"A Tekergő Füred előtt állt meg mindenhol a parton, (vagy majdnem mindenhol, erre már nem emlékszem) a Kék Hullám pedig Füred-Tapolca között, ezzel jól kiegészítették egymást."
A Tekergő gyorsvonat volt mindig és nagyjából a téli menetrendben lévő gyorsok megállási rendje szerint állt meg. Szerintem kár keverni a kék hullámmal és az eltérő megállási rend miatt igazán hangolásuk sem lehetett. De az utóbbi években emlékeim szerint már csak délelőtt volt néhány Tekergő vonat Budapestről, délután pedig Tapolcáról Budapest felé.
Azok alapján, amit lehetett látni, nagyon nem. Ott volt pl. a 81-82 összekapcsolása, amire a járművek elég nagy része elment volna különösebb értelem nélkül. Vagy a 142-es.
Leirtam a 2013-as menetrendet, az akkor így volt, a füzetemből (nyari menetrendfüzet) néztem. Aztán évről évre nyírták. Akit érdelel megnezek szívesen másik évet is.
Még egyszer mondom: nem esküszöm rá, de nekem a két órás tekergő ütem nagyon nem rémlik. Megerősítették többen hogy volt, tehát elhiszem, de sok évig ez biztosan nem tartott.
Ez csak hétvégén, munkaszüneti napokra volt igaz, munkanap, ha jól emlékszem 3 pár Tekergő volt.
Totálisan hidegen hagy, hogy melyik monitor mögött ülő szerint mi a kizárt, számtalanszor utaztam Desiroval Füred-Tapolca szakaszon. Nyomhatjuk ezt még holnaputánig tőlem.
Csak nem a Katica rendszer bevezetése utáni nyári menetrendben. Mert nem jártak Füreden túl Desirok napközben. Ez tény.
De ki használta? A vonat hossza egyértelmű összefüggésben van a kihasználtsággal is? A tekergőt azért találták ki akkoriban, hogy a bicajosok ÉS a csoportok azt válasszák.
Én nem leszek a megmondója, hogy ez mennyire ment át az utasoknak, de ez volt a cél. Szerintem nem ment át, mert a csoportok is sokszor bejelentés nélkül és a leggyorsabb vonattal szeretnek utazni, ami nyáron mindig is a kék hullám volt.
És hiába volt pár perc előnye a tekergőnek Tapolcára, mert bárhova máshova a kék hullám volt gyorsabb. Részben amiatt is, hogy a tekergőn mindig ragaszkodtak a gépcseréhez, a kék hullámok az első években gépcsere nélkül mentek. A tekergőn nagy botrányt keltően még Fehérvár átépítésének évében is erőltették ezt, ezért Szabadbattyánban csinálták, ami talán még Fürednél is alkalmatlanabb erre.
Arról is sok panasz volt, hogy a kerékpárosok jobban szerették (aki tehette) a katicákat, mert egyszerűbb volt beszállni, cserébe sokszor nem is volt rajtuk hely. Tehát a tekergők nem érték el a céljukat, és valószínűleg ez vezetett a megszüntetésükhöz is.
Még egyszer mondom: nem esküszöm rá, de nekem a két órás tekergő ütem nagyon nem rémlik. Megerősítették többen hogy volt, tehát elhiszem, de sok évig ez biztosan nem tartott.
Itt pedig 2013 óta elég komplex menetrendi struktúra van, és nem lehet összehasonlítani egyik évet a másikkal. A katicák is lassultak folyamatosan. Miért? Tudja a halál, de azokkal is volt minden. Volt hogy ki voltak tiltva a 30a-ról, volt hogy néhányat visszavágtak Fehérvárig... plusz lassújel, plusz vonat nem volt, ami ezt indokolta volna.
