Keresés

Részletes keresés

KömKel Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9674

A nyitott égésterű kazán a benti levegőt használja el, amit viszont neked pótolnod kell. Természetesen szellőzőnyilással, vagy ablaknyitással teszed ezt, azaz beengeded a kinti hideg levegőt, ami hűti a belteret.

 

A nyitott égésterű kazán hatásfoka 70-75%, a turbósé 90% körül, a kondenzációsé 95-100%. Természetesen függ a hőleadóktól is, mert egy állandóan kapcsolgató kazán hatásfoka sokat romlik.

Meg mondjuk egy szigeteletlen épületben hiába raksz kondenzációst, ha a radiátorok mérete nem lesz növelve, a kondenzációs kazán lényegében csak turbósként fog üzemelni (többnyire) a magas előremenő miatt.

Előzmény: danidoki (9673)
danidoki Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9673

Sztem Kömkel is inkább a kondenzációsra gondolt a 30 %-nál, mert a turbósnál a hatásfok (elviekben!) uakkora, mint a nyílt kéményesnél.

 

Tényleg, ezt már meg akartam kérdezni.  Miben érezhető a zárt égésteren - vagyis a biztonságon és hogy kintről szív levegőt, szóval ezeken kívül - a turbós előnye? Mert számokat illetően hatásfokban nem sokban. 

Előzmény: bksv (9670)
danidoki Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9672

szia Kömkel!

 

"A nyitottról zártra váltás egyébként nem a kazán miatt kerül ennyibe, hanem a kémény+papirok miatt. Tehát kondenzációst kondenzációsra cserélni már "csak" a kazán ára."

 

Igen, én is - no meg a megtérülés miatt - számoltam a 10 évvel, ahogy alább írtam: "Ergo, 10 év múlva lennék nullán, akkor meg mondjuk kéne egy új kazán, ami akkor is lesz min. 100e forint, de igaz, hogy már a többi járulékos költséget (kémény, terv, egyéb anyag, és munkadíj) már nem kéne kifizetnem. Továbbá adottak a biztonsági kérdések ( CO, biztonságosabb működés)."

 

Visszatérve, a szellőzőnyílást azért is gondoltam komolyan, mert majd szeretnék kiegészítő fűtésnek cserépkandallót, no meg szagelszívót. Ezért miatt már mindenképpen kelleni fog a nyílás. A kis kandalló sztem javítja a hőérzetet, szüleimnél már van, s ott nagyon bejött. Mondjuk édesapám ott úgy építette meg a kandallót, hogy a kandalló két szoba határán a falban van, az égéstér ajtó felöli oldala az egyik szobába néz(kiszoba), az égőtér hátsó felére van építve egy kis "kemenceszerűség", ami átmelegedik, s sokáig meleg marad (nagyszoba). A kis kemencés rész is úgy van felépítve, hogy a meleg ne azonnal menjen ki ( oldalt és felül egy kis kovácsoltvas rácson), hanem még keringjen odabenn a "kemencében". 

 

Kicsit off, de Neked. Az üveggyapot egyébként már most érezhetőbb. Ott van hidegebb csak, ahol egy utólagos szoba van, s Ytongból, s könnyűszerkezetes fafödémből épült. Oda is tettem üveggyapotot, de még kap 10 cm-t. Alul sztem itt nincs a padló alatt polisztirol, meg a könnyűfödém is alapvetően rosszabbul szigetel, a nagy házban (ahol a betonfödém van, beton béléstestből), ott van alul is 5 cm (ami ma már kevés) PS van.  

Előzmény: KömKel (9669)
bksv Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9671

"Én azt várnám el, hogy ennyi pénzért mondjuk 15 évig ne kelljen hozzányúlni legalább..."

 

Ezt nem tudod elvárni. Szerintem az már egy jó kazán, amihez ha néha hozzányúlsz, akkor megint sokáig nem kell.

