Keresés

Részletes keresés

krezidiesel Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6397

A második világháború kitörésekor nem voltak 10-20 milliós nagyvárosok (energetikailag, egészségügyileg, ellátásilag időzitett bomba, rettentő labilisak).

Nem volt 7 milliárd lakosa a földnek (miből 1,5-2 milliárd "elkényeztetett" ,és. életképtelen), stb.

Szóval az első meg a második világháború zenés táncos komédia volt ahhoz  képest aminek a küszöbén állunk.

Fokozza a hatást, hogy az emberek el se hiszik, hogy ilyesmi bekövetkezhet, ahogy sok zsidó se hitte, értette, mi is történik vele amikor rácsukták a gázkamra ajtaját...

Előzmény: lcoder (6382)
krezidiesel Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6396

Engem megdöbbent hogy emberek dologidőben neteznek...

Én a legnagyobb problémát nem a peak oilban látom, hanem  hogy a fogyasztói világ képtelen a takarékoskodásra, mert összeomlik. Nem kell ahhoz durva olajhiánynak lennie, hogy jelentősen visszaessenek a fogyasztások, ami munkanélküliséghez , túltermelési válsághoz(már most észrevehető, hogy minden napról napra jelentősen olcsóbb, mert nincs vásárlóerő a piacon), teljes gazdasági összeomláshoz , káoszhoz vezet.

Ezt fokozza a felmelegedés miatti természeti csapások ( amostani árviz csak bemelegités, 10 éven belül viszi Pestet a Duna, mitől javulna a helyzet?), az emberek általánosan rossz kondiciója(elhizás, cukorbetegség stb), a körbetartozás, és eladósodás (fogyasztási hitelek a bankok felé) stb.

Nem kell elfogyjon az olaj, elég ha tovább drágul és mivel mi lassan semmit nem termelünk, csak netezünk munkaidőben, nem tudjuk majd megvenni. Megveszi a kinai helyettünk aki (mivel dolgozik) tud masld fizetni érte.

Mire számitotok, amikor már Viktor is fizetett politikai hirdetésben a magyar gazdaság és költségvetés összeomlásáról beszél...

Én úgy 2010-től számitok durva mélyrepülésre, de lehet optimista vagyok.

Előzmény: nájckingdom (6373)
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6395
"Ez visszaút a középkorba vagy a kora-újkorba."
Amit pedig kimondani is szörnyű, hiszen ellenkezik az uralkodó HALADÁS-hit egyik fődogmájával, miszerint "nem lehet a történelem kerekét visszafelé forgatni." Valójában a történelem tele van bukott, vagy legalábbis lehanyatlott civilizációk történetével, amikből egy alacsonyabb szerveződési szintre került a társadalom, mert nem volt más választása. Ma szaporodó szakirodalom állítj, hogy sajnos a mi civilizációnk sincs e sors ellen bebiztosítva, sőt egyre valószínűbb, hogy javában hanyatlunk.

"de én azt sem hiszem, hogy a globalizáció visszafordul."
Kiszámolható, milyen olajárszint mellett nem éri meg távoli kontinensről szállítani valamit, aminek az értéke akkor már kisebb, mint a fuvardíj, hanem érdemesebb újraindítani azt a cipőgyárat Vas megyében, vagy Wisconsinban. Meg egyszerűen fizikailag nem lesz olaj Kína évi 10%-os növekedésének fenntartásához, amikor a világ nagy olajmezői kezdenek évi 6-8%os arányban hanyatlani, újakat pedig nemigen találnak.

" A hatékonyság-növekedésnek, ami az olajárrobbanást ellensúlyozza jelenleg, legfőbb motorja éppen a globalizált gazdaságból eredő komparatív előnyök egyre jobb kihasználása."
Hol nőtt a hatékonyság? Egyes részterületeken, de a gazdaságok egésze jóval többet olajat és mindent fogyaszt, miközben az életminőség nem is nőtt, csak többet pazarlunk, több szemetet termelünk.Pl. Magyarország kb. ugyanannyi lakossággal jóval több olajat fogyaszt, mert a sok bevásárlóközpont, lakópark az utak mentén csak autóval érhető el, a posta már szarik a vasútra, stb. 30 éve ugyanakkora gazdasági aktivitáshoz kevesebb közlekedés kellett - hol a hatékonyságnövekedés? A globalizáció nem komparatív előnyöket használ ki, hanem csak egyszer elfogyasztható erőforrásokat arat le rablógazdálkodás útján, vagy ami még rosszabb, eredetileg megújulókat tesz tönkre (pl. a termőtalajok beépítése Kínában olyan gyárak áttelepítése céljára, amiknek a régi létesítményei még sokáig használhatók lettek volna az USA Rust Belt-jében, vagy nálunk stb.)
Előzmény: kilenctizenegy (6391)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6394

