Ezen a topicon klubvezetők, vagy klubtagok szólhatnak hozzá. Így nem kellene a szombat
este-vasárnap délelőttbe bele zsúfolni azt amit úgysem lehet. A hozzászólók
udvariasan végighallgathatják a másik hozzászóló mondandóját, nem hallanának félre
semmit, van idő végiggondolni a választ, a javaslatok visszakereshetők, hogy más
is bekapcsolódhasson a vitába... Egyébként meg nyilvános, mint ahogy nyilvános minden klub is. Sokmindent megvitathatunk véleményt
alkothatunk dolgokról amire egy tényleges klubtalálkozón nem lenne idő. Sőt aki nem jutott
el a rendezvényre innen azonnal értesülhet a megbeszéltekről megállapodásokról és
azok előzményeiről is. Ezenkívül ez egyfajta jegyzőkönyv is lehetne, mert a
hozzászólások írásos formában megmaradnak.
Nem lehetne ezt a maratoni íves vitát valami olyan kompromisszummal lezárni ami minden vitában résztvevő számára kielégítő?
Az általad leírtaknak sok racionális igazsága van, nem az első kiállításotokat rendezitek, nyilvánvaló mindanyiunk számára, hogy tapasztalatból beszélsz.
De:
Valahol igaza van azoknak is akik a nagyobb íveket kérik számon rajtunk, kiállítókon (akkor is ha ők vannak kevesebben) hiszen az általatok 10 éve lefektetett szabványban is minimum r=1000mm-es íveket írtatok elő a modult építeni szándékozó klubok számára.
Ismerem a problémákat és az okokat ami miatt az r=600-as íveket megépítettétek, viszont az utóbbi években talán megnövekedett annyira az általatok bérelt kiállítóhelyek területe, hogy el lehetne gondolkodni ezen szűk ívek elhagyásán. A probléma talán áthidalható lenne azzal, ha az újonan épülő íves modulok nagyobb sugarú ívekkel épülnének.
Ezen a ponton viszont minden modulépítőhöz fordulnék: Ne csak vasutTom-tól és általában az aktuális kiállítást szervező klubtól várjátok el a megoldást, tessék olyan íveket építeni a jövőben amelyek megfelelnek a nagyobb sugár igényének.
A füredi kiállításon (és az azt megelőzőkön) nem azért nem volt nagyobb ív mert rossz a szabvány, hanem mert nagyjából ennyi modulból lehetett válogatni.
Jelen pillanatban nincs annyi r=1000 feletti íves modul az országban amiből azt a kiállítást tágabb ívekből építhették volna meg. Többek között ezért is írtam korábbi hozzászólásaimban, hogy bővíteni kéne a nyílt vonali modulok számát.
Rézgarashoz hasonlóan én is szeretném ha az általam épített modellek futóképesek lennének a modulokon, hiszen azért építjük őket, hogy menjenek mind a laikus látogató, mind a modellezőtársak örömére. Egyikünknek sem öröm ha a vitrinben porosodnak. De ahogy János egy korábbi hozzászólásában írta, technikai okok miatt nem tudjuk a gőzöseinket akármilyen kis ívbe beküldeni, mert befeszülnek. Én is csatlakoznék tehát a kiállításokon nagyobb sugarú íveket igénylők sorába.
A mi klubunk részéről azt tudjuk vállalni, hogy a jövőben nem építünk 1000 mm-nél kisebb sugarú íveket, a jelenlegi 8db 45oos r=1000 íves darabunkat (és az ezután épülőket) szivesen bocsájtjuk a kiállítást szervező klubok rendelkezésére.
> Az megint más dolog, hogy rézgaras mozdonya kisiklik ott. Az nem azért épült, hogy egy kiállításon több napon keresztül rójja a köröket.
Világos. Nézd, nekem nincs terepasztalom, és valószínüleg nem is lesz. Kár, hogy még az erre tulajdonképpen alkalmasnak látszó nagy modulterepasztalokon sem futtathatom meg a modelljeimet - pláne, hogy ennek az akadálya pusztán annyi, hogy ilyen-olyan okokból megengedett dolog a szabványtól való eltérés.
Tehát úgy látom, számomra nem marad más, mint egy újabb modulszabvány létrehozása, amin viszont _tényleg_ be kell tartani az elôírásokat... :-(((
> a pálya a modul szélétől 98mm-re van. Ez az asszimmetria!
