Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

kivi Creative Commons License 2000.10.11 0 0 210
Kedves csinnnKA,
köszi a bíztatást! :)))
Tegnap nagyságrendekkel javult a pedálkezelésem. Én (kis buta) azt gondoltam, hogy villámgyorsan kell a gázelvétel-kuplung ki-sebességváltás-kuplung fel-gáz mozdulatsort elvégezni. Aztán mikor már másodszor koppant neki az oktató feje a fejtámlának (mert nagy igyekezetemben túl kövér gázt adtam a kuplung felengedése után) rájöttem, hogy nem kell kapkodni, szépen nyugodtan is lehet kezelni a pedálokat! :)))

A párhuzamos megállással nincs akkora gondom... bár... a távolság nagyjából jó szokott lenni, de nem szokott teljesen párhuzamosan állni a kocsi. Általában kb. 5-15 fokos szögben sikerül kikötnöm. De ezt egyelőre betudom a kocsi nagysága miatti hátránynak. :)))

Előzmény: csinnnKA (209)
csinnnKA Creative Commons License 2000.10.10 0 0 209
Kivi!
Majd az is tökéletesedni fog, meglásd! ;-)
Nekem először azzal volt a legnagyobb gondom, hogy sikerüljön a padka mellett 20-30 centire megállnom. Vagy túl közel voltam (és az oktatóm frászt kapott, mert féltette a kerekeit), vagy sajnos távolabb. Ezt gyakoroltam a legtöbbet, érdekes módon a szlalom, az Y, a kézifékes elindulás stb. jól ment. De a párhuzamos megállás!!! Aztán vizsga előtt egyszerűen "elfelejtettem" beállni, se a jobbra-hátra, se az előre, se a balra-hátra... egyszerűen semmi sem akart sikeredni. Már ölni/bőgni/örjöngeni tudtam volna dühömben, amiért ennyire béna vagyok... azért a vizsgára összeszedtem magam! ;-)
A forgalomban sokáig a sávtartás, az előző kocsitól való távolságtartás és a kanyarodás okozta a legnagyobb gondot. Gondold csak el: index, lassítás, kuplung, visszakapcsolás... csaknem egyszerre, s közben szép kormánykezeléssel (nem túlhúzva a kormányt!) kanyarodás... ja, és közben a gyalogosokat se üsd el, mert mellesleg nekik is akkor van zöld az orrod előtt, amikor neked. Voltak napok, amikor azt hittem, ezt nem is lehet megtanulni. Pedig meg lehet! :-))))))))
Előzmény: kivi (208)
kivi Creative Commons License 2000.10.10 0 0 208
Szia csinnnKA!
Megvolt az első gyakorlat (még a múlt héten), és ezen a héten lesz a következő 3. Úgy érzem, hogy jól fog menni a dolog, de pedál-koordináció még nem tökéletes... :)

Előzmény: csinnnKA (207)
csinnnKA Creative Commons License 2000.10.09 0 0 207
Kivi!
Granulálok! :-)
Biztos vagyok abban, hogy a rutinnal és a forgalommal is jól elboldogulsz majd!
(Én ugyan a rutinvizsga után azt hittem, a gyakorlat már gyerekjáték lesz, de kiderült, hogy az még nehezebb. Mindenesetre, csuda klassz érzés túllenni egy sikeres forgalmi vizsgán.)
Léccike tájékoztass majd minket az eredményekről, a tapasztalataidról stb. :-)
Előzmény: kivi (206)
kivi Creative Commons License 2000.10.04 0 0 206
Kedves csinnnKA!
Sikerült a Kresz vizsga, elsőre! :)
8 hibapontom lett, de ez a valóságban csak 5 pont lett volna... Tudniillik az egyik képes ábránál tudtam a jó választ, de _véletlenül_ rossz helyre tettem az X-et.
Így maradt egy rontott kép és két rontott kérdés.

