Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Papa! Dunaföldvár csak azért nem ennyire siralmas, mert ott egy vadásztársaság tulajdonolja a területet. Oda nem jár be mindenki, aki arra jár. A múltkor mi is csak úgy jutottunk be, hogy éppen arra jártak a vadászok és ismertek bennünket. De a laktanya már hasonló a bemutatott képekhez. Ott is vannak ugyanilyen romok, ott is vannak hasonló sík területek, ahol valaha épületek voltak, csak már eltakarították. A képen például a tiszti lakótelep van. És ez jobb?
Néhány nappal ezelött rátaláltam erre a topikra és előjöttek a régi emlékeim. Késztetést éreztem, fölmentem Biára és végigfotóztam mindent - ami maradt. Nem törekedtem művészi igényű képek készítésére, néhánynak csak számomra van jelentősége, ezért rövid megjegyzéseket is írtam hozzájuk. Jómagam 88/89-ben voltam ott, HV század, hírszakasz. Összességében nagyon jó emlékeim vannak ottlétemről és nagyon sajnálom, hogy ilyen méltatlan sorsra jutott ez az osztály, de a többi is, és az egész magyar honi légvédelem.
Ha abból indulunk ki, hogy tavaly már majdnem a Kub-ot is kivonták, Győrt pedig majdnem szétkergették, akkor szerintem ugyanezt a Sz-300-assal is megtették volna, ha 1988-90-ban a tervek szerint bekerül az országba, sőt talán nem is vártak volna vele 2006-ig, mert nyilván „drága” lett volna az üzemeltetése.
Ma sem felejtem el, amikor az egyik „reformer” a „kudarc” után dühösen kibökte, hogy tiszta pénzkidobás a missziós haderőnek Kub-ot és egy lérak alakulatot fenntartani. Nincs fenyegetés....Eszerint a forgatókönyv szerint a Mistralt (amit ugye mégsem lehetett volna kidobni...) kettéosztották volna Szolnokra és Kecskemétre.
Csak azért van még radarvezérésű lérak-komplexum és lérak alakulat ma Magyarországon, mert az MH ÖHP parancsnokát Tömbölnek hívják. Ha szf tábornok került volna a posztra, akkor tutter, hogy megcsinálják. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kompromisszum köttetett, mert az Iglát szépen csendben azért kivonják hamarosan, pótlás nélkül (a Mistral, főleg a mienk, az ATLAS, ugyebár nem váltja ki).
No erre céloztam. A fő szempont szerintem akkor az volt, hogy Magyarország minden áron vásárolja meg az SZ-300 komplexumokat. Valljuk meg őszintén, katonai szakmai szemmel nézve túl rosszul nem jártunk volna.
Úgy látom végre akadt valaki aki közelebbi kapcsolatban volt Nyevás kannibálokkal.
Én kaniként igen sokat voltam a rakéta körül,ráadásul tényleg érdekelt is a technika.Mikor az indítóhajtóművel ismerkedtünk csak annyit mondtak,ez itt a
Laval féle tolóerőszabályzó,de arról nem volt szó hogy valaha is hozzá kellene
nyúlnunk.Amikor rajparancsnok lettem, akkor se kaptam utasítást arra vonatkozólag hogy a Laval körtét állítanunk kell.Hőmérséklet és páratartalom nyilvántartást csak
a 7-es épületben kellett vezetni,ahol a Rába-kamionokon tárolt rakéták voltak.Úgy emlékszem volt itt két TZM is rakétákkal.
Ha jól értemszavaidat,akkor nálatok sem állították soha a tolóerő-szabályzókat.
Igazad van hogy elvileg ezt mindig meg kéne tenni,hiszen többek között az is a tolóerő szabályzó feladata, hogy a rakéta hajtóműve bármilyen időjárási körülmény
mellett,mindig a megadott tolóerőt szolgáltassa.Lehet hogy efölött az elöljárók már átsiklottak,vagy nem is volt már követelmény.
