Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Csodálkozol? Magyarországon minden előfordulhat. Ki szól bele? Ki szólhat bele? Minden szakaszt kinevezünk dandárnak, hogy a szakaszparancsnokot előléptethessük vezérőrnaggyá. Vagy, minden vezérőrnagyot kinevezünk egy "dandárszintű szakasz" parancsnokának. Csak a lóvé legyen több!
Ha nézed a végét, egy alezredesnek adnak a vállára szorítókötést. Az önkényes műveleti tartalékos alezredes megy a határra járőrözni. Nincs is alkalmasabb nála.
Lassú. Ha egy cég, egy olyan cég, aminek évek óta nem volt ilyen volumenű megrendelése, annak törekednie kellene arra, hogy ne évek alatt gyártsa le a berendezéseket. És ez kérem tipikusan versenyszféra! Ha nekünk extra megrendelésünk van, akkor maga a cégvezető kér mindenkit arra, amit amúgy magától is elrendelne.
"Uraim, értsék meg, hogy ha kell erőnk felett kell teljesítenünk!"
Úgy látszik a nagy amerikai képű német gazdaság átment szociális intézménybe.
A bérek vonatkozásában. Bár tudom, hogy köztisztes bértábla meg törvény, meg mi egyéb. Az iparágunk olyan, hogy egyszer vagy nagyon lent, vagy nagyon fent. De mindkét esetben,
"Uraim értsék meg, nem ehetjük meg a jövőnket! Beruházunk, ha kell erőnk felett."
Persze ettől még nem alacsonyak a bérek, de tudomásul kell venni, hogy a 3.VH.-t nem csak fegyverekkel vívják! A gazdasági háború elkezdődött. Európa szemben az USÁ-val. Európa szemben Kínával. Kína szemben az USÁ-val. Magyarország küzd a piaci résekért. Már aki úgy gondolja, hogy a léte forog kockán.
Mi küzdünk a bérekért. De, nem csak a mának élünk!
Pár száz méterre a sírtól gyöngykaviccsal borított területen találtam csak indítóállást a több százéves tölgyek közt. Német Karcsi berontott a lánctalpassal. Másnap egész nap a károk helyreállításával voltunk elfoglalva, szó nem érhette a ház elejét. 73-ban találkoztam Bartók Gézával, ő Sopronban végzett, kiderült, hogy ismeri a sírverset.http://nadasdymuzeum.hu/scherg-lorinc-2013-05-13
Terveztem egy gyárlátogatást a rádióamatőröknek a Dunaferrhez, de a koronavírus miatt határozatlan időre felfüggesztették a látogatásokat. Minden további magyarázkodás nélkül meghívlak téged is, amint megnyílnak a kapuk.
Nos, ha valaki nagyobb szabadságban, a szabadosság határait súrolva nőtt fel úgy, mint én, az festi magát. A szabadság öt éve alatt (16-21 éves koromig) a világ csavargója voltam a szünidőkben. Bejártam az országot Északtól Délig, Kelettől Nyugatig. Volt, hogy bandástul, volt, hogy egyedül. Mindenféle kötöttség nélkül.
Aztán egyszer kaptam egy meghívót 19 évesen Veszprémbe, 3 napra. Mi sem természetesebb, a tesztek kiválóan végig csináltam, mert hülyének azért nem akartam látszani. A végén volt a pszichológus, na majd én adok neki! Minden ellenérzésemet kifejtettem a szocializmussal és a katonai szolgálattal szemben. Mit ad Isten, mégis oda kerültem, ahová nem akartam, a Tapolca 1480-hoz. Persze ott is játszottam a renitenst a kiképzés hónapjában. A lehető legjobb taktikát választották velem szemben, figyelembe sem vettek...de a kéréseimet sem! El kellett gondolkoznom azon, hogy ez egy szélmalomharc, jobb lesz ezt befejezni, mert mindig csellózhatok. Befejeztem. Az első időszakban élenjáró katona és élenjáró távírász lettem. Első időszakos nem lehet kiváló, ezt csak a cím adományozása után mondták meg. Pofa alapra, parancsot végrehajtani és tanulni és tanulni. Jobb sorom lett. Aztán áthelyeztek a 9729-hez, fellélegeztem. De ott meg gyakorlat gyakorlatot követett. Harmadik időszakomra rég elfelejtettem a sorszolgálat gyűlöletét, mert rájöttem ott a honvédéségnél, hogy bármit hozzon is az élet, érezd magad jól! Na, ezt nem tudják megélni azok, akik nem voltak sorkatonák. Nekik azonnal, de adj uram Isten, már a pálya kezdetén csak a maximum kell, akkor is, ha sík hülyén kerülnek ki az iskolából. Közösségi szocializálódás? Felejtsétek el! A csak nekem és most, de azonnal ide a mannát!
A lentiekhez: ha az informatika alatt azt értjük, hogy Józsi fel tud építeni egy hálózatot, meg egy adott szoftvert kezelni tud, akkor persze bőven elég
oda egy technikus (illetve amik lent le voltak írva, az gyakorlatilag egy értelmes betanított munkás szintje). De azért azt sejtjük, hogy ez nem a kiberhadviselés
Egyszer már írtam, hogy mi múlik egy üzemeltető informatikuson. Mi az, amit ők tudhatnak, más nem, azaz bizalmi munkakör. De valószínűleg nem láttál még ring felépítésű PC-PLC hálózatot, amin egy az egyben nem csak a termelés volumene, hanem minősége is múlik. Hogy a katonai fizetések miért alacsonyabb, na arra itt a mindig emlegetett válasz a másik oldalról, a versenyszféra nem honvédség.
Idestova 30 éve vagyok nem magas szintű vezetői beosztásban. Hidd el, az élet bizonyította amit leírtam. Egy tucat fiatal szakmunkás került ki a kezeim alól. A problémák akkor kezdődtek, amikor nem lehetett nemet mondani egy-egy fiatal kollégának. Ők nem voltak sorkatonák. Nem tudták elfogadni a fegyelmet, de aztán rászoktattam őket, csak kicsit nehezebb dolgom volt.
Még valamit, de nagyon figyelj! Nem vagyok mai gyerek, de ha a rám bízott technikát ma rám bíznák, álmomból felébresztve is tisztában lennék az egész rádióállomás minden részletével. A titkosító berendezés kulcsolásával...kell még valami?
Aha, persze! Tudnék sok példát felsorolni, amit mi sorállományúak üzemeltettünk híradó területen. De legyen itt csak két példa.
A vezérkari rádióháló üzemeltetése. Két sorállományú üzembe helyezte az R-140-et, aztán magára hagytak egy szem távírászt. Este 6-tól reggel 6-ig az ÜTI is csak úgy lépett be, hogy intett, nem kellett vacakolni a tiszteletadással. Tisztában volt a fontosságával. Vagy, ha a szomszédból, a Münnichből elrendelték a VK-10-et, 30 percen belül meg kellett kezdeni a forgalmazást. HT nélkül!
Az együttműködési gyakorlatokon elvétve volt körünkben hivatásos, de azért egy szem távírász felügyelt 3 rádiót, ha sűrű volt a forgalmazás, akkor azt minden utasítás nélkül két sor távírász megoldotta. És mint már az előzőekben leírtam, nem egyszer oroszul. Ebben ill. az orosz tanulásban nyilván részt vettek HT-k. A riadókat hajnalban megoldottuk tök egyedül, HT már csak akkor jött, amikor be kellett állnia menetoszlop élére. A gyakorlatok végén volt egy kis nyüzsi, de csak az okmányok átadás-átvételénél volt hivatásos.
Kitalálhatod, milyen volt a fegyelem. Milyen volt a készenlét!
Az oktatást is megoldottuk egyedül. KIK-terv kifüggesztve a falra, át kellett néznünk és annak alapján 8-16-ig mi képeztük ki az első időszakot. Természetesen a számonkérés HT feladat volt. Mennyire is voltunk lógósok? Mint bárki más a munkahelyén. Egyetlen ösztönzőért csináltuk jól a dolgunkat, hogy hétvégén benne lehessünk a laktanyát elhagyók létszámában.
Valaha tábori tüzér tiszt felmenőm sokszor emlegeti, hogy a legjobb kidolgozói, és írnokai az egyházi középiskolát végzett, és papnak készülő sorkatonái voltak az átkosban, mert ha azoknak feladatot adott, akkor az határidőre, és kifogástalan minőségben el volt készítve.
