A gépem vállalati proxy mögött csücsül. Hogyan mondom meg parancssorban, hogy használja a proxy-t? Most nem megy a wget, apt-get, semmi, mert nem látnak ki a netre. export HTTP_PROXY=http://proxy.gep:port megvolt, de semmi eredménye. Mit baltázok el?
Felrektam a bagjot es nagyon jonak nez ki,tobb linuxxal osszehasonlitva. Par kerdesem lenne:
Hol a gyari kernel forras ,mert a ../src-br nem talalom ,csak valami felemas adatot ?
Hogy lehet megoldani a titkositott filerendszert ( ez kene nagyon) ,amit a suse alapban felkinal ? A mosttani chip valami KGpg programot ir,de nem talaltam a suse lemezeken. Bootolaskor es kernel forrasokban is talalkoztam mar sawfish megnevezessel,de azt se talaltam. Nagyon jo lenne pedig, csupan ez hianyzik egyenlore nagyon.
A grub-ot hogy lehet konfiguralni ? Meg a suse alatt probalkoztam kernel forditassal ,de nem tudtam rendesen beloni. A lilonal nem volt ilyen gond.Probaltam beirni a grub configba az uj kernel is ,vallaszthatonak ,el is indult ,de nem mindent talalt meg, fuggoseg gondok ,stb. Sot meg a regi sem jott be utana rendesen.
Kosz elore is ,netem nincs,lehet par het mulva reagalok csak ,de addig is kosz.
Nagyon osszehoztak ezt az uhu-t.
Az a baj, hogy nem tudom pontosan behatárolni, mert az nVidia-t és egyébb programokat frissítettem és amikor kiléptem vettem észre,hogy a kikapcsolás alatt már az említett karakterekkel kommunikál. Újra bekapcsoltam induláskor jók a karakterek,de kikapcsnál megint rosszak. Utána újra bekapcs és néztem meg a szöveges consolt és azon is rosszak, és ez van már két napja.
Sziasztok !
Lehet ,hogy nagyun buta kérdést teszek fel de én kezdő létemre nem tudom megoldani.
A rendszerem :
Uhu 1.1 (Kamion)
kernel:2.4.27-7
A video kártya drivert frissítettem (nVidia) a talált leírás alapján és a szöveges consolon(ctrl+alt+F1) meghülyültek az ékezetes betük./eddig rendesen működtek/Minden segítséget szívesen fogadok.Előre is köszi.
Jah, az OO nemtom mér nem megy gyorsabban...fogalmam sincs...bár az a 128 mega nem vmi sok...
Az asztalin meg a wint?l féltsd az adataid, ne magadtól!!! Ide is beírom, nem baj ha antireklám:
Nekem a zixpé szónélkül gyalult 50 gigányi mp3-at és filmet egy scandisk folyamán a D-r?l, mert szte nem voltak az adatok jók! 2 nap volt még a naggyát helyre állítottam...mindent sajna nem tudtam...Azonkívül notebooknál a télen láttam az acpi miatt szétfagyó zixpé, hogy küldte el a gépet...2 notebookot is cseréltettek az ismer?seim, mindkett?nél ez volt a hiba! Persze, az már az ? hibájuk volt, hogy a standby állapotban lefagyó wint nem kontrolálták és kb 1 éjjelt ment vmiért ( tudja a dózer, hogy miért )a hdd, mint a motolla úgy pörgött, reggelre a vinyónak annyi volt...:)
De a linuxom ilyet még nem tett!
kernel (hd0,4)/boot/bzImage root=/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5 init 3
Azt jelenti, hogy a primeri master vinyod 5-ös számú particiojáról bootol ( nem az 5.-ik partició, hanem az 5-ös számú!!), a bzImage-d a /boot könyvtáradban van - mivel az uhu ezt a dev fájlrendszert használja - utána jön a root elérési uta...itt állhatna /dev/hda5 is, ez esetben kiírná a paramétereket stb, amit a legtöbb disztri ki is ír...nem hiszem, hogy szükséged lenne rá. Kernel forgatáskor kell ezt a dev dolgot is csak tudni, mert különben nem indul el a kernel...az init 3-om, meg az hogy 3-as futasi rendszeren indulsz..
Másik oprendszernél, ha linux, akkor simán beírod, ami az elérési útja a bzImage-nek vagy a vmlinuz-nak...Win-nél, nemtom...nem is érdekel..
Ha nem is voltam pontos, guruk ne vegyétek le a fejem! De kb ennyit jelent...
Sztem, amíg nem merülsz bele, addig hagyd ezeket a dolgokat ahogy vannak!
Köszönöm szépen! Erre magamtól elég nehézkesen jöttem volna rá.
