Keresés

Részletes keresés

BlueBird Creative Commons License 2002.03.11 0 0 113
Lehet, hogy a rencer miatt.
Előzmény: csinnnKA (112)
csinnnKA Creative Commons License 2002.03.11 0 0 112
Hogy-hogy-hogy-hogy??? :-O
Ezt nem értem!
Klikk a linkre... nekem müxik rendesen... neked mi(ért) nem??? :-(
Előzmény: BlueBird (111)
BlueBird Creative Commons License 2002.03.11 0 0 111
Kedves CsinnnKa köszönöm szépen, de nem bírom megnyitni : (
Előzmény: csinnnKA (110)
csinnnKA Creative Commons License 2002.03.11 0 0 110
Attila!
Biztos vagyok benne, hogy lesznek itt olyanok, akik igazán tudnak segíteni neked, addig is én adnék 1-2 infót (amit ugye én /is/ tudok)! :-)
1. Repjegy 150-170e között (attól függően, hogy hol rendeled). Lehet utazási irodán keresztül, vagy közvetlenül Malévtól!
2. Megmondom őszintén, amikor precízen utánaszámoltunk, kicsit rácsodálkoztunk: utazási irodával olcsóbb volt a szállás (hangsúlyozom: a miénk!), mintha a neten, a honlapjukon keresztül foglaltunk volna. (Utazási irodás csaj elmondta: igen jelentős kedvezményt kapnak az utazási irodák a maldívoktól, hiszen így fixen el van adva x szobájuk.) Ezt a kedvezményt Te -mint kívülálló civil- nem kapod meg. Tehát még így is (vagyis hogy az utazási iroda ráteszi a hasznát) olcsóbb volt rajtuk keresztül.
3. Költőpénz szerintem nagyon egyéni (hány kirándulást akartok, ill. milyeneket, mennyit és mit isztok stb.).
4. Kizárólag(!) oda tudsz menni a szigetedről, ahová ők kirándulást szerveznek. Maléra, a fővárosba csaknem mindenhonnan van kirándulási lehetőség, ezen felül nyilván néhány környékbeli halászfaluba és üdülőszigetre. Sehonnan nem utazgathatsz akárhová! (Ennek elsősorban utazási-eszköz-béli feltételei hiányoznak, magyarán: nincs mivel utazgatnod.)
5. Én esküdni mertem volna, hogy nyáron nem szabad nekivágni, de Laci&Jucua elbizonytalanítottak. A mi szigetünk pl. július-augusztusban "zárva" van, illetve egy részében "negyed-gőzzel" működik, a monszun, a trópusi esős-szeles-viharos hetek miatt, a személyzet 70 %-a ekkor megy szabadságra.
6. Két főre egy szolid utat? Meerun 700e Ft körül jöhet szóba a legolcsóbb, nekünk majdnem egy milla volt (költőpénzzel együtt). Igaz, január elején, ami ott is főszezonnak számít! :-)
7. Spórolást a Maldívokon felejtsd el (4 $ egy liter ásványvíz!!!). A pezsgő-tablettás dologról annyit, hogy a mi szigetünkön kihangsúlyozták, hogy TILOS a vízből inni, mert csak só- és mittoménmilyen szűrőberendezésen megy keresztül az óceán vize, és ez a fajta vezetékes víz kizárólag fürdésre alkalmas. (Voltak, akik a fogmosásból és a jégkockák formájában elfogyasztott víztől erős hasmenésben szenvedtek végig!) De lehetnek olyan szigetek, ahol komolyabb a szűrés, és iható a víz.

BlueBird!
Csss... csak neked... csak itt... csak most... (utána meg a többieknek is)! ;-DDD
Í M E !!!

Előzmény: aTTILa (106)
BlueBird Creative Commons License 2002.03.11 0 0 109
Aha, aha!!!
Előzmény: csinnnKA (108)
csinnnKA Creative Commons License 2002.03.11 0 0 108
Mellesleg most pakolászom fel a honlapomra a maldív képeket... lehet, hogy már holnap elkészülök vele, s esetleg megadhatom a titkos paramétereket az esetlegesen érdeklődőknek! ;-)
csinnnKA Creative Commons License 2002.03.11 0 0 107
Hógolyó!
A túrista-szigeteken tök szabadon öltözködhetsz, ill. bármilyen ruhában mászkálhatsz.
Monokini nem engedélyezett, bár ha saját partszakaszod van, ledobhatod a fürdőruci-felsőt, én több félmeztelen csajszit is láttam, holott hivatalosan tiltott a (fél)meztelenkedés.
Az étterembe általában sehol sem engedélyezett a csak fürdőruha... viszont ha a fürdőrucidra felkapsz egy maxi-pólót, máris szalonképes vagy. (A short-rövidpóló szerelés is elfogadott.)
Ha bementek Maléra (vagyis a főváros-szigetre), a mecsetekbe csak fedett vállal és térddel engednek be. Nekünk mákunk volt, mert a shortos fiúknak és miniszoknyás csajoknak ingyen osztogattak "kölcsön-kendőt", amit szoknyaként magadra kellett kötni... de pl. egy ismerősöm mesélte, hogy nekik ugyanezért (vagyis ugyanilyen) kölcsön-kendőkért 1 $-t kellett fizetni (attól függ, mennyire élelmes az ottani idegenvezető).
Szóval az "őslakos" szigetekre szolidabb szerelés illik (ne felejtsd el, ők muzulmánok!), de "otthon", a saját szigeteteken lehet lazábbra is venni a figurát! :-)

Egyébként a szigetedről annyit, hogy elhaladtunk mellette, ugyanis Meeru Full Moon fölött van! Nagyon szép sziget(nek látszott)! ;-)

Néhány hasznos link:
Hasznos információk a szigetről, telefonszámok
Ez pedig a sziget saját honlapja, ha jól láttam!
Keresgélj a neten, én tömérdek infót csipegettem fel innen! ;-)

Előzmény: HóGoLYó (105)
aTTILa Creative Commons License 2002.03.08 0 0 106
Sziasztok!

Nagyon jo a topic, koszonhetoen a hasznos hozzaszolasoknak!

Nagyon kedvesen egyesek felajanlottak korabban, hogy segitenek esetleg egy utazast megszervezni, ugyhogy nagyon halas lennek, ha valaki, aki mar volt (akar tobbszor is) a Maldiv szigeteken meg tudna valaszolni a kovetkezo kerdeseket:

1. Mo.-n hol lehet/erdemes repjegyet/utazast venni? Kb mennyi jelenleg?

2. Az egesz utat erdemes utazasi irodaval leszervezni, vagy pedig interneten a szallas konnyen leszervezheto egyenileg? Melyik megoldas olcsobb?

3. Mennyi USD koltopenz kell kb egy napra fejenkent? Mennyivel lehet elvergodni valahogy, es mennyivel tudod igazan jol erezni magad (fejenkent)?

4. Mennyire szabadon lehet utazgatni a szigetek kozott? Mennyire draga? (Olvastam, hogy nem igazan lehet akarhova kirandulni...)

5. Julius-augusztus jo idopont-e az utazasra? Melyik masik idopont idealis?

6. 2 fore egy szolid utat mennyibol lehet kihozni?

7. Mit cipeljen az ember magaval, hogy tudjon esetleg sokat sporolni? (Pl. a pezsgotablettas otlet nagyon tetszett:-) )

Elore is koszonettel:

Attila

HóGoLYó Creative Commons License 2002.03.03 0 0 105
Sziasztok!

Sok, sok érdekes dogot tudtam meg tőletek.Mi 3 hét múlva utazunk a Full Moon szigetre.Tudtok róla valamit?
Még egy dologról nem olastam ebben a topikban,hogy van-e valamilyen öltözködési illem?Fiukna hosszú nadrág, lányoknak fedetlen váll stb.
Kösz minden tájékoztatást.

csinnnKA Creative Commons License 2002.02.25 0 0 104
Ja, semmi... csak a 97-esben írt hozzászólásod alapján azt gondoltam, hogy talán árakat is tudsz (értsd: megjegyezted a maldív utak árait), mert az én emlékezetemben csak annyi él, hogy a Malév Airtours nekifutásból jóval drágább, mint a többiek! :-)
Előzmény: aljas666 (103)
aljas666 Creative Commons License 2002.02.22 0 0 103
Nem tudom, én nem szoktam utazási irodával utazni, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom.
Előzmény: csinnnKA (98)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.22 0 0 102
igen, "szép magyar szó".
de az hazai búvárok körében a magyarítás inkább: snorizni, snorkelezni.
:-)))
Előzmény: csinnnKA (101)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.21 0 0 101
Nálunk a 2 hét alatt egyetlen egyszer volt "vihar".
Azt is azért kell idézőjelbe tennem, mert este furcsa kopogásra lettem figyelmes... kimentem a bungiból, hát látom, hogy ömlik az eső. De úgy, amilyet még világ életemben nem láttam. Csodálkoztam is, mert kb. 5-6 perccel előtte mentünk be a bungalóba, akkor sötétedett be, és előtte még hétágra sütött a nap (amíg ugyi le nem ment). Szóval nagyon hirtelen jött a felhőszakadás. De jó, hogy kimentem megnézni, mert mire ember lezuhanyozott a fürdőszobában, addigra elállt. Tehát az egész nem tartott tovább 10 percnél. Olyan hajladozópálmafás szél akkor sem volt, csak a vízfüggöny.
Mondtuk is Mauruh-nak (pincérünknek), hogy "Itt soha nincs igazi vihar?"
Na erre mondta ő, hogy "Ajajj, dehogynem! Csak épp nem ebben az évszakban, hanem majd május-június tájékán, mielőtt szabadságra megyünk!"
Ezért is volt, hogy olyan nagy előszeretettel érdeklődtem Lacitól a nyári maldív tartózkodásuk iránt, mert én eddig eleve kizártam a tavasztól-őszig terjedő időszakot. Úgy gondoltam, hogy azért sokkal olcsóbbak azok az utak, mert nyilván végig x@r idő van ott olyankor. De ha nem így van... akkor érdekes lehet! (Pláne, hogy én sem vagyok a saját pénztárcám ellensége!)

KORALLOK: bevallom, mi is javarészt csak olyan helyeken snorkelingeztünk (de szép magyar szó), ahol még leért a lábam, mert fóbiám van a nyílt vízeken a túl mély víztől (elég rossz úszó vagyok). A maximum, ameddig rávettem magam, egy másfél-két méter vízmélységű korallszirt, aminek a széléig elúsztam, s a végén megfordulva a túloldalán nagy hirtelen kb. 5-10 méteres vízmélység "fogadott", amitől egyrészt frászt kaptam, tehát elindultam visszafelé, másrészt olyan elementáris erővel ragadott meg a víz, hogy néhány másodpercig egész komoly halálfélelmem volt. Iszonyú erős tud lenni a víz sodrása ott, ahol már ereje van a víznek. Kb. ennyi az összes tapasznyalatom. :-)

Előzmény: CáPeti (100)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.21 0 0 100
csinnnKA

Megnéztem és is a linek amit írátál.
Egyik másik képen nagyon ronda fekete felhők vannak. Ezek is olyan jönafelhő-nagyzivatar-elmegyafelhő típusú napi esemény, vagy ezek évszakok szerint változnak ?
A másik, ami feltűnt: a snoris képeken látható "korallszirt" ugye csak a strandon levő ? Voltatok beljebb is ? vagy inkább pontosabban lejjebb is ? Ott milyen a tenger ?

Előzmény: csinnnKA (99)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.21 0 0 99
Laci!
Találtam neked valamit!!! :-)
A nagy keresők segítségével élménybeszámolókat és képeket keresgéltem a neten a szigetünkről, amikor ezt találtam!
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.21 0 0 98
A Malév Airtours nem túl drága?
Előzmény: aljas666 (97)
aljas666 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 97
A Malév Airtoursnak viszont van társasútja a Maldív-szigetekre, de csak repülőjegyet is lehet náluk venni bárhová, és nem csak a Malév járataira.
Előzmény: bibib (94)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.18 0 0 96
Bizony nem megy... sajnos! :-(
S azért meg kell mondanom, hogy odafelé a Zürich-i átszállás, visszafelé meg Párizs is elég messze volt ahhoz, hogy egy picit morogjunk emiatt. Pláne, amikor repülés közben a SRI LANKAN légitársaság hatalmas gépén utazva az előttünk lévő ülés háttámlájába beépített monitor térképén megjelent Magyarország és a "Budapest" felirat. Itt repültünk keresztül Bp. felett, csak éppen emiatt még 5,5 órát kellett repkedni (pontosabban 2 oda, 2 vissza, plusz a Párizsban töltött másfél órás várakozás).

Hiába... itthon még nem olyan nagyon elterjedtek a maldív utak, hogy érdemes legyen akár csak charter-gépet is indítani... arról nem is beszélve, hogy Maldívon mindenki bőszen mobiltelefonált, jószerivel egyedül mi, magyar szorultunk a 8 $ / perces vezetékes hívásokra. :-(
(Bár előtte felhívtam a Pannon is + a Westelt is, de persze azt sem tudták, hogy hol vannak a Maldív szigetek, s csak a listából kikeresve közölték "sajnálattal", hogy nincs lefedettség.)