[i]A hatékonyság-növekedésnek, ami az olajárrobbanást ellensúlyozza jelenleg, legfőbb motorja éppen a globalizált gazdaságból eredő komparatív előnyök egyre jobb kihasználása. Könnyen lehet, hogy pont ez az olaj utáni civilizációba vezető út első köve.[/i]

 

A globalizáció, és a benne rejlő hatékonyság egyik alappillére, hogy az üzemanyagok rendkívül olcsók a bérekhez képest. Ezért lehet a különféle költségnövekedéseket lereagálni a termelés átcsoportosításával. Ha azonban az üzemanyag jobban drágul, mint az elérhető bérmegtakarítás, akkor ez már nem lesz ilyen 1xű. Ráadásul a bérkülönbségek is szépen lassan olvadoznak. Nem csak közelebbim és távolabbi keleten emelkednek a bérek, hanem nyugaton is már-már örülnek a dolgozók a bércsökkentésnek, mert legalább maradt munkahelyük.

Előzmény: kilenctizenegy (6391)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6393

"Egyébként a trianoni Magyarország önmagában sohasem volt életképes.
Ehhez képest azóta is fennáll ("Ilyen állat nincs.- mondja Józsi bácsi a zsiráfra az állatkertben)"

 

A két világháború között Németország gazdasági emlőin csüngtünk, azután a KGST-be daráltak be minket, a rendszerváltás óta meg mintha valami európai integráció zajlana. Mikor is volt az a gazdasági önellátás a trianoni határokon belül? Nincs vasérc, fa energia...

Előzmény: nájckingdom (6392)
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6392
"A nacionalizmus egy eszmetörténeti korszak volt, aminek már a balkánon is kezd vége lenni, nem hogy itt."
Melyik Balkánon? Amelyikről én tudok... Viszont 12 éve belenéztem egy amerikai egészen alapfokú egyetemi földrajzkönyvbe. Ezt írta: "Magyarország minden tekintetben a Balkán legfejlettebb országa" !!! Büszkén húztam ki magam. És meg kell adni, van benne ráció. Nem is olyan nehéz bajnoknak lenni, csak jól kell megválasztani a mezőnyt.
"Ha az olaj úgy fogy el, hogy semmivel nem tudjuk helyettesíteni, akkor valóban szétesik a világgazdaság kisebb egységekre, de ezek nem feltétlenül fognak egybeesni a valaha volt nemzetállamokkal."
Világos. Sokukkal nem. Lásd Irak, bár persze az nem is volt nemzetállam. De a Kárpát-medence egysége, amíg fennállt, gazdaságföldrajzi logikán alapult, nem nemzetiségin.
"Egyébként a trianoni Magyarország önmagában sohasem volt életképes."
Ehhez képest azóta is fennáll ("Ilyen állat nincs.- mondja Józsi bácsi a zsiráfra az állatkertben) De igazad van, én is pártolom az "életképesebb" viszonyokhoz való visszatérést. Trinon teljesen érvényét veszítheti egy akkora kataklizma után, mint a fosszilis energiákon alapuló civilizáció lehanyatlása. De nemcsak a mai határtól kifelé irányulva! Ha így "szaporodunk" tovább. Viszont pl. a Felvidék (Szlovákia voltát nem vonva kétségbe, kár, hogy nem sikerült őket még a királyságban nemzetnek elismerni) ráutaltabb lesz az Alföldre, mint valaha. A búzáért fát, aranyat, stb csereviszony értelmes lehet megint, ha Kelet Detroitja elveszti az utóbbi 10 évben beáramlott tőke 90%-át képező autóiparát a drága olaj korában. Nyitva hagyták ők ezt a kaput, amikor a hármas halmot, meg a kettős keresztet választották címerüknek... (magyarul nem tudó szlovák ismerősöm mesélte:"elvittem a gyerekeket a fővárosba, az állatkertbe, meg minden. Pozsonyba?-kérdem. A fenét!?? Pestre!)
Előzmény: kilenctizenegy (6389)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6391

