Van Csajág Akarattya között egy vadonat új híd... Nem is fűzfővel van a baj, hogy tiltakozna de Akarattyán meg Kenesén nem verik az asztalt? Elvégre elég sokan használják ott is a vasutat...
"Ezt vázoltam fel régebben én is, de az okosabbak azt írták, hogy a domborzati viszonyok nem megfelelőek..."
Tedd fel ismét a téképet,bár sztem földmunka és távolság miatt ez sem lenne több és megmaradnának a települések megállói,igaz némelyik másutt.(Van skype? hívj!)
"Kár azért az Akarattyai részért... :( (Bár ha már itt tartunk, a Királyszentistván-Csajág-Lepsény vonalat újra lehetne éleszteni és akkor még lenne értelme a forgalmat fentartani Sv-Csajág-(Akarattya ???) között.)"
Lehetne északra Csajág bj-től egy delta és utána mh,új nyomvonal+Akarattya mh,Kenese üdülő mh és ott Bkenese előtt vissza a 29-be.
Egyébként ha minden jól megy mikor kezdik el építeni?
Kár azért az Akarattyai részért... :( (Bár ha már itt tartunk, a Királyszentistván-Csajág-Lepsény vonalat újra lehetne éleszteni és akkor még lenne értelme a forgalmat fentartani Sv-Csajág-(Akarattya ???) között.)
1989 Vasúthistória évkönyv:
Dr Ruzitska Lajos 1938-ban javasolta a megoldást, az akkori és a tervezett nyomvonal vélhetőleg nem mindenhol egyezik meg de az ötlet létezett.
2,3millió pengő volt a tervezett költség.
Egy másik érdekesség:
Raab Lajos 1940-ből Lepsénytől új vonal ami kb ma az akarattyai strandhoz vezető bevágásban lemegy a partra és jobbra-balra elágazván mind a két oldalon kikerüli a hegyoldali vasútat, kb Kenese, Szabadinál jön vissza a létező nyomvonalba
Időközben hozzájutottam némi infóhoz a tegnapi fórumról. Ezt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársai tartották és tájékoztatták a lakosságot a tervezés fázisáról. Eddig kifogást a tervek ellen nem emelt senki, a MÁV pedig vállalta a pálya kiépítését. Ismét felmerült, hogy az akarattyai löszfal állapota miatt hosszútávon nem tartható fent a jelenlegi nyomvonal, a későbbi villamosítás miatt sem. Az új nyomvonal, tehát amellett, hogy gyorsabb eljutást jelent a Balaton és Budapest között, kényszer is egyben. A másik alternatíva lehetne, hogy jelentős domborzatátalakítással és megerősítéssel meghosszabbítanák a löszfal élettartamát, eme nagy építkezésnek azonban gátat szab a Balaton törvény. A helyi lakosok többsége inkább azon akadt fent, hogy a vasútállomásuk kiesne a jelenlegi központi helyéről.
Nagy ellenállás nem volt. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség április 11-én végez a hatástanulmánnyal.
"Na meg, miért csak Hajmáskértől? Miért nem Veszprémtől, Herendről, Szentgálról... miért csak Fűzfőig, miért nem Almádiig, Alsóörsig, Füredig..."
1, A domborzat itt a lekedvezőbb vasút építéshez.
2, Hajmáskér és Fűzfő között nem önálló főval épül. Ez lesz a 29-es fővonal új nyomvonala.
3. A két település között több helyen jelenleg is van vasúti felépítmény, ergo itt a legegyszerűbb azt rehabilitálni és ahhoz hozzáépíteni. Mellesleg ez menetidőben valóban sokat jelentene.
4. Egyszerűen Hajmáskér és Fűzfő között a legkisebb a távolság, ahol érdemes rákötni a 20-asra.
A környezetvédők annak örüljenek, hogy Füzfőtől Balatonkeneséig mentesülne a körrnyezet a vonatártalmaktól. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy egyelőre dízel vonatatás van tervezve. Előbb utóbb azonban fel kell készülni lelkileg arra, hogy épp környezetvédelmi okoból a Balaton körül mindenhol drót lesz. Ezt az unió is preferálja.
Hát szerintem ez egy baromság. Egyáltalán mi az, hogy Hajmáskér - Balatonfűzfő fővonal? Vicces :-D
Nem lenne sokkal ésszerűbb ismét felvenni a forgalmat Csajágig? És akár onnét továbbvinni a vonatot Fűzfőre. Oké, hogy kilométerbe, időbe több, de lehetne üzl.pol. kedvezményezni,virtuális útvonalazni, stb. Na meg, miért csak Hajmáskértől? Miért nem Veszprémtől, Herendről, Szentgálról... miért csak Fűzfőig, miért nem Almádiig, Alsóörsig, Füredig... (azért tessék kiérezni belőle a komolyságot.)
Egyébként ennyi erővel lehetne építeni egy Zánkafürdő - Kislőd vonalat is, úgyis arra megy a kéktúra :-D
Alagút, lábakon álló vonal, hang, fény, szag szigeteléssel de ha adnak a településnek x milliárdot akkor ott megy ahol akarják.
A kőröshegyi híd iszonyat árának csak a felét kiosztották volna az érintett telepüések között akkor valahol biztosan elfért volna az út.
Egyebekben nagy hiba volt ott felhagyni a vasútat a tökéletes elöre nem látó döntés!
Ma délután Balatonfűzfőn 16 órakor lakossági fórum lesz a Hajmáskér-Balatonfűzfőt összekötő leendő vasútvonalról. Helyszín Közösségi Ház. Holnap majd beszámolok róla, hogy mi volt.
Lehet, hogy a döntéshozó azt se tudja, hogy a szergej nem tud fűteni, se azt, hogy van vfk. Vagy ha tudja is, vajon érdekli őt, hogy meleg van-e kocsikban? :-(
Bocs, még csak annyit, hogy a 10.02.01. azt jelenti, hogy 2001. február 10-én kapott utoljára fővizsgát.
De ha nem is ilyen tévedésről van szó, simán lehetnek balesetesek is azok a kocsik. Murphy itt is dolgozik rendesen, és a friss fővizsgás kocsikat természetesen nagyobb eséllyel érik balesetek. Kokrétan is hallottam olyan kocsiról, aminek az első útjai egyikén váltottak alá, aztán vitték is selejtezni. :(
Én nem értek egyet azzal, hogy ezeket a kocsikat (By/Bhv) le kéne selejtezni, főleg abban a helyzetben, ami mostanában tapasztalható. De azt kizártnak tartom, hogy érvényes fővizsgával ÉS egyébként üzemképesen Szolnokon állnának a kocsik. Olyanra persze van példa, hogy valamilyen szükségessé váló javításnak akkora lenne a költsége, hogy az amúgy pár hónap múlva úgyis selejtezésre kerülő kocsiba már nem ölnek pénzt.