Előzmény: bibib (94)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.18 0 0 95
Én "csak" dolgoz! :-)
Meg titkon szívem szakadozik meg... jubleum vanik... egy hónapja lesz, hogy hazajöttünk. Utálom, hogy érzésre már tök olyan, mintha fél éve történt volna. :-(
Épp 7végén meséltük a barátainknak, akiknél vendégségben voltunk: Maldív a világ legszebb, legegzotikusabb, legfantasztikusabb tengerpartja, igazi Édenkert... nem vicc... első perctől az utolsóig úgy éreztük magunkat, amíg kint voltunk, mintha álmodnánk. S számtalanszor, amikor a 28 fokos vízben pancsikolva visszafordultunk, a szigettel szemben, hogy gyönyörködjünk benne, elszorult szívvel gondoltunk arra, hogy nemsokára mindez csupán emlék lesz, s hogy milyen mélyen kell az elménkben (és a lelkünkben) elraktároznunk ezt a képet, a Paradicsom-beli emlékeket, színeket, illatokat, a szikrázóan hófehér homokon, a hihetetlenül türkiz vizet... a sós és párás levegőt... mindent! Komolyan mondom, egy ilyen helyre elmenni (az anyagi csődön kívül) kész mazochizmus! :-)
Előzmény: CáPeti (91)
bibib Creative Commons License 2002.02.18 0 0 94
Malév nem megy Maldív-szigetekre. Nem bírom a pontjaimat sem leutazni, mert Malév-val alig lehet egy-két helyre eljutni. :(
Előzmény: aljas666 (93)
aljas666 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 93
Utazz olcsóbban! Malév Airtours bármilyen szolgáltatására beváltható, 500.000 Ft értékű utazási utalvány 450.000 Ft-ért eladó.
20/931-1098
bibib Creative Commons License 2002.02.15 0 0 92
Max álmodozom! Azt képzelem, hogy a kinti napsütés meleget is jelent...:)
Előzmény: CáPeti (91)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.15 0 0 91
Halihó !!!
Van itt valaki ??

Ennyire dolgoztok, vagy mindneki nyaral ?!?!?

csinnnKA Creative Commons License 2002.02.11 0 0 90
Hékásra! Ne fájdítsd a szívem! :-)))
Előzmény: CáPeti (89)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.11 0 0 89
Háááát, nem tudom, hogy neked milyen élményeid vannak, de én itthon eddig mindenütt jobb pizzát ettem (és persze olcsóbbat) mint a hét végén Velencében. Lehet, hogy csak kifogtam valalmi benga helyet, de szinte csak ide lehetett beférni, mert akkora tömeg volt. De ellenben, nagyon finom forralt bort árultak, amit rendszeresen meg kellett kóstolnom, mert eléggé hideg volt.
A rendezvény azonban iszonyúan látványos volt, több száz jelmezes, utcai zenészek, szabadtéri koncert, árusok…… igazi karneváli forgatag.
Előzmény: csinnnKA (88)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.11 0 0 88
Én látom... szerencsére... el is gyengültem az ismerős képeket nézegetve.
Én is nagyon szeretem Velencét, tényleg a pici zeg-zugos utcácskák, keskeny sikátorok, utcára teregetett bugyingók... a zsúfolt vaporettók, utast-csalogató gondolások... isteni kávék és pizzák, pasták, krémfagyik (nyammm).
Még nem voltam a Muráno-Buráno szigeteken, az akadémiai képtárban... szóval még mindig van miért visszamennem! ;-)
Előzmény: BlueBird (87)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.11 0 0 87
Én is nagyon imádom, nem érdekel, hogy csatorna szagú, meg hogy süllyed (illetve érdekel, nagyon sajnálom), de nagyon szeretek olvasni is róla (mármint a történelmét) és nagyon szeretek elveszni a kis utcák és terek közt. Imádom azokat a gyönyörű palotákat és imádnék ott lakni egy ideig : ) Mondjuk egy évig, hogy láthassam ott az összes évszakot.

Cá-Peti képeit sem látom. A búvárosak viszont nagyon tetszettek!!!

Előzmény: csinnnKA (86)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.11 0 0 86
Komolyan mondom, tömény nosztalgia! :-))))))))))
Tavaly augusztusban voltam utoljára Velencében (na jó, ez így kicsit nagyképűen hangzik... szóval életemben másodszor).
Pont aznap jöttünk haza, amikor a Rialto-hídnál volt az a bizonyos robbantás, úgyhogy sejtheted, hogy miénk család rongyosra rágcsálta száját aggodalmában. Mi meg mit sem tudtunk az egészről, mert épp akkor szálltunk fel a vonatra.
Szóval a nagy kánikulában ronggyá égett háttal és karral pont arra gondoltunk, hogy milyen buli lehet idejönni a karnevál idején. A tömeg nem lehet nagyobb, mint akkor volt, augusztusban, és hát azért a sok maskarás... na meg ugye a sok szép álarc... vettünk is egyet, otthon van a falon! ;-)
A képek szuperjók lettek! (Hmmm... Szent Márk tér, Bazilika, Sóhajok hídja... imádom Velencét!)
Előzmény: CáPeti (85)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.10 0 0 85
Sziasztok !

kicsit OFF a téma, de azért utazás !

Karnevál

Jucua Creative Commons License 2002.02.10 0 0 84
http://kep.tar.hu/jucua/index.phtml?aid=27515554&pid=681066
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 83
Asszem megtudom oldani a dolgot...
Előzmény: csinnnKA (82)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.08 0 0 82
Ismersz CD másolót? Nekem a húgom ex-barátja az volt, de már nagyon "ex", nem lehet megkérni.

"Ismered-e" sztori jó, nekünk is volt hasonló: aki Malén volt a (telepített) idegenvezetőnk a másfél órás kis városnézéshez, egyébként egy tündéri fiú, vagy 40 kg és 150 canti... szóval egész jól összebarátkoztunk, és dumáltunk aközben is, amikor egyik helyszínről a másikra mentünk. Épp a halpiacról a gyümölcspiacra vonultunk át, amikor megkérdezte, hogy honnan jöttünk, erre mondjuk, hogy magyarok vagyunk... hát... szája fülig ért, és nyomban elkezdett oroszul beszélni, mert előtte épp azzal villogott, hogy valami 6-7 nyelven perfekt. Mi meg néztünk rá, hogy mi baja van, miért váltott nyelvet. Hát képzeld csak... nekünk akart kedvezni, mert tudta, hogy Magyarországon évtizedeken keresztül orosz volt az iskolában kötelező nyelv.
(Mondtuk neki, hogy nyugi, már szinte senki sem beszél nálunk oroszul.)
De azért eközben egészen ki voltunk akadva a tájékozottságától és műveltségétől! :-)

Na cupp, mentem haza, megjött a "sofőröm"! ;-)
Jó 7végét minden kedves topiclakónak!!!!!!!

Előzmény: HA-SLN (81)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 81
Mi is hoztunk egy tök jó CD-t!
Az is méregdrága volt, de már nem emlékszem mennyibe is került. A reptéren vettük, egy kicsi üzletben. Az érdekesség az volt, hogy mikor kiderült magyarok vagyunk, az ürge cseme megcsillant, és mondott egy nevet, hogy ismerem e!
Persze, hogy nem, de mint mesélte volt nálunk tanulni, és van egy csomó magyar barátja.
Tök jó volt.....
Akár cserélhetnénk is lemezt.... vagyis átvehetnénk.
Előzmény: csinnnKA (80)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.08 0 0 80
Laci!
Köszi, arany vagy, most már (hogy stílusos legyek,) "képben" vagyok!
Hát igen, a merőleges nem volt mindig merőleges... sőt, mivel elég sokszor volt fátyolfelhős, szűrt napos időnk, talán még a szikrázó napocska is elmaradt, de ha sütött is, azt már végképp nem tudom, hogy háttal napnak voltam-e. (Az első 5-10 kép szinte felismerhetetlen és élvezhetetlen, mert még azt is meg kellett szoknom vagy tanulnom, hogy mit látok a búvárszemüvegen keresztül azon a kis résen abban a kevés fényben.)
Hát csoda, ha se színe, se semmi?! :-(
Na majd "a legközelebb"-kor! ;-)

ZENE:
Egyébként hoztunk egy kassi kis DHONI zenét tartalmazó CD-t, isteni!
Baromi drága volt (közel 30 $), de megérte, mert ha kiülünk a kicsi (sorházi-zsebkendőnyi) kertecskénkbe a hintaágyba, és behunyjuk a szemünket, akkor újra és újra Meerufenfushi-ra tudjuk képzelni magunkat! :-)

HA-SLN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 79
Peti!: Ezek a fotók, nem igazi képek, vagyis mint már írtam egy filmből vannak kivágva.
Nincs meg csak ebben a minőségben, de ha megtartjuk a Maldívos talit, akkor megnézheti mindenki mozgóképen, zenével aláfestve egy nagyképernyős tv-n. Az többet fog érni, mint a képcserélgetés.....
Előzmény: CáPeti (77)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 78
Jajajaj!
Egyszerhasználatos gép?? És vakuval?
Én még nem láttam vakus eldobható fényképezőt!
Nem érné meg szerintem, de nem kizárt, hogy van!
A profi képeket, kimondottan erre a célra kapható gépekkel csinálják, és mint mondtad tényleg vakuval. De ezek a gépek számunkra elérhetetlenek.
A fény hiánya, először abban mutatkozik meg, hogy a felvételen eltünnek a szinek. De a vízálló egyszerhasználatos gépnél még az is gond: Hogy mivel vízalá szánják, ahol kevés a fény, vagyis kevesebb mint kint ahol süt a nap, egy gyengébb szemcsézetű filmet, vagyis fényérzékenyebbet tesznek a gépbe. Ha jó minőségű, nagyfelbontású film lenne benne, vagy sötét lenne e akép, vagy elmosódott, a nagy záridő miatt. A kis szemcseszerkezetnek ezért itt nagy az előnye, de ennek az az ára, hogy aszinet kevésbé élénkek mint a valóságban. Ha legközelebb CsinnnKa! vízalatti képeket szeretnél csinálni, minden esetben csak tűző napon csináld, és háttal a napnak, és lehetőleg merőlegesen a víztükörre, vagyis függőlegesen tartva a gépet. Így elérheted a maximális minőséget.
Persze az ember mikor megvásárol egy efféle eldobhatós ketyerét, nem is igazán számíthat túl jó minőségre. De mint mondtad! Az élmények megörökítésére tökéletes.
Az igazi fotósok, mint a híres (Hans Hass) de tuti nem így kell írni, több órát töltenek egy hal fényképezésével. Nem ritka, hogy több tekercs filmből, egy használhatót sem találnak.
Ez a profizmus, de szerintem nekekünk nem ez a célunk. el kell dönteni, hogy kinek mit jelent a fotózás, filmezés. Vannak emberek, akik azért nem fényképeznek, mert ők nem a fényképezőgép keresőjén keresztül szeretnék látni a tájat!
Vannak akik egy autómata gépet előrántva családtagjaikat fotózzák a nevezetességek előtt!
Nekem hobbim, így magamnak csinálom, és magam szabom meg a minőségi határt, és nem hasonlítom profik munkájához!
És vannak a profik, de ők nem nyaralni járnak Maldívra, hanem ez a hivatásuk.
Mindenkinek be kell magát kategorizálnia!
És akkor elégedettek lesztek a végeredménnyel!
Laci!

Előzmény: csinnnKA (73)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.08 0 0 77
Én is szívesen megnézném a képeket.
Nagyobb felbontésban is magvannak, vagy csak olyan, mint amit a TAR-on láttunk ?
Előzmény: HA-SLN (71)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.08 0 0 76
Megköszönném, addig is hadd csurogjon a nyálam : )
Előzmény: HA-SLN (71)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.08 0 0 75
Nagyon szépek, gratula! :-)
Na... nekem például a (nálad) gyönyörű sárga halacskák is seszínűek lettek, szinte alig láthatók, a képek élesek, de mindennek olyan kékeszöldes "víz"-színe van! Ettől kicsit elkettyentem, amikor megláttam, mert bizony fotózás közben többször is gondoltam arra, hogy "Hú, ez nagyon király lesz!", a közel 10 tekercs film közül erre voltam talán a legkiváncsibb, és bevallom, nagy csalódás volt. Persze emléknek nem rossz, hisz jól látható és felismerhető rajta minden, csak éppen nem olyan éles, tiszta és szép színes, mint amilyen lehetett volna! :-(
Sebaj, mindig tanul az ember... a következő jobb lesz... majd eccer! :-)
Előzmény: CáPeti (74)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.08 0 0 74
csinnnka

Szeritnem egyszer használatos, eldobható fényképezővel is tudsz értékelhető képeket csinálni, csak az a fontos, hogy olyat használj, amin van vakú is, mert a fény nagyon fontos.
Néhány kép fenn van egy félkész site-on, ezek is (mármint a víz alattiak) ilyen géppel készültek.

Peti site

Előzmény: csinnnKA (68)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.08 0 0 73
:-))))))))))))))))))
Izgalmasan hangzik.
Egyébként a fordítva ki- és bekapcsolásról nekem az jut eszembe, amikor egy igazán színvonalas és izgis rövidfilmet sikerült leforgatnom a barátnőm esküvőjén a vendégek lábáról, ill. az azokhoz tartozó járdarészletekről... igazán... olyan "elégedett" voltam magammal! :-DDD
(Még jó, hogy az egész csak 3-4 perc volt, mert utána megint felkaptam a kamerát, hogy "be"kapcsoljam... aztán persze láttam, hogy már rég beeee van kapcsolva.)

