Ha valaki olyan honlapot, weboldalt, fórumot szeretne, amelyik úgy néz ki, ahogy ő szeretné, két megoldás van.
Barátok, jó ismerősök útján keresel egy olyan hozzáértőt, akinek van kedve is ezzel bíbelődni, és elfogadható árat kér. Ekkor összeülsz vele, megbeszélitek, hogy mit szeretnél, hogy lehetne megoldani, és mennyibe kerül. Ha OK! a dolog, akkor csak fizetsz, és nézed, ahogy készül, elkészül, majd használod.
Megtanulod az alap HTML5, CSS, php programozást (nem olyan nagy durranás, csak kedv kell hozzá), letöltesz ingyenes weboldal, portál, vagy fórum motort (attól függően, hogy mit szeretnél), és nekiállsz átírni úgy, ahogy neked megfelelő.
Minden más megoldás csak nyűglődés, és soha sem lesz olyan, amilyent szeretnél, ráadásul adott esetben még a gatyád is ráfizeted.
Én már a címébe belekötnék. A profi weblap ingyen annyira komolyan vehető dolog, mint a négyszögletű kerekerdő. A nagyon alap dolgokról szó volt ugyan, mint tárhely, meg domain, de ez még kevés. Vagyis amit ad, az csak a hozzáértés illúziója.
Kár bátorítani a felhasználót az önállóságra, mert abból csak katasztrófa lesz, kell oda az a programozó (meg dizájner, meg a többi). Tudnék beszélni erről napestig, láttam már érdekeset.
A Validator használata opcionális, nem feltétlen szükséges.
Egészen addig, amíg az összes böngésző nem áll át teljesen a HTML5 használatára.
Jelenleg az a helyzet, hogy érdemes ugyan megnézni, és az alapvető hibákat kijavítani az új HTML5 szabályok szerint, de nem feltétlenül.
Furcsa módon vannak olyan elvárások, amik kijavítása után egyes böngészőkben nem az általunk megkívánt módon jelennek meg (vagy meg sem jelennek) dolgok. A HTML5 használata még nem egységes a böngészőkben.
Azt meg nem írhatod ki, hogy az oldal megtekintéséhez csak ezt, vagy csak azt a böngészőt lehet használni.
Én az általam kezelt oldalakat FF, IE-10, Opera, Chrome, Safari böngészőkön szoktam tesztelni, és ha mindegyiken normálisan fut, úgy néz ki, ahogy én szeretném, nem is nézem a Validator eredményét.
Persze azt hozzá teszem, hogy javarészt én már alapból az új HTML5 szabályokat figyelembe véve készítem a dolgokat (de mint fentebb is írtam az okát, nem minden esetben).
Viszont egy olyan oldalon, ahol a tárhely-szolgáltató adja a keret-programokat is, kompromisszumot kell kötni az adott lehetőségekkel (vagy keresni egy másik tárhelyet). Én biztos vagyok benne, hogy az a keret-program sem 100%-ban HTML5 szabvány szerinti, vagy hogy a Validator nem találna ott is valami hibá(ka)t.
A YouTube videókhoz nem tudok mit hozzászólni, soha sem foglalkoztam azzal, hogy például csak 1:41-től induljon, és csak 3:27-ig menjen. Én csak simán beillesztem a videót a teljes anyagával (és megy mindegyik böngésző alatt rendesen). Legfeljebb, ha olyan a dolog, akkor oda írom megjegyzésként, hogy (például) 2:37-től kezdődik az az érdekes rész.
Mindenki kedvel valamiért egy böngészőt, vannak, akik annyira, hogy szinte istenítik.
Nekem például a Mozilla FireFox az elsődleges, és nincsen vele semmi gondom.
Web-oldalak készítése, fejlesztése, tesztelése esetén általában az IE-vel szoktam küzdeni, de vagy én győzők, vagy egy módosítással, vagy valamilyen más megoldásos kompromisszummal győzöm meg, hogy az legyen ott, amit én szeretnék.
Ha másképpen nem megy, és ez nem mai újdonság, a programozás-technika már alkalmaz olyan eljárásokat, amik segítségével fel lehet ismerni a kliens gépen futó böngésző típusát.
Ezt kihasználva lehet olyan elágazásokat készíteni, hogy ha valaki mondjuk IE-vel nézi az oldalt, akkor "ezt csinálja" a program, vagy ha Chrome böngészőt használ, akkor meg "azt csinálja" a program.
A neten erre is számtalan példákat lehet fellelni.
Azt azonban ismételten leírom, figyelembe kell venni, hogy az adott oldal motorja, és a kapott keret-program milyen lehetőségeket, megoldásokat tud, vagy vesz figyelembe.
Utalva az általad említett YouTube dologra, ha ezeket az általad berakott kódokat nem tudja rendesen feldolgozni, értelmezni (iframe, object, embed, stb.), akkor bármit csinálsz, akkor sem fog működni.
Mivel ez a blog.hu baromsága lehet (esetleg próbálhatnál egy próba-fiókot csinálni, mindent alapon hagyni, úgy is sz.r-e?), sokat nem tudsz tenni. Legfeljebb kiírod, hogy Chrome használata ajánlott.
És ugye lassan jön az új IE, ami nem lesz kompatibilis a régivel...
