Ha emlékeztek pont ezért tüntettek tavaly anno a motorosok Hősök terén, hogy nekik ugyan annyi vagy több "súlyadót" kell fizetni, mint egy 1,2 tonnás autónak!
Ha jól emlékszem új autó esetén 230 Ft/KW ami az autó idősödésével folyamatosan csökken.Valahol egyszer találtam egy ilyen táblázatot, akkor ki is számoltan, hogy a diesel Rióra egy évra 24 ezr Ft körül lesz a "súlyadó"
Az adó miatt van a 90LE-s. A motor ugyanaz csak kisebb a tubónyomás ezért nem változó geometriás turbó és mivel a kisebb nyoás miatt nem melegszik annyira a levegő nincs intercooler. Ugyanígy van VW-nél és a franciáknál is. Németországban azért olcsóbb a kissebbik mert az adó kisebb. Nálunk az adó ugyanannyi ezért nem sokkal lenne olcsóbb a kisebb teljesítményű.
Én láttam olyan német honlapot, ahol "erölködés nélkül" chippeltek egy alapban 110 Le-s 1.5 CRDi Rióból 131 Le-t!
Nagyon tág tűréshatárok között mozognak ezek a motorok! Persze az ésszerűség szem előtt tartásával! Csak nehéz olyan tuningot(szakembert) találni, akik tényleg a sotfverhez nyúlnak hozzá a gyár által megadott adatokkal dolgozva tűréshatáron belül!Az ilyen "ISO minősítésű" tuningosok munkáira általában érvényes a gyári gari is.
A legtöbb (olcsó 30-40-50 ezer Ft) tuningbox a motor érzékelőit csapja be és így növel a teljesítményen. A Riós topikban sok szó volt erről.
Nem nagyon lehet eltérés a váltók között, mert mindkét motorra 6200-as fordulatra írják a max. teljesítményt, és a végsebessségük is közel ugyanannyi. Nyomatékcsúcsa viszont még később van az 1.6-osnak.
Tudom hogy hülyén hangzik de több esetben bizonyított dolog az hogy a nagyobb motorral kevesebbet is fogyaszthat egy bizonyos típus. Mert ugye a nagyobb hengerűrtartalom könyebben boldogul a teherrel. Persze itt most nem hatalmas ccm különbségekkel kapcsolatban említhető ez, de az alsó középkategóriában nem ritkaság.
"...eleve furcsállottam, hogy az 1.6-osra kisebb fogyasztásokat írtak, mint az 1.4-esre..."
Ez akár attól is lehet, hogy a kisebb motor nagyobb erölködéssel (magasabb fordulaton) tudja megmozgatni az autót. Nyomatékkal takarékosabban lehet autózni. (Elvben).
Nem csak a közvetlen versenytársakat néztem, hanem azokat a kocsikat, amit részemre szóba jöhetnek. A Lacetti fogyasztását pedig a honlapjukról szedtem. Ahol persze eleve furcsállottam, hogy az 1.6-osra kisebb fogyasztásokat írtak, mint az 1.4-esre
Na szóval nem mintha az én gépem olyan öreg lenne, de más motivációk is vannak a háttérben, ezeket nem vetném a fórumra... :) Majd talán egy következő tali alkalmával... :)
Egyébként maximálisan egyetértek a döntéseddel és ha nem 1 éves autóban ülnék akkor szerintem ugyanezt a lépést én is megtenném amire most kend készül.
Egyébként nem szeretnék itt off-olni de feltettem Neked egy kérdést "ott" :o)))
Jól teszed hogy összehasonlítod a versenytársakkal a cee'd-et, de vannak dolgok amiket nem értek.
A Skoda Fabia erősen nem ez a méretkategória tehát összehasonlítás szempontjából nem mérvadó, szemben a P307-essel amit Te kikerülsz, de alapvetően sokkal inkább hasonlítható ehhez mint a Fabia.
A Lacetti infoid nem tudom honnan származnak, de erről a 10 literes városi fogyasztásról a fórumozók zöme másként vélekedik.
Azt ugye tudjuk, hogy az 1.6-os CRDi kétféle motorral jön ki - a német honlapon már így is van - 90 és 115 Le-s motorral. Mivel abban egyetérthetünk, hogy a Kia nem gyárt "kétféle" 1.6-os dieselt felmerül a kérdés, hogy hogyan változtatják a teljesítményt?
Softveresen, vagy ami a legegyszerűbb a diselnél hozzányulnak a turbonyomáshoz?
A másik ami szintén csak gondolatjáték és teljesen hipotetikus részemről, a 115 Le- "nyomják le", vagy a 90 Le-t "huzzák fel"?
A "két motor" teljesítménye a német ( http://www.kia4u.de/modelle/ceed/index.php) honlap szerint a következő:
1.6 CRDI (115) 115 Le 255 Nm 1.6 CRDi (90) 90 Le 235 Nm
Ahogy látom a honlapjukon egyébként a németeknél most hétvégén lesz a nyilt hétvége! :)
Nos erre még várni kell, amíg lecseng a 0km-es alig van még az utakon korszak... komolyabb tapasztalatok pár hónap múlva várhatóak... addig meg annyit tehetsz, hogy elmész egy szalonba és kipróbálod magad, megnézed, tesztvezeted, meg ilyenek... akkor saját magadnak lehetnek legalább első benyomásai, mert tapasztalatnak ezt még nyilván nem lehet nevezni... :)
Valamelyik tesztben olvastam az 1.4 benzinesről, ott azt írta az újságíró - ha jól emlékszem - hogy 4000-nél pont 130-al megy, de ott sem nem üvölt még hanem kulturált a járása.