Nagyon csábító és csalogató dolgokat írtál... víz alatti felvételek... hmmm... nagyon izgi. Nekem a kis automatával csak néhány ilyen-olyan halat sikerült felvenni, meg pár korallt, de annyira kékeszöldes minden, hogy a színpompás halacskáim is seszínűnek tűnnek! :-(
Azért nem bántam meg, mert pl. ezzel a géppel sikerült lekapnom a szigetünket a víz felől, hogy ez is megmaradjon emléknek (normál fényképezőgépet nem mertem volna ilyen messzire bevinni a vízbe). És igenis akartam egy olyan képet csinálni vele, mint Te, (félig vízben, félig szárazon)... de csak most, a tiédet látva jutott eszembe, hogy elfelejtettem megcsinálni ezt a képet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Most (mindjárt, majd 10 év múlva) mehetek vissza megcsinálni ezt a fotót!!! :-))))))))))))

Előzmény: HA-SLN (72)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 72
CsinnnKa pedig ne keseregjen itt nekem....:-))
Nekem kissrác korom óta hobbim a fotózás, és én 4 hetet voltam kint. Ráadásul ha meglátnátok mennyi sok anyagot csináltam ami nem ér semmit.....
:-)))
Én is láttam ördögráját, és nem tudtam felvenni.
Repülőhalat, ami szintén nehéz dió!
De én mekkora hibát vétettem!:-((((
Bérelni kellett a kemerámnak egy vízalatti tokot.
Egy napra 100 dolcsi volt, így nem állt módunkban minden napra kivenni.:-( Mikor már kitapasztalata hol érdemes úszkálni, kivettük a gépet, és nekivágtunk a nagy kalandnak. Addig akartam filmezni, amíg ki nem fogy a szalag, vagy az aksi.
Tök jó vlt... minden adott volt a tökéletes vízalatti felvételekhez. Láttam én is barrakúdákat, rájákat, és egy óriási murénát..
Egyszóval óriási szerencsém volt, hogy épp akkor mutatkoztak, mikor nállam volt a kamera.
Igenám!:-))) De mint ithon visszanéztem: a murénát középre, élesítés, és KIKAPCS! Bekapcs, és mindenféle összevissza mozgás.... Szintén középre a polipot, és kikapcs! Eltudjátok képzelni mit éreztem?????? Aki már sokat kamerázott biztosan előfordult vele, hogy fordítva kezelte a gépet, vagyis amikor be szerette volna kapcsolni, kikapcsolta, és fordítva! :-))))
De első utunkon pont ez hozta meg a szerencsét...
Lóbálom a kamerát, miközben sétálunk a mólón.
És nini egy csapat kishal kiugrik a vízből:-))
Ezt csak akkor vettük észre, mikor ithon visszanéztük.:-))) De ennél rosszabb bakijaim is voltak, de azt tartogatom a talizásig!:-))))
Laci!
Előzmény: csinnnKA (68)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 71
Ha szeretnéd látni, és nem tudod megnézni őket, szivesen elküldöm neked emailban!
Előzmény: BlueBird (69)
bibib Creative Commons License 2002.02.08 0 0 70
Én is nagyon szívesen elmegyek a képnézegetésre, élménycserére, bár télig biztos nem hozok friss képeket.
Ha idQben kiválasztjuk a hétvégét, akkor a Bluebird által említett hétvégét kivéve nekünk is jó egyelQre bármelyik.

U.i.: Valóban gyönyörqek a képek!

Előzmény: BlueBird (69)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.08 0 0 69
Fene vinné én ezekkel a tar.hu siteokkal mindég bajban vagyok, nem látok egy darab képet sem. Amúgy pedig inkább a hétvégék lennének jók, szombat v. vasárnap délután, kivéve a február 23-24-i hétvégét.
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.08 0 0 68
Laci & Jucua!
Gratulálok a képekhez, fantasztikusak!
(Laci! Jó alaposan megsasoltam azokat a szörfös hullámokat... hát igen... nagy kedvet csináltál Lohifusihoz.)
A képeitek eszembe juttatták 3 pici szívfájdalmamat:
1. egyszer használatos, automata víz alatti fényképezőgépünkkel készített víz alatti felvételeink jószerivel élvezhetetlenek... de a színeket végképp nem adták vissza! :-(
2. háromszor láttam cápát (kétszer vízben, egyszer a tengerparton sétálva), de egyetlen egyszer sem sikerült lefényképeznem, sőt, a tengerparti séta során épp nálunk volt a videokamera, de mire felkaptam, kupak-le, elindítottam, addigra egyrészt már elúszhatott a cápa, de ha még "elérhető" lett volna, akkor is mindegy, mert "árnyékra vetődtem" és egy hínáros pacára kezdtem ráközelíteni, s hogy ez nem a cápa, már csak akkor derült ki számomra, amikor jól közelhoztam! :-(
3. nagyon rákészültem majd a csodaszép, ezer színű naplementékre, ehhez képest mindegyik naplementénk semmitmondó, hétköznapi volt... itthon Budapesten szebbeket lehet fényképezni. A két hét alatt összesen 2 alkalommal volt "különlegesen" szép naplementénk, de egyik sem rózsaszín-lilás, mint a ti egyik képeteken... nagyon szerettem volna én is egy pont ilyen típusú képet készíteni, nem sikerült. Azért azon a 2 estén csodát sikerült kattintgatnunk, mert az apály miatt visszahúzódó tenger fenekén hullámzó alakzatú homokban megmaradt kevéske kis víz, meg az egész hatás tömény arany... tényleg csodaszép... akárki látta a képeket, ennél feljajdult! ;-)
A másiknál pedig a felhők színei voltak annyira festőiek és különlegesek, és szerencsére ezt hűen (bár icipicit sötéten) vissza is adta a fénykép, aminek nagyon örültünk. Csak épp a lila-rózsaszín naplementéket hiányoltam... :-(
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 67
Más!
Találkozóval kapcsolatban!
Igazán sajnálom, hogy nem érsz rá CsinnnKa hamarabb.
Az én véleményem az, hogy amikor te rá fogsz érni, lehet mások nem!
Ezért akár kettő talit is meg lehetne ejteni.
Szóval változatlanul az a kérdés:
Mikor?
Ki jönne?
Hol?
Az utóbbit lehet megtudom oldani!
Ha csak nincs jobb ötletetek!
Várom a jelentkezőket.
Persze lehet CsinnnKáék is ráérnének, de ha most nem akor legközelebb.
Laci!:-)))))
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 66
Fel szerettem volna tenni a netre 1998-ban "a fénykorban" készült képeket is, de sajnos a technika ördöge megakadályozta. Remélem pár nap múlva megoldható ez a probléma, és össze tudjátok ti is hasonlítani a két felvételt.
Hogy mennyit is romlott a koralzátony egy nyafka év alatt. CsinnnKa is tudna rá reagálni, hogy hová tenné az álltala látottakat! Ha középen lenne örülnék...:-))
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 65
Jucuskám jól kitolt velem....:-)))
Lenyulta a fotóimat!:-))
Szóval nézzétek meg a képeket! Ezeket a fotókat a már említett utifilmemből mentettem ki.
Elnézést a képek minőségéért, a digitalizálás nem sikerült épp tökéletesen.
1999-májusában voltak felvéve a víz alatti képek.
Látható, hogy még akkor is lélegzetelállító volt a látvány, de talán azt is lehet látni a képeken, hogy a talaj, viszonylag kopár, és egyhangúan szürke.:-( A szörfös kép elsősorban CsinnnKA-nak szól: Ekkora hullámok vannak Lohifushi nyilt vízre néző oldalán.
CáPetinek, is tanúságos lehet, mivel ezek a képek, egy amatőr videós felvételei, és nem egy profié, aki tudta hol mikor kell lennie.
Ezért valószinű, ha te is utazol, hasonló fantasztikus látványokban lesz részed!
Remélem tetszeni fog mindenkinek!
Laci!
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 64
CáPetinek:
Mit hablatyolnak ezek itt össze....:-)))
Halgass rám, bár nekem ebböl semmi hasznom sincs.
Minap olvastam, hogy van egy Malév-AirLanka repjegy, ami épp akciós! Az akció juni 30 ig van meghirdetve, miszerint 129.900,- mindössze a repjegy. Ez Budapest-Róma-Colombo-Male útvonalon közlekedik. Ami külön tök jó benne, hogy akár Sri-Lankát is útba ejtheted, vagyis, díjtalanul megszakítható az utazás.
Maldívon, mikor másodszor voltam, már írtam, hogy megváltoztattuk utolsó két nap a szállásunkat.
Így magunk vagyis egy kis segítséggel szerveztük meg és foglaltuk le a szállást. Minden értékesítőt kihagyva 25 dolcsi volt egy nap, fél panzióval Lohifushin, amit már említettem, hogy szerintem a legjobb adottságokkal rendelkező sziget. A transzfer 50 dolcsi, 2.5 órás hajóút a reptér szigetétől.
Mi ez ha nem jó? Persze nem ennyire egyszrű. Ebben az esetben a szigettel kell felvenni a kapcsolatot, ami nem épp egyszerű sajna.
De ha ez nem menne, mindenképp ajánlott "nagy,nyugati" utazási irodákhoz fordulni. Ugyanis ők nagy tömegében szállítják az utasokat, és ennek megfelelően kapnak árengedményeket is. Nem ritka, hogy egy Osztrák, vagy Német katalógus töredékéért árulják a szállásokat a hazai irodákhoz képest.
Viszont a repjeggyel már nem igazán ez a helyzet.
Egy légitársaság minden esetben egy adott ország árszinvonalához igazítja jegyárait. Vagyis lehet Romániában a legolcsóbb! Sajnálatos módon, ennek is kezdik megtalálni az ellenszerét, miszerint nem lehet különválasztani a repjegyet a szállástól. Ajánlanám a MEIERS német katalógust, amiben most is látok 2500 forintos sri-lankai szállást félpanzióval. Maldív pedig 12000.- be kerül. Szerintem így is jóval olcsóbb, mint az ithoni irodák által ajánlott 30.000 forintos napi ár.
Lényeg, TALÁN ki lehetne hozni 230-ezerböl a dolgot.
Ha konkrétabb infó érdekel valakit szivesen segítek, de azt már csak privátban lécci!
Laci!
Előzmény: CáPeti (53)
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 63
Most felfedem inkognitómat és elárulom, hogy én vagyok Laci (HA-SLN) menyasszonya. :-))))

Csináltam egy fotóalbumot szép felvételekből (Laci készítette a képeket) a tár.hu oldalon, nézzétek meg:

Maldív

Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 62
Köszönöm CsinnnKa!
Már dolgozom is a képeken! :-))
És az ajándéklistáról annyit még, hogy akkor úgy látom nem érdemes beleélnem magam nagyon....:-)
Előzmény: csinnnKA (61)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.07 0 0 61
Jucua!
1. Mi is sokáig vadásztunk a teletexten, tényleg vannak jó ajánlatok (különösen last minute). És meggyőződésem, hogy a német/osztrák utazási irodák itteni képviseletei udvariasabbak, precízebbek, mint a nagyokban a kekk és bunkó, unottpofájú ügyintézők.
2. Képet úgy tudsz betenni, hogy < > ilyen kacsacsőrök közé -space nélkül- beírod, hogy img src="http://www.xxxxx.jpg" (természetesen az x-ek helyére beírod az URL-t). S tényleg előbb fel kell raknod a netre a képet, mert sajna vincsiről nem megy! :-|
A www.tar.hu címre ellátogatva könnyűszerrel csinálhatsz magadnak saját netes fotóalbumot, és arra a címre hivatkozva már be tudod tenni a képeket (főkét, ha nem túl nagy méretűek).

CáPeti!
Én meghaltam volna szégyenemben, ha pénzt kértem volna, eszembe sem jutott, viszont csak tavaly(!) három olyan esküvőn is voltam, ahol magától értetődő természetességgel mondták, hogy köszönik, de ők inkább pénzt kérnének, ha minket nem zavar. Végül is nem zavart... az egyik pár épp egy dominikai útra gyűjtött. A másik meg építkezett ezerrel... a küszöböt rágták, köszönik, nem kérnek kristálycsillárt... kenyér kell a szájukba, meg falfesték, meg ablak a házra.

Jucua is figyeljen!!! :-)
Az ajándéklistákkal csak az a baj, hogy a sok csökött-agyú rokon (és barát, mert ilyenkor ők sem kivételek ám!) hiába kap ajándék listát, olykor egész mást vesz, mert _nekik_ez_jobban_tetszik_és_úgy_gondolják_hogy_ennek_jobban_örülnétek!
Ilyenkor mit csinálsz? Elbőgöd magad? Vagy elküldöd a fenébe? A saját esküvődön? És az ünnepi hangulat? Szóval nem úgy van ám, mint a mesében, hogy itt a lista, aztán pipálhatsz? Kiválaszt valamit a kedves rokony, és -de ravasz- mégsem azt vesz neked! Szerencsére nálunk nem volt ilyen taplóskodás, másrészt kis esküvő volt, kevés vendéggel, kevés rokonnal és még kevesebb baráttal. :-)

Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 60
Hogy érted azt hogy elektronikusan? A winyón van jó pár kép. De a neten nincs. Hova lehet ingyen feltenni?? Tudsz benne segíteni?
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 59
CáPeti!

(A többiektől bocs, hogy offtopic vagyok)

Még soha nem volt esküvőm, de remélem hamarosan lesz! :-))
Félre a tréfával, sok esküvőn voltam és már sok féle megoldást láttam, és olvastam is effélékről, készülve a nagy eseményre.
Van ahol a pénz odaadása a szokás, mondván: a fiatalok jobban tudják mit szeretnének. Számomra sokkal szimpatikusabb megoldás az ajándékozás. Persze nem ész nélkül, akkor tényleg elkerülhetlen a két mosógép és három egyforma pohárkészlet... Vagy megmondjátok mire van szükségetek, vagy van egy úgynevezett ajándéklista. Ez azt jelenti, hogy elmentek néhány boltba és ott kinéztek több mindent is, amit szeretnétek magatoknak. A bolban vezetik az ajándéklistát, azok a dolgok kerülnek rá, amit kinéztetek magatoknak. Az ismerősöknek csak a bolt címeket kell megmondani. Így a boltban tudnak a vásárlásban, az is elkerülhető, hogy két ember ugyan azt vegye meg. A listáról meg ki-ki választ magának a sáját lehetőségeihez, pénztárcájához mérten. Azt ne kérdezd, hogy melyik boltok foglalkoznak ajándéklista vezetésével! :-)) Ha bővebben érdekel ez a téma, akkor az Esküvői Divat című újságban, vagy a honlapukon biztosan találsz erről infót.

Előzmény: CáPeti (56)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.07 0 0 58
ha a saját gépeden van, akkor nem fog menni, de ha felmásolod valamely szerverre (pl. tar.hu), akkor ott már tudsz hivatkozni rá, és mindenki láthatja.

vannak képeid elektronikusan ?

Előzmény: Jucua (57)
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 57
CsinnKa:
Hogyan lehet ide képet beilleszteni?
Ha csak a saját winchesteremen van az a bizonyos kép, akkor lehet-e azt ide valahogy berakni?
CáPeti Creative Commons License 2002.02.07 0 0 56
Ezek szerint én álszent vagyok ? :-))))
Mivel nekem ez az első alkalom, hogy valakinek az ilyen típusu kérdésére kell válaszolnom, ezért nem tudom, hogy ezt illik-e vagy nem, szokták-e vagy nem, vagy hogyan is kell lekezelni ezt a dologt.

