Ezzel a témával kapcsolatban azért szeretnék a cserépkályha, kandalló topikon kívül társalogni, mert szeretném, ha minél többen csatlakoznának a tömegkályát ismerő, építő vagy építeni szándékozók egyenlőre nem túl népes magyarországi táborához. Idén (2007) tavasszal szeretnék egy tömegkályhát építeni, és ezúton várom azok jelentkezését, akik szeretnének az akcióban tapasztalatszerzés céljából részt venni. Mi 3 éve építettünk egyet, és 3 év tapasztalata alapozta meg lelkesedést és elszántságot, hogy a témát alaposabban megismerjem. Röviden összegzésképp itt van néhány dolog, ami a fórumon erről elhangzott:
A tömegkályha általában minimum 3,5-4 tonna, de a tömeg és a tüzifafaigény nincs összfüggésben. Egy hatalmas szivacshoz lehetne hasonlítani, amit feltöltünk vízzel, majd a víz SZÉP LASSAN kicsöpög. Ha túl sok vizet akarunk beletölteni, a felesleges víz egyszerűen átfolyik. (Érts itt: kimegy a kéményen a meleg; ennél a kályhánál alkalmanként 15 kg fa feletti mennyiségnél ez biztosan bekövetkezik.) Az ezen felül egyszerre elégetett fa POCSÉKOLÁS. És nagyon fontos: maximum napi két begyújtás, farkasordító tél esetén is.
A hőtárolás, és az, hogy a hő milyen hatékony égésből származik, két külön dolog, a finn tömegkályha pedig egyszerűen igyekszik mindkettőben a maximumot nyújtani.
Leginkább ezért a legjobb fatüzelésű fűtőeszköz mindenhol, égövtől függetlenül, ahol lehet néhány fagyos hónappal számolni.Ennek a kályhának az egyik legfontosabb tulajdonsága a takarékosság.
Bár finnországban sok fa van, igyekeznek felelősségteljesen gazdálkodni vele,
és annyit használni, amennyit ültetnek. Kb 2-300 fokkal magasabb hőmérsékleten történik az égés, mint pl. egy cserépkályhában, ráadásul az égéstér felső harmadába merőlegesen bevezetett másodlagos levegő még tisztábbá teszi a folyamatot, így teljesíti a vonatkozó elég szigorú uniós emissziós határétékeket is. Száraz fa használata esetén az eltömődés kizárt
Itt egy autentikus vázlat:
www.mainewoodheat.com/downloads/AlbieCore.pd
további linkek:
www.diymasonryheater.blogspot.com/
http://www.ecoarc.no/fireplaceproject.htm
http://www.bugsoft.com/craigh/house/HeilmanHouse.pdf
http://www.tempcast.com/gallery/gallery16.html
üdv: V11
"Ám ha valaki gyárban ,sorozatban ,lapra szerelve állítja elő a terméket"
Nem csak gyári termékek lehetnek védettek.
ha egy módszer megoldás stb. védett akkor egyedileg ugyan saját magának megcsinálhatja valaki, de árulni nem árulhatja,(nem reklámozhatja) mert az már jogsértés.
Az az érdekes hogy ha nem szólnak neki attól még visszamenőleg is kifizettethetik a díjat, és a büntetést is meg a kamatot stb. és az már fájdalmas lehet.
Az üvegbeton sem lesz öröm mámor a bitorlónak, ha eladott belőle mennyiséget.
Az informatikai, mobil, stb piacon látszik hogy elég nagy számok röpködnek ilyenkor.
A formát is le lehet védeni egyébként.
Ha meg pld U_S_A védettségű a cucc, az elég kínos, mert a jogvédelmük elég hatékony.
Ezért vigyázni kell a workshopokra is mert ha valaki díjat szed és a védett dolgokat oktatja az is jogsértés.
"igaz egy kicsit messze van a kézzel összerakott egyedi kályháktól!"
Igazad van, de mégis bonyolult a helyzet.
Egy kályha funkcionális egységekből áll.
