Keresés

Részletes keresés

hubab Creative Commons License 2006.05.03 0 0 6613

Elemzés az Energy Bulletin-ból.

Most találtam ezt a cikket, eszembe jutott a korábbi vita a petrodollárról, ez is foglalkozik a témával, és még sok mással:

 

http://www.nemzetifront.hu/eutanazia.html

padisah Creative Commons License 2006.05.03 0 0 6612
csak sokkal több energiát használnak, ahoz képest elveszik
Előzmény: erbe (6611)
erbe Creative Commons License 2006.05.03 0 0 6611
"Usákiában hány szélerőmű, vagy naperőmű működik? Egyáltalán kisérleteznek naperőművekkel?"
Vannak!
Kaliforniában több naperőmű is üzemel, parabolavályús és tornyos is. A németek mostanában is nyertek szélerőműtelep építést. Lakosságarányosan sokkal több működő szélkerék van, mint nálunk.
Előzmény: krezidiesel (6603)
lcoder Creative Commons License 2006.05.03 0 0 6610
Azért mert ott nem fogja fel a föld légköre a napfény jó részét. Ráadásul nincs szél, gravitáció (max. a napszél), és így szép nagy erõmûvet fel lehetne építeni viszonylag kis anyagfelhasználással (nem napelemekre gondoltam hanem tükrökre és hõerõmûre).
Ráadásul fenn soha nem borul be az ég...
Előzmény: krezidiesel (6603)
krezidiesel Creative Commons License 2006.05.03 0 0 6609

Jééé...  Ébredezel vazze??? :-)))

Komcsik nem adnak a kenyerükből...?

Próbálj meg használt sütőolaj begyüjtő céget csinálni!

Na az se fog sikerülni!

Miért nem terjednek az alternativ energiák hazánkban? Pedig a mezőgazdaságunk a jelenleg behozott kőolaj energiértékének nagyrészét meg tudná termelni. Helyette búzát (túl)termelünk amit az EU sem dijaz.

Eccerű: A komcsiké a molrt és ez egész olajbiznisz (az orosz elvtársakkal a hazai elvtársak puszipajtások hagyományból).

Az alternativ energiapiac liberalizálásától meg félnek, mert mások is szakitanának a kenyerükből, (és az ezzel járó politikai hatalomból). Az alternativ energiák elterjedése az ő egyértelmű vesztésüket jelentené.

Foggal körömmel ragaszkodnak az olajhoz, rászoktattak minket a gázra (ha a narancsosok nyernek akkor utolsó érvként megemelték volna a gáz árát, de a mostani gázárjáték is választási manipuláció volt nagyrész szerintem), alternativ energiatermelésre beállitható mezőgazdaságunkat tönkreteszik, az alternativ energiák terjedését hangzatosan megengedik, de bürokratikusan gátolják.

Egyszóval a saját olajprofitukért sorvasztják az országot.

Amúgy meg kukk mindegy mert szinte a világ minden államában ugyanez megy , és ezért összedől majd a világgazdaság. Akkor aztán mehetünk mind kapálni, és a reggeli pálinkánkat is majd a traktorba fogjuk tölteni...  Magyarországon legalább lesz mit kapálni, termelni, de sokan a környékünkön gondba lesznek, hogy mit zabáljanak.

De először is azt az agytalan állatot állitanám falhoz aki kitalálta hogy "szaporodjunk, sokasodjunk". Agyrém!!!

Előzmény: mcsaba111 (6608)
mcsaba111 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 6608
Új fiúk a zöldárampiacon: kívül tágasabb!

Komoly akadályokkal találják szembe magukat azok a befektetők, akik új szélenergia-beruházásokat szeretnének megvalósítani Magyarországon. Tapasztalataik szerint az árampiac régi szereplői hatékonyan akadályozzák az újak piacra lépését, és ebben az állami hatóságok/hivatalok is a kezükre játszanak.
krezidiesel Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6607

Tipikus történet a fogyasztási hitelre a szomszédom.

Van egy kb 60-70 éves rozoga háza amit toldoz -foldoz.

Van egy felesége, és két gyereke. Kb 30 éves.

Volt egy öreg dizel autója, amit lecserélt  fél éve egy új Fábia 1,4benzinre.

A gatyáján is hitel van, és  muszály dolgoznia mint egy rabszolgának.

Télen csak messze talált munkát , rengeteget ment az autóval. A benzinpénz(amit kapott a munkaadótól) csak a dizel tankolására lett volna elég, igy a teljes fizetése elment tankolásra, és az autó törlesztésére. Még szerencse hogy az asszonya nem minimálbéren van, mert éhenhaltak volna.