A GySEV-es Bh-król nem hallottam semmit, biztosan van, akinek van konkrét infója erről. De azért itt is lehetne árnyalni a helyzetet. Én speciel örülnék, ha holnap ezekből a kocsikból kapna Déli, Fehérvár, vagy Szombathely, és a 29-esen (vagy máshol) járatnák őket. De azért valaki, aki műszakilag otthonosabban mozog a témában, elárulhatná, hogy azokra a nem túl fiatal szekerekre (mennyi idősek is?) mennyi pénzt kéne ráfordítani az elkövetkezendő 5-10 évben, hogy ne egy olyan sikersztori legyen a vétel, mint a halberstadti kocsiké. Jelen pillanatban jobb színvonalat adnának, mint a sima Bhv kocsik. De biztos, hogy 2020-ban is ilyen kocsikat szeretnénk a 29-esen látni? És az már csak 9 év! Vagy ilyen rövid távra is megéri kocsit venni?
Nem... haladtam mellettük teherrel, és nyugatis (északis) Bhv-k voltak. 1-2-nek pillantottam meg a fővizsga dátumát. Ez történt Októberben, a fővizsga kb 10.02.01. vagy valami ilyesmi volt. Szerintem ezek a Nyugatiból elvitt kocsik voltak. Némelyiknek egész új volt a festése is.
Volt ott By is, meg mindenféle. Előbbiekről az a véleményem, hogy megérdemeltek volna valami komfortosítást is tartalmazó felújítást.
Ez az észnélküli kidobálás főleg nyáron érezhető. Semmi tartalék... Másutt megéri feújítani, nálunk nem.
És az igaz, hogy a GySev Bh kocsijai el lettek utasítva?
Így hogy nincs Székesfehérvár-Tapolca viszonylatú Bz-s személyvonat, így a Csörgős személyek is kihasználják a 100km/h-t Székesfehérvár és Szabadbattyán között?
Kevés a Bz /mint az tavaly többször is kiderült/, azon a kevésen meg még mindig nem mindegyiken van VB /ami az idén itt már kötelező/. Csörgő az most éppen van, csak ahhoz meg ezekszerint kocsi nincs elég /mint ahogy azt lentebb írtátok/.
És milyen szépek az állomások mh.-ek... Még a mostani állapotoknál is különbek. Egy élmény lehetett akkor vonattal utazni. :))) Főleg a felszállás. hehe :)
Végre örültünk, hogy eltűnnek a bz-k innen, erre nehogymár jó legyen, röhejesen ráteszünk 1 kocsit a mozdonyra, ami ugyanannyit fogyaszt 3-4 kocsival is, mint az 1-gyel.
Ha már kínálait menetrend, meg egyéb csodák, akkor kínálatból nem lehetne rátenni a mozdonyra akkor 3-4 kocsit??
Csütörtökön mentem 9722-vel, a 2 Bhv-n a 4-es ülésekben legalább 3-an ültek.
Szombatonként hadd ne részletezzem.
Visszafelé
9713, 3 db ndk-s kocsival. Szépen ki volt használva azért, ha nem is fullon (most jó meleg volt rajta).
De nem csak erre röhejes a szerelvényösszeállítás, mostmár országosan.
Az én tapasztalataim igen egyoldalúak (a tegnap délelőtti, kora délutáni időszakra vonatkoznak), de csak gyér utasforgalmat tapasztaltam. Persze az jó, ha nem Bz jár, viszont az M41 lényegesen több üzemanyagot elfogyaszt.
Pedig télen tud olyan utasszámokat produkálni... A füredi fejlesztéssel kapcsolatban majd pakold fel az infókat ha lesznek. :) Egyébként még mindig nem tudom, hogy Füreden mi van abban a több emeletes épületben ami a vasútállomás része?
A délelőtti vonatból kinézve ilyesféle tevékenység előkészületeit véltem látni két személy részéről.
Egyébként hova lettek a 29-es vonalról a Bz-k? Az ősszel kiváló mellékvonali hangulatú képeket lehetett ott készíteni, most meg csupa nagy dromedárt láttam közlekedni.
OFF: pont tavasszal vannak a legtöbben a 70en a hétvégén a kirándulószezon miatt, nyáron jóval kevesebben. de egyébként eddig egy-két vonal kivételével tavasszal - elég a dupla flirt kapacitása a 70re.
Nah ez egy jó hír! :) Remélem összejön! Videó elején hallani, hogy a MÁV megint k...va rugalmas volt az elején... -.-" Egyébként ez akkor érinti a Vasút épületét is ugye? Mármint az az X emeletes toronyház ami a vasútnál van az is megújul ugye? Egyébként abban az épületben mi van?
Ez az igazság,mert az itt vitázókat,de még Sv rend.-t sem fogja még a qtya sem +kérdezni ,hogy mikor mi közlekedjen vagy mi volna jó.Magyarán sz@rnak bele.
"Oké közlekedjen télen ez a motorvonat és akkor nyáron mi közlekedjen? Nyáron ezek a motorvonatok hol közlekedjenek?"
Azért remélem te sem tartasz annyira ostobának, hogy támogassam azt, hogy ezek a motorvonatok gyorsvonatként közlekedjenek. Személyvonatokra télen jó az az egyszemélyes valami, de nyárra sokkal jobb lenne valami 3-4 részes motor, mert a dupla, tripla Dezső szépen eszik...
A gyorsvonatokra tökéletes a jelenlegi gépcserés mozdonyos+személykocsis rendszer (természetesen modernizált kocsikkal...), mert évszakonként változik az utasforgalom, és könnyen bővíthető egy-egy vonat, ha a START figyel rá és észreveszi, hogy tavasszal is egy kicsit több utas lesz, meg nyáron is egy kicsit több utas lesz.
"Nyáron ezek a motorvonatok hol közlekedjenek?"
44-es vonalon, mert iskolaidőszakon kívül itt kevesebb utas van pont jó lenne ez a jármű oda.
"Írod mennyire kedvelték az utasok a Desirokat, közben folyamatosan miket lehet olvasni tőled is, hogy így milyen sz@r, úgy milyen sz@r jármű a Desiro."
Igen és? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Nekem nemtetszik mert egy fapados sz@r, ami kényelmetlen és b@sszák takarítani karbantartani őket. Máshol utaztam Deszőn nem ennyit mint amire itthon használják lásd 29... 1. Kibírtam mert nem 2 órát zötykölődtem vele. 2. Kibírtam mert takarítva volt és nem azt kellett látnom, hogy a szép új vonatnak hogy van betörve az üvege, hogy van kiégetve az üléshuzata, hogy van levakarva róla a matrica stb...