Az egyetlen dolog amivel maximálisan egyetértek, az a gyorsvonat hiánya. DE, és ez a nagy DE, hogy nyáron nem volt meg ez a szolgáltatás. A tekergő valóban gyorsvonati megállási renddel közlekedett, de a gyorsvonatisága ennyiben ki is merült. Nem volt rajta IC kocsi (persze egy gyorsvonatra nem elvárás), és borzasztóan lassú is volt. Akkor most azért fizessek gyorsvonati pótjegyet, hogy lassabban jussak el, mint egy kék hullámmal? Vagy akár egy katicával?
Más a helyzet a téli menetrendben, mert ott a gyorsok ha nem is csodás, de tűrhető menetidőket produkáltak. Tapolca kb. 3 óra. Ezt valóban jó lenne visszahozni, és ha emiatt az kell, hogy ne kék hullám járjon két óránként, hanem a régi gyors, azon el lehet gondolkodni. Nagyon régen, 2012 előtt még sebesvonataink is voltak, amik a parton végig megálltak mindenhol, de elmentek Budapestig*. Ha ezek és a gyorsok váltanák egymást két óránként, az is tökéletes lenne. Még ha a sebes csak Füredtől közlekedne, akkor is.
*megint hozzá kell tenni, hogy akkoriban jó sokszor a 40a felé kellett kerülni, így azért akkoriban ezek túlzottan nem voltak népszerűek.
Szerintem azért lehetett volna annak célt találni - Alapvetően ez a probléma. Nem akkor kell kitalálni, mire veszünk járművet, amikor már megvan a jármű.
Igen, arra emlékszem is. Szerintem azért lehetett volna annak célt találni, elég sokfelé az országban. Mint ahogy a simán dízel motorvonat beszerzését se gondolnám ördögtől valónak, tekintve, hogy van azért rengeteg mellékvonal, ahol belátható időn belül nem lesz villany.
Totálisan hidegen hagy, hogy melyik monitor mögött ülő szerint mi a kizárt, számtalanszor utaztam Desiroval Füred-Tapolca szakaszon. Nyomhatjuk ezt még holnaputánig tőlem.
"A menetrend összességében jobb lett. Nem mindenhol mindenkinek, de a nagy többségnek jelentős többletkínálattal. Így jó? "
Mi a jó? Ez a véleményed vagy tény? Mert onnan indultál, hogy konkrétan nem hiteles aki mást mond. Most az én kedvemért ne legyél ilyen szerény.
A többletkínálat hova vonatkozik? Mert ha Bp-Füred közé, azzal egyetértek, Bp-Tapolca közé, meg nagyon nem.
A nagy többséget mire alapozod? Végeztél reprezentatív közvéleménykutatást az ügyben?
"Én magam 20 éve utazom, napra pontosan meg tudom mondani mikor merre milyen vonatszámmal és milyen géppel, motorkocsival."
Tehát te nem mezei utas vagy, hanem fanatikus vasútbarát. Már megbocsáss.
Így azért nem csoda, hogy neked minden jó csak vonat legyen. Ez alapján magadból kiindulva tényként kivetíteni a saját véleményed a nagy többségre, azértpicit merész.
Lehet, hogy az a baj, hogy én csak utazni akarok, eljutni A-ból, B-be, lehetőleg kényelmesen és valószínűleg ezért némileg más nézőpontból látom ezt az egészet, mint az aki minden utazás után felírja a motorkocsi/gép számát. Nem tennék olyan kijelentést, hogy a START-nak melyik fajta utasból van több, de megkockáztatom, hogy nem a hozzád hasonlókból.
Nemrég lett volna akkus villamos motorvonat beszerzés, de szerintem ott a kiíráskor sem volt tiszta, hogy annak pontosan mi lett volna a célja. Végül visszavonták.
Döntsd már el, hogy egyszer utaztál nyáron Desiron Füred és Tapolca között, vagy rendszeresen... Mert utóbbi egyértelműen kizárt, ahogy mindenki írta...
A menetrend összességében jobb lett. Nem mindenhol mindenkinek, de a nagy többségnek jelentős többletkínálattal. Így jó?