Azt hiszem, emögött az van, hogy bizonyos modulrendszerekben a modulok alapvetôen egy oldalról való megtekintésre készültek. Ez egész nyilvánvaló a Fremo dombvidéki szabványán, ami a nézô felé lejt, tehát a másik oldalról nem is nagyon lehet rálátni. Az aszimmetrikus elrendezés is ezt szolgálhatja, hiszen ez nagyobb hátteret biztosít a pálya mögött és így egy kicsit növeli a perspektívát.
Azt hiszem, a gondolat nem hibás, hiszen gyakorlatilag minden felállított modulterepasztalnak van egy nézôk felé mutató fele és egy "belsô" fele, ahol az üzemeltetôk szaladgálnak, javítanak, stb. A szimmetrikus modulok ezen belül csak azt a többletet nyújtják, hogy kívánság esetén 180 fokkal megforgatva is be lehet ôket rakni.
Érdekes megoldás ez az EUROTRACK modul. Jóllátom, hogy ők még használnak összekötő sinmezőket? 150mm a modul szélétől azt jelenti?
Szokatlan még az én szememnek az is, hogy a pálya a modul szélétől 98mm-re van. Ez az asszimmetria! De mint mindennek, ennek is van jó és rossz oldala.
A csatlakozó felületen lévő nyílások: a kicsik kábelcsatornák? a nagy szaggatottvonalas: mire való? csak nem arra, hogy könnyebben lehessen felemelni a modult?
melyik csatlakozó felülettel készítsem akkor a HOe moduljaimat?
A PÉCS GYORS H0e moduljai a magyar H0e modul szabvány szerint készültek, ezt találod a honlapon is. Az egy másik kérdés, hogy almamellék moduljai az idő folyamán egy egységgé lettek. Egy ponton van lehetőség, de a rendszer méretei miatt eddíg nem kellett csatlakoznunk senkivel sem. No meg modulról sem tudtunk amit a miénkhez akarnának csavarozni. Hogy te most melyiket készítsd el, neked kell eldöntened. Talán kézenfekvő lenne a magyar szabvány. Ha külföldre mégy kiállítani majd készítesz egy közdarabot aminek egyik oldala magyar, a másik FREMO.
hogy megneveztem a kis ívsugarat a modult érintő problémának és erre ezt egyesek(pont a szombathelyiek, vagy tőlük valaki), pont akiket nem érinetett ez a dolog támadásnak vették.
Én teljes mértékben egyetértek veled az ívsugarakkal kapcsolatban. Tényleg nagyon szép egy nagy ívsugár. De! Sem a szombathelyi, sem a mi klubunk sem és még nagyon sok más sincs olyan helyzetben, hogy az általad javasolt sugarat alkalmazzuk. Adott egy helyiség, elképzelés, amit szeretnénk megvalósítani. Kompromisszumokat kellett kötni. A szombathelyi klub is ha nem alkalmazott volna ilyen íveket, vagy kitérőket, akkor nem tudta volna megépíteni ekkora helyre az asztalát.
Nekünk is, mint már írtam, az volt a célunk, hogy minél kisebb helyen fel tudjunk építeni egy látványos rendszert. Nekünk, mint ahogy a szombathelyi klubnak a váltókkal, eddig nem volt gondunk az ívekkel. A gyári járművek szépen elmennek rajta. Az megint más dolog, hogy rézgaras mozdonya kisiklik ott. Az nem azért épült, hogy egy kiállításon több napon keresztül rójja a köröket.
A látogatók nagyon nagy részét nem érdekli az ívsugár! Menjen rajta a vonat és kész! Mi pedig elsősorban azért építünk modulokat, hogy azt a kiállításon bemutathassuk. Hiszen mint ahogy volt már róla szó, a legnagyobb támogató a látogató a jegy megvásárlásával.
Nekünk arra kell törekedni, hogy megbízható üzemet csináljunk. Balatonfüreden sem az ívsugarakkal volt a gond. Én alapul véve, hogy ekkora és és ilyen sok klub által készített modul lett összerakva, meg voltam elégedve. A legnagyobb hibát a forgalom lebonyolításában láttam. Volt olyan klub is, akik most csináltak először modulokat és most használták azokat először ilyen rendszerben. Remélem ők is levonták a következtetéseket és a következő elemeknél jobban odafigyelnek.