Azért mielőtt ebbe belecsontosodsz - nem tagadva a bőséges negatívumokat se -, azért gondold végig, hogy a MN és a MH szinte teljes híradása, szállítása (nagyrakéták, lőszerek, ivóvíz, stb.), a honi légvédelem kulcsbeosztásai mind a sorkatonák vállán volt. Generációk tanulták meg és éltek civilben a nehézgép kezelésből, a teljes páncélos technikát sorállomány vezette és kezelte. A rakéták, a tüzérség és a hk lövegek kezelői sorkatonák voltak, akik ellenőrzött körülmények között bizonyították tudásukat.
A vadászpilótákra ők adták rá a magassági ruhát. lehetne még sorolni. Nyilván lehetett volna sokkal jobban csinálni.
Magam részéről soha nem felejtem el, hogy volt hiány miatt ht. nélküli bemérő rajom, 7fő. Ott hagytam őket a káldi erdőben a kiválasztott indítóállás területén, megmutattam nekik az indítási pontot és takarodtam egyéb feladataimra. Két és fél óra múlva értem vissza, addigra a Nap és a giroteodolit segítségével megvolt az ellenőzött tájolóirány, tájolt metszéssel és függő sokszöggel az ellenőrzött koordináták, ki volt tűzve a rakéta irányzásához szükséges rendszer és az indítóállvány helyét (13x4m) kiszintezték a vízszinteshez képest 2 fokon belülre. Eszközök elpakolva, szükséges okmányok kitöltve, aláírásra várva.
Az ellenőrző csoport talál benne 45 szögmásodperc és 3,5 méter hibát (megengedett max 2 perc és 50 méter).
Vagy hogy egy SCUD rakétaüteg teljes híradásáért (beleértve a tűzparancsok vételét és visszaigazolását) egy sor szkv. rajparancsnok felelt.
És messze nem ők voltak az egyetlenek ezzel a teljesítménnyel.
Itt csak az a gond, söt, problema, hogy az a halozat-szaki valamennyire nem magyar cegek fizetesein, kulturajan alapulo fizetest kap. Ha egy megfelelö szaki (inkabb guru) mindig talal ennyiert allast ... akkor nehez lesz "becsalogatni" az MH-hoz negyedannyi fizetesert.
Döncike te totálisan civil dolgokat emlegetsz. A Honvédség az nem egy piaci cég, ahol a dolgozókat bónuszokkal, meg ajándékkosarakkal fizetik ki. Bértábla van szigorúan meghatározott szorzókkal.
Miről is beszélsz? Nem egészen világos. Talán arról írsz, hogy a Honvédségnél a beosztásra meghatározott, törvény által előírt fizetést az elöljáró +- 30-40%-kal eltéríti? Vagy talán arról hogy, hogy a törvény határozza meg a beosztásban eltöltött évektől függően, hogy abban a beosztásban mennyit emelkedjen a fizetés?
"a jövedelem alapvetően egy jogszabályból következik és sem a közvetlen főnöknek, sem az egy-két szinttel magasabban lévő vezetőnek semmi befolyása nincs rá."
Főleg a végével, hogy nem mindegy, mekkora a fizetés; és hogy jó embereket garantálni csak akkor lehet (szükséges, de nem elégséges feltétel), ha tisztességesen meg vannak fizetve.
Az órabér vs "norma" kérdéséhez csak annyit: a HR, illetve általában a vezetői munka egyik legfontosabb feladata, hogy a feladatok elvégzése és az ellenszolgáltatás (anyagi és egyéb megbecsülés) közötti objektív és egyértelmű megfeleltetést megteremtse.
Ez nyilván körülményesebb feladat egy olyan közegben, ahol a jövedelem alapvetően egy jogszabályból következik és sem a közvetlen főnöknek, sem az egy-két szinttel magasabban lévő vezetőnek semmi befolyása nincs rá.
Mert ugye szerszán nélkül a lakatos sem ér semmit!
A "szerszamok" (amennyire futja) mar nagyjabol meg vannak rendelve (PzH2000, Leo2, helikopterek, NASAMS, Carl Gustav M4 ...). Az ahhoz szükseges szemelyzet nagy valoszinüseggel "teljesitökepes" is lesz ... ami, mint tudjuk pízbe kerül ...
Igazságtalan voltam, mert a megtartó erő növekedett. Hol? Na hol? Háta minisztériumban, meg a vezérkarnál. A 2018-as zárszámadásban is benne van az 5%-os illetményemelés eredménye.
Tiszteknél+6% A hatra mondhatjuk hogy az egy jól sikerült öt
Altiszteknél 3%. Ez nem annyira jól sikerült.
Szerződéseseknél -3%.Ez azért nem sikerült, mert a miniszter visszavonta a határról a katonákat, így megszűnt az azzal kapcsolatos túlmunka díj.
A magyar honvédség a példa arra, hogy a béremelést is el lehet baszni. Miért emelünk bért? hogy vonzóbb legyen a pálya, legyen nagyobb a megtartó erő. 2002-ben volt 50%-os béremelés. Gondolnád megindult a beáramlás. Nem, mert közben ki nem hirdetett létszámstop volt szerződésesekre egyszerűen azért, mert még a meglévőknek sem biztosították a két éves költségvetésben a bérkeretet. A pécsi tüzérdandárnál valami csoda folytán adtak valami bérkeretet, a kieg egy hónap alatt teljesen szerződéses céget varázsolt a sorozatvető osztályból. Mintha a 2015-ös 30%-kal ugyanígy jártunk volna.
Nem a "túlfizetésről" lenne szó. Egyáltalán ha alkalmazunk valakit, illene legalább annyi fizetést adni neki, hogy megéljen, rezsit tudjon fizetni, lakást tudjon bérelni, hiszen a végrehajtó állományt rendszeresen dobálják az ország egyik végétől a másikig.
Amúgy a nem "csont és bőr" nagyobbik rész, azaz a vezető/adminisztratív állomány elég jól meg van fizetve. Elvégre ők a többség.
Ehhez viszont korszerű fegyverzet is kellene. Ha nem lesz, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy mit kezdenek a személyi állománnyal. Mert ugye szerszán nélkül a lakatos sem ér semmit!
Igazad van, nem lehet általánosítani. Többed magammal voltam úgy a szocializmusban, hogy a főállásomban nem kellett megszakadni - villamos üzemvitel -, a másod-, harmadállásomban többet kerestem külön-külön is, mint a főállásban. Irigyem volt ezer, mert 25 éves koromra megvolt a saját lakásom berendezve és tudtam venni egy pár éves Skodát. Viszont a kocsmát hanyagoltam, amiért időnként be-beszólogattak, hogy nem tartok velük. 1985-ben már volt jogosítványom, azóta meg már nem is tudom, hány autót elhasználtam. Aztán jött a rendszerváltás, a GMK megszűnt. Nem volt más választásom elkezdtem tanulni. Persze azért is kaptam a kollégáktól, hogy mit erőlködök? Nem bántam meg. Most sem kell megszakadnom, de a fizum is jóval átlag feletti.
Ami pedig a munkahelyet illeti, aki akar ellazulhat, bejárhat másnaposan...egy darabig. Aztán le is út, fel is út. Nem túlzok, amikor azt szoktam mondani, hogy katonás fegyelem van. Egyszer a folyékony fém, nem szarozik, ha elkezd nem a megfelelő helyre folyni. A villamos rendszer sem egy egyszerű villanykapcsolóból áll. Azon kívül van itt robbanásveszélyes hely és minden ami miatt nem igazán szeretnek ide jönni dolgozni. Meg főleg vannak az elvárások, hogy a kollégák képezzék magukat. Aki lemarad, az kimarad!
Látható, hogy civil munkahelyeken sem maradhatnak meg ma már a lébecolók. A munkaerőhiány ellenére nem egy kollégát bocsájtottak el fegyelemsértésért. Nem is kell nagy dolgokra gondolni, pl. az üzemvezető ellenőrzéskor alva találta, amit még meg is úszott volna átmeneti bércsökkentéssel, csakhogy elküldte az anyjába a főnököt. Másnap már érvénytelen volt a belépőkártyája.
Sokan nem akarják megérteni az idők szavát, hogy ember, ez a kapitalizmus! Tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a legnehezebb a fegyelemre nevelés a fiatalok körében. Sajnos hiányzik nekik akár csak egy pár hónapos katonai szolgálat is. Azt szoktam mondani, ha bactattak valamelyik delikvens miatt, hogy figyu főnök, azt csináltok vele, amit akartok, én nem vagyok itt az apja senkinek.