A levegőnyomás kérdésében biztosan igazad van.Nem akartam rossz értéket megadni,de 14 év távlatában a számszerű adatok már megfakulnak(meg egyebek is)és igencsak mélyen kell keresgélni az emlékek között hogy ezek a dolgok előkerüljenek.Ráadásul eddig én senkivel nem tudtam erről a témáról beszélgetni.
És ha már megtaláltam:
„Levegőnyomás a gyártmányban
Hőmérséklet függvényében 260 atm és 350 atm között kell lennie. 260 atm alatti értéket azonnal jelenteni kell. (240 atm és 340 atm között, ha van levegő utántöltési lehetőség.)”
A zárójeles megjegyzés azért volt, mert sokáig nem volt az osztálynak „kakukk” –ja (5L-94 levegőtöltő utánfutó), csak akkor, ha éppen ott voltak a KIPSz –esek nálunk.
Sziasztok!
A Nyeva indító hajtómű gázkiáramlási keresztmetszetének állításához szeretnék hozzászólni. Az egyszerűség kedvéért idemásolom azt a műveleti utasítást, amit egykor Nyeva indítórendszer-parancsnokként írtam elő a HDM váltásban lévő PU-s rajparancsnokoknak.
„DK állítás
Naponta, reggel 06.00 -kor (hétvégén és munkaszüneti napokon 07.00 -kor) és délután 14.00- kor a hőmérséklet nyilvántartó füzetbe fel kell jegyezni a mért hőmérsékleti adatokat. A két mérési eredményt átlagolni kell. Az átlaghőmérsékletet a megfelelő rovatba be kell vezetni. Amennyiben két egymást követő nap átlaghőmérséklete között a különbség meghaladja az 5ºC -ot, a gyártmány törzskönyvében tárolt, gyártási sorozat szerinti táblázat alapján kell beállítani a kritikus keresztmetszetet. A beállítás után a plombálást el kell végezni.”
A Laval-körte menetes rúdján voltak a milliméter értékek feltüntetve. Nem emlékszem, hogy valaha is állították volna…
A hőmérséklet méréséhez a HÁP bejárata előtti hőmérőn kívül az ügyeletes rakétákat tároló TZM fedezék falán is elhelyeztem egy hőmérőt. Ki tudja, lehet, hogy volt olyan rajparancsnokom, aki oda is lement megnézni… :-) (Addig, amíg el nem lopták a hőmérőt onnan.) A HÁP bejárata előtti hőmérőnek pedig az ártott meg leginkább, hogy a sorkatonák előszeretettel állították be rajta öngyújtóval a leszerelésig hátralévő napjaik számát…
Hát igen, ha van VHF sávú zavaróadó, akkor sajnos a méteres radar sokkal jobban ki van téve, mint a magasabb frekis dolgok. Relatíve kis teljesítmény is elégséges az eredményes zavaráshoz.
A harcászati gépek fedélzetén azonban nincsen VHF sávú zavaróadó, csak a támogató zavarógépeken, meg a bombázókon.
Szu-22M3/SzPSz-141 kombinációval nincs valakinek tapasztalata? Esetleg olyan indikátor-fotók, melyek a vietnámi orosz anyagban voltak a pvo.ru-n?
A távolságban elvivő impulzus zavarra én a 85-ös lövészetet megelőző szűkitett harcrendben törtébő gyakorlások idején emlékszem (először láttam ilyet).
A 88-as lövészeten az SzNR-t kevésbé zavarták (de azért volt), a P-18 viszont gyakorlatilag teljesen süket volt (telítésbe vitt vevő, tej fehér Viko), és ezt az FCL mögé kb 100 méterre letett, földbe szúrt zavaradó produkálta. Na így derítsük fel az RM-et.
A csoda az, hogy mégis megelett az RM pár másodpercig, de a befordulás után elveszett.
A káromkodást ismeritek.
A Laska lelövése TV-vel sem volt egyszerű célmegjelölés hiányában,de összejött.