Klub és klub között mindig is lesznek külömbségek. Van aki erre esküszik, van aki arra. Van aki ezt tudja megvenni, van aki azt. Még sorolhatnám.
Itt az elsődleges cél nem az, hogy mindenki egyforma alapanyaggal és módszerrel dolgozzon. Ha már csinál valamit, akkor az olyan legyen ami odarakható a másik mellé és a többivel összerakva egy egységet alkosson. Sőt még a különböző építési technikák bemutatása jó egy kiállításban. Minden látogató azt az ötletet értékeli legjobban ami neki tetszik és meg is tudná valósítani.
Tehát mindenkinek szíve-joga azt használni amit jónak tart. A szabványosításban csak irányelveket kellene megadni, illetve a modulok és az elektronikai csatlakozásokat kellene egységesíteni. De azokat szigorúan!
Ismerhetnél annyira, hogy nem veszed tőlem támadásnak.
Itt egy kis logikai bukfenc van, mert én tőled semmit sem vettem annak, elég régóta ismerjük egymást ahhoz, hogy ez ne legyen köztünk probléma. Ezt a támadásos dolgot arra írtam ,hogy megneveztem a kis ívsugarat a modult érintő problémának és erre ezt egyesek(pont a szombathelyiek, vagy tőlük valaki), pont akiket nem érinetett ez a dolog támadásnak vették.
Én örülök neki, hogy te kicsit próbáltad csitítani a dolgokat, csak akkorra már olyan stádiumba került a vita, hogy nagyon más stílust nem lehetett válaszolni.
Én a magam részéről úgy érzem amire lehetett kellő magyarázatot adtam, ha ez valakinek sértő, azt sajnálom, mert ha nem változtatunk egy két dolgon, akkor nem sikerül megtartani vagy emelni a minőséget(esetleg a mennyiség rovására is).
Engem nem bántottál meg és senkire nem is haragszom csak értetlenül állok a dolgok elött........
Remélem akinek gondja van velem, nekem címezve, azt közli is.
A személyes találkozó tényleg jó lehet, remélem minél hamarabb nyélbe ütjük...!
És azzal magadra vetted. Pedig szándékosan írtam új hozzászólásként, hogy ne adj Isten valaki csak magára értse.
(sajnos ennélkül már nem lehet hozzászóni).
Bízom benne, hogy lehet.
Lehet, hogy ez magyar sajátosság, de az ilyen megnyilvánulást támadásnak vesszük...
Lehet, és ez elszomorít. Ismerhetnél annyira, hogy nem veszed tőlem támadásnak. Én se szeretem ha belegondolnak valamit a mondataimba, ami nem áll ott fehéren feketén. Semmi más nem volt mögötte mint amit kértem: Írj tételesen konkrétumokat, mert közöttünk élőszóban ezek már elhangzottak (még Füreden), de a fórumon jelenlévők addig csak a válaszaidból elszórtan következtethettek az álláspontodra. Bocsánat ha ezzel megbántottalak, tényleg ideje lenne élőszóban beszélnünk.
Az meg, ha megszólítanak és főleg úgy, hogy a saját álláspontjukat belemagyarrázzák a gondolataimba...
Pont ezek miatt írtam azt a nyomorult hozzászólást. A hanyag stilisztika miatt egyesek "outsider"-nek érzik magukat (ld csíkos, vagy rézgaras első hozzászólásait), mások átmennek abba a személyeskedő hangnembe, amit jómagam élőszóban is nehezen viselek.
Mindezek mellett tudom, hogy a nicknevek mögött egyenként általam tisztelt kollégák rejteznek és fel nem foghatom miért kell így vitatkozni.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nem a vita ellen van kifogásom, hanem annak stílusával kapcsolatban emeltem kifogást.
Sajnálom ha ezzel akár téged, akár mást megbántottam.