Egyébként a kis utazási irodák nekem is jobban tetszenek, nem kizárólag az áruk miatt, hanem az emberekhez, kuncsaftokhoz való hozzáállásuk miatt. Épp holnap indulunk a velencei karneválra, és az utazási irodából már legalább 3x felhívtak telefonon, hogy szerintük mit vigyünk, milyen időre számítsunk, mennyi költséggel számoljunk, stb. Nagyon segítőkészek....

Előzmény: csinnnKA (54)
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 55
Mi a teletexten találkoztunk azzal az utazási irodával, akikkel végül is eljutottunk Maldívra. For2 utazási iroda a nevük, valahol Budán a Naphegy utcában vannak. Ők a Touropa Austria osztrák utazási iroda magyarországi képviselői szóval mi meg velük mentünk. Érdemes figyelni a teletextes oldalukat (m1 412-es oldal, ha jól emlékszem), mivel nemcsak Maldívra vannak nagyon kedvező ajánlataik, hanem egyéb más gyönyörűszép helyre is.
Mi kétszer utaztunk velük, harmadszor pedig egy ismerős nászutas párnak szerveztük meg náluk a Maldív-szigetekre a nászútjukat. Meg vagyunk velük elégedve, kedves, segítőkész volt az utazásszervező, a neve Csepregi Csilla.
Előzmény: CáPeti (53)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.07 0 0 54
Mi: WINAIR Utazási Iroda (Bajcsy Zs. út ... szám, az Arany János utcai metrómegállóból ki, Bajcsyn úttesten átmenni, elindulni a Skála Metró irányába, fehér kinyúló tábla hirdeti őket, és udvarban van az iroda).
Bodó Krisztina volt az ügyintézőnk (ő az irodavezető is, asszem), helyes fiatal csajszi volt, nagyon szolgálatkész és együttműködő. Ők egyébként a német "Der Tour" Utazási Iroda magyarországi képviselői is, úgyhogy mi tulajdonképpen a Der Tour-ral mentünk ki. Mindent elintézett, foglalások, visszaigazolások stb.stb.
Szerintem tutira nincs utazási utalványuk (én legalábbis nem nézem ki belőlük), mert "kicsik". Viszont mint tudjuk, a kicsi, de megbízható irodák sokkal-sokkal-sokkal olcsóbbak, mint a nagyok, akik egy tök nagy stábot kell, hogy eltartsanak, nagy irodákkal, nagy rezsivel stb, tehát jóval többet "tesznek rá", mint a kicsik. Nekünk egy ismerősünk ajánlotta, akik velük mentek és nagyon korrektnek tartotta a társaságot. Kicsit féltünk, de mivel alsó hangon százezer forintos különbségek voltak a többiekhez képest (ami ugyi kettőnknél már 200e Ft fölötti összeget jentett volna), így belevágtunk.
Csak dicsérni tudom őket! :-)
(Mellesleg egyre több olyan "nem elegáns" esküvőn voltam, ahol a házasulandók egyszerűen pénzt kértek "Amennyit gondoltok!" felkiáltással. Mindenki baromira örült, hogy nem kell ajándék után szaladgálni és az esküvön szorongani, hogy vajon örülnek-e majd neki, nem beszélve a 4 pohárkészlet, 2 vasaló stb. rémálmokról. Sokan azt mondják, hogy pénzt kérni ciki, meg nem elegáns... nem tudom, szerintem ez egy kicsit álszent dolog. Miért? Egy robotgépről nem tudod ránéztire megállapítani, hogy mennyibe került?! Én egy ilyen esetben vendégként biztos szívesen adnám egy rokonom vagy barátnőm esküvőjén a 10-20e Ft-omat szerény kis hozzájárulásként egy meseszép nászúthoz.)
Előzmény: CáPeti (53)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.07 0 0 53
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ti melyik utazási irodával szerveztétek meg a dolgokat? Vagy inkább úgy kérdem, hogy szerintetek melyikkel érdemes? Valamely nagy, „megbízható” jó nevű céggel, vagy kis irodával? Csak azért kérdem, mert hogy közeledik az esküvőnk egyre többen kérdik meg, hogy mit is szeretnénk kapni ajándékba. Mivel gyakorlatilag „hülyeségeket” nem akarunk, illetve minden olyan dolgunk megvan, amit szokás adni ilyenkor, ezért én utazási utalványra gondoltam. No de ez nem is olyan egyszerű! Utazási irodánként változó, már persze, ott ahol lehet kapni.
Szóval ilyen témában szeretnék ötleteket kapni tőletek.
Köszönöm előre is!

csinnnKA Creative Commons License 2002.02.05 0 0 52
Laci!
Ha már így lelepleztél, valójában csak március közepéig vagyok nagyon elhavazva, a májust azt már csak úgy rávágtam, mint "tuti jó" időpontot. Valójában március közepe után már ráérek.
Tegnap este meséltem a férjemnek rólad (rólatok... szóval a topicról), teljesen belelkesült, mert mi tagadás, nekünk sincs sok olyan ismerősünk, aki már járt a Maldívon (nekem speckó egyetlen ilyen ismerősöm van, egy régi barátnőm, tőle jött az egész maldív-őrületem). Márpedig 90 sziget az 90 sziget, esély sincs arra, hogy teljes és átfogó képet kapjál az egészről, ezért érdemes megragadni minden lehetőséget.
Szóval ha március közepe-végefelé lenne az a míting, akkor szívesen elmennénk, vinnénk a 3 db fotóalbumunkat (közel 300 db fotóval), a videjojókazettát és néhány nagyon szép albumot, aminek nem tudtunk ellenállni (egy fotóművész Maldív-szigeteken készített művészi fotóival, + egy halas-album, meg egy útikönyv).
Csak kérünk egy kis időt, plíz-plíz!!!!!!!!!!!!!!
Most kezdtünk el melózni, egy hónap szabi után, úgyhogy sok-sok túlóra, ezért a 7köznapok kiestek, a karácsonyi+januári egyéb elfoglaltságaink miatt pedig a barátainkkal úgy le vagyunk maradva, hogy most kapásból 3-4 szombat délutánunk és esténk foglalt már. Érted?! Szóval ezért passzoltam csípőből a közeljövőbeni találkozást. Pedig én is jó 5letnek tartom a maldív-talit! :-)
Amúgy meg Alsónémedivel nem nagyon tudsz elriasztani minket BlueBird-del, mivel Rákoscsaba éppenséggel nincs túl messze, majdnem "irányban" is vagyunk! :-)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.05 0 0 51
Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy szinte mindenkinek tetszik, találkozó ötlete.
De május talán mégis kicsit távlatinak tünik.
Nem hinném, hogy ha akarsz, nem tudsz ránk szánni pár órát. Persze tuti nehéz lenne megválasztani az időpontot, hogy mindenkinek megfeleljen.
Szóval akkor mindenkinek jeleznie kellene hányan jönnétek, mivel úgy kell választani helyet a dolognak.

A másik! "Maldív megvár, nem megy el." Hát sajna én ebben nem lennék annyira biztos. Lásd az én irományom pár hozzászólással ezelőtt.
Arrol nem is beszélve télen 30 százalékkal drágábba fog kerülni. Májustol, szeptember végéig kissé olcsóbb az eddigi tapasztalatok szerint.
Nyáron a németek, akik az igazi piac, európát járják, és nem mennek csak télen a tengerentúlra. Hisz ekkor igazán nagy szám a havazásbol a trópusi klíma!:-))
Laci!

Előzmény: bibib (48)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.04 0 0 50
Én is szivesen megnézegetném, azokat a képeket és videókat, XVII. keres vagyok, mint CsinnKa : )
Előzmény: HA-SLN (45)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 49
MALDÍV-TALI: az ötlet tetszik, és szívesen mennék én is, de az az igazság, hogy májusig úgy be vagyok havazva (melóilag is + private), hogy perpill semmi esélyem semmi "megmozdulásra".

Bibib!
Firenze is gyönyörű, az Uffiziba feltétlenül menjetek el (őszintén szólva engem ez ragadott meg leginkább). :-)))
Hogy magamat idézzem (4 évvel ezelőttről): Maldív megvár, nem megy el.
Bár ha Laci hozzászólásait olvasgatjuk, lehet, hogy évről-évre romlik a helyzet?! Akkor talán mégsem tanácsos túl sokáig húzni! Nemtom! :-I

bibib Creative Commons License 2002.02.04 0 0 48
HA-SLN,
Köszönöm Neked is az eddigi segítséget. Ha lesz vetítés, meghívsz? Lécci, lécci, lécci! :)
Előzmény: HA-SLN (45)
bibib Creative Commons License 2002.02.04 0 0 47
csinnnKA,
Köszönöm a sok tanácsot. Hasonló okokból (házépítés) nálunk is télre halasztódik a Nagy Utazás. Megbeszéltük, hogy most kicsit olcsóbb kalandot keresünk: Firenze a májusi úticél.
Azért, ha lesz vetítés és élménycsere, akkor szívesen elmennék én is. És persze továbbra is látogatom a topicot, merthogy már én is be vagyok oltva...;)
Előzmény: csinnnKA (46)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 46
Igen, mire elküldtem a hozzászólásomat, én is arra gondoltam, hogy ez a víz-ügy esetleg szigetenként változik. Az tuti, hogy Meerun nem volt szabad JÉGKOCKÁT kérni! :-))))

Amit Lohifushiról írtál, az nagyon tetszik. Nálunk úgy volt, hogy a nyugati part szép sima homokos, az a bizonyos "klasszikus tengerpart", annyi extra volt csak, hogy hullámzás szinte zéró!
A déli parttól kezdve aztán a keleti parton továbbhaladva olyan "szaggatott" volt a part, kissé vihartépte volt a beach, sok helyen voltak kihalt korall-zátonyok a parton (vagy ezekből emelt gát), és vízbehajló pálmafák, ezek közül jónéhány egészen kifordulva a földből, szóval épp beszéltük Embörrel, hogy azért nem nagyon szerettük volna, ha itt lennénk elhelyezve, mert nem olyan fincsiszépsima a part, mint nálunk! :-)
Nem volt nyílt óceán-szakasz, így a 2-3 méteres hullámokat csak videón lehet jól látni, ahol a 22-szeres ZOOM-nak köszönhetően elég erős volt a nagyítás (közelítés) ahhoz, hogy élvezhetően nézegethető legyen a hullámzás. Mert egyébként szabadszemmel csak annyit láttunk, hogy valahol a horint tájékán van valami hullámzás, és ott már nem világos-türkiz a víz, hanem haragos sötétkék.

Előzmény: HA-SLN (43)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.04 0 0 45
Ja hozzátenném gyorsan, hogy én Alsónémedin lakom, ami Bp mellett van 8 km re.
Szóval ha van köztetek pár Budapesti, akár nálam is összejöhetnénk. Videóvetítés, képkörbeadogatás, élménybeszámolók, effélére gondoltam.
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.04 0 0 44
CsinnKA: Nagyon köszi a beszámolót.:-))
Ráadásul nem is mondtál rossz híreket. Leírásod alapján, feltételezem sokat javult a koralzátony.
"Nem láttunk igazi szép szines koralokat" Az igazán szépek nem is láthatók, csak azok számára akik hajlandóak az általad leírt szakadékba merülni. Ha fent, (ahol leérne a lábad de nem léphetsz le mert ott a koral) csak fehér kis kezdemények vannak, DE élnek, akkor minden oksi.
Lehet nem írtam jól, de én második utam során csak algás halott koralvázakat láttam. Ha te láttál koralt, az tutkó, és lehet reménykedni, annál is inkább, mivel nemrég mondták a hiradóban, hogy ismét vastagodott végre a jégsapka a sarkokon.
Asszem tök jó lenne összejönnünk egyszer valahol csinálni egy partit. Nekem vannak felvételeim, megtudnánk beszélni mi történt. Vannak felvételek egy éves különbséggel ügyanazon öbölröl.
És nagyon kíváncsi lennék akkor mi a véleményed, ha látod a képeket.
Persze lehet ti ámulnátok mi volt egykor. De szerintem ezt így betűbe önteni nem igazán lehetséges.
Szóval ha benne vagytok, vagy bárki aki szeretné, talizhatnánk valahol.
Laci!
Előzmény: csinnnKA (41)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.04 0 0 43
Lehet tényleg én tudtam rosszul, de az én fordításom sterint a kicsaoatás helyett a lepárlás szót használták. De a túl tiszta víz, legalább annyira rossz az embernek.. Szóval akár az én állításom is lehet igaz.
De mindenképp az én infómat igazolja, hogy második utunk során minden gond nélkül fogyasztotta sz összes magyar túrista az általunk kivitt tablettákkal a vizet. Egy két lityis üvegbe tettünk vas, meg c-vitamin tablettát, és semmi gond nem volt belőle.
Persze ez a Kuredhu, és Lohifushi szigetekre igaz. Persze máshol lehet eltérő a vízkészítési módszer.
Volt egy ifju pár akiknek segítettem megszervezni nászútjukat, és ők is megdöbbentő dolgokrol számoltak be: Mint például nők is dolgoztak a túristaszigeten.
Szóval lehet szigetenként változó szokás, gyakorlat.
Eddigi tapasztalataim szerint minden szigetnek megvan a jó, és a rossz oldala is. As ok sziget közül Lohifushi lett a kevencem, mivel viszonylag 800méteres hosszával, és 400méteres szélességével nem tartozik a pirinyó szigetekhez, de mégis elég kicsi, hogy az ember tényleg egy apró szigeten érezze magát. Ráadásul ezt a szigetet találtuk a legérdekesebbnek, és legváltozatosabbnak is.
Igaz nem ezen a szigeten láttam a legfestőibb partot, de itt abbol volt hiány. Kevés sziget van, lehet több nem is, aminek egyik oldalán laguna, a másiik oldalon az nagy atol belső része, és van egy partszakasza, ahol a nyilt óceánrol érkező hullámokat még a hullámlovasok is megtudják lovagolni. Ráadásul volt itt mangróveerdő, amit szintén máshol nem láttunk.
Én szívböl ajánlom mindenkinek Lohifushit! Senki nem fog csalódni benne, ráadásul igazán az alacsonyabb árkategóriába sorolható.
Laci!
Előzmény: csinnnKA (42)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 42
Mi 4 éve házasodtunk, és mégis csak idén januárban jutottunk el oda... holott eredetileg nászútnak szántuk (mondjuk közbejött egy házvásárlás, az volt az elhalasztás oka). Menjetek el valami olcsóbb hazai nászútra, és akkor lehet télen maldívozni! :-)
Mi pl. Majkpusztán voltunk nászúton, a kamalduli remeteségben. Isteni volt a barátnőimnek azt mondani, hogy kolostorba vonultunk - nászút gyanánt! ;-D

Laci!
Ezt a desztvíz-infót honnan vetted? :-O
Csak azért, mert nekünk dájrekt elmondták, hogy a folyóvíz "csak" szűrve van, és a só java kicsapatva, egyébként az óceán vize folyik a csapokból, érzékeny gyomrúak-szájúak még fogmosásra se használják. (Megjegyzem a víz tényleg kissé sós volt.)
Ezt megerősíti az a jelenség, hogy a bárok, étterem, recepció, butik stb. nyilvános helyiségek közelében lévő nyilvános vécéket néhány túrista rendszeresen futva közelítette meg... óvatosan nekikszegezett kérdésemre mindegyikük bevallotta, hogy aznap kért jégkockát az italába. Ezek után sejthetitek, hogy jég nélkül kértünk mindent!
Na most lehet, hogy valami 5 csillagos, full-extrás luxus-szigeten desztillálják a vezetékes vizet, de szerintem ez azért is nonszensz, mert túl drága és bonyolult a desztilálási folyamat ahhoz, hogy utána fürdővíz és WC-öblítő víz legyen belőle.