Semmivel se írok nagyobb hülyeségeket, semmivel se kerülök nagyobb ellentmondással magammal mint mások.
Korábban írtad, hogy kevernek mindent mindennel és ezt kifogásolod és közben magad jösz elő olyan javaslatokkal, hogy télen a képen szereplő motorvonat lenne tökéletes, nyáron meg más valami. Oké közlekedjen télen ez a motorvonat és akkor nyáron mi közlekedjen? Nyáron ezek a motorvonatok hol közlekedjenek?
Írod mennyire kedvelték az utasok a Desirokat, közben folyamatosan miket lehet olvasni tőled is, hogy így milyen sz@r, úgy milyen sz@r jármű a Desiro. Ennek fényében szerinted mire gondoljon akkor az ember?
A bérszínvonallal igenis vannak gondok; ezen kívül az is baj, hogy a Parlamentben senki nem tesz semmit annak érdekében, hogy a gazdagok és a szegények közti szakadék enyhüljön, esetleg megszűnjön.
Emellett miért nem lehet minden munkakörben ugyanannyit keresni?
Elvégre egy melós (szobafestő, kőműves stb.) semmivel sem alábbvaló, mint egy topmenedzser.
Azt én is támogatom, hogy a személyvonatok motorvonatok legyenek, de nemcsak az ONtopic vonalon :)
A képen látható motorkocsi igen tetszetős példány, de velük inkább a Bz-ket lehetne kiváltani; a 29-esre szerencsésebb (?) lenne 3-4részes motorvonatokat venni.
Badacsony megállóhelyen, augusztusban legalábbis már biztos nem. Nem kell elhinni, de akkor se volt kint ilyen. Hála Istennek, mert rajtad kívül senkit se érdekelt szerintem, a nyaralóknak tökmindegy mit fotózol... :)
Te meg fogalmazz pontosabban, mert úgy írtad a 29-esre voltak kirakva. Az nálam minden állomást és megállóhelyet jelent, nemcsak az általad felsorolt helyeket.
Benbe csodafotók? Akkor azért nem vettem észre... :)
Nem tavaly kint volt Szepezdfürdőn, Csopakon és Arácsony is, hogy melyik vonaton vannak Dezsők. Sőt Szepezdfürdőn még volt hozzá Benbe fotó is. :) Járj nyitott szemmel!
Ami részben köszönhető a politikusok hülyeségeinek is. Lásd répcelaki megállás IC-ből csináljunk gyorsvonatot.
"70-esre kitűnő a FLIRT Szobról mire beérsz pestre max 60 percet kell ülnöd"
A Budapest-Eger sebesvonatba, ha 160-as lenne a pálya, ahogy az F1 a sebességtartomány maximumát engedélyezi és egyből odaérne a Flirt ~1:15 alatt a jelenlegi ~2:10 helyett. Akkor ebben az aspektusban például ebben a viszonylatban is tökéletes lenne. Nem?
Neem... Megnézi melyik új neten valamennyire megtudja nézni ha érdekli, vagy nyáron ki van rakva 29-re melyik vonatok Dezsősek. De láttam olyat, hogy nyaralók nézték mikor megy. Amikor kellett volna nem az jött így inkább Buszoztak.
Nekem azzal van bajom, hogy keverünk állandóan mindent mindennel. 70-esre kitűnő a FLIRT Szobról mire beérsz pestre max 60 percet kell ülnöd.
De 29-en is szórakozunk Halbival, Bo-val, Bhv-val, Desiroval...
Nem vagyunk képesek egy vonalra egy max 2 fajta járművel felvonulni, így az utasnak is állandóan nézegetnie kell melyik új vonat meg melyik nem... Lásd nyáron 29...
Minimum a Buszt vernie kéne egyes helyeken, de ez még a Bp-Kanizsa gyorsnak sem sikerül... De nyugatabbra az autót is simán előzi a vonat... Ahhoz képest...
"Szerintem inkább a bérszínvonallal vannak gondok, nem kicsik, nem a jegyárakkal."
Szerintem azzal nincs baj. Így is sokkal jobb az átlagnál... Főleg az elvégzett munkához képest.
"Le lehetne, ha nem tűntetnék el a vandálok."
Nem mindig ők a hibásak. 29 például kevés van belőlük és padok törnek el emberek alatt. Az is elég vicces, hogy egyes megállóhelyeket újítanak (pl. Akarattya, Arács, Csopak, Szepezdfürdő, Ábrahámhegy), a többi állomáson menni sem lehet. Almádiban tudtommal azokat a szépen lefestett ócska 30 éves padokat sem vasutasok csinálták, vagy ha igen akkor munkaidőn kívül... Alsóörsön nem lehet menni a gaztól nyáron. Füreden ott egy nagy kihasználatlan pályaudvar. Fűzfőn fel sem lehet szállni a vonatra mert a peron az a sínkoronával egy szintben lévő murvával leszórt valami. Én azt sem hiszem el, hogy az önkormányzatoknak nem érdeklik ezek a dolgok...
Így ahogy írod. Lásd OFF 70-es vonal járt ott már minden: sittes Bhv-s inga, hagyományos fülkés kocsis (MÁV, ZSSR), posta Bhv inga, BDVmot, Flirt, Desiro. Igazából egyik se jött be nekik, mindegyiknél volt valami kifogás. Itt miért lenne másképp?
Mert neked tetszik a vasút így ahogy van ugye? Gyors, megfizethető, kényelmes, kedvesek a vasutasok, le lehet ülni a megállóhelykben, a vonaton lehet sz@rni meg ilyen kis apróságok... :)
Megpróbálom úgy megfogalmazni a hozzászólásomat, hogy az a 29-es topichoz passzoljon és ne menjen át a SZEMÉLYKOCSIK topic témájába.
A 29-es vonalra egyetértve r1232-vel télen nem tennék emeletes kocsikat. Nyáron viszont annál inkább. A Desiro, BHV, Bko, Halbi ügye partalan vita. Van aki erre, van aki arra esküszik. Az utasnak ezekből csak az fontos, hogy tiszta és télen meleg legyen. Sajnos a járműállomány rendszerváltás előtti része ma már inkább Indiába való, ha unióról beszélünk meg szeretnénk felzárkózni, akkor ezeket el kellene felejteni.
Támogatom, hogy a 29-esen motorvonatok közlekedjenek a személyvonatokban, a gyorsok kiváltásának lehetőségét egyelőre nem látom, főleg a nyári csúcsban.