Ez a fórum jobbító, klubok közötti együttműködést segítő szándékkal jött létre
Ez a fórum, ha jól emlékszem azért jött létre, mert felismerve azt, hogy a füredi kiállításon nem ment minden tökéletesen, legyen egy fórum ahol a hibákról is beszélhessünk.
vasuTOM írja az első hozzászólásában:
Ezt a topikot azért hoztam létre, mint ahogy az ismertetőben is benne van, klubvezetők és klubtagok itt elmondhassák vélemlnyeiket, ötleteiket a klubbal, kiállításokkal, modulokkal és még számos egyéb dolgokkal kapcsolatban, amit eddig csak egy-egy klubtalálkozón lehetett. Természetesen nyitott a topik mindenki számára. Gondolom minden klubvezető ill. klubtag szívesen fogadja az építő jellegű ötleteket, vagy az esetleges kritikákat.
A balatonfüredi kiállítással kapcsolatban rengeteg észrevétel merült fel, amit a résztvevő klubok esetleg csak egy találkozón tudnának megbeszélni. Már napok óta ezen találkozó esedékességével fárasztjuk néhányan a különböző topikokat olvasókat.
Ha jól emlékszem beszélgetésünk során itt a fórumon vetetted fel (72-es hozzászólás), hogy konkrét problémákat nevezzek meg, amik miatt nem lehet a modult megfelelően, üzembiztosan üzemeltetni a füredi tapasztalatok alapján. Lehet, hogy ez magyar sajátosság, de az ilyen megnyilvánulást támadásnak vesszük, ráadásul azok akiknek nem is szólt. De ha a kritikai javaslatok nem számítanak itt kultúráltnak, akkor tegyük azt, mint a többi vasútmodellezős fórumon: sztároljuk magunkat és hirdessük, hogy mi mindent tudunk és másoknak is udvarriasságból mondjuk azt -a minimális esztétikai minőséget se meghaladó munkájukra-, hogy milyen gyönyörű és higgyük azt, hogy minden rendben van, de ezért kár volt ezt a topikot létrehozni.
Mi a kiállítás alatt tesztelhettük,milyen problémák merültek fel az asztalunkkal közös játék során, amin megpróbálunk változtatni, hozzá teszem, hogy minden kritikát szívesen fogadunk és ha megvalósítható, javítja az aszal szinvonalát, akkor általában alkalmazzuk is, mert rá kellet jönnünk, hogy minden jó ötlet előrébb viszi az ügyet.
Az meg, ha megszólítanak és főleg úgy, hogy a saját álláspontjukat belemagyarrázzák a gondolataimba, akkor az hogy nem ülbetett kézzel udvariassan bólogatva -ja igen szerintem is- fogadom azt, az azt hiszem megérthető. Ha mégis erre van igény, hogy udvariaskodásokkal strucc módjára a hibák fölött elrepülve beszélgessünk - tényleg tökk szép a 22.5 fokos váltód és tök jó hogy minden vonat kisiklik rajta-, akkor ott maradunk ahol voltunk és semmi sem fog ösztönözni minket a jobbra. Akinek nem inge ne vegye magára(sajnos ennélkül már nem lehet hozzászóni).
Remélem a többség nem ezt akarja.
Ezért írtam, hogy a klubkonferenicát nem teljesen helyettesítheti ez a fórum. Ha gondolod pénteken összefuthatunk és személyesen is elmondom avéleményem, persze csak ha kiváncsi vagy rá.
Ezzel én lezártnak szeretném tekinteni ezt az egészet!
Üdv! (Hozzáteszem ez a saját véleményem nem a klubé)
> Az említett balatonfüredi kiállításon nem volt 600 mm-nél kisebb ívsugár!!!
Tom, te magad mondtad nekem, hogy a középsô állomási modulon, ahol a vonatok visszafordultak, ott bizony volt. Nem tudom, de lehet, hogy az egy szombathelyi modul volt?
> Mi azért csináltunk 600 mm-s íveket
Megértem. A 600mm-t el tudom fogadni az abszolut minimumnak. Megjegyzem, a német Fremo-sok a 700mm-t írják elô abszolut minimumnak.
Ha valakit érdekel, akkor megírom, hogy nekem hogyan jött ki az 550mm. Elkezdtem a gôzmozdony-modellek futómû-geometriájával számolgatni. Az jött ki, hogy 550mm mellett, ha figyelembe veszed azt, hogy a szélesebb kerék-futófelület és vastagabb rudazat miatt a dugattyúrudak távolsága nem lesz méretarányos, hanem egy kicsit szélesebb, akkor 550mm-es ívsugárra még lehet modellt szerkeszteni úgy, hogy a futókerék az ívben éppen nem érinti a dugattyúrúd-védôcsövet. Nem vagyok abban biztos, hogy ez egészen hosszú gôzmozdonyokra (pl. BR06) is igaz - valószínüleg már nem.
