A műszaki tartalmakra nem vonatkozik a terjesztés limitálása,mert egyébként még kerék sem lenne.
Nem vadonatúj autókról beszélünk,hanem már nem gyártott szabadalom és egyéb védelem alatt nem álló szakirodalomról.
Aki lemásolja elég sokat dolgozik vele és ezzel eszembe sincs védeni,de igazán kárt nem tesz vele.
A másik meg kb. egy könyv árából valakit kihasználva átverve egy könyvtárnyi könyvhöz jutott olyantól aki valószínű nem tudta mmilyen érték van a birtokában és a másik,hogy meg volt szorulva.Nekem utóbbi kevésbé szimpatikus.Egyébként vettem már ilyen és olyan szakirodalmat is.
Valamit még nem találtam meg könyv formájában értelmes áron,de ha meg lesz meg veszem,mert még is csak a könyv az igazi.
Viszont hamár említed aképet,rajzot 705-ös Csepel műszerfalról nincs véletlenül valamid?
Kevered a fogalmakat. Én nem arról beszéltem, illetve nem arra vagyok kíváncsi, hogy valaki másolhat-e és mit.
Itt ugyanis nem arról van szó, hogy másolt, hanem arról, hogy ezt saját üzleti célra használja fel.
Ne keverjük már a saját célra másolást, és a nagy sorozatban, üzleti céllal törénő másolást!
Márpedig itt az utóbbiról van szó. Azonkívül, ha már lehúzás: szerinted az, aki egy katalógust - akár PDF-file alakjában is -többször ad el, miközben maga a törzsanyag soha el nem hagyja a kezét, az mennyivel kisebb lehúzás, mint az -megjegyezve, de egyet nem értve vele - aki a könyvet adja el, a benne lévő információk tehát nem maradnak a birtokában?
Sőt, ha már ezt teszi, legalább ne írná oda, hogy a terjesztés jogával (nem másolás, terjesztés) rendelkezik.
Az más kérdés, hogy az, aki a könyveket árulja, mennyiért teszi. Valamit ugyanis annyiért lehet eladni, amennyiért azt megveszik. Ha 15000 ft-ot adnak érte,akkor neki jó, ha nem, hát így járt. Persze, mindig van, aki a kevest is sokallja, és egyből "lehúzás"-t kiált, lelke rajta, de a lényegen nem változtat.
Én nem árulom a dolgaimat, de nagyon szívesen segítek bárkinek, ha adat-kép, rajz, vagy egyéb kell belőlük. Sajnos, volt, aki "elfelejtette" visszahozni a kölcsönadott "istenbizonyvisszahozomcsaklemásolom" katalógust, amit aztán -hogy-hogy nem - viszontláttam egy aukciós portálon. Az mennyivel genyább eljárás, mint az említett "lehúzós"? Semmivel, sőt.
A műszaki szakirodalom szabadon másolásáról meg kérdezd meg az autógyárak műszaki osztályait.
Kíváncsi vagyok kapsz-e szabadon másolható EPC-t, vagy bármilyen gyári alkatrészkatalógust. A Volvo pl csak és kizárólag a saját forgalmazóinak adja ki azt a katalógust, amelyből egzakt módon azonosíthatod az autókat, és csak ők kapnak frissítést hozzá rendszeresen. Létezik másolt, feltört katalógus is a típushoz, de azzal keményen megszenvedsz, ha azt használod. Az oroszok a nagymesterek ebben, ők pl hozzád hasonlóan tágan értelmezik a műszaki szakirodalom szabadon másolását - szinte nincs gyári program, amit nem lehet náluk megkapni.Aztán, ha bemégy a boltba, mondjuk motoralkatrészt venni a kocsidhoz, lehet, hogy kétszer-háromszor is visszamégy, mire jót kapsz.
Minden műszaki szakirodalom szabadom másolható,azt senkinek nincs joga korlátozni.
Tehát elvileg bárki beszkennelheti és árulhatja,nem kis meló pár száz oldalt behúzni. Aki az eredeti könyveket árulja azért a pénzért inkább lehúzás mint korrekt üzlet.
Ha nem tudnék konkrét sztoriról ilyen könyvek eladása kapcsán -most nem jegyezném meg. Igen, a kereskedő az kereskedő. De, hogy ezeknek könyveknek a megvásrlásánál az antikos 500 Ft-ot alkudozzon visszaélve az eladó helyzetével - nos - és nem leértkelve amúgy az igen értékes, fennmaradt műszaki dokumentációt, de megvenni sz-ért hu -ért és 10, 12-szeres áron adni........eredeti igazi, gusztustalan, kizsákmányolás!
Megnéztem, azóta azon tűnődök, kössek-e biztosítást a mellettem lévő polcon levő könyvekre, katalógusokra.Ezeket az árakat látva egy kisebb vagyont nézek minden reggel, mikor kinézek a fejemből:-)
Azért az érdekelne, hogyan szerezte meg a jogokat a terjesztéshez, lévén a kiadó cégeket ma már papíron is lehetetlen megtalálni, azt meg nem hinném, hogy mindegyik a saját szellemi terméke.
Üdv mindenkinek . Bocsika szaki hallom sikerült a bodé vásárlás nagyon örülök neki milyen állapotú az alja ? Rakhatnál fel képeket ha csináltál? Ja ha végre lesz olyan ominózus lámpám akkor lesz neked is !