Azt hiszem a versenyszféra is hasonló gondokkal küzd, mint a honvédség, csak itt előbb teszik lapátra az embereket.
Ja, és nem kell abban a tévhitben lenni, hogy a szakszervezet kiáll a fegyelemsértőkért! Simán lepasszolják. Max. annyit szoktak mondani a melósnak, hogy próbálj közös megállapodást kicsikarni, úgy talán még állást is kaphatsz. Persze ilyenkor mindenki szemét, csak a sértődött ember a bukott angyal - maga szerint.
Nemtom, hogy miert kellene egy csont-börre lefogyott, gyakorlatilag (harci szempontbol) hasznalhatatlan hadsereg tagjait hirtelen tulfizetni. Aki pl. külföldi szolgalatban van, azt igy is jobban megfizetik.
Az "ujonnan" felepitendö reszeket kellene jol megfizetni (ök meg is "erdemelnek", hiszen a modern felszerelessel fel is tudn(an)ak valamit mutatni ...). De a pango reszek adminisztratorai a fizikai jelenleten kivül nemigen tudnak valamivel elöallni.
Érdekes dolgok kerültek elő. Függetlenül attól hogy kivel értek egyet, a te kommentedre nyomtam választ. :)
Az általánosítás sose helyes, így nem helyes (nem igaz) az sem, hogy minden a Kádár rendszerben fusizó/mellékállást vállaló emberből alkesz lett és elvált.
Nekem is az a meglátásom, hogy aki lelkiismeretesen végzi a munkáját az mindenképpen úgy fogja, fizetéstől függetlenül. Önmagában a fizetéstől még nem lesz öntudatos egy dolgozó se, bármelyik területen, ha háromszor annyi pénzért is megteheti hogy lébecol, mert megengedheti magának, mert nem kérik számon, akkor lébecolni fog háromszor annyiért is. De a lelkiismeretesség is csak egy darabig tart, egyre kevesebb az ilyen. Az érdekeltség rohadt fontos, azt látom hogy ugyanaz az ember olyan munkánál ami órabéres munka és nem kérik szigorúan számon, a munka sem olyan hogy elmegy előle a futószalag, ezért muszáj csinálnia, ott szépen módjával dolgozgat, kényelmesen, kis lógás is belefér, nagyobb szünetek. De ha ugyanez a dolgozó másnap olyan munkára kerül ahol normában keres, egyből megtáltosodik.
Viszont azt kell mondanom hogy azért mégsem teljesen mindegy mekkora egy pályán a fizetés, mert pályaválasztáskor és pályán maradáskor egy jelentős tényező, és ugyanazon embertömegből válogatnak a munkahelyek.
Szerintem akkor lehet jó munkát elvárni valakitől, ha rendesen megfizetik, megbecsülik, biztosítják számára az ideális munkakörülményeket és számon is kérik, kontrollálják, persze normális keretek között.
"Ez egy mocskos eljárás, mert nem oldják meg a Honvédség létszámgondjait, hanem a végtelenségig kizsigerelik a meglévőket."
Ez szerintem is így van.
Ha igazak lennének a korábbi győzelmi jelentések az aktív létszámról, akkor nem lenne erre szükség.
Ráadásul a nyugati szakszervezeti mozgalmak öngólját is elkövetik. Azok azt hitték, azzal védik a munkahelyeket, ha megnehezítik az elbocsátás feltételeit (felmondási idő, végkielégítés).
De ezzel pont az ellenkezőjét érték el: a cégek (főleg a nagyvállalatok) egyre kevésbé akartak embereket felvenni, hiszen egy válságban nehéz (drága) megszabadulni tőlük. Akkor inkább költenek robotra, annak nem kell fizetni, ha éppen kevés a megrendelés és áll a gyár.
Amit a vállalati gmk-król írsz, az egyáltalán nem cáfolja azt, amit én mondtam arról, hogy mi motivál jobb munkára és mi nem.
Amikor a darabbéres melós abban volt érdeklt (mert a seftes főnökei ebben tették érdekeltté), hogy a délelőtti (állami) műszakban minél kevesebbet termeljen, hiszen annál nagyobb lesz a hiány, így a délután (géemkás) műszakban termelt cuccért annál többet lehet majd kérni.
Az az ember a satupad mellett nem jobban dolgozott délután, hanem többet dolgozott. (Aztán szociológiailag hibátlan alkesz lett és tönkrement a házassága, mielőtt még bevakolhatták volna Kádár-kockát.)
Hogy egy béremelés önmagában a meglévő rendszerben és meglévő emberállománnyal nem fog jelentős változást hozni, azt már orrba-szájba kikutatták a vállalati HR-esek.
De ha gyakorlati példát akarsz, akkor vess egy pillantást a magyar labdarúgásra. Sokoszor fizetések vannak mint 10 évvel ezelőtt, aztán nagyjából ugyanott vagyunk. (A válogatott a világranglistán tíz hellyel hátrébb, ötvenvalahanyadik mint 10 évvel ezelőtt.)
De arra is jól emlékszem, hogy egy nagyon közeli családtagom kb két év különbséggel 2x volt ugyanazon a kórházi osztályon. A nővérek nagy része is ugyanaz volt.
A két kórházi tartózkodás között volt az bizonyos Megyó-féle 50%-os közalkalmazotti béremelés.
Nos, amelyik nővér profi, kedves és segítőkész volt, az az emelés előtt is az volt. Amelyik bunkó volt és szart bele, az az emelés után is olyan maradt.
Szóval továbbra is azt mondom, hogy rendesen (vagyis a mostaninál sokkal jobban) meg kell fizetni a katonákat. De ettől még igaz, hogy aki most nem végzi jól a dolgát, az az emelés után sem fogja. De akkor legalább már lehet találni a helyére olyat, aki viszont igen.
A Magyar Honvédség nem semmisült meg! Csak ugyanúgy él tovább, mint Moldova könyvében, Az elátkozott hivatalban a Gumikutya és gumimacska tröszt. A gyár már rég nem létezik, a munkások és a vezetők már rég szétlopták a gyárat, de kincstári optimista típusú jelentések továbbra is mennek a főminiszter slepjéhez, aki nagylelkűen önti bele a milliókat.
Volt kis felzúdulás a mozi miatt, ugyanis egy fikciós különleges alakulatról szólt:)= minimális köze volt a valósághoz- a kritikusok szerint vígan keverték a fókás legendákat a holivúdi ötletelésekkel:)
Az egyik legalaposabb leírást a BUDS-ről Howard Wasdin írta meg ( a szakik szerint):
Üstöllést megoldódik a sereg létszámproblémja, sőt sikrül mrgőrizni a fizetések jelenlegi szintjét is, egyben az állomány hivatástudatat is az egekbe szökik - nyilván:
Elnézést, tényleg kevertem. Valódi tengerészgyalogost utoljára 2000 december 6-án láttam. Már a felmondási időmet töltöttem, de bementem, mert nagyon érdekes volt, az alezredes a szárazföldiek és a tengerészgyalogosok tűztámogatása közötti különbségeket mutatta be, meg egy kicsit belekapott a béketámogató műveletek tűztámogatásainak sajátosságaiba is.
Itt összekevered szvsz a Parris, San Diego és Quantico-i kiképzéseket ( első kettőnél az USMC alap 13 hét), no meg a SEAL alapkiképzést ( az a 6 hónap, utána próbaidős fóka még 6 hónapig, ekkor zajlik a második fázis).:)
A Quantico-i USMC tisztképzés 28 hét, nem kell harangozzanak, úgy kivágják mint a macsekot ha nem hozza a kiképzési fázisokat lezáró vizsgákon az előírt pontszámot:)
Hogy meg tegyunk ra egy lapattal, a SEAL ha jol tudom a tengereszethez tartozik, es a tengereszgyalogsagnak pedig szinten van sajat elitkepzese, melyssegi felderitok. Popularis irodalomban Generation Kill szol utobbiakrol.
Az általad idézett szövegrész kicsit összemossa az USMC-t( ez a tengerészgyalogság) a SEAL-el ami egy haditengerészeti elitalakulat. A tgy. és a tengerészet függetlenek egymástól , bár sokszor "dolgoznak" együtt. A video szerint a hölgy tgy-tiszt lett, ez sem átlagos, de fényévekre van a SEAL-tól.
