Keresés

Részletes keresés

h3o Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31165

Nem hinném, hogy ennek a statisztikának sok értelme van.

Magyarország 1954-ben minden téren csúcson volt a focit illetően, és egy hosszútávon és demokráciában nyilván nem fenntartható sportpolitika volt életben. Németország kivételével a többi ország futball-élete messze elmaradt a magyartól, az hogy a nulláról induló Albániában magához képest hány százalékkal emelkedett a klubok száma, teljesen érdektelen. Az például az ábra alapján nem derül ki, hogy ma Bulgáriában 20.000, Svédországban viszont 200.000 igazolt játékos van

 

 

Előzmény: emgergo (31161)
Darwin Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31164
egy másik idézet ugyanebből a cikkből, éppen nagyon aktuális Liga-Mlsz kötélhúzás témában:

"Végre fel kellene ismerni, hogy a Magyar Labdarúgó Liga "nem liga" abban az értelemben, hogy a hivatásos labdarúgó bajnokságban részvevő gazdasági társaságok (tulajdonosaik) érdekképviseleti szerve lenne. Ilyen érdekképviseletet - egyesületi jogi formában - elvileg létre lehetne hozni, és szükséges is lenne (az ún. Hivatásos Labdarúgó Liga ilyen jogi formában is működik), de a Magyar Labdarúgó Liga (az Amatőr Ligával együtt) az MLSZ tagozata és nem érdekképviselet. Az, hogy MLL az MLSZ tagozata, azt jelenti, hogy önálló jogi személysége ellenére az MLSZ-en belüli szervezeti egység, amelynek cselekményeiért az MLSZ teljes mögöttes jogi felelősséggel tartozik. Az MLL tagozat jellegéből az is adódik, hogy az MLSZ-nek vannak tagjai és nem az MLL-nek. Az MLL "tagjai" azok az MLSZ tagok, akik a hivatásos bajnokságban indulnak. Ebből következik, hogy az MLL nem önálló egyesület, tehát nem lehetne önálló alapszabálya, és elvileg mód lenne arra is, hogy az MLL vezetőit az MLSZ elnöksége nevezze ki és ne az érdekeltek válasszák, mint jelenleg. Végül, az MLL nem részvénytársaság, nem üzleti vállalkozás, nem nyújthat hitelt tagjainak, stb.. Egy sportszövetség vagy annak tagozata ugyanis a Polgári Törvénykönyv szerint nem üzletszerű gazdasági tevékenység folytatására hivatott."
Darwin Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31163
részlet a népszava egy 8-iki cikkéből, olvastátok?

"A labdarúgás iránti érdeklődés a magyar társadalomban lényegében "beszélgetés szintűvé", virtuálissá vált. Egy-két show-műsor kivételével (brazil, argentin válogatott, Real Madrid), a nézőtereken gyakorlatilag elfogyott a fizető néző - a labdarúgásból élők és hozzátartozóik, valamint a zavartalan botrányokozáshoz helyszínt keresők teszik ki a "nézőközönséget" csekély számú régi szenvedélyét megőrző nyugdíjas mellett. Ebben a helyzetben szükségképp rendkívül csekély a valódi szponzor (a szívességi vagy politikai szponzorokat, illetve pénzmosókat most számítsuk le), illetve a valódi befektető (legfeljebb ingatlanbefektetésre törekvők találhatók a labdarúgás ürügyén, ld. a Fradi-pálya ügyét). A labdarúgáshoz fűződő immateriális jogok (televíziós közvetítés, stb.) tényleges piaci értéke ugyancsak alacsony lett (legfeljebb politikai alapon lehet ezt az árat mesterségesen felemelni). A magyar labdarúgásnak ezért alig van valós "saját" bevétele. Ebben persze közrejátszik, hogy a ma már a magyar lakosság szinte korlátlanul láthat a televízióban "valódi labdarúgást" is, például az angol bajnokságot. Ugyanakkor, miközben a labdarúgópályák, a kis csapatok az általános lepusztulás állapotába jutottak, a magyar labdarúgás ún. élvonalában egy-két ezer sportvezető, edző, játékos a nyújtott teljesítményhez képest aránytalan jövedelemhez illetve juttatásokhoz jut, amely viszont társadalmi felháborodást vált ki. Annyiban profik, hogy foglalkozásszerűen jövedelemszerzésre törekednek, de teljesítményük - játékosnak, edzőnek, vezetőnek egyaránt - amatőr jellegű. Az a panasz pedig, hogy még így is kevesebb a jövedelmük, mint a Nyugat-Európában szereplőknek, meglehetősen nevetséges, hiszen ez az ország általános állapotából adódik - egy magyar professzor is kevesebbet keres, mint nyugati kollégája."
verkri Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31162
Döntő mértékben az alapképességek számítanak. Biztos vagyok abban, hogy az európai topbajnokságok játékosai közül többségben vannak azok, akik egy isten háta mögötti afrikai falu poros főterén gumilabdát rugdosva kezdték el focizni, mint azok, akik valamelyik elitklub kölyökcsapatában ismerkedtek meg a játék alapjaival.
Előzmény: EdgE (31158)
emgergo Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31161

Néztétek az NSO (ill. gondolom az NS) cikkét (Nyolc ok, amiért nem sikerült)?