Sziasztok! Szoktam errefelé olvasgatni gyakran. Én csak utas vagyok, de ezek a modern ülések nem tetszenek. Olyanok mintha egy buszon lennék. A karfáktól meg sem lehet mozdulni, hosszútávon akármilyen puha, szétnyomja a hátsómat. Nem lehet rajtuk feszelegni sem hogy enyhítsék azt a rossz érzést. Nekem sokkal kényelmesebbek pl. a Bo kocsik ülései. :)
Ízlés kérdése, mindenki mást tart kényelmesnek. Szerintem azok az ülések, amik a Flirtekben vannak, nagyon kemények, de a Desiro nekem kényelmes. Persze mindkettő csak rövidtávon, személyvonaton jó. Gyorsvonati forgalomra a belinkelt KIEL ülések közül a MATCH és a VIRM 4 szimpatikus.
Ez az ülés sokkal puhább és vastagabb. Utaztál te ezen amikor itt volt? Ez szerintem sokkal kényelmesebb, sőt az ÖBB CityShuttle kocsijai még rátesznek egy lapáttal. :)
tényleg nagy sikere volt. megtaláltam a naplómban, 2006. november 7-én utaztam vele B.almáditól Badacsonyig a 974.sz. vonatban. van valahol kép is, ha megtalálom felteszem ide.
Ha lenne időmultiplexes távvezérlésre (ZWS) alkalmas dízelmozdony is, akkor Fehérvárig villany (Trax, Taurus, V43 3000), onnantól dízel, és visszafelé a vezérlőkocsit is ki lehetne használni.
Mivel már 2011-et írunk, ezért minimum olyan kocsiknak kéne közlekedniük a vonatoknak mint ami az 5-ös képen látható. Vasút egy kicsit le van maradva... :( Nem attól lesz több utas, hogy sz@rrá hírdetjük a Balaton mix-et meg szép menetrend borítót tervezünk meg igényes honlapot csinálunk... Elég gáz ami itt folyik... De az is vicc, hogy személykocsi beszerzésről jó ideje nem hallani...
Az első képen az egykori Ap kocsi belseje látható, ma már Bp-ként közlekednek sajnos, és ezáltal messze nem ilyen állapotban. Valamelyik hatalmas eszű egyén anno a személyszállítási üzletágnál leminősítette őket 2. osztályúvá. No comment.
A 2. képen az imént említett eseménnyel egyidőben eltűnt, és selejtezett Apv személykocsi. Imádtam!! A legpuhább és legkényelmesebb 1.osztályú kocsi volt! Sajnos nincs róla olyan fotóm, ahol még kulturált állapotban látható. Volt a fejtámlán a fehér lepedőszerű hogyishívják is. Kár értük... sajnos mind ki lett dobva, pedig ha öreg kocsik is voltak, maradhattak volna még a többi öreg kocsi mellett.
Mellesleg a 29-esen is megfordultak sokat.
Szintén no comment.
Áttérünk a jelenbe.
Ez a Bhrv (3. kép). Sajnos kevés van belőle. De ha mindegyik Bhv ilyenre (vagy ugye piros csíkosra) alakult volna, nem lennének ennyire utálva (mellesleg a Bhrv 120 Km/h-s sebességcsoportba tartozik).
Ez itt egy kedvencem, a 4. képen, a Byh. Ha a Pvc üléshuzat helyett más lenne rajta, akkor lenne a legjobb, és szerintem 50%-os minőségjavulást okozna úgy hirtelen. Addig sajnos csak a kocsitípust amúgyis kedvelő, és/vagy műszaki változtatásokat érdeklő embereknek tűnhet fel, hogy milyen jó is ez a fajta felújítás.
Elkalandozva a lengyel vasutak felé az 5 képen: bizonyára ismerős lehet nekünk is a képen látható gyorsvonati személykocsi. Van, ahol így közlekednek...
Bocs, de ez nem érv. A Halbi mind futómű, mind járműszerkezet, beltér szempontjából korszerűbb jármű, mint a Bhv. A karban nem tartásról nem a kocsi tehet!
Egyébként egy ilyen siklásról tudok, ami egyértelműen kocsi hiba miatt következett be.
Azért nézd meg, hogy az elmúlt években hány kisiklásos balesetben volt érintett halbi kocsi, és hányszor Bhv! (A Nyugatis balesetek nem számítanak, mivel azok egyértelműen pályahiba eredményei voltak.)
Egy időben rendszeresen utaztam BDbh-n, lehetett kinn akármilyen fagy, benn 40 foknál kevesebb ritkán volt:) Egyszerűen imádtam, szinte sajnáltam leszállni... Halbiban viszont kizárólag nagykabátban utaztam eddig, 3 óra alatt kékre fagyva, kockára ült seggel... Kényelem terén szerintem egyértelműen a régi By, Bhv, Bo, Bko, BDt, BDbh kocsik (és társaik) magasan verik a Halbit, talán a Bz és MD motorvonatokkal lehet összehasonlítani.
Azért ez téma lepergetés!
Azt meg hozzá sem tenném, hogy vasutas dolgozóktól micsoda "vélemények", hogy "szutyok meg sz@r", azért ha esetleg pontosabban fogalmaznának talán értékelhetőbb válaszok lennének!
„...és fel is lehet rá szállni.” At tény, hogy a halbi barátságtalan a fel(- és le)szállni kívánó utasokkal szemben. De minden vonatra fel lehet szállni... magasugró-bajnokok még a citadela ocsmány szlovén kocsijaira is fel tudnak szállni...
Ha már fűtés... Azért a desiro fűtését is érdemes megemlíteni. Törtétesen azt, hogy legtöbbször egyenlő a nullával.
"...átalagítgatjuk a szutykot kevésbé szutykos kocsivá..." -gondolsz itt mondjuk a csíkos Bhv-ra, vagy a 3G-s InterCityre?
Amikor ezek kijöttek a gyárból, messze nem voltak nevezhetőek még kevésbé szutyoknak sem (az Ic kocsi még ma sem, de a megjelent cikkel ellentétben a korábbi InterCity kocsik [Ap, Bp] még ma is felúlmúlják a flirtet és társait).
Inkább azt a tendenciát kéne hagyagolni, hogy az a f*s desiro az atyaúristen.
"A ÁSZ jelentés szerint egyébként a személykocsipark 72,6 elavult."
Na és. Ez senkit nem érdekel. Az itt a baj, hogy hagyják egyenlővé válni a kosszal.
Ez nem szimpátia kérdése,csak abba kéne hagyni azt a tendenciát,hogy vagy állandóan átalagítgatjuk a szutykot kevésbé szutykos kocsivá vagy máshonnan szerzünk be másfajta szutykot mind ami van.
A ÁSZ jelentés szerint egyébként a személykocsipark 72,6 elavult.
