Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Balatonon vagyok a telkemen, lehoztam a hordókat, itt vettem a kajszit és itt cefréztem be. Nincs rekeszem, csak fúrógép és festékkeverő. Ezek önmagukban nem váltak be.
Az a baj, hogy a barack elég kemény volt. Így nem volt annyira egyszerű magozni. Végül befejeztem kézzel.
Magozás után már a kis fetékkeverő és a 800W-os fúrógép nagy nehezen elpépesítette.
A saját kajszim ennek ellenkezője.
Az enyém nagy szemű, nagyon édes és lédús. Ha teljesen megérett, akkor már csak lekvárnak és cefrének jó, annyira felpuhul. Rekeszbe két sorban nem lehet rakni, de szállítani sem, mert a rázkódástól is ellapul.
Ja és még egy fontos különbség, az enyém lefagyott ez meg nem... :-/
Vígasztal a tudat, hogy olvastam olyat, hogy jobb a pálinka, ha nem túlérett gyümölcsből készült. Kevesebb talán az alkohol kinozatal, de a minőség javul.
Persze annyi mindent olvastam már és annak az ellenkezőjét is.
Jobb híján azt hiszem el, ami nekem jobb lenne! :-) Erre biztosan jó az internet.
Rézeleje akkor volt, amikor a főzőt két használat között a disznóólban ásták el és jóféle, napon érlelt ecetes cefréket főztek, ami lemarta a grünspant a rézcsőről.
Normálisan tisztán tartott főzőben és rendes, időben főzött cefrénél nincs ilyen. Előpárlat van, azt meg érzékszerileg kell elválasztani.
Sziasztok tisztelt fórumozók!Lenne egy kérdésem:ha az összes alszesz alkoholfoka nem éri el a 25 fokot,akkor változik e az a képlet,hogy 0,5% rézelejét,és 1,5% előpárlatot kell elvenni(ami ugye 25 fokos alszesz te vonatkozik)?Szóval az ,hogy az alszesz gyengébb,befolyásolja e az előpárlat és a rézeleje mennyiségét!Válaszukat előre is köszönöm!
Sikerült vennem 70 kg apró szemű magyar kajszit. Az én három fám lefagyott. Az egyik felét már kézzel kimagoztam és becefréztem, de a kezem már nem bírja a többit, baromira fájnak az ujjaim.
Mit javasoltok, mivel lehetne megoldani a többi magozását?
Engedjem rá kisebb adagokban a festékkeverőt, amivel pépesítettem és a magokat utána halásszam ki? Az kevesebb kínnal jár... talán...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
24-25 l alszeszem volt 20% ra vissza higítva, annak a 0.5%-a 1.2-1.25dl, ha nagyon pontosak akarunk lenni már pedig ezek szerint kis mennyisègnèl nagyon is számít 0.75-0.8 dl vitt bele ennyi illatanyagot!
Elolvastam ujra a cefrezesed. Ha illatra kinezetre is jo volt, akkor ilyen cefreknel nekem nem szokott fel szazaleknal tobb lenni az ep. De ahogy irtad, illatra kozepparlat, izre kozepparlat, akkor az bizony kozepparlat:)) es nem ep.
Ja es amit endrepp irt, szerintem is: senki sem tudja mindig eltalalni, tokeletesen elvalasztani.
Ha annyira kevés az EP, hogy nem érzed meg az undorkeltő ízt és a szúrós szagot, akkor dobj el egy biztonsági mennyiséget, 0.5-1-1.5-2%-ot és a többi mehet bele. Hogy mennyit ezt neked kell eldönteni, hiszen élelmiszert állítasz elő és ez a te felelősséged. Hagyj időt, nyugodtan hígítsd ki és kóstold meg, érezni fogod, ha nem jó.
Sokszor nem találom én sem és többen vagyunk így, jó cefrénél egyszerűen nagyon kevés keletkezik.
Az is lehet, hogy közben jön egy kevésbé illatos frakció, ha semmi kellemetlen érzést nem okoz, nem valószínű, hogy egyszer csak 2pohár után megjelenik, ez EP kifejezetten illékony komponensekből áll, az jön az elejétől. Az lehet, hogy túl bátor indulásnál beúszik, de akkor végig ott van és hosszan tönkre vágja azt a nagyon aromás részt, ami az elején, induláskor közvetlen jön.
Rézeleje: bár a kifejezés él, valószínűleg sokaknál nincs ilyen, mert ez a tisztítatlan, rézrozsdás, grünspanos, szennyezet párlatrészt jelentette.
A jó minőségű cefrénél, jól indított főzésnél lehet az EP az alszesz 0.5%-a. Amit érzel a nagyon töményen megjelenő gyümölcsaroma, illat. Ha nincs szúrós szaga, kihígítva nem csíp, nem fehér fátyolos, semmi kellemetlen érzést nem tapasztalsz kóstoláskor, akkor az középpárlat.
Van ilyen is (Miklos1 ítása):
Van előpárlatotok csak nem tudjátok kimutatni és ezért nem veszitek el. A fórumos cefrézés és azonnali lefőzés miatt kevés előpárlat keletkezik (<0,5%), amit így tudtok elvenni: - a fűtést olyan ügyesen kell visszavenni a csöpögés megindulása előtt, hogy a csöpögés nagyon lassan induljon el és lassú is maradjon 5-10 percig amíg az előpárlatot elvesszük - a lassú fűtéssel azt érjük el, hogy a gőztérben jórészt csak a legkönnyebben párolgó részek vannak (etil acetát, acetaldehid) - a lassan csöpögő előpárlatot víz felszínére kell folyatni, mert a fenti anyagok fehéres elegyet képeznek a vízzel, az alkohol nem - stampedlibe 10ml hideg csapvizet teszünk és a stampedli szélét a kifolyócsőhöz érintve a stampedli falán folyatjuk a vízre az előpárlatot - az óvatos folyatás következtében rétegződés látható majd a stampedliben, alul víz, felül alkohol - az elsőben a két réteg között fehéres homály lesz, a másodikban már nem (ha mégis akkor kidobjuk) Nekem 4 stampedlim van, kettővel szoktam kidobni, de mindig csak az elsőben van homályos réteg
Valaki tud arra magyarázatot h mièrt van az elő párlatnak "kb 2 dl" olyan finom sherry illata hogy ha nem tudnám h előpárlat gondolkodás nèlkűl meginnám!
Tènyek:
Meggyy megmosva
Kimagvazva
Budafoki èlesztő 1/4 30 literhez
Gondosan lezárva
Forrás pincèben 17-19C fokon
Erjedès után cefre kifőzèse kb 24-25l lett 20% kihigítva
Aztán tisztázás, ez törtènt tegnap előtt!
Ja mèg annyi h a főző DES 34l
Az első csepp megjelenèsètől elkezdtem fèl decis poharakba gyűjteni, így gyűjtöttem 6 pohárba kb 3 dl-t.
A tőbbit már a kp-ba engedtem.
Elkezdtem szagolgatni az adagokat túlzottan erőss aceton, technokol szagot nem èreztem az első poharaknál sem.
--- de hát az csak a rèzeleje--- de azt is el kell mondjam h azt a finom illatot sem èreztem amit mèg csak tegnap vèltem felfedezni!
Szóval, az első 4 pohár ment egy üvegbe az ötödik ès hatodik pohár külön üvegbe, ès ahogy írtam a többi kp.
Nincs kihigítva mert nem tudom mi tèvő legyek.
Segítsetek!!!
Ami a második üvegben van az 5-6 pohár, már annak sincs olyan kellemes illata mint az első 4pohárnak!
Azt is el kell mondjam hogy nagyon kezdő vagyok ès a kiváncsíság hajtott arra hogy másnap megillatozzam az ep-ot, ill. Tegnap töbször is megszagoltam hogy jól èrzem-e amit èrzek!
Ès ma reggel ismèt illatozás, ès jól èrzem amit èrzek!
Két éve vettek tőlünk klasszik furmint-hárslevelű vegyes szőlőt, remek 18-as cukorfokkal, de mondták, hogy kiváló hegyaljai édes muskotály lesz belőle, mert a cukor már rég meg van véve, meg a bodzavirág is száraz már a padláson. Solt mellől jöttek valahonnan... Szóval mindent lehet, csak akarni kell :D
Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály ezek mind nagyon illatos szőlők.Az Irsait aug 10 körül szüretelik van a jófogáson hirdetés.Sárga Muskotály Balatonboglár és Tokaj Hegyalján van.Izlés szerint jó minőségű akác mézzel keverni a negyedik feles után a vőfélyt is fel kéred táncolni.
Túl van. Nem, egy garázsban főzök, aminek ez ajtaját kinyitom, nem vagyok mintapéldány szabálykövetésben, én senkin számon sem kérem, így távolról pláne, csak azt akartam megosztani, amit ennek a törvényi oldaláról tudni érdemes. :)
Aszalványból csináltam, keveset az idén is csinálok a hölgyeknek, valamennyit édesít a pálinkán. 2 l-hez kb. 1,5 dl aszalványt tettem, talán 2-3 hétig volt rajta.
Van egy barátom,zsenge gyermekkorától fogva a meggypálinka a kedvenc itala,5 L-es üveg félig töltve magozott meggyel,mivel a meggyet is megeszi,lehetőleg kukacok nélkül,az üveget teleönti alma,szilva,sőt bármilyen pálinkával,és kész.Ő másnap már megkóstolja,de azért két három hetet illik várni.Neki nem biztos,hogy kitart addig,dehát szereti.
Megteheted, de akkor ne akarj lakossági tarifát fizetni.
Tessék bejelenteni a szolgáltatónál, hogy zsámolyt akarsz üzemeltetni, ekkor egyetemes szolgáltatásra nem leszel jogosult, drágábban fogod venni a gázt.
- Ki kell fizetned a csatlakozási szerződést,
- meg kell terveztetni,
- kell vásárolnod egy olyan zsámolyt - pl: nyagykonyhai - amit lehet működtetni hivatalosan vezetékes gázról,
- ki kell építeni a szabadba vezetett páraelszívót, légutánpótlást,
- gáz MEO
- gázóra csere
kész.
Azt kell megértened, hogy lakosság olcsóbban kapja a gázt mint az "ipari" fogyasztó).
A gázszolgáltató kifejezetten a főzést (gáztűzhely), melegvíz előállítást (vízmelegítő), és fűtést (kazán, konvektor stb..) támogatja, és ebben nincs benne a PÁLINKAFŐZÉS, GÁZZSÁMOLY STB...
Most azt csinálód mint anno, amikor háztartási gázolajat tankoltak a dízelekbe, mert az támogatott volt.
A C24-ről volt szó, te hoztad képbe..arra írtam a matricát, mint egyik üzemeltetési feltételt.
A gázpalackra csak CE minősítéssel rendelkező, kereskedelmi forgalomba bocsátott fogyasztót köthetsz hivatalosan. Tömören ennyi.
Ez az összes katasztrófavédelmi előírásban benne van, erre keress rá a neten:
"...Megfelelő minősítéssel rendelkező, engedélyezett típusú, illetve kifogástalan műszaki állapotú tüzelő és vagy fűtőberendezéseket szabad használni..."
Itt a törvényi szabályozás: 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet
4.1.1. A forgalomba hozás, tervezés, felszerelés és üzembe helyezés feltételei Csak a 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet szerinti CE megfelelőségi jelöléssel ellátott gázfogyasztó készülék vagy - részegységenként történő tanúsítás esetén - EK megfelelőségi tanúsítvánnyal ellátott részegység hozható forgalomba. Az előzőek szerint tanúsított gázfogyasztó készülék Magyarországon csak akkor hozható forgalomba, ha a megfelelőségi tanúsítványában közvetlen vagy közvetett rendeltetési országként Magyarország (HU) is nevesített.
5.5.3.1. Gázfogyasztó készülék csak akkor helyezhető üzembe, ha az alábbi feltételek együttesen teljesülnek: a) A gázfogyasztó készülék megfelel a 4.1.1. pontban előírtaknak.
Az én gázzsámolyom csak szabadban használható, nincs matrica, nincs felülvizsgálati kötelesség, CE jel van, ehhez ennyi elég.