Emellett a merev keretnél is az jön ki, hogy 550mm mellett még meg lehet azt tenni, hogy egy 4 csatlós mozdonymodellnél a két szélsô kerékpárt mereven csapágyazod, a két belsô pedig oldalirányban elcsúszhat. Ilyenkor ennek az oldalirányú elmozdulásnak a mértéke kb. 1mm.
A 700mm mellett az szól, hogy a legtöbb modellvasúti sínrendszer geometriája olyan, hogy a "nem gagyi" kategóriába tartozó váltók effektív ívsugara 700-720mm.
Az utóbbi hozzászólásokban kezd elharapódzni a személyeskedés. Nem tudnánk kultúráltabban, felnőtt emberekhez méltóan, vélt vagy valós sérelmeinket félretéve vitatkozni? Ez a fórum jobbító, klubok közötti együttműködést segítő szándékkal jött létre, nem a lövészárkok szélesítésére. Természetesen akinek nem inge ne vegye magára.
Mivel az én soraimat idézed, -bár semilyen megszólítás vagy legalább a "válasz" hivatkozás használata nem utal erre-, gondolom a mondandód nekem célzod!
Ha megnézted volna az előzményt a hozzászólásomban, láthattad , hogy a Lagyesz vezetőjével társalogtam, ha neked szántam volna, akkor a te hozzászólásodra a "válasz" gomb segítségével neked címeztem volna.
Gondolom ez nekünk szólt, nem értjük miért vagyunk ennyire begyedben.
Nem, ez nem nektek szólt, de ha ti magatokra vettétek, akkor legközelebb olvassátok el pontosabban a hozzászólást. Ha már személyeskedni kell, akkor ez a tapolcai modulnak szólt a 22.5 fokos váltóival, ahova egy vonat se tudott úgy bejárni kitérő irányba, hogy ne siklott volna(néha még egyenesbe se.) Amikor az angolok aggódva követték drága vonataikat a modul mellett és azt látták, hogy gyors mozdulatokkal berántják az állomásra vonatukat, mert valamiért nem megy, akkor én se engedtem el felügyelet nélkül az egyedi, kölcsön motorvonatunkat (MD), melynek az értéke is magas volt, valamint nem 10 munkaóra alatt készűlt. Amikor odaértünk az ominózus helyre, akkor ez a vonat se úszta meg az óvatosságom ellenére se. Én erre gondoltam, de ez valószínűleg a "terem másik végéről nem látszott"!
Én már az elején tartottam, attól, hogy az írott szót könnyen félre lehet érteni és mást belemagyarázni, mint amit az üzenet valójában mondani akar. Hát megtörtént!Így gondoljuk, úgy gondoljuk "Te a valóság pontos másolását gondolog alatta"! Ezért nem megfelelő fórum ez a klubok közötti egyeztetésre. Hozzátenném az 1750mm sugarú ív 1:87-ben még egy 40km/h-s vonalnak se felel meg az igazi vasúton és mi mégis ezt használjuk egy 80/100km/h-s vonalnál.
Úgy véljük egy valódi téma pontos modellezése nem visz elegendő motívumot, témát egy-egy asztalrészletre. Hiszen ez által bekorlátozódik a a vágányzat jellege, ez épületek, fák, bokrok "fűszálak:)" száma. Nem is beszélve a közlekedtethető vonatok számáról, fajtájáról.
Itt kicsit mintha visszatérnénk a tipikus modellező szindrómához, ahol a leárazott dolkoknak mind rá kell férniük az asztalra, mert csak az terepasztal, amin minden négyzet cm-en van valami esemény.
Ha nektek az sértő, hogy a produktumotokat(amiért amúgy minden elismerésem) elemekből álló klubterepasztalnak neveztem, akkor ezekután amit írok, azt magatokra nézve vegyétek semmisnek, nem nektek szólónak.
ha úgy véled a többiek asztala nem megfelelő színvonalú a gördülőállományod futtatására, akkor azt nem teszed fel vagy csak házon belül futtatod.