Halbi, Bhv - ez megint hitkerdes, mint Dezso - nemDezso.
De - ha vmi muszaki akadalya nincs - nem lehetne vegyesen kozlekedtetni oket (egy ilyen, egy olyan) es akkor mindenki arra szall, ami neki a szimpatikusabb?
Nem ugrik be, melyik állomáson, de van egy idősebb néni, akit mindig kikísér a fia(?) egy sámlival. Néni a sámliról lép fel, amikor pedig visszaérkezik, szintén várják, és a sámlira tud leszállni.
Tagadhatatlan, hogy a német kocsi kultúráltabban néz ki, mint a Bhv, és ez sajnos nagyon megtévesztő. Műszakilag viszont sokkal lepukkantabb.
Napi szinten ingázom a vonalon,és a sok negatívum kiegészítéseként szeretném megemlíteni a meredek lépcsőket (Szabadbattyán állomáson gyakran szó szerint fel kell tolni vagy húzni az utasokat de a többi peron nélküli helyen is kemény feladat a le és felszállás). Arról ne is beszéljünk,hány (főleg idős) utas járta meg, a váratlanul álló helyzetben csapodó ajtóval.
Szóval ne nagyon favorizáljuk "Honecker bosszúját".
kettős ablak - Csak épp lehúzni nem lehet, ritkábban felhúzni nem lehet.
az oldalfal hőszigetelése - Hiába, sok halbi ugyanúgy szelel az ablakoknál, mint a Bhv-k.
egyenletesebb fűtés - Egy frászt. Nagyon meleg, vagy egyáltalán nincs, vagy a legjobb, ha ez félóránként változik.
sokkal alacsonyabb belső zaj szint - Ugyan már! A térelválasztó ajtók nem zárnak rendesen, menet közben kinyílnak, vagy ha ki nem is nyílnak, ide-oda járnak, remegnek, ami persze folyamatos zajt eredményez. A fékezéskor is hangosabbak.
tetszetősebb belsőtér - Tetszetősebb, az lehet, de - szerintem - kényelmetlenebb.
a világítás egyenletessége, hatékonysága - Ezt én is elismerem, a Bhv-n sötétedés után nem lehet kényelmesen olvasni, halbin igen.
illemhely kialakítása - Ugyanolyan koszos, vagy épp ugyanúgy nem működik.
kettős ablak - Dejó... az oldalfal hőszigetelése, - Eddig nem nagyon vettem észre, hogy használna valamit. egyenletesebb fűtés - Amit nem érzel vagy konkrétan nincs is. Használom a halbit, tudom. sokkal alacsonyabb belső zaj szint, - Igen ezzel sokra megyek főleg akkor amikor nem lehet elhúzni rendesen az térelválasztó ajtóka vagy magától kinyílik. tetszetősebb belsőtér, - Kellemesebb így van. a világítás egyenletessége, hatékonysága, - Ezt is aláírom. illemhely kialakítása - Ismét sokra megyek vele, ha csak takarítva nincs.
Ingáztam én hajnalban nagy hidegekben kb. 2 éve és akkor is inkább jártam a Bhv-s személly, mint a halbis kanizsai gyorssal.
Néhány különbség:
kettős ablak
az oldalfal hőszigetelése,
egyenletesebb fűtés
sokkal alacsonyabb belső zaj szint,
tetszetősebb belsőtér,
a világítás egyenletessége, hatékonysága,
illemhely kialakítása
soroljam tovább?
Aki volt bejáró -20fokban Bhv-és ingán az a különbséget tapasztalta!
Engedelmetekkel én is megtenném tippem, nekem Fehérvár-kijárattól Tapolca-bejáratig pontosan 130 jött össze (úgy, hogy az egyoldali, de szemmel láthatóan többféle sugarúakat külön számoltam).
Az ötlet amúgy tetszik, gratulálok hozzá, de igazán igazságos úgy lenne, ha "x méter vagy km" vonalhosszra jutó ívek száma relációban vizsgálnánk:D Persze így könnyen lehet hogy még a dobogóról is lecsúszna pl. a bükki vagy a bakonyi vonallal szemben, különösen ha a boldogult 64-es is játszik...
Ebben az esetben ez 117/130, tehát 0,9 ív jut egy kilométerre.
Reméljük hogy jövőre is sok szép fotó és videó készül az M41-es mozdonyokról legyen az clasic vagy remot gép.
És mivel a fórum elején azt írja a szerző hogy ez a legszebb és legkanyargósabb vasút hát legyen ez egy nyitott kérdés valójában mennyi kanyar található a 29-es vonalon tehát Fehérvártól Tapolcáig bezárólag.
A Desiro-kkal leginkább az a gond, hogy nincsenek (igazán) karbantartva, ill. hogy sok olyan vonalon futnak, ahol a pálya már évek/évtizedek óta cseréért kiált.
Mert a Kedves Döntéshozók mindig elfelejtik, hogy a vasút lelke nem a jármű, hanem az infrastruktúra (pálya, váltó, stb.).
Jól karbantartott infrastruktúra nélkül a korszerű, mutatós járműpark szart sem ér...
"Szal Dezsőn utazzon az aki a vasútnál dolgozik és 6 anyja van... :D"
Utaztál volna 25-30 éve Veszprém-Dombóvár között a 27/49-en AB mot-tal 5-6 órát akkor a kényes kis 3.14csád még a Bz-t is tudná díjazni,egyébként Boldog Karácsonyt kívánok.
Vasárnap amivel én mentem: Matricák lekaparva, 1-2 helyen összefirkálva minden, az ülések mocskosak voltak (szó szerint), takarítót is régen látott az biztos és az egyik ajtónál be volt repedve az üveg... Jah és amit felvettem, majd egyszer megosztom veletek a csuklónál lévő végtelenül nyugtató nyikorgást, ami hála az égnek nem csak akkor hallható, ha közvetlenül ott ülsz, hanem az egész utazás során adja azt a f@sza kis alapzajt amitől még nézelődni se tudsz. [Az M41+Bhv-szerelvény ha nyikorog akkor azt egyenletesen teszi és ott hallani a csörit is ahogy duruzsol. :) ] Szal Dezsőn utazzon az aki a vasútnál dolgozik és 6 anyja van... :D
1994-1998 közötti Szergejek , elsősorban tapolcai ,fehérvári, celli és szombathelyi gépek voltak: 064, 104, 140, 141, 159, 165, 190,213,214,215,221, 236,
Ilyenkor mikor nem vagyok ott persze 2187 tud olyan vonattal lenni amit talán süt a nap stb.... kedden is jól beszoptam.
