Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
Amennyiben a tenyésztő azt a listát tartja etalonnak, persze hogy azt teszi fel, hogy italiener. Az mondjuk tényleg komolyan érdekelne, hogyha két fajtáról beszélünk, miért nincs fenn a németek ultraperfekt listáján a fehér leghorn?! Kétlem, hogy Németországban ne tartana senki.
Továbbra is csak arról vagyok meggyőzve, hogy szerepel így is úgy is a fajta. Nálunk csak a fehéreket mondják leghornnank, az angoloknál az összes színváltozatot(lásd Feathersite), de máshol megkülönböztetik az amerikai típusú leghornt, ami viszont nincs önálló fajtaként elismerve.
A belgáknál elismert még a sárga szin is és folytathatnám a határokat átívelő nagy kiállítási szokásokat , de részemröl .... inkább "abbafejezem" , mert nem a vita gerjesztése volt a cél .
Ez az oldal pont azt bizonyítja, hogy nem két fajta a fehér leghorn, meg a fehér itáliai, hanem egy, tehát szinonímái egymásnak. Megnyitottam a PDF részt, ahol az általuk nyilvántartott fajtáknál felsorolják a színeket. Olyan, hogy leghorn fajta (pont ezért) nem szerepel a listában, az Italiener-nél meg ott a fehér szín. A belinkelt képeiddel tulképp ugyanezt bizonyítod.:)
Természetessen : Többek között (unter anderem) ... Der Bund Deutscher Rassegeflügelzüchter (BDRG) wurde im Jahr 1881 gegründet . Der Verein mit Sitz in Offenbach am Mein hat 180.000 Mitglieder in mehr als 4.600 örtlichen Vereinen und ist nach eigenen Angaben der weltweit führende Verband zur Rassegeflülelzucht ....
Talán a legrégebbi és gazdagabb bfi. tenyésztők szövetsége . Természetessen a Be-Ne-Lux és a szigeti Standartot is figyelembe véve .
Esetleg ha az angol nyelvterületen otthonosabban mozogsz ,akkor tudok úgy is segíteni .
Laikusok számára a Leghorn és az "Itáliai" fehér színváltozatánál a különbség nem látható . A megkülönböztetés valószínűleg csak "papíron lehetséges" , mert nemzetközi szinten a két fajtát részben szinonimákként használják . Vegyük pl.-ul a német fajta baromfitenyésztők szövetségét , itt azonban a Leghornt és az Itáliait független fajtának tekintik , és mindkettőt is elismerték .
A történet betekintése azt mutatja , hogy a két tyúkfajta közötti különbségtétel nem könnyű , ... nagyon nem könnyű (!) . A Leghorn olasz országi tyúkból származik . Nevüket Livorno kikötővárosából kapta meg , amelynek angol fordítása Leghorn-t jelent . Innentől kezdve 1830-as években az első apaállatokat ,kakasokat Nagy - Britanniába ... és az Egybesült - államokba szállították . Itt folytattak tenyésztést az "olaszok" mellett , mert ősidők óta ismerték óriási tojáshozam teljesítményüket .
100 évre rá már komoly gondokat okozott a melcsont ferdülés és egyébb csontszerkezeti eü. problémák . Ennek oka ,hogy alig 2 kg takarmányból állít elő 1 kg tojást . Egy fajta tyúk esetében 5 kg takarmányra lenne ehez szüksége .
Ez indokolhatja a Leghorn igen nagy külemi szórodottságát , ha a kiállításokat határokon átívelve nézük . Az eredeti ezüsten csillogó fehér mellett kényszerüen megjelennek a külömböző szinek is . Így az Itáliai vagy a Leghorn tyúkok megjelenése , országától függően nagyon eltérően fejlődtek .
Ez az egyéni megfigyelésem (néhány tenyésztő társammal) , és nem vitagerjesztés végett ill. célból mondtam el .
Biztos igazad van, de az a pár színes tollacska is, ami ezek szerint várható, érdekesebbé teszi a tyúkokat. A szín különben is az én hobbym, a tojáshozam a lényeges, meg hogy ne legyenek túl nagytestüek.
Kicsit eltértünk a témától, de nem baj.:) Eredetileg csak a fogalmakat és ezek csoportosítását szerettem volna megtárgyalni. Hogy kinek mi a véleménye erről vagy arról a tartásmódról az más tészta. Én most szabadtartok némi vöröstollú brojler tyúkot is egyebek mellett. Rájuk kifejezetten jó hatással van a sok ballaszt, meg a járkálás, mert egyébként szétdurrannának. Már így is 5 kg felett jár a súlyuk holott még csak négy hónaposak. Nemrég beszereztem a fogolyszínű magyart, velük szintén arra számítok, hogy jól fogják tudni hasznosítani a szerény beltartalmú, de bőségesen rendelkezésre álló takarmányokat.
Ennek a tyúkanyónak volt viszont három csibécskéje . Az egyik sárgácska , olyan vöröses mint a róka , a másik fekete mint a holdtalan éj , az az ...mint a korom a spárherd csövében , a harmadik pedig fehér , mint a hóember szokott lenni . S', mert rosszacskák voltak és engedetlenek is , tyúkanyó egy napon a fenekükbe csippentett és elkergette őket az udvarol .