De a tűzpiros Fábia ott áll a düledező vályogház udvarán...

Nem kell minősitenem  az ilyet...

Előzmény: netizen (6588)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6606
Semmi kulonos, csak csokkentette a profit guidence-et, es ezert tobb mint 10%-ot esett.
Előzmény: igen7 (6604)
krezidiesel Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6605

Én vagyok itt az egyik "legoptimistább".

Múltkor már irtam egy forgatókönyvet...

A világgazdaság sorbarakott dominókhoz hasonlóan fog összedőlni.

Minden gazdasági szaki a maga profitjával vagy a saját szakterületével van elfoglalva, nem látnak ki a saját területükön túlra. (nincs is rá idejük, energiájuk, első az egyre élesedő piacon a pénzvadászat) Nincs aki figyelmeztetne a veszélyre, vagy aki erről pofázik kiröhögik, vagy mániásnak titulálják.

A Mad Max filmvigjáték ahhoz képest ami itt pár éven belül(!!!) kezdődik.(én 2010-től képzelem a mélyrepülést) 

Nem tudom mit tegyek, hová menjek, hasonló érzésem van mintha hajótörött lennék egy tutajon az óceánon, és most bontottam fel az utolsó 1,5 literes vizespalackomat.

Lehet hogy fog esni az eső, amivel meghosszabithatom a hátra lévő időmet, lehet jön egy hajó ami észrevesz, vagy valahol partot érek.

De legvalósznűbb hogy holnaputánra elfogy ez a másfél liter és utána 3 napon belül szomjandöglök. Van tehát 5 napom, és nem tudok megoldást .

Hasonlóan áll az emberiség is.

Vagy mint a süllyedő Titanic-on a zenészek: "Van hely a mentőcsónakokban? Nincs.

Akkor játszunk még valamit Uraim!"

Előzmény: Törölt nick (6586)
igen7 Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6604
off

mi történt vele pontosan?
Előzmény: Törölt nick (6601)
krezidiesel Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6603

Miért kell leküldeni? Nem süt a Földön eleget a Nap? Vagy azt ami lejut már teljesen kiaknáztuk?Egyszerűbb lenne a földön járni... (meg takarékoskodni, és tervszerűen leállitani a népességnövekedést. Csak attól jobban félnek mint a peak oiltól...)

Agytröszt arabok az olajból keresett milliárdjaikból még egyetlen szél-vagy naperőművet se állitottak fel. Pedig a Vörös tenger partján a szél is fúj, meg a nap is eléggé süt arrafelé... De a jenkiknél is van sivatag.  

Vagy tudnak valamit, vagy igazi hülyék...

Usákiában hány szélerőmű, vagy naperőmű  működik? Egyáltalán kisérleteznek naperőművekkel?

 

Előzmény: lcoder (6579)
hubab Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6602

Hogy ne csak mindig a pesszimizmus kapjon szót, egy más hangvételű elemzés:

 

http://www.reason.com/0605/fe.rb.peak.shtml

 

Most analysts believe that world petroleum supplies will meet projected demand at reasonable prices for at least another generation.

“We get three times more GDP out of a barrel of oil than we did in the 1970s.”

. Even if, say, the Iranians make the political decision to disrupt the flow of oil to world markets, those markets left to themselves will eventually discipline them. The temporarily higher prices will encourage more exploration and technological advances, which will bring energy prices back down

 

One day, the oil age will end. As with all resources, there is ultimately a finite supply of oil. So it is not yet clear how the world will power itself for the bulk of the coming century. But we have at least another three decades to find alternatives to petroleum.

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6601
Ehhez azért kellett a Microsoft nagy beesése is a múlt héten... :-)
Előzmény: malócz (6600)
malócz Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6600

A Gazprom megelőzte a Microsoftot

http://index.hu/gazdasag/vilag/gpr060502/

 

sok más energiavállalalt behízza magát hamarosan a legnagyobbak közé...

Első Polgár Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6599
Ez a Bolivia már több, mint egy hetes hír 6449ben már belinkeltem a Bloomberg hírt,
Viszont Bolivia nem olajexportáló ország és az olajtartalékai nem nagyobbak, mint a magyar 5xöse.
Persze a felderítettség nem biztos olyan jó, mint itthol.
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6597
Bolívia bekeményített, és követte Venezuella példáját és visszaállamosította az olajmezőinek kitermelési jogát. Sajnos a kisajátítás részleteiről keveset tudni, elképzehető, hogy csak jól felsrófolják az árakat, aztán minden megy tovább a régi szereplőkkel.