Ja, és még egy info azoknak, akiket érdekel: Meeru 3 csillagos resort, tehát közel sem luxus-szálló, mivel nem igaz, hogy a Maldívon csak luxus-szálló van. A 3 csillagos nem luxus-fokozat, mégis volt a bungalónkban telefon, fridzsider, széf, légkondi + plafonventilátor... igaz, nem volt CD, hifi és video... de nem tévét nézni mentünk el ilyen messzire! :-)

Előzmény: bibib (40)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 41
Nahát! Igazán... olyanok vagytok! Kiteszem a lábam egy kicsit dolgozni, és mindjárt duplájára nő a hozzászólások száma! :-)
Hol is kezdjem?!
A legfontosabbal:

Laci, rossz hírem van!
Több kiválasztott korall-szirtem vagy korall-telepem is volt, ahová eljártunk, engem elsősorban azok érdekeltek igazán, ahol még leért a lábam, mert az a hülye mániám van, hogy csak ott szeretek úszni, ahol leér a lábam, mert egyébként félek a mélyvíztől, tehát nem élvezem annyira és nem is tartózkodom ott sokáig emiatt. Tehát két olyan hely volt, ahová gyakrabban is visszatértünk, mindkét helyen olyan 1,20-1,40 volt a vízmélység. Az egyik ráadásul egy olyan speciális korallszirt volt (a sziget egyik vége), hogy ahol állsz, ott még 120 canti, de egy lépéssel előrébb már 2 méter mély, egy picit még arrébb pedig már 5 méter. (Tényleg a sziget vége volt, na!) Ott csodaszép halak voltak, viszont hosszan sosem tudtam lent maradni az erős sodrás miatt (egy tenger alatti szakadékot képzeljetek el). Szóval megmondom nektek az őszintét, úgy, ahogy van, hogy én korallokból olyan igazán tyűdeszínpompásat sehol sem láttam (csak a maldívról szóló könyvekben). Ezen a szakadékos helyen legalább 20-30 féle élénk színű és szép mintájú apró- és nagy hal úszkált, szóval itt egyébként volt mint nézni, csak "bezavart" a víz hihetetlen "húzása" befelé, a nyílt óceán felé.
A másik kedvenc helyem pedig a bungalónk előtti részhez esett közel, nem is túl bent, itt kb. 120 volt a víz, és ez egy kb. egy-másfél méter átmérőjű korallzátony volt, amit egyszerűen kényelmi szempontok miatt látogattunk gyakran (pont a bungalónk előtt volt). Itt is sok szép hal volt (természetesen a kis csíkosok mindenfelé megvoltak), pl. az egyik kedvencünk az általunk "fekete" halnak nevezett tünemény volt, amelyikek egészen közel jöttek, szinte meg lehetett simogatni-érinteni őket... de csak amikor egészen előtted volt, akkor láttad, hogy ez nem is fekete, hanem bordó-azúrkék csíkos... viszont ha 20 cantival arrébb úszott, már megint feketének látszott. Nagyon jópofa volt. Ezen a helyen pl. kevesebb halfaj volt, mint a szakadékosnál, kb. 10-félét tudtunk biztonsággal megkülönböztetni.
Viszont egyszer volt egy izgi kalandunk egy csomó barracudával (persze csak utólag tudtuk meg, hogy ezek "amúgy" ragadozó halak, közel sem annyira barátságosak, és mellesleg léteznek 2 méteres és 40 kilós példányok is belőlük --- a mieink kb. 40 centisek voltak). Nos, ezek kb. huszan-harmincan körbeúsztak minket, először nem is tűnt fel, de utána egyre szabályosabb kör alakzatot vettek fel, és -hosszú, karcsú hal lévén- meglepően gyorsan úsztak... hát szóval... izé... kicsit félelmetes volt! :-)
(Igaz, én olyan bex@ri csaj vagyok, hogy a cápáktól is majd frászt kaptam... szám szerint 2 db ilyen élményem volt, mindkét esetben 1-1 cápával... mégis rohadtul beijedtem, magától a puszta "face to face" szituációtól.)
Egyébként egy-két emberrel azért szóba elegyedtünk ott a szigeten: kizárólag a nyílt vízen történő snorkelling során találkoztak színpompás, igazán "élő" korallokkal.
Mivel én ezt kihagytam, nem is csoda, ha csak halványabb, gyengébb színű élő (?), és bizony... sok-sok halott korallal volt dolgom.
Végül egy rövid kis felsorolás az általam beazonosított halakból:
delfin (sajnos csak messziről) cápa (sajnos vagy szerencsére, de eléggé közelről is), ráják (minden mennyiségben és szinte minden nap), muréna, a már említett barracuda, a kis csíkos "kulcstartó halak" (bocsi, mi neveztük el őket így, mivel ezeket a típusú halakat ábrázoló "Maldives" feliratú kulcstartókat hoztunk ajándékba a barátainknak + kollégáknak stb.), hosszúorrú pillangóhal és angyalhal. Egyszer láttunk dobozhalat, de végül is nem voltunk benne egészen biztosak, hogy az, viszont kétségtelenül "szögletes" volt, bár csak kb. 15-20 centi, a dobozhal meg állítólag nagyobb... és csak egyetlen egyszer egyetlen egyet! :-)
Na, víz alatti világ ügyben most hirtelen ennyit, most mennem kell, majd folytatom a többi kérdésre adandó válasszal! :-)

Jucua!
Tutira nem engedik be az országba! Egyébként azt tervezik, hogy ugyanúgy limitálni fogják a beérkező túristák számát, mint a Seychelle szigeteken, egyelőre még azért nem tették meg, hogy kapzsik, vagyis fontos nekik minden túrista által hozott dollár. De ez a terv, a reptéren mondta az egyik vámos (vagy ki a fene).

Bibib!
Nézz szét néhány maldív honlapon:
www.intourist-maldives.com
www.gomaldives.com

www.meeru.com (én ezen a szigeten voltam, nagyon klassz volt, merem ajánlani!)

Nem a legjobb kép, de íme Hulhule, a repülőtér-sziget:

S hogy lássátok, hogyan díszitik fel a szobafiúk az ágyat hibiszkuszokkal:

bibib Creative Commons License 2002.02.04 0 0 40
Akkor jobb lesz tényleg itthon foglalni. :)

Egyébként egy kicsit hétvégén elbizonytalanodtunk. Lehet, hogy inkább a télen kellene menni?! Na de nászúttal decemberig várni?

Előzmény: Jucua (39)
Jucua Creative Commons License 2002.02.03 0 0 39
Sziasztok! Én is Maldív-rajongó vagyok, megértem a lelkesedéseteket! :-)

Hogy lehet-e ott helyet találni? Nos ez nem így működik a tapasztalataim szerint. Az egész ország kb. 1200 sziegtből áll, a többi az Indiai-óceán. A repülőtér is egy sziget, azaz ott mást nem találsz. A turistákat külön turistaszigeteken helyezik el, ezekre lehet itthon szállást foglalni. Amikor megérkezel, már várnak a repülőtéren a szigetről, helyes kis táblácskával jelezve a sziget nevét. :-))) Ráadásul az országba lépéskor ki kell töltened egy kis kérdőívet és azon szerepel az is hogy hol a szállásod. Szóval nem tanácsos szállásfoglalás nélkül menni, mert vagy be sem engednek, vagy két hétig a repülőtéren maradsz....:-)))

Előzmény: bibib (35)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 38
Na de viccet félretéve szivesen segítek, és adok tanácsokat.
Előzmény: bibib (35)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 37
Szia! Én nagyon szivesen segítek, ráadásul imádok utazásokat szervezni. És szerintem nemis csinálom rosszul... Csak az a gáz, hogy nem kapok jutalékot.
Ha tényleg komolyan gondolod, utánanézek....
De nagyon egyszerű, ezt januárban megitélni.
Van egy recept aminek segítségével biztosan jó áron tudsz elutazni.
- Nyugodt vagy
- Nézed sokat a tévét
- Nem jársz kaszinóba
És gyüjtessz!
Aztán az utazás előtt 3 nappal megnézed holnapután mennyibe kerül? És meg fogsz döbbenni.
Persze egy nászutat megszervezni nem lehet az utolsó pillanatban.
De ez sem vészes....
Laci!:-))))))))))))))))))))))))
Előzmény: bibib (35)
bibib Creative Commons License 2002.02.01 0 0 36
Jut eszembe! Májusban még lehet menni?
Előzmény: bibib (35)
bibib Creative Commons License 2002.02.01 0 0 35
Kedves Maldív-járta HA-SLN és csinnKA!

Májusban szeretnénk nászútra menni valamelyik Maldív szigetre. Szerintetek van rá esély, hogy KLM-mel vagy Malév-val (gyqjtött pontokból) elmenjünk. Lehet a helyszínen még szállást találni, vagy csak elQre lefoglalva?

Egyébként ha valaki hasonló gyönyörqségekre vágyik (vagyis korallok, halak, teknQsök, bálnák, delfinek, gyümölcsevQ denevérek, óriási gyíkok), akkor nagyon tudom ajánlani Ausztráliát. Egy másik paradicsom, és nem drága.

HA-SLN,
Te milyen légitársaggal, utazási irodával utaztál?

csinnKA,
Ahogy a leírásodat olvastam, majdnem elsírtam magam. Ugyanazt az izgalmat és türelmetlenséget érzem, mint Ausztrália elQtt.

Segítenétek megszervezni? Minden ötletet szívesen várok. Próbálunk nagyon költséghatékonyak lenni, de két hétre szeretnénk menni, hiszen nászút csak egy van. (Reméljük. :))

Előzmény: HA-SLN (34)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 34
Állítólag a tényleges diagnózis:
Persze ha lehet hinni neki. A pár fokkal felmelegedett víz, megfőzi a korallokkal szimbiózisban élő algákat akik ugye a fotoszintézist végzik. Nos ezek elhaltak, aminek következményeként a koral váz üregeiben lakó polipok is.
Namost!
Ezt egy tengerbiológustol hallottam. Vannak koralok, amik gyorsan nőnek, és ha lassan is, a megmaradt vázakba húzódtak vissza, és nem kell újra kezdeniük nullárol.
Szerintem ez ugyan marhaság, hiszen én úgy tudom, hogy a gyerekpolip, anyukája vázára épít miután ő elpusztult.
Hogy visszabújhat e? Nem hinném. De én nem vagyok szakember. Bár reménykedem.
Talán várjuk meg CsinnkKA nyilatkozatát!:-)
Remélem sok jó híre van.