Ment , ment a három kiscsibe , addig tipegtek a kis lábukkal , míg egy irdatlan nagy erdőbe nem ért be . Ott aztán egy kis erdei tisztás szélén állt viszont egy kicsi kis kunyhóka . A fekete csibe ajánlkozott , hogy majd megvizsgáljaő ...,hogy jól zár - e a kilincs . Azzal már be is szökkent a kunyhóba , és úgy magára csapta az ajtót , hogy azon egy lélek sem juthatott be aztán utána . Csúfondárosan kiáltott ki az ablakonimigyen ...
- " Künn tágas , benn viszont szoros ! Építsetek magatoknak másik kunyhót !
Sírva bandukolt tovább a két kis testvérkéje . Mentek , mendegéltek , míg egy másik szép kis erdei tisztásra nem értek . Nekiláttak tüstént a kunyhóépítésnek . Amint a kunyhó elkészült , a sárga színű verhenyes csibe ajánlkozott , hogy most már ő megnézi ugyan : ...jól zár - e kunyhójuk a kilincse . Azzal máris beröppent a kunyhóba , és úgy becsapta maga után az ajtót , hogy azon egy lélek sem juthatott be . Aztán kiszólt az ablakon...
- "Most aztán eredj , építs te is kunyhót magadnak !"
A szegény kis fehér leghorn csibécske ott maradt árván , egyes - egyedül , nem segített rajta már senki , nem volt se anyjukája , se testvére . Egyszer csak csudálatos fényesség támadt fel ! Amikor felpillantott , egy tündérkét látott ,az az állt előtte . Olyan szép , oly kedves volt mint Omosi mami , ... hogy aki csak rátekintett , tüstént elfelejtette minden búját - bánatát . A kis fehér csibe el is mosolyodott , és valami köszönésfélét pityegett csipogott a maga kis csibenyelvén . A tündér puha tenyerébe vette aztán a pelyhes kis jószágot , és így szólt hozzá :
- Percet se búsulj , fehér kiscsibém , tudom én , mi bánt téged . Indulj csak el bátran , és ha megint egy erdei tisztásra érsz majd , építs ott házacskát magadnak . Meglátod , erős lesz , mint egy vár akár az 'Egri vár volt anno' a gonosz török idejiben .
S' azzal , amilyen hirtelen jött , olyan gyorsan el is tűnt a kis leghorn csibe elöl . A fehér csibe pedig csak ámult s' bámult egy darabig , de aztán továbbtipegett az úton . Nem is kellett messze mennie , hamarosan egy szép , nagy erdei tisztásra bukkant , s nyomban nekilátott a munkának . Ahogy elkészült a kunyhó , megcsodálta kívülről , megbámulta belülről is , aztán beköltözött , és vacsorát főzött magának . Alig telt el néhány nap , a róka megorrontotta a csibeszomszédságot . Óvatossan odalopakodott a fekete csibe házához , és se szó , se beszéd , bedöntötte a falat . A fekete kiscsibének épp csak annyi ideje maradt , hogy elszaladjon . Addig futott szaladt , míg a sárga-vörös csibe házához nem ért . De azt hiába kérlelte , hiába könyörgött neki , nem nyitotta ki az ajtót . Eközben odaért a róka is . Míg a fekete csibe remegve lapult a ház egyik falához lapúlva , a róka beszakasztotta a másikat . Most már együtt futott bizony a két ostoba kis jószág . Így aztán éppen csak ,hogy elérték a fehér leghorn csibe házacskáját , már jött is utánuk száját nyalogatva és nyálát csórgatva , nagyokat cuppogtatva a ravaszdi róka koma . A fehér Omi mami csibeje gyorsan kinyitotta az ajtót , a ságás - vörös , na meg meg a fekete - hess ! - beröppent a kis növekvő szárnyacskájával .
- Nyissátok ki , de tüstént ! - óbégatott vészjóslóan a róka koma .
- Hát csak gyere , ha tudsz ! - válaszolt a fehér csibe .
A róka nekirugaszkodott az ajtónak , megpróbálta betörni . De láss csak csodát ! Az ajtó meg se mozdult , hiába döngette , feszegette . Aztán ekifutott a róka a ház oldalának . De bárhogy erőlködött , a fal állta az ostromot akár az egri vár régen . A kiscsibe meg annál bátrabban csipogta :
- No , te híres , gyere , ... ha tudsz ! Hadd lássuk , megbírsz - e velünk !
A róka tehetetlen mérgében fejjel szaladt neki a falnak , és összezúzta rajta a fejét . A három pelyhes , a fekete, a sárga- vörös meg a fehér leghorn csibe azóta boldog egyetértésben éldegél . Álló nap kapírgálnak és vidáman csipognak ,na meg még sütnek -főznek is , szóval vigadoznak . Ha arra jár a kendermagos kopasznyakú kiscsibe ,még be is tessékelik vendégségbe .
Nekem már “csak” 7 vágni valóm van, de ez is egy hétig tart, mert napi egynél többet nem tudok vágni. Légi veszély, meg körmösveszély nincs, mert felülről is zárt volierben laknak.
Tudom, hogy szép lenne tiszta fajtát tenyészteni, de a baranyai nekem túl nagytestű. Nekünk ne húsra, hanem tojásra van szükségünk. Úgyhogy remélem a leghorn kakas egy kicsit csökkenti a méretet, de nem csökkenti a tojáshozamot.