9717-el volt 2187. persze volt 30 sec a fotózásra...nem is sütött a nap mind1 ...elmentem Füredre mondom forda szerint 9714el majd jön..tők szép havas napos kép lett volna, erre becserélik 2330-ra..mondom bazd+ :) :S
Meg ugye a 2140, 2143. Sőt, amíg még ment a 2101 is. A 2116 biztos hogy rendszeresen előfordult, mivel '98 tájékán volt egy olyan fordánk, amiben benne volt egy tapolcai kanyar a 9734-9744-9701 vonatokkal. És ezt rendszeresen járta.
Én a 974-es Constanca-Keleti-Celldömölk gyorssal utaztam a Keletiből Badacsonyig.Csajágon félretettek minket, és láttam, hogy a kanyarban feltűnik egy Nohab, és még 3. áthaladtak az állomáson. Nem tudtam, hogy ez lesz, nem ezért jártam arra.
Tudtommal előző napon ugyanezt a vonatot vitte, de csak Tapolcáig, ott rendkívűli gépcsere volt.
Új vagyok még itt, illetve egy postom volt összesen nyáron, de a vonal nagy rajongójaként gyakran olvasom e rovatot. Először is kívánnék szintén legjobbakat az ünnepekre! :)
Akad azonban egy kérdés is: esetleg le tudnátok írni, mely Csörgők/Dácsiák/Szergejek/Púposok gyakran a vonalon a '90-es években, jellemzően? :)
Engedjétek meg, hogy mindenkinek ÁLDOTT, BÉKÉS, SZERETETTELJES KARÁCSONYT és egy SIKEREKBEN, VONATOKBAN -főleg Desiróban :-) - GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNJAK!
Bízom benne, hogy 2011-ben is hasonló látogatottsággal és érdeklődéssel zárhatjuk majd az évet a topicban!
Köszönöm, valóban ott van, de engem az a része érdekelne, hogy a napi utolsó vonat után, másnap reggel mivel kezd. Pl.: ...9718>>979... Tehát akkor csak ezek a párok érdekelnének.
Ez mondjuk akár üzemszerű is lehetett, mivel volt anno egy olyan vezérlési módosítás, hogy indításkor leválasztja a VB tápegységet annak védelme érdekében az akkukörről (mivel sokszor előfordult, hogy indításkor behalt a táp).
Vonali ellenőrző után kiteker, de váratlanul leállt a motor, és elengedte a fővezetéklevegőt.
Beindítás közben szintén a levegőt elengedte, indítási folyamat is abbamaradt.
Erre próbáltuk, hogy EÉVB ki, vjv fel, be is indult a motor végre, kb. 20 Km-ra nagy nehezen felgyorsult, de nem emelkedett a motorfordulat, nem gyorsultunk jobban. Össze-vissza hullámzott a fordulatszám. Lezáráskor ismét leállt, levegőt elengedte, de utána már be sem indult. Hibajelzés "vészleállítószelep" volt egy darabig, majd eltűnt, de utána már egyáltalán nem lehetett beindítani.
Egyébként tud valaki valamit a jövő heti Nohabos útról mivel Tapolcán nyílik egy kiállítás abból az alaklomból hogy 10 éve búcsúztattuk a Nohabokat és a Veszprém megyei napló is jegyezte egy cikkben hogy a Tapolcára 10:58kor beérkező szerelvényt stílusosan a Nohab továbbítja!!!
Egyébként én örülnék a nagy szerelvényeknek, azzal hogy idehozzuk a Bz-t, és azt mondjuk, mellékvonal a 29-es télen: aláírjuk, hogy nem kell ide több, később még ez sem...
M41 2305: Pazarlásról írsz miközben nem mondassz alternatívát
Dehogynem! Bz-vel kellene a vonatok nagy részét kiszolgálni. Lett volna idő felkészülni az újranyitások miatti Bz szükségletre, nem kellett volna elvenni a 29-esről.
Ha nem elég 2-3 vagy 3 BHV, lehet rápakolni amennyi szükséges.
Meg amennyit a rövid peronok elbírnak. A három Desiró éppen befér néhány helyre (az ajtó nem a legvégén van), annak meg 369 ülőhelye van, ennek biztosítására kellene 4+1-es Bhv-s inga, ami meg a csörgővel együtt még éppen elférne egy-két (már így is meghosszabbított, ívben, töltésben vagy éppen dombok között levő) megállóhelyre, de a menetrendet képtelenség lenne tartani, holott reggel már a vonatok hosszát nem lehet növelni, ritkítani megint nem lehet, szóval igen utasbarát javaslatod van.... Napközben a Desirókat le lehet akasztani, takarítani, kiszerelni lehet, a csörgős vonatokkal meg egész nap lehetne gazdaságtalanul pörögni a 2-es vonalon...
Ezen kívül a pályások azonnal kitennék a sárga táblák rengetegét, mert nem tudnák tartani a pálya (egyébként is siralmas) állapotát, szóval mindent borítanál, csak azért, hogy a kedvenc vonaladon, a Te kedvenc járművedet lásd. Hát, ezt én nem tudnám támogatni.
Közhely, de valamely dízel motorvonat családból már rég be kellett volna szerezni jópár darabot és akkor nem lenne ez az állandó cirkusz, hogy hova menjen, kik lobbiznak érte és a többi.
Az esztergomi vonalon több utas van télen, mint a 29-esen (nyáron nem tudom, most lényegtelen is). Abban igazad van, hogy például egy tripla Desiro-s szerelvény kiváltható egy M41-es ingavonattal, így télvíz idején a 29-esen pedig elég a szimpla Desiro, ha jól értem, ez lenne a gondolatmeneted lényege.
Ugyanakkor meg kell nézni azt is, hogy M41-gyel a 2-es vonalon mennyire tartható a menetidő (van-e például emeletes lassújel), mi lenne az ott utazók reakciója (abban egyetérthetünk, hogy ott több fizető utas van, mint itt, ráadásul nagy részük bérletes), hiszen valószínűleg több utas érintett, mint itt. Persze az utolsó mondatomban leírtakhoz kell egy szolgáltatói szemlélet, ami itthon még nem annyira akar kialakulni.
Mindenesetre úgy gondolom, hogy ebben a menetrendi évben ilyen megoldás nem fog születni - kinek öröm, kinek bánat. Számomra az lenne az öröm, hogyha mindkét vonalon (és még sok más vonalon is) korszerű, jól karbantartott motorvonatok közlekednének.
