Keresés

Részletes keresés

bekom Creative Commons License 2022.10.22 0 0 183743

Sziasztok!

Benke Norbert vagyok, Halasztelki. Azert irom mert nagy bajban vagyok osszeraktam a cefret szeretnem inditani es most veszem eszre hogy elfogyott a fajtaeleszto. Esetleg valakinek itt a kozelben nem lenne 2 zacskoval mert vasarnap eselyem se lesz vasarolni.

Elore is koszonom a segitseget

Norbert

AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.22 0 0 183742

Hát a videón láthatók szerintem a kaposvári, mohácsi, veszprémi, gyulai - utóbbin pár hete egy kategória győzelem is volt, de amúgy nem vagyok érmegyűjtögető, csak pár tétellel szoktam nevezni, hogy találkozhassak barátokkal, ismerősökkel a gálákon.

Előzmény: endrepp (183738)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.22 0 0 183741

Szerintem még a nevem is kivehető kikockázva :)

Előzmény: Jolida (183739)
endrepp Creative Commons License 2022.10.22 0 0 183740

Ja. Lusta voltam felkapcsolni a lámpát, azért nem láttam. :)

Előzmény: Jolida (183739)
Jolida Creative Commons License 2022.10.22 0 0 183739

Rossz a szemed (öregszel? :-pp ).

Kaposvár pl. egyértelműen látszik.

Előzmény: endrepp (183738)
endrepp Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183738

kinéztem a szemem, de nem jöttem rá. :) Hova szoktál nevezni?

Előzmény: AndrejThePlanter (183737)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183737

Frekvenciaváltó a keverőmotor fordulatszámának szabályozásához. 

Előzmény: endrepp (183736)
endrepp Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183736

A videon, a jobb oldali szekrény jobb oldali berendezése az mi?

Előzmény: AndrejThePlanter (183734)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183735

Még az is lehet, de az szerezte, aki az üstöt csinálta, úgyhogy fogalmam sincs sajnos.. Viszont egész olcsó volt - talán 30ezret kért , a hagyma meg 100 fölött volt a neten mindenhol. 

Előzmény: endrepp (183733)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183734

Én Érden csináltattam pár éve egy vízhűtéssel is erősíthető töltetes deflegmátort a DES-re - így nézett ki:
https://photos.app.goo.gl/TPTheUQKWBNjFANC7

Igazándiból arra jöttem rá, hogy ha mindkét főzésnél alkalmazom, akkor már aromavesztést okoz - vízhűtést is csak telepakolt nagy alkoholtartalmú cefréknél volt érdemes talán alkalmazni - pl szőlőnél. Viszont a párlat töményedett vele sokat, finomításkor  nekem sokszor már 70-es alkoholfok fölött jött meg vele az utópárlat és sokszor volt 70 fok feletti alkoholtartalmú a végtermék is, a leválasztást kitűnően segítette. 

Elég sok érmet bezsebeltem vele versenyeken az évek alatt, így féltem, hogy az új gép a nyomába sem fog majd érni. Az egylépcsős főzés technológiai szempontból vonzott ugyan, de én inkább kisüsti/ízpárti vagyok - szóval azon is rágódtam sokat, hogy belevágjak-e.

Idén a torony összerakásáig az új gép kisüsti kétlépcsősként üzemelt hónapokig és teljesen megdöbbentett, hogy az új rozsdamentes főző a 15mm-es szétvagdosott  réz csövekből álló töltettel a nyakában, a 30 centis réz gömbbel és saválló páracsővel nemhogy rosszabb, de határozottan ízletesebb pálinkát csinált, mint a DES-em. Több vele főzött pálinkámat beleraknám a TOP5 listába az általam  készített pálinkáknál. 