Ezek az egységek nagyon sokféleképpen előállíthatóak és sokféle műszaki paraméterrel rendelkeznek. Ezeket a megoldásokat hosszú idő alatt és nagy költséggel lehet csak stabil és reprodukálható módon előállítani műszakilag pontosan definiált módon, ami minden variációt tartalmaz ami csak létezhet.
Ezt kell levédeni, ha van mit.
Ha nem teszed akkor bárki megspórolja a kínlódást és csak a kész alkalmazási ötletből fog profitálni különösen akkor ha van hozzá nagy tőkéje is.
Tehát a kis feltaláló emberke szarakodik a dologgal éveket, aztán köszönik szépen és gyártja egy nagy cég, ingyen.
A tömegkályha is tartalmaz védett (vagy már felszabadított) megoldásokat?
Sorolja fel valaki hogy mik ezek és mi az benne ami egyedi és védett?
Ha nem védett akkor gyárthatja bárki.
Ez pozitív, és mivel minden szabadalom 20 év után már szabadon felhasználható, a feltalálónak csak ennyi ideje van hogy megkapja a munkája ellenértékét, utána már közkincs.
Baj?
Tehát bárki kitalálhat bármit, ha egyedi akkor védje le.
Ha titokban tartja és csak a munkája során hasznosítja (kis trükkök, fogások, stb.) akkor csak darabonként, egyedileg képes ezt hasznosítani, ami nem túl nagy eredmény, - csak neki. De ez kevésbé fog hasznosulni később, mert ez a kis titok nem lesz közkincs soha, tehát kevésbé pozitív mint egy védett dolog.
Az már csak hab a tortán hogy mi magyarok tudunk e valamit kitalálni és a világnak felmutatni mint magyar terméket.
Mostanában hol is van az a tömegkályha?Ha jól látom csak ott fent az fejlécen ,mert a tartalomban biztosan nem.
Mindamellett sokat tanulhatunk Elemző olvtárstól :a hogyan védjük meg szabadalmunkat tárgykörben .
Minap volt szó a Kossuth rádióban az Üvegbeton megvédése körüli bonyadalmakról.Hmm.El kell ismerni ez nem kis hercehurca.
Belátom Elemző kartárs a témában szakértő .
Egy kis adalék nekem is eszembe jutott a témához.
Egy magyar mérnök rájött a harmincas években ,hogy az autók alvázát lemezből is lehet gyártani az addigi öntöttvas helyett.A GM megvette a találmányt és úgy eldugta ,hogy még saját maga is nehezen találta meg.
A gyártókapacitást átállítani más technológiára sokkal drágább lett volna ,így inkább más ne tudja meg alapon -elásta.
Hasznos dolog ez az iparjogvédelem ,igaz egy kicsit messze van a kézzel összerakott egyedi kályháktól!
Ám ha valaki gyárban ,sorozatban ,lapraszerelve állítja elő a terméket akkor nagyon is fontos -a befektetőnek!?
1. tulajdonság: ki lehet nyitni és berakni rajta a fát
Következő verzió
2. tulajdonsággal bővítve: lehet rajta levegőt is beengedni (tárcsa, tolózár stb.)
Következő verzió
3. tulajdonsággal bővítve: hőálló üveg, lehet látni a tüzet, és többféle méretben létezik
Még négy tulajdonsággal bővítettem.
Ha beírom ide, csak úgy van értelme hogy teljes nyilvánosság, szakcikk, stb. és akkor más sem szabadalmaztathatja (ha én nem is akarom). Ebben az esetben megdicsérnek a kályhások, hogy ügyes vagyok és ennyi volt a mutatvány, gyártja, csinálja mindenki.
Különben csak ötletet adtam másnak hogy adja be ő a szabadalmat, de miért is tenném? Maguk a szabadalmak is ilyenek tulajdonképpen, további ötleteket generálnak és ha lehet akkor megkerülöd az eredetit és csinálsz egy jobbat vagy megveszed ha szükséged van rá. Ez teljesen jó, ez viszi előre a világot. De néha meg nem jó, mert ha nem kerülhető meg és nem is akarja megvenni senki akkor meg nincs előrelépési lehetőség 20 évig az adott témában.