Te veszel egy kazán alkatrészt, ahhoz semmilyen típusvizsgálat, tanúsítvány nem tartozik és nem is számít berendezésnek.
Igen a disznótorban is szabálytalan, a balatoni büfében és a fesztiválokon is, a munkavédelmisek le is vagdossák alkalomadtán a tömlőt ezekről a nulladik napon, a büfék helybérlési szerződésének a melléklete a tűzvédelmi szabályzat, abban is benne van a fenti mondat.
Kicsit el vagy te tévedve ezzel kapcsolatban.A kéményseprő matricája a szabályos bekötés szénmonoxid problémákra vonatkozik.Egyéb tekintetben a gázszolgáltató szakembere hivatott a szervizelésre.Ha én veszek egy úk gázégőt és üst alá teszem pb-re fúvókázva ugyan az mint a Te gázzsámolyod! Sőt.....!
Ezt nem csak földgázról lehet üzemeltetni azért lehet hozzá kapni gyári fúvókákat.
A Te gázzsámolyodon milyen matrica van??Annak égésterméke hová távozik???
Ne már!Az enyém is ugyan úgy funkcionál,mint egy gázzsámoly,és bizton állítom 100x megbízhatóbb mint a Te itt ott vásárolt lepapírozott valamid.
Mellesleg akkor aki disznótorban használ ilyet az üstök alá az is szabálytalan,meg a disznópörzsölő.......
A villanynál megteheted, hogy a régi valamelyik fogyasztód engedély nélkül lecseréled,magad üzembe helyezed. De a gáznál más a szitu minden fogyasztó cserét engedélyeztetni kell,még ha sokkal biztonságosabb is az új.Én az éti kazánom cseréltem Wolfra rajz, engedélyek, hiába biztonságosabb az új, és a vezetéken semmi nem változott csak a készülék. Amit nyerek a fogyasztáson elmegy az engedélyek és utána az évenkénti
szervizelésre.El kell fogadni ha a törvény túlszabályozott is.Tehát engedélyezteted vagy fával fűtesz. Itt hiába méltatlankodsz nem hiszem,hogy köztünk van a jogalkotó.
Egyébként mi köze a C24-nek ahhoz, amit te csináltál belőle? Az szabályos, ha rendszeresen szervizeled, rajta van a kmseprő matricája stb. Te kiszedted egy részét, annak mi köze van ahhoz, hogy a berendezés, aminek a neve c24 szabályos? Hagyjuk ezt, téged nem érdekel ok, attól ez van, ilyen szabályozás van érvényben. :)
Megint csak az előírás részéről van szó, ilyen diy cuccokat nem lehet szabályosan használni, ennyi. Ha 100-as főzőm lenne, lehet, hogy ugyanazt tenném, mint te, nyugtalan sem lennék miatta, de azt nem képzelném, hogy ez szabályos. Ezt a fórumot sokan olvassák, van akinek ez szempont amikor döntést hoz.
Csak példa volt c 12-őt is írhattam volna.Egyébként a túlméretezettet lehet lejjebb szabályozni,de az alul méretezett,azt nem.
A másik,én inkább használok régi c24-es gázégőt gyári fúvókákkal átfúvókázva,mint egy papíros Kínait.Ez olyan önmegnyugtatás.A karácsonyfaégőkhöz is van szabvány,papír.....aztán mégis, mennyiről kiderül hitvány selejt.
Egyébként azt ki fogja neked fölülvizsgálni,és mikor???No meg már nem szabványos,a c24? De ahol van még üzemelhet,és alkatrész is kapható hozzá.Miért,is????Az új fejlesztéseket el kell adni.....
Csak halkan megsúgom eredetileg is volt szellőzése .tudod fenn a sarokban az ketek lyuk a sarokban.Minden panelben központi kürtős szellőztetés van ventillátorral rásegitve ami hol működött hol nem de a kéményhatás érvényesült.A budiból is el kellett szivni a szarszagot. Áltában a konyha budi fürdő egymás mellett van és a budiban lévő hátfal mögött van a szellöző kürtő.
De amúgy mi közöd van a panelprogramos lakásokhoz,és az ottani biztonsághoz? Miért akarsz párhuzamot húzni a két dolog közt?
Ez egy kicsit olyan, hogy bármit csinálhatok törvénytelenűl, mert példával tudok szolgálni, hogy még mi törvénytelen a világban és akkor erre hivatkozva, azt hiszem felmentést nyerek! Mint jó civíl, tisztában vagy avval, hogy milyen törvényteleségek vannak a világban ezért az altalad szigorúbbak vélt törvények ne vonatkoznának már rád.
Tényleg befejezem és elnézést kérek ha raboltam az időtöket.
Utolsó gondolatként csak azon meditálok, hogy mennyire ellentmondásos ez az egész!
Nem tudom mennyit jártok lakótelepeken, én sokáig éltem az egyikben.
Gáztűzhely, sem elszívó sem egyéb csoda. Jön a panelprogram, szigetelnek, ajtó, ablakcsere.
A 70-es évek elején épült házak, több mint 40 éves gáztűzhelyek, elöregedett lakók.
Ki ellenőrzi azokat a tűzhelyeket? Ki mondja meg kb 50 ezer embernek, hogy holnaptól nem főzöl, csak ha beszerelsz mágneskapcsolós elszívót és gondoskodsz a 8 négyzetméteres konyhád szellőzéséről. Ja és ügye tűzhelycsere ám.
De ez csak egy szelet, hiszen az országban rengeteg szoba-konyhás lakásban működik még 50-60 éves konvektor, a Kádárkockákról nem is beszélve.
Tévedés ne essék, nem a biztonság ellen vagyok. A felesleges túlbiztosítás zavar, ami csak a lehúzásról szól szerintem, hogyan lehet még párszázezer Forintot kivenni a polgár zsebéből.
Hűtőgépcsere program helyett inkább gázkészülék és gázkazán csere program kéne, ingyenes engedélyezési eljárással.
Mégegyszer elnézést ha ezzel bántottam valaki önérzetét, befejeztem a témát.
Minden további nélkül használhatod a zsámolyt.... PB gázról, a műszaki típusengedély (CE tanúsítvány) szerint valószínűleg kizárólag szabadban (nyílt égéstér).
Ha olyan (MBVTI engedélyes) zsámolyt vettél, ami nagykonyhában földgázról üzemel, akkor a bekötéséhez terv, engedélyeztetés szükséges.
Csak telepítési engedély birtokában legális a működtetés.
Az, hogy ki, hogyan hágja át a szabályokat, az ugyan magyar "sajátosság", de ezekben az esetekben (mivel a vége akár közveszélyokozás bűntett gyanúja/megvalósítása is lehet) jobb elővigyázatosnak lenni.
Egyébként, ahogy már leírták, az energiaköltség nem az elsődleges kiadások között szerepel a hobbinkban.
Hoppá, nem vettem észre, hogy a kazánégőtől visszatértünk..bocs.)
A gázkészülékekre vonatkozó előírások tartalmazzák a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat szükségességét és azt, hogy ezt milyen rendszerességgel kell az ingatlan tulajdonosnak elvégeztetni, nem vagyok képben, de konvektort 2 vagy 3évente kötelezően szervizelni kell, sporttelep üzemeltetési szabályzatában olvastam régebben valami ilyesmit.
"mint egy kidobott, újraélesztett, barkácsolt kazánégő, amit még nem is láttam."
Bocsáss meg de akkor kettő malomban őröljük a beszédünket.
Énnékem hivatalos forgalmazói papírom van a földgázzsámolyról! Mielőtt itten kedvesen felzabáltok.
Mindössze nem használhatom a nyári konyhámban se mert a hivatalos álláspont szerint veszélyesebb mint Mari néni FÉG típusú 50 éves égésbiztosító nélküli kályhája.
És amit Néne írt, ott is valószínűleg egy hasonló korú gázkonvektor robbant fel.
Még pár apróság: nem gumislaggal, hanem reduktoron keresztül (30 mbar-os tömlővéges PB-gáznyomáscsökkentővel), szabványos, sárga, vászonbetétes, sérülés mentes tömlővel, gázhoz való tömítésekkel és nem vihetem be zárt térbe.
Kedves barátom, már ne haragudj, de nem tudom megállni, hogy óvatosan megjegyezzem te ezt nem akarod felfogni, ezzel nem akarlak megbántani, de innen így néz ki.
Én nem írtam le és nem is gondoltam egy percig sem arra, hogy ez a szar kínai biztonságosabb, mint egy kidobott, újraélesztett, barkácsolt kazánégő, amit még nem is láttam.
Viszont az a helyzet, hogy ha valami hülyeséget csinálok, bíróság elé kerülök, a bíró bekér egy szakértői véleményt, akkor úgy kezdődik el az ügy, hogy nekem nem lesz súlyosbító tényező, hogy egy buherált cuccot használtam ,amiről a szakértő megállapítja, hogy biztonságos üzemeltetésre alkalmatlan, mert nyilván az összes előírásnak nem fog megfelelni, az enyémről pedig azt nyilatkozza, hogy az ő cége adta ki a szabványossági felülvizsgálati dokumentumokat. :)
Az meg egy másik, hogy semmit nem tudnék kezdeni egy ekkora égővel az 50l-es főzőm alatt, viszont a szabványos, számlával vásárolt, kínai tökéletes a céljaimra.
Szakszerűen van elkészítve az egy dolog, attól "buherált", hogy nem kereskedelmi forgalomba bocsátott bevizsgált termékről van szó, mint egyedi gyártmány semmilyen bizonylattal nem rendelkezel a szabványosságáról.
Az, hogy sokan használják ilyen módon egy dolog, aki nem használja és elmondja a véleményét egy másik dolog, de keress olyan bejegyzést légy szíves, aki használja, a többiekkel leáll vitázni ezen és a mellét döngeti, hogy márpedig ez az egész egy marhaság.
Egyszerűen arról van szó, hogy te nem vagy törvény követő és kikéred magadnak, ha valaki erre felhívja a figyelmed.
Az "álszent" akkor lenne értelmezhető, ha itt olyanok nyilatkoznának elítélően, akik maguk is illegálisan vételeznek, ez pedig nem igaz, mert ehhez a témához hozzászóló fórumtársak 90%-át ismerem személyesen és tudom hogy főznek.
De kanyarodj vissza az elejére, az egész részemről szín tisztán a jóindulatról szólt, nem ítélkeztem feletted, arról szólt hogy felvilágosítsalak illegális, amit csinálsz, ha ezzel tisztában vagy, akkor egy adott esetben gyorsan leszereled és megúszol egy ügyet és ezt nekem, illetve a fórumnak köszönheted, erre hova lukadtunk ki...legközelebb kétszer meggondolom, hogy hozzászóljak a témádhoz.
Nekem is van egy ilyen, most semmire nem használom, de van egy 35l-es saválló üstöm, egyszer lehet, hogy azzal összehozom.
Az nem gond, hogy nem felfelé ég, talán még jobb is, a meleg majd felszáll, viszont a nóta ugyanaz, kell egy jó üstház, ami biztosítja a 160-200C fokos légfürdőt az üst körül, csak úgy ezt alátéve nem fog működni.
Ha ez nem jó neked, az átalakításnak én nem látom értelmét, esetleg a gyújtó és égésbiztosító részt rábuherálni egy kínai égőfejre, nem tudom, hogy ez annyira jó ötlet-e, ez jóval kisebb teljesítményű, 2-3kW körüli.
A gáz veszélyes, vagyon-, és életvédelem miatt van az egész.
Különben nem értelek, csinálsz valamit szabálytalanul, és még itt nyilvánosan ki is íród, majd fel vagy háborodva, hogy a szabályokat, törvényeket nem rád szabták.
Nem fogok vitatkozni. Ha egy tanyán csinálod egyedül és állatok sincsenek bezárva, akkor magánügy, legfeljebb megkapod a Darwin-díjat. Minden más esetben mások életével és vagyonával játszol.
A pálinkafőzés alapból nem veszélyeztet másokat, akár legális, akár nem.
Nézd hülyék és eszetlenek mindig lesznek, akkor is ha akasztással fenyegeted őket. Vajon az a konvektor eredetileg szabályos volt?
De én sokkal több palackos esetet tudok neked gyűjteni mint földgázost, ez az egyik.