Talán ez a kialakítás lehet az oka annak is, hogy a gömb alatti tányérban magas a reflux. Eleve a gömb egy léghűtéses deflegmátor. Csapódik a falán ki pára, ami visszafolyik a tányérra és a gömbből csupán 1"-os cső megy tovább a toronyba, ami szerintem pára feltorlódást okozhat. Egy közvetlenül az üstön lévő 4"-on ráengedett fűtőterű egylépcsős gépnél jóval kisebb akadályba ütközik a gőz - pláne ha a töltet sem alul van.  Szóval fentről is több csapódhat le a feltorlódás miatt, alulról viszont tolja közben folyamatosan az üst a párát és az átküzdi magát a réz tölteten. Viszont ilyen erős gőz ellenáramban szerintem megeshet talán az is, hogy a tányérból lecsöpögő pára végig csorogva a réz tölteten esetleg újra gőz fázisba lép vagy nem tudom :) . Ez az én elméletem az okára.. 

A főzés elején szinte egyáltalán nem buborékol - valamivel később kezd el, mint a torony többi szintje. Már rég felállt a torony, mire ez a tányér feláll. Szerintem az lehet az oka ennek, hogy a toronyból a csőköteges  deflegmátorból elkezd kicsapódni, lecsorogni, de onnan a reflux csövön az üstbe megy, itt viszont -főleg olyankor a ráz gömbben még nincs akkora deflegmáció és visszacsorgás. Ahogy jobban beindul, akkor kezd  "kumulálódni" a szint ennél az egy tányérnál. Ha félig van töltve az üst vagy gyenge a cefre kihozatala, akkor nem is nő meg a folyadékszint különösebben. Meg is kedveltem amúgy ezt a rendszert a betekintő ablakkal, mert rápillantva a folyadékszintből rögtön látszik, hogy milyen lesz a kihozatal és az is látszik hogy hol áll a főzés éppen. 

Előzmény: endrepp (183732)
endrepp Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183733

A gömb a fóti fémnyomótól származik?

Előzmény: endrepp (183732)
endrepp Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183732

Erősítésnek szántam, jobb up elválasztáshoz. Illetve érdekelt, hogy mit is jelent a "kiherélés" stádiuma, illetve mi van közvetlen előtte, hát ennek a közelébe sem tudtam menni ilyen tuning kisüsti alapon, gyanítom ehhez még a 4 tányér is kevés lenne.

A gömb a fóti fémnyomótól származik.

Jó cuccot raktál össze, gratulálok hozzá, az meg igazán meglep, hogy a gömb alatti tányér ilyen magas reflux szinttel dolgozik, torony nélkül ez a konstrukció nálam csak a főzés utolsó szakaszára produkál folyadékszintet.

Előzmény: AndrejThePlanter (183731)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183731

Érdekes összeállítás :) ! És mi volt vele a célod? Egylépcsősítés vagy csak töményítés?

Amúgy az én főzőm is kicsit fura szerzet megoldások tekintetében.. Kitaláltam már a projekt tervezésekor -ez az én mániám- hogy én bizony mindenképp különálló tornyos gépet szeretnék a korábbi DES100-asom helyett. Úgy gondoltam, hogy megpróbálom három szinten buboréksapkával összeállítani. Megrendeltem Aliexpress-ről, az üstöt legyártattam az általam igényelt módosításokkal a sokak által ismert -jelenleg Pákozdon működő- szakműhellyel, míg a régi géphez használt Koszó féle tányéros hűtőm maradt véghűtőnek - ahhoz ragaszkodtam. A rendszer csövezését viszont már magam hegesztettem össze. Kiszámoltam a DES100-asom réz felületét amolyan etalonnak és annyi töltetet raktam bele, hogy a DES100-ét meghaladja. Méghozzá az üst tetején lévő 4"-os saválló nyakba ömlesztve. Mondjuk ez még annyira nem egyedi, mert ismerek olyan versenyeken rendszeresen nagyon jól szereplő pálinkafőzőt, akinek ugyanígy alul van a toronyban és az eredményei is tökéletesen bizonyítják, hogy tökéletesen működik.