Az elsősegély már megvan, pár nap múlva kezdem a gyakorlatot, remélem ott sem lesz probléma. Amikor újabb fejlemények lesznak, majd írok! :)

Nekem most még nincs saját kocsim, de már csak arra várok, hogy a jogosítvány meglegyen. Anélkül nem lenne szerencsés autót venni... :o)

Előzmény: csinnnKA (205)
csinnnKA Creative Commons License 2000.10.04 0 0 205
Kivi!
Remélem, azóta már gratulálhatok (hisz túl vagy a kresz-vizsgán)!
Én a másfél év alatt iszonyú sokat vezettem, pedig tavaly tavasszal a jogsi után még vagy 3 hónap ki is maradt (ja, mert hogy időközben ellopickálták az autónkat, és nem tudtunk azonnal másikat venni). Tény, hogy amikor megvettük a kis Corsát, bizony a férjemmel néhányszor ki kellett menni a Baumax parkolójába zárás után, hogy ki-beállást, kanyarodást újravegyük. Nem hittem volna, de elég hamar ki tud esni egy mazsola a gyakorlatból. :-)
A lényeg, hogy azóta több mint 10ezer km-t levezettem, gyakorlatilag minden nap autóval járok, és 7végén is sokat kocsikázunk, Emberke meg rém büszke magára, hogy volt türelme és pénze hozzám, és megtanultam vezetni, ezért most már jó ideje "hagy kibontakozni". Majdnem egy huszast beletettünk a közel másfél év alatt a járgányba, aminek több mint a felét én vezettem le.
A forgalmi vezetésem előtti hónapok elég érdekesen alakultak: egyrészt a melóm miatt csak max hetente 2x tudtam menni vezetni, ehhez jött, hogy nem sokkal a rutinvizsga után az oktatómat epével megműtötték, és néhány hétre kiesett (nem kértem pót-tanárt), aztán a melóm miatt majdnem egy hónapot halasztottunk, szóval nyúlt, mint a rétestészta, és így közel 50 órát levezettem, mire (másodikra) átmentem a forgalmin.
Az igazsághoz tartozik az is, hogy amíg a rutinnál egyáltalán nem féltem vezetni, addig a forgalomban még attól is sikítófrászt kaptam, ha elhúzott mellettem egy kamion (pláne, ha a másik oldalamon mondjuk egy emeletes busz állt). :-)))
Most pedig ott tartok, hogy imádok vezetni. Már minden értelemben elvesztettem vezetői szüzességemet:
1. mindjárt a 2-3. hónapban valamikor otthon a kapu szélével meghúztam az autót kiállásnál,
2. még szintén tavaly nyáron megbüntetett vidéken a rendőr, amiért nem álltam meg egy stop táblának (esssküszöm neked, keresztbe-kasul sehol nem volt egy lélek sem, csak ezért tettem meg... mert úgy ítéltem meg, hogy egyszerűen nincs miért megállni, elég a lassítás... na mind1).
3. Nemrég pedig picit belecsúsztam egy piros lámpánál az előttem állóba (történetesen lefulladt a kocsi, és én úgy meglepődtem azon, hogy nem fog a fékem, hogy elfelejtettem behúzni a kéziféket... ami pedig tökéletes lett volna erre).

Nem mondom, embert még nem gázoltam, de úgy érzem, ez a pici csúszás kimeríti a "baleset" kategóriáját ahhoz, hogy talán ennél súlyosabb "babérokra" ne törjek. Egyébként pedig isteni érzés uralni a járgányt, különösen az országúti és autópályás vezetést szeretem (nekem ez pl. az oktatásból teljes mértékben kimaradt).

Na, kiváncsi vagyok az eredményeidre. :-)

Előzmény: kivi (204)
kivi Creative Commons License 2000.10.03 0 0 204
csinnKA,
köszi! :)))
Valóban holnap reggel lesz az elméleti vizsga (7.30-kor). Úgy érzem, hogy nem lesz vele gondom. Lehet, hogy viccesen hangzik, de gyerekkoromban merő kiváncsiságból rengeteget fogllakoztam a KRESZ-el. Másrészt kb. eddig 40-50 ezer kilométert kerékpároztam, és ez idő alatt alaposan belém ivódott a szabályok többsége.

Nos, majd holnap beszámolok.

Te mennyit vezettél mióta megvan az engedélyed? És hány óra vezetés után tettél sikeres rutin/forgalmi vuzsgát?