A másik: ha az engedéllyel bekötött konyhai gáztűzhelyemre rakom rá a 30 literes pálinkafőzőzőt az mennyivel jobb, mintha a helyén egy ugyanúgy bekötött zsámoly van?
Az a baj, hogy nem értitek, én nem a gányolást favorizálom, hanem az értelmetlen túlszabályozást bírálom, ennyi!
Gondolom itt mindenki szabálytisztelő és csak azóta főz pálinkát mióta szabad.
Sóval. Ha lakott területen gépjárművel mész, lehet,hogy a falu végén nincsenek már házak, lakások, nincs gyalogos forgalom, de a tábla 50 km/h. Lehet, lejt is az út lefelé. Bele csusszasz a traffipaxba. Utánna hiába magyarázod a rendőrnek, mint jó civil, hogy te nem veszélyeztették senkit, a cekkedet meg fogod kapni.
Egy barátom vett egy házat Etyeken, az előző tulaj (aki mellékállásban hagyományőrző betyár volt :) a szuterénben űzte a szakmát egy gáz tűhelyen, ami egy bontott zuhanycsővel volt bekötve, azzal a fajtával, aminek már a külső fém spirál borítása kiszakadt, amikor megtaláltam ezt a csodát, a felette lévő gömbcsap nyitva volt. Agyrém.
Amit leírtál az ok. Csak az idő zavart meg egy kicsit. Mert a normális ütemnél kb fél óra alatt végeztem, és valamiért beleivódott az agyamba, hogy lassan... lassan ...(3-4 óra legyen a finomítás)
Nem baj , ha gyorsabban végzel, mint a "szabvány" hiszen az teli üstre szól. Az elválasztás a lényeges, azt pedig kevés mennyiségnél is tudod szabályozni.Az ep elvétele után pedig nem feltétlen kell bőven csurogni a párlatnak. Szépen ,komótosan engeded és (lényegében erősíted a deflegmációt) ki tudod hozni a maximumot az alapanyagból.
Ha már elválasztottad az előpárlatot, mehet a középpárlat "normális" ütemben.
50% körül kicsit visszaveszed, 50-nél váltasz utópárlatra, kóstolod (vagy gyűjtögeted 5 fokonként, mint én és utólag kóstolsz), ha már nem jó, abbahagyod a gyűjtést (esetleg kinyered még a benne levő alkoholt egy vegyes gyűjteménybe, amit majd jövő tavasszal lepárolsz).
Csak, hogy megnyugodj -bármekkora főzővel lehet finoman főzni- , felrakok egy ábrát.
DES 100-as főző, 9l - nem hiszem, hogy 100-as üstben ennél kevesebbet szoktak finomítani- 22%-os alszesz (kármentett Vilmos körte), a vége 2.68l 47 fokos kitűnő körtepálinka.
30 literes főzőben kevés 6 liter alszesz. Finomítom. Követném a jól bevált módszert, hogy minél lassabban. Gázzsámolyt nem tudom alacsonyabbra venni, így is 40 perc után indult. Ez nég nem is baj. Csepegve, hajszálvékony csorgással ekválasztva.
Ez után ha felvenném kicsit ceruzabél csorgásra a fűtést szerintem fél órán belül végeznék. Ami elméletileg nem jó. Ha hagyom továbbra is hajszál vastagságú folyáson akkor talán meglesz a megindulástól az egy óra.
Tényleg nagyon szép és vannak különlegességek is...én már lassan majdnem körüljártam az Adriát, de még mindig felfedezünk érdekességeket...mint például ez a "járda kiwi", amit ma fotóztam...
...eddig csak a partot figyeltem, de véletlenül felpillantva vettem észre, mintha egy csomó kiwi lógna a fejünk felett...és igen, a járdán lévő körülbetonozott lukból, egy vékonyka kiwifa nőtt ki és egy csomó gyümölcs is van már rajta...igaz még éretlenek, de már szőrösek...:):)...
...ilyet még sose láttam......a rács másik felére pedig szőlő van felfuttatva...és az is tele van...
Igen, egyről tudtam, de már régen beszéltünk...:):)...vasárnap hazaérünk Montenegróból és majd valamelyik nap átmegyek megnézni az új motorvezérlést, meg a rögzítését...(meg az egyebek miatt is ideje)...
Igazából pont ez amit firtatok, hogy semmivel nem kerül többe az általam felvázolt konstrukció, anyagárban 8eFt-os üstházról és 3eFt-os Vaterás motorról beszélünk, az eredmény pedig egyértelműen jobb üzemeltetési paraméterek, szóval a szegény sorstársad kevés pénzéről van szó áttételesen. Nehezen megy be a fejembe, hogy egy 20cm gázégő lángjának 40cm-re való szétosztásához minek olaj, ezt egy darab kazánlemezzel megoldottam az alambik főzőmön, pedig az réz.
Na mindegy. :)
Te is pontosan tudod, hogy 1 motort fogyasztottam el. Az 1972-es gyártmányú ipari motor nem bírta a tempóMATT. Na bumm. Sok tanulságot ebből sem lehet levonni, legfeljebb annyit, hogy a szar ismét kevés volt várépítéshez. ;)
Nagyon rossz volt a határ ukrajnából hazafeè, így kèsőn èrtem haza! Ma meg korán kellet jönnöm melóba úgy hogy a kèp elmaradt, de pótolva lessz, mert mindenkèpp kiváncsi vagyok a vèlemènyekre!
Mègegyszer bocsi!
A földgázra visszatèrve! Ha ez a gázègő amit szeretnèk megmutatni jónak bizonyúl akkor èn is fődgázról szeretnèm üzemeltetni!
Termèszetesen a kellő biztonsági feltètelek mellet!
Gondolok itt a szellőzèsre, ègèsbiztosítóra bár ez adott a vezèrlőn!
Szép is ez a természetes szelekció elmélet, de mit szólnál, ha a szomszédaid is így gondolnák, és egyszer csak egy kis malőr miatt, a te háztetőd is átkerülne a szomszédhoz, az övé, meg hozzád...
A felnőtt lakosság, érettségt pedig ne firtassuk! Mindenkinek, mindenhez joga van, kötelessége semmi, és gondolkodni nem akar...
Senki sem akar saját magadtól megvédeni. Csináld amit csinálsz.
A szabályok másokért vannak.
Ha egy nyilvános fórumon arra buzdítasz, hogy márpedig jó szabálytalanul földgázt vételezni, és csinálja mindenki, akinek van rá mersze, előbb-utóbb egy olyan is nekikezd, akinek nincs meg hozzá a tudása.
Ezzel nem csak magát, hanem a szomszédját, saját kiskorú leszármazottját, vendégét, stb is veszélynek teszi ki.
És ez már nem az általad hangoztatott természetes szelekció, ugye tudod?
Én csak azt nem értem, hogy miért akarnak önmagamtól megvédeni?
Miért nem hiszi el a tisztelt hatóság, hogy a felnőtt lakosság van annyira érett, hogy vigyázzon magára? Aki meg nem vigyáz, hát ezt hívják természetes szelekciónak :)
Lassan már azt is szabályozni fogják, hogy hány centi magas legyen egy sámli, mert véletlen még seggre eshetsz.
A jó megoldás a gázpalack (az udvaron levő 1-5 m3-es is ilyen, ahonnan csővel megy az épületbe). Ott senki nem törődik semmivel, bár nagyobb az energiája és nyomása, mint az utcai gázvezetéknek. Az utcai gázvezeték szolgáltatója problémázik az általa kitalált szabályokkal. Nálunk megesett, hogy a szuper biztonsági előírásuk 2 hónapig élt. Ennyi idő alatt rájöttek, hogy marhaság, de addig az volt a tuti és kötelező. Tehát vegyél egy 11 kgos gázpalackot és azt csinálsz vele amit akarsz, senki nem szól bele.
sak ne tedd talajszint alá üresen se, mert tűzoltó vagy katasztrófa védő ha meglátja, túltesz a hétfejű tűzokádó sárkányon!!
Arra az új keverő motorra viszont kíváncsi lennék, hogyan dolgozik majd nálad... meg az is, hogy mennyire lesz tartós?...eddig hány motort sikerült leégetni?...):):)...
Egyébként én is csináltam egy lekicsinyített 3-lapátost ahhoz a koreai motorhoz, amiről meséltem de a 90-es fordulat nem elég hozzá, még nagy állásszöggel sem.
Lehet, hogy egy kis gőzgépet csinálok a keverésre és a kipuffogó gőzzel pedig rásegítek a fűtésre...:)...
Nézd, nekem az a véleményem, ha valaki nem jól használ egy egyébként remek technikát, az az ő baja és nem a technikáé...én nem mondom, hogy ez a létező legjobb főző, de nem kevés sorstársunknak csak ilyenre telik...sokan, akik viszont jól használják, meg vannak elégedve vele.
Igen azt is tudom, hogy az olaj ellenére is oda lehet kapatni a sűrűbb cefréket, (mert az olaj túlhevíthető) és az olajat csak a felette lévő cefre "hűti"...de lehet kicsit hígítani is a cefrét és ha nem zárjuk le rögtön az üstöt, lehet egy darabig kézzel kevergetni is, ha nincs benne keverő, mert az alkohol 50°C-ig nem párolog...
Sokakkal beszéltem, akik ilyen olajtalpú 50-es sörössel főznek és soha nem égettek le semmit.
Az is igaz, hogy egyre többen jönnek rá a keverő hasznosságára, "de keverő nélkül is van élet"...
Az viszont érdekes, hogy abba a nagy szimpla üstbe, amibe azt a profi szöghajtásos motort építettem be a háromlapátos propellerrel, egyre jobb pálinkákat főznek. Mivel az a motor 3-fázisú, kapott egy frekiváltót és egy potival tudják szabályozni a fordulatát is.
Határozottan állítják, hogy a kihozataluk is megnőtt és azóta nem égettek le semmit benne.
Nemhiába költöttek annyit arra a profi motorra, de a 30-centis propeller is jól teszi a dolgát.
A keverőre: nekem a hőelosztás egyenletes a fenék és palást között, így a hőterhelés jóval kevesebb a fenéken, mint olaj esetén, az hogy én hogy keverek nem a leégés megakadályozása végett van, ezt leírtam sokszor, az én főzőmbe beépítve a te keverődet, bőven elég lenne. Főztem ősszel szőlő törkölyt keverő nélkül, azzal sem volt problémám, kb 1óra 10-20perc alatt fűtöttem fel.
Nekem csak cső van a garázsban, megy keresztül a kazaánházba, palackkal főzök, nincs csonk. Csak arra volt példa, hogy milyen egyszerű előídézni egy reviziót. Egyébként máig nincs lefestve. :)
Kaptam egy jegyzőkönyvet, hogy fessem sárgára a rozsdás csövet a garázsba." Nekem nem engedélyezték a csonkot a garázsba. Miért is nem mondtam hogy nyárikonyha.
Egy "rendes" főzőhöz kell üstház, keverő, ez a véleményem. Innentől felesleges az olaj az aljába és használhatóságban, messze felülmúlja a fenekén fűtött olajosat, amivel van aki 6órán keresztül főz és van aki szénné éget benne mindent.
A termék minősége azon múlik, hogy valaki milyen alaposan csinálja végig a technológiát, választja ki a gyümölcsöt, a siker csak töredék mértékben múlik a főzőn és erre egy olajos is bővel alkalmas, ahogy egyszerű, olcsó autók is alkalmasak A és B pont közötti távolság megtételére, csak kezeljük a helyén az egyéb paramétereket.
Tehát a gázzsámoly nem tartozik "A"-ba, és "B", "C" meg szóba sem jöhet.
A jogszabály nem tesz különbséget új, és a régi nyílászáró között.
Hivatalosan gáztűzhelyt üzemeltetni, szabadba vezetett páraelszívóval, és zárás korlátozóval ellátott minősített légbevezetővel lehet.
Tehát egy ellenőrzés során észreveszik az bekötött főződet az szabálytalan gázvételezésnek minősül, és rögtön elviszik a gázmérődet.
Már az is szabálytalan, ha egy épületben van egy gázcsonk és nincs rákötve hivatalosan gázkészülék.