Pont ezt akartam berakni én is. Ennek a förtelemnek, amit túlóra törvénynek hívnak, egy jól behatárolható következménye lesz a Honvédségnél mégpedig az, hogy leszerelnek a katonák. Ez egy mocskos eljárás, mert nem oldják meg a Honvédség létszámgondjait, hanem a végtelenségig kizsigerelik a meglévőket. Legjobban az tetszik, amikor előírják, hogy az önkéntes tartalékos békeidőben nem szerelhet le saját elhatározásából.
Valami hót homály uralkodik a döntéshozók fejében, amikor ilyen intézkedéseket hoznak, lehet arra gondolnak, hogy a katona, és a jövendő katona tökéletesen hülye, aki nem tudja felmérni a helyzetét.
A multiknál is van túlóra, és változó munkarend, csak ott nem havi 250000 Ft-ért dolgoznak, hanem 400000-500000 Ft-os fizetésekért.
Döncike ezt most lassan be kéne fejezned. Nem ma születtünk, és sokat láttunk. Én még kitűnően emlékszem a 80-as évek elejére, amikor létrejöttek GMK-k. Délelőtt a melós szép komótosan dolgozgatott, sokszor igénytelen szinten. Láss csodát, munka után délután a GMK-ban ugyanaz a melós szinte megtáltosodott, pedig fel sem ált a satupadja mellől. Csak éppen ott sokkal többet keresett, igaz minőségi munkát vártak el tőle, de az meg is fizették, kreatívan gondolkodott, mert azt is dotálta a megrendelő.
Az amerikai tengerészgyalogosok kiképzését a világ legkeményebbjének tartják, száz jelentkező közül többnyire csak két-három főnek sikerül teljesíteni. Ahhoz, hogy valaki csatlakozhasson a SEAL egységhez, vagyis a fókákhoz, először amerikai állampolgárságra van szüksége. Ha ez megvan, már csak a kiképzést kell teljesítenie, ami a következő feladatokból áll össze: 43 fekvőtámasz és 50 felülés két perc alatt, 1,5 mérföld (kb. 3 km) futás 11 percen belül, legalább 6 húzódzkodás és 457 méter úszás 12:30 perc minimális szintidővel. Ha ezeket sikerült megfelelően teljesíteni kezdetét veszi a féléves kiképzés, aminek zárása az úgynevezett Pokol Hete. A név már sokat elárul, ezen időszak alatt a jelöltek csupán 15 órát alszanak, miközben brutális feladatokat kell átélniük. Nem véletlen, hogy arra is volt példa, hogy egy adott évben senkinek sem sikerült befejeznie a kiképzést.
Pusztán annyit, hogy az igény a fittségre nem fizetés kérdése.
"ami ma van, az kőkeményen fizetésért dolgozó hivatásos katonaság. És őt is, mint a többi kvalifikált munkaerőt jól meg kell fizetni."
Ezt mondom én is.
"És a piac törvénye úgy szól, hogy szar fizetésért nem kapsz jó munkaerőt és nem követelhetsz jól végzett munkát"
Ez az első fele igaz.
Viszont aki kevesebb pénzért nem végzi jól a munkáját, az többért sem fogja jól végezni.
Ez személyiség kérdése. Aki jól csinálja kevesebb pénzért is, legfeljebb elmegy máshová, ha végül megunta, hogy nem becsülik meg a munkáját. Vagy marad, mert ő katona akar lenni és inkább nyel.
De aki megszokja, hogy megfelelő kifogás esetén a szar munka is oké, az fog megfelelő kifogást találni magas fizetés mellett is.
Nem dönci, az öntudatból nem lehet megélni, szokták mondani, hogy azért nem adnak kenyeret a boltban. A szocialista néphadseregnek már régen vége, ami ma van, az kőkeményen fizetésért dolgozó hivatásos katonaság. És őt is, mint a többi kvalifikált munkaerőt jól meg kell fizetni. Európában Magyarországot kivéve a katonát jól megfizetik, sőt jobban mint az átlag dolgozót. És a piac törvénye úgy szól, hogy szar fizetésért nem kapsz jó munkaerőt, és nem követelhetsz jól végzett munkát. A Honvédség kitűnően példázza, hogy ha nem fizetik meg a katonák, és nem gondoskodnak megfelelő élet és munkakörülményekről, akkor hiány van a katonából , és nagytömegű az eltávozó.
Mivel jelenleg valójában ilyen nincs, erre nem kell tekintettel lenni.
Hogyne lenne! Van rengeteg (alap)funkcio, regi, elavult fegyver, raktarak, objektumok örzese, logisztika, oktatasi szervek, gyakorloterek, szallok, konyhak, ünnepsegek rendezesi kepessege, hagyomanyörzes, legierö, ... viszont bevethetö harcertek ... hat abbol valoban nem sok van.
Viszont mindenkinek, de tényleg mindenkinek végig kell csinálnia. Anélkül nem lesz tengerészgyalogos senki.
Nyilván elég komoly kihívás, fizikailag is, de azért nem egy kommandós kiképzés. Egy átlagnál kicsit fittebb 18-20 éves fiatal (mondjuk aki sportolt középiskolai vagy egyetemi csapatban) meg tudja csinálni.
A lényege pont az, hogy utána bárhol találkozik, bármilyen beosztásban másik tengerészgyalogossal, mindketten tudják a másikról, hogy megcsinálta. Max az a kérdés, hogy San Diegoban vagy Paris Islanden.
Voltak tengerészgyalogos vendégeink, vettem részt tengerészgyalogosok által vezetett jogszerű hadviselés tanfolyamon. A tanfolyam jogász százados asszonya mondta, hogy a szárazföldnél kezdte, a főhadnagyi rendfokozatért a tengerészgyalogságnál pályázott. Mondták, rendben, átveszik, csak le kell nyomni a tengerészgyalogos 6 hónapos alapkiképzést, pedig előtte a szárazföldiek 3 hónaposát már lenyomta. Bennünket, tengerészgyalogosokat az tart össze, hogy tudjuk, különbek vagyunk mindenki másnál. Mindenki más képtelen lett volna túlélni azt a 6 hónapos borzalmat, amit nekünk teljesíteni kellett. Egy ilyen esetről film is készült. A kiképzők folyamatosan biztatták a résztvevő hölgyet, menjen a haranghoz, jelezzen, vége a szenvedéseinek. Mikor jutunk el oda, hogy nálunk a felvételizőknek adunk lehetőséget egy 3 hónapos borzalomra, ahol bizonyíthat. Benkő most jelentette, hogy állóképességi követelmények már nincsenek is, majd megerősödik miután felvettük.
"Te pedig ha jól értem, jössz azzal a dumával, hogy milyen szemét a magyar katona, mert fizetést, és a szolgálat eredményes ellátásához szükséges feltételeket akar."
Hazudsz, izé, akarom mondani: nem, nem jól érted. ;-)
Két dumával jövök.
Személyes vélemény mindkettő, lehet vele egyetérteni, meg nem egyet érteni.
Az egyik, hogy szerintem katonának (tisztnek) lenni mindenekelőtt életforma. Amely életformához magától értetődően kell hozzá tartoznia egy belülről jövő igénynek a sajátt fittségre, erőnlétre, állóképességre vonatkozóan. Beosztástól függletlenül. Ha katona vagyok, akkor nem azért kell tudnom lenyomni x fekvőt, meg lefutni y km-t (ájulás nélkül), mert ezt valami szabályzat előírja, hanem mert egy katona esetében ez magától értetődik.
Ez fizetéstől, számokéréstől, külső követelménytől független.
A másik, hogy az alacsony fizetés nem mentség a szarul elvégzett munkára. A civil életben sem.
Értem, hogy szarból nem lehet várat építeni, és nem is állítom, hogy ezt mindenkinek magára kellene venni, nem akarok általánosítani.
De a "kis pénz, kis foci - nagy pénz, nagy foci" hozzáállás -- ennek a Puskás szájába adott Hofi-poénnak a teljes és talán szándékos társadalmi szintű félreértése --, hogy előbb tessenek sokat fizetni, aztán majd talán dolgozunk jól, nem működik, nem vezet sehová.
Én egyébként támogatom a magyar katonát, ha magas fizetést és a szolgálat eredményes ellátásához szükséges feltételeket akar.
Leginkább azt támogatom, hogy értelmes és a társadalom számára is hasznos katonai feladatokat és azokhoz szükséges eszközöket, tudást és körülményket kapjon.
Minek honvédség ha már megsemmisült, rendőrállam kell ide.A nató meg majd megvéd mint "honvédség" fogalom szerintem sincs többé inkább "katonaságról " beszélhetnénk.