Most a Wamsler elköltött pár száz milliót tűztérfejlesztése. Kíváncsi vagyok mire tudtak rájönni :)
Most játszhatjuk, hogy kinek mekkora van, de maradjunk annyiban, hogy ha érdemi dolgokról lenne szó tudnék :)
Egyébként ez nagyon tetszett:
"Ha van "n" darab kéményes cég, akkor nem mindegy hogy az egyik tud e arról hogy tárgyalok a másikkal stb."
Mert azzal, hogy itt nyílvánosan fecsegsz persze nem fog tudni arról, hogy valamelyik másik kéményes céggel tárgyalsz. És persze ötlete sincs, hogy mely cégek jöhetnek számításba ... de ha megmondod, hogy melyikkel tárgyalsz, akkor minden megváltozik. Továbbá olyan komoly inkognitóban vagy, hogy meg sem tud keresni 2 perc alatt.
Szerintem túl sok kémfilmet néztél, és egy kicsit túl komolyan veszed magad :)
Nem akarlak sértegetni, de látszik hogy nem tudod hogyan működnek a dolgok.
Ha tárgyalások folynak és nincs még megállapodás, addig maga a tárgyalás ténye (megjelölt résztvevőkkel) üzleti titok.
Ha van "n" darab kéményes cég, akkor nem mindegy hogy az egyik tud e arról hogy tárgyalok a másikkal stb.
Ha a tárgyalófelek kifejezett kívánsága hogy maradjon ez a tény nem nyilvános, akkor meg nincs is jogod ezt nyilvánosságra hozni mert elveszted a komolyságodat.
Megkötött megállapodás esetében is a részletek (költségek, stb.) szintén üzleti titkot jelentenek.
Még az együttműködök (kísérlet, fejlesztés, stb.) között is titkot képez mások bedolgozásának feltételei, eredményei, megállapodások stb.
A munkabérek is titkot képeznek.
Ha ez neked ismeretlen akkor fel vagy mentve mert nem szándékos a tudatlanságod.
Az hogy "nem mered" meg "kiderülne, hogy nem is hallottad rólad" röhejes feltételezés.
Kapcsolatban vagyok minden jelentős gyártóval, és nem szeretném ezt a kapcsolatot elrontani nyilvános locsogással, köszönöm hogy megérted. :).
------------------------------------
Miután itt soha senki nem hozott nyilvánosságra használható adatokat és információkat bármikor kértem, én sem teszem meg ezt a szívességet. Locsogni ettől még lehet.
Engem nem idegesített, inkább szórakoztatott, ahogy a saját hablatyolását próbálta tudományosnak feltüntetni, majd amikor belekavarodott akkor kereste a kiutat :)
A Letiltás már régen megvan, csak mostanában volt rá egy kis szabad időm.
Szerintem teljesen kár foglalkozni vele úgysem mond el semmit csak okoskodik! Egyszerűen nem kell figyelem bevenni, vagy ott van a nick letiltása és már nem is látod a hozzászólásait.
Tudom engem is idegesít ez a fajta "az enyém sokkal jobb" fajta okoskodás konkrétumok nélkül, de ezt el kell fogadni és túl kell rajta lépni. Nem alkalmas vitára, mert egyenes kérdésre nem érkezik egyenes válasz innentől kezdve minden egyes vele folytatott diskurzus értelmetlen szófecsérléssé válik ami semmire nem vezet. Persze sok embert meg lehet hülyíteni marketingdumával, de az már legyen az Ő bajuk.
A mért minimum és maximum huzatértékeket (m/s leírtam alább, amikor a Libik féle könyv értékeit kiírtam egy táblázatba, mert engem is érdekelt ő mit közöl.
A huzatfokozó felrakása előtt is mértem, és azokat az értékeket jelentősen javította a szerkezet.
Nem olyan egyszerű ez hogy beírok ide egy értéket, mert kell hozzá egy komplett időjárás jelentés is, mert az is befolyásolja az értékeket.