Ez jól alkalmazható egy modulcsatlakozásokkal ellátott klubterepasztalon(mint a tietek), te döntöd el, hogy kiküldöd e másokhoz a vonatod, vagy a saját körödön futtatod.DE a legtöbb modellező nem azárt épít modult, hogy a saját pályáján vonatozzon(lsd:korábbi hozzászólások), hanem azért mert nem tud saját klubasztalt csinálni, közös játékot akar, vagy az igazi vasútüzemre hasonlító(!) forgalmat.
képzelt el mennyi modul lett volna a balatonfüredi kiállításon ezekkel a feltételekkel.
Előbb utób a mennyiség/minőség arányra is oda kellene figyelni.
Ott volt pl a füredi terem, abba már jövőre sokkal több modult nem lehet bezsúfolni, viszont a jelenlegiek közül több is volt, amelyik az építése óta nem volt karban tartva. A néző nem jegyzi meg a legtöbb modult, hogy melyik is volt tavaly kiállítva. De lehet színesíteni apróbb terep részletek változtatásával is a modulokat. A fűfoltok helyének változtatásával vagy hogy egyik évben van rajta búza mező a másikban zöld rét ugyanazon a helyen stb... ehhez csak fantázia kell.
Mindazonáltal úgy gondolom azt mindenki saját maga dönthesse el milyen modulokat épít,.....
Hát pont ez az, ránk magyarokra jellemző, hogy itt mindenki megmutatja, mindenki jobban tudja és így valahogy sehogy se passzol semmi! Mondjuk én építek egy szív alakú modulkeretet, ahhoz hogy csatlakozik az aki gömb alakú modulkeretet épít?????? Azért van szabvány, hogy mindenki úgy csinálja!Csak azt kellene rögzíteni, ami az alap dolgokhoz szükséges(villamos csatl., csatlakozó felület stb...)a fű szinét én sem akarom (és a szálak számát:))szabványban rögzíteni. Ha egyesek a személyeskedést és megsértődést, valamint a mások helyett gondolkodást félre tennék,akkor az érintettek közösen megegyezve azonos paraméterű egymásssal kompatibilis modulok szabványát beszélhetnék meg de egyre inkább úgy látom, hogy ez csak élőszóban egy klubkonferencián jöhet össze.
.... és hogy azokat elviszi-e egy kiállításra.
Ismerek olyanokat, akik pont a modernizálás és szabályozottság miatt hagyják otthon moduljaikat és modelljeike.
Remélem a hozzászólás, amire válaszoltam nem az egész klub véleményét takarja, mert ha igen az nagyon lelombozna.
Gyurival kell, hogy egyetértsek. Szép-szép, hogy törekedünk a maximális élethűségre, de van egy határ, ha tetszik, ha nem. És ez érvényes a legkisebb otthoni berendezésre, és több klub által szervezett modulos bemutatókra is. Lehet légvárakat építgetni, de egy 1km hosszú vasúti pálya H0-ban cca. 11,5m. Nem mindenhol vannak olyan kicsi állomásközi vonaszakaszok, mint Vecsés, és Vecsés-Kertekalja! Vagyis a rendelkezésare álló hely eléggé behatárolt! Ha egy 2m hosszúmodult H0 veszünk, annak a valóságban mindössze 174m lenne a hossza. Egy hosszabb tehervonat nem fér rá!
Ez az egyik grazi modulokat építő klub honlapjára mutat. A rendelkezésre álló teret gyakorlatilag teljesen kitöltik a modulok. Nézők számára nem marad hely, de nincs is rájuk szükség, hiszen ezt a kiállítást (játszási lehetőséget) a klubtagok saját zsebükből fizették.
egyesek a közúti villamos íveinek megfelelő sugarakat alkalmaznak, és közben hangsúlyozzák, hogy a minél élethűbb környezetre törekszenek
Gondolom ez nekünk szólt, nem értjük miért vagyunk ennyire begyedben.
Való igaz saját asztalrendszerünkön 600mm körüli a minimális ívsugár. Vannak bőségesen 15 fokos váltóink is. Ezek soha nem okoztak semmiféle működési problémát. Azt viszont el kell ismerni valóban szebbek, a nagyobb 1,5 m sugarú ívek. Sajnos a mi lehetőségeink ennek kialakítását nem teszik lehetővé, mint ahogyan annyi más klubnál sem. Az élethű környezet terén lehet hogy nem egyezik a véleményünk. Te a valóság pontos másolását gondolog alatta, ez így rendben van, elismerés érte. Mi egy kicsit másképp gondolkodunk. Úgy véljük egy valódi téma pontos modellezése nem visz elegendő motívumot, témát egy-egy asztalrészletre. Hiszen ez által bekorlátozódik a a vágányzat jellege, ez épületek, fák, bokrok "fűszálak:)" száma. Nem is beszélve a közlekedtethető vonatok számáról, fajtájáról.