Előzmény: csinnnKA (203)
csinnnKA Creative Commons License 2000.10.02 0 0 203
Kivi!
Néhány jótanács egy "öreg motoros"-tól:
a kresz-vizsgán mindenekelőtt a "képes" feladatokra koncentrálj (azok hozzák/viszik a pontokat), tehát jó alaposan nézd meg őket. A képeseken lehet nagyot hasalni, az egy pontosokból belefér egy-két "nemtudomka".
Szerdán drukkolok neked (még így, ismeretlenül is)! :-)
Előzmény: kivi (201)
kivi Creative Commons License 2000.09.25 0 0 202
Egyébként elég kihalt a topic...
kivi Creative Commons License 2000.09.25 0 0 201
Beiratkoztam (már egy hete). :)
Az elmélet fele már lement, a többi ezen a héten jön. A vizsga 4-én lesz. Sok újdonságot nem tanultam a kreszből, úgy látszik megvan a hatása, hogy év 10-12 ezer kilométert kerékpározom. És ugye ott is kell a kreszt tudni.

Ma délután lesz az elsősegély vizsga, emiatt egy picit aggódom. Nem mintha nem tudnék semmit, de nem tudom, hogy a Vöröskeresztnél mennyire kukacosak.

Előzmény: jeanette (200)
jeanette Creative Commons License 2000.09.11 0 0 200
ok, majd tájékoztass hogy megy!
találtam még egy érdekes oldalt: www.autosiskolak.com. Itt is van fórum, és ahogy elnéztem, csak autósiskolák írnak bele. Kellene nekünk is, tanulóknak! Mondjuk el a véleményünket az oktatásukról!
kivi, neked meg sok sikert! aztán ügyes légy!
Előzmény: kivi (199)
kivi Creative Commons License 2000.09.08 0 0 199
jeanette, köszönöm!
Majd valahogy meghálálom, jó? :o)

Ps. Hogy én milyen barom vagyok... eszembe sem jutott kipróbálni a leg-triviálisabb címet (jogositvany.hu). Még egyszer köszi!

Előzmény: jeanette (198)
jeanette Creative Commons License 2000.09.07 0 0 198
Megtaláltam! www.jogositvany.hu
Autós iskolák (területi elhelyezkedés szerint)cím alatt találsz egy csomót. Ők csak "B"-vel foglalkoznak, ha jól tudom, és ők csak a kisebbek.
Itt is találsz, de ezek javarészt vidékiek: altavizsgal katalógus
Aztán még: Szilágyi Autósiskola. 1126 Budapest, Hollósy Simon utca 7.: 06-(1)-355-9274, FRANK Autósiskola.1022 Budapest, Tövis u. 34/a.: 06-(1)-222-7442: 06-(20)-956-6674, ezeket a vizsla találta.

Előzmény: kivi (196)
jeanette Creative Commons License 2000.09.07 0 0 197
Közben még megkérdeztem valakit, aki úgy tájékoztatott, hogy a D-hez is csak a B-s jogsi kell.
Azért nézd meg, hogy hova mész, mert aki a legolcsóbbnak néz ki, nem biztos,hogy az is valójában. Lehet, hogy csak 40 percet vezettet, lehet, hogy nem elég képzett, stb.
Valahol volt egy oldal, amin egy csomó iskola címe volt. Sajna eddig nem találtam, még keresem...
Előzmény: kivi (196)
kivi Creative Commons License 2000.09.06 0 0 196
A B a lényeg, azt csinálnám most. Elobb-utóbb megcsinálom a C+D-t is, és arra gondoltam, hogy inkább egy helyen oldom meg. De tényleg ráér még a C+D.

Tehát a suli amit keresek elég ha B-t oktat, de ha lehet, akkor Budán (I., II., XII. kerület) legyen.

Egyet már találtam (a Sztrádát) de úgy tudom elég drágák (még a többihez képest is).