Pazarlásról írsz miközben nem mondassz alternatívát. Nagyon jó ötletnek tartom a "pazarlás" megszűntetéséhez alattam hozzászóló fórumtársunk javaslatát. Legyen gazdaságosabb a 29-es vonal úgy, hogy a Start idedob 4 egység Dezsőt, helyette a 2-esre mehetnek a BHV-s szerelvények. Nálunk az összes helyi személy kiváltható Desiroval, a 2-esen pedig így lehetne kapacítást növelni, úgy tudom ott ez sokszor szükséges lenne. Ha nem elég 2-3 vagy 3 BHV, lehet rápakolni amennyi szükséges.
Igaz az ottani menetrendhez is hozzá kéne nyúlni rendesen, de ha már "pazarlás"-t szűntetünk meg, ennyit megér a dolog.
Gazdaságosabb üzemeltetésre egy (vad?) ötlet: a 29-es vonal kapjon a 2-esről pár Desiro-t állandó jelleggel, cserébe a 2-es kapjon pár csörgős ingát - már ha van még elfekvőben ex-patkány Bhv ill. 100-as BDt.
9714-ben mindkét Desiro benne volt a 007-es és a 031-es is. Ahogy a 9723-ban is tudtommal. Mire érted, hogy be kellett ugrania a helyette az M41 2187-nek? 9728-ba kellett? Az mondjuk nem rendkivüli esemény, hiszen az a SzVÖR szerint is M41 + 2 BHV.
Én csak azt sajnálom, hogy nincs midnenhol halbihoz kompatibilis peron... :) Érdekes ez a Csörgő + 1 BHV... Nah majd kedden megnézzük, de tetszik, hogy rendesen csöris minden. :P
Íme pár fotó a mai napról. Első kettőn a 9714 szerelvénye a 007+031-es Desiroval. Másik két képen pedig a Bz helyett debütáló elvileg két BHV-s, de ma csak egy kocsis 9725.
Jövő héten, ha időm engedi csinálok képet a halbis -majdnem- keresztről, 9724-9713-ról.
Persze más fél órát, és más 3 órát utazni Bz-n. Nekem a Bz inkább a buszos közlekedésre hasonlít kényelem szepontjából.
Belátom én is hogy nem a leggazdaságosabb a Classik Csörgővel a vonal kiszolgálása, de mind ettől függetlenűl én nagyon örülök neki hogy ismét jelen vannak. :-)
Itt persze egy kis elfogultság, és megszállottság is szerepet játszik részemről. :-)
Én pl. szeretem a Bz-t - de ezen ne nyissunk vitát.
Viszont szerinted hány utasnak kellett (szűk) három órát utazni a 29-esen Bz-vel? Jellemzően igen rövid távolságra utaztak (és igen-igen kevesen).
Persze, lehet, hogy majd most megnő az utasszám, hogy nem Bz lesz :))
Remélem a classik Csörgők tartósan jelen lesznek a vonalon!
Hát, én meg remélem, hogy nem fogják ezt a pazarlást (sem) engedni... A korábbi bezárások miatti Bz-k nincsenek szétvágva, felújítás után nyugodtan visszajöhetne ide is - a 29-es vonal télen egy vicinálishoz hasonlító vonal inkább, legyen bármilyen sértő is ez sokak számára.
Drága Fórumtársak! Ez a 29-es vonal topicja. Kérek mindenkit, hogy a személyeskedő megnyilvánulásoktól tartózkodjon! Valamint csak a topic témájával kapcsolatban írjon ide.
De észre veszem, ezért is írtam le minimum kétszer, hogy ebben egyetértek Veled, hogy a vasút nem ettől drága, hanem sok egyéb más dolog végett, de ez is költségelem, ezt is látni kell. Sajnálom, ha ezt most így harmadik nekifutásra sem sikerül megértened, ez az igazán szánalmas.
Nem bántom Őt, de magamat megvédem, örülök, hogy lelkes, remélem az is marad, én is az vagyok, csak sajnos itt már az néha kevésnek bizonyul :(
Szánalmas vagy, mert te is csak fröcsögsz, ugyanazokat a frázisokat írogatod és nem veszed észre, hogy a vasútból a milliárdokat nem a csörgő 2 halbi viszi ki. Rolit pedig hagyd békén, ha a vezetők fele olyan lelkesek lennének a vasút irányába mint ő, nem itt tartanánk.
Mivel csak förcsögni tudsz, érdemben hozzászólni és értelmeset írni nem, ezért nem látom értelmét a kettőnk közti párbeszédnek. Az pedig, hogy ki vagyok, az legyen az én dolgom, én sem érdeklődöm felőled...
Na, de ideje befejezni, mert átment az egész személyeskedésbe, ennek meg itt se helye, se értelme nincs.
Visszatérve nem sajnálom, hogy a 29-esen utazók kapnak halbit vagy akármilyen más talán minőségibb járművet. De azt ne feljtse el seni, hogy ez a helyzet azért alakulhatott ki, mert az újranyitott mellékvonalakra kell a Bz. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a mozdonyos vontatás lényegesen drágább ebben az esetben, ráadásul a nem frekventált időszakban közlekedő járatokat ki lehetett szolgálni Bz-vel - optimálisan. Persze sokkal nagyobb költségelemek vannak a vasútnál, mondhatjuk, hogy ez elenyésző, ez mind igaz, ugyanakkor ez is költségelem, ha nagyon sarkítanánk, mondhatnánk, hogy ettől is drágább a vasút.
Valamikor ez a vonat felment egész Sümegig, mert akkoriban a reggeli Zalaegerszeg-Déli ill. később Celldömölk-Déli gyors még gyors volt, és nem állt meg olyan kis helyeken, mint Sümeg. Így ez a vonat biztosította Sümegről visszaindulva Tapolcán a gyorsvonati csatlakozást a Délibe.
Aztán megállították a celli gyorsot Sümegen és akkor visszavágták a zánkai vonatot Tapolcáig. Azóta meg szerintem a tehetelenség törvénye miatt jár még ma is a vonat.
Bár ez még mindig nem magyarázat a kérdésedre, hogy miért pont Zánkától jár... :-)
Az éjszakai üzemszünet sem az igazi ok (szerintem), mert régen még volt éjfél körül Füredről Tapolcára menő Bz, ami éjjel még visszament szerelvényben Füredre.
A költségekről, gazdaságosságról lehet beszélgetni, de nem érdemes, mert nem ettől feneketlen zsák a vasút.
Részben igazad van, főleg a mondatod harmadik fele, de úgy gondolom, hogy érdemes vele foglalkozni, ugyanis nem 1-2 Ft-ról van szó, hanem lényegesen többről, illetve szerintem sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez a mekkora mértékű költséget jelent. Ugyanakkor abban igazad van, hogy ez a vasúti költségekhez, költségvetéshez képest elenyésző, huszadrangú dolog, de ez is költségelem, mint bármi más.