Amennyiben régen volt, akkor most gondoskodni kell a gömbcsap véletlenszerű kinyitásáról. Általában ilyenkor a gömbcsapot leszerelik, a vezeték végét hegesztve lefenekelik.
Akár, hogy is nézed szabálytalan vagy, ha vezetékes gázt használsz.
Mostanában a katasztrófavédelem is ellenőrizni szokott, a gázkészülékeket nyilvántartásba szokta venni.
Vannak olyan országok, ahol még gázkonnektort is lehet használni, de sajnos nálunk ez is TILOS!
Egy négy égős gáztűhelynek, sütővel a teljesítménye 10,4 kW (VESTA), de hivatalosan 0,5 egyidejűséggel lehet számolni, így 5,2 kW
..."Ez az olajos dolog a fenéken egy ügyes trükk, de a hátránya több, mint az előnye, mellette szól, hogy egyszerű kivitelezni"...
Én nem nevezném "ügyes trükknek" a söröshordó olajos talpát. Ennek olyan "leszólás" hangja volt.
Én tudom, hogy nagyon sokan főznek így az 50-es hordókban és aki kitapasztalta, annak nagyon jól bevált...és ne hidd, hogy olyan egyszerű egy ilyet jól elkészíteni...az AWI hegesztést is el lehet szúrni, különösen az alsó lukak "befoltozásánál", mert nagyon nem mindegy hogyan van hegesztve...
Az is érdekelne mit nevezel "több hátrányának"...csak azért mondom, mert meglepődnél, hogy évek óta, milyen sokan nyernek érmeket az országos versenyeken, az ilyen főzőkből kicsorgó nedűkkel...
Sajnos (és ezt is többször kitárgyaltuk), hogy azt a szimpla falú, szigetelt üstházas, intenzív keverős megoldást sem könnyű megcsinálni úgy, hogy az jól is működjön, mint a tiedé...a te megoldásodhoz talán a megfelelő motor és annak a lassító áttétele a legfontosabb...szimplafal esetén nem elég a lassú, komótos keverés...oda turbulencia kell...se nem túl gyors (mert akkor elkavitál a propeller), se nem túl lassú, mert akkor meg leég, hiába van keverő...
És sajnos ilyen motort kicsiben, ami megfelelő (ezt te is jól tudod), nem könnyű találni...
A levágásnál az a mérvadó, amit Endrepp mond...Ő ezt már nálam jobban kitapasztalta. Csak azért gondoltam, hogy talán nem kell levágni, mert a finomításra készült 30-lityis KEG-nek nem szoktam levágni az alját, csak a tetejét, hogy ugyanazt a sisakot át lehessen tenni rá, amit az 50-esen is használ...
Nem a tárgyi tudásommal van baj, akár hiszed, akár nem :)
Az aktuális szabályokat is ismerem, az A,B és C típusokra.
De ha utána olvasol akkor látod, hogy még a szolgáltatók se értenek egyet sok részletével az utolsó szigorításokkal.
Az érthető ha a nyílászárok kicserélésével lecsökken a helység szellőzése és elszívó berendezés kell, illetve levegőbetáplálás. De egy gyakorlatilag nyárikonyha, ahol lemezajtó van, illetve vaskeretes ablakok, ott nehezen értelmezhető ugyanezen előírás.
Nem hiába, hogy az E.ON például nem is ellenőriz a gázóra után, csak ha új bekötés, illetve visszakötés történik.
Nem tudom miért nem tudod megérteni? A gázművek által elfogadott tervrajzon gáztűzhely szerepel és nem gázzsámoly! Nem kell ezt tovább ragozni és kurva rossz példával magyarázni! Tűz és víz!
Nem zaklattál fel. Az a gond, hogy a témáról alkotott véleményeddel helyettesíted a tárgyi tudásodat és ehhez a végletekig ragaszkodsz.
Semmilyen példa nem jó, a gáz veszélyes üzem, ha bármi felmerül leválasztanak a hálózatról, utána lehet magyarázni. Manapság az "A" típusú gázüzemű berendezésekhez légcserét kell produkálnod valamilyen passzív vagy aktív berendezéssel, ha ez nincs, akkor nem megfelelő. Új készüléket szereltél fel, innentől szabványosítanod kell. Ennyi.
Vágni, vagy nem vágni. Ez itt a kérdés.:)) Megmondom az őszintét. Egyenlőre nem pálinkafőző lenne belőle, csak egyszerűen egy üst, ami pontosan passzol az üstházamra. Ne kelljen elővenni kisebb dolgokhoz a 80l üstöt. Pl.: vízmelegítés, lekvár, gulyás, törpleves, s.t.b.
Bocsáss meg ha felzaklattalak de továbbra sem értem a dolgot.
Mondjuk adott egy konyha, amiben a gázterv szerint is egy normál gáztűzhely üzemelt.
3 gázégővel + sütővel. Főztek rajta lekvárt órákig meg süteményt meg mindent! Normál légtér, ablakkal, ajtóval!
A gáztűzhely helyére kerül egy gázzsámoly, mindenféle biztonsági cuccal, kisebb összteljesítménnyel.
Átalakítás nem történik a gázhálózaton, ugyanaz az ablak és ajtó, amivel jóváhagyták a bekötést annak idején.
Felnem foghatom mi a hiba. Hangsúlyozom semmiféle átalakítás nem történt a gázhálózaton, még a végpont is ugyanaz.
Ha ezért megpróbálnának megbüntetni, na az érdekes harc lesz! Vagyok annyira civil, hogy nem kevés problémát okoznék a kedves gázszolgáltatómnak!
De leírok neked egy hasonló történetet ami nem gáz de a hatósági hozzáállás megegyezik.
Nem tudom kinek rémlik a locsoló vízmérők mizériája.
Nálunk nem volt csatorna de pár éve végül bekötötték nálunk is, nagy volt az öröm.
Jöttek a tervezők, hogy megcsinálják a locsolóvízmérők tervét x összegért :)
Nos az én házam ikerház volt annak idején és két főmérővel rendelkezik (két hálózattal is, amit, amikor megvettem, úgy alakítottam ki, hogy az egyik csak locsolásra alkalmas)
Egyből így kértem a tervezőt, hogy adja be 2 főmérővel, az egyik locsoló.
Visszadobták, hogy aztat nem lehet :D
Én meg mondtam, hogy márpedig lehet és elmentünk a DRV vezérig, aki kijelentette, hogy miért is ne ha külön hálózat, ennyi!
Mondjuk azóta is kapom minden évben a talajterhelési díjról a határozatot de egy telefonnal lehet tisztázni, hogy van csatornánk csak nem arra a mérőre.
Szóval ezzel csak azt akartam megértetni, hogy a hülye szabály ellen lehet harcolni és kell is!
Én már évek óta úgy cefrézek, hogy csak félig rakom hordót. Ha kell kettőbe teszem a cefrét. Nálam nem állnak a hordók garmadával, nincs tonnányi cefrém. Az első, max második nap még esetleg kevergetem. Ha már szétdobta a pektinbontó a cefrét, lehet nyomkodni is.
A harmadik napon lezárom, kotyogóval. Ezután naponta többször, később naponta megbillegetem a hordókat, átforgatva az anyagot. Hallani, amikor belekeveredik a bunda a lébe, és el kezd lötyögni. Ha már rögtön lötyög, nem rázogatom tovább. Ezt csak fél hordónyi cefrével lehet csinálni. Így még, ha rávitt a kényszer, még egy-másfél hónap elteltével is friss marad a cefre. Két és fél hónap volt a leghosszabb idő így, és tele volt még széndioxiddal, amikor felbontottuk.
Egyebkent jok ezek a tanacsok. 3 het? Miert pont annyi? Nagyon nem mindegy, hogy pinceben vagy melegben erjeszted. Amugy az ecetesedes fentrol indul, ott lehet karmentest is vegezni, felso fertozott reteg kidob, tobbit talan mentheted fozessel maskor.
Ne haragudj, én tovább nem magyarázok semmit, a törvényről világosítottalak fel, ott ez van megfogalmazva.
Egy dolgot nem árt, ha tisztán látsz: más kérdés, hogy nincs engedélyed erre és más kérdés, hogy jelenleg a rendszered műszakilag nem megfelelő. Ha bemegy hozzád valaki nem fog tőled kérdezni semmit, meglátja, hogy egy zsámolyt üzemeltetsz zárt helyen, földgáz hálózatról, szabályos friss levegő utánpótlás és elvezetés nélkül, ha éppen olyanja van helyben intézkedik, később lesz időd kimagyarázni, hogy szerinted mi van. Ne kerüljön sor erre, de itt mindenki pénzt akar beszedni, nem árt tisztában lenni vele, hogy minek, mi a következménye.
De magyarázd már meg, hogy mi a különbség egy 3 égős, sütővel ellátott nyitott gáztűzhely ( teljesítményben nagyobb mint az egy szem égőfejem) és a gyári gázzsámoly között?
Nyilván nagyüzemben (90 hordó) máshogy csinálják,mint mi otthon megtehetünk.
Főerjedési szakaszig kevergetni szoktam, utána már nem. Az ezt követő pár nap, amíg vastag a bunda, óvatosan lenyomom, épp csak annyira, hogy ne legyen száraz. Vigyázva, hogy ne mozgassam ki a co2-t. A végén már abszolút nincs nyitogatva, legfeljebb egy kis hordómozgatás(harmincas edénnyel könnyű, de hatvanassal is megy).
Semmi jelentősége ennek. Ha revizió történik és kiderül, hogy egy nyitott készüléket üzemeltetsz szabályos frisslevegő pótlás és égéstermékelvezetés nélkül, az üzemeltető azonnal elzárhatja az utcai elzárót és leszerelheti az órádat ledugózza a csonkot, leplombálja, az eljárás végeztével visszarakja.
Én úgy jártam, hogy szekrényajtókat támasztottam az órának, nagy rendetlenség volt körülötte, a leolvasó tett a papírra valami megjegyzést. Pár nap múlva telefonáltak, hogy ellenőrzik az órát és a mért vezetékszakaszt biztosítsam a bejutásukat. Jöttek, átnézték, én nem alakítottam semmit, tervezett, szabályos rendszert. Kaptam egy jegyzőkönyvet, hogy fessem sárgára a rozsdás csövet a garázsba.
Ha kevergeted, nagy valószínűséggel viszel be levegőt, ami elősegíti a rossz bacik életben maradását, szaporodását (főleg, ha nincs rendben a pH érték).
Ha nem nyomkodod le, akkor a bunda esetlegesen berohad, ráadásul a benne levő cukrot se tudod kinyerni.
Üdv mesterek egy eldöntendő kérdésben kérném a segítségeteket:
Kell a cefrét kevergenti?
Tavaly 120 liter almám ment a levesbe, mert meg ecetesedett, állandóan kevergettem. Idén rengeteg ringló szilvám van, abból akarok cefrét.
A pálinkafőzőben azt mondták hogy jobb ha hozzá sem nyulok, tegyem 3/4-ig a hordót, majd kotyogót rá és legközelebb (3 hát mulva) főzéskor nyissam ki, a bundát se nyomkodjam, csak ártok vele. Ami miatt ez számomra hihető, az a főzdemester megállapítása: "Nézze, itt forr nekünk 90 hordónyi szilva. maga szerint mindennap átkeverjük őket?"
Ezzel ellenben viszont a neten mindenhol azt írják, hogy kevergetni kell a cefrét, meg bundát lenyomkodni..
Csinalja valaki ugy hogy egyaltalan nem kevergeti?
Akkor én szerencsés vagyok mert egy kiépített gázcsonkom volt sárga csappal együtt, amin gáztűzhely volt régen. Így vettem a házat, tehát nem alakítottam semmit a gázhálózaton :)
Mindössze tűzhelynek használom azt a csonkot, amit előtte is arra használtak.
Az hogy nem FÉG tűzhely van rajta hanem egy Németh gázzsámoly földgázra méretezve gyárilag, az probléma?
Nem,külön engedély kell.Közelemben egy ker főzde neki állt,de nem csinálják,elmondása szerint két lepárlás után nem a legjobb ízű,mintha komló ízt említett volna,de ebben nem vagyok biztos.
Ha szimplán marad, akkor nagyon nehéz elkerülni a leégést.
