Szia!
Kezdésnek csinálj meg egy awi-kombinált minősítést szénacélra min.150mm-cső 8-mm falvastagság,és H-L045 pozícióban.Az szerintem egyenlőre OK.
EZ szerintem egy elég komoly alap,aztán ha jól megy van érzéked hozzá meg ezt is akarod csinálni,meg van rá elég pénzed,(mert nagy lóvék ezek aztán ha nem használod ki 2év és kifujt)vagy a céged ahol hegesztesz beiskoláz mehetsz tovább(Pl:finomszemcsés(hőálló)acél,Rozsdamentes(saválló),Alumínium és egyéb szinesfém)
Egy minősítés szerintem csak akkor éri meg,ha ki is tudod használni.
Az viszont hogy egy műhelyben ,oktatóval leteszed a vizsgát az még nem jelent semmit.Ugyanis az élet és a munka mutatja meg hogy alkalmas vagy e erre a munkára.
Amikor télen-nyáron egy csőhídon 10-15m magason nyomod havi 360 órában,vagy egy40m-es lepárló tartály oldalán gyűröd egy darukosárban,vagy egy tartályban belül hegesztessz ugy hogy kívülről gázpörzsölővel melegitik a vasat,ebédidőben meg ninden varratodat röggenezik,3 hiba egy hónapban aztán küldenek a faszba,
akkor elgondolkodsz hogy mi is az a min.hegesztőnek lenni.Mert amikor tengízben
-40c fokban 3nadrág 3 pufajka rajtad és úgy dolgozol hogy állandóan párásodik a pajzs,úgy nézel ki mint egy "mislen baba",ha meg lejössz az állásról és akár FARKASOK is megtámadhatnak,hát elgondolkozol hogy ugyan milyen is ez a szakma.
Persze vannak műhelymunkák is előregyártások is.Azok valamivel jobbak,de ha ott is min8 órában nyomod hát beáll a derekad,ami mincs lefedve rajtad leég,fehérre fakul a munkásruha,pár év aztán peregnek a fogaid,sorvad az inyed bármit is teszel.
Mert műhelyben asztal mellet hegeszteni,elszívó meg miegymás extra úgy nagyon kellemesnek tűnik ,de az élet sajnos nem ezt mutatja.
Minősítést meg csak akkor csinálj ha azt is akarod csinálni,mert különben csak kidobott pénz.
Úgyhogy kb ez a min.hegesztő munka,persze a kellemesebb oldala az amikor hó végén a jobb helyeken felmarkolod átszámitva 450E-500E forintot(külföldön)
akkor azt mondod hogy még csinálom tovább.