Előzmény: danidoki (9668)
bksv Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9670

"Nyílt égésterűről zártra a csere általában 25-30% körüli megtakaritást hoz."

 

Hát, nem mondom, hogy lehetetlen, de azért nekünk ennél sokkal kisebb mértékű megtakarítás az általános tapasztalatunk. A 30 % az már inkább a kondenzációsra cserélt készülékeknél jellemző.

Előzmény: KömKel (9667)
KömKel Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9669

"Én azt várnám el, hogy ennyi pénzért mondjuk 15 évig ne kelljen hozzányúlni legalább..."

 

Ez szerintem csak hiú ábránd :)

Én 8-10 éves élettartammal számolok ezeknél a készülékeknél, mert kizárt, hogy tartósabbnak gyártanák :/

 

A nyitottról zártra váltás egyébként nem a kazán miatt kerül ennyibe, hanem a kémény+papirok miatt. Tehát kondenzációst kondenzációsra cserélni már "csak" a kazán ára.

Előzmény: danidoki (9668)
danidoki Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9668

Köszi a válaszokat!

 

Idén télen nem akartam nekiállni, sőt, h egyáltalán érdemes-e nekiállni, ezért kérdeztem, mielőtt majdan egyszer cserélnék. Ismerősömnek - bár az eset nyilván nem mérvadó - van kondenzációs kazánja, Bruderus talán (?), de azzal állandóan gond volt. Sokszor leállt, legutóbb meg kilyukadt a hőcserélője (lehet, h előtte is ez volt a gondja, mert eresztett a rendszer...mindegy). Nagyon sokban van neki, elmondása szerint a szerelők igencsak sokat jártak hozzá.

Közeli ismerős meg most szereltetett fel egyet, majd őt is kérdezgetem, mi a tapasztalat. Első elmondása alapján a hőérzete sokkal jobb, mert ugye a hőfok állandó. Ő is kényszerűségből cserélt, mert az előző megnyakkant. 

 

Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy egy jól megcsinált rendszerhez, ami szerencsés szériás kazánokkal lett felszerelve, nem lehet ennyi gond. Azt hallottam, h az éves karbantartás nem 5e forint, de hát a rendszer is összetettebb. Nyilván 4-5-6 év után ezeknek is kezd előjönni a nyűgjük, ha van tapasztalat, ezeket is köszönöm! Én azt várnám el, hogy ennyi pénzért mondjuk 15 évig ne kelljen hozzányúlni legalább...

 

Dani

Előzmény: Varek1 (9666)
KömKel Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9667

Nyílt égésterűről zártra a csere általában 25-30% körüli megtakaritást hoz.

Én addig nem váltanék a helyedben, amig ki nem nyiffan a mostani kazán... old meg annak a helyiségnek a légbevezetését, ahol a kazán van, és kész.

Előzmény: danidoki (9664)
Varek1 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9666

 A kötségek inkább az utánad szóló értékéhez tendálnak. De ha félsz szereltess fel még egy CO mérőt és tartasd rendben a kazánt.

 

Amúgy is ilyenkor egy ilyen fűtéstváltást csináltatni nem célszerű, mivel bármilyen extra szervezésnél is több napig (hétig)    fűtés miatt maradhattok.

 Nincs info a meglévő kazánról, a fogyasztásról (mert az ár még nem az ) a házról, így  a gazdaságosságról lehet úgyan beszélni, de minek.

 Természetesen a jővő mindenképen a zártégésterű és ott is a kondenzációs technika.

Előzmény: danidoki (9664)
Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9665

Nekünk egy Ariston Génius Prémium kazánnal komplett víz  vezeték cserével radiátorok nélkül van a fűtésem edig 800e ft ben. Ebből a kazán maga 260e ft. ez a kazán zárt rendszerü tehát kifelé lélegzik. Tehát nem fogsz abból a pénzből kijönni. Mondjuk lehet, hogy valamivel olcsóbb lenne ha nem vésetném be a falba a csöveket, de nem biztos.