Előzmény: jeanette (195)
jeanette Creative Commons License 2000.09.06 0 0 195
Hát, az biztos, hogy nem olcsó. Én csak Pesten ismerek Autósiskolát, aki foglalkozik nagy kategóriás képzéssel. Esetleg, ha mondasz kerületet, úgy utána nézhetek. A "B"-t is most csinálnád?
Előzmény: kivi (194)
kivi Creative Commons License 2000.09.05 0 0 194
Nem, még nem találtam. De ahogy a "B" árakat nézem, nagyon sokba kerülne megcsinálni mellé a C+D -t is.
Előzmény: jeanette3 (193)
jeanette3 Creative Commons License 2000.09.05 0 0 193
Szia! Ha jól tudom a C kategória feltétele: 17,5 életév betöltése, B-s jogosítvány, a D kategóriáé: 21. életév, C-s jogsi, és PÁV2, ha majd dolgozol. Sulit sajna nem tudok, mert vidéki vagyok. Gondolom olyan kell, akik oktatják is ezeket a kategóriákat.... Vagy találtál már közben?
Előzmény: kivi (191)
kivi Creative Commons License 2000.09.04 0 0 192
Semmi ötlet?
kivi Creative Commons License 2000.09.02 0 0 191
Sziasztok!
Ez a topic kezd számomra is aktuálissá válni, mert most keresek egy sulit, ahol megszerezhetném a jogosítványt. 1994-ben bele akartam vágni, de akkor mégis másra kellett a pénz. Aztán feledésbe merült a dolog, és most megdöbbenve látom, hogy az akkori 35-40.000 forint helyett már 80ezer is kevés lehet.
Amint lehet, le akarom tenni a C és D kategóriát is (van ezekhez valamilyen elofeltétel?).

Nem tud valaki Budán egy jó sulit?

csinnnKA Creative Commons License 2000.08.29 0 0 190
Borzimorzi!

Elég sok idő eltelt a hozzászólásod óta (én viszont szabin voltam ezalatt), nem tudom, hogy aktuálisak-e még a félelmeid. Én a Majsai Autósiskolába jártam (Ecseri úti metrómegállónál), az oktatóm is onnan származik.
Csak azért írok most, mert ahogy végigolvastalak, sokban magamra ismertem.
Elég szerencsétlenül alakult nálam a vezetés (forgalmira gondolok, a rutinnal egy hajszálnyi gondom sem volt, gyorsan és eredményesen letettem a rutinvizsgámat). A meló miatt csak hetente egyszer (legjobb esetben kétszer) tudtam menni vezetni, viszont az oktatóm szerint a legoptimálisabb a heti háromszori alkalom, mert ennyi kell, hogy meglegyen a folyamatosság és az ülepedés. Azt mondta, hogy a lexarabb vezetők a mindennap járók, mert "nem tanulnak meg rendesen vezetni, "csak" levizsgáznak". Nemtom. Hót szerencsétlennek éreztem magam, amiért nehezen tudtam összeegyeztetni a melót a vezetéssel, ugyanakkor éreztem, hogy a forgalomban nagyon görcsös vagyok, iszonyúan félek minden mellettem elsuhanó kamiontól, busztól, vagy ha mondjuk jobbra kell három sávot váltanom száz méteren belül, mert ott már kanyarodik is el az út, és ha nem tudom megcsinálni a hármas sávváltást mondjuk a nagy dugó miatt, akkor elbaltáztam, kész, vége, kemény letolás jön, s én majd még bénábbnak érzem majd magam. Totál görcs voltam, rengeteget hibáztam, az első buktám után kiborultam, hogy "nekem sosem lesz jogsim". Reménytelen esetnek éreztem magam. Aztán vettem még tíz órát, meg még tizet és még tizet... végül majdnem 60 órát levezettem forgalomban, és szereztem egy ici-pici rutint. Múlt a görcsösség, kevesebbek voltak a hibák. És tavaly április elsején a Sorsot hívtam ki egy kicsit, amikor erre a napra tetettem a forgalmi vizsgámat. Tudod, valahogy fixen éreztem, hogy sikerülni fog. Sikerült is! :-)
Aztán tavaly nyáron próbakörök jöttek, óvatosan, gyagyán, csak a környéken. Aztán ismerős útvonalak, rokonokhoz, barátokhoz, majd néhány hét múlva elkezdtem "tök egyedül" vezetni. A legfantasztikusabb érzés volt: kicsit izgultam a felelősség miatt, hogy senki sincs, aki azt mondaná, hogy "Vigyázzzzzz!!!!!", de talán éppen emiatt vigyáztam én magamtól is épp eléggé. Azóta levezettem vagy 20.000 km-t. Tök idegen útvonalon még most is félek egy kicsit, mivel nagyon sokfelé kell egyszerre figyelni, de egyébként a városban ismerős közegben már szabadon, a legkisebb görcsösség nélkül száguldozok! :-)