 

Megdöbbentem azon a statisztikán, hogy Európában szinte egyedüliként nálunk csökkent mind az egyesületek, mind az igazolt játékosok száma - '54-hez viszonyítva a felére!

 

Azt hiszem, ez igen sok gondnak az indikátora. Szomorú.

 

A másik, hogy a csoportok 1.-4. helyezettjei közül büszke tökutolsók vagyunk a riválisok (tehát az 1.-4.-be tartozó másik 3 ellen) lőtt gólok terén a büszke Rajczi-találattal.

 

Igaz, Franciao. és Görögo. is csak 3-at lőtt :-)

Lucilius Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31160
Ez nem szakmai érv! Csak a magyar szövkap az országot is képviseli, ráadásul ez elvileg egy komoly poszt. Nem tudom, ki fog külföldön komolyan venni egy olyan edzőt, akinek nulla nemzetközileg jegyzet teljesítménye van, ráadásul a füllbevaló is fityeg a fülében, háromnapos borostával... Természetesen ne ez döntsön, de ha már a Supkát választják, adjanak mellé egy stylistot is...
Persze ha Olsen azóta elkezdet fülbevalót hordani, bajuszt növesztet (ráadásul a bajuszát kékre festi), de Ő lesz a magyar szövkap., nem fogok kimenni az MLSZ székház elé tüntetni...
Előzmény: Wolfhauser Ottokár (31133)
EdgE Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31159
"Volt csapattársa mondta Csertőiről, hogy kevés egyszerűbb gyerek volt nála a keretben. Mindenki meglepődött, hogy ilyen sikereket ér el edzőként"

Igen ez érdekes. De szerintem nem biztos, hogy aki jó focista volt, jó edző lesz és aki átlagos (vagy még annál is gyengébb) focista volt, alkalmatlan edzőnek.

Példa: Arsène Wenger. Amatőr focista volt francia kiscsapatokban. 30 éves kora körül kapott lehetőséget pár meccs erejéig a francia élvonalban. Ez majdhogynem NULLA játékoskarrier.
Edzőként meg francia bajnoki győzelem + kupagyőzelem, japán kupagyőzelem, angol bajnoki + kupagyőzelmek. Év menedzsere Franciaországban, Japánban, Angliában többször, francia és angol állami kitüntetés, stb.

Jó nem azt mondom, hogy Csertői is ennyire sikeres lesz :)
Csak példának írtam.
Előzmény: Frizuravarjú (31156)
EdgE Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31158
"a focihoz vagy egy tucatnyi (vagy több) embernek egy labda és egy darab füves (salakos, betonos) szabad térség kell"

A minőségi focihoz? Ugyanmár! Nézd már meg akármelyik európai klubnak a létesítményeit....
Mondjuk van két fiatal 14 éves gyerek. Az egyik mondjuk salakpályán gyakorol (persze kivéve ha nem esik a hó, vagy nem esik az eső, mert akkor már gáz van) egy labdával.
A másikat luxuskörülmények között edzi 5-6 edző minden lószart biztosítva neki.

Szerinted a kettőből ugyanolyan labdarúgó váik (nagy általánosságban értve)?
Előzmény: verkri (31147)
liqvidfiu Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31157
a nevenincs edzők itt meg ott mekkora sikereket értek el dologgal kapcs azért meg kellene jegyezni, hogy itt meg ott talán nem akadályozták a munkájukat, esetleg kifejezetten támogatták a tevékenységüket. lothar nem adom fel stílusa nélkül vajon kitöltötte volna a ciklusát egy másik külföldi mester? egyáltalán van még ilyen hely a világon, ahol a egyéni érdekek ennyire érvényesülhetnek a sportággal szemben?
Frizuravarjú Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31156
Volt csapattársa mondta Csertőiről, hogy kevés egyszerűbb gyerek volt nála a keretben. Mindenki meglepődött, hogy ilyen sikereket ér el edzőként, de a fentiektől függetlenül ezek szerint érti ezt a játékot, csak korábban jól titkolta. De nem biztos, hogy ettől intelligensebb mondjuk Supkánál.
Előzmény: kannibál Kovács (31150)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31155

sztem mint az edzők nagyrészének :-)

 

viccet félre téve (bár nem engem kérdeztél) sztem ő még nagyon nem bizonyított... először legyen egy teljes szezonja vmelyik csapatnál (asszem a Csabánál se volt)...

