Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
na, nálunk ma "gyerektábor" van, nagyobbik fiam két osztálytársa jön minden nap és közös játszás van. elmentünk gombászni. előtte én hajnalban elmentem egy két órás gyors körre. összesen három helyszínen voltunk a VH-ban, tölgyesben is, gyertyánosban és bükkösben is. mindenhol IS van gomba, vargánya pedig egészen pimasz mennyiségben. egyetlen helyet sem néztünk át rendesen, összesen jó, ha három órát gombásztunk.
az eredmény, bár nem mérlegeltem, de alsó hangon hat kiló vargánya, trombitából egy kis adag a szomszéd rendelésére, pár lábon száradt róka (nagyon lelkesen megjelent egy csomó termőtest, de nem volt elég víz, hogy kifejlődjenek), és egy csomó gyönyörű szép őzlábgomba, no meg négy darab királytinóru! szerintem most két napig gombát fogok feldolgozni... :D
a harmadik képen csak az én hajnali köröm eredménye, a negyediken pedig egy gigászi lapos kosárban a vargányák kb. fele.
Ahova én járok ott mindig nő ha van megfelelő eső is. Az idén az eső megvolt. Gomba meg nem nagyon. Ez mindenképp meglepő, évtizedek távlatában. Valami idén nem stimmelt. Kucsmagombát kivéve.
Köszi, ennek örülök, régóta meg szerettem volna találni. Pont azt magyarázom az ősöknek, hogy menjenek el, mert most nagyon könnyen, kb. a kocsi mellől, tonna számra lehet majd szedni (trombit) mindig csak a javát, 4-5 naponta visszatérve. Szárítás után, jól lezárva kb. bármeddig eláll. A '19-es vargánya szárítmányom olyan, mintha tegnapi szedésből lenne...
Én sem kedvelem a mustármag, babérlevél, ecet szentháromságot. Most forralásig benne volt a babérlevél, de az üvegbe már nem raktam bele. Helyette friss, lédús hagyma, chili, (gondolkodtam a koktélparadicsomon, de nyár végén úgyis a zöldparadicsomos verzió szoktam rámenni, ezért azt kihagytam), citromos kakukkfű, szurokfű (sok van a Mátrában, meg még annyi féle friss zöld, felesleges a szárított), fokhagyma, fermentált medvehagyma bogyó. A levet a káposztáról tettem át.
Árnyékban, konyhapulton, kupakkal lezárva, naponta egyszer picit meglazítva, amig szisszen, mint a sör, amikor kibontod a dobozt. 2-4 nap és elindul az erjedés, aztán hűtő, ahogy itt irja. A kész káposzta kb 1,5 hónapja, a medvehagyma bogyó kb 4 hónapja bírja, nem romlott meg.
A só gátolja az élesztőgombák szaporodását, de tartottam a 3%-ot. (A zöldség 2%-kal is működik és én úgy tudom 2% kell a rövid távú felhasználáshoz és 3% a hosszú távúhoz, de talán itt több van erről)
Ettem már nyáron kovászolt uborkát télen és nagyon finom volt. Annyi a trükk, ha elkészült, fel kell forralni a levét és visszahűtés után visszaönteni és fejjel lefelé fordítani az üveget. Nem próbáltam még ezt a módszert a tejsavas lével.
A következő, amire rámegyek, a rókagomba, szeder, kakukkfű trió.
(H - Megint kellene egy kis adag rókagomba és a trombitát is elajándékoztam. Ha érted, mire gondolok. :-) )
Neeemár, az én helyeimen szinte minden évben előjön ugyanott. Csak tudni kell hol nő, és ott is van bármikor, ha az időszakában van eső. Meglehetősen szép számmal.