(köszönöm ismét a tavalyi együttgondolkodást - pár napja derült ki (a chrome-javaslatod nyomán), hogy sok általános romlás csak a Firefoxban jelentkezik. Ennek orvoslása hogy váltok Chrome-ra, de nem végleges válasz, mert a statisztikák szerint a blogjaim olvasóinak 50%-a Firefox használó, s náluk így egy pár funkció simán elromlott. A dolog egyelőre misztérium marad - amiatt pláne, hogy a probléma forrásaival vagy lehetséges orvoslóival lehetetlen kapcsolatba lépni (a blog.hu engem letiltott a kérdezéstől,a Google mint fantomcég elérhetetlen, a Youtube úgyszintén. A lényeg: irány a Chrome és minden egyébben a tétlen reménykedés.)
Köszönöm a gyors segítséget! :) sajnos még tényleg nagyon alaptudással rendelkezem, így minden iromány, tanács, tipp hasznos lehet számomra! Ha van ilyen, akkor kérlek ide küldjétek: benkovacs34@gmail.com
Abszolút új vagyok a témában. Milyen irodalmat, illetve programokat, és tanácsokat ajánlotok ahhoz, hogy megértsem a programozást, és profi oldalakat tudjak létrehozni? :)
Szoktak hibát javítani, ha az valahogy akadályozza, vagy nehezíti a használatot, de ritka az, hogy a csak validatorral észrevehető hibákkal tököljenek. Ha nincs semmi hiba a megjelenésben és/vagy a működésben, akkor inkább új dolgokat fejlesztenek bele az oldalba, hogy aztán legyen mit kijavítani. Vagy kidobálni. Dolgoztam igen nagy forgalmú oldalon, ezt onnan tudom. Másrészt a validságot rém egyszerűen meg tudják törni a felhasználók is, csak hagyd hogy formázzák a bevitt szöveget, azonnal jelezni fog a validator.
Semmi sem tökéletes, csak törekedni lehet rá. A strict XHTML az lett volna, de mivel a legapróbb hiba is tönkretette a megjelenítést (értsd: egy bazi nagy hibaüzenet jelent meg az oldal helyén még akkor is, ha amúgy semmi sem csúszott volna szét, csak mert plö egy & jel nem volt elkódolva & entitássá), ezért sok időbe telt megjavítani, az idő meg pénz. Mint az közismert. Így lett mégis a HTML5 az elterjedt, amiben lehet hibázni a wannabe kóder pistikék (bár néha még ez is túlzás rájuk) és a fillérb*szó megrendelők legnagyobb örömére, mert hát minden gyorsan kell és olcsón.
Szóval sajnos vagy sem, de az az elsődleges szempont, guruljon, 'szkész. Még ha egy kicsit vérzik is a torka. Validságon meg szöszöljenek akiknek nincs fontosabb dolguk, meg nemi életük. Ez az elfogadott vélekedés.
Már tegnap este, az utolsó írásom előtt helyrejött, csak elfelejtettem írni.
De rátok nem is ebben "számítottam", hanem hogy a blog.hu validálásakor dobott 41 hiba komoly vajon vagy csak nem tökéletes a dolog. Én hiába nézem a hibaüzeneteket, nem is értek hozzá, meg angolul is van.
Javítani nemigen, szerintem Te "csak" a tartalmat teszed fel, a többi a blog.hu ügye. Kivéve, ha pl. a videó-beszúrás nem tetszik a validatornak.
Hogy mennyire súlyos? Egyrészt működik az oldalad, tehát annyira nem, másrészt viszont nem egyformán jelenik meg különböző böngészőkben, tehát mégis. Ha szerencséd van, Fürtöske vagy Kockagolyó erre jár, ránéz és megmondják, miféle hibák ezek, ők értenek is hozzá, én csak beszélek. :o)
hoppá, a másik blogomra meg 87 hibát mond... szép! Ez strukturális hibát jelent vagy a posztokban levőt? Mert az előbbihez nem értek (a blog.hu által felkínált egyik legegyszerűbb sablont használom úgy 4 éve, minimális alakításokkal).
Viszont: a blog.hu-val az évek során sikerült úgy összevesznem (mert kérdeztem...), hogy kitiltottak a segítség-blogjaikból, tehát tőlük már nem tudok kérdezni...
Vajon mit jelentenek ezek a hibák? Miben tudnak megnyilvánulni? Tudom-e javítani?
Ha beírod az oldalad, elemzi. Érdekes módon, 41 hibát és 7 figyelmeztetést ír, az én joomla-s oldalamra 1 hibát és 3 figyelmeztetést. Bár lehet, a blog.hu annyira bonyolult, hogy nem tudták hibátlanul megcsinálni.
vigyázat, hendikeppes vagyok mert még XP fut a gépemen... :-) viszont valóban másképp néz ki (betűméret, pl.) itthon és W7-en a munkahelyen, szommorú. De: felprofisodok az újévben!
Akkor viszont a blogmotor lehet gázos, ilyen egyszerű oldalt közel egyformán kellene megjelenítenie a böngészőknek. Ennél bonyolultabb dolgok sem ennyire különbözőek.
Valahogy/valahol lehet ellenőrizni, mennyire kompatibilis az oldalad. Ha itt visszakeresel, itt is meglesz, valamelyik hozzáértő topiktárs berakta régebben.
néztem máson is de nem Chrome-on - a volt szétdobálta valamiért a kódot: volt amit duplázott, volt amiből a bejegyzés végére is repített - fel nem fogom, ahogy azt sem hogy Firefox-ban miért nem látszott mindez... 2003 óta blogolok itt-ott, de egyre nő a bizonytalanságom, és egyre több a számomra értelmezhetetlen változás - sajnos csak egy részét sikerül leküzdeni. A másik a Google Maps de ebbe már nem megyek bele. ;-) Kösz!