Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.18 0 0 594

Na csak betámadtak a jószágok!

Nem megyünk arra többet tiszteletben tartom a területüket azt hiszem:)

Összeszedtem vagy 10 csípést,úgy sprinteltünk a kutyámal mint a villám!:)

Cirkusz01 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 593

Sziasztok! Nélam a rajzás gátlás igen egyszerü feladat.Mivel az anyáimat én nevelem és

csak olyan tulajdonságut választok aki a legnagyobbra növesztette a családját az előző évben. Rajzás nélkül tisztán és nyugodtan hordott jó sokat.Sokszor ez is a baj mert nagyon rosz a bőlcső elfogadási arány.Pár éve ezt a munkát az előző évi befogott rajokra bízom.Ott is azért a legnagyobbra duzzadt kapja az álcás dugókat. H12.-essel dolgozok,és a kilyáróim a lehető legnagyobbak.Akácon már 3 fiókon vannak a termelők.

Felfejlesztéssel méhészkedem ez azt jelenti, hogy az anya hetente kap uj kereteket,és a

fedettek a felső fiókba mennek ez alól az akác 2 hete kivétal amikor a fészket szüz és világos kerettel töltöm meg.Őrősi után.Bár ő az egész fészekbe múlépet írt de nekem ígybevált.

Az anyákat én nem veszem el akácon.Anya csere nálam szotyi alatt van.Egyszerüen kicserélem a két anyát, egykis füst meg kevés illatos folyadék.Álltalában Nonosszal illatosítok.Mind sikerül.Az uj anyák jó egy hónapot petézetek már így látni már a teljesítményüket.3 keretes nép neveli őket és a kaptárjukat 6 keretig lehet bővíteni.Amelyik megtölti fiasítással és néppel az jóanya.Az öreg anyákat vagy lecseréli az újnépe  vagy szeptemberben összevonom őket vagy termelővé vagy tartaléknak.Nagyon ritkán maradmeg a 2 éves anya, a taralékok az éves anyásak. Üdv Cirkusz

Előzmény: imkerei (592)
imkerei Creative Commons License 2011.04.15 0 0 592

Szervusztok!

Beszéljünk aktuális témákról!

Ti, hogyan csináljátok a rajzásgátlást?

Az anyákat magatok nevelitek, vásároljátok vagy rajbölcsők mentésével szerzitek?

Mivel én álló méhész vagyok 1/2 NB kaptárakkal és igazából két főhordásom van egy évben(repce, akác) a következőképpen járok el: április végén, május elején az összes termelő családot átnézem és elveszem az anyákat, és különteszem egy fias egy mézes és egy üres kerettel. Az ekkor lerakott petékből ugyanis főhordásra már nem lesznek kijáró méhek és csak terhet jelent a családoknak a fiasítás nevelése. Ilyenkor nálam már általában vannak rajzásra készülő családok. Ezeknél a rajbölcsőket megjelölöm és a későbbiekben ezeket használom anyanevelésre. Mivel az anyákat elveszem a családok pótbölcsőket is húznak. Ezeket eltávolítom.

Amennyiben nincsenek rajzásra készülő családok akkor az általam legjobbnak ítélt családok anyáival anyanevelésbe kezdek.

A bölcsőket magam mártom és 1-1,5 napos álcákkal végzem. A bölcsőket az anyátlanított családok szívesen fogadják és dajkálják, persze a vadbölcsőket itt is rendszeresen el kell távolítani. Próbáltam már a petés anyanevelést is de nem adott érzékelhetően jobb anyákat, mint az álcás nevelés.

Az akác virágzásának kezdetére általában már vannak új anyák a családoknál, A fedett fiasítások már kelnek és az összes méh hordani fog. A családok hangulata jó, mert van anya. Akác végére az új anyák bepárzanak és petézni kezdenek, Ahol nem sikerült a párzás és nincs új anya oda visszateszem a régi anyákból az általam jónak ítélteket. A régi anyákat attól függően, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznekvagy szaporításra használom fel vagy elveszem és a kis családok egyesítésével erős családokat hozok létre.

Az ilyen módon létrehozott családok abban az évben már ritkán rajzanak.

Várom a véleményeteket a módszeremről és kíváncsi vagyok a ti módszereitekre!