Előzmény: danidoki (9664)
danidoki Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9664

Sziasztok Topictársak!

 

Kis házikómon valamelyest javítottam a szigetelésen (födémre üveggyapot, meg az elmaradt lábazati szigetelést pótoltam), s gondoltam, h majd valamikor a fűtésrendszert is korszeráűsíteni kellene. Ha kell!

 

Jelenleg egy nyílt égésterű cirkóm van fenn, ami a legjobban aggaszt az az, hogy a belső levegőnket szívja el, no meg, hogy rossz esetben vissza is áramlik az égéstermék. Ez az az élettani / biztonsági oldala. CO mérőnk és riasztónk van, s szeretnék majd szellőzőket is beépíteni (ha maradok a nyílt égéstérnél [ezt örököltem]. Van a kérdésnek anyagi oldala is, s ennek kapcsán a kérdésem hozzátok.

 

Számolgatok, számolgatok, s egy kondenzációs szett (terv, anyag, munkadíj, egyéb) kb. 600-700e forintra jönne ki, ha a meglévő nyílt égésterű szettemet átalakítanám kondenzációsra (radiátorok nélkül). . A házikó kb. 90nm nagyságú, a fűtésszámlám tavaly (úgy, hogy nem volt leszigetelve a födém szinte semmivel havi 22e forintra jött ki). Vegyük alapul azt, hogy most, idén már van gyerek és tartjuk a nappali 20-21 fokot, éjjel a 19,5-öt (tavaly azért jóval lejjebb voltak az értékek, mert mindketten dolgoztunk, nappal 17,5 fokot tartotta, este 6-tól 11-ig 20 fok, éjjel 19) ugyanakkor a födém most kapott valami már használhatóbb szigetelést). Visszatérve. Ha 20%-os megtakarítást számolok (ezt is feltételesen, mert lapradiátoraim vannak, nyílt égéstérhez tervezve, 2004-es kivitelezéssel), akkor ez mondjuk havi 30e forintos gázszámlával évi 72e forint megtakarítás. Ez viszont kb. 10 év múlva térül meg, de nem tudom, hogy akkor még bírni fogja-e a ma vásárolt kazánom. Ergo, 10 év múlva lennék nullán, akkor meg mondjuk kéne egy új kazán, ami akkor is lesz min. 100e forint, de igaz, hogy már a többi járulékos költséget (kémény, terv, egyéb anyag, és munkadíj) már nem kéne kifizetnem. Továbbá adottak a biztonsági kérdések ( CO, biztonságosabb működés).

 

Nektek mi a véleményetek?

 

Köszönettel,

 

Dani.

 

Kömkel. Padlás már készen van nagyjából, lábazat fel van rakva, de festve/színezve nincs, majd tavasszal. Kösz az ott leírtakat!

Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9663

Na meg azt is meg kell fontolni, hogy ha 2000000ft beleáldozol, akkor lemondasz évi 200.000ft kamatról ami 10 év alatt kamatos kamattal számolva minnimum 1.2mill maximum 3 millió forint. Ha csak a minimum összeggel számolunk akkor is évi 120000ft megtakarítást jelent. Ja és a pénz ott van a bankszámládon, ha szükséges hozzáférhetsz.

Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9662

Sajnos nekem Adott a lakás elrendeződése és nincs szabad helyem. Na meg a pénz se mindegy. Örülök neki, ha betudom felyezni a felújítást. Nem veszem észre, hogy nagyon válság lenne az árakban. Persze próbálok úgy megoldani mindent, hogy a jövőben nagyobb bontások nélkül lehessen fejleszteni. Az iparosok nem hülyék nem adnak olyan tippet amivel saját munkájukat megnehezítik. az biztos, hogy a parapetes fűtés helyett (ami eredetileg volt ) nagy lépés az egyedi központi rendszer. aztán majd meglátjuk.

