Itt van mintának néhány.

Azért vannak még, akik nem felejtették el, amit sok éve belévertek.

hozy(RT forever) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6040

Üdv. mindenkinek!

Örülök, hogy kirándultatok egyet a kupi bázison! ( egy-két velem végzett kolléga még most is ott teljesít szolgálatot )

A HÁP-ra is bejutottatok, vagy oda nem engedtek be senkit?

Majd Medina ügyben esetleg én is megpróbálhatok segíteni, ha gondoljátok.

Szép hétvégét!

monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6039
Az "Egyetértek" arra is vonatkozott, ahogy a Radabázis hozzánk állt, a köszönetre az Őrnagy Úrnak aki segített az ügyeben (bízom még a medinaiban is) az "idegen vezetőinknek". Az ebéd "ügy" meg még nincs lezárva remélem! :)
RT forever!
Előzmény: monfondir (6038)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6038
Egyetértek mindennel! Rögtön visszazökkentem amint beléptema 37-es fedezékbe meg a TT mögé :). Hát még a P-18, a hagyományos indikátorával! Jaj Istenem!
Fiam másnap mindenkivel tudatta az oviba, hogy mit látott és hol volt :). Nem tudom, mikor láthat még, egyszere MIG-29-t "csövön" + a saját szemmel amint kilép a fedezékből és látja amint elmennek a laktanya mellett! (Anyjának azt mondta, iskola előkészítő után hogy lokátoros lesz :)). Igaz nyáron, a tatai Szent László nap után meg "Tankos" :).
Látom, elég jók a képek amit a műszerbe készítettél. Hogy lehet, hozzá jutni a képekhez teljes méretben? Ezt kérdezem mindenkitől aki ott volt, különös tekintettel a csoport képre. Medinára, ha össze jön, jönnének esetleg más RT-sek is...

Ami Volt Tüzért "lázba hozta", az "öreg" 37-es.
Az

A fiam innen nézte a Mig-eket.
P18's Hill

Egyik kedvencem a PRV17.
PRV éppen Bécs felé néz...

Üdv,
Zsolt
Előzmény: sandinista (6036)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6037

Az a baj, hogy ezeket az orosz csupa hasznosítható anyagból csinálta. Ha nem így lenne, nem érdekelne senkit az egész, csak az olyan őrülteket, mint mi.

Nem változott semmi.

Előzmény: volt OG töltö (6035)
sandinista Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6036

Néhány kép ízelítőül a csütörtöki kirándulásról

Kup1

Kup2

Kup3

Kup4

Hihetelen, hogy 15 évvel a leszerelés után ennyire meg bír fogni ismét az egész atmoszférája. A szagok, a hangok, még a PRV zaja is :-) ....annyira ismerős volt minden mintha tegnap vettem volna le a gyakorlót. 

Köszönet Lacinak a szervezésért (a kaja miatt fenntartom, hogy őrült vagy :-) ), a veszprémi ezrednek és a radarbázisnak, hogy lehetővé tették ezt a kirándulást, és persze a élvezetes "idegenvezetést" is.

volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6035
Azért mert nekik az agyuk csak addig terjed,hogy alumínium,vas,réz,öntvény meg,hogy mennyi kilója.
Tényleg meg változott a számod?Tényleg mi a helyzet Zsámbékon?
Előzmény: Volt tüzér (6034)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.30 0 0 6034
És vannak, akik ezt a munkát nagy lelkesedéssel és nagy szorgalommal végzik.
Előzmény: volt OG töltö (6033)
volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.30 0 0 6033

Na ebben bizony igazad van:)

Kicsit szar volt ott a szétbarmolt rakéták között mászkálnik:((

Előzmény: Volt tüzér (6032)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6032
Alighanem jobban tetted volna, ha velünk jössz.
Előzmény: volt OG töltö (6030)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6031
Az egyáltalán nem segédhajtómű, hanem starthajtómű. Valóban négy darab van belőle. Vasból van a faszi, a falvastagsága nagyjából 1 cm. A hajtóanyag lőpor, ami úgy kerül bele, hogy még folyékony állapotban egy sablon szerint beleöntik. Na ebből a lőporból van belőle jócskán. Sajnos nem cső vagy pasztilla formában van benne, mint a másik rakétákban, hanem egyben beleöntve. Ha tudsz valami módszert, amitől az a szar elfolyósodik, akkor egyszerűen kiöntöd. Ha nem, akkor valami mechanikus lehetőséget kell keresned, de olyat, amitől nem robban fel, mert akkor nagyot tud pukkanni. A laval fúvókák egyébként leszerelhetők, akkor könnyebben hozzáférsz.
Előzmény: rexplo21 (6025)
volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6030
Itt meg a szuvenír:)
volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6029
Üdv néktek!
Ma sikerült el jutnom Csepelre ahol a rakétákat vágják szét:((
Csináltam pár képet és szereztem egy kis szuvenírt:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!