Réz hagymára nem szerettem volna olyan horribilis összeget kiadni, mint amennyiért a neten találtam, ezért egy idehaza kisiparilag gyártott és általam utólag felpolírozott réz gömböt raktam rá üstsisak/deflegmátor gömbnek, mert szerettem volna a tetejére - ha már különálló tornyos.  Szerettem volna egy betekintési lehetőséget is rá, ezért rendeltem aliexpressről egy betekintőablakos réz toronyelemet és azt raktam a gömb  alá.

Összeállt a gép, rögtön elkezdtem a próbafőzéseket, de elég hamar rájöttem, hogy a három szintnyi buboréksapka kevés - nem működött megfelelően a töményítés. Ezzel eredetileg is számoltam, mint lehetőséggel, de nagy gond nincs - gondoltam-  hozzá kell rakni egy negyedik szintet az oszlophoz - csak épp mire ideért volna Kínából a plusz elem, addigra megőszültem volna. Ezért eszembe jutott, hogy ha veszek egy buboréksapkás tányért és azt ideiglenesen  berakom a deflegmátor gömb alatti ablakos toronyelemhez, akkor talán úgy is működhet valamilyen szinten a dolog, hiszen összességében így is négy szinten folyik a töményedés. Vettem is egyet gyorsan és beépítettem ideiglenesen oda.  

Első próbánál kicsit megrémültem, mert ezen a gömb alatti első szinten elkezdett fokozatosan a buboréksapkák fölött felkúszni a folyadékszint az üveg közepének szintjéig, de aztán ahogy fogyott az alkohol a cefréből, szépen visszament minimálisra. Viszont amiatt, hogy itt feltorlódott a pára, a többi rektifikációs szint nagyon egyenletes lett. Végig szinte konstans a tányérokon a folyadékszint és az alkohol töménység is végre megfelelő volt a kifolyó párlatnál. A puding próbája az evés a főzőé pedig a benne készült párlat minősége és kifejezetten elégedett vagyok benne készült párlatokkal íz és illat terén. Emiatt úgy döntöttem, hogy az első szint marad ott, ahol van és nem helyezem át a toronyba.

Felmerült bennem ,hogy a feltorlódás ellen esetleg berakok 1-2 Procaps buboréksapkát arra a szintre , hogy növeljék a visszafolyási kapacitást és megakadályozzák a feltorlódást, de aztán belegondoltam, hogy  mi van ha ez pont így jó, ahogy van, hiszen ez a szint így kicsit tehermentesíti az egész tornyot, egyenletesebbé teszi a lefőzést.    

Fizikai magyarázatot azonban nem tudok adni arra, hogy ez miért jó vagy rossz megoldás,más miért nem alkalmaz ilyent. Nem terveltem ki előre - egyszerűen csak spontán jött és úgy tűnik, hogy jól működik azóta is  . Ez is a szakma szépsége számomra - lehet kísérletezgetni a géppel, új megoldásokat kipróbálni - kicsit az én frankeinsteinemnek mondhatom :)) 

Ezen a videón főzés közben látható a gömb alatti sapka is:
https://youtu.be/VckoTGHnXJA

Előzmény: endrepp (183730)
endrepp Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183730

Akkor én is úgy akarok, mint Ti! :) Ez kisüsti. Volt egy gömböm, amibe fent a kijáratnál elhelyeztem egy hűtőspirált, alatta a csőben egy nagy buboráksapkával. 

Erről később egy volt forumtárssal megállapítottuk, hogy ez nem jó így. Most  visszatekintve azzal a megoldással stabil végeredményt produkáltam a többihez képest. Így nézett ki:

Előzmény: AndrejThePlanter (183729)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183729

Én is pont úgy főzők, mint csalántea :) . Fix a palásthőmérséklet, a deflegmátor kimenő pára hőfokát pedig 80 fok fölé nem engedem jellemzően, mert utópárlati elemek fölötte már belekerülnek. Mindezt a deflegmátornál tűszeleppel szabályozom folyamatosan precízen átfolyásmérőn figyelve.  A kimenő pára hőmérséklete pedig fordítottan arányos a kifolyó párlat alkoholfokával - némi fáziskéséssel az epruvetta feltöltődési mennyisége miatt. Alkoholtöménység tekintetében próbálom minél inkább a 80 fokhoz közelíteni a 90-hez képest, mert akkor érzem aromásabbnak, de 80 alá csak kivételes esetben bizonyos gyümölcsöknél merem kicsit engedni, mert könnyen belefuthatok utópárlati jegyekbe. Nekem mindig 80fok feletti töménységű párlatot készít a főzőm négy buboréksapkás szinttel. 