Előzmény: KömKel (9661)
KömKel Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9661

Lényegében ez egy klíma, csak éppen nem levegőt fúj be a lakásba, hanem a fűtővizet melegiti. 1 kWh elektromos energiából már több mint 3 kWh hőenergiát ki tudnak nyerni a jobb tipusok, ezáltal már olyan áron képes fűteni, mint a gáz.

Mivel azonban gazdaságosan max 45-50 fokos vizet tud előállitani, ezért inkább felületfűtésekhez ajánlott, vagy a kondenzációs kazánokhoz túlméretezett radiátorokhoz.

 

(nekem fal-mennyezet-padlófűtésem van, és a gázkazán egy 200 literes puffert fűt, igy bármikor kapcsolhatom a rendszerhez ezt is, vagy akár napkollektort is később)

Előzmény: Ulna2 (9660)
Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9660

Mi ez a levegő-vizes hőszivattyú? Illetva a hagyományos kond. kazán+ hőtároló tertály verzióra beszerelhető? Működési elv?

Előzmény: KömKel (9659)
KömKel Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9659

Véleményem szerint 1-2 éven belül elérhető árú lesz a levegő-vizes hőszivattyú is.

Amikor 3 éve elkezdtünk épitkezni, 2 milla felett volt az ára, most már 1.2-ért meg lehet kapni, és van hozzá kedvezményes tarifa is. Mire kinyiffan a mostani gázkazánunk, addigra szerintem eléri a 7-800e Ftos árat, ami már elérhető nagyságú.

Ez még olcsóbb kicsit, mint gázzal fűteni. És áram ugye mindig lesz...

Előzmény: Ulna2 (9657)
Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9658

Na meg az sem dob fel amikor arra gondolok, hogy külön kazánház nélkül a nappaliba gyujtsak tüzet a kandallóba kormoljak, hamuzzak stb. Az a nehéz, hogy amikor van lehetőséged a jövő figyelembevételével átépíteni valamit akkor ha valamit nem gondolsz meg időbe később nincs értelme megint szétverni mindent, na meg a pénztárca is befolyásoló tényező. Az biztos, ha valaha új házépítésre vetemednék akkor ki tudja alapon tennék egy vegyestüzelésű kazánt.

Mert csak az a kérdés, hogy később lessz -e elérhetző áron gáz???

Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9657

Nekem is ez jött le amikor próbáltam kiszámolni. De még az is lehet, ahogy egyre többen használják majd a fa fűtést úgy emelkedik majd a tüzifa ára, meg a környezetterhelési adó.

Na persze aki ingyen a saját erdejéből tud fát beszerezni annak más a helyzet. Persze most nagy divat felénk a cserép kályha de én akkor már a napelem mellet teném le a voksomat de a megtérülés itt is necces. Még nem készült el a lakásunk átszerelése, de a csövek benvannak a falban. Próbálom meggyőzni magamat, hogy nem fogom megbánni, hogy főleg a gázra támaszkodom.

Előzmény: KömKel (9655)
monyesz Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9656

Fél milla, legalább.

Előzmény: KömKel (9655)
KömKel Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9655

Fával nagyjából fele összegből tudsz fűteni, mint gázból.

Nem tudom mekkora a fűtésszámlátok, de szerintem 800 m3-nél többet nem nagyon fogyaszthattok gázból. Ha ezt TELJESEN kiváltod a cserépkályhával, akkor megspórolsz 400 m3-t, ami kb 60e Ft/év.

Nem tudom mennyiért raknak most egy cserépkályhát, de sok százezerre tippelek... tehát alsó hangon is 6-8 év, mire megtérül, ha csak ezzel fűtenél. Ha reálisan nézzük, akkor mindkét fűtést használva lesz az 20 év is a te lakásodnál (80 m2, sorházi középső lakás)

Előzmény: Ulna2 (9654)
Ulna2 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9654

Uraim szerintetek van értelme utólag építeni cserépkályhát a sorházi lakásba a gázmellé alternatíva ként? Megtérül valaha? Tényleg lehet vele spórolni? A jelenlegi modern kondenzációs kazánnal(egyedi központi) összehasonlítva?