Cirkusz01 Creative Commons License 2011.04.14 0 0 591

Üdv Mindenkinek! Lehet így is, bár ez kicsit durva.Meszesedés ellen én sokkal 

egyszerübb múdszert használok.Azt a családot amelyikben felüti a fejét a betgség.Rácsos

fenékkel látok el.MInden kaptárnál ez a célom de még nincs rá fedezet.Magátol megszünik.Fontos még ,hogy a fenék a földtől 25-30.cm-re legyen.A telelőben nincs gondom mert falazó blokkokon telelnek. Nyáron a raklapok alá teszek még pluszba egy tégla magasítást.Nekem ez bevált,de hallottam már makacs meszesedést is.Méhpatikát is használtam idáig  ez arra is jó.Sajnos tavaszal erre se volt pénz ,de ősszel már megint kapnak Abban egyetértünk Imkereivel hogy a cukor ártalmas a méheknek is, de közvetlen összefüggést nem vonnék le.Ezt a betegséget gomba okozza és ha csökkentünk a párán és a melegen egy kicsit akkor gyengül a  szaporodási képesége .A többit a méhek elvégzik. Üdv Cirkusz

Előzmény: imkerei (590)
imkerei Creative Commons License 2011.04.14 0 0 590

Szervusz!

Végre normális téma is van a fórumon!

Én a meszesedést nem kezelem, hanem megszüntetem. Érdekes módon, nálam csak gyenge vagy tartalék családoknál lépett fel. Nagy valószínűséggel a cukoretetés is közrejátszik. Mióta nem etetek cukorral nem találok meszes családokat!

Amikor még volt ilyen problémám a következőképpen cselekedtem: A kaptárt kivettem a helyéről, az anyát elvettem, a népet pedig leráztam a kaptárak elé, a lépeket és a benne levő fiasítást kivilláztam és kiolvasztással fertőtlenítettem. Ez egy drasztikus módszer, de én úgy gondolom ez a helyes út.

A cukoretetésre visszatérve. Szerintem a monodiétán tartott méhcsaládok ugyanúgy megbetegednek, mint az emberek.

Én már nem használok cukrot. Vagy kell megfelelő méhlegelőt biztosítani a méheknek, vagy csak, annyi mézet, virágport, etc. szabad elvenni tőlük, ami nem veszélyezteti a családok fennmaradását!

Persze, így nem lehet meggazdagodni a méhészetből, de nekem nem is ez a célom.

Előzmény: B. Imre (589)
B. Imre Creative Commons License 2011.04.13 0 0 589

T. méhésztársak a meszesedést mivel kezelitek. / hogy ne csak az atkáról beszéljünk. /

micimacko10 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 588

T.MÉHÉSZTÁRS..  Ha engem egy egyszerü jozangondolkodásu falusi paraszt- ésszel rendelkezönek tartanak, hogy nem tudom megállapitani a többiekhez képest, hogy ártalmas-e vagy nem. Nagyon téved.. KÉREM ne folytassa a KEKECKE........       Köszönöm a megjegyzést    Üdv PISTA  bácsi..

Előzmény: imkerei (563)
atka2011 Creative Commons License 2011.04.11 0 0 587

KÖSZ A MEGJEGYZÉST.      PISTA   bácsi......

Előzmény: imkerei (586)
imkerei Creative Commons License 2011.04.11 0 0 586

"ÜDV PITA bácsi.."

Az aláírást nem nagyon értem! :-)

Előzmény: atka2011 (585)
atka2011 Creative Commons License 2011.04.11 0 0 585

T.JÓAKARO..      Észrevételét köszönettel fogadom.  De ha közlöm az előzményeket meg nyukszik 2008 nyarán mikor megkaptam a Méhészetben a MÉH E Ü.ism. védekezés Németországba könyvecskét belenézve megláttam a sokfajta védekezési modot nem kis fáradságokkal költségekkel 80 millios nemzet még mindig ilyen nehézségekkel küzd az atkák ellen. Elhatároztam, hogy bejelentem, hogy 2008 tavaszán már nem láttam atkát. :MITACC: Na ittvan amit nemtud . Csak éppen az Uri gyogyszereket elöállitók, forgalmazok és kutatást végző dolgozókkal mi lesz?? MERIK-E a méhészek tudomására hozni Igen vagy Nem?? Néma csend máig. ÜDV PITA bácsi..

atandi Creative Commons License 2011.04.08 0 0 584

Üdv Mindenkinek!

Teljesen laikusként támadt egy gondolatom, hátha nem butaság: Szegedtől 18 km-re, tanyán lakunk, egy 4 hektáros telken. Van egy kis akácosunk(1-200 idősebb fa), 1-2000 gyümölcsfa, mellettünk idén repceföld, és amíg a szem ellát, rengeteg vaddohány. Azt gondoltam, talán érdekel valakit, s érdemes idetelepülnie a virágzás(ok) idejére a méheivel. Zárt, őrzött terület(hallottam a sok kaptárlopásról), szóval hátha valakinek ez érdekes lehet.

Mivel nem járok ide részletesen, a mailcímem publikus.