Én magam 20 éve utazom, napra pontosan meg tudom mondani mikor merre milyen vonatszámmal és milyen géppel, motorkocsival. Megvannak a menetrendjeim is szívesen osztok meg adatokat. Idén Nyáron 30 napot töltöttem lent, kb. 15 alkalommal utaztam a Balatonon vonattal. Es folyamatosan figyelem a történéseket.
- Mondjuk közel kétszeres kínálatot/kapacitást Budapestről Tapolca felé. Ahogy ugye leírtam, páros órákban ment az egyik, páratlanban a másik (egy kivételellel). A Tekergő Füred előtt állt meg mindenhol a parton, (vagy majdnem mindenhol, erre már nem emlékszem) a Kék Hullám pedig Füred-Tapolca között, ezzel jól kiegészítették egymást. Egyedül egy IC kocsi hiányzott róla (a kora reggeli pestre menőkön volt, a többin nem)
- Közvetlen eljutás a keleti országrészből, merthogy volt ami Miskolcról indult és ha jól emlékszem, még Záhonyból is.
- Gyorsvonatot Füred-Tapolca között
Abban igazad van, hogy a villamosítás előtt is már alig volt, ezért is írtam le, hogy honnan indultunk 2013-ban, évről-érvre, fokozotosan szűntek meg, a villamosítás vitte be a kegyelemdöfést azzal, hogy immár csak szombaton és vasárnap maradt egy-egy pár.
Azt nem tudom, ki tehet róla, hogy kvázi megszűnt, de gyanítom egyszerűbb egy BZ-t kergetni 2 óránként Tapolca/Füred között és azt eladni nagy sikernek, mint a Tekergőket kiállítani 2 órás ütemre. Mindig baromi
hosszú vonat volt, kétlem, hogy kihasználatlan lett volna.
Azt már leírtam korábban is, hogy a téli menetrend szerintem is jobb lett. Csak épp ennek semmi köze a villamosításhoz, anélkül is megvalósítható lett volna, korábban is.
A Lajosmizsein tényleg jobb így, mert a Desirók kapacitása nem volt elég oda. A 106-oson voltak nagyon negatív visszhangok. A 81-esen érezhető eléggé a leépülés, hogy Uzsgyikból mozdonyos vonat lett, majd Bz.
Amíg ez a minimális járműállomány van, addig ezzel kell gazdálkodni.
Nem Kék Hullám helyett, hanem személyvonaton utaztam Desiroval és most hiába írod le nekem, hogy neked a menetrend alapján mi a tény, mert én meg nem a menetrendben láttam, hanem a valóságban ültem rajta.
De ez így vicces vita, hogy én utazok itt valamin, olyanok akarják megmondani, hogy nem utazhattam rajta, akik amúgy nem utaznak erre. :)
Legalább annyira vicces mint amikor olyanok akarják megmondani, hogy mi a jó itt az utasnak, akik szintén nem utaznak erre.
"És ha nem tudod elfogadni a többiekét, akkor nem nagyon van jogalapod elvárni, hogy ők elfogadják a tiedet."
Másodszor írom le, hogy abból indult ez a vita, hogy egyik kolléga leírta, hogy "Az ma már nem hiteles, aki azt mondja, hogy rosszabb lett a menetrend."
Ezek után rajtam kérni számon, hogy nem fogadom el mások véleményét, amikor azok a mások azzal a kijelentéssel kezdik, hogy hiteltelen az aki mást mert mondani mint ők, azért az egy pöttyet vicces. :) Miközben én egy percig nem vittattam, hogy nyilván van akinek jobb lett, egyértelmű, hogy Füredig jobb lett, csak azért ne jelentsük már ki, hogy ez mindenkinek jobb lett, pláne a Füred után utazóknak.
Konkrétan te vagy az első, aki egyáltalán megengedi a lehetőségét annak, hogy a két megálló kivétele főszezonban talán-esetleg nem volt jó döntés, ahelyett, hogy fennhangon bizonygatná, hogy az is nagyon helyes volt, kit érdekel Szepezdfürdő meg Badacsonyörs, utazzon oda átszállásal aki akar, az is jó lesz nekik, meg amúgyse jár oda megállás, meg ez már IC vonat, így van jól minden, hiteltelen aki mást gondol, stb, stb, stb.