"az olaj kínálatcsökkentő hatását azért nem érezzük, mert az OPEC és Kína takarékoskodink ( lemond a fogyasztásról) helyettünk"

 

Dehogy mond le. Az ő energahatékonyságuk sokkal rosszabb a miénknél. Egy dollár GDP-t ötödanni energiával állítunk elő, mint ők. Hozzájuk képest mi takarékoskodunk.

 

"inkább az asszertív kooperáció és a nemzeten belüliekkel való pozítiv diszkrimináció a helyes út"

 

Ez visszaút a középkorba vagy a kora-újkorba. A nemzet mára nem gazdasági, hanem kulturális kategória és ez egyszers mindenkorra így van. A kisebb egységek nem nemzeti alapon fognak szerveződni, de én azt sem hiszem, hogy a globalizáció visszafordul. A hatékonyság-növekedésnek, ami az olajárrobbanást ellensúlyozza jelenleg, legfőbb motorja éppen a globalizált gazdaságból eredő komparatív előnyök egyre jobb kihasználása. Könnyen lehet, hogy pont ez az olaj utáni civilizációba vezető út első köve.

Előzmény: Első Polgár (6390)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6390
az olaj kínálatcsökkentő hatását azért nem érezzük, mert az OPEC és Kína takarékoskodink ( lemond a fogyasztásról) helyettünk.
egyetértek, a dacos öncélú nacionalizmus nem korrekt válasz. inkább az asszertív kooperáció és a nemzeten belüliekkel való pozítiv diszkrimináció a helyes út, akárhogyis hívják.
Előzmény: kilenctizenegy (6389)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6389

"ez hosszú távon nem kifizetődő akár tetszik, akár nem"

 

Erről megoszlanak a vélemények. A nacionalizmus egy eszmetörténeti korszak volt, aminek már a balkánon is kezd vége lenni, nem hogy itt.

 

Ha az olaj úgy fogy el, hogy semmivel nem tudjuk helyettesíteni, akkor valóban szétesik a világgazdaság kisebb egységekre, de ezek nem feltétlenül fognak egybeesni a valaha volt nemzetállamokkal. Egyébként a trianoni Magyarország önmagában sohasem volt életképes.

 

Egyelőre azonban azért nem okozott még recessziót az olajárak megduplázódása, mert a világgazdaság a termelékenység robbanásszerű növekedésével rugalmasabban reagált, mint valaha.

 

Nem állítom, hogy ez tovább fog folytatódni 80-100-150 dolláros olajárak mellett is, de lehet, hogy húsz év múlva ezek a katasztrófa-jóslataink is a malthusi vagy a "Párizst elborítja a lószar" tipusú jóslatok sorsára jutnak, mert a világgazdaság beáll egy másik egyensúlyi állapotra, ami életminőség szemponjából nem biztos, hogy rosszabb a mostaninál.

Előzmény: Első Polgár (6388)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6388
na és attól, hogy ki üti a frumon kormánypártokat, az még tény, hogy a kormány a nemzeti eszme ellen tevékenykedik. és nem a fórumon, sajnos.
ez hosszú távon nem kifizetődő akár tetszik, akár nem.
Előzmény: kilenctizenegy (6386)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6387
jójó, de az USA a 19 század szintjén bőven egybemaradt, oroszország meg a 17. száazadban terjeszkedett ki a Csendes óceánig,pedig akkor még se olaj, se szén
a kiínai térnyerés Szibirben nem széthullást jelent, hanem területvesztést. Mondjuk ennyi atommal szemben izgalmas lesz.
Előzmény: nájckingdom (6385)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6386

"teljesen egyetértek veled, de magyarázd ezt el az önelégülten röfögő kormánypárti nickeknek"

 

Nem vettem észre, hogy a Fidesz vagy a MIÉP úgy kidomborította volna kampánya során a peak oil problémakörét és az ebből fakadó civilizációs konfliktusok veszélyét.