Ne haragudj, de ezt 3éve folyamatosan cáfolom, egy rendes üstház, lángosztás és egy keverővel 45perc alatt fűtöm fel a hígítatlan birset főzelék állapotban, a többit 30perc alatt. Ez az olajos dolog a fenéken egy ügyes trükk, de a hátránya több, mint az előnye, mellette szól, hogy egyszerű kivitelezni.
Le kell vágni, mindenképpen, ha üstházban van, legalább részlegesen, ugyanis a lemez összegyűjti a hőt, a belső sarokban koncentrálódik és gyönyörűen leég a vonal mentén belül. Talán jobb megoldás, hogy a fenék nagy részét egy vékony lemezzel eltakarni a láng elől, így a hő egy része éri csak a feneket, a többi nyalja a palástot, egyenletesebb az elosztás. Ez nem működik túl jól, ha az üstházon van felül fűst gáz elvezetés.
Azt már azért sem szokták levágni, mert általában az van befenekelve és olajjal töltve. Ha szimplán marad, akkor nagyon nehéz elkerülni a leégést. Ez ellen csak egy intenzív keverő nyújt megfelelő megoldást. De ha üstházban van, a meleg akkor is felmegy a palást mellett, ha nem vágod le...
Erről jut eszembe, hogy a KEG-ből készült üstök alsó peremét, amin áll, le szokták vágni, hogy a meleg jobban érje az edény oldalát is? Vagy ha üstházban van, jut elég meleg akkor is, ha rajta marad a talprész?
Készen vásárolva, pedig előkerül a jó öreg probléma, hogy a hőátadó felület kizárólag az edény aljára korlátozódik, nincs hőbevitel a paláston, mint egy üstházban, csak hőveszteség van, vagy a felfűtési idő lesz hosszú vagy a leégésveszély lesz magas, vagy pont jó lesz. Szóval ez erős kompromisszumokkal működik, ezt szem előtt kell tartani.
Akkor úgy mondom inkább, hogy egy már kész, állítható elektromos fűtéssel precízen lehet dolgozni. További előnyei: tiszta, nem kell palackot cserélni,fűtőanyag ár.
Ezzel együtt én (is) teljesen elégedett vagyok a pb-vel, a jelenlegi apparátot maximálisan szolgálja ki.
Nem feltétlenül egyszerű ez. Azt lehet, hogy kW-os fűtőszálakat ki-be kapcsolni, de pl. 1.5kW-ot nem tudsz kiadni, ha erre van szükség, akkor jön az impulzus szélesség szabályozás pl. PID vezérlővel adott hőmérsékletre fűteni a köpeny teret. Finom teljesítmény szabályzásra alkalmas trimmer pl. igényes kialakításban igen drága. Szóval ez addig egyszerű, amíg eltalálod, hogy a főződnek az adott teljesítményű patron megfelel, ha szabályozni kell és nem egy készen vásárolt rezsóról van szó, akkor lehet pakolni bőven a kütyüket a kapcsolószekrénybe. Ehhez képest egy jól kiválasztott gázégő, egy üstházban, amin van hőmérő, sokkal egyszerűbb kialakítás és egy szeleppel oda állítod, ahova akarod.
A 30 literes olajos üst plusz 30 kg lé alatt valószínűleg összeroppanna a kis üveg tetejű villanyrezsó aminek a kezelőszerve is valószínűleg az üst alá kerülne.
Egész jól lehet gázzal is játszani, hiszen cseppes elvételt is lehet állítani vele. Ettől függetlenül természetesen precízebb állítási lehetőséget nyújt az árammal való operálás.
Ez így érdekes. A végét még soha nem szedegettem le külön, most kipróbálom majd. Bár én kicsi DES-sel ( 30l ) játszok, így a párlat mennyisége is töredéke a tiédnek, de a jobb pálinka érdekében mindent megteszek. Időm tenger, meg türelmem is van :)
50%-nál (epruvetta) váltok, külön gyűjtöm a 45, 40, 35, 30%-os utópárlat kifolyókat (négy üveg), aztán megzavarom és lepárlom a vegyes gyűjteménybe valót (jó lesz az majd tavasszal, mikor nincs mit főzni, ennek a tisztázásával pucolom ki igazán a főzőt).
Volt, amikor -napok múlva történő kóstolásnál- a 35%-os is ment a középpárlathoz!
Illegálisan vételezel a hálózatból gázt, mert nem terveztetted meg erre jogosult tervezővel, nem engedélyeztetted a szolgáltatóval, regisztrált kivitelezővel nem alakíttattad ki és nem adtad át a helyi üzemeltető műszaki ellenőrének.
Hétvégén főzöm a meggyet. Majd jobban figyelek és 75-től 5 fokonként rászagolok-rákóstolok, lehet korábban vágom, mint szoktam. Végül mennyiségben nem veszít az ember, mert ugye több víz kell majd a hígításnál. Csak nehogy aromát veszítsek ezzel. Majd meglátjuk. Kösz.
Nem kell külön kapcsoló, elég nullára tekerni a bojleren a termosztátot. Aztán majd egyszer elfelejted, vagy nem tekered vissza és este hideg vízben fürdik a család... Na, ezt nem akarom. ;)
Azért az nem biztos, hogy gázzal nem lehet csepegtetni, az lehet, hogy egy 15kW-os gömbcsappal szabályozott szőnyegégőt nem tud valaki 1kW-on működtetni, de van itt példa az ellenkezőjére is, hogy az olajos fenekű, üstház nélküli söröshordóval 6óráig tart a finomítás és 80% feletti a középpárlat.
A kínai mezei gázégőt simán letekerem úgy, hogy reggelig tart a főzőcske. :)
Nekem is ez a gondom, hogy csak egy fázisom van...igaz már bővítettem 32A-ra, de a bojlernak is 3KW-os a fűtőszála, úgyhogy beépítek oda egy kapcsolót és a finomítás idejére a bojlert lekapcsolom.
Ezt úgy kell érteni, hogy a 67-68 alatti lé már kuka ? Csak tapasztalatszerzés miatt kérdezem. Mert én kb 55-ig engedem és még ott sem igen van utópárlatos hatás. Valószínűleg tovább is engedhetném, csak nem bízok annyira az érzékelőimben, ezért inkább elzárom. De itt is vannak többen akik még lentebb engedik. Illetve az 'átállok utópárlatra' mit takar ? gyűjtöd tovább újrafőzésre vagy egyéb célra ?
Mert a gagyibb szabadon állók 1., nem bírnák el az üstöt (egy méret felett...), 2., a kezelőszervük általában az üst alá kerülne, mert síkban van, 3., kicsi a teljesítményük.
Én azt vettem észre, hogy a finomításnál a teljesítményt úgy le kell venni, hogy éppen folyón. Ez én esetemben kb 1 mm vastag a csurgás. Tovább tart, magasabb a középpárlat alkoholtartalma, sokkal finomabb, és illatosabb a pálinka. Ezt a gázossal nem tudód megvalósítani.
Felújításnál nem gondoltam rá, hogy odavezessem a három fázist, most meg már nem verném szét a házat érte. A PB előnye, hogy bárhol rendelkezésre áll megfelelő teljesítménnyel. Hátránya, hogy a legrosszabbkor fogy ki. Ha majd egyszer váltok, alighanem indukciós lesz.
Eltöprengtem kicsit ezen a fűtőanyag dolgon. Azután számolgatni kezdtem a saját rendszerem körülbelüli fogyasztását. Harmincas főző, egy palack 10-14 szeánszra elég,12 átlagnak veszem. 25-27 litert szoktam max tenni bele. Három cefre és egy finomítás (mindez háromszor jön ki egy teli palackból)
,ha kb hetes kihozatallal számolok, úgy nagyjából 15-16 liter 50%-os pálinka lesz így. 4000Ft palack árral számoltam és kb 85Ft jött ki egy liter kész pálinkára (50%).
Arra jutottam, hogy a mi mennyiségeinknél nem feltétlen a fűtőanyag költsége a mérvadó,
Az áram mellett inkább a pontosabb szabályozhatóság szól.
Hát nem a legolcsóbb az már egyszer biztos...ha már gáz, akkor a vezetékes gázzal valóban olcsóbb fűteni, de olyan meg nem mindenkinél van...(még Pesten sem)...
Azért ne aggódj, aki meg tudja oldani, az odavezeti a földgázt...(ennél már csak a lakótelepi, havi gázátalány olcsóbb)...:):):)...
Talán, hogy ha egy jó égő fogyasztását vesszük, de akkor sem biztos. Ugyanis ha nem csak az árakat hasonlítjuk, (mert a PB drága) hanem a bevitt és a hasznosuló energia mennyiségét, akkor már lehet, hogy az áram a jobb. Mintha a cég is ezt mondta volna. A lopott fától most tekintsünk el...:):)...
Ez tök jó lehet kiindulásnak. És nem a konyhát fűtötted, mint én a "lakótelepi 20-assal" annak idején a gáztűzhelyen. Persze az arányoknál valószínűleg van eltolódás, de ma már nem kell meggyőzni bennünket, mert hivatalosan is kapott az egyik fórumtárs egy cégtől, mérési eredményeket, jól szigetelt villanyfűtésű üstről. Akkor meg is lepődtünk, mert bizony olcsóbb volt, mint gázzal.
Persze egy ilyen elkészítése is nagyobb kihívás, (érintés védelem) mint egy sima duplafalú.
Bizony próbált, sőt ma már többen is villannyal főznek és meglepően jól és gazdaságosan.
Ez a kérdés már egyre gyakrabban merül fel itt a fórumon is és már lassan azt is elhisszük, amiben sokan (én is) erősen kételkedtünk, hogy olcsóbb, mint a gáz.
Persze nem egyből hittük el, hanem alaposan körbejártuk és különböző (hiteles) mérések alapján. Ezért én is elhatároztam, hogy emiatt az új főzőmet vegyes fűtésűre készítem. Persze sok helyen, a hálózat ezt nem teszi lehetővé, de akinek van erre legalább 3x25-amper, az élhet vele.
Egy gázfűtésű üstnél, még ha jól szigeteljük is, nagyon sok hőt veszítünk a távozó égésgázokkal és a legtöbbször a használt fűtőberendezés hatásfoka is nagyon elmarad az elektromosétól.
Arról nem is beszélve, hogy sokkal jobban lehet szabályozni, mint a gázt.
Úgyhogy a 3KW-os rezsó, ha jól szabályozható (mert az nagyon fontos) nyerő lehet egy 30-litereshez.
És itt a palást szigetelésénél nem kell légrés, hanem szorosan rá a duplafalra.
Ami igazán fontos, hogy az üst felé lejtsen. Milyen szögben? Ahogy az adott helyen praktikusan elhelyezhető. Szerintem(és az olvasott,halott észrevételek alapján:-) ).
Aki még sosem főzött otthon, (de szeretne) annak azért talán a legjobb tanács, hogy ne sajnálja az időt a visszaolvasásra. Sok olyan kérdésre is kaphatsz így választ, amit még meg sem fogalmaztál magadban sem, mert nem tudod, hogy milyenek az igényeid. Ezt lehet a visszaolvasással kialakítani és akkor pontosabban tudsz kérdezni. Még így is rengeteg kérdés merül fel majd folyamatosan, amihez a legjobb esetleg a telefon. Én biztosan nem kapkodnám el.
Persze az is egy jó kérdés, hogy kinek mi a "kicsi"...én 2010-ben egy duplafalú 20-literest csináltam magamnak, amivel 5-600-liter cefrét is ki lehetett főzni.
Ma már ekkorát, csak maximum finomítónak használnak egy nagyobb mellé.
De egy jó 50-essel, szerintem még egy abszolút kezdő is jól elboldogul és ha úgy találja, később lecserélheti egy nagyobbra.
Az is érdekes kérdés, adja magát, hogy minél vastagabb, annál nagyobb..itt megosztott tapasztalatokból nekem úgy tűnik, adott üstmérethez egy optimális átmérő adja a páracsővel elérhető maximális deflegmációt, annál vékonyabb és vastagabb átmérő is kisebbet produkál.