Előzmény: CáPeti (33)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.01 0 0 33
Igen, az korallszirtek pusztulásáról már én is sok mindent olvastam. Elsősorban a globális felmelegedés az oka mindennek, de nem kizárható a közvetlen emberi beavatkozás sem (túlzott halászat, dinamitos halfogás, sok gyűjtötegő turista, stb..) De mivel a korallok nem nőnek túl gyorsan, így 1-2 éven belül nem lesz számottevő változás. Ha meg hozzávesszük azt is, hogy a korallok kipusztulását a spéci koralllakó halak sem élik túl, akkor egy idő múlva csak a fehér homok marad. Az üvegház hatás meg csak erősödik, mert a "nagyhatalmak" nem bírnak megegyezni, hogy ki kezdje el csökkenteni a szennyezést. És amikor ilyenre gondolok, akkor felmegy a vérnyomásom mert valamit úgy csinálnék ellene, de gyakorlatilag mégis tehetetlen vagyok....
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 32
ÚÚÚÚÚÚÚÚÚ:-)))))
Kameraállások? Pilótakabin???
Jajjjjjjj!
Szerezd meg kazin, mert megőrülök:-))))))))))
Előzmény: csinnnKA (15)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 31
Ide a fórumra ritkán jövök, de ha akar valaki valami konkrét infót, vagy csak érdekli valami, esetleg segítsek megszervezni utazását, írhattok privátban is.
Arra gyorsabban tudok válaszolni!
Hogy a fenébe kell ide feltenni képet?
A hulule felülröl asszem mindenkit levenne a lábárol.
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 30
A találkában szivesen benne vagyok, sőt ha gondoljátok meg is szervezem!
Ezennel tegye fel a kezét, aki jönne!
:-))))))))
De lehet egy levéllista is megtenné, és egyszer lehetne egy klubtalálka is.
Laci
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 29
CsinnnKA!:
Szeretnélek megkérni hogy írj egy részletes beszámolót a víz alatti világrol.
Nagyon a szívemen viselem a koralzátony jövőjét, és sajnos ithon nagyon kevés infót találok róla.
Mint már említettem volt szerencsém kétszer is járni a "paradicsomban". Mikor először voltam óriási élményeim voltak. Mikor a víz még csak bokáig ért egy lepényhal csusszant ki a talpam alol, később sok szines hal, és mikor már térdig ért a laguna, megpillantottam a csodát. Fél méter átmérőjű, hófehér koralok, és benne 100, meg 100 apró feketecsíkos halacska. Mint a természetfilmekben. Én eddig azt hittem csak kevés embernek adatik meg hogy efféléket lásson.
Én előttem meg volt vagy száz.... Gondolom el tudjátok képzelni mennyire lenyűgözött a dolog.
Persze utána sorra jöttek a meghökkentő dolgok... Az első "nagy" cápa akivel szembe találkoztam, egy ördögrája, teknős.... szóval igazán úgy éreztem magam mint a menyországban. Repülni mint a madár, úszni mint a hal, és korlfalú házban lakni, aligha lehet ennél közelebb valaki a természethez.
De!:-(((
Mikor egy év mulva 1999 májusában ismét ellátogattunk igaz egy másik szigetre, nagy megdöbbenéssel láttam, hogy ott csak sivatag van a fenéken, és pár beszürkült, sziklává kopott koralmaradvány. Igaz a halak itt is tömegével úszkáltak. Persze akik először voltak mind el volta ájulva, hisz így is gyönyörű ez az egész.
De kicsit cssalódtam, mivel én már ennél sokkal jobbat is láttam. Nem igazán tudtam belenyugodni, és aki csak megkérdezte, jól érzem e magam elmondtam, hogy igen de hol vannak a koralok?
Nem tudtam beletörődni, feltétlen meg kellett néznem, a másik szigetet Lohifusit, ami nagyon közel állt a szívemhez. Ezért megváltoztattam a szállást, és ott foglaltam oda is 2 napot.
Hát!:-( Mikor a szigetre léptem épp csak nem kaptam sírógörcsöt....:-(
A zöld szivacsok, szürkék, a halak betegek, tengeri rózsábol álló telep eltünt, és szintén koraldarabokkal tarkított talaj.:-((
Ez borzalom.
Álltam ott, és csak szégyenkeztem, miattunk emberek miatt. Nincs talán még egy ennyire elvetemült állat a földön....
Szóval azóta nem sok mindent hallottam.
Aki először jár ott annak tetszik de...
Vajon utolsó évében láttam az édenkertet?
Remélem nem vettem el senki kedvét az utazástol.
Gyenge angol tudásommal sikerült megértenem pár szót, miszerint a benszülöttek azt mondták egy két év és megint szép lesz minden.
Az elninnyót (lehet nem így kell írni) hibáztatták.
Szóval nagyon szeretném tudni most hogy áll a dolog.
És tényleg éledezik ujra a természet?
Vagy további pusztulás?
Előre is köszi!
Laci!
Előzmény: csinnnKA (16)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.01 0 0 28
Közös képmutogatós-videónézegetős talit kéne rendezni, ha más is benne van.
Előzmény: HA-SLN (26)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.01 0 0 27
HA-SLN

Úgy gondolom, hogy a halak és cápák nem fognak problémát okozni, mivel egyik fő cél pont a búvárkodás. Emellett persze olyan helyet keresünk, ahol csend van, nyugalom van, de persze azért legyenek különféle fakultatív programok is. Ha ilyen tapasztalt vagy, akkor várunk minden használható ötletet. Ja és persze nem vagyunk azért annyira elengedve anyagiakkal, hogy csak az *****+ felelem meg. Eddig többnyire sátras nyaralásokon voltunk (itt Európában), mert azt az érzést egy szálloda nem tudja nyújtani. Azzal a környezettel, amit az előzőekben leírt Csinnnka szívesen kiegyeznék én is. Sőt nekem az sem célom, hogy 1 óra alatt körbe tudjam járni a szigetet.
Esetleg milyen egyéb "költségcsökkentő" lehetőségeket lehet kifogni ?

Előzmény: HA-SLN (24)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 26
Ha gondolod, megmutatom a filmet amit csináltam!:-))
Előzmény: BlueBird (25)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.01 0 0 25
Érdekel minden info, fénykép, beszámoló, minden, minden : )

Olyan jó már csak olvasni is, meg a képeket nézegetni és álmodozni róla : )

Előzmény: HA-SLN (23)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 24
CáPeti:
Nászútra tényleg a legmegfelelőbb Maldív.
Csak nehogy úgy járjatok, mint ez egyik legjobb barátom Sanyi, aki jobban tette volna ha inkább NewYorka- megy nászútra.:-) Mikor kimentem értük a reptérre azt mesélték, hogy a tv-jük és a kaja tetszett a legjobban!:-))) Ja és nem mentek bele a vízbe, mert tele vol hallal!:-)))
Ráadásul: Két héétel hazaérkezésük után voltak megnézni a tropikáliumot, és nagy örömmel mesélte "Képzeld mekkora cápát láttunk!":-))))
Kár volt kidobniuk a pénzüket nem?
Na szóval ezt azért mondtam el, mert nem fontos milliomosként menni Maldívra. Nem kell feltétlenül légkondi a szobába, és nem is szükséges 3 csillagosnál magasabb szintű szállás.
Maldívin úgynevezett szigetszállodák vannak, így nem csak a szállást tükrözi a besorolás, hanem a szigetet is. Sokan azt hisszük, hogy a ** egyenlő a silány kajával, és csótányok a szobában. Nagy tévedés. Én voltam sok szigeten, számszerint 4-en.
Volt köztük 5, ill 2 csillagos. Én az utóbbin éreztem magam a legjobban. A két csillag egyenlő a családias, csöndes, egyszerű, és a természethez közeli szállással. De ha valaki szinestévét internetet akar persze megfizetheti, de akkor nem sok értelme van egy trópusi koralzátonynak.
Tehát az árán kívül rengeteg előnye van az alacsony kategóriás szállásoknak.
A víz tényleg nagyon drága. De nem kell megvenni, illetve nem feltétlenül fontos. Ugyanis amit az idaganvezető mond "Ne igyanak a csapvízböl mert hasmenést okoz" Igaz! De szerencsére nem a víz baktériumszintje miatt, henem pont ellenkezőleg. Túl tiszta, vagyis desztilláltvíz. Emberi fogysztásra ebben a formában nem alkalmas. De ha viszel egy pár pezsgőtablettát, (calcium, vas, C-vitamin) Ami nem is nagy teher a poggyászban, tízezerforintokat takaríthatsz meg.
Szóval van sok kis okosság amivel ezt a nagynak tűnő összeget le lehet elviselhetővé lehet tenni.
Remélem nem fárasztottam le senkit!
Laci!
Előzmény: CáPeti (10)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 23
Ha gondoljátok, létrehozhatnánk egy levéllistát, és akkor cserélgethetnénk fotókat is.
Sajnos most nem nagyon van időm, így nem tudok hasonló kisregényeket írni, pedig lenne mit mesélni.
Utazásaim során mindkétszer videófilmet is készítettem, sőt az utóbbit össze is vágtam, így
egy egész szép kis 45 perces utifilm lett belőle.
Ha valakit érdekel, szivesen megmutatom.

HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 22
Hu...:-))
Ezt nevezem! Szép kis irományok...:-)
CinnnKa gratula az utazásodhoz.
Kívánom, hogy minél hamarabb visszatérhess!
Remélhetőleg nem lessz nagyon drága, és esetleg ennél jóval olcsóbban is el tudsz utazni legközelebb.
Én azon a szigeten ahol te még nem jártam. Sőt!
Érdekes módon nem is hallottam róla.:-)
Szivesen venném, ha privátban küldenél egy pár fotót.
Előzmény: csinnnKA (15)
Lokator Creative Commons License 2002.02.01 0 0 21
Preccosok! Gyertek ide!
Lokator Creative Commons License 2002.02.01 0 0 20
off
Atalakulunk preccos topikka... :-)))
Preccos csapat elegge szetszeledt, neha 1-1 emil csordogal, de nem jellemzo. :-(( Sajnalom, jo tarsasag volt.
on

A kepeket varom!! :-))

CáPeti Creative Commons License 2002.02.01 0 0 19
Hogyhamáígyszóbajött:

Üdv minden "volt" preccósnak !

CáPeti
alias Tine

Előzmény: csinnnKA (18)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.01 0 0 18
Néddamá, a Totya... Lokátornak öltözve! :-)))))))))******
Hogy vagy? Mi van a többiekkel? Egyáltalán, megvan még a régi banda?!
Na jó, nem offolok tovább. :-)

Szóval... képek vannak párszázan (of course), nem úgy nekem szkenner, sajnos még munkahelyen sem, úgyhogy pár kedvenc kép épp most szombaton vándorol majd el egy baráthoz, aki beszkenneli, mivel férj munkahelyi szkennere történetesen szintén agonizál, még müxik, de amit csinál, az inkább okádék, mint "szép kép". :-(
Úgyhogy "türelem maldív képeket terem"! ;-D

Előzmény: Lokator (17)
Lokator Creative Commons License 2002.01.31 0 0 17
Megyek. :-)))
CsinnnKa draga, fotokat esetleg lathatunk?

csok: L. (alias Totya from precco ;-))) )

csinnnKA Creative Commons License 2002.01.31 0 0 16
Még egy kis hangulatkeltés! ;-)
csinnnKA Creative Commons License 2002.01.31 0 0 15
Jesszusom, csak győzzek válaszolni! :-)))))))))))))))
(Bár hazudnék, ha nem vallanám be, hogy boldogan mesélek róla, olyan jó felidézni ezeket a szép emlékeket.)

"Sok magyar volt? "
Nem tudom, mi nem találkoztunk eggyel sem, igaz, mi éppúgy angolul beszéltünk az étteremben, mint esetleg ők (ha egyáltalán össze is futottunk magyarokkal). Egyedül a repülőgépen volt szintén egy párocska, akiknél meghallottuk, hogy magyarul szólnak egymáshoz. De egyébként Ruwan, az omlettes fiú, akivel egész komolyan összehaverkodtunk, elmesélte, hogy szinte minden turnusban van egy-egy magyar pár vagy család, szóval azért képviselve vagyunk. Pl. Malén, a fővárosban az idegenvezetőnkről kiderült egy rövid kis privát beszélgetés során, hogy pontosan tudja, hol van Magyarország. (Közölte, hogy Ausztria és Oroszország között... bezomány!) Sőt, még azt is tudta, hogy nálunk sokáig oroszul tanultak az iskolában. Megcsillogtatva brilliáns nyelvtudását, néhány mondatot oroszul is gagyogott, de aztán mosolyogva azt javasoltuk, hogy maradjunk az angolnál. :-)

"Veszélyes állatok nem voltak? "
De! A homokban az "úton" gyakorta fellelhető fekete százlábú (valami nagy fekete hernyóféleséget képzelj el) csípése kifejezetten veszélyes (ezt szerencsére csak elméletből tudtuk meg, mezitlábaskodás közben azért a lábunk elé néztünk), viszont engem pl. csúnyán megcsípett egy hangya. Azt azonban tudnod kell, hogy ezek nem kis apró mezei hangyák, hanem feketék és kb. 2 cm-esek (és csaknem elpusztíthatatlanok!). Szóval ez a méret hangyából bazinagy, nekem elhiheted, a szobában történt ez a szörnyű atrocitás, "klassz" volt korareggel erre ébredni. Érzésre kb. olyan, mint egy átlagnál valamivel fájdalmasabb méhcsípés. Jól bedagadt, bekeményedett, tűz forró volt, és iszonyúan égett, szegény hitvesem folyton a tarkómat kenegette a hűsítő géllel. Másnap már nem fájt, harmadnapra pedig a pukli is elmúlt, s már csak halványan látszott. Szóval ezek a hangyák (napi 2-3 db) a szobában is előfordulnak, ez speckó hajnalban alvás közben csípett meg, tehát frankón bemászott az ágyikómba. Én ezek után -sejtheted- egyszerűen csak "kannibál hangyáknak" hívtam őket. De aztán mindegyiket kinyírtam, volt ám vendetta rendesen! Különös ismertetőjelük, hogy agyoncsapod a papucsoddal, ő látszólag megdöglik (hangya ugyi pókokhoz hasonlóan összekucorogva döglik meg). Aztán negyedóra-félóra múlva azt láttuk, hogy elkezdi nyújtogatni a lábát, s mint aki mély álomból ébred, teljesen magához tért, s néha egész csonkán, de tök erősen vonszolta magát tovább, egészen elképesztő és hihetetlen látvány volt. Embör mondta is, hogy "Te, ezek nem kannibál hangyák, hanem terminátor hangyák!" :-)))
Nos, tudtommal ez a két kis lény tud legtöbbet ártani, bár a mélyebbre búvárkodóktól hallottuk, hogy lent a mélyben (mármint a vízben ugyi) létezik egy "stonefish" (kőhal) nevű lény, amit ha tényleg kőnek nézel és rálépsz, garantáltan kivon pár napra a forgalomból. De persze ez sem végzetes. Szóval az ember látszólag a cápáktól és rájáktól tartana leginkább, de egy hangya több veszélyt rejt magában... legalábbis ez az én tapasztalatom! :-)

"Milyenek a helyiek? "
Hihetetlenül kedvesek és barátságosak. Ami döbbenet volt számomra, hogy szünet nélkül mosolyognak. De nem úgy, mint a japánok, olyan udvarias és kényszeredett mosollyal (miközben esetleg üzletileg épp tönkretenni készülnek), hanem őszinte kedvességgel. Az üdülőszigeten is, meg a halászfalvakban, fővárosban mindenütt rádmosolyognak, tök idegenek rádköszönnek, és mindenki megkérdezi tőled, hogy "How are you?", még az is, aki azt sem tudja, mit jelent! :-DDD
Malén mondjuk volt annyi negatív élményünk, hogy az első shopban ránkragadt egy pióca, aki nem szállt le rólunk, és mindenáron el akart vinni az ő shopjába, ami persze nagyon olcsó, nagyon szép, nagyon sok portéka van benne, és talán mondanom sem kell, hogy amit Te akarsz venni szuvenírt, az épp náluk a legolcsóbb és legszebb. Na, 10 ilyen ürgéből egyetlen tapadt ránk, mint a vákum, és lehetetlenség volt lerázni, a végén már kicsit kellemetlen volt, hogy testőrként/árnyékként követett, és egyfolytában győzködött. Persze mi ellenálltunk, így egy idő után mégiscsak lekopott. Igaziból ez volt az egyetlen negatív élmény, meg persze egy kis szomorúság: hazafelé a reptéren elvették a manikűr-készletemet a félelmetes szúrófegyverekként nyilván halálos fegyvert jelentő kisollóim miatt. Párizsban még ellenőriztettük, hogy megvan, és fel is tették a Ferihegyre induló Malév gépre, aztán itthon valakinek enyvesebb volt a keze a kelleténél. Ez apró kis bosszúság, de azért a kedvenc értékes (több ezer forintos) Solingen ollóim hiányoznak! :-(
De összességében és arányaiban ez a két eset alig tett ki 10 %-ot a többi pozitív 90 mellett.