Jó, volt vonat egy-két évig éjjeli vonat a déli-parton is Bz-vel, de ne a múltból induljunk ki (csak olyan esetekben, amikor szükség van rá), inkább a jelennel foglalkozzunk :)
Volt róla szó, csak annyira képben vagy, hogy efölött sikerült átsiklanod, de ez nem gond...
Ez mondjuk jellemző, ha már kifogyott az érvrendszer, rá lehet fogni, hogy elkanyarodás van a topic témától.
Jó, akkor folytassuk, de vigyázz, kezdesz már nagyon-nagyon nevetségessé válni :)))
Nincs kifogyott érvrendszer, én elmondtam miért, Te mondtál példákat, melyek rosszak voltak, ráadásul úgy kezdeményeztél vitát velem, hogy az eredeti ok fölött átsiklottál, és a semmire sikerül még flegmázni pár kört... Tanácsként mondom, hogy tanuld meg, az életben adódnak olyan szituációk, amikor el kell fogadnod azt, hogy nem neked van igazad, illetve olyanok is, amikor jobban teszed, ha csöndben maradsz.
Amúgy franc se tudja eldönteni mit is szeretnétek igazából. Korábban azért sírtak itt sokan, hogy a Bz micsoda utasriasztó hatású, mindent a Bz számlájára írtatok, ami negatív változás történt a 29-es vonalon is (utasszám szempontjából). A halbi kocsik is egy nagy rakás sz@rok, de ne mondja senki, hogy a Bz-hez képest nem egy minőségibb fejlődés. A költségekről, gazdaságosságról lehet beszélgetni, de nem érdemes, mert nem ettől feneketlen zsák a vasút.
Többek közt az általad leírtakból is látszik, hogy pazarlás lesz a téli menetrendben az összes személyvonat mozdonyos vonattá való avanzsálása. Tudom, kell a Bz az újranyíló vonalakra, de ez ettől függetlenül pazarlás, ráadásul rendkívül költséges is.
Szó sincs sértődésről, csak nem szimpatikus a flegma stílus...
ON
Jó, akkor az általad mondottakba is bele lehet kötni, ugyanis ott például spórolsz egy gépcserét (és időt is rövidebb távon), egy villamosított vonalról egy dízeles vonalra való átmenetről írsz, ami Székesfehérvár-Siófok viszonylat esetében nem áll fen, ugyanis a kezdőponntól a végpontig villamosított, kvázi teljesen fölöslegesen dízel járművel kiszolgálni.
Tehát, az általad felvázolt példa továbbra sem tükröz helyes logikát erre a helyzetre (arra a helyzetre igaz és jó, amit példának hoztál, de itt közel nem ugyanaz a szituáció).
Az utolsó mondatod ezek alapján saját magadra is vonatkozik...
Mindenestre javaslom, hogy ezt a logikai eszmecserét lassan fejezzük be, mert igencsak elkanyarodtunk a topik témájától.
Sajnálattal hallom, nyár óta változatlan a helyzet?
Háát lehangoló.
Most már gyakran elég az egy mellékes Bz. (Sőt sok is).
A mellékekben amúgy sem szívesen utaznak,a remek "fűtés"miatt.
Van csörgős bhv-s forda is,sajnos 0 fok alatt igencsak keresni kell a "legmelegebb"szakaszt.
A halbis kocsik (9712-9713) a mélypont. Ajtónyítás,fűtés redva amit nem lehet letakarítani.
A távolsági gyorsok is lehangolóak,a vjv kollégákkal rendszeresen beszélgetek,ha írnak is jegyet az általában regisztrációs. A pénteki és vasárnapi napokon bizonyos vonatok még úgy-ahogy kihasználtak de messze nem úgy mint tavaly ilyenkor.
És ha ez még nem lenne elég tegnap óta állomástávolságú közlekedés van Csajág-Polgárdi között beázás miatt.
Most nem kell megsértődni, de mi ebben a logika? "Hibás logika, ugyanis a 30-as villamosított, ellenben a 29-essel..."
80a Budapest - Aszód, villamosított mégis jár Bz, 8807-8806 Szombathely - Ukk, Keszthely - Fonyód között van villany mégis M41 viszi végig a vonatot... akkor ez alapján a fémondatod miért nem hibás logika alapján íródott?
hát igen...jellemző, itt csak úgy röpködnek a férhelyek semmiért...:(((
vajon a vonal ingyenutazói - kiket így is nagyítóval kell keresni - mekkora részt vállalnak majd a tetemes költségekből, amit a Bz helyetti M41 eredményez...? :)
Az ütemes személy mögé való járatás bizony nem menetrendszerű! Én is tapasztaltam.
Egyszerűen szándékos, vagy simán a kreativitás hiánya.
Eseménylap is született arról, hogy 3x esett meg 19719 esetében, hogy percek óta indulásra készen volt, el is érkezett az indulás ideje, de a kijárat nem jelent meg, sőt, a személy ment el előbb.
Igen, több utas volt, meg nagyobb vonat. Ha most az igényekhez jobban igazodó méretű vonatot állítanának ki, talán még fűtéssel sem lenne sokkal több a gázolajfogyasztás, mint nyáron.
És nem a végig dízelezés miatt voltak nyáron késések. Sőt, elég gyakran sikerült rendes érkezéseket is abszolválni. :-)
Szerintem annyira nem olcsó vonatjegy azért, hogy akár ne férne bele.
De messze nem rólam szól, mert én átszállok, vagy elmegyek körbe. De egy nem vasútmániást könnyen elriaszthat a menetidő többlet, és a 29-esen sajnos így is kevés az utas. Azért a Tapolca-Bp. 184 km-es táv 4 óra alatt gyorsvonattal bizony nem sok büszkeségre ad okot...
Meglepődtem, hogy a 971-esen nem volt fülkés kocsi.
Fura volt, hogy a 29-es Desiroja 20:43?-kor személyvonatként a Délibe ment. Miért? Vasárnap nincs Desiro a vonalon?
Ez a kerülés Szabolcs felé gáz...
Tegnap este késett a 901-es 40-et, nagy dicséret érte Fehérvárnak, hogy 971 érkezésekor bemondta, mert így visszaszálltunk.
De az, hogy 971 ott áll 13 percet Fehérváron, majd elmegy Szabolcsnak, ahol bemegy az ütemes személy mögé, az gáz...
Remélem, hogy az új menetrendi időszakban ez így ebben a formában megszűnik. Ez még annál is rosszabb, mintha személyként menne a 30a-n. Volt ilyen egyszer, az nem vált be?
Tehát ha már muszáj terelni, akkor legalább gépcsere ne legyen Szabolcson.
Továbbra is nehezen értem, hogy ha nyáron befért a 971 a 30a-ra, ilyenkor miért nem fér be.