Nincs egységes álláspont sem a hobbisták, sem a szakemberek között. Az én véleményem, hogy semmi jelentősége. Elterjedt logika, miszerint a laposabb rektifikáló hatása erélyesebb, így magasabb alkoholt produkál, emlékeim szerint Miklós1 ennek az ellenkezőjét mutatta ki méréssel. :)
A páracső hosszáról már sokat olvastam, meg arról, hogy az ideális dőlésszög 20° körül van, de arról még nem írt senki, hogy mit befolyásol a dőlésszög, mi változik, ha nagyobb, vagy kisebb.
Ezek elég összetett kérdések, így csokorban a válasz még több kérdést fog felvetni. A dupla fal egy magasabb igényszint, nem ég le és nagyobb hőmennyiséget visz be időegység alatt, mint egy fenekén fűtött szimpla, egyenletes hőelosztást biztosít. (Ezek csak a vizesre vonatkoznak.)
Céljaidnak megfelelő deflegmátor kell vagy semmilyen. Ha a Márkházán főzetett ízlett (amiről itt ment az eszmecsere, hogy magasan van vágva), olyat nem fogsz deflegmátor nélkül főzni, még azzal is nehezen, főleg egy szimpla falúval. Tányérok jellemzően oszlopos főzőben vannak, a Pistorius kivétel, az egy vízhűtéses deflegmátor. A hűtőcső hossza megfelelő kell legyen a párlat max. 20C visszahűtéséhez. Páracső egy léghűtéses deflegmátor, teljesítménye egyenesen arányos a hosszával. Deflegmátor.
Jelenleg a Gönczi barackpálinka, és a Kecskeméti barackpálinka eredetvédett. A Gönczi barackpálinka, amely a gönczi magyar kajszibaracknak köszönheti különleges ízét, és illatát, jelentősen különbözik más régiók barackpálinkáitól. A Kecskeméti barackpálinka a Kecskemét környékéről származó kajsziból készül, megőrizve a gyümölcs illatát, ízét.
Pálinkakészítésre alkalmas fajták: Magyar kajszi, Pannónia, Rózsa kajszi, Bergeron"
"Kis túlzással kimondhatjuk, hogy a hazai pálinkafőzdék pálinkakínálatában szinte biztos, hogy találunk barackból készített tételeket. Még az egyetemi éveim alatt tanultam, hogy a Pannónia kajszi, a Magyar kajszi, Ceglédi Piroska, Bergeron, illetve a Rózsabarack igen intenzív aromájú, míg a Mandula kajszi kissé kesernyés, amelyet célszerű más fajtákkal együtt cefrézni, vagy a kész pálinkáját házasítani."
Akkor nem vagyok egyedul:)) en pont azon a kornyeken voltam, igaz picit olcsobban mint 150. Amugy jogos, koszi, en is elfelejtettem azt a topicot nezni kb evek ota.
Én egy hete mentem el a világvégére 150Ft-os meggyért, erről semmit nem tudok, csak gondoltam oda irányítom a figyelmet, hátha valakit érdekel, sokan nem is tudnak arról a topikról.
Alszesz kuka vagy akármi, alma pálinkából diólikőr, aszalt meggyet a gyerekeknek télen vagy ágyas meggy pálinkába, szabolcsi vőféllyel való beszélgetést merevlemezre ne mentsd el, még valami vírust viszel a rendszerbe. ;)
Ha ahhoz tennék kb 2 liternyi nem jól sikerült régi almapálinkát amit felhígítanék szintén 25 fokosra és ugy főzném le (aromatényérba tennék egy zacskó aszalt meggyet) lenne-e értelme , vagy engedjem el az az 1 liternyi alszeszt majd valami vegyesbe ?
Nyilván itt is el kellene venni az elő és utópárlatot ha hozzáteszem az 1 liternyi alszeszt.
A másik lehetőség az aszalt meggyel átfőzni a kb 2 liternyi már kész de nem finom pálinkát és akkor nem kell elvennem sem elő sem utópárlatot.
Azt már meg sem mertem kérdezni , hogy mennyi meggyet használ 100 liter cefréhez , mert mondott valami olyat is a cukor és az élesztő után , hogy felönti vízzel.
Na akkor én már gondolatban elengedtem a dolgot....
A kábelátvezető lemezekhez van ~1-2.5mm vastagságig kialakítva, ha a fedeled vastagabb, akkor a dugó a nyerő. De biztosra veheted, hogy ezek nélkül a 10.5mm-es konyokó, beszúrva egy 10mm-es furatba működik, eleinte kábel átvezetőztem, 2 éve már csak így használom, tökéletes.
Egy másik szempont, hogy én használom a hordót szállításra is, a 10mm-es furatba elhelyezek egy M8-as, hengeres fejű csavart és a hordót elfektetem a csomagtartóba, nagyobb furattal ez körülményesebb.
Kotyogó témában kérdeznék. Még régebben vettem egy kis műanyag - játékszernek tűnő - kotyogót, de ezidáig nem próbáltam ki. Most ugyan már a meggyem majdnem teljesen kész, tehát kotyogni már nem fog. Ha csak a műanyag hordófedelet kifúrom és egy parafadugót abba szorosan beledugok és azon áttolom a kotyogó vékony szárát, elegendő ? A gyári kotyogócuccok gumidugója ránézésre ballonok szájához van kialakítva. Képen láttam már van aki csak egy slagot, csövet dug a fedélen fúrt lyukba. A légmentesség mértéke gondolom a parafával is biztosítható, ha már nem kotyog gondolom kikerül a kotyogó és le kell dugózni rendesen. Köszönöm.
Az étkezési minőségűből ne várj alkoholt, ( vagy csak jó sok hónap múlva ) mert abban leginkább keményítő van, és nem cukor. A banán erjedése hosszan elnyúló, még a nyári melegben is. Nálam meg sem moccant a kotyogó, jó sokáig, de szinte ezen idő alatt ( utóerjedés ) képződött az alkohol 2/3-a.
Szép sárga " étkezési banán" volt, vagy esetleg valami fekete pöttyös/teljesen fekete túlérett banán? Mennyi ideig erjedt? Nézted a BRIX fok változását? Nem romlott meg a cefre? Biztos, hogy teljesen kiforrt?
El kéne dönteni, hogy direkt fűtésűt, dupla falú, olajost/vizest szeretnél. Itt akinek DES van, azt ajánlja, akinek olajos, azt..
Van Trabant-Mercedes viszonylat is. Nekem a konkrét véleményem, ha tetszik a DES vedd meg, olcsó, használható, nagy előnye, hogy van üstháza. Ha van pénzed vegyél egy Kovadelt, ha még több pénzed van vegyél egy Kothe-t.
Privát véleményem, hogy olajost ne vegyél, viszont tény, hogy itt sokan használják elégedetten, az is tény, hogy a kifinomult technika a vizes dupla falú, 100l-esben csak azt vennék.
Szóval nincs recept, majd eladod, hogy ha rájössz, hogy nem jót választottál. :)
..."Emberi fekáliát trágyának használni soha nem volt jó ómen."...
Pedig használták már több ezer éve is...a kínai kultúrában, a vendéglátó gyakran addig nem engedte el a jól tartott vendégeit, amíg valamit vissza nem adtak a mellékhelyiségben a traktából...
Főző vásárlásához szeretnék tanácsot kérni, remélem nem vitaindító jellegű a téma.
50-100L-es főzőben gondolkodom, hagyományos kétlépcsős rendszerűben, olyat, ami a megfelelő tapaszalat megszerzése után nem fog útjába állni annak, hogy otthon kiváló pálinkát készítsek.
Sok hirdetést látok jófogáson, ill 1-2 (gondolom) ismert oldalt találtam, ahol pálinkafőző gyártását hirdetik.
Nem tudom, hogy mennyire lehet oldalak belinkelni ide, ezért nem is teszem meg ezt most.
Mire kell figyelemmel lenni a vásárlásnál?
Mely ismert főzők jelentik a legalját, ill melyek a "legjobbak"?
Esetleg tudtok-e ajánlani a jelenleg kaphatóak közül?
A gyümölcs csak úgy az igazi ha a fáról megy a bendőbe, én a mai napig fáról eszem és mosatlanúl, gyerekkoromba is így ettük, nem is volt lehetőségünk mosni kint a mezöbe, meg ettünk több kiló földet meg koszt, azt rendbe is volt az immunrendszerünk, nem voltunk allergiásak semmire, pedig abban az időben még matadort használtak krumplibogár ellen azt mégis itt vagyunk, a mosott gyümölcs meg véleményem szerint adott esetben koszosabb amit én leszedek a fáról, persze a vásárolt gyümölcsöt azért illik megmosni, a fekáliáról meg annyit hogy hát azt is el kellett rakni valahova, felénk szőlőbe, gyümölcsösbe esetleg félreeső helyre ásták el, tudomásom szerint nem okoz problémát gyümölcsösbe, csak gyökérzöldségek esetén tilos, retek, répa, stb, gyümölcsfánál kizárt hogy a gyümölcsbe fertőzést okozna de olvassatok utána nyugodtan, nagy szenyvíztisztítók is az ülepitett iszapot mezőgazdaságba használják fel pedig abba is van fekália böven.
Azért régen ilyen probléma nem volt. Kiment az ember meló után a háztájiba, legelni: cseresznyét, meggyet, sóskát, málnát, kajszit, pöszmétét,, mindent ami volt. Ehette úgy mosatlanul. A bifidusz eszenzisz is megtermett.
Lehet, az az igazság nem is nagyon tudnák védekezni a fák mérete miatt, nekem is van több fajta cseresznye, a germensdorfi ha időbe le van szedve nálam nem kukacosodik csak ha már nagyon érett, amit a földről le tudok szedni azt szoktam kifőzni, idén jó lett, 6,5 liter, csak saját részre desztilálok, saját gyümölcsöt, idén a meggy is jó lett az is 5 liter, körte lesz még, szépnek mutatkozik, meg gondolkodom almába, le szoktam daráltatni gyümölcslének, apraját, gondoltam elhozok 30 litert aztán készítek belőle almabort, tiszta léből, és azt kifőzöm, lesz kis calvados-om :)
Van több fajta is, már kezd érni a korai, írtam a tafrinát úgy sikerült minimálisra csökkenteni hogy ősszel lemosó bő lével, tavasszal meg kétszer háromszor is amíg a rügyek ki nem pattantak, max egérfüles állapottól felszívódó gombaölő, be nálam erre már csak ha nagyonhideg, párás a levegő tavasszal akkor kell.
De, az érés közepén szedrem, germenszdorfit meg fekete cseresznyét szedtem, nálam ezek meg a megy csak az érés vége fele szokott kukacosodni, nem mondom hogy pár szem nem volt kukacos de ennyi belefér :)
Sziasztok! Új vagyok itt a fórumon. Kérdésem az lenne, hogy mivel tudnám a réz pálesz főző edényemet kitakarítani, mert tavaly az utolsó főzés után egy baleset miatt kb 1 hónapig benne állt a cefre és kiöntés és a szokásos kimosás után jó sötétbarna foltos lett és még zöld színű képződményekkel vegyes ez a tartály. Amíg melegében tudtam ezt a tísztítást megcsinálni nem volt ilyen gondom.
Elég pesszimista. :) Ez a téma egy más fajta megközelítést kíván, nem megy simán technológiai oldalról, főleg készítőként. Önmagában a mezőgazdaság is rizikós, jó lenne a gyümölcsösöket egy mesterséges környezetben üzemeltetni és függetleníteni az időjárástól egy nagy búrában, mesterséges táptalajon. Ezen a tengelyen van, aki azon a végén marad, ahol az eredetiség, a természetesség és az egyediség az érték, nem pedig a hatásfok és az egyen elvárások. Borászok között terjed ennek a megbecsülése, máshol nem igen látom nyomát, kb. nem is értik miről szól.
Hát igen, mai biogyümölcstermesztés kiskertbe szinte lehetetlen, van jó pár gyümölcsfám, csak annyit permetezek amit muszály, szilvát kell mert anélkül elintézi a szilvadarázs, megyet, cseresznyét nem szoktam, max tetü ellen ameddig felérem, körtéimet sem kell, csak ha sok a tetü, öszibarackot se nagyon kell, igaz lemosó permetezés van összel levélhullás kezdetén minden fát bőlével aztán tavasszal újra, birset, őszibarackot tavasszal kétszer, háromszor is míg ki nem pattan a rügy, a meggy és csereszne idén is spontán erjedt ki, élesztőt akkor szoktam ha hűvösebb idő van különben nem, eddig nem volt vele gondom.