És a végén én vagyok aki nem tiszteli mások véleményét, amit azok a mások tényként közölnek, úgy hogy minden más hiteltelen. Ok. :)
Még egyszer kérdezem: mit adott a tekergő, amit a kék hullám ma nem ad meg? Ki tehet róla, hogy megszűnt? Mert már a villamosítás előtt is alig volt.
Én meg ma utaztam a 9797-el, amit nem gondolnék egy csúcs járatnak, ehhez képest alig lehetett rajta helyet találni, és még erősítve is volt. A délutáni járatok valószínűleg még jobban tele lesznek. Holnap már gondolom nem, de szerintem októberben ez is szép teljesítmény.
Ezzel tisztában vagyok, csak ez ugye utasként nem igazán kell, hogy érdekeljen.
A lajosmizsei vonalon is "nagy az öröm", hogy Desiro helyett Uzsgyi lett, mert már oda se jut többé Desiró (remélem mindjárt leírja valaki, hogy ott se ültem Desiron sose)
És ezzel nem azt mondom, hogy nem kell IR, mert az pl szerintem tényleg egy tök jó fejlesztés, utaztam is a Helikonnal jópárszor, csak ez megint egy olyan dolog, hogy ahonnan elvették ott azért nehéz beadni, hogy micsoda fejlesztés történt. Máshol, igen, ott és itt meg visszalépés.
"Az eljutási lehetőség, átszállással is eljutási lehetőség. Nem te vagy a célközönség, na bumm."
Igen, köszönöm, valóban ez MÁV START hozzáállása az utazóközönséghez 2021-ben, örülök, hogy prezentálod itt is. Ezért is járok immár autóval.
Úgy látom, hogy itt kb. az a célközönség, aki nem választja a vasutat több lehetőség közül, hanem rákényszerül vasútra.
"Rosszul emlékszel, 2013 óta a nyári, főszezoni menetrendben nem utazhattál Desiroval személyvonaton napközben Füred-tapolca között, mert nem volt ilyen vonat (rendkívüli esetben előfordulhatott)."
Ezt játszhatjuk még egy darabig, köszi, de meg tudok különböztetni egy Desirot egy BZ-től, tudom melyiken utaztam. Te meg ugye nem emlékezhetsz semmire, mert kvázi beismerted, hogy nem utazol erre, szóval szerintem kettőnk közül talán én tudom jobban, hogy mi járt itt, mert én fizikailag ültem benne, nem csak a monitoron láttam.
"Lényegtelen, van annyi rálátásom és tapasztalatom, ami valószínűleg szélesebb körű, mint a tiéd, mert nem 1-1 vonatra szorítkozik."
Vagyis nem utazol erre utasként. Értem. Nagyszerű, hogy van annyi rálátásod meg tapasztalatod amennyi, csak épp láthatóan olyan tapasztalatod nincs, hogy milyen UTASKÉNT rendszresen utazni erre, ami pedig nem ártana, mert mint említettem, ez itt nem egy terepasztal ahol mindegy, mi csak menjen körbe-körbe céltalanul, itt hús-vér fizető utasok utaznának konkrét utazási célokkal, ami feltétlenül esik egybe azzal, ami neked a monitoron jól néz ki.
De ha már utasként nem utazol erre, akkor nem ártana nem egyből a mundért védve leugatni azokat, akik esetleg meg merik jegyezni, hogy a kihagyott megállás sokaknak nem jó, hogy Tekergő kivezetése nem fejlesztés és hogy a Füred-Tapolca BZ-s személyvonatról nem a csodás kínálat az első kifejezés ami mindenkinek eszébe jut. Már azoknak, akik nem a monitoron nézik egy kis pontként.
De igen, lehet ilyen stílusban is, hogy "Nem te vagy a célközönség, na bumm.". Majd nézzük meg a célközönséget ezzel a menetrenddel a következő nyáron, amikor nem lesz az ország jórészve arra kényszerítve, hogy belföldön nyaraljon.