 

Én éppen azt látom, hogy a legelvetemültebben arab- és iszlámpárti nickek ütik legjobban a kormánypártokat a belpolitikai topikokon, úgyhogy én a helyedben mélyen hallgatnék erről.

Előzmény: Első Polgár (6384)
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6385
"bár azt nem hinném, hogy USA vagy Oroszo. széthullana."
Pedig a téma nem is légbőlkapott. A legutóbbi orosz-kínai energiaeladási szerződés kapcsán még a mainstream is megírta, hogy az oroszoknak jobb lesz vigyázni a szinte lakatlan és olajban, gázban, szénben, fában gazdag Szibériára, ami igen csábító a túlnépesedett kínai szomszéd részére. Persze mindkettő atomhatalom, de sose lehet tudni. Az USA-ban pedig már meg is alakult a Független Vermont Mozgalom, vagy mi, nemis csak holdkórosokból, hanem az állam szintjén ismertebb fickókból. Igaz, hogy Vermont mindig különc volt, de a hatalmas távolságok pl. a Keleti Partot és a Nyugati Partot a tömeges repülés, kamionozás és autózás lehanyatlásával elég jól elvágják. A nagyobb régiók kulturális, mentalitásbeli különbözősége közhely. Történelmi előzménye is van a felbomlásának. A legéletképtelenebb ország a világon, a lakosság jó, ha 3%-a farmer, de azok nagy része műtrágya és gázolaj híján nem farmer. Amish meg nincs elég.
Előzmény: Első Polgár (6384)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6384
teljesen egyetértek veled, de magyarázd ezt el az önelégülten röfögő kormánypárti nickeknek.
a hatalom pedig sajnos az ő eszmeiségük kezében van.
bár azt nem hinném, hogy USA vagy Oroszo. széthullana.
Előzmény: nájckingdom (6372)
lcoder Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6383
Szvsz ha tartani kell valamitõl az az arabok bevándorlása. Ugyanis az olajbevételek nélkül elég kellemetlen lehet arrafelé az élet.
Előzmény: nájckingdom (6380)
lcoder Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6382
Attól nemigen kell tartani. Én legalábbis nem nagyon hiszek a jelenlegi civilizáció összeomlásában. Olyat el tudok képzelni hogy a jelenlegi életszínvonal jócskán lecsökken, de ennél volt már nagyobb megrázkódtatás is. A világháborúkat is túléltük... Ahhoz hogy a társadalom alapjáraton mûködjön nem sok energia kell: a mezõgazdasági infrastruktúrát kell fenntartani, azaz a traktorokba, kombájnokba kell üzemanyag, ez mehet biodízellel. Kell mûtrágya és a traktorokba alkatrész, ehhez bõven adnak elég energiát az atomerõmûvek, mint ahogy a további infrastruktúra (szállítás /vonaton/, az alapvetõ nehézipar és elektronika fenntartására is). SUV-ok lehet hogy nem lesznek, de enélkül csak kihúzzuk valahogy...
Előzmény: nájckingdom (6380)
final_destination Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6381

Padisahnak nem ugrik be, de ezt a /veszett hatékony/ önvédelmet a 300-400 évvel ezelőtti paraszt magyar ősök /szántás, aratás és egyéb életbevágóan hasznos ujjgyakorlatok KÖZBEN/ a törökök, akkori tatárok, német zsoldosok ellen már megjátszották, nem ő lesz az első.