Ja igen akartam is irni, hogy vegyszert nem hasznal, ez ugye lenyeges akkor a spontanhoz, mert nincs legyengitve a gyumolcson. Ehhez kellenek azert mmegfelelo fajtak, mai kozkedvelt fajtakat nemnagyon lehet permetezes nelkul meguszni azthiszem.
A vadélesztő, minden, ami részt vesz a természetes erjeedésben, de nem a Saccharomyces nemzetség tagja, ezek csak indítják jó esetben az erjesztést, az alkohol emelkedésével gyorsan elpusztulnak és a Saccharomyces viszi végig. Ha a vadélesztő dolgozik végig, akkor már félresiklott az erjesztés.
Spontán erjesztés a helyes kifejezés, bár a sörösök marketing kifejezést csináltak a "vadélesztőből", így lehet, hogy kár ezen lovagolni, már veszett ügy. :)
Egyébként nincs ebben semmi művészet, ha a gyümölcs természetes, nincs rézzel, különféle gombaölő szerekkel letarolva a természetes élesztő kultúrája, akkor működik, ugyanazt az eredményt nyilván nem lehet elvárni, másban lesz jó a termék, többi erjesztési feltétel ugyanaz, de érzékenyebb lesz az egész folyamat.
Én körténél szoktam, elkezd hullani, elejét komposztálom mert először a beteg, férges hullik, aztán naponta összeszedem, meg az érettebbeket leszedem és kirakom egy nagy asztalra, két három nap összejön egy hordóra való és mosom ,kivágom a hibás részeket és keveröszár a fúroba és pépesítés, ha jó idő van másnap már forr rendesen magától.
Persze, hogy van. Egyébként van egy másik oldala is a cukornak, az elején betéve, azt az élesztő pillanatok alatt felzabálja, alkohol megugrik a cefrében ez segít az illékony illatokat megtartani, védi a cefrét. Ha nincs megfelelő körülmény, melegben kell erjeszteni, nem kerül azonnal kifőzésre, akkor elképzelhető, hogy jobb eredményt ad így, strapabíróbb lesz a cefre.
Itt is az a kérdés, hogy mi a cél, ha a maximális aroma, akkor nem kérdéses, hogy egy gyümölcs, ami ad 5-6litert, hozzátéve 2l tisztaszeszt (2% cukor), ezt nem fogja hozni. Persze attól még lehet "finom".
Vegyuk pl a malnat, talan megtobb aromaja van, mint a birsnek es kevesebb cukortartalma, ha nem tevedek. Ja es az egyik legdragabb. Van aki nem hasznal hozza? Biztos van:)
Igen, vannak brutál aromával bíró gyümölcsök, bogyók, amiknél általánosan elfogadott, bevett szokás a plusz alkoholforrás adagolása, sokszor azért is, mert önmagukban viszonylag kevés átalakítható cukrot hordoznak az aromamennyiséghez képest.
Ugyanakkor az is igaz, hogy eszméletlen finom pálinka készülhet belőlük plusz cukor nélkül is. :-)
Itt jön az egyén döntése a képbe.
Ha van rá mód, érdemes kipróbálni ugyanazt az alapanyagot mindkét formában és el lehet dönteni (mindenkinek magának) a továbbiakat.
Sem a cefrézéssel (12 Brixről indult, 3 nap után kapott 3% fényezést, két hét alatt kész volt), sem az alszesszel nem volt túl nagy gond (mondjuk körtéhez képest keveset adott, az ugyanannyi császárkörte 3/4-ét).
Hát igen, elözőleg emlitettem hogy ugyanannyi cseresznyéhez 2 napfény és ugyanannyi meggyhez 1 napfény, és a kihozatal közti külömbség majd 2 liter a cseresznye javára, na jó persze a gyümölcs cukorfoka sem volt egyforma gondolom, de szerintem is 50 l cefréhez kell az a 1 k napfény, ez nem rontja el sőt, csak olvastam hogy a birs és körte többet elbír mivel erös illetve nagyon erős aromaanyagokat tartalmaznak.
A fényezés (ebben az 1-2 százalékos hozzáadott mennyiségben) jobbára elvi kérdés, amiről megoszlanak a vélemények. Volt teszt, ami alapján egyöntetűen a minimális (talán két százalék)napfényt kapott cefre pálinkája volt a legfinomabb, vakteszt alapján. De az kajszi volt.
Viszont érdekes egy kicsit matekozni. Mondjuk tíz százalékos kihozatalt véve alapul(50 fokosra vetítve) és két százalék napfényt. Ekkor lesz ugye tíz liter párlat a gyümölcsből és kettő liter (bár ez is állandó vitaalap:-) ) a cukorból. Bármennyire is nem hangzik soknak két százalék, így mégis az összmennyiség egyhatod részét a hozzátett napfény képezi. Elgondolkodtató.
Körte (főleg a kötöttebb talajon termettek) esetében úgy a második-harmadik este már kevés a feldolgozható -még pektinbontóval sem férnek hozzá elegen a grízesebb gyümölcsgócokhoz- cukor mennyisége az élesztőgombák szaporodásához, ezért célszerű "megdobni" őket egy lökettel.
Eltúlozni se szabad (részemről az 50kg/2kg már túl sok), de ha éhezteted őket, akkor kevesebb cukrot tudnak átalakítani alkohollá (merthogy nem lesznek elegen).
Körte az egyik kedvencem a kajszi után, minden évbe van belőle, nyári körte van kettö fa egy öregebb fa sárga nagyszemü, nevét nem tudom, meg piros klapp kedveltje, az se fiatal fa, meg van két fiatal vilmos, egyik sárga másik piros, ezeket idén külön főzöm, először lesz annyi vilmos hogy érdemes lesz, a 50 liter cefréhez szoktam adni 1 kg napfényt, így is elég karakteres az íze, meglátom, lehet idén nem kap napfényt, a vilmoshoz nem is akartam .
Üdv urak, cseresznyét finomitottam egy hete, 5 vödör germenszdorfi + 1 vödör meggy, 2 k napfény, eredmény 6 liter 48 fokos, azt hittem sok lessz a napfény de nem, most egy hét után kóstolva rendbe találom, a meggyem 6 vödör + 1 k napfény 4,5 l 48 fokos lett, ez sajnos opálos lett, nem tudom mitől, két nap pihenés után vattapamacson átszűrve jó lett, körtém lessz még bőven, ahhoz mehet kicsit több napfény a bő aroma miatt mint a birshez, erről mi a véleményetek?
Elválasztás, 60 foknal kicsit visszavettem, majd kb. 70 foknál, mikor a paracső felénél kezmeleg lett, letakarekoltam. Szag es izminta alapjan 8dl ment a lecsóba..., ( előtte a cseresznyénel 9dl.)
Egy elég aktuális témában szólnék hozzá, a 2018-as év pálinkája a Jázmin szőlő lett.
A szőlő teljesen ismeretlen, keresgéltem és megosztanám veletek!
A JÁZMIN fajtajelölt Kozma Pál (1920-2004) rezisztencia nemesítő programjából származik. A Jázmin fajtajelöltet a Petra és a Bianca fajták 1986-ban történt keresztezéséből állították elő. A Jázmin korai fakadású, igen korai érésű fajta, általában augusztus közepén már szüretelhető. Növekedési erélye közepes, közepes termőképességű fajtajelölt.
Korán zsendül, jó cukorfelhalmozó, lelágyulásra nagyon hajlamos. Kiváló peronoszpóra rezisztenciájú, jó a lisztharmat ellenállósága is. Rothadásra nem hajlamos. Kedvező lombszerkezetű, kevés és gyenge hónaljhajtást hoz, rendezett lombozatot nevel, kevés zöldmunkát igényel. Átlagos évjáratban nem igényel kémiai növényvédelmet. A nagyon korai érése, lelágyulásra való hajlama miatt igen korai szüretre kell felkészülni. Az értékek megőrzése érdekében fontos, hogy ne meleg szőlőt dolgozzunk fel, továbbá a gyors feldolgozás, hűtött erjesztés nélkülözhetetlen.
Petra x Bianca
Petra: A Kárlócai Szőlőtermesztő Intézet által létrehozott szőlőfajta. 1991-ben vált elismert fajtává. Közepes termést ad, ám rendszeresen terem. Koraérő, vagy esetleg a szőlőérés második szakaszában szüretelhető. A belőle készült bor szalmasárga színű, magasabb szintű alkohol- és savtartalom jellemzi, bukéja a muskát borokra emlékeztet. Harmonikus, könnyű és nagyon finom. Természetes, aromás, félédes borok készítésére alkalmas.
Bianca: Csizmadia József és Bereznai László állította elő. Korai érésű, erős növekedésű, közepesen termő. Fekvés és talaj iránt nem igényes. Fagytűrő, rothadásra nem hajlamos, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll. Fürtje hengeres kicsi. Bogyója gömbölyű, középnagy, nem mintázott, hamvas, húsa ropogós, húsos. Íze semleges. Bora illatos, alkoholban gazdag, semleges ízű, finom savakkal rendelkező, de lágyulásra hajlamos minőségi fehérbor.
A bor
A Tolna Borház az első nagyüzemi termelő. A borász (és tulajdonos) a tolnai születésű Bajor László. A Jázmin fajtára különösen nagy figyelmet fordít. A bor készítőjének a hátcímkén megfogalmazott sorai szerint, olyan különlegességet tartottam a kezében,
melyet Hungaricum-nak is nevezhetnénk, mivel egy új magyar szőlőfajtából készítettünk. Nemesítője Kozma Pál. Illata rendkívül friss, üde, gazdag, virágokra emlékeztető, ezért is kapta a Jázmin fajtanevet. A szőlő permetezést egyáltalán nem igényel! Jelenleg ezt a szőlőfajtát csak a PTE pécsi kísérleti telepén, és a Tolna-Borház 1,7 ha-os területén termesztik. 0,75 l alk.: 12,5 % V/V
A bor halványsárga színű. Szép, jól adagolt illatokkal indul, majd egyre parfümösebb, jázminosabb lesz, amit kellő nyitottsággal hamar megkedvelhetünk, különösen gazdag, gyümölcsös, citrusos, kellemesen tartós ízeivel együtt érékelve. Savai kellemesek, szépek, nem zavarják a gracilis, nőies zamatok kiteljesedését. Szerethető, hamar megkedvelhető bor. Jól lehűtve 7-8°C hőmérsékletről indulva javaslom fogyasztani.
Könnyebb persze, de én a csöpögéses megindulásban próbáltam segíteni nagy vonalakban. Itt sem mindegy mekkora az üst, az alszesz mennyiség. Most tisztáztam 5l 62-es almában geistolt rebarbarát 100-as üstben, oda kellett figyelni az elejére!:)
Sziasztok. Holnap lesz egy kis mangóm. 2 mázsa. Hogyan cefrésítsek? Mindenkép meg kell e pucolni, ill. a magot ki kell e venni? Vagy elég csak darabólni?
Dragonstill Procup buboréksapka klón. Ügyesen kitalált cucc, jön megy benne a két fázis. Nem vált be a szita, nem tudok egyensúlyt létrehozni benne, ennek van túlfolyója, így nem lehet elárasztani olyan könnyen.
60-nál vegyél vissza keveset, 70-nél többet, éppen csak pöszörögjön a láng! Elveszed az elejét, utána erősíthetsz a fűtésen. 80-82-nél már nagyon a középpárlatnak kell jönni.
Kotyogó elhallgat, főzöm. Azért írtam, az esetedre, hogy bunda van, tehát még dolgozik, mert te kevergeted, ha nem lenne gázképződés már elsüllyedt volna. Ha nem kevered, a bunda a forrás befejeztével még jó darabig fenn marad.
Én az elején 2-3szor jól átkeverem, majd lezárom kotyogóval és akkor nyitom ki legközelebb, amikor felhozom főzéshez. Minden egyes kinyitás, levegő bevitellel jár, felesleges azt gondolom.
Sav először, élesztő-pektinbontó egyszerre. Szerintem annyi jelentősége van, amikor a savat megkapja a cefre, ott, ahol töményen érintkezik vele kinyírja az enzimet és a gombát, ha már benne van, ezért logikusabb azzal kezdeni.