Eszem ágában sincs letiltatni. Nem erről kéne szóljon ez a placc. Sajnálom, ha ezt nem érted.
Előfordulhat, hogy utaztál Desiro-n (a minap Tapolca - Füred - Tapolca között volt egy ilyen kanyar Kék Hullám helyett, tegnap meg Bz a 9702 Füredtől), de tervezetten nem volt ilyen. És ez (ellentétben az általad leírtakkal) tény, mert az akkori menetrendekből feketén-fehéren látszik.
Egyébként a két kihagyott megálló meg egyértelműen kényszerpálya volt. Remélem, hogy jövőre ki tudnak találni valami jobb megoldást. Az meg, hogy egy menetrend jobb-e, vagy rosszabb, mint egy másik, még ennél szélsőségesebb helyzetekben is szubjektív. Bármennyire is szeretnéd máshogy gondolni, a te álláspontod is csak egy vélemény. És ha nem tudod elfogadni a többiekét, akkor nem nagyon van jogalapod elvárni, hogy ők elfogadják a tiedet.
Részemről lezártam. Ha nem bírsz új érvet, nézőpontot előhozni, akkor kár erőlködni.
Függetlenül attól hogy mennyire volt, vagy nem volt Desiro a Tapolca-Balatonfüred részen, ma nem lennének, mert kb. a teljes állományt leköti a 3 dunántúli IR viszonylat.
ez a főszezoni menetrend Füred-Tapolca között simán szarabb lett mint eddig volt
Hogy átszállással mi teljesül, az hagy ne érdekeljen már. Ami vonattal csak átszállással teljesül, az nálam azt jelenti, hogy megnyomom az autóban START gombot.
Az eljutási lehetőség, átszállással is eljutási lehetőség. Nem te vagy a célközönség, na bumm.
Melyik nyáron voltak meg? Idén biztos nem.
Pedig megvolt az esti, hajnali/reggeli vonatpár, utóbbi valóban két vonatszámban, de átszállás nélkül.
Ehhez képest utaztam rajta számtalanszor.
Rosszul emlékszel, 2013 óta a nyári, főszezoni menetrendben nem utazhattál Desiroval személyvonaton napközben Füred-tapolca között, mert nem volt ilyen vonat (rendkívüli esetben előfordulhatott).
De vajon miért nem válaszolsz arra a nagyon egyszerű, többször is feltett kérdésre, hogy amúgy hányszor utaztál erre utasként?
Lényegtelen, van annyi rálátásom és tapasztalatom, ami valószínűleg szélesebb körű, mint a tiéd, mert nem 1-1 vonatra szorítkozik.
Onnan indultunk, hogy a kolléga kerek-perec kijelentette, hogy "Az ma már nem hiteles, aki azt mondja, hogy rosszabb lett a menetrend."
Hát bocs, ha neked, vagy neki, vagy bárkinek rosszul esik, hogy leírom azt, hogy de rosszabb lett.
Azzal vitatkozom, hogy láthatóan olyanok írkálnak ide örömódákat, akik évente kétszer, vagy annyiszor se utaznak erre és kijelentik, hogy itt mindenkinek örülnie kell, mert minden milyen jó lett.
Elhiszem, hogy idegesítő, nekem meg idegesítő az örömódát olvasni, miközben tényszerű, hogy a Tekergők kivéreztetésével lényegesen kevesebb vonat lett, a Kék Hullámok törölt megállóival rengeteg embernek lett drasztikusan megnehezítve a Balatonhoz jutás. Elhiszem, hogy lett akinek jobb lett, egy percig se vitattam, hogy Füredig jobb lett, csak ne csináljunk már úgy, mintha ez a vonal Fürednél véget érne és ne olyanok akarjanak már kioktatni, akik a monitoron nézik a vonatokat.
Tiltass ki, ha zavar a stílusom, szerintem megtalálod a Moderátor fórumot.