Üdv: atandi

Rozamaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 583

Igen bernik. Biztos hogy a nagy pujhos bundájuk is védi őket, de Lajosom sportot űz a "méhészkedésből" és nem törődnek vele. Azért gondolom hogy megszokták.

Előzmény: imkerei (582)
imkerei Creative Commons License 2011.04.07 0 0 582

Csak nem Berni pásztorkutyák?

Nagyon szép jószágok!

Nekem volt olyan kutyám, amelyik elkapta és megette a méheket. (kaukázusi keverék)

Érdekes, hogy sohasem vettem észre, hogy megcsípték volna.

A mostani (tacskó) állandóan kap tőlük. Lehet, hogy a bunda nagysága is számít.

Előzmény: Rozamaria (581)
Rozamaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 581

Én sem értem a kutyáimat, de a méhek megszokták őket. Csak erre tudok gondolni. Méhekről nincs kép, csak a kutyákról: Hát ő a merész:  

Előzmény: imkerei (580)
imkerei Creative Commons License 2011.04.07 0 0 580

Nem tudom neked milyen méheid vannak. Az én kutyám csak egyszer szagolt be a kijáróba, soha többet!

Odajön velem, ha méhészkedem, de a kijárót messze elkerüli. :-)

Egyébként a méh nem ismeri a gazdáját. Én sem mutatkoztam még be mindegyiknek.

Előzmény: Rozamaria (578)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 579

Nem saját ez kinnt van a mezőn amerre kijárunk sétálni.

Akkor oké minden köszönöm a választ a z erős illatokra meg figyelek.

Amúgy négy méter hosszban az utón is van kint tábla hogy  VIGYÁZZ Méh!!, kis sárga földbeszúrt tábla úgyhogy nem csak ki vannak oda rakva mindebféle figyelmesztetés nélkül.

Üdv

Előzmény: Rozamaria (578)
Rozamaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 578

Attól függ ha a sajátod akkor megszokott benneteket (nekem szabadon vannak a kutyák a kaptárak körül, és néha még a bejáróba a is beszagolnak), viszont ha nem megszokott látvány vagytok, akkor lehetnek ellenségesebbek. Szerintem ez a táv már biztonságos, csak az erős illatú kozmetikumok és tisztálkodó szerek is vonzhatják őket, erre figyelj.

Előzmény: Törölt nick (577)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 577

Szevasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy mennyire kerüljem el a kaptárakat a kutyámmal szoktam arra sétálni és kb 6-7 m-re megyünk el mellettük eddig semmi gond de nem is akarom hogy legyen ezért inkább megkérdezem ajánlatosabb-e inkább kerülni valamerre bár nagyon nem lehet de megoldható ha muszály.

Ja igen és egy kis patak választ el minket a kaptáraktól

imkerei Creative Commons License 2011.04.04 0 0 576

A költöztetés azért nem jó ötlet, mert a méh ezt a helyet már megjegyezte magának. Élelmet hord ide és petét fog lerakni, hogy a kikelő utód tudjon miből táplálkozni. A kifejlődés után az utód is kirepül és elhagyja a helyét.

Nemsokára nyomuk sem lesz, csak, ha a következő generáció újra felfedezi magának a helyet. :-)

Teljesen békések nem bántanak senkit, nyugodtan alhatsz tőlük!

Előzmény: Spidersoft (573)
imkerei Creative Commons License 2011.04.04 0 0 575

Ezt a garancát esetleg egy biokémiai labortól fogadnám el!

Előzmény: micimacko10 (574)
micimacko10 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 574

557 PONT ujrtta adás {elnézés}.   T. MÉHÉSZTÁRS.   Sem a méznek sem a fiasitásnak sem a méheknek sem az anyának sem a viasznak sem a méhésznek sem a mellette állónak nem okoz károsodást. Nem mint a hangyasv. Garancia az aláirásom. PISTA bácsi...

Spidersoft Creative Commons License 2011.04.03 0 0 573

Osztom a véleményed, aláírom a fontosságukat, de ha én vagyok az a néhány haláleset, akkor mindjárt más a leányzó fekvése :)

(normál méhre és a vadméhre nem vagyok allergiás, legalábbis napi 2-3-ra nem, legalábbis a régi papsajtmályva-szüreteléses tapasztalatom alapján... nemtom másnak volt-e ilyen "bedolgozása"... van ültetve egy halom kétméteres karó tele lila virággal, és ezeket a virágokat kell gyűjteni. Napi vagy ezret. csoda-e, ha rá-rányúlsz egy méhére?...)