De ez minden adat egy időben való mérése és a huzat sebessége, nyomás értékei és a légtömeggel együtt értékelhető + az időjárás légnyomás, külső hőmérséklet, páratartalom, szélerő, és a kályha begyújtáskori hőmérséklete és a fűtés közbeni hőfokváltozás összevetésével használható.
Tehát aki beír egy számot vagy kettős az nem tudja mit csinál.
Komplex dolog ez véleményem szerint.
A lényeg az hogy az irodalomban közölt értékek átlagos minimum értékét minden esetben tudom produkálni akármi is történik, és a maximum is a normális értékek között marad szintén akármi is történik.
Ha más is, akkor gratulálok neki, csak így tovább.
"Ez a mérték kályhánként változik, tehát nem mennél semmire az én értékeimmel, mert az egyedi érték."
Ezt had döntsem el én.
Mivel úgyis annyit mértél, csak kimásolsz egy mért értéket és a korábban számtalanszor kért formába közreadod. Érdekes máskor a semmiről oldalakat firkálsz, amikor valami konkrétum kellene amiről korábban hablatyoltál, akkor pedig nincs kedved/ időd azt a néhány sort megadni. Inkább írsz egy féloldalt, hogy az miért nem lenne jó az nekem.
"Ez ráér. Nincs most olyan érdek ami alapján erre szükség lenne, korai."
Szóval akkor megint nincs konkrétum. Csak egy név lenne.
Egy tól -ig tartományban képes teljesíteni a feladatát,
1. a méretei miatt (keresztmetszet, magasság, tömörség (zárt saváló fém =(idea), vagy tégla, vagy fugák kiesve, stb.).
2. a külső körülmények hatása (időjárás)
3. a kályha állapota (felfűtött vagy hideg, tűztér hő, stb., berakott fa mennyisége)
4. Levegő betáp állapota (levegő páratartalma, hőfoka és a tömege, negatív hatások, mint pld vákuum, a nyílászárókon)
Az adott kályhához meg van adva egy minimális és egy maximális huzatérték, és a levegőztetés ideális mértéke (fontos).
Ez a mérték kályhánként változik, tehát nem mennél semmire az én értékeimmel, mert az egyedi érték.
Tehát van egy csomó paraméter ami befolyásol mindent és ezeknek megfelelően jön össze a minimum és a maximum huzatigény is, a minőségi paraméterekkel jellemezve.
"Az adott kéménygyártó (kint van a kiállításokon) társszerző lesz ebben a dologban, így értelemszerű hogy nem tudom neked megnevezni amíg ez is nem rendeződik."
Mivel ez kettőtök zárt ügylete, ezért semmi nem csorbul ha csak a nevét elárulod. Legalább a többiek is tudják, hogy hol keressék majd :)
Az adott kéménygyártó (kint van a kiállításokon) társszerző lesz ebben a dologban, így értelemszerű hogy nem tudom neked megnevezni amíg ez is nem rendeződik.
Kéményt azért nincs sok kedvem gyártani, ezért kell egy gyártó.
Egyébként viszont házilag simán meg lehet építeni ugyanolyan minőségben (engedély gondok vannak).
Egyébként jelentősen meghaladja a jelenlegiek előnyös tulajdonságait, ezért van esély arra hogy a nagy gyártók is megvalósítják, természetesen licensz alapján.
"Egyébként nulla szélnél és bármilyen időjárási viszony közben is hozza a Libik szerinti ideális huzat értékeket, nélküle ez nem sikerülne."
Akkor mégis csak működik az az örökmozgó ? :) :) Vagy az adott kéménynek szélcsendben alapból tudnia kell az ideális huzat értéket ( bár az ideális huzat érték sem elég egzakt megfogalmazás.).
"A légtömeg változatlan marad, de a két különböző átmérőjű csőben a nyomás is változik értelemszerűen.
Ez mind mérhető, én is mérem."
Akkor végre várunk egy konkrét mérést/eredményt. :)
Pontos műszer, időjárási viszonyok, környezeti körülmények megadásával. Ettől még nem sérül a találmányod és az szabadalmi bejegyzésed sem.