Radio1970 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9653

Értem, köszönöm.

Előzmény: Wattocsak (9651)
Meister Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9652

Igen, mondjuk annak utána kéne néznie, hogy minden radiátor teljesen nyitva van-e.

de egyébként ariston nálam is ezt csinálja, ilyenkor 36 fokos vizzel dolgozik, azt nyilván nem tudja állandó fűtéssel előállítani, megy pár percet, aztán, mivel a visszatérő és az előremenő közt kicsi az eltérés, az automatika leállítja, megadott időre. Ez a könyve szerint változik a hőszükséglet függvényében, azaz ilye 36 fokos előremenőnél akár sok percre, míg ha mondjuk 70 fokos kellene, akkor csak egy percre áll le...

Előzmény: mackalac (9650)
Wattocsak Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9651

A gazdaságos üzemhez hozzátartozik, hogy a kazán előremenője mindig olyan legyen ami éppen elegendő. Ekkor a kondenzációd a legjobb és a gázfogyasztásod is.

Tehát erősen javallott a felszerelése, és mit írod az ára sem egetverő összeg. Házat nem ismerve, lehet, hogy meghozza az árát egy szezon alatt.

Előzmény: Radio1970 (9649)
mackalac Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9650

Szerintem ez nagyon nem jó. 2 percekre kapcsol be a kazán? nem tesz jó neki... vagy kevés a hőkivételezés,vagy túl alacsonyra van véve a vízhő. esetleg túl hamar megfordul a víz,van hidrováltód?

 

üdv

Mackalac

 

Előzmény: _Kacsa_ (9641)
Radio1970 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9649

Sziasztok!

 

Elmagyarázná nekem valaki, hogy a kondenzációs kazán, meg az elektr. programozható szobatermosztát mellé van-e létjogosultsága egy külső hőmérséklet érzékelőnek? (radiátoros fűtés)

 

Olvastam már sok mindent de eddig nem lettem róla meggyőzve 100%-osan, hogy kell-e ez nekem vagy csak egy fölös +, amit lehet nem is használok ki...

 

Beruházzak rá (kb.10e + beszerelés) vagy ne?

monyesz Creative Commons License 2012.11.03 0 0 9648

A lakás hőszükségletét kell kiszámolni (helyiségenként), erre jó a Winwatt program, ingyenes letölthető. Utána lehet radiátort nézni.

 

Előzmény: baxy72 (9647)
baxy72 Creative Commons License 2012.11.03 0 0 9647

Sziasztok Fórumozók! Kondenzációs kazános radiátoros központi fűtést szeretnék, és ehhez kérnék segítséget. Van-e ehez a neten elérhető radiátor méretező program? Kérem, ha van írjátok meg az elérhetőségét. Előre is köszönöm.

Radio1970 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 9646

Köszönöm, akkor csak simán majd rátekerem a csonkra.

Előzmény: cssb (9640)
Radio1970 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 9645

Értem, tehát akkor a fűtésre segít rá a puffer.

 

Nálam új az egész rendszer, most lett lecserélve a konvektoros helyett és alapból úgy lett kialakítva, hogy "ha nyerek a lottón", akkor a ház oldalánál ki lettek már alakítva a fűtési csőkiállások és csak rá kell majd akasztani egy vegyest vagy jobb esetben faelgázt + egy 1000L-es puffert és mehet arról is ha akarom...

 

De lehet, hogy nem ebbe az irányba fogok elmenni, hanem a szigetelésen tornázok majd és akkor a kialakított kiállásra meg ráköttetek egy napkollektort a melegvíznek...pénz az úr, majd meglátjuk. :)

Előzmény: merQree (9639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!