Szerintem a Capellini ("vekony hajszal") altalaban jo olyan receptekben, amelyekben szoktak spagetti hasznalni, pl. paradicsom szosz vagy koktel paradicsomos, vagy akarmi.
Zitka ne vegyel kinai gepet (olasz tesztahoz) legysziiiiiii
En 5.000ert vettem akcioban 2 eve, lehet, hogy most is ennyi, az is lehet hogy 5.000 es 9.000 Ft kozott van most (kulonbozo Vasedenyben kulonbozo arak/akciok vannak), de megeri, tuti kis gep. Vagy vedd meg interneten.
Nagyon-nagyon jó ez a topik, egy ideje már olvasgatlak Titeket...
Lenne egy kérdésem, hátha van fincsi receptetek a "spagettiből tekert fészkek" ( talán Capellini a neve..?) elkészítésére. Régóta szemezek evvel a tésztával, csak nem igazán tudok vele mit kezdeni, úgyhogy ha tudtok segíteni, nagyon köszönöm előre is!
Beugrottam ma az Urániával szemben lévő Vasedénybe. Gyanúsan olcsón láttam tésztagépet. Persze kínai , Pasta Bike :-) névre hallgat. Van hozzá tagliatelle stb. vágó feltét is, meg valami zugehör tortellini készítéshez is. 3990 ft Ilyet nem érdemes venni, ugye?
a spenotot toltelekhez meg kell fozni (attol fugg, hogy friss vagy fagyasztott, stb.) egy serpenyoben.
Itt lehet valasztani, hogy keves olajban (+ esetleg fokhagyma) vagy vajban. En szerintem, attol fugg, hogy majd milyen szosz lesz rajta a cannellonin amikor beleteszed a sutoben. PL. ha paradicsomos akkor a spenotot olivaolajba fozod, ha besamel akkor vajban.
Aproravagod a spenotot.
A toltelek jo lehet de mindenkepen kell bele 50-100 g Parmigiano.
1 csipet szerecsendio helyet szerintem 2 kell :-))
A toltelekhez sem a hagyma sem a fokhagyma nem kell
Most lehet besamelt raonteni, teljesen takarni + ra sok Parmigianot.
Be a 180 fokkos sutoben, kb. 20 percig.
Ha nem besameles Cannellonit szeretnel, akkor (olasz passzirozott paradicsombol) paradicsom szoszt kell raonteni es teljesen takarni. Majd be a sutobe.
De a paradicsom szoszt lasson (min.15 percig de akar 1 oran keresztul) kell szepen megcsinalni, keves olajban, lehetoleg (csak) friss bazsalikommal. Ha nincs friss bazsalikom akkor a paradicsom szosz alapja olivaolaj+fokhagyma vagy olivaolaj+hagyma .
A Cannelloni valamikor (es egy olyan huszonvalahany even keresztul) egy tipikus vasarnapi ebed (+vacsora) volt a csaladunkban. Mi mindig a Cannelloni al Sugo-t csinaltuk (akar hussal, akar hus nelkul), de ez ricottaval toltve sajnos...
Ha van kedved csinalhatsz olyan Cannelloni-t tokkel (?) (Zucca) es mascarponeval toltve + ra besamel. A tokot meg kell eloszor sutni 15 percig sutoben, majd mixerben majdnem daralni. A toltelekhez hasznalj csak szerecsendio fuszert + sok Parmigianot. Nem tudom mennyire johet be neked...
Zitka, megsütötted végül a 692-es hozzászólásodban írt Pastiera-t? Azért kérdem, mert ma megláttam (és megvettem) egy csomag búzát a DM-ben, és gondoltam, a tavaszi vetéssel már elkéstem, talán inkább sütném-főzném. Antonio, esetleg neked van hozzá történeted, recepted, tanácsod vagy bármi? Köszi. :-)
A, elvileg Tessinben voltunk, baratoknal, és vas. délelött atmentünk egy hatarmelletti faluba (holnapra, ha érdekel, utananézek). Eszetlen sok nép volt, nagy meleg, idönként a 6 gyerekböl elvesztettünk egy-kettöt:)))) de azért eltöltöttünk vagy 2 orat.
Utana noname vendéglöben megebédeltünk (pizzat, mert a gyerekek azt akartak, pedig allitolag elvileg azt este kell enni), kemencében sült, félhold alakura formalt calzonet ettem, és ismét elhataroztam, hogy kiprobalom a kemencében valo sütést (van otthon a kertben).
Nagyon értékeltem amugy, hogy a 6 gyerek latvanya nem riasztotta el a vendéglöst, föleg, hogy masfél évestöl 14ig volt mindenféle koru és nemü:)
Durumlisztet akkor majd veszek otthon, itt, Neuchâtelben nem talaltam:////
Te Pesten laksz, vagy Olaszorszagban?
(Jövö nyaron, ha igaz, Toscanaba megyünk, na ott is lesznek kulinaris élvezetek:)))
Egyelöre még csak tervezem a négyzetalaku tortellinit.
(Csak ne kellene dolgozni!!!:)
Géppel egyelöre finom tagliatellit, spaghettit meg lasagne-t csinaltam, az nagyon jo volt:)
"duplan tesszed be a teszta lapot a gepbe" na ezt eddig nem tettem. Durumlisztet pedig itt nem kapok, voltam Pünkösdkor Olaszorszagban, de a helyi piacon, ahova eljutottam, nem volt liszt:(((
(Volt viszont szaritott sziciliai paradicsom, olivabogyo, jopar féle paradicsom, articsoka - és cipök:DDD meg ruhak, mindenböl bevasaroltam:)
Evszazadokon keresztul kezzel csinaltak es nagyon jol.
En mindig egesz vekonyra nyujtom a tesztat, ritkan szokott elszakadni, akkor ujra beletesszem.
Vagy a hengerek nincsenek jol beallitva (bar nem hisszem ha nem szedted szet a gepet) vagy a teszta rugalmasa nem a legjobb (a viz / liszt arany).
Ugye, a fele liszt durum? Ugye, 1 toljas / 100 g ossz liszt? Ugye, mindig csak 1 fokozattal vekonyabbra allitod be? Ugye, az elejen duplan tesszed be a teszta lapot a gepbe? Ugye, amielott beletesszed a gepben raszorsz lisztet a tesztara, hogy ne ragadjon a hengereken mikozben tekered (kulonben elszakad)?
Mert én ugy elgondoltam, hogy tképp meg lehetne a raviolikat csinalni az asztalon is, egyik lapra a tölteléket kis kupacokban, közés tojast vagy vizet, masik lapot meg rarakni, összenyomkodni, kivagni...
Es a raviolihoz mennyire nyujtod ki a tésztat? Nekem a 7es fokozatnal mar elszakadt helyenként, olyan vékony volt:(