Előzmény: Batu. (31153)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31154
az igaz, de eddig ez még csak az amatőrsport... mihelyst 2 db csapatot versenyeztetsz (NB7, felnőtt, ifi) éves szinten 2 milla... + a terület üzemeltetése, karbantartása...
Előzmény: verkri (31152)
Batu. Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31153
Supkának milyen intelligencia-problémái vannak? Tényelg kiváncsi lennék.
Előzmény: kannibál Kovács (31150)
verkri Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31152
Semmi olyasmit nem írtál, ami teljesíthetetlen anyagi terhet róna a csapat fenntartóira, legfeljebb az a bibi, hogy azt a szép belterületi üres térséget nem tudják értékesíteni. A crossozók meg a kutyások meg nem nagyon jutnának fel a pályára, ha kora hajnaltól késő estig tömve lenne focistákkal.
Előzmény: HT Miskolc (31148)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31151

vagy Hegyi Iván nem? ő ingyen elvállalja... illetve csak a szerzett pontok után kér zsét... csakhogy mi inkább fizetünk több milliót, de legyen x pontunk, mint semmit, mert 0...

Előzmény: kannibál Kovács (31150)
kannibál Kovács Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31150

Elnézést, de az 1955 utáni születés nem feltétel, csak egy jelzés volt arra, hogy az IDŐSEBB edzőgeneráció nem kell. Emlékeztetnék mindenkit, hogy a 66 éves Garami Józsefet például eleve nem zártam ki. A lényeg: fiatal edző kell és kész. Tornyi, Egervári abcúg!!!!

Ami a magyar jelölteket illeti:

Mészöly Géza: lekvár

Supka Attila: intelligenciaproblémák vannak

Csertői. talán jó lenne, de életében nem ült még nemzetközi meccsen a kispadon

Róth: szürkének tűnik, ezzel együtt ő a legalkalmasabb

Nyilasi: van hitele és szakértelme is. A gond ott kezdődik, amikor meglátom szakkommentátorként. Időnként sületlenségeket beszél, ráadásul látszik, hogy már senkit nem tud lelkesíteni, félek, hogy az első vereség után depresszióba esne.

De lehetne Kisteleki is: elvégezte a kölni főiskolát, végre fehéren-feketén látnánk mit is tud nemzetközi szinten

 

 

Előzmény: verkri (31132)
Greeneagle Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31149

 

És még mondja valaki, hogy a lilák nem azért akarnak kapitányváltást, mert kevésnek ítélik a saját (volt) játékosaik számát a válogatottban :)))

Farkas B., te jó ég, 15 percet nem tölthetne a pályán úgy, hogy ne állítsák ki. Jó hogy nem Juhárt akarjátok visszahívni...

Előzmény: fz (31015)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31148

igen, ez teljesen dilettáns megközelítés, de ezzel nem bántani akarlak... meg ne sértődj...

 

de ha ezen a gondolaton indulunk el, folytassuk... a szabad területet nyírni kell, ha salakos, locsolni, ha havas eltolni... a kapura háló kell, az edzéshez több labda stb... a vizet nem kell nyírni, nem kell rá háló (ha igen, akkor az már vizikajaklabda v mi a frász, olyat is láttam már tévében)... aztán a szabad területet körbe kell keríteni különben oda járnak crossozni a környékbeli hülyegyerekek, és a kutyagazdák egy perc alatt teleszaratják a kutyájukkal... na ez is nehezen fordulk elő a vizen...

Előzmény: verkri (31147)
verkri Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31147

Teljesen dilettáns megközelítésből: a focihoz vagy egy tucatnyi (vagy több) embernek egy labda és egy darab füves (salakos, betonos) szabad térség kell, a kajak-kenuhoz viszont nélkülözhetetlennek tűnik egy kajak vagy egy kenu fejenként.

Előzmény: HT Miskolc (31146)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31146

a kajak-kenu költségesebb mint a foci?

ez érdekes, nem gondoltam volna... mire vetítve? egy főre, vagy egy első osztályú klubra (utánpótlással együtt)? 