Korábban N méretben elkészítettük a felújított Zalalövő állomás modelljét. Méretét tekintve óriásira sikeredett szélessége 1m, hossza 9m volt.
Tulajdonképpeni játékra nincs rajta lehetőség, hiszen a váltókörzet 0 métertől indul, a túloldalonpedig a 9-ik méteren utolsó centijén ér véget. Ehhez képest ha jól emlékszem mindössze 6 vágányos (már régen nem szerepelt kiállításon).
Ha meg valaki a klubtagság megtartása érdekében épít modulasztalt és a hely hiányában az ív kisebbre sikerül mint 1000mm (magyar szabványban ez a legkisebb ívsugár!!!), akkor jobb lenne, hogy azokat az elemeket otthon hagyná!
Ha ezt most komolyan gondoltat, képzelt el mennyi modul lett volna a balatonfüredi kiállításon ezekkel a feltételekkel. Mindazonáltal úgy gondolom azt mindenki saját maga dönthesse el milyen modulokat épít, és hogy azokat elviszi-e egy kiállításra. Legfeljebb te nem csatlakozol hozzá, vagy ha úgy véled a többiek asztala nem megfelelő színvonalú a gördülőállományod futtatására, akkor azt nem teszed fel vagy csak házon belül futtatod.
Nem kellene kategórikusan kitiltani azon modulokat mely az "ajánlott" ívsugarakat, részleteket nem tartja be. Vagy zárjuk ki Szobathelyt vagy aki 15 fokos Pilz váltókat használ, az ívek miatt, vagy valakit, a veszprémi hidat mert az oldala nem egyenes és majdnem 1 méter mély, mert nem kék/fehér vezetéket használt a pálya betáplálására, ugye nem ez a cél?
Azt hiszem kicsit elnagyolod ezeket a problémákat.A modul direkt az otthoni sarokba bepaszírozott körbe-körbe terepasztalok helyett jött létre, ahol valósabb pályarészeket, hosszú egyeneseket és nagy íveket rakunk az állomások közé. Ez kicsit ellaposodott az évek alatt és egyesek a közúti villamos íveinek megfelelő sugarakat alkalmaznak, és közben hangsúlyozzák, hogy a minél élethűbb környezetre törekszenek. Itt a modulüzemhez az itthoni köztudatban szükségesnek tartott fordulóhuroktól eltekintenék, mivel szerintem ennek szabadna az egyetlen helynek, mint a modellüzemhez szükséges elhatárolt területnek kisívsugarunak lennie.
Szombathely részben a zárt rendszere miatt kizárta magát a modulból, ők csak egy felületen biztosítanak csatlakozási lehetőséget a modulelemekből kialakított klubasztalukhoz,de a beérkező modulforgalom nem alkotja szerves részét a zártrendszerű pályájuknak. Szerintem Gergő kicsit gondold át újból!
Rézgaras!
A mi moduljainkra bármikor hozhatod a járműveid, ugyanis nálunk a minimális ívsugár 1750mm.
Most az egyszer hozzá is merészelek szólni. Az lenne a tiszteletteljes megjegyzésem, hogyha a modulszabvány kérdéseket itt tárgyaljátok meg, akkor az megint egy olyan dolog lesz, amirôl csak a klubok tudnak. Vagy már eldöntött tény, hogy "magánemberek" a modulos tevékenységben ne is vegyenek részt?
Nem, nem, nem!!!!
Nem így gondoltam.....!
Csupán azt szeretném, ha ez a topik nem hígulna fel mindenféle - nem a témához szorosan kapcsolódó - csevejekkel....
Remélem nem gondolod, hogy Téged, és a hozzád hasonló komolysággal, szakértelemmel rendelkező modellezőket nem látom itt, ezen a fórumon szívesen?
Sőőőőt!
Nagyon is számítok a véleményükre, tapasztalatukra!
