Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6209
Rákérdeztem a kollégára, akitől kaptam. Ő sem tud a képről semmi konkrétumot, csak a nyugdíjas klubban találta.
Előzmény: ex-Volhov (6206)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6208
A képen például a tiszti lakótelep...
Előzmény: Volt tüzér (6207)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6207

Papa! Dunaföldvár csak azért nem ennyire siralmas, mert ott egy vadásztársaság tulajdonolja a területet. Oda nem jár be mindenki, aki arra jár. A múltkor mi is csak úgy jutottunk be, hogy éppen arra jártak a vadászok és ismertek bennünket. De a laktanya már hasonló a bemutatott képekhez. Ott is vannak ugyanilyen romok, ott is vannak hasonló sík területek, ahol valaha épületek voltak, csak már eltakarították. A képen például a tiszti lakótelep van. És ez jobb?

Na és hány repülőt lőttél ma le?

Előzmény: pa62 (6205)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6206
Sajnos a  felbontása még így sem elégséges, a nagyítás nagyon torzít, nem ismerek föl senkit.
pa62 Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6205
  Megnéztem ezsiralmas!!!
Előzmény: M_e_n (6203)
M_e_n Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6204
Előzmény: M_e_n (6203)
M_e_n Creative Commons License 2007.04.11 0 0 6203

Üdvözlök Mindenkit!

Néhány nappal ezelött rátaláltam erre a topikra és előjöttek a régi emlékeim. Késztetést éreztem, fölmentem Biára és végigfotóztam mindent - ami maradt. Nem törekedtem művészi igényű képek készítésére, néhánynak csak számomra van jelentősége, ezért rövid megjegyzéseket is írtam hozzájuk. Jómagam 88/89-ben voltam ott, HV század, hírszakasz. Összességében nagyon jó emlékeim vannak ottlétemről és nagyon sajnálom, hogy ilyen méltatlan sorsra jutott ez az osztály, de a többi is, és az egész magyar honi légvédelem.

Volt tüzér Creative Commons License 2007.04.10 0 0 6202
Ez ugyan egy kicsit nagyobb, de én ezen is csak lesek.
Előzmény: ex-Volhov (6201)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.04.10 0 0 6201

Sajnos eredeti felbontásban nem felismerhetők a képen szereplők. Nagyíításban pedig torzít az én képem.

Nem lehetne nagyobb felbontásban?

Hozzá teszem,  nekünk is vannak hasonló, de fekete-fehér fényképeink valahol.

Talán ex-Kannibálnál?

Jó lenne, ha előkerülnének.

Előzmény: Volt tüzér (6200)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.04.10 0 0 6200
Egy régi kollégám küldött két régi képet. Közzéteszem, hátha valaki talál rajta ismerőst.
pétizennyolc Creative Commons License 2007.04.09 0 0 6199

Ha abból indulunk ki, hogy tavaly már majdnem a Kub-ot is kivonták, Győrt pedig majdnem szétkergették, akkor szerintem ugyanezt a Sz-300-assal is megtették volna, ha 1988-90-ban a tervek szerint bekerül az országba, sőt talán nem is vártak volna vele 2006-ig, mert nyilván „drága” lett volna az üzemeltetése.

Ma sem felejtem el, amikor az egyik „reformer” a „kudarc” után dühösen kibökte, hogy tiszta pénzkidobás a missziós haderőnek Kub-ot és egy lérak alakulatot fenntartani. Nincs fenyegetés....Eszerint a forgatókönyv szerint a Mistralt (amit ugye mégsem lehetett volna kidobni...) kettéosztották volna Szolnokra és Kecskemétre.

Csak azért van még radarvezérésű lérak-komplexum és lérak alakulat ma Magyarországon, mert az MH ÖHP parancsnokát Tömbölnek hívják. Ha szf tábornok került volna a posztra, akkor tutter, hogy megcsinálják. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kompromisszum köttetett, mert az Iglát szépen csendben azért kivonják hamarosan, pótlás nélkül (a Mistral, főleg a mienk, az ATLAS, ugyebár nem váltja ki).