Előzmény: verkri (31144)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31145
akkor feltehetően más az elosztás... én azt tudom, h a külföldi tulajdonú multi munkáltatóm sorba vonta meg a támogatást a labdarúgó szakosztályoktól, és azt is tudom, h az önkormányzatok által működtetett kisebb (ún. falusi) sport egyesületeknek is komoly gondot okoz a működtetés...
Előzmény: szmeagol (31142)
verkri Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31144
Azért Albániához képest azért viszonylag jó a helyzet. Arról nem beszélve, hogy a futball még viszonylag olcsó sportág, ellentétben például a kajak-kenuval, ami viszont virul és virágzik.
Előzmény: HT Miskolc (31140)
szmeagol Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31143
ja és ha a kapitány bajszos (tegyük fel, hogy mégis lehet az), akkor legyen egyszínű a bajsza a hajával. ehhez ragaszkodom!
szmeagol Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31142
viszont a gazdasági helyzet a környező országokban sem sokkal jobb a foci viszont igen. ezt nem vitaképpen mondom, csak ezekszerint nem minden baj forrása itt keresendő.
Előzmény: HT Miskolc (31140)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31141
továbbra se értem mi a fax köze van a Ligának az szövetségi kapitányi poszthoz... ha ez így működik, h csak a beleegyezésükkel, jóváhagyásukkal lehet vki szövkap, akkor ez így nagyon nem van jól... mert a farok csóválja a kutyát...
Előzmény: Kcsita (31138)
HT Miskolc Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31140

"Magyarországon ez a tendencia drámai mértékű csökkenést mutat."

 

ez egyérelműen a gazdasági helyzetünknek köszönhető... nálunk se az érdeklődés hiánya miatt kellett feloszlatni a labdarúgó szakosztályt...

és az is elgondolkoztató, h hanyan tudják azt vállalni (mondjuk minimálbérből), h a gyerekre évente cipőt, sípcsontvédőt stb vegyen, meg még hordja is a meccsekre... ott ahol ez nem gond, ott nem szűnnek meg a szakosztályok...

Előzmény: verkri (31132)
jolobacsi Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31139
Ha kivisz minket az aktuális döntőre még azt is elnéznénk neki.
Előzmény: Tywer (31137)
Kcsita Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31138

Bozóky: El kell gondolkodnom
Budapest, október 13., 21.40 A Liga nemet mondott Matthäusra.

Délelőtt és délután szinte "online" számoltunk be az MLSZ-ben történt mai eseményekről, és a hivatalos verziók mellett mostmár lassan kezdenek kiszivárogni a nem hivatalos történések is.
Információink szerint a délutáni, "informális megbeszélésre" keresztelt - lánykori nevén: MLSZ-elnökségi ülés - összejövetelen Kisteleki Istvén, az MLL elnöke tájékoztatta Bozókyt arról, hogy a Liga elnöksége (Szima Gábor, Mátyás Tibor, Kovács Péter, Ferencz Gábor) már nem bíznak meg benne.
Dr. Bozóky erre azt válaszolta, hogy akkor el kell gondolkodnia azon, hogyan tovább, és - mint arról beszámoltunk - ezt követően elhagyta a elhagyta az "informális megbeszélést" (lánykori nevén MLSZ-elnökségit).
Kisteleki István egyébként hivatalosan is elmondta: a Liga nem Lothar Matthäus szerződésének a meghosszabbításában gondolkodik.
- Alaposan elemeznünk kell a történteket - így az MLL elnöke -, és mivel bőven van időnk december 31-éig, a lehetőségeinknek megfelelően kell új kapitány választanunk, aki lehet akár külföldi szakember is.
A Kisteleki Istvánnal készült interjúkat reggeli kiadásunkban olvashatják.

1. Váltás lesz

2. A Kisteleki, olyan mint a Mészőly. Egyszer azt mondja, hogy kössünk két vagy akár négy évre LM-al, most meg ne! Istenem... Nem tudnak ezek dönteni. Egyszer ezt mondom, aztán ezt. Csodálkoznak, ha nem hisznek el, amit mondanak a közvélemény előtt?

3. Tegnap a mészőly, a meccs végén a szurkolók, azt kiabálták, hogy szép volt fiúk és nem értette hogy re is ment... Talán, írigykedünk?

Tywer Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31137
és énekelhetnénk neki, hogy vesszen trianon !!
Előzmény: jolobacsi (31136)
jolobacsi Creative Commons License 2005.10.14 0 0 31136
Mit szólnánk mondjuk Deschampshoz vagy hogyis kell írni. Majdnem olyan spíler volt mint az 'imádott' Lothar, csak a második szakmájához is ért (BL döntő), és most tudtommal szabad. Annyiért mint Matyi szerintem Ő is elválalná.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!