És igen, a kedvedért leírom újra, hogy Desiro közlekedett Füred-Tapolca között, amit onnan tudok, hogy utaztam rajta. Most tőlem leírhatja még 20 nagyokos, hogy itt ilyen nem járt, amivel nem nagyon tudok mást kezdeni, mint újra meg újra leírni a tényeket. Sajnos nem fotóztam le, mert nem jutott eszembe, hogy majd egyszer fotelszakértőkkel kell vitatkoznom erről.
A vonal Balatonfüred utáni részéről írtam, nem Balatonfüred-Tapolca közötti kínálatról. Szerintem ez elég egyértelmű volt.
Hogy átszállással mi teljesül, az hagy ne érdekeljen már. Ami vonattal csak átszállással teljesül, az nálam azt jelenti, hogy megnyomom az autóban START gombot.
"De nyáron ezek most is megvoltak!"
Melyik nyáron voltak meg? Idén biztos nem.
"Nyáron, mert a nyári menetrendről volt szó, nem volt Desirós személyvonat a Katicákon kívül (2013 előtt igen, de az egy másik struktúra volt).."
Ehhez képest utaztam rajta számtalanszor.
"Ha valaki nincs tisztában a tényekkel, az nem én vagyok."
Úgy tűnik mégis.
De vajon miért nem válaszolsz arra a nagyon egyszerű, többször is feltett kérdésre, hogy amúgy hányszor utaztál erre utasként? Ez tényleg egy nagyon egyszerű kérdés, nem értem, miért nem lehet rá válaszolni.
Ha már ugye arról beszélgetünk, hogy az utasnak mi a jó és mi nem jó, akkor szerintem nem ördögtől való dolog elvárni, hogy aki szerint itt minden milyen jó, az ugyan árulja már el, hogy hányszor tapasztalta ezt meg?
Balatonfüred és Tapolca között a nyári menetrendben [...] 2 megálló van, ahol kétóránként áll meg vonat. Valójában 4, mert a személyek is kihagynak megállókat.
Talán nem ártott volna néha utazni is erre és akkor tudhatnád, hogy nem csak este volt Desiro, és de, abból lett az idei BZ.
A 2020-as 2 pár Tekergő is sokkal kevesebb mint ahonnan 2013-ban indultunk (évek alatt, apránként lett kivéreztetve ez a járat), de még mindig több mint a mostani remek menetrendben szereplő hétköznap 0 pár, hétvégén 1 pár Tekergő.
Amúgy huszon éve utazom erre vonattal minden nyáron, az utóbbi kb 10 éveben nyáron hetente ingáztam Balaton-BP között vonattal, azon kívül havonta, és természetesen a tó mellett is rengeteget utaztam vonattal, de köszi a kioktatást és bocs, hogy rendszeres utasként nem tudok lelkesedni azért, ami neked a monitoron annyira jól néz ki, hogy hiteltelen mindenki aki nem örül veled.
Mármint ex rendszeres utasként, mert ez volt az első nyár, amikor összesen 4 alkalommal ültem itt vonatra és azt is megbántam.
A Balatonfüred-Tapolca közötti kínálatról írtál, nem a Budapest-Tapolca közöttiről! Ahogy én sem. De amúgy átszállással ez utóbbi is teljesül.
Megjegyezném, hogy eddig volt Tapolca-Székesfehérvár személyvonat is, ami amúgy szintén megszűnt idén nyáron.
Nyáron a Kék-hullám Katica rendszer bevezetése óta nem volt ilyen vonat napközben, csak kora reggel és késő este. De nyáron ezek most is megvoltak!
A tóhoz eljutás a Füred utáni részre nemhogy nem lett jobb, hanem klasszisokkal rosszabb lett. A személyvonati közlekedés pedig szintén rosszabb lett, mert akárhány óránként áll meg a BZ, az akkor is egy BZ, ami a Desirohoz képest brutális visszalépés.
Nyáron, mert a nyári menetrendről volt szó, nem volt Desirós személyvonat a Katicákon kívül (2013 előtt igen, de az egy másik struktúra volt)..
Ha valaki nincs tisztában a tényekkel, az nem én vagyok.