Előzmény: nájckingdom (6380)
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6380
Nem szép dolog egy "padisah"-tól, hogy arabokat akar irtani!
Az öszeomlás az összes civilizáció összeomlására emlékeztetni fog, Rómáéra is, ennek van egy törvényszerű sémája. A forgatókönyv elmaradhatatlan része a népvándorlás is. De az konkrétan nagyon sokféleképpen végbemehet, az ördög a részletekben rejlik.
A régi népvándorlók egész rendesen önellátók voltak, elég pl. a honfoglaló magyarokra gondolni, akik levesporral a tarsolyban elmehettek úgy Hispániáig, hogy ha úgy látták jónak, útközben senkit nem kényszerültek kirabolni az önfenntartás végett. (ott raboltak, ahol ez a feladat része volt) A mongolok hadigépezete is vitte a hatalmas nyájait, gulyáit, stb. A most várható menekültek nagy része egy olyan gazdasági rendből fog kiszakadni, ahol mindenki csak részfeladatot végzett, tehát semmilyen önellátásra nem képes, főleg menekülve. Logikus, hogy rabolni próbálnak majd, de mekkora lesz az akciórádiuszuk? Milyen messze lehet Bangladestől gyalog eljutni úgy, hogy közben aki teheti, (önvédelemből) vadászik rájuk?
Hozzánk ilyen alapon csak a közvetlen szomszédoktól lehet átszivárogni a zöldhatáron. Azonban pl. Románia túlélési esélyei nagyobbak, mint a miénk, hisz a szegénység miatt népességük nemkis része közelebb maradt az önellátó életformához, mint nálunk! Hány ember képes Erdélyben még ma is elkészíteni saját ruháját, cipőjét? Egyre kevesebb, és persze a sok ottani panellakó a legnagyobb potenciális veszélyforrás, de általában a mi szegényebb közvetlen szomszédainkra igaz lehet, hogy hamarabb találja meg otthon az ennivalót, mint nálunk. Természetesen a magyar honvédség sürgősen újjászervezendő és talán egy tömeges nemzetőrséget sem lehet megspórolni. De erre nem lesz harminc évünk, ha az olajár 100 dollár felé megy (jövő héten?) akkor máris kezdődik a buli. Vagy meg is kezdődött.
Előzmény: padisah (6374)
final_destination Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6379

5 óra két hozzászólás között, ugye?   ;)

Előzmény: nájckingdom (6377)
final_destination Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6378

most már legalább 20/25 éve elkezdődött

 

vihar előtti csend

Előzmény: nájckingdom (6373)
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6377
30 év múlva??? Csak nehogy 3 legyen!
Előzmény: padisah (6375)
Maotai Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6376

A tegnapi kereskedés során a Brent hordónkénti ára új, 74.22 dolláros történelmi csúcsot állított fel,

 

A venezuelai elnök, Hugo Chavez kijelentette, ha az USA megtámadja Iránt, az olaj ára a 100 dolláros szintekig fog erősödni, és még a Közel-Keletet eddig jellemző kismértékű stabilitás is eltűnhet a régióból. Az elnök ezzel kívánt reagáni Bush ezen a héten tett kijelentésére, mely szerint mindent elkövet országa, hogy az iráni atomprogramot felfüggessze.

Ez a Chavez nem hülye egyáltalán.

 

padisah Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6375
Baromi jó perspektíva. Kb 30 év múlva, 60éves papaként futkoshatok kalasnyikovval a kezemben, és irthatom az arab (vagy egyéb) bevándorlókat.

Azt ajánlom mindenkinek, addig is, gyakoroljon sokat FPS-el.... :)))
Előzmény: padisah (6374)
padisah Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6374
Hát, szerintem az igazi Peak-Oil leginkább majd a Római birodalom megrogyására fog emlékeztetni. Az meg népvándorlással járt.