Milyen hadseregről és milyen árulásról beszélünk egy olyan országban, ahol egy bukott köztársasági elnök a sötétzöldek támogatásával meg tud hiúsítani egy fontos katonai beruházást, egy lokátor építését a legkedvezőbb helyen? Milyen hadsereg az, amelyik ezt a nyilvánvaló, magától értetődő nemzeti érdeket nem tudja megvédeni? Nem tud biztosítani egy egyszerű helyszínt. Ki itt az áruló?
Az a hejzet, hogy népszavazással 99-ben, meg 2004-ben beléptünk (ne bonyolítsuk!) EGY golfklubba. Kedves vezetőnk azóta minden fórumon egy teniszütővel hadonászik, és próbálja elmagyarázni az alapítóknak, hogy lehet egy tenisz ütővel a kilenclyuku hidat teljesíteni.
Az ország szuveneritását nem tudom értelmezni. Tagjai vagyunk egy katonai szövetségnek (Nato) és egy gazdasági szövetségnek (EU).
Ha te a magyar honvédséget érted ez alatt, akkor nagyon tudom sajnálni, de abban a formában, ahogy létezik, én bizony felszámolnám, és az egészet teljesen más
alapokra helyezném, mivel bizonyította, hogy alkalmatlan arra, ami a célja lenne, és ez nem azokon a katonákon múlik, akik valóban fegyverrel a kezükben
teszik dolgot, hanem azon a vízfejen, mely képtelen egyről a kettőre jutni.
A felszámolásnak a módjáról természetesen beszélhetnénk, hogy ez hogyan történne meg, valószínűleg párhuzamosan kellene mellette építeni a másik szervezetet,
A "tök ujat" ugy lehet par ev alatt letrehozni, ... hogy egy uj mag letrehozasa utan azt szepen es folyamatosan megnöveszted, kompetenciait kiterjeszted ... a "felesleges reszeket" pedig folyamatosan elsorvasztod, lefaragod, felszamolod ... Igy nagyjabol minden idöpontban megmarad valamilyen müködö szint kepesseg (es az egyre növexik). A folyamatot (saccolva) kb. 5 ev alatt le lehetne vezenyelni (megfelelö politikai tamogatast, hatszelet feltetelezve).
Ha viszont marad a regi struktura "megreformalasa", farigcsalasa, szabdalasa ... akkor 10 ev alatt se nagyon jut elörebb a mutatvany ... csupan a regi egy valamennyire atalakitott valtozata marad ... ugye egy haccsereg "hasznalati erteke" annak harci kepessegevel (bevethetösegevel) aranyos ...
Hál' istennek nem sok közöm van a honvéccséghez, de én is úgy látom, hogy ha a kupiban nem megy a bót, akkor nem a rökamét ( ha veszünk önjáró, önkielégítő rökamét ,attól jobb lesz bármi is?) , hanem először a madamot, aztán utána a lányokat kell lecserélni. Ha import, akkor import...
( Sőt , én tovább mennék , nem csak a vezérkart lehetne licencelni máshonnan, hanem eggyel magasabb szinten is mehetne a a dolog...)
Most ugye van koronavirus ... es minel inkabb telik az idö, annal több vallalat fog (gyakorlatilag) csödbemenni, fejreallni. Mindegyiknel meg fogjak talalni a megoldast (vagy menthetetlen es felszamolando, vagy szanalhato).Az MH eseteben pedig 30-40 eve (a nagy keresgeles ellenere) nem lelik a gyóccert ...
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Eperjesi Ildikó, Alexandr Kacsura Sorskönyv a frontról című dokumentum könyvükben a szerzők bemutatják a politikusok által mindkét oldalon szándékosan létrehozott "szabadcsapatok" tevékenységét. A facebookon elég sok részlet található a könyvből, keressetek rá, nem voltak makulátlanok.
Az OTH által "megvilágított" 1000-3000km-es célterületről viszont egy se. Nyilván a határt megközelítő gépek felderítése már a közel felderítő lokátorok feladata.
Berci! Az átszervezésnél nem a Honvédség mérete ami gondot okoz, mert az csak pár tízezer ember. Hanem az, hogy az átszervezőnek kisújában van-e az átszervezendő terület minden oldalú ismerete kezdve a hivatalos működéstől, a nem hivatalos, évek-évtizedek alatt rárakódott szokásokig. E mellett kiválóan kell tudnia, hogy mi az átszervezés célja, mik az eredményes végrehajtás érdekében rendelkezésére álló eszközök.
Mar megint hulyeseget tetszett mondani. Ugyanis nem hogy a lopakodok de meg egy Jumbo Jet is eszrevetlenul megtudja kozeliteni az orosz hatart ezektol a radaroktol persze a megfelelo modon.
De ugye ez magatol erthetodo annak aki kicsit is ert a radartechnikahoz plane ha mar tervezett is radart!
Putyint megelőzve 2000 körül leírtam, hogy a reformot úgy kell kezdeni, hogy indulásnak kiválasztok egy NATO ügyekben és gondolkodásban jártas alezredest, ezredest. Altábornagy úr, ön a VKF akkor, ha képes maga alá választani két vezérőrnagyot, akik képesek maguknak fejenként két-két dandártábornokot, akik képesek maguknak fejenként két-két ezredest......Juhásszal voltunk egy éjszakai TV műsorban, ahol ezt elmondtam. A műsor után a sminkszobában: Ezek szerint ön tábornokok, tisztek ezreit szereltetné le itt Pesten? Igen miniszter úr! Amikor a csapatoknál tízezrével szerelték le a tiszteket tiszthelyetteseket, akkor nem voltak aggályaik?
Persze az (is) kerdeses, hogy az orosz hadsereg hany %-a ment at ilyen fejlödesen at. ~1 milliobol 20 000 (mondjuk kettö elit hadosztaly) ugye mindössze 2%.
Mentem fel a Simon tornyában a lifttel. Deák Jánossal együtt szálltunk be. Gyula, ha a szekcióval végeztetek, kopogj be hozzám, mutatok valamit. Bekopogtam. Hogy állsz az orosszal, itt az orosz haderőreform, fusd át. Kinyitom, pont a rendfokozati piramisnál nyílott ki. Iszonytató különbségek voltak a meglévő és a tervezett között főleg fent a tábornoki , főtiszti sorokban. Mondtam neki, hogy Putyin most azt csinálja, amit évekkel ezelőtt leírtam. Deák Jánostól és Szenes Zoltántól is lehet olvasni ismertető cikkeket az orosz haderőreformról, vagyis a katonai felső vezetés ismerte az eredményes reform titkát, mégsem kaptak kedvet egy hasonló végrehajtására.
Egy MH meretü szervezet meg nem olyan "rettenetes" meretü. Azt igen sok, megfelelö (iranyitasi) elöelettel rendelkezö manager is at tudna szervezni (az atszervezest le tudna vezenyelni). Europaban evente szazaval szerveznek at ~1,5-2 milliard € eves forgalmu vallalatokat. Nem kell hozza feltetlenül nehany "istenadta", tetötöl-talpig tapasztalt hadvezer. Eleg nehany ügyes manager is ... ugyanis nem haborus keszülödesröl, hanem egy racionalis, logikus atszervezesröl van (inkabb lenne) szo ...
Mondjuk ebben segített az is hogy egy teljesen baráti környezetben (lényegében orosz területen) kellett működniük, viszont nagyon nagyon jól csinálták,
hogy minimális áldozattal foglaltak területet, és vigyáztak arra, hogy a PR jó legyen. Semmi kegyetlenkedés, semmi felesleges erőszak, foglyokkal normálisan
A kelet-ukrajnai agresszió megmutatta, hogy Putyin csapatai olyan technológiai fölényben voltak az ukrán haderővel szemben, mint az amerikaiak a sivatagi viharban az irakiakkal szemben.
Valamikor a múlt héten Varga miniszter mondta, hogy nagyon pozitív dolog lesz, ha a magyar gazdaság valahol 1%-körül teljesít idén, és nem sűlyed minuszba. Hol vagyunk már a 3-4%-os gazdasági növekedéstől. Már a nyuggereknek is megüzenték, hogy idén pluszpénz nem lesz. Tehát érdekes lesz, hogy miből fedezi a kormány a megnövekedett kiadásokat.