"Mennyi idő volt az út? "
Kb 9 óra.
Kicsit nehéz kiszámolni, mivel +4 óra az időeltolódás Maldív és Magyarország között.
Odafelé este 7-kor szálltunk fel Zürichből és reggel 8-1/2 9 körül érkeztünk meg Maléra (vagyis Hulhulé repülőtér-szigetre). De ugye ha ebből levonod a 4 órát, akkor valójában még csak hajnali 4 volt, tehát kijön a kb. 9 óra.
Visszafelé jobb volt, mert korareggel indultunk a szigetünkről, és este 9-kor már Ferihegyen voltunk, egy párizsi átszállással (belevéve ott a 2 órás várakozási időt is).
Egyébként a SRI LANKAN járat fantasztikus élmény volt. Egyrészt hatalmas gép, tehát a fel- és leszállást szinte meg sem érezted. Másrészt az ülések háttámlájába saját tévéd van, távirányítóval, amit meg úgysem használsz, mert a monitort megérintve tudod aktiválni a menü programot, hogy aztán eldöntsd, hogy mit akarsz: csatornát váltogatni, vagy felhangosítani stb. 15 mozicsatorna volt (köztük 2 világpremieres filmekkel), a 16-os csatornán pedig egy térképen mutatták az útvonalat, s azt, hogy most éppen hol járunk. Emellett folyamatosan nyomatták az információkat: eddig megtett út hossza, repülési magasság, sebesség, hőmérséklet, szélerősség stb. és a megérkezésig hátralévő idő, ami elég fontos információ volt. De ez még mind semmi: a 17-es és 18-as csati pedig egy-egy a gépen elhelyezett kameraállás volt, az egyik a pilótafülkéből mutatta, hogy mit látnak a pilóták, mi van a gép előtt, a másik pedig egy alsó kameraállás, ami az alattad lévő képet mutatta. Fantasztikus volt! :-)

Előzmény: TOMMY (14)
TOMMY Creative Commons License 2002.01.31 0 0 14
Még, még, még..
Ez olyan szép! Gratulálok!
Sok magyar volt?
Veszélyes állatok nem voltak?
Milyenek a helyiek?
Mennyi idő volt az út?

Tommy

Előzmény: csinnnKA (13)
csinnnKA Creative Commons License 2002.01.30 0 0 13
"milyen az ellátás ?"
Mi félpanzióval kértük, alapesetben ezt kínálják. Nem bántuk meg. 1/2 8-1/2 10 között lehetett reggelizni is és vacsizni is (nem mondom, vacsi-időpontnak ezt kicsit késeinek találtuk). Reggel 9-körül mentünk, addig ugyi alvás, és derekasan-bőségesen bereggeliztünk. Választék: különféle műzlik, gyümölcslevek, margarin-jam-méz-felvágott-sajt kombináció, ketchupos bab, sültvirsli, tükörtojás vagy omlett: gombával/paradicsommal/hagymával/zöld friss chili-paprikával/sajttal stb., nagy választékú péksütemény, magos kenyerek, sajtos kifli stb., német kuchen-típusú sütemények a reggeli kávédhoz, végül 2-3 féle gyümölcs, általában görögdinnye, mézédes mangó és hihetetlenül zamatos és mézédes ananász.
Ezek után sejtheted, hogy kibírtuk "csak vizen" vacsoráig, ami nemzetközi svédasztalos volt, hihetetlenül nagy választékkal, levessel és többféle előétellel, isteni lasagne-val és milánói makarónival, a kedvencemmel: a kínai zöldségestésztával, többféle currys rizs-variációval, minden nap máshogyan elkészített krumpli-körettel s ezekhez marhahús, sertés, csirke és páratlanul gazdag hal-ételek, finom szószokkal, sokféle finom salátával, pudingok, krémek, sütemények és megint csak egzotikus gyümölcsökkel zárva. Annyi, hogy a vacsihoz semmiféle ital nincs beleszámolva (reggel ugye ingyen friss gyümölcslé, akármennyi, plusz kávé-tea(rum-bum). Tehát a vacsorához elfogyasztott bármilyen italt felszámolják. (Lepődj meg, mi vizet ittunk.)
Választhatsz természetesen "all inclusive" full-extrát, de ez csak annak éri meg (napi 9e Ft felár), aki mondjuk naponta megiszik legalább 5-6 sört és este 2-3 koktélt, hisz gondold csak el, hogy a 30 $-ba hány 3 $-os kóla vagy sör stb. fér bele! Nagyon sok!

"milyen fakultatív programok vannak ?"
Kapásból néhány:
HAJÓKRIÁNDULÁS: katamaránnal / hatalmas vitorlással / dhonival (ez alakra majdnem olyasmi hajó, mint a velencei gondolák, csak nagyobb).
SUNSET PUNCH: naplemente nézegetése a nyílt óceánon, egy kellemes puncs kíséretében.
SZIGETLÁTOGATÓS KIRÁNDULÁSOK: ez többféle variációban is játszik. Nálunk volt olyan, hogy csak a szomszédos halászfalu-sziget meglátogatása (mint legegyszerűbb változat), aztán volt 3 és 4 szigetes, amiben luxus-üdülősziget is volt, meg direkt bevásárló-sziget, meg halászfalu, meg lakatlan sziget stb.stb.
MALE: aki ottjár, szinte mindenki ellátogat a főváros-szigetre, és mondom: nagyon érdemes!!! Mecsetek, Szultánpark, régi Temető, Elnöki rezidencia, halpiac, gyümölcspiac stb. klassz program.
HIDROPLÁN: edzett gyomrúak körberöpködhetik a szigetüket, elég érdekes, bár drága és akin nem a halálfélelem tört ki, azon a "mindjárt-elhányom-magam" érzés. :-))))))
TENGERALATTJÁRÓ: drága és rövid (120 $/fő), az oldalán a repülőgépekéhez hasonló ablakok, előtte padsorok, onnan sasolhatod a mélység birodalmát.
ÉJSZAKAI HORGÁSZAT, hajnali horgászat, mittoménmégmilyen horgászat... pecásoknak!
DELFIN-TRIP: erről keveset tudok, azok közül, akikkel beszélgettünk a szigeten, senki nem volt. Ha szerencséd van, úgyis találkozol delfinnel jövet-menet... mondhatni: ingyér!
MALDÍV EST: a miénk szuper volt, szerintem minden szigeten van, ez pl. ingyenes program.
RÁKFUTTATÁS: mi "rákderby"-nek hívtuk. Ez is ingyenes volt, nagyon élveztük... pláne, hogy a "mi" rákunk nyert! :-)
DISCO: a mi szigetünkön minden este volt a Kakuni bárban olyankor, ha nem volt egyéb program.
Tuti, hogy legalább 3-4-féle dolgot kihagytam, de szerintem ízelítőül éppen elég. :-)

"nem okoz-e bezártság érzetet a szigetek mérete ?"
Egyáltalán nem. Meeru, ahol mi voltunk (lásd: www.meeru.com) egy kifejezetten nagyobb méretű sziget, s már majdnem akkora volt, mint a fele Margit-sziget. Tudd: minél kisebb egy sziget, annál drágább. Meerufenfushi olcsó volt, s pont akkora, hogy kb. másfél-két óra alatt körbe tudtad sétálni. Mert persze ha verseny lenne, akkor gyors-menéssel vagy kocogással kb. fél óra alatt az egészet körbe tudnád futni, de mivel másodpercenként megállsz rácsodálkozni valami csudaklassz dologra, így azért sokkal tovább tart. Például a sziget belsejében az út telis-tele van az épp hogy csak kinyílt, de máris lehullott hibiszkuszokkal, szinte virágszőnyegen mész a homokban. Aztán folyton fürge kis gyíkok rohangálnak előtted a fák irányában. De nem csak a szokásos kis mezei gyík, hanem olyan mini-dinoszaurusz féle, aminek az egész háta cikk-cakkos "tüskés", formára-méretre átmenet a gyerekek kis gumi mini-dínója és egy törpe-krokodil között. Csuda jópofák, egyet-kettőt sikerült lekapni videóval + fényképezőgéppel. Aztán még beljebb, ahol egyre dúsabb a vegetáció, a fákon repülő rókák lógtak (más néven: gyümölcsevő denevér). Kb. 30-40 centis nagy barna állatok voltak, komolyan, mint egy macska, akkora, még világosban is világított a szemük, és jóízűen csócsálgatták a gyümölcsöket, a magokat meg oldalvást kiköpték. Aztán van a koel madár, amit mindenütt csak hallassz, de sosem látod, mert elbuvik a fák között. Aztán van a "sziget madara" kategória, ami szürke gém és rém barátságos, pózol, hogy fényképezd le, néha a sekély vízben halászik, s ha fog egy halat, rád néz, hogy "Na mi van, mikor exponálsz már, mit gondolsz, meddig fogom a csőrömben tartogatni a kedvedért ezt a halat?". S amint elkattant a gomb, ő hamm, bekapja a zsákmányát. Csuda pofa! :-)
Reggel meg az étterem párkányáig is elmerészkedett, s várta, hogy kenyér- és sütemény-darabokat hajigáljunk ki neki. Imádtuk! :-)
A homokban pedig különböző színű és méretű rákocskák rohangáltak, a 2 cm-es fehér, "láthatatlan"-tól kezdve a 12-14 centis színpompás, mintás tarisznyarákokig, mindenféle. A halfaj-, méret- és színgazdagságot nem ecsetelem, képzelheted. De érdekesség a sok rája, amikre majdnem rája-lépsz, meg a tök szelid bébicápa (vagy törpecápa?), ami mellesleg ott úszik el melletted békésen, én első alkalommal sikítva menekültem ki a vízből, ahogy illik, ahogy azt az összes cápafilmben láttam. A vízben lévő 1-2 ember meg úgy nézett rám, mint a hülyére, hogy most meg mit kell úgy befofni egy kis cápától, hisz nembááááánt! :-)
Úgyhogy bezártság érzésed aztán végképp nincs, unatkozni nem tudsz, én pl. a 2 hét alatt egyetlen egyszer sem napoztam (szó szerint vedd), mert sosem értem rá! Mégis csokin jöttem haza, mert pl. 3 napig pólóban úszkáltunk (sokaktól láttuk), aztán 4. nap annyira "borús" idő volt, hogy végre "csak fürdőruciban" is bemerészkedtünk a vízbe. Egész nap egy grammnyi napsütés nem volt, estére mégis főtt rákká pirultunk a napozószerek ellenére. A 6 óra tájban hirtelen ránkzuhanó estéken pedig mindig az apályt és a naplementét néztük, majd sötétedés után a bungalónkban rákészültünk a vacsira, és útban az étterem felé megszámoltuk, hogy melyik bungalón hány gekkó van a kivilágított teraszon. :-)

Előzmény: CáPeti (12)
CáPeti Creative Commons License 2002.01.30 0 0 12
Hűűűű, ez aztán a gyorsaság!
Eddig szinte havonta volt 1-2 hozzászólás a topicban, most meg szinte egyből válaszoltál is. Köszönöm szépen, a részletes leírást. Van persze még egy csomó kérdésem:

milyen az ellátás ?
milyen fakultatív programok vannak ?
nem okoz-e bezártság érzetet a szigetek mérete ?

a többit majd mail-ben.

csinnnKA Creative Commons License 2002.01.30 0 0 11
Laci kétszer volt, tehát neki kétszerannyi a tapasztalata (információja), gondolom, ő is leírja majd neked az övéit, de akkor megpróbálom röviden összefoglalni az enyéimet:

Mi a WINAIR Utazási Irodával mentünk, ami a német Der Tour rangosan híres utazási irodának a magyarországi képviselője. Hogy miért épp velük? Mert egy ismerősöm már utazott velük és nagyon elégedett volt, korrekt, rendes társaság. Ráadásul ez egy általános viszonylatban olcsó út volt, 160e Ft körül volt a repjegy és 18.000 Ft/éj/fő a szállás. "Standard room"-ban laktunk, ami általában az olcsóbb típusú szálláslehetőség. Itthon úgy gondoltuk, hogy ha nagyon gáz, vagy lényegesen jobb a magasabb fokozatú, akkor upgrade-delünk, ami mellesleg kb. 50 %-kal drágább volt, a landvilla-k már 27e Ft körül jöttek, a vizivillák pedig 35e Ft/nap/fő, tehát elég húzósak az árkategória-ugrások. Az egyetlen minőségi különbség, hogy a mi bungalónk olyan volt, mint egy kis sorház, tehát 4 "lakás" volt összenőve, egy épületben. Viszont mindegyiknek külön terasza volt, jópofa, homokos terasz, természetesen tengerre néző! A szobák berendezése csaknem egyforma, a miénkben is volt légkondi is, plusz plafon-ventilátor, széf, fridzsider, telefon, minden. A magasabb fokozatok egy CD-lejátszóval gazdagabbak. Úgy döntöttünk, hogy nem fizetünk napi 9e Ft-ot egy CD-lejátszóért, ez a szállás maximálisan megfelel az igényeinknek.
Úgyhogy az utazási iroda "szervezése" abban merült ki, hogy foglalt nekünk repjegyet és szállást.
Hulhulén, a repülőtéren (ami egy olyan külön sziget, amin a világon semmi nincs, csakis maga a repülőtér) minden szigetnek van egy kis standja, sőt, a kirendeltségek képviselői maguk előtt tartott táblácskákkal már ott nyomultak a kijáratnál, hogy levadásszák a saját vendégeiket. Név szerint vártak minket, tudták, hogy azzal a géppel 8 emberke érkezik. Hurcolászták a csomagjainkat, elvitték a hajóra, mi megvártuk, amíg minden utastársunk előkerül, aztán nyomás a hajóhoz, ami vitt a szigetre. A sziget körül elképesztően türkiz színű volt a víz, egyszerűen káprázatos! A magas páratartalom nem volt zavaró, mert végig fújt egy gyenge kis szél, tehát nem volt melegünk, pedig a víz is és a levegő is egyaránt 28 fokos volt. Útközben delfinek, repülőhalak... hmmm... nem fájdítom a szíveteket, de csodás volt!
A szigeten várt a Der Tour utazási iroda ottani képviselője, németül-angolul mindenütt beszélnek, tehát ha valamelyik nyelven beszélsz, akkor nem fogtok elveszni. Elmond minden tudnivalót, a fiúk közben elviszik a cuccaitokat a bungalótokba stb.stb. Minden kirándulásra a recepciónál lehetett feliratkozni, gondolom, ez más szigeteken is így van. Nálunk ki volt függesztve a faliújságra minden fakultatív kirándulási lehetőség, az is, hogy a hét melyik napján szokott lenni, meg néhány információ, illetve hogy mennyibe kerül. Feliratkoztunk és passz! :-)
Mi egy Male-ra, a fővárosba szervezett félnapos kirándulásra mentünk, ott is már várt ránk egy idegenvezető, aki körbevitt a picuri fővárosban és megmutogatta azt a néhány látnivalót, amit egyébként tényleg érdemes megnézni, és utána még shoppingolni és jutott idő hazaindulás előtt. (Tanács: maldívról szóló könyveket mindenképpen Malén érdemes megvenni, van néhány jó hely, ahol kb. feleannyiba kerül, mint az üdülőszigeteken lévő ajándékboltokban!) Mi pl. mindenkinek egy ilyen szép albumot hoztunk ajándékba (hadd csurogjon a nyáluk), a szigeten 27 $ volt, mi megvettük Malén egy -nem vicc- KERÉKPÁR-üzletben ugyanezt 10 $-ért, de pl. ugyanabban az utcában láttuk ugyanezt 19 $-ért. Szóval figyelni kell! :-)
(Egyébként maldív rúfiával egyedül a fővárosban találkoztunk, de csak futólag, mert egyébként ott is mindenütt $-ral fizettünk.)

SNORKING: Meeru ebből a szempontból (is!!!) szerencsés és csodálatos sziget volt, mert legalább három-négy olyan hely volt, ahová akár gyalog is begázolhattál a vízbe egészen a korallszirtekig, ahol snorkingolhattál (de szép szó!). De emellett naponta 2x lehetőséged volt arra is, hogy ha feliratkozol, akkor hajóval kivisznek olyan távolabbi helyre, ahol talán még szebb korallok és meg több hal van... én azonban gyenge úszó vagyok, és a nyílt óceánon a nagy hullámokban egyszerűen "nem merek" úszni, tehát tudom, hogy görcsös lettem volna, itt meg a sziget körül a pocsolyában, az alig 2-3 méteres tükörsima vízben nem féltem. Szóval ééén nem mentem ki a "nagy vízre", csak a sziget köré, de így is csodákat láttam! :-)

IDŐJÁRÁS: az ismerősöm, akit említettem, épp október végén volt kint, azt mondta, akkortól már tutira "jó idő" van, az egész álló nap szakadó eső és tomboló szélvihar általában a nyári hónapokra esik.

Aztán például nekem nagyon tetszett, hogy a szigeten nem volt semmi készpénzforgalom. Nem tudom, hogy ez általános dolog-e, gondolom, igen, mert praktikus. Tehát ha a vízben eluszikáltam a sziget egyik csücskétől a másikig, és ott kijöttem a vízből, akkor a hótvizes fürdőrucimban is leülhettem az első utamba akadó székre (ami tutira egy bárhoz tartozott), pár perc múlva megjelent a pincér, hogy mit kérek, és ha megittam az italomat, akkor csak egy aláírás+szobaszám, és hozzáírták a számlánkhoz. Utolsó este pedig megkaptuk a számítógépből kiprintelt számlaösszesítőt, még becsatolva az összes-összes számlát (éttermi, bár, suvenir-shop, telefon, frigódban lévő mini-bár, kirándulások stb.stb.). Szóval nem kell magaddal pénzt hurcolásznod, s főként nem kell borravalót adnod. Csak elutazás előtt a szobafiúnak (aki naponta kétszer takarítja a szobát) és a saját pincérednek, kb. napi 1$-t, tehát a két hétre 15$-t szokás adni.

Arra azért készülj fel, hogy a szigeteken nem olcsó az élet: 4 $ egy üveg ásványvíz, 3 egy pohár kóla vagy sör, 8 $ egy koktél, 6 az alkoholmentes... a kirándulások általában 36 $ körül mennek, bár a hidroplános és a tengeralattjárós kirándulás 100 $ fölött volt, és a masszázsok is jó drágák, de szinte kihagyhatatlanok. ;-)

Nem tudom, mi érdekel még, kérdezz! :-)

Előzmény: CáPeti (10)
CáPeti Creative Commons License 2002.01.30 0 0 10
Szia CsinnnKA !

Örülök, hogy jól sikerült a nyaralásod !

Mivel mi is tervezünk egy komolyabb utazást (nászút) ami valamikor szeptember-október
környékén lesz aktuális, és elsődlegesen Maldív a cél, ezért amennyiben lehetséges,
minden típusú információt szeretnék összegyűjteni a területről.
És mindezt olyanoktól, mint ti, akik már meg is tapasztalták e csodát.

Milyen szervezésben, milyen irodával célszerű menni ?
Milyen szállás/ellátás a megfizethető vagy kifizetődő ?
Egyénileg van-e mód búvárkodásra, és kb mennyiért ?
Az őszi időszak milyen időjárási viszonyokat rejt ?

Köszönök minden infót !
CáPeti

Előzmény: csinnnKA (9)
csinnnKA Creative Commons License 2002.01.29 0 0 9
Visszatértem! Csodálatos volt! Életem lexebb nyaralásán vagyok túl! :-)

Béla!
Köszönöm az e-mailt, egyelőre technikai okok miatt nem tudok válaszolni rá.

Laci!
Érdekes, amit írtál erről a májusról. Meeru-n, ahol én voltam, pl. május végén bezár a bazár, és csak augusztusban "nyitnak ki", mivel az időjárás -őszerintük- elviselhetetlenül pocsék. Ezer fokos kánikula, ami gyakorlatilag teljességgel élvezhetetlenné teszi az ott-tartózkodást, ráadásul hatalmas viharok tombolnak.
Szóval hogy is van ez?! Érdekelnének a tapasztalataid.

Egyébként nagyon csábító ez az ár, mert sajnos extra-olcsón is majdnem 400-ra jött ki a két hét. De amúgy sem tudok olcsónak nevezni egy olyan helyet, ahol egy liter víz 4 USA dollárba kerül. Persze azért az első döbbenet után az ember hozzászokik az ottani árakhoz, és tényleg nem szabad törődni ilyesmivel.
A klíma pedig annyira csodálatos volt, hogy nem tudtam betelni vele. (Víz is és a levegő is 28 fokos. A "snorkingolás" pedig fantasztikus élmény!)
Legszívesebben akár már a jövő héten visszamennék, de a realitások talaján maradva talán még egyszer az életben lesz annyi pénzünk, hogy nekifussunk... de nem valószínű, hogy 5 éven belül erre sor kerülhet (természetesen kizárólag financiális okok miatt).

HA-SLN Creative Commons License 2002.01.02 0 0 8
Szia!
Nem! Nem sáskajárás....:-)))
Asszem valahogy úgy van, hogy a nyáriszünet előtt senki nem akar utazni. Akinek szándékában áll, az megvárja, hogy a gyerekek is tudjanak vele menni.
Amúgy tényleg akkor van a monszun ideje is, de ez az én tapasztalataim szerint semmi hátránnyal nem járnak! Hisz az egyenlítő amúgy is a mindennapos esők öve nem?:-)
Naés a nyár amúgysem szezon náluk. Inkább a téli hónapokban vannak dugig a képek ami érthető is. Ha itt európában jó az idő, nem nagy poén Maldív!
Sajonos ezek a leárazások azért nem menetrendszerűek.:-(
Laci!
Előzmény: digitális pillangó (7)
digitális pillangó Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7
Engem érdekel.
Mi történik májusban, hogy akkor van leárazva? Sáskajárás vagy monszun?
Előzmény: HA-SLN (6)
HA-SLN Creative Commons License 2001.12.26 0 0 6
Sziasztok!

Na végre.... már azthittem nwűem is érdekel csak engem ez a téma.
Én már mint írtam jártam ott kétszer is, és ha gondoljátok szivesen írok élménybeszámoló leveleket, persze csak ha érdekel benneteket.
És ha van kérdésetek, hát én szivesen segítek ha tudok.

Hogy Maldív kinek a pénztárcájához van mérve?
Sajnos tény, hogy egyenlőre a félmilliós árajánlatok elég rémisztőek. De, nem kell csüggedni, mivel azért akadnak átlag ember számára is elérhető ajánlatok.
Én pédául az első utamon 99-ben 139.000-ért voltam, ami ha figyelembevesszük, hogy 2 hét, félpanzióval cseppet sem drága.
Egy év mulva megint voltam, de akkor már 189.000-be került, de ez sem rossz szerintem.
Persze nem egy Ibusz irodába mentem be és érdeklődtem, hogy van e valami jó ajánlatuk.:-)
Májusban szoktak leárazott jegyek lenni, azt érdemes kihasználni.
Nem akarok beképzeltnek tünni, de elég jártas vagyok Maldív-Srilanka utazásszervezésben.
Ha valaki gondolja szivesen segítek összeállítani egy viszonylagosan baráti árú utat. Ráadásul mivel láttam ott egy pár szigetet, azt is tudom hová érdemes menni.

Ja!
Boldog karácsonyt mindenkinek!
Laci!

tbotnick Creative Commons License 2001.12.23 0 0 5
ajánlom figyelmetekbe: a www.fourseasons.com Maldives Kuda Huraa -t

csinnnKA Creative Commons License 2001.12.13 0 0 4
Felhozom... abban reménykedve, hogy talán épp most bukkan rá e topicra egy maldívos! :-)
TOMMY Creative Commons License 2001.12.12 0 0 3
OK De remélem azért hamarabb összejön, mint neked. Valahogy 10 év az nagyon messze van. De addig is azok a szerencsések, akik már eljutottak oda mesélhetnének nekünk egyet s mást...
T.
Előzmény: csinnnKA (2)
csinnnKA Creative Commons License 2001.12.12 0 0 2
Mi 4 évig elég masszívan spóroltunk rá, de mindvégig eldöntött fix tény volt, hogy amint összejön rá a zsozsó, utazunk! :-)
Úgyhogy ne is add fel, össze fog jönni, csak az a baj, hogy ez nem a mi (mármint "mi" alatt a "mi, átlagemberek"-et értem) pénztárcánknak való! Viszont nem is elérhetetlen, csak türelem kérdése.

Naaaa... szóljon már hozzá valaki, aki járt ott, plíz-plíz-plíííííz! Nekem kéne egy csomó infó + praktikus tanács! :-)

Előzmény: TOMMY (1)
TOMMY Creative Commons License 2001.12.12 0 0 1
Nagyon jó! Felveszem a kedvencekbe. Bár még soha nem jutottam el oda, már elég sokat olvastam róla. Itt az indexben csináltak kedvet hozzá. Egy gyöngyszem az a hely. De sajnos nem az én pénztárcámhoz mérték. :(( De nem adom fel!
T.
Előzmény: HA-SLN (-)
csinnnKA Creative Commons License 2001.12.12 0 0 0
Én is Maldív rajongó vagyok, kb. 10 éve várom és vágyom arra, hogy ott lehessek. Majdnem oda mentünk nászútra, de amikor már befizettük volna az utat, egy fantasztikus jó lakáslehetőség közbejött, amit "sajnos" egyszerűen nem lehetett kihagyni, így a nászútunk elmaradt, mert kellett minden vicek-vacak kis milliócska! :-)
Akkor viszont megfogadtuk, hogy max. az 5. házassági évfordulónkig eljutunk a nászútunkra. Úgy tűnik, január 7-én megvalósul az álom, ha nem is az áhított Fun Islandre megyünk, de "beérjük" a jóval olcsóbb Meeru Szigettel is. :-)

Egyelőre érdemi dolgokat nem tudok, viszont - csatlakozva hozzád - én is szívesen vennék bármilyen Maldív-szigetekről szóló információt. Neked pedig, kedves Topicgazda, megígérem, hogy ha megjöttünk, megosztom veled a fontosabb, közérdeklődésre számot tartható élményeimet! :-)

Előzmény: HA-SLN (-)
HA-SLN Creative Commons License 2001.11.14 -1 0 topiknyitó
Sziasztok!
Gondoltam csinálok egy témát! Én Maldív rajongó vagyok, és szeretnék találkozni hozzám hasonlóan ott járt emberekkel.
Jó lenne megvitatni az élményeket, esetleg tippeket trükköket cserélni a minél gazdaságosabb utazásokról. Sajnos nem vagyok egy miliomos, és elsősorban anyagi kérdés mikor tudok menni.
Készítek épp a szigetekről egy utifilmet, amit 1998-99 ben felvett anyagok alapján állítok össze.
Szivesen venném ha valaki tudna segíteni nekem digitalizálásban, és egyéb tanácsokkal.
Várom leveleket.
Laci!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!