Házépítés alapozás vállalása nélkül? Ez egy olyan "komoly" kivitelező lehet, mint aki nekem építette a házunkat. Nem győzzük rendbehozni azt a sok kisebb-nagyobb hibát, amit ősszegányoltak.
Én megértem a gondodat, mert mi is megnéztünk minimum 40 házat mire megvettük a miénket és így is kompromisszumot kellett kötni illetve bevállalni kockázatokat, de amit Kömkel ír az igenis valós veszély és tényleg csak úgy érdemes gondolkodnom abban a házban ha ezeket a dolgokat megcsináltatod rajta, ami lehet, hogy a végösszegen dob 1 M Ft-ot és még akkor sem lehetsz majd biztos benne, hogy tökéletes megoldásod van.
Most így nincs előttem képben, hogy mi is alap probléma. Az a gond, hogy felülnézetből nem szabályos téglalap alakú a helyiség? Vagy ez nem különálló helyiség, hanem a fürdőszobával egybeépített?
A probléma az, hogy az alsó sor tégla terepszint alatt van, ebből következően talajnedvesség (is) éri. Mivel nincs felhajtott vizszigetelés, a tégla kapillárisan fel tudja (és fel is szivja) a talajból a nedvességet, ebből fakadóan fagy le róla állandóan a külső vakolat.
Nem véletlenül nem javasolt vázkerámiából a kerités épitése, nézz meg egy pár éves ilyen falat, levelesen fagy szét a tégla. Most képzeld el, hogy ez az alsó sora a házadnak.
Tökmindegy, hogy most milyen, mert ez a hatás kvázi állandó marad, és pár év alatt "megeszi" a téglát.
Amennyiben van válla az alapozásnak/pincefalnak, tehát a függőleges vizszigetelést le lehet hajtani rá, azaz adni egy kvázi jó vizzárást oldalról és felszivódó nedvesség ellen alulról a téglának, akkor meg lehet csinálni időtállóra.
Ennél többet nem lehet látatlanban mondani róla.
De azt tudnod kell, hogy az ilyen szigeteléshez kell rendes vakolt felület, kellősités, SBS-modifikált bitumenes lemez, és legalább félig-meddig szakértelem (inkább gyakorlatnak hivnám), hogy rendesen fel lehessen rakni.
A vakolás mondjuk 2500 Ft/m2, a vizszigetelés anyaggal együtt 3000 Ft/m2, plusz a földmunka.
De ha már ez elkészül, akkor érdemes odarakni XPS hőszigetelést, valamint drénlemezt is.
Szóval földmunka nélkül lazán elmegy 10-12e Ft méterenként erre.
Mert ennek végre az elrendezése olyan ami nekem megfelelne, és árban megfizethetőnek tűnik.
Persze nyilván ha kiderül, hogy közben az alapozása miatt meg egy kisebb vagyont még rá kell költeni, nyilván nem éri meg.
Csakhogy már elég régóta keresgélek megfelelő házat a korlátos pénztárcámhoz mérten, és a végére mindig kiderült, hogy olyan problémás, hogy a túl szép hogy igaz legyen kategória :(
Ebben már évtizedek óta éldegélnek a lakók, és laikus szemmel úgy tűnik, hogy nem probléma. De szakember véleménye nélkül nem vágok bele.
Van egy pince a ház egy része alatt, ahol a kazán van. Az száraznak tűnik. Ha ázna a ház alulról, már gondolom a pince meg minden más dohosodna.
Amit előtte írtál, ha megvenném, kb első lenne, hogy betakarnám az egészet, tehát a téglát nem érné többet az eső. Meg az is évek óta úgy lehet, és egyelőre nem tűnik széthullónak. Mármint a tégla.
Sőt azért is gondolom, hogy talán annyira nem vészes a helyzet, mert belül a falakat nem tegnapelőtt festették ki, a padló sem fullosan új, és nem láttam felázást sehol belülről.
- körbeásni az épületet, 1 méteren túli részre vagy rézsűt kialakitani, vagy mini-támfalat rakni. Mivel azt irod, hogy mindenhonnan oda folyik a viz, a támfal jobb megoldás, de akkor a túloldalára kellene rakni egy szivárgót körbe, kulékaviccsal.
- az épület mellől el kell vezetni a csapóeső vizét, magyarul egy járdát, vagy valami burkolatot rakni, külső szélen folyókával
- mindezektől függetlenül illene legalább XPS-t felrakni a fal alsó részére, természetesen az lenne a legjobb, ha az alapra is jutna, vizszigeteléssel együtt
Amig nem tártad fel az alapot, és nincs róla egy metszeti rajz, ezeket nem igazán lehet megmondani. A legeslegfontosabb kérdés az, hogy az alapozás-fal között van-e egyáltalán bitumenes lemez vizszigetelés. Ha nincs, akkor totálisan reménytelen az épület, mert az utólagos vizszigetelés horror áras.
Szóval kérd meg az eladót, hogy had ássatok valahol az alap mellett egy kutatógödröt, amiben lehet látni az alap-fal kapcsolatát, valamint az alapozás milyenségét, mélységét, és a talaj szerkezetét.
Nálam nem ilyen drasztikus a helyzet, de a bejáratnál az eredeti 2 lépcsőfokból csak egy maradt. A falak mellett megbontva a járdát, csak a fal és a járda közé volt szorítva némi szigetelés (nem összedolgozva a vízszintessel), ami nagyjából nem ért semmit, mert kapillárisan felvitte a vizet a lábazatra.