Ezért is tettem fel a kérdést mert már nem az első próbálkozásom ebből a gyümölcsből főzetet készíteni, sikerültek is véleményem szerint, de a cefrézéssel nem voltam teljesen kibékülve.
Problémám pont abból adódott, hogy megvártam a 2 hét forrást amit itt -ott olvastam könyvben, neten, stb., de a fekete ribizlinél valahogyan nem akart megfordulni a cefre ennyi idő alatt és gondoltam ez annak betudható, hogy a felfúvódott héj nem engedi mindezt.Ezért kézzel kevertem mindig szétnyomkodva az épen markomban kerülő héjrészt. De tavaly sem vártam az előbb leírtak miatt 2 hétnél többet.Most van kotyogós hordóban is és simán nejlonnal letakartban és már a kotyogós sem igazán akar mozogni pedig csak ugye egy hete van benne! Természetesen cukrot eddig egy esetben sem raktam bele!
Tehát ha jól értem te megvárod még a ribizlid megfordul (már mint akkor ezek szerint képes erre)!?
Ennek a hűvös időnek én is kifejezetten örülök a meggy cefrém miatt. Most tudom 18-19 fokon tartani, gyönyörűen lassan dolgozik. Megkapott minden jót, bízom benne, hogy ezt minőségben meghálálja majd. Most először pH-t is mértem :) és minimálisan korrigáltam.
Egy kérdés: általában az enzim-élesztő-sav sorrend javasolt, már ha alkalmazzuk őket persze. Van ahol viszont először a pH beállítást ajánlják és csak utána a többi. Van ennek egyáltalán jelentősége ? Gondolom nincs, mert annyira nem savazunk alá, hogy bántsa az élesztőt. Kösz.
Hidegben lassabban erjed, ez jót tesz a folyamatnak, a viharos kezdeti erjedés túlmelegedést okoz, a melegben az illatok és az alkohol nagyobb mértékben távozik a termelődő CO2-vel, 18C fokos pincében nálam 10nap-2hét az erjedés fajélesztős beoltással.
Azt kérdezted, hogy más hogy csinálja, erre írtam, hogy természetes módon, fajélesztő nélkül, spontán erjesztéssel tavaly elég jó eredmény született. (Félre értés elkerülése végett: Nem javaslom, a spontán erjesztést, csak ha konkrétan érdekel a téma, használj fajélesztőt.)
Ne nyúlj bele, ne nyitogasd, tegyél rá kotyogót, pontosan látni fogod milyen ütemben zajlik az erjedés, 2hét alatt szépen kierjed, az tökéletes. Ha van bundája, akkor dolgozik, a legjobb eredményt a szakemberek szerint 14-15C, 3-4hét erjesztés adja, ne aggódj, jó lesz. :)
Esetleg követted az erjedést cukorméréssel vagy ilyesmi?
Most pincében van,de nagyon lassan erjed, tavalyinál jóval lassabban igaz akkor nem a pinyóban volt lent.
Most azon gondolkodom beoltom újra mert nem igazán pezseg és csak a múlt héten szerdán került be a hordóba, és a bundája sem meleg mikor belenyúlok....
A szeszfőzésben sem újdonság a folyamatos cefrefőzés, az olaszok még a száraz törkölynél is megoldották, csak ez az, hogy mikor lesz annyi meggy Újfehértó környékén, hogy cefreoszlopot állítsanak fel hozzá :)
Ne az első csepp megjelenésekor vedd vissza a fűtést, még előtte. A páracső nagyon praktikus támpont ehhez, mikor a felénél,kétharmadánál meleg már, akkor veheted is vissza akár. Vagy hőmérséklet alapján is lehet szabályozni, miután kiismeri az ember a berendezését.
A főzési időn is lehetne faragni, nem kellene hat óra hozzá.
Napon szárított magtöret kerül vissza a "szabvány" szerint. :)
A mosott gyümölcsöt a magozó gépbe továbbítják, ahol megtörténik a mag eltávolítása. A gépek beállításánál az átlagos magméretet kell figyelembe venni, így minimálisra csökkenthető a magtöret hányada, amely a cefrébe kerül. Veszélyes a magtöret a cefrében, mert a magból a cefrézés és az erjedés során az amigdalin ciánhidrogénre és benzaldehidre bomlik. A csonthéjas gyümölcsöknél szükséges az ún. magíz biztosítása is, ezért a megengedett (max. 3 %) magtöret mellett, ha szükséges, szárított magtöretet tesznek vissza az erjedő cefrébe.
Az EP a cefre minőségétől és a főzés indításától függ leginkább. A főzést úgy kell indítani, hogy a párlat csepegve kezdje meg a kifolyást és addig tartani ezt az állapotot, amíg megjelenik az EP mentes középpárlat, csak így koncentrálódik kis mennyiségbe ez az illékony szemét.
Sokat olvastam utána, es 0.5 - max. 2% EP irnak a szakkönyvek, de gondolom ez gyümölcs fajtától és fözőnmerettől, meg még sok mas tényezőtől is függhet...
Én meg csak pár főzésen vagyok túl Des 34 l főzővel kiserletezgetek..., de pl. cseresznye finomitasnal (30l alszesz) 5dl kóstolás nélkül ki kell dobnom, és ezután 5x1dl leveszek, miből 4dl kóstolás alapján szintén ki kellett dobnom, összesen 0.9l - t. Ez 0.9/30 >> 3%!
Ha a szabadban főzöl, enyhe szélben mondjuk, akkor az égő által termelt hő 20%-ka jut a cefrébe, durva becslés, de szemléltetésre jó. Klasszikus megoldás az üstház, de egy kézzel hajlított bádog gallér, esetleg téglából rakott védelem csodát tesz. Ha zárt helyen főzöl, akkor jobb a helyzet, de kb. a hőmennyiség fele akkor is a helységet fűti.
Ez jobbára egyéni ízlés kérdése. Én pl mag nélkül erjesztem és persze mag nélkül főzöm, mégis van egy finom, határozott marcipános beütése.Számomra pont elegendő. Ám valóban sokan szoktak visszatenni bele magot. Ők valószínűleg több marcipán ízt szeretnek érezni benne.
Ekkora mennyiségnél már simán tudsz többféle cefrét csinálni. Egy magosat, egy mag nélkülit.
Nem tudom, azok a mások mennyire értik a dolgukat, de szerintem általában igaz, hogy aki nem (vagy nem sokat) cukroz, az igényesebben áll a cefrézéshez és a párlatelválasztáshoz még akkor is, ha nem ért hozzá. Hozzáértés nélkül sem mindegy, hogy az ember kiválogatja-e a gyümölcsöt, vagy egyáltalán milyen minőségű gyümölcsöt használ, beleengedi-e főzéskor a nagyon büdös frakciókat, ilyenek. Aki zsákszámra hordja bele a cukrot, annak a cefréje egyébként is egy vegyi katasztrófa szokott lenni, aztán főzéskor ezt csak súlyosbítja.
Részben innen eredhet az a tapasztalat, hogy a cukrozott pálinka fejfájósabb, mint a nem cukrozott.
Másrészt meg ez is önmegerősítő mítosz, mert a máséról gyakran nem tudják, hogy tényleg cukrozott-e és mennyire, hanem a fejfájás alapján döntik el :))
Az sok mindentől lehet, de a cukortól biztos nem. Több mint valószínű,hogy a nem jó elválasztás a bűnös. Ez a "cukortól fáj a fejem" egy jó kis beidegződés csupán.
Többen mondták már, hogy az én pálinkámtól nem fáj a fejük, a másétól meg igen. Többen arra gondolnak, hogy biztos a cukrozás miatt. Ennek kémiailag nem sok értelmét látom, pláne, hogy az enyémbe is szokott cukor kerülni. Inkább a rossz elválasztásra gyanakszok, mint kiváltó ok. Mi a véleményetek?
..."az egy másik szempont, hogy a "szakma" mit nevez annak, csillagos étteremben a marha pörkölt is máshogy fest, mégse hiszem, hogy amit itthon főzök olyan rossz lenne. :)"...
Ezt nagyon eltaláltad, ez nagyon jó!!...ezt megjegyzem...végül is szerintem akárki akármit mond, az otthon főzés leginkább erről szól...persze lehet vinni versenyekre, meg mutogatni, de az a lényeg, hogy valami nekünk tetszőt alkossunk...a többi mellékes...:):):)...
Nem hiszem, hogy normákat kéne felállítani, ha valaki elégedett a termékével, akkor megtalálta az optimális deflegmációt, az egy másik szempont, hogy a "szakma" mit nevez annak, csillagos étteremben a marha pörkölt is máshogy fest, mégse hiszem, hogy amit itthon főzök olyan rossz lenne. :)
Jó a példa, amit megneveztél termék, nálam már lőtávolon kívül van, (az én ízlésemnek) ízben hiányos, kóstolj esetleg egy Agárdi Miraculumot, nem azt mondom, hogy csúcs, de rendszerint nem okoz csalódást, szilvája pl.
Amugy az itt elfogadott norma fozesi idotol nekem picit a cefre, es joval hosszabb az alszesz fozes altalaban, szoval lehet mar en is ebbe a kategoriaba vagyok.
Csak azert kerdeztem, mert egylepcsosbol nyert boltiknal az illat tenyleg veri a kisustit, de az iz nem, es nem arra gondolok, hogy nem eleg komplex, a tiszta gyumi iz is esetenkent gyengebb volt. Most hirtelen ami eszembejut bestillo.
De lehet csal az emlekezetem.
Az is lehet, hogy letezik nem csak illatban, de izben is tisztabb gyumi, mint a hagyomanyos, csak ilyennel meg nem volt szerencsem talalkozni.
Biztos, A páracső lejtése nálad lényegtelen. Nálam a kétméteres 5 centis páracső 10 perc alatt kevesebb mint, 1 dl. flegmát hoz létre tisztázáskor, aminek a lejtése 6%. és a középpárlat 65-75% körüli. Nem szabad elcsüggedni, az otthon főzőknek az alszesze itt a fórumon, 25% feletti. Ezzel a témával különösebben kár foglalkozni.
Egyetértek veled, viszont azt gondolom, hogy a közízlést az határozza meg, hogy a boltból hazavitt készülékeken ilyen illatban szerényebb, széles ízvilágú, főttes jellegű, édeskés pálinkák főzésére alkalmasak, amikkel semmi gond nincs, szerethető, kiváló termékek, aki ezen nő fel, annak ez az etalon. Viszont aki huzamosabb ideig foglalkozik a kérdéssel, tájékozódik, kergeti a minél határozottabb gyümölcsízeket, kóstol más termékeket, esetleg versenyekre nevez, annál felmerülhet az igény, hogy lépjen ebbe az irányba, a harsányabb gyümölcsízek, intenzívebb illat felé, az ár a rövidebb lecsengés és a vékonyabb, kevésbé testes élmény.
Lehet, csak ugy meg sokat kell rakni. De amugy a cefrebol hogyan jon ki a legjobban az illat, iz, az is osszefugg a deflegmacioval, futessel, paracsovel (lehet hogy ezzel nem annyira endrepp-re utalok), ezert foglalkoztat ez.
Nagyon érdekes és én is keresem a helyes mértéket, nagyon bizonytalan vagyok. A kisebb visszahűtési rendszert preferálom.
Van egy ismerősöm minden díjat elvitt előlünk és ő durván túldeflegmál! Ha az arany a cél akkor bizony már nem merem kijelenteni, hogy vegyük vissza a lehető legjobban a deflegmálást! Annyira szemtelenül eredményesek a versenyeken, hogy meg fogom nézni őket, hogy csinálják! El kell döntenünk, hogy versenyre vagy magáncélra , kicsit a verseny eltávolodott a közízléstől, de nekem az is ízlik!
Igen, a deflegmaciora gondoltam a cefrefozessel kapcsolatban. Mas a kis rendszer, mert snapszmester picit mast irt a sajatjara azt hiszem. Amugy nekem rendre magas az alszeszem, 30 felett, pedig mar takargatok mindent, futest is noveltem, arra gondolok, hogy csokkentenem kell a paracso szoget (megjobban).