Meglátod, fog ez menni! ;-)

Előzmény: borzimorzi (189)
borzimorzi Creative Commons License 2000.07.21 0 0 189
Gratula köb Mindkettőtöknek, és kösz a hozzászólásokat. Anyám mindig mondta, hogy hasznos a magamnál tehetségesebb népek társaságát keresnem.

Azt hiszem, rém gyagya vagyok ehhez a dologhoz. Két éve kezdtem, még Újpesten. KRESZ ment elsőre, de aztán kifogtam egy üvöltöző állatot, aki alighanem összekevert egy másik tanítványával, mert alig pár óra rutinozás és 0 rutinvizsga után vitt ki a forgalomba, hiába könyörögtem, hogy nekem jobb lenne még a pályán... Kedvenc szórakozása volt olyan dolgokat számon kérni rajtam, amelyekről még egy szót se szólt, legalábbis nekem nem. Volt, hogy óra után nem hallottam a jobb fülemre. Erősen fontolgattam, hogy megmondom már neki: ez benzinnel megy, nem hangerővel... A legbájosabb az volt, hogy mihelyt vége lett az órának, mindig visszakente magára a kultúrmázt és kezdett kedveskedni meg udvariaskodni, kész hányás volt. Ja, a kartonomat soha nem íratta velem alá, nem is tudtam a létezéséről se, csak az új suliban tudtam meg, hogy van ilyen. Valszeg annyi órát hamisított bele, amennyit csak kedve tartotta.
Ott is hagytam, s aztán jó darabig rá se mertem gondolni a vezetésre. Még most is összeszorul a gyomrom, ha eszembe jut az ürge.

Egy év is eltelt, mire rájöttem, hogy azért mégse kéne veszni hagyni azt a KRESZ-t (akkor még 2 évig volt érvényes), és nagy szerencsémre kifogtam egy vérprofi oktatót. (12-es ótósiskola, Bródy S. u.-i iroda, oktatás Zuglóban a Várna u.-ban, rutin a Mogyoródi-Pillangó sarkán, ahol vizsgázik is az ember, név: Radosza Mihály, Suli tel.: 338-40-65. Igen, ez itt a reklám helye.) Szegény oktató remek gyógypedagógiai vénával bírt ugyan, mégis ráment vagy 60-70 óra, mire kinevelte belőlem azt a sok görcsöt, félelmet és rossz beidegződést, amelyet mind az első oktatómnak "köszönhettem". Forgalomban is sikerült eltöltenem kb. 100 órát. Ennyi pízbű elmehettem volna taxival Vlagyivosztokba retúr, szvsz. Mégis, ahányszor vizsgára került a sor, úgy beparáztam pusztán attól, hogy a vizsgabiztos figyelt és nézte, hogy mit csinálok kezemmel-lábammal, hogy mindig sikerült elhasalnom. Mentségemül szóljon, hogy kétszer is olyan szép jégbordás utcácskákban bírtam megbukni, hogy öröm volt nézni, de akkor se mentem neki semminek, csak kint hagytam azt a dög indexet. Aztán lejárt a KRESZ.

Mostanra megint van egy kis lóvé erre a dologra, elkezdtem megint. Most már a harmadik helyen, Óbudán, a Tímár utcában, KRESZ megint OK. Ha tudtok valakit, aki jó oktató annál a sulinál, szóljatok, mert nem ismerek egyet se, a régi pedig most nem tud vállalni, mert nyaral.