P-18

Előzmény: UV_59 (6189)
Qqberci Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6198
Eredetileg azoknak fejlesztették, de aztán parti felderítésre fixen is telepítették.
Előzmény: monfondir (6197)
monfondir Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6197
Azt hittem azt a Kriegsmarine használta. Ez a hely nem úgy tünt :)
Előzmény: Qqberci (6195)
Qqberci Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6196
Itt egy másik Freya, ahol a kabin be van süllyesztve a földbe:

Előzmény: monfondir (6194)
Qqberci Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6195
Ez a Freya, de amit felraktam, az pár évvel korábbi: a Seetakt...
Előzmény: monfondir (6194)
monfondir Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6194
Bár nem biztos, hogy az, de nekem ez ugrott be.
Előzmény: monfondir (6193)
monfondir Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6193
Freya? Csak mintha hiányos lenne akkor...
Előzmény: Qqberci (6192)
Qqberci Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6192
Uraim, keresztkérdés: Mi ez a P18-ra hasonlító szerkezet?

ex-Volhov Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6191
Fa kardot akartam írni. Bocs.
Előzmény: ex-Volhov (6190)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6190

Ha beállíjtuk a rendszerbe,biztos hogy nem jártunk volna rosszabbul.

De így, hogy leépítünk és nem pótolunk?

Én mindig azt mondtam (ez semmit sem jelent  a nagyok

részéről),de a falard is jobb, nint a semmi.   

Előzmény: UV_59 (6189)
UV_59 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6189
No erre céloztam. A fő szempont szerintem akkor az volt, hogy Magyarország minden áron vásárolja meg az SZ-300 komplexumokat. Valljuk meg őszintén, katonai szakmai szemmel nézve túl rosszul nem jártunk volna. 
Előzmény: ex-Volhov (6184)
Tatu72 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6188

Szia szjmh és üdv mindenkinek!

Úgy látom végre akadt valaki aki közelebbi kapcsolatban volt Nyevás kannibálokkal.

Én kaniként igen sokat voltam a rakéta körül,ráadásul tényleg érdekelt is a technika.Mikor az indítóhajtóművel ismerkedtünk csak annyit mondtak,ez itt a

Laval féle tolóerőszabályzó,de arról nem volt szó hogy valaha is hozzá kellene

nyúlnunk.Amikor rajparancsnok lettem, akkor se kaptam utasítást arra vonatkozólag hogy a Laval körtét állítanunk kell.Hőmérséklet és páratartalom nyilvántartást csak

a 7-es épületben kellett vezetni,ahol a Rába-kamionokon  tárolt rakéták voltak.Úgy emlékszem volt itt két TZM is rakétákkal.

Ha jól értem szavaidat,akkor nálatok sem állították soha a tolóerő-szabályzókat.

Igazad van hogy elvileg ezt mindig meg kéne tenni,hiszen többek között az is a tolóerő szabályzó feladata, hogy a rakéta hajtóműve bármilyen időjárási körülmény

mellett,mindig a megadott tolóerőt szolgáltassa.Lehet hogy efölött az elöljárók már átsiklottak,vagy nem is volt már követelmény.

A levegőnyomás kérdésében biztosan igazad van.Nem akartam rossz értéket megadni,de 14 év távlatában a számszerű adatok már megfakulnak(meg egyebek is)és igencsak mélyen kell keresgélni az emlékek között hogy ezek a dolgok előkerüljenek.Ráadásul eddig én senkivel nem tudtam erről a témáról beszélgetni.

Remélem még több dolgot felelevenítünk.

Üdv. Tatu72 

Előzmény: szjmh (6186)
szjmh Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6187
És ha már megtaláltam:

„Levegőnyomás a gyártmányban

Hőmérséklet függvényében 260 atm és 350 atm között kell lennie. 260 atm alatti értéket azonnal jelenteni kell. (240 atm és 340 atm között, ha van levegő utántöltési lehetőség.)”

A zárójeles megjegyzés azért volt, mert sokáig nem volt az osztálynak „kakukk” –ja (5L-94 levegőtöltő utánfutó), csak akkor, ha éppen ott voltak a KIPSz –esek nálunk.

szjmh Creative Commons License 2007.04.07 0 0 6186
Sziasztok!

A Nyeva indító hajtómű gázkiáramlási keresztmetszetének állításához szeretnék hozzászólni. Az egyszerűség kedvéért idemásolom azt a műveleti utasítást, amit egykor Nyeva indítórendszer-parancsnokként írtam elő a HDM váltásban lévő PU-s rajparancsnokoknak.