Ezzel ellentétes az egy héttel ezelőtti kiadás újraosztás, amiben a védelmi kiadásokat semmi kár nem érte, sőt, volt arról is nyilatkozat, hogy a haderő fokozott igénybevételéből eredő költségeit is megtérítik. Azt természetesen tudjuk, hogy a költségvetés kiadási oldala a bevételekre alapozott. A bevételi rész, olyan mint a szőlőm, szüretig sokáig lesz még kint a napon. Az eddig látható bevétel csökkenésektől nem kell félteni a kiadási oldalt. Természetesen soha ilyen bizonytalan nem volt még a bevételi előrejelzések pontossága. Majd meglátjuk! Tőlem 76 évesen ez egy nagyon optimista kijelentés.
A Vörös Hadseregben kiképzett, és felnőtt generáció nem valószínű hogy részt vett volna a 2000-es évekbeli orosz katonai reformokban, ugyanis a Vörös Hadsereg 1946-ban megszűnt, és helyette 1946 februárjában megalakult a Szovjet Hadsereg.
Na igy már kicsit érthetőbb az írásod, de még nem az igazi a magyarod-mindjárt megmutatom hogyan kellett volna leírni, csak előbb nézzük az írásod tartalmát.
Tehát először is Magyarországon a Magyar Honvédségben nincs olyan tiszti kategória, hogy "tábornoki kar", hanem csak egyszerűen tábornokok. Ha nem tudod mi a HR, akkor maradj csöndben erről. Mikor-mivel kapcsolatban írtam én olyat, hogy "HR fogás" ?
Az alábbi mondatod megint valami zagyvaság- értelmesen kéne megfogalmaznod!
"Mielőtt a tábornoki kart leszólod és véleményt formálsz, teljesíts alezredes létedre (40 év után)."
És akkor értelmesen megfogalmazva a mondat Bőröndiről:
Bőröndi altábornagy 2017-ben végzett az amerikai National War College-ben, Washington D.C.-ben. Elsőként a 104 fős nemzetközi osztályból, 2019-ben 3 fő négycsillagos amerikai tábornok jelenlétében ünnepélyes külsőségek között felavatták a fényképét az International Hall Of Flame-ban.
Így talán magyar anyanyelvűnek tűnsz, és nem annyira feltűnő a magyartalanságod.
Putyin amikor átvette a hatalmat, egy rakás szart örökölt. Elhatározta, hogy reformál. Tudta, hogy az egyik legnagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező szervezetnek akar nekirontani. Szívós munkával, újra és újra nekifutva kiválasztotta a támogatókat, eltávolította az ellenállókat végig kötélen egyensúlyozva. Minisztert is kellett váltania. Nagy áldozatok árán rendbe rakta a humán struktúrát, ez olyan jól sikerült, hogy a racionalizálás és az ország növekvő bevételei lehetővé tették, hogy a stagnáló bérköltségek mellett 50%-ra tudta növelni majd egy évtizedig ott is tartotta a beszerzések, K+F arányát. Nálunk még nem született politikus akiben valódi reformszándék lett volna, olyan meg pláne nem akinek szakértelme is akadt volna. A miniszterek 1980-tól felszámoló biztosi funkciót teljesítettek, egyszerűen meg akarták úszni a ciklus négy évét, ezért mindenféle pótcselekvésre készek voltak.
NATO futás 2019 ősze, hozzászólásod a tábornoki csapathoz: "mit futkosnak". Fellelhető! Böröndi altbgy 2016/17 ben végzet az amerikai NATIONAL WAR COLLEGE-n, Washington D.C. 2019 ben, elsőként a 104 fős nemzetközi osztályból avatták fel a z INTERNATIONAL HALL OF FlAME-ben a fényképét, ünnepélyes külsőségek között, 3 fő 4 csillagos amerikai tbk jelenlétében. HR Fogás? Te az eszednél vagy, vagy te már több hírességek csarnokában szerepelsz. Ja tényleg, Hajdúcsöröge és Kiskoszos falván. Mielőtt a tábornoki kart leszólod és véleményt formálsz, teljesíts alezredes létedre (40 év után).
Igen a SZU-t is, de nem hadnagyok, hanem a Vörös Hadseregben kiképzett és felnőtt generáció! Olvasd el Geraszimov tbk életútját! Tehát a reformot és az átalakítást a hozzáértés dönti el, ahhoz pedig tapasztalat kell!
Eszednél vagy, amikor nekem írogatsz? Miféle amerikai standardú futást hiányolok-hol írtam én ilyet? Sosem biztos, hogy Bőröndi vagy akármelyik katonai vezető a helyén maradhatna, ha a Honvédséget gyökeresen átszerveznék. Azért mert valakit valahová kiplakátoltak, az nem feltétlenül biztosíték arra, hogy megfelel bárhova. Egy HR megítélés az nem így működik.
Az alábbi mondatodat viszont meg kellene magyarázni, mert mikor is végzett? Kezdem azt hinni, hogy nem vagy magyar anyanyelvű.
"Biztos, mert Borondi altgyb 2016/2017 ben vegzett a amerikai National War College -n, 2019 evfolyamban, elsőként avattak az évfolyamabol es választottak ki a Hiressegek Csarnokaba."
Lehetséges lenne, ha akarnák, de nem akarják. Igazán senkinek nem érdeke, azokeazok közül aki tehet érte. Hogy várnák el valakitől, hogy saját magukon kezdjék a megszorítást, hiszen például a vezetők-vezetettek arányának rendbetétele egyenlő lenne a tisztikar jelentős leépítésével.
Ha szakképzett, akkor talál állást. Ha nem is pont abban, és pont ott, de nem szorul a közmunkára. Ha akar. De az akarat is egy szükséges feltétel a kitöréshez.
Mar miert ne lenne lehetseges egy "kemeny" es döntö atalakitas?
Minden vallalat radikalis atalakitasa arrol szol, hogy "szemezzük ki es tartsuk meg az egeszseges reszeket" ... valamint "sorvasszuk el a felesleges, gondokat okozo, veszteseges reszeket".
Csak eppen egy nagy vallalat eseteben (ami esetleg nagyobb meretü, mint az egesz magyar gazdasag ... nem pedig annak is csak az 1-1,5%-a) az atalakitas "KENYSZER" alatt all, nem lehet halogatni ... mig egy "hasznalaton kivüli katonai szervezet" (topikcim ... ami egy ~30 eves töpörödesi folyamatot "femjelez") eseteben tetszölegesen lehet tologatni a döntes(ek) idöpontjat ... es az idö folyaman a "felvizezett" verziok is (legalabbis eves tavlatban) mindig elfogadhatonak tünnek ...
(Mellesleg a SZU hadsereget is jol (es nagyjabol sikeresen) megreformaltak a fordulat utan ... ugyhogy meg azt is meg lehetett. A magyar esetben valszeg maskent kellene hozzanyulni ... de ket hopehely se teljesen egyforma.)
Én észre vettem, mert munkahelyi környezetemben van három is. Hát, mit is mondjak, nem álltak sorba, amikor az eszet osztogatták. Pont a napi történésekkel kapcsolatban mondta röhögve az egyik, hogy kapott egy értesítést, hogy bevonulhat, ha akar, kórházi munkára és pakolásra, 2 hétre. Azt válaszolta, hogy a két hét az sok, nem megy, különben is, ő csak akkor megy, ha lőgyakorlat van. Szóval kívánságműsor! Erre azt válaszolták neki, akkor tovább telefonálgatunk. A 3 delikvensből egy sem ment. Azért ez egy nagyon fasza tartalékos rendszer! Ja, hogy önkéntes, azaz, önként dönti el, hogy ráér-é a haza szolgálattyára vagy nem.
Fogalmad sincs a mai legénysége állomány moraljarol. Beszélgess olyanokkal, akik ismerik, majd menj haza és zokogjál. Tatai katona táblázattal, hogy milyen feladat mennyit fizet, gyakorlati pótlék nincs benne, túl kevés. Vezetőket kirúgja told, de ilyet sem Nyugaton, sem Kelten nem csinálnak, túl sokat fektettek beléjük, ezredes, tábornok az nem csak úgy nő mint a gaz.
Értelmes dolgok. ÖTT részvétele a jelenleg folyó védekezési munkákban, kiemelkedő szerepük van, ahogy korábban erről az MH vezetése is beszélt.
https://youtu.be/FyXm7p4NH4A Motivaltak és kitűnően dolgoznak, eddig 700 vonultak be! Ezért sem semmisült meg az MH, javaslom nemcsak mindig a negatív dolgokat észrevenni, az olyan magyaros!