Szal ha én, vagy valamelyik családtagom az a néhány, abban az esetben tirhuljanak ki a rétre/erdőbe, és ne a ház mellé építsék a fészküket. Annyira gyenge semmi dolog az ember, egy lódarázs képes megölni... ez alapján egy ilyen pirosfarú is gyanús, mégha jóval kisebb is :) Természetesen ha békés, akkor megfér a kertben/udvaron, én nem bánom... Hangya is hasznos, de ha felrágják a betont és a szobában jön rájuk a rajzhatnék (szárnyashangyáktól nem lehet kilátni az ablakon -- ismerős valakinek?), akkor nincs kegyelem... sajnos a hangyákat nem tudom költözésre bírni, a méheket lehet rá lehetne, értelmesebb álltanak tűnnek... persze ehhez ismernem kéne őket jobban. Ezért is kérdeztem, hogy van-e módja a kíméletes költöztetésnek, de ha hamarost kiröppennek a lyukakból, és addig se esznek meg, akkor tárgytalan a dolog :)

Előzmény: imkerei (572)
imkerei Creative Commons License 2011.04.03 0 0 572

Sajnos túl sok horrorfilm kering közkézen a méhekről!

Einstein szerint, ha eltűnnének a méhek a földről, az emberek kihalnának. A haszon,amit szereznek sokkal többet ér, mint az a kár, amit néhány halálesettel nekik tulajdonítanak.

Ők 180 millió éve vannak a földön, mi csak néhány tízezer éve. Ők kellenek az élővilágnak, mi pedig csak élősködünk rajta.

Előzmény: Spidersoft (571)
Spidersoft Creative Commons License 2011.04.03 0 0 571

Megkérdeztem az alanti topicban is (nem tudtam, hogy milyen gyakran járnak errefele a népek -- itt adtak nevet is), most már több helyről is választ kaptam. Ha nem muszáj nem ölök meg semmit, pláne olyat amit hasznosnak ítélek, de ha pl. beázik a tetőm akkor kénytelen leszek kiszedni egypár cserepet... amire egészen véletlenül ők is igényt tartanának... Remélem mire eljön az ideje kiköltöznek innen :)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9126953

Egyébként mondjuk lehet te sem örülnél neki, ha *teszemazt* nem értenél a méhekhez és a kertedben egy raj mérges(nek kinéző -- merhogy piros) méhraj fenyegetné az életedet, ami akár zúgó felhőként rádront, és nyilván meg is öl :) Mint kiderült ezek nem fenyegetnek, legalábbis az összes egyszerre nem, (többek közt) erre voltam kíváncsi. Ezért kérdezek... Most már nyugodtabban alszok, és nyugodtabban is mászkálok arrafele...

Kösz az infókat!

Előzmény: imkerei (569)
Cirkusz01 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 570

Szia Spidersoft! Valójában a magányos méhek családjába tartozó fajrol van szó.

A pontos nevük most nemjut az eszembe. Ha gondolog utána nézek. Teljesen

veszélytelenek.Ha zavarnak, csak rakd át a cserepeket a helyüket takaríts fel és 1-2 évig nyugtod lesz tőlük.A cserepet a régi hejére is teheted ,csak tiszták legyenek.

Üdv

Előzmény: Spidersoft (568)
imkerei Creative Commons License 2011.04.03 0 0 569

Minden méhfajta barát!

Aki a kiírtásukon gondolkodik az ellenség!

Válassz!

Előzmény: Spidersoft (568)
Spidersoft Creative Commons License 2011.04.03 0 0 568

Sziasztok! Tanyát vert egy banda (soktíz, esetleg néhányszáz példány) a palák és cserepek alkotta halomban. Kérdésem az lenne, hogy barát, vagy ellenség? Mindenképp rossz helyen vannak, csak a módszer nem mindegy... Elzavarjam vagy kiirtsam őket? :) Ha elzavarjam, akkor kérek egy módszert is, hogy miképp, nem szeretnék az eleségükké válni ;)

Cirkusz01 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 567

Szia! Most még elnézzük neked, de legközelebb légy szives figyelj oda!!...

Előzmény: imkerei (566)
imkerei Creative Commons License 2011.03.29 0 0 566

Bocsánat! Elfelejtettem nick-et váltani! :-)

Előzmény: nyulica (565)
nyulica Creative Commons License 2011.03.29 0 0 565

Szervusz!

Úgy gondolom jól teltek. Sajnos nálam is volt rablás, de én már későn értem oda! :-(

Két tartalékot is kinyírtak mire észrevettem. Ezért nem is szívesen bontok kaptárat ilyenkor! Alig várom már, hogy induljanak a füzek és a gyümölcsfák. Sokkal nyugodtabban lehet méhészkedni mikor van hordás.

Én sajnos messze vagyok a repcés területektől, vándorolni nincs lehetőségem de még így is szoktak hordani valamennyit.

Inkább az akác miatt aggódom. Remélem idén jobb lesz mint tavaly!

Előzmény: Cirkusz01 (564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!