„DK állítás

Naponta, reggel 06.00 -kor (hétvégén és munkaszüneti napokon 07.00 -kor) és délután 14.00- kor a hőmérséklet nyilvántartó füzetbe fel kell jegyezni a mért hőmérsékleti adatokat. A két mérési eredményt átlagolni kell. Az átlaghőmérsékletet a megfelelő rovatba be kell vezetni. Amennyiben két egymást követő nap átlaghőmérséklete között a különbség meghaladja az 5ºC -ot, a gyártmány törzskönyvében tárolt, gyártási sorozat szerinti táblázat alapján kell beállítani a kritikus keresztmetszetet. A beállítás után a plombálást el kell végezni.”

A Laval-körte menetes rúdján voltak a milliméter értékek feltüntetve. Nem emlékszem, hogy valaha is állították volna…

A hőmérséklet méréséhez a HÁP bejárata előtti hőmérőn kívül az ügyeletes rakétákat tároló TZM fedezék falán is elhelyeztem egy hőmérőt. Ki tudja, lehet, hogy volt olyan rajparancsnokom, aki oda is lement megnézni… :-) (Addig, amíg el nem lopták a hőmérőt onnan.) A HÁP bejárata előtti hőmérőnek pedig az ártott meg leginkább, hogy a sorkatonák előszeretettel állították be rajta öngyújtóval a leszerelésig hátralévő napjaik számát…

És a táblázat:

Nyeva DK tablica
Előzmény: Tatu72 (6169)
pétizennyolc Creative Commons License 2007.04.06 0 0 6185

Hát igen, ha van VHF sávú zavaróadó, akkor sajnos a méteres radar sokkal jobban ki van téve, mint a magasabb frekis dolgok. Relatíve kis teljesítmény is elégséges az eredményes zavaráshoz.

A harcászati gépek fedélzetén azonban nincsen VHF sávú zavaróadó, csak a támogató zavarógépeken, meg a bombázókon.

Szu-22M3/SzPSz-141 kombinációval nincs valakinek tapasztalata? Esetleg olyan indikátor-fotók, melyek a vietnámi orosz anyagban voltak a pvo.ru-n?

P-18

Előzmény: ex-Volhov (6184)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.04.06 0 0 6184

A távolságban elvivő impulzus zavarra én a 85-ös lövészetet megelőző szűkitett harcrendben törtébő gyakorlások idején emlékszem (először láttam ilyet).

A 88-as lövészeten az SzNR-t kevésbé zavarták (de azért volt),  a P-18 viszont gyakorlatilag teljesen süket volt (telítésbe vitt vevő, tej fehér Viko), és ezt az FCL mögé kb 100 méterre letett, földbe szúrt zavaradó produkálta. Na így derítsük fel az RM-et.

A csoda az, hogy mégis megelett az RM pár másodpercig, de a befordulás után elveszett.

A káromkodást ismeritek.

A Laska lelövése TV-vel sem volt egyszerű célmegjelölés hiányában,de összejött.  

Előzmény: UV_59 (6161)
Tatu72 Creative Commons License 2007.04.06 0 0 6183

Szia Hpasp!

Letöltöttem a Volhov szimulátort.Kipróbálni még nem volt időm,de azért egy

kicsit kapcsolgattam(eredmény nélkül).Azt hiszem segítségre fogok szorulni.

Ezt Volt tüzér már felajánlotta ,neki előre is köszönöm.Így első ránézésre

nekem(Nyevás kaninak)olyan mintha egy kínai étlapot nézegetnék.Mindegy,

a lényeg az, hogy tetszik.Gratulálok,biztos sok munkád fekszik benne.

Üdv. Tatu72

Előzmény: Hpasp (6176)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.04.06 0 0 6182
Hát igaz, ami igaz, kannibál volt, viszont alaposan továbbképezte magát.
Előzmény: ex-Volhov (6181)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.04.06 0 0 6181

Ezt azért a volt kannibálok nevében kikérem magamnak.

Ez persze csak vicc volt, defele azért igaz.

Csak nézzük meg a jelenlegi MH Összhaderőnemi Parancsnokot.

Előzmény: Tatu72 (6169)
hozy(RT forever) Creative Commons License 2007.04.06 0 0 6180
Holnap tudom csak kipróbálni ismét azon a gépen. Mindent feljegyzetelek, és holnap este megírom. Addig is köszönöm!
Előzmény: Hpasp (6179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!