A jelenlegi "szervezeti rendszer" megszüntetendő, helye sóval bevetendő. A vezető állomány érdemei elismerése mellett a teljes fizetésének megfelelő nyugdíjjal véglegesen nyugdíjazandó. (Így kerül a legkevesebbe.)
Fel kell/ene állítani egy teljesen új szervezetet, előzetes tervezéssel, megfelelőségi alapokon. (A tervezésben a jelenlegi felső vezetés nem vehet részt, előle ez szigorúan titokban tartandó.)
A régi rendszerből nincs átjárás. nem átvehető a régi szervezet felső vezetésében bármilyen szerepet játszó tiszt.
Bármely szak/csapattiszt gondos kompetenciavizsgálat után átvehető.
A legénységi/tiszthelyettesi állomány egy az egyben átveendő, oktatással.
Három évente felülvizsgálat, a szükséges rendszerszintű változtatások kidolgozása/végrehajtása.
A fentiek megvalósításának az esélye egyenlő egy hópehely megmaradásának esélyével egy sivatagban, egy nyári délelőtt.
Utoljára, hogy világos legyen, az SZMSZ nem MVR ( Művelet Vezetési Rendszer): soha senki nem írja le nyílt okmánybán
hogy háború esetén hogyan történik a vezetés. Ezért nem korrekt a hozzászólásod, rosszhiszemű (rosszhiszemű a jogban az, aki tudott, vagy tudnia kellett volna a látszattal ellentétes valóságról).Pont ezt teszed, nem csak itt, henem a féligazságoktól hemzsegő írásaidban is.
NATO futás után az volt avéleményed, hogy a tábornokok miért futnak. Most azt hiányolod és teszed szóvá, hogy miért nem az amerikai standard ot követik, tehát többek között miért nem futnak. Lapátra tennék őket? Biztos, mert Borondi altgyb 2016/2017 ben vegzett a amerikai National War College -n, 2019 evfolyamban, elsőként avattak az évfolyamabol es választottak ki a Hiressegek Csarnokaba. Tehát hihető, hogy ezek után kirugnák. Ennyit, hogy sokat lattal, ahogy egyszer irtam, csak semmit nem értettél.
Ma a közszolgálatin milyen szakok vannak? Van olyan szakág a honvédségnél, híradó-informatika, ehhez van híradó-informatikus képzés is? (Nem akarok leparkolni a nehéziparnál.)
Magyarországon utoljára az ötvenes években volt utoljára igazi hadmérnöki képzés a Műszaki Egyetem hadmérnöki szakán. Később, egészen a 90-es évek elejéig a civil magyar egyetemek mérnöki szakait végzettek lettek beöltöztetve tisztnek, vagy a katonai műszaki főiskolák gépész szakain végzettek-ők lettek a mérnök tisztek. A 90-es évek végétől pár évig képeztek úgynevezett hadmérnököket a Bólyain, de hogy őket miért is nevezték hadmérnököknek, az rejtély számomra. Azóta meg a nagy semmi.
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy ebben a formában ezt az egész honvédséget meg kell szüntetni, ...
Legyen inkabb egy jo kompromisszum. A letrehozando 2 dandar (legyen 2*3000 harcolo fö, plussz a hozza tartozo, iroasztalok fedölapjat kezelö "felettesek") ... összesen, mondjuk 9-10 000 fö. Mivel az MH leccama ~30-35 000-re van (lesz) taksalva ... ez az összes szemelyzet ~1/3-a.
Nos, legyen az 1/3 "vadonatuj" (a mult becsipödeseitöl teljesen mentes). A masik ~2/3 pedig legyen "regimodi" ... "topikcimjellegü" (de valamennyire szükseges) (resz)feladatokkal. Olyan területek, mint pl. az oktatas TELJESEN atszervezendöek ... es TELJES MERTEKBEN követniük kell(ene) a 202x-es evek követelmenyeit ...
Igy kialakul(na) egy egeszseges "mag", meg egy (sajnos meg) szükseges regivagasu resz. Aztan, az mar (csak) akarat kerdese, hogy idövel mit sorvasztanak el ... illetve milyen atalakulasok allnak elö ... mig, vegülis az all elö. amire szükseg is lenne ...
Hol vannak már azok a hadmérnökök? Ma már csak értekezéseket tudnak összeollózni a Hadmérnökben, hogy mi is kellene.
Régen acélt is tudtak gyártani. Nem, mintha ma szüksége lenne a honvédségnek acélra. A '80-as évek közepe táján klgs. - mint a járműveknél a különleges - acélt gyártottunk. A gyártási folyamatot felügyelte néhány tiszt, hadmérnökök. Az acélműben egy főhadnagy. Először kérte e nyersvas próbát, az egy labor eredmény az acélnyersvas minőségéről. Majd gyártás közben kért acélpróbát. Erről azt kell tudni, hogy gyártás közben, kommersz adagoknál nem szakítjuk meg a gyártást. Ő tudta, hányadik percben kell gyorslabort kérni. A gyártás végén kérte a salakpróbát - ezt most nem magyarázom el -, majd a gyártás végén kérte a végpróbát. Ha a találati pontosság az általa meghatározott tűrésen belül volt, akkor az adag mehetett tovább az öntőműbe, majd a hengerműbe. Ott is volt egy katonai technológus. Az egész gyártás alatt tilos volt a hangosbeszélőn keresztüli kommunikáció, csak a belső telefonhálózatot lehetett használni. Ezen is volt beszédrögzítő, rendes körülmények között kikapcsolva.
Ma már csak akkor látni katonát, ha valamit behoznak megsemmisítésre, de a ládák tartalmáról sosem beszélnek. Nem, mintha valakit is érdekelne milyen szarokat hoznak be a roncsderbiből. :-))
Hát hacsak nem kertész akar lenni a volt alezredes. Schwarzkopf tábornok például madárhangokat gyűjtött (lehet hogy megártott a sok háború). De vicc nélkül, egy amerikai alezredesnek egyetemi, vagy egyetemi szintű végzettsége van, és mivel ott sem örökéletű az ember, a felügyelő bizottságból kiesett obsitos katona helyett találnak fiatal nyugger katonát, aki tovább viszi a boltot.
Azt ne felejtsük már el, h aki közmunkára szorul, az kb semmi másra nem alkalmas a munkaerőpiacon. Ebből a szempontból sokkal jobb, mintha otthon döglene dologtalanul, és csak hülyeségeken gondolkodna.
A kifogástalan minősítéssel leszerelt katonát az állami munkahelyre való felvételnél előnyben részesítik, és a civil munkahelyek is szívesen alkalmazzák, főleg ha a katona hadseregnél már szerzett civil szakmát.
Orbán nem akarja megérteni, hogy a magyar közmunka rendszer nem vezet sehová, mert nem növeli a gazdaság teljesítő képességét, nem innovatív, és nem teremt piaci alapú munkahelyeket. Ha csak ennyi az elképzelése a magyar gazdaság talpra állítására, akkor jobb nem ebben az országban élni. Miután a nagy nyugati gazdaságok helyrerázódnak, megfog növekedni a munkaerő igényük, és mivel vannak jól kitaposott utak innen-oda, a fiatalok, és a nem egészen fiatalok is valószínűleg elindulnak arrafelé, nem pedig itthon fognak közmunkásként vergődni.
Azt is tudják az amerikai katonák, E1-től a tábornokig, ha az up or out alapján kikerül az aktív komponensből, katonai múltja nagyon jó ajánló a civil munkaerő piacon.
Ebből megint az lesz, mint ahogy a rendszerváltás után már több hullámban elő is fordult, hogy a civil munkaerőpiacon munkát nem találók kényszerből berukkolnak szerződéses katonának, de fél szemükkel állandóan azt fogják nézni, hogy hová léphetnek tovább. Nem egyszer találkoztam már olyan katonával én is, aki munkaidejének egy részét azzal töltötte nap mint nap, hogy a hivatali számítógépéről az önéletraját küldözgette a nagyvilágba munka reményében.
Naggyon rosszul látod a dolgokat. Az amerikai katona nem ingyen dolgozik, hanem megfizetik azért amit tesz, és biztosítják számára azokat a feltételeket, ami bármelyik feladatának az elvégzéséhez szükséges. Nevezetesen néhány elem ezekből: ingyen lakhatás, vagy lakbér hozzájárulás, rendfokozatának megfelelő lakás biztosítása, magas szintű ingyenes orvosi ellátás, egész napos jó minőségű ingyenes étkezés, a feladat elvégzéséhez szükséges jó minőségű egyenruházat, sport és szabadidő ruházat ingyen biztosítása, sportolási feltételek biztosítása, kedvezményes árúvásárlás biztosítása az USA rengeteg üzletében, ingyenes szakmaszerzési lehetőség, a becsülettel leszolgált szerződött évek után a felsőoktatásban való részvétel anyagi támogatása (tandíj átvállalása), és még lehetne sorolni. Természetesen ezek a fizetésen felül járnak.