Előzmény: endrepp (183704)
endrepp Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183728

A wc tartállyal az a gond, hogy az nem tudja bemutatni ennek a teljes működését, amit Krumpli belinkelt oldalt, azon egy puffer tartály van, folyamatos töltés-ürítéssel, az a jó példa.

Manapság az összes ilyen jellegű eszköz 10bites AD-vel van szerelve, a lázmérőtől, az autók CAN rendszerében működő szenzorokig, a doksiban álltalában bevállják, hogy ez a teljes méréstartományra nem adja a natív 0.1C pontossághoz szükséges adatot, DE kevés olyan alkalmazás van, ahol szükséges a teljes mérés tatományra, ha a 10bitet/1024 felbonás pl rávetíted a pálinka főzéshez szükséges tartományra, mondjuk 60-100C, akkor 40/1024=0.04C, szóval elég az, de 100/1024=0.09C, az is elég.

Az analók kimenet nem szükséges olyan alkalmazás esetén, mint a fűtés, mert egy fűtőbetét remekül tűri a ki/be kapcsolást és ma egy nulla átmenetes "relé" sem tétel.

Egy motor vezérlőnél vagy motoros szelepnél már más a helyzet, abban igazad van, oda kell

Van a REX-nek analóg kimenetű változata, beszerezhetetlen, nekem legalábbis nem sikerült.

A ciklusidő rossz megválasztása nem feltétlen okoz működési anomáliát, nyilván egy 1perces ciklus megfelel egy pálinkafőző ~130kG-jához tartozó tehetetlenségéhez, de nem felel meg egy sörcsap hűtéséhez. :)

A lengés a I=0 D=0 üzemállapot természetes velejárója, ez fokozatosan csökkenő amplitúdójú lengést ad a célérték körül, de akkor is, ha alacsonyak az értékek. A manuális beállítás pl motoroknál úgy megy, hogy I=0 D=0, majd el kell kezdeni emelni a P-t, addig amíg olyan szinten nem kezd lengeni, ami már rázza a berendezést, akkor vissza kell venni 75%-ra, elkezdeni emelni az I-t addig, amíg egy túllövéssel beáll a motor, majd a D emelésével lefaragni ezt a túllövést. El lehet képzelni milyen alázat és türelem kellett a panelházak időjárás követő szabályzásának beállításához ilyen alapon anno. :)

Előzmény: kopasz szuzukis (183727)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.10.21 0 0 183727

Valóban kicsit erőltetett példa, de így az automatizálásban kevésbé járatos embereknek is lesz némi fogalma.

Minek a DA-konverter? Mert a legtöbb beavatkozó elem analóg működésű. Ha digitálisan vezérled, akkor vagy nyit, vagy zár. Ahhoz, hogy egy köztes értéken tartsa, kell a DA-konverter. De ekkor is fennáll a digitális rendszer egyik hátránya. Pl. vagy 31%-ra nyit, vagy 32%-ra. Ha nem eléggé finom a felbontás, akkor nincs 31,5%. Ehhez nagyobb felbontású (több bites) AD-DA konverter kell.

És az sem mindegy, hogy milyen válaszidőt állítasz be a digitális vezérlőn. A legtöbb ilyen szerkezet nem tartalmaz változáskövető algoritmust. Így manuálisan kell paraméterezni. De annak az értéknek pontosnak kell lennie, különben jön a belengés. 

Előzmény: endrepp (183725)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 183726

Ebben a stádiumbam(éppen most) bő 1L középpárlat folyt le... 