Dél-Amerika olajkészletei persze önmagában kevésbé jelenősek. Kérdés, hogy milyen folyamatok fognak más térségekben lejátszódni. A dél-amerikaihoz hasonló fogatókönyv szerintem elképzelhető Afrikában és esetleg Ázsia bizonyos részein.

WNS
lcoder Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6596
Nem olyan rossz ott a helyzet. Szvsz sokkal jobb egy elnyújtott olajválság folyamatosan emelkedõ árakkal mint egy robbanásszerû ahol 50$-ról megy fel 5000$-ra a hordónkénti ár egy-két év alatt. Ez utóbbi tényleg fejre tudná állítani a világot, míg egy viszonylag lassú emelkedés hagy idõt az átállásra.
Előzmény: Törölt nick (6586)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.02 0 0 6595
Persze, de ezek előre látható események voltak. Mint amikor leviszel egy tengeralattjárót a merülési mélysége alá. Merül, merül, nem történik semmi, nem történik semmi, merül tovább, aztán egyszer csak valaki bombát robbant mellette. A hajó simán kibírna egy ilyen lökéshullámot, de a túlterhelt köpeny szétroppan...

Ebből még semmi következtetést nem lehet levonni a hajó üzembiztonságára vonatkozóan. Rendeltetésszerűen kell használni, ahogy a pénzügyi rendszerünket is.

Viszont nagy előnye, hogy a kormányzatnak eszközei vannak a XIX. század hetvenes vagy kilencvenes éveiben, majd a XX. század harmincas éveiben dúló mély depressziók kezelésére. Ilyenek korábban is voltak elég nagy rendszerességgel. Az elmúlt száz évben egyszer volt, és persze azt is ki lehetett volna kerülni. Más jellegűek persze az erőforráshiányból fakadó válságok, mint a Peak Oil miatti, azt nem lehet kivédeni monetáris-fiskális politikával, de hát attól még nem baj, hogy az is van.
Előzmény: netizen (6592)
rev251 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6594
Akkor örüljünk, hogy magyar :) Ezzel* nem fog mindenki egyetérteni
Persze vannak más cápák is.

De egy kérdés: Nehezen hihető számomra, hogy ezt egy ember (vállalata, szervezete) űzi. Inkább valami szövetséget képzelek el, kvázi egyenrangú szakértőkkel.
Szóval: hogy kell az ilyet csinálni?




* hogy magyar, vagy hogy van miért örülni - nem mindegy...
Előzmény: netizen (6592)
breien Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6593

szia  Tonió.

 

Tettszett  a  nyögdíjakról  szóló  összefoglalótok.

Tudod, a  hazai  "ikerdeficiten"  is  segíthetne,  ha   a  nyögdíjalapjaink meglennének. 

nem  akarom  of-olni   ezzel  a  topicot, máshol,  már  többször  kifejtettem  erről   a véleményem /  bocs,  de  ez,  szakmai  ártalom  nálam /

 

Különben,  javaslom,  látogass  át,  az   Eü.  reform  topicban,  ott  most   felgyorsúlt  az  élet,  s  igazán  tartalmas  hét  van  mögöttünk.

 

breien

Előzmény: Törölt nick (6586)
netizen Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6592
Aztán Soros György mégis könnyűszerrel ráborította a Fontot a Bank of Englandra. A Svéd Rsikbank 500%-os alapkamattal tudta csak megállítani a vészt... soroljam még :D
Előzmény: Első Polgár (6591)
Első Polgár Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6591
Az eszközök megvannak a pénzkínálat korlátozására, nyiltpiaci müveletek, tartalékráta, alapkamat, stb. Pl. az ECB nem is inflációs célt fogalmaz meg, hanem az M3 alakulásához köti a kamatszintet.
Nyilván az eszközök korlátozottak és nem lehet fillére pontosan előírni mennyi pénzt csinálhat a bankrendszer, de az előttem hozzászóló a szándék meglétét kifogásolta, az pedig bőven megvan.
Előzmény: netizen (6589)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6590
A jegybanknak nagyon komoly eszközei vannak a szabályozásra. A kamatlábak már önmagukban kurva sokat számítanak. A kereskedelmi bankok persze sokmindent megtehetnek, ha pl. összefognak (PSZÁF elvileg ezt megfoghatja, gyakorlatilag viszont egyszerűen összeesküvés-elmélet ilyen szintű pénzteremtést föltételezni részükről: ráadásul okuk sincs rá), de miért? hogy tönkretegyék a forintot? az nekik hol jó? És mondom, ha ilyet tesznek, a jegybank akkor is közbe tud avatkozni, sőt szerintem még a tartalékráta-előírásokat is lehet változtatni (abban nem vagyok teljesen biztos, hogy Magyarországon a jegybanknak erre van-e jogosítványa, de hát ez egy elég drasztikus eszköz tud lenni).