Gyakorlatilag az olyan nemzetálamok, mint mi nem fogjuk tudni megvédeni magunkat a "vándorló hordákkal" szemben... úgyhogy inkább pont mi leszünk az első vesztesek.. :((
Előzmény: nájckingdom (6372)
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6373
Jó, hogy munkaidő van, de azért a fórum aktivitása (kb. 5 óra két hozzászólás között) rémisztő a kérdés hazai tudatossága szempontjából. Van más Olajcsúcs-fórum magyarul? Angolul jobban pörögnek ezek. Azért ez az állóvíz jelzi az általános magyar alultájékozottságot. Létezik pl., hogy a politikusaink nem egyszerűen nem kötik a nép orrára (bár azt se érteném), hanem nem is tudják mi készül, mi zajlik? Az egész nagy választási kampány a nagy semmiről szól. Maximum annyi jelentősége van, melyik fickó, melyik csapat lesz jobb válságmenedzselő, mivel szerintem a most induló 4 éves ciklusban nyilvánvalóvá válik az eddigi civilizációs út bukása. Egyik tábor sem ezzel kampányolt, hanem azzal, ki épít több autópályát - amire már nemigen lesz szükség, a beleölt pénz viszont jól jött volna a vasút elmaradt felújításához!
nájckingdom Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6372
Ez nem ideológiai kérdés, hanem logisztikai. Nyugodtan lehetnek kedvenc ideológiáink, érzelmeink a nemzettel kapcsolatban, de a lényeg, hogy az Olajcsúcs, ill. általános erőforrás-kimerítés miatt törvényszerűen megfordul a globalizációs trend, szétzilálódnak a transzkontinentális ellátási láncok. A világpolitikai helyzet fokozódása, a nagyon megnövekvő terrorista-aktivitás (ami inkáb következménye az erőforráskimerülésnek) is ebbe az irányba hat. A kényszerű újralokalizálódásnak ideális segítő kerete egy kisebb, vagy közepes nemzetállam, mint a miénk. A jóval nagyobbakra (pl USA, Oroszország) már dezintegrálódás vár. Alacsonyabb szintre (egyenlőre) nálunk nem mehet az újralokalizálás, mert már falun se igen termeli meg senki a saját kenyerét, a "paraszt" eladja a búzát aztán boltban vesz kenyeret. Tehát ha még a nemzetgazdasági szintnél sem sikerül megállítani a felbomlást, akkor egyszerűen jön a rakásradöglés. Remélem, nálunk még esélyesen menthető ez a szint. De hogy mi lesz az USA-ban, ahol már semit nem gyártanak és az ennivaló is ezermérföldeket kamionozik a hipermarketig...
Előzmény: Első Polgár (6371)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.21 0 0 6371
Magyarországnak, mint nemzetállamnak vége és a magyarság, mint nemzet is az utolsókat rugdossa. Globálisan kell szemlélni a dolgokat, diverzifikáld a lakásportfoliód, védekezz a Global Warming ellen!
Előzmény: rev251 (6368)
hubab Creative Commons License 2006.04.20 0 0 6370

Jóslat, ami már be is teljesült, és még néhány érdekes tény:

 

http://www.resourceinvestor.com/pebble.asp?relid=18834

 

So with all this in mind the announcement by Saudi Arabia that their "mature fields" are going to decline by 8% a year has been lost in amongst the bullets and spinning centrifuges. They worded it rather vaguely of course. Did they include the mighty Ghawar? It would appear that they must have. They claim some of the declines will be offset by new production, but it is hard to see where.

An 8% decline of 9.5 million barrels a day is 760,000 barrels a year lost. Are they really saying they are going to put 760,000 barrels back on the table each year? What about the, admittedly ridiculous, claims last year that they could reach 15 million barrels a day of output? It is baloney.

So you get my drift. $69 is a mental barrier for the markets. After all there are no big storms hitting the U.S. - see the myopia - and everybody's software is taking profits when we get close to $70. But forward contracts are already trading over $71 and when the spot market breaks $70 in the next month or three, expect it to move fast … and up. Look at $74 first, then $77 … and then some. It is all in place; it's all in the pipeline.

 

 

rev251 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 6369
Európa: kérdés.
Ne temessük, mert itt egy hangyányival (de tényleg nem sokkal!!) több hajlam van az új megoldások kitalálására. Nekem úgy tűnik, Kína és az USA a meglevő zsugorodó tortát szeletelné.

A zöldek (toleránsak, stb) meg lehet, hogy elfújódnak a válság szele által.
("Szarok én a toleranciára, ha nincs áram a konnektorban és gyújtogatnak a csúnya idegenek")
Előzmény: lcoder (6363)
rev251 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 6368
még ha ennek az ára 100 méter tengerszintemelkedés is

És akkor megint 3 tenger nyaldossa Magyaro. határait. De ez nem biztos, hogy előny, mert kicsit sósabb lesz a budapesti (szolnoki, stb) kutakból kinyerhető víz.
:) vagy :(
Előzmény: Első Polgár (6362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!