Előzmény: szü(r)cs (183723)
endrepp Creative Commons License 2022.10.20 0 0 183725

A WC tartály PD szabályzó, nem PID, mégis mi a fene integrálná fel a töltést? de még annak is egy végtelen eröltetett példa, a 10 bites AD-nek meg semmi köze a lengéshez, ha tökéletesen megfelel a célnak, DA meg minek is lenne benne? Ezek ON/OFF működésű eszközök. Magában egy P vezérlő leng, annak semmi köze a bemenethez, ami után van egy digitális szűrő? maga az ötlet is egy paradoxon, arról nem beszélve, hogy egy ilyen szabályzó a gyakorlatban olyan jól működik, hogy öröm dolgozni vele.. :)

Előzmény: kopasz szuzukis (183724)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.10.20 -2 2 183724

A PID betűszó, jelentése: Parciális Integráló Differenciáló tag. A PID-szabályozókat először pneumatikus működtetésű szelepek vezérlésére készítették. Változtatható hosszúságú karon egy tűszelep, ami egy fúvókát zárt-nyitott. Ez volt a legegyszerűbb PID-szabályozó. ( Krumplinak abban igaza van, hogy a WC-tartály szelepe is egy egyszerű PID vezérlővel van szerelve. Ott a P-tag a kar, amelyik a tűszelepet mozgatja, az I-tag a szelep, a D-tag a fúvóka, amin bejön a víz.) A legbonyolultabb ilyen vezérlő, ami még a 90-es években is működött nálunk 6 parciális, 3 integráló és 3 differenciáló tagot tartalmazott. Szentségeltek is a pneumatikus műszerészek, mire beállították. De ezek a szabályozók analóg működésűek voltak.

A mai PID-elvű szabályozók viszont digitálisak. A legtöbb, nem túl drága ilyen szabályozó általában 10bites AD-DA konvertert tartalmaz. Vagyis a bejövő analóg jelet egy 1024 szeletű tartomány alapján osztja fel. Pl. egy 50%-os jelhez az 512-es számértéket rendeli.  De akad 1-2 elvetemültebb gyártó, aki még mindíg 8bites konvertert használ - 256szeletes tartomány. Emiatt a digitális PID-szabályozók sokkal könnyebben belengenek, mint az analóg szabályozók.

Sajnos ma már sehol sem tanítják a régi analóg rendszerek működési elvét.

szü(r)cs Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 183723

Ha jól értem 90 Celsius fokig engeded a középpárlatot, vagy ez az utópárlat szedésének a vége? Én általánosságban 66,5-77 fokig(deflegmátor hőmérséklet, szintén digitális) megszedem az EP-t poharazgatva, innentől jön a KP, de 84 foktól szigorúan figyelem és max. 85-nél vágok, váltanom kell UP-ra, azt 90-ig engedem. 98l-es üst, középpárlat  átlagban 4,5-6l egy főzés, 80-83W/W%, ízvilága nem áll távol a kisüstitől, jobban mondva nem érzékelhető az egymenetes főzésre jellemző, vékony, könnyed ízvilág, rövid lecsengés a szájban, parfümösség, illat mely többet ígér mint amit nyújt maga a pálinka stb. (bár a som nagyon intenzív illatú lett).

Előzmény: csalántea (183708)
endrepp Creative Commons License 2022.10.20 0 1 183722

Green Corner is kedvelte az ilyesmit, 2éve kb ilyenkor szólt hozzá utoljára, remélem fent is valami hasonlóval foglalkozik.

Előzmény: rézműves1 (183721)
rézműves1 Creative Commons License 2022.10.19 0 2 183721

Egyáltalán nem "ördögtől való" gondolat ez...2010-11-ben (mint kezdő) én is sokat olvastam a "régi-idők" pálinka főzési szokásait, ahol több helyen is lehetett olvasni, jónak tűnő, hasznos tippeket...(ezekkel az eredményekkel persze nem biztos, hogy egy mai pálinkaversenyen lehetne büszkélkedni, de a családi, baráti körben állítólag igen sikeresek és kedveltek voltak)...