Én a ház két oldalán mély kavicsréteget raktam le, a vízszigetelés alá ér, és a kavics alatt drénlemez van kifelé lejtetve (sőt a drénlemez alá az egyik oldalon még szigetelést is fektettem a maradékokból), annak a szélén pedig dréncső szedi ösze a vizet és vezeti el. Persze a lábazatra meg került jó sok szigetelés, így ha kicsit vizesedik is, nem fagy szét.
De ezekben a kérdésekben Kömkel a szakértő, rá hallgathatsz, én csak minimalizáltam a kárt... :)
Azzal van a gond, hogy a NEM fagyálló tégla a talajszint alatt van, viz és hőszigetelés nélkül.
Amennyiben igy alakul, a lábazatra függőleges vizszigetelést kell rakni, és felhajtani a terepszint+30 cm-ig minimum, és ezt a fal alatti vizszigeteléssel is össze kell kötni. Valamint zártcellás hőszigeteléssel ellátni.
A régen épült házak alapozása nem sik felületű, mert az alapárkot egyszerűen teleöntötték betonnal. Emiatt gyakorlatilag ha körbe is ásnád, lehetetlenség levizszigetelni, mert nem tudsz neki megfelelő tapadófelületet biztositani (elvileg sikba vakolással lehet, de belátható,hogy eszetlenül sok munka lenne).
A külső vakolat is azért potyog le, mert a csapóeső le tudja áztatni, télen pedig a fagy megdolgozza. Ázás nem látszódik, mert ki tud szellőzni a tégla, viszont amikor már a vakolat sem védi, és a tégla fog megázni egy durva fagyban, akkor már szerkezeti károk is keletkeznek idővel.
Szóval nagyon nem ajánlott kategória az épület.
Esetlegesen az épület körül 1 méteres sávban lehetne tereprendezést csinálni körben, de az alapozását akkor is fel kellene tárni legalább egy helyen.
Mondták, hogy töltögették időközben, na de ilyenkor mi a megoldás? Szedjem vissza a földet? Így is a hátsó szomszéd felől lejjebb van a telek. Utca felé lejt, de ha kimélyítem, akkor gödör lesz, mert most van egy szintben az utcával és onnan nem lejt tovább:S
Ami zavar és gyanús, a sokéves járda a ház mellett a bejárati ajtóig, ami magasabban van mint a ház belső padlószintje.
Lenne egy családiház, amit megnéztem, és esetleg megvennék. Tanácsot kérnék, mert kívülről elég neccesnek tűnik. Elvileg a 70-es évek körül épült, részben a régi, félig lebontott ház lett kibővítve. Belülről stabilnak tűnik, szép tágas helységek vannak.
Kívülről elég kétséges. A vakolat körben potyog, de nem tűnik vizesnek.
Ami nagyon aggaszt, és kérdéses az az alap.
Amit láttam, és nem tudok megítélni, és erre kérnék választ:
A lakás padlószintje szinte alacsonyabban van, mint a ház körül a kert, a föld. A vakolatpotyogás miatt kilátszik körben a b30-as tégla, de alapot nem látok. A kaputól a bejáratig évtizedekkel ezelőtt készült járdabeton magasabban van, mint az előszoba, ill. az egész ház járófelülete.
Mekkora lutri, hogy az egész alapozás gázos, és milyen problémákat illetve költségeket idézhet elő?
Én a fatárolóm tetejét ezen szempontok miatt lejtettem a telkemen befelé,csatornához bármikor hozzáférek(IBC tartályba bevezetve a csapadékvíz),ráadásul így a déli a magasabb oldal ami faszárítás ügyben nem hátrány.
Kivitelezhető minden gond nélkül, de a lefolyó csapadékviz-csővezetéket hőszigeteld le, amennyiben fűtetlen a melléképület, mert ha jégdugó keletkezik benne, akkor értelemszerűen nem tud lefolyni semmi.
Filóztam,hogy reagáljak-e,de aztán úgy gondoltam ez egy Fórum és ennek ez feladata.A "szerénységet "Én úgy gondoltam ,hogy az velünk laikusokkal bevállalható ! Pláne ha ez a szakmád, és a SZAKIK között vagy ott már nem kell "szerénynek"lenned és ott kell megmutatnod,hogy milyen "tökös"gyerek vagy .Hidd el Én elfogadom az ész osztást ,és tanulok is belőle csak a stílus legyen korrekt.
Melléképületet szeretnék építeni, és nem tudom, hogyan oldjam meg a tetőn összegyűlő csapadékvíz elvezetést.
Az épület a telkünk sarkába épülne, egy már meglévő melléképület mellé, mögötte és mellette is szomszéd van.
A féltető a hátsó szomszéd felé fog lejteni ezért ezen az oldalon lesz a eresz kialakítva, viszont a csatorna lejövő ágát az oldalsó szomszéd felől kellene előrehozni a Mi telkünkre, de ez nem megoldható, mert a szomszéd felől tűzfalasra kell kialakítani az épületet, vagyis nem lóghat át semmi sem a szomszédba.
Arra gondoltam, hogy az épületen belül vezetném előre az csatornát.
Szerintetek ez kivitelezhető, vagy valami más megoldáson gondolkozzam?
Igen, erről már hallottam... annyira abszurd az egész, hogy csak igaz lehet. Ilyenkor ugye köteleznek, hogy saját költségen tárjam fel... de mi van, ha inkább elállok az egész építkezéstől?
Köszi... ez aztán a jó hír. Külön öröm, hogy ilyen olcsó. Remélem ezért a pénzért kiássa nekem az alapot...
Mi számít egyébként földmunkának? Ha kerítést csinálok, akkor jön majd megint? :)
Vicc ez az egész. Pár üres telek van már csak, sehol semmit nem találtak eddig... jó lenne tudni, miért gondolják úgy, hogy meg kell szoptani azt a pár embert, aki eddig nem építkezett...