ez gyakorlatice egy masszívan instabil rendszer

Éppen hogy csak teoretice instabil, praktice teljesen stabil, és kellően rugalmas is ugyanakkor.
Előzmény: netizen (6589)
netizen Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6589
EP de a pénz értékenk megtartása ill. megmarqadása nagymértékben a szubjektumon alapul, a tőzsdén árazódik. a forint monetáris bázisát a jegybank mérni tudja, beavatkozni tud, de szabályozni már nem tudja. mivel a kerbankok ész nélkül csinálhatnak pénzt amiben csak annyi a kikötés, hogy a céltartalék rátának megfelelő összeget be kell fizetniük az MNB-nek (ami kb 5%) ez gyakorlatice egy masszívan instabil rendszer.
Előzmény: Első Polgár (6587)
netizen Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6588
Az van, hogy még mindig hozzá lehet jutni gyakorlatice nagyon kis költségért fogyasztási hitelekhez. másfelől a gépkocsi rugalmatlan, presztízs fogyasztási ciik. inkább nem eszik a hülyéje, de a kocsinak mennie kell. persze mindez meg fog változni, ha magyarországon mexűnik a gázár támogatás és ez sanszos.
Előzmény: Törölt nick (6586)
Első Polgár Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6587
Dehogyisnem, pont ez a lényege. Az állam speciális jogot ad a jegybanknak az általa kibocsátot váltókra törvényi elfogadási kényszert biztosít. Így a jegybank által kibiocsátot váltó(=bankjegy) pénz lesz. Nyilvánvalóan ezért cserébe az állam biztosítékokat kér. A legfontosabb biztosíték a parlament felügyelete, és az, hogy a jegybank elsődleges célja a valuta értékállóságának megőrzése. Azaz a pénz mennyiségének keretek közt tartása. Ennek módját a jegybankra bízza, de a cél adott.
Előzmény: keopsz (6526)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 6586

heló mindenki

Megnéztem az első 500 hozzászólást ismét. Nagyjából két éve, viszont szinte pontosan fele ekkora olajárnál. (38 dezső). Mindenki nézze viszza az akkori hozzászólásait és értékelje magát :)

A helyzet rohamosabban romlik, mint bármelyikünk gondolná. Viszont ahogy néha emberek közé megyek, senkit nem foglalkoztat (pontosabban, a túlnyomó többséget nem), hogy csto búgyet. Strucc? Hárítás? Vagy ez már a tévénemzedék totális zombiállapotban? Azt hiszik, most is tévét néznek?

Mindegy, legalább a kezünkben lévő pici médiaszeletet használjuk ki, írok egy cikket az újságunkba. (Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin - www.zsambekimedence.hu) Innen is vettem pár ötletet - na jó, plagizáltam - majd berakom, aki magára ismer, annak küldök a lapból, ha megírja a postacímét :) (ujsag@zsambekimedence.hu)

üdw

T

a paksi téma is nagyon elaludt...

lcoder Creative Commons License 2006.04.30 0 0 6585
Szvsz ilyet lehetne csinálni, végül is ilyenünk most is van - úgy hívják hogy mezõgazdaság.
Előzmény: Törölt nick (6584)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 6584
Az első feladat egy lakhely + kaja+levegő előteremtésére alkalmas rendszer kiépítése,majd felszabadítani annyi erőforrást hogy lehetőség legyen újabb embereket létrehozni,illetve egyéb fejlesztési feladatokat elvégezni.
Előzmény: lcoder (6583)
lcoder Creative Commons License 2006.04.30 0 0 6583
Magát az erõmûvet létrehozni/fenntartani nem lenne túl nagy dolog, legalábbis szvsz nem sokkal nagyobb mint a nemzetközi ûrállomást. És szvsz sokat lehetne egyszerûsiteni a dolgon ha hõsies ûrséták helyett inkább VR sisakkal és kesztyûvel vezérelt robotok intéznék a szerelést. Persze ez igazán egyszerû akkor lenne ha lenne kinn valamiféle ûripar (talán a holdon ?) ami le tudja gyártani a szükséges alkatrészeket az ott található nyersanyagokból. Szóval az biztos hogy ez nem egy egyszerû játék, ugyanakkor ott gyakorlatilag korlátlan mennyiségû energia áll rendelkezésre. Mindenesetre szvsz reménytelibb a dolog mint a fúziós reaktor, elvégre többé-kevésbé már létezõ dolgokat kellene továbbfejleszteni.
Előzmény: Törölt nick (6582)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!