Ilyen volt például a "hamis birs", ami azokban az időkben igen népszerű volt...talán azért is, mert akkoriban még nem nagyon "aromáztak"...

Ezt konkrétan, a leírás szerint, egy "jellegtelen" főleg alma pálinka alszesz segítségével készítették, amibe az amúgyis "aromabomba" birs szeleteket darabolták és együtt tisztázták, finomították...

Előzmény: lesliegold (183720)
lesliegold Creative Commons License 2022.10.19 -1 0 183720

Tisztázáskor az üstbe az alszeszbe együtt "főzve" vele aszalt, vagy érett nyers gyümölcsöt érdemes tenni aroma növelés végett, ha már aromakosárba nem tudom tenni, hogy csak a gőz érje? Ha van rá jó tapasztalat, aszalt, vagy nyers legyen? (Birs alszesz lesz és aszalat vagy nyers bírs menne esetleg bele) köszi!

ksanyi52 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 183719

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Új pálinkafőzőnél vízzel egy lepárlást csináltam, és az üstfedőnél körpe csepegett a víz. Fog puhulni a tömítés, esetleg a békazárakon húzzak egy picit? ECO 38 literes a félgömb fedővel.

endrepp Creative Commons License 2022.10.19 0 0 183718

Tudom, hogy ez nehéz ügy, én úgy vagyok vele, hogy egy időben sikerült, most éppen kevésbé.

Előzmény: lesliegold (183716)
lesliegold Creative Commons License 2022.10.19 0 0 183717

Elhiszem, gratula. Most a DES-t páracső, hűtő és spirál nélkül vettem, mert dupla akkora hűtőm van, a páracső a gyáriban nem emelkedik és fele akkora mint az enyém. Ha  bírs sem sikerül, meg fogom rendelni a gyárit, mert nincs jobb ötletem, a régi savállóban és az új DES-ben csak a páracső, spirál, hűtő és epruvetta a közös, valamint én. Ha ez sem segít, lecserélem a műanyag hordókat, bár kizárt hogy ez legyen, ráaádul mindíg el vannak mosva...A cefrézést is sokáig tanulmányoztam, irányított erjesztés van, figyelve a CO-ra, nem keverve 2 nap után, légmentes zárás, kotyógó, minen amit csak meg lehetett tanulni.

Előzmény: Dezodoros Ede (183715)
lesliegold Creative Commons License 2022.10.19 0 0 183716

Hiszek neked, én is szeretném ezt mondani, mégis azért küzdök, olvasok, kérek tanácsot, mert nem tudom ezt mondani. :(

Előzmény: endrepp (183714)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.19 -1 0 183715

Egyéb ötletem nincs...de a DES-el nagyon jónak kell lennie a birsnek...ha a cefre is jól sikerült tutira...és ha kipoharazgatod,finoman  kicsepegteted az elejét.... ma főztem a birs páleszt igaz nekem Destilatori van,szinte ugyan az...de illat orgia van :) a birs  íze még 5 perc után is érezhető volt a szájban...de komolyan...és ez még egy nyers pálinka :) Karácsonyra  meg aztán még finomodik.Úgy néz ki idei még jobban sikerült mint a tavalyi,tavaly nem lett előfőzve,idén megpároltam az üstben puhára,így cefréztem be,jobb is lett.Kívánom sikerüljön,az íz és illat is a birsedben!

Előzmény: lesliegold (183711)
endrepp Creative Commons License 2022.10.19 0 1 183714

Nem tudsz kisüstivel vodkát főzni, tisztelettel írom le, ez marhaság, illattalan párlatot nem nehéz összehozni, de azért nem a magas deflegmáció felel, inkább az alacsony, pláne DES esetén.

82%-os középpárlat, 78%-on vágással olyan illatos 45%-ra higítva, 5éves vilmoskörte, hogy nem győzöm kinyalni a phárból éppen. :)

Előzmény: lesliegold (183713)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!