Ezek az értékek vajon mit jelenthetnek: kernel (hd0,4)/boot/bzImage root=/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5 init 3
initrd (hd0,4)/boot/initrd Csak azért, mert ha esetleg egy másik oprendszert akarok telepíteni, akkor miként kell hozzáadni egy újabb bekezdést.
A gép egy IBM 390X laptop, PIII 450 Mhz, 128 RAM, 11GB winch. Az OO windows alatt kifogástalanul és gyorsan működik.
Az asztali gépemre azért nem telepítettem Linuxot, mert féltettem az adataimat, na nem annyira a Linuxtól, hanem inkább saját magamtól :)
title UHU-Linux
kernel (hd0,4)/boot/bzImage root=/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5 init 3
initrd (hd0,4)/boot/initrd
title pomm
kernel (hd0,4)/boot/pomm root=/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5 init 3
title Mem\x{02D8}riateszt
kernel (hd0,4)/boot/memtest.bin
Így néz ki. A timeout értékét változtatva változik a várakozási id? ( másodpercben )
A default értéke pedig az inditandó soré. Az els? sor a 0. Ha én a pomm-ot szeretném alapból indítani, akkor a default értékét egyre kéne változtatnom..
Ha leírnád, hogy milyen a vas, esetleg lehetne válaszolni az OO kérdésre is, de csak ebb?l, hogy kifayg....lövésem sincs!
Föltelepítettem az UHU Linuxot és és meglehetősen tetszik, bár kissé lassú.
Problémáim:
- Nem megy az Open Office (és még pár másik program), illetve elindul de másfél perc töltődés után le is fagy... Olyat ne mondjatok, hogy bővítsek memóriát, mert ez egyelőre nem lehetséges.
- Nem tudom hol kell beállítani, hogy a Grub melyik oprendszert indítsa alaprételmezettként, illetve mennyi legyen a várakozási idő.
- Készítettem swap disket a pqmagic-al, mielőtt föltelepítettem volna a Linuxot, de úgy tűnik nem használja. Hol kell beállítani, hogy kihasználja?
Elnézést, ha már megválaszolt kérdéseket tettem fel...
hmmm.. alakul. már látok /dev/ideraid könyvtárat. viszont érdekes módon nem a raid-en levő winyót, hanem a hda, hda1 és hda2 van benne (ami a boot winyóm. A mountba is bekerül /mnt/disk2 vagy ilyesmi néven, és a linux gyökerét látom benne. még csiszolok rajta. eddig úgy tűnik, az volt az alapgond, hogy modulként lettek betöltve és nem volt befordítva a kernelbe. szólok, ha sikerül (ha nem, akkor is :) )
Péládául: nem töltötted be a raid-ügyben illetékes kernel-modulokat... betöltötted, de más device-ként kellene őket használni...
Például nézd meg a /usr/src/linux/Documetation/devices.txt -ben... vagy az ATA-RAID HOWTO -ban
Tönkrement az egerem, ezért vettem egy újat, egy olyan PS/2-est, amihez volt egy soros adapter. (azért kellett, mert laptopom van és a külső billentyűzetet is néha rákötöm az egyetlen PS/2 portra).
Ezért átállítottam az UHU-ban az egeret soros portra. Hülyéskedett a rendszer, ezért visszatértem a PS/2 portos egére.
Most az a gond, hogy nem reagál az UHU a PS/2 egérre, de még a tapipadra se. Ezért semmit sem tudok csinálni, azon kivül, hogy megadom a felhasználónevet, meg a jelszót, mert nem tudok visszatérni a vezérlőközpontba, hogy visszaállítsam az egeret PS/2 -es portra. Még kilépni sem tudok a UHU-ból normálisan, hanem ki kell nyomni a szemét a gépnek.
Most mit csinálja, hogy újra működjön az egerem.
a valódi scsi és a scsi-emuláció kizárja egymást. ez igaz?
Nem igaz, a scsi-emuláció csak annyit csinál hogy a kernel general scsi vezérlőjével beszélget, imitál egy scsi eszközt, emellett a valódi scsi eszközök is működnek minden további nélkül.
az uhu alatt a dev/hda csak egy link a /dev/ide/host0/satöbbire.
gondolom, a hde-nek is valami linknek kéne lennie pl a /dev/scsi/akármi-re, vagy /dev/raid/mittoménmire.
Nem lehet, hogy az a gond, hogy scsi-emuláció van, a cd-író miatt? eccer hallottam egy olyat, hogy a valódi scsi és a scsi-emuláció kizárja egymást. ez igaz?
bocs, ha túl lámákat kérdezek. :) ebben a részben nem vagyok otthon.