Előre is kösz. Fogyatékos vezetési képességgel megvert tasztaltársatok:
b

noemi Creative Commons License 2000.07.18 0 0 188
Én is örülök, hogy sikerült Nekünk. :))
Elvégre majdnem együtt kezdtük és majdnem együtt fejeztük be. :)

Jó ez a kis topic is, tegnap mielőtt elindultam a vizsgára végigolvastam az EGÉSZET. Teljesen felkészült voltam mindenből. :))
Ajánlom minden éppen jogsit szerzőnek (és nem szerzőnek) egyaránt! :)

Előzmény: pok_ussz (187)
pok_ussz Creative Commons License 2000.07.18 0 0 187
Semmi különösebb ünneplés, pedig nagyon örültem neki.

Út?
Ki Budaörsre, végre saját magunk intézzük a bevásárlást. S nem kell bekönyörögjük magunkat valamelyik rokon kocsijába.

Előzmény: noemi (186)
noemi Creative Commons License 2000.07.18 0 0 186
Először jönnek a próbakörök... :))
Aztán szeretnék már ezen a hétvégén elmenni az unokabátyámékhoz (cirka egy órás út).
Nyárra meg még egy vidéki út is be van ígérve rokonoknak. (feltétele az volt, hogy meg lesz a jogsim, és megvan!) Egyből bele a mély vízbe. :)
(mellette persze megy a takarékoskodás egy saját kocsra)
Te mész valahova?
De jó, hogy már mehetsz is a jogsidért! Valami ünneplés? (Barátnőm már ment is volna ünnepelni tegnap este, mikor megtudta, hogy sikerült. Úgy kellett leállítani,hogy nekem még ki kell pihenni a megszerzés fáradalmait. :))
Előzmény: pok_ussz (185)
pok_ussz Creative Commons License 2000.07.18 0 0 185
4 munkanap a jogsi elkészültéig.
Én holnap már át is vehetem.
Szerencsédre Neked nincs közben hétvége, s pénteken már Te is megkapod !
Hová, s mikor lesz az első utad?
Előzmény: noemi (184)
noemi Creative Commons License 2000.07.18 0 0 184
Erről nem is beszélve. :)
Előzmény: pok_ussz (183)
pok_ussz Creative Commons License 2000.07.18 0 0 183
És még spóroltál is ...!
:-)
Előzmény: noemi (182)
noemi Creative Commons License 2000.07.18 0 0 182
Akkor:
Jól kezdődött. Eléggé hamar odaértem, és egy olyan leányzóval kezdtem el beszélgetni, akit éppen előtte húztak meg, természetesen forgalmiból.:(
Aztán megérkezett az oktatóm is. Már épp időben, mert kezdtem szétfagyni, és gyülekeztek a viharfelhők is. Féltem is, hogy jön egy jó kis zápor. De már itt jól indult minden, mert nem esett!
A vizsgáztatóm egy öregúr volt. Már elég rég űzhette az ipart, mert úgy hadarta, motyogta a tudnivalókat (valószínűleg már 25.000-szer), hogy nagyon oda kellett figyelnem, mit mond. Azt inkább nem is írom le, az oktatóm hogy vezette be, hogy ki fog vizsgáztatni. (szebb szavai: szemellenzős, szabálymániás, buktatós :)) És mégis sikerült!!
Teljesen simán mentem, minden sikerült. Nem jöttek gyagya gyalogosok (ezúton is köszönet nekik!!), az autósok villogva elengedtek. :)) Még az oktatóm is mondta, hogy ügyi voltam. :))
Tegnap mikor hazaértem, biztos vagy 20 cm-rel a föld fölött lebegtem. :)) (De ez ismerős érzés lehet.)
A végén egyébként mondta, hogy egy dologra figyeljek: az irányjelzőt mindig ki kell tenni, amikor....... bla-bla
Ugyanis egyszer nem indexeltem, mikor kanyarodtam, de ez egy kanyarodó sáv volt, itt csak kanyarodni lehetett, tehát nem tévesztettem meg senkit, tehát elnézhető hiba (a drága vizsgabiztos szavaival élve). :))
Dehát legkisebb bajom is nagyobb legyen ennél. :))
Előzmény: pok_ussz (181)
pok_ussz Creative Commons License 2000.07.18 0 0 181
Jesssssz!
Várom a beszámolót !
Előzmény: noemi (180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!