"Mesélj hol van?
Szélkakas nem ok, a többi fokoz ha kell ha nem, vagy szabályoz ha jkell ha nem.
Én végig néztem az egész világ összes ilyen vackát,
mert elsőre venni akartam nem csinálni, de nem találtam semmi olyat ami megbízható, nem tiltott, bemért és jó is, stb.
Hátha te találtál, erre befizetnék - jövök egy whiskyvel ha jobb mint az enyém és nem ismerem.."
Most komolyan. Konkrétumot vársz bárkitől is ? Tudod amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. :)
"El kell hogy keserítselek, már megtörtént és a kéménygyártó jónak is találta a dolgot."
Őmmm akkor ott nincs szabadalmi oltalom meg várakozás ? Érdekes.
Egyébként melyik kéménygyártó ? Egy párral elég jó és szoros kapcsolatban vagyok. Utánad kérdeznék, és akkor végre mindenféle publikus közlés nélkül is hitelesebbé válhatnál.
"esetleg szeretném megvásárolni, vagy hozzájutni hogy kipróbálhassam és elmondhassam a tapasztalatomat azt is csak a szabadalmi hivatali bejegyzés után tehetem meg!"
Van más megoldás is?
Még a BME műszaki bemérése is titoktartási nyilatkozattal megy, és csak akkor ha a bejelentés már megtörtént.
Na itt vannak a problémák, hogy humorizálsz de lövésed sincs a dolgokról.
Leírtam vagy hússzor, hogy jogvesztő minden közlés, ami ismert azt már nem lehet levédeni.
Egyébként a kocka is ilyen lenne, közölve volt a II VH előtt, megtalálta egy rokonom, de nem hozta nyilvánosságra direkt (a műanyag csukló nem volt benne nyilván, csak fából van az egész kocka rendszer és valahogy lehet vele játszani, rakosgatod ide oda). A nagy mester dicsősége a szuper csukló ami bele került.
Egyébként az új terv alapján holnap csinálok egy átépítést (ez olcsóbb mint újat csinálni) ebbe két új dolog is belekerül, ha sikerül terv szerint majd lehet viccelődni tovább :)
A huzatfokozó /szabályozó tényleg szuper cucc, az gyorsabban fog piacra kerülni. A potenciális gyártókkal egyeztetek most éppen, és csinálunk egy prototípust a beméréshez (a másik dolgozik :). Egyébként nulla szélnél és bármilyen időjárási viszony közben is hozza a Libik szerinti ideális huzat értékeket, nélküle ez nem sikerülne.
De megértő vagyok, ha valaki életében nem talált ki semmi érdekeset az magyar szokás szerint SI faktor képző érzelemmé válik. Na puff.
Vberko, kiegészítenélek a 2 év alatt én kettő saját fényképet láttam tőle az 1.0ás kisérleti (becenevén: kotvány) kályha és egy elmosódott tűztérképet amiben éppen ég a tűz csak éppen semmi nem látható. A többi, az csak innen, onnan bemásolt gyári, vagy szakkönyvi irodalom volt. Gyanítom emberünknek leesett az hogy nagyobb a retorikai képessége mint a kályhaépítő ezért átment szónoklásba, amiben sokszor saját magának is ellent mond, persze mindezt rettentő mód tudományosan, a többi témában érdeklődőt lealacsonyítva próbálja meg előadni. Persze egyre inkább bebizonyosodik hogy semmihez sem ért, mert ha igen azért egy-két dolgot megvillantott volna, hogy a nagy szakik is tudják törni a diót.
Konkrét kérdésre rettentő frappáns és semmitmondó magyarázat jön, pedig sokszor egy kép többet mond 1000 szónál!
Pl én még a huzatfokozójáról sem láttam semmit, és ha Uram bocsá esetleg szeretném megvásárolni, vagy hozzájutni hogy kipróbálhassam és elmondhassam a tapasztalatomat azt is csak a szabadalmi hivatali bejegyzés után tehetem meg!