Az én modelljeim 550mm-es minimális ívsugárra készülnek. Ennek több oka van, ebbe most nem megyek bele. Amikor a 342-es 2 évvel ezelôtt a füredi kiállításon futott, bizony kisiklott pont azon a részen, ahol nem volt meg a minimális ívsugár.
Akkor itt most valami más baj van! Az említett balatonfüredi kiállításon nem volt 600 mm-nél kisebb ívsugár!!!
Ezt biztosra tudom, mert én is dolgoztam a modulok építésén!
Lehet beszélni itt bőven a minimális ívsugárról. Mi azért csináltunk 600 mm-s íveket, mert sajnos nem tudunk kifizetni egy sportcsarnokot minden kiállításunkra. Kisebb teremben pedig nem nagyon férünk el nagy sugarú ívekkel. Vagy lehet, hogy elférnénk, de a látogató már nem!
> Nem kellene kategórikusan kitiltani azon modulokat mely az "ajánlott" ívsugarakat, részleteket nem tartja be.
Szerintem ez egy igen kényes kérdés. Ugyanis ha ezt egyeseknek megengeded, akkor a többiek miért használnak nagyobb ívsugarakat? Csak a szépség miatt?
Engem ez azért érdekel, mert többször is volt bajom ezzel. Az én modelljeim 550mm-es minimális ívsugárra készülnek. Ennek több oka van, ebbe most nem megyek bele. Amikor a 342-es 2 évvel ezelôtt a füredi kiállításon futott, bizony kisiklott pont azon a részen, ahol nem volt meg a minimális ívsugár. A harmadik kisiklásnál aztán levették... A pécsi modulasztalnak pedig a fordulóhurkai épültek kisebb ívsugárral.
Persze lehet azt mondani. hogy "nekünk így is jó"...
Az ezek közötti csatlakoztatás , ha a magasság megegyezik elég egyszerűen megoldható úgynevezett átmenő modulokkal, melyek csatlakozó feleületei különbözőek, és az adott szabványnak megfelelőek. (sőt egyes szabványok erre buzdítanak is.)
2001-ben Veszprémben megrendezett nemzetközi kiállításunk megrendezéséhez felmerült 2 db csatlakozó modul építése. Ezen a kiállításon már részt vettek az Angol és Holland barátaink. Ők EUROTRACK szabvány modult hoztak magukkal. Ehhez kellett csatlakoztatnunk a mi moduljainkat. Ekkor készűltek a mellékelt képen látható modulok. Balatonfüreden is az egyik modul felhasználásával sikerült csatlakoztatni a két rendszert. Egyébként ezeket rendszeresen felhasználjuk kiállításainkon. Egy elég érdekes kombinációt ad a modulrendszernek. Most kezdünk csinálni 2 db EUROTRACK modult, amit a két modul közé be tudunk majd építeni, illetve azokat visszük majd a további EUROTRACK kiállításokra.
A két csatlakozó modul a modulrendszerünkbe építve.
(ALOE) A H0 Magyar Szabvány mechanikailag (előlapok, felépítés) megegyezik a MOROP német modellszabványával, ugyanis anno az volt a kiindulóalap. Tehát azzal biztosan csatlakoztatható.
Ezenkívül igen sok modulszabvány létezik pl a német Nord-modul, a Fremo, Eurotrack, amerikai szabványok, stb.
Az ezek közötti csatlakoztatás , ha a magasság megegyezik elég egyszerűen megoldható úgynevezett átmenő modulokkal, melyek csatlakozó feleületei különbözőek, és az adott szabványnak megfelelőek. (sőt egyes szabványok erre buzdítanak is.) Az elektromos csatlakoztatás már nehezebben lehet megoldani, esetlegesen elég bonyolult elektromos megoldásokat igényelhet.
Nem kellene kategórikusan kitiltani azon modulokat mely az "ajánlott" ívsugarakat, részleteket nem tartja be. Vagy zárjuk ki Szobathelyt vagy aki 15 fokos Pilz váltókat használ, az ívek miatt, vagy valakit, a veszprémi hidat mert az oldala nem egyenes és majdnem 1 méter mély, mert nem kék/fehér vezetéket használt a pálya betáplálására, ugye nem ez a cél?
A szabvány csak a csatlakozó felületeket köti meg a többi részben igen nagy szabadságot ad az építőnek. És szerintem ez így van jól.