Te pedig ha jól értem, jössz azzal a dumával, hogy milyen szemét a magyar katona, mert fizetést, és a szolgálat eredményes ellátásához szükséges feltételeket akar.
Amikor utaltam a tábornokká serdült volt kollégákra, nem fejeztem be a gondolatmenetet: őket ugyanúgy nem kérdezik meg, ahogy engem sem. Maróth Gáspár döntéselőkészít és Orbán dönt. A többieknek miniszterig bezárólag egy kötelezettsége van, maximális lojalitás.
"Orbán ezután röviden sorolta, hogy e mellett, illetve helyett kínálnak majd fizetett képzést, közmunkát, állami cégek is növelhetnek létszámot bizonyos munkákra, az életerős fiatalokat pedig szívesen látják a hadseregben is."
Erről kár még csak álmodozni is. Bár lehet hogy nagyon jó lenne katonaként szolgálni abban a hadseregben, de sem a politika, sem a honvédség vezetése nem járulna ehhez hozzá. A politika azért nem, mert nem szólhatna bele katonaszakmai dolgokba, a honvédség vezetése pedig azért nem, mert őket tennék lapátra először.
Amikor a 90-es években itt volt a Kubik bizottság, és bevezették az amerikai típusú fizikai felmérést, az amerikai katonák követelményszintjeivel, akkor voltak olyan hangok, hogy ha azt követelik, akkor kérjük az amerikai ellátási normákat, és fizetést is. Erre volt nagy csodálkozás fentről, hogy azt nem lehet, nincs rá pénz, meg egyáltalán hogyan gondoljuk mi magyar katonák-hol az öntudatunk meg a magyar virtus.
Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy nagyon sok kiváló ember szolgál most is az MH-ban.
Egy ilyen modellben nem zárnám ki eleve, hogy ők továbbra is szolgálhassanak, de mondjuk az amerikaiakra bíznám annak eldöntését, hogy kit "vesznek át".
A modellt egyébként a MÁV-ra, a labdarúgásra és sok más területen is alkalmazni lehetne.
HM, mozdíthatatlan acelkolosszussal settenkedni?...... maximum csörömpölni. :)
Amúgy igen, még olvasni is sok volt azt amit Gyula leírt az ügy hivatalos útjáról, még a sörnemisszazason kívül is. Meg a korábbiakban is, pl.lovegpajzs átfurási engedély. De hát igen, a hadseregek már csak olyan bürokratikusak szokták lenni, azt mondják.
Az egyik az, hogy a folyamatok menését automatizaljuk ... (ez a mai IT rendszerekkel minden tovabbi nelkül lehetseges lenne).
A masik lehetöseg pedig az, hogy nem bonyolitjuk el ennyire remenytelenne a helyzetet. Az MH17 esete is mutatja, hogy nem kell szamtalan döntesi "instance", hanem a halalra adminisztracio (es felelössegtologatas)-t eleg egyszerüen ki lehet iktatni (persze a hiba elkövetesenek a valoszinüsege erösen megnö).
Itt az volt az eredeti "feladvany", hogy egy Kecskemeten allomasozo tüzersegi valami hogyan tudna szetkapni a dunaujvarosi viztornyot (legi tavolsag ~60 km, aminek pl. a GPS-koordinataja ismeretes ... ha esetleg nem, akkor meg kell nezni a Google Map alatt) ... A konkret feladvany egyik megoldasa az lehetne, hogy a PzH2000 olyannyira a közelbe settenkedik, hogy a cel elerhetöve valjon szamara (az Excalibur hatotavja jelenleg pl. ~50 km ... tehat eleg lenne ~15-20 km settenkedes az autopalyan).
A masik variacio az lehetne, amit javasolsz ... bonyolitsuk el a feladat adminisztracios megoldasat annyira, hogy annak belathato idön belül ne legyen kezzel foghato eredmenye. Ha nincs tüzparancs, akkor szerencsere meg tüzerseg se kell a kivitelezesehez. Minden marad a regiben ... az elburjanzott döntesi/kommando-rendszer is, meg a semmire se kepes tüzerseg is. A kettö szepen kiegesziti egymast ... csak eppen az eredmeny egy jo nagy 0.
Bornemissza szakmai irányítás a J 2 alatt, Garas és Somogyi tbk ok tényleg sokkal jobbak nálad. A harmadik mar nem az, mellette emberi hulladék. Garas Tbk miattad kérte athelyezeset Pécsről! Ez köztudott az MH berkeiben, pont azért mert szakmallag nagyra értékelt, emberileg semmire.
Nem így megy. 60 km az ho, hdt felelősségi körzet, tehát nem a közvetlen tűztámogatás rovatba tartozik, ami 8-10km, a 60 km túl van a tűzkoordinációs vonalon, azon belül tervezhet tüzet század zászlóalj, dandár 0-tól 8-10-ig .A tűztervezés erre a távolságra a ho. hdt. tűzkoordinációs részlegben történik, a célképző szekcióban. Első bőkennő, se hadosztályunk, se hadtestünk. MHP van. MHP tűzkoordinációs részleget az MHP J3-ban az MHP tü dd pk vezeti szorosan együttműködve az MHP J2-vel. A menasszon pőcse abban türemkedik ki, hogy az MHP-nek nincs J2-je, vagyis hírszerző-felderítő csoportfőnöksége, meg vegyes tüzérdandárja se. Pzh OPK is lehet tűzkoordinációs részleg vezető, eléggé hungarikum. 60 km-re látni kellene. Drónnal. Kinek van Drónja? hát a Sörnemisszának. Hol a tökömben van a Sörnemissza? Nem J alatt, hanem valami szárazföldi szemlélőség alatt. Azt a kurva! A szemlélőség béke elem, vagy vannak háborús feladatai is? Ha elolvassuk a J1-J6-ig feladatait, ott sem látunk háborús feladatokat. Akkor ki, hogyan fog vezetni háborúban? A sörnemissza háborús vezetése a J2-é lenne. Hol a J2? A KNBSZ megtartotta magának a J2-t.(pontosabban Benkő integrálta a vezérkarba 2011-12 fordulóján, amikor a KNBSZ megalakult, 2016-ban visszavette.) A KNBSZ hadrendi elem? Akkor ha akarunk egy drón bevetést ott a MHP tűzkoordinációs csoportban, akkor a szolgálati út: tűzkoord-hdm.csf.-MHPK- HM-KNBSZ-Sörnemissza, vagy ....-MHPK-szf szemlélőség-Sörnemissza. Van a Sörnemisszának 60km hatótávolságú drónja? Vagy nincs. Ha véletlenül mégis lenne, még mindig nem a tornyot bambultatjuk vele, mert azon vélhetően csak az antennák vannak. Keresni kell a közelben valami ipari, vagy mezőgazdasági épületet, ahol a hírközpont van, ha megtaláltuk azt kell szétcsapni. Pzh-tól semmi nem megy 60-ra. MLRS vagy HIMARS kell. Mi leszünk a térség meghatározó hadereje, de a román elvtársaknak lesz HIMARS-a, nekünk nincs tervben. A tűztámogatás egy szakma. Ismerek legalább három aktív tábornokot, aki birtokában van ennek a szakmának nálamnál jelentősen jobban.
Kicsit fésületlen az írásod, mondhatnám értelmetlennek. Az általad méltatlansági eljárásnak gondolt 223.§ a nyugállományúak egyenruha viselésére, és a rendfokozat használatára vonatkozó méltatlanná válást írja le, és nem megegyező az aktívak méltatlansági eljárásával, aminek a vége kirúgás.
Ez a nyugállományú:
223. § (1) Méltatlan az egyenruha viselésére és a rendfokozat használatára az a nyugállományú katona,
a) aki egyenruhában nyilvános helyen, mások előtt megbotránkozást keltő magatartást tanúsít,
b) * aki a honvédelmi szervezet tekintélyét és a működéséhez szükséges közbizalom megóvását veszélyeztető tevékenységet folytat vagy magatartást tanúsít,
c) akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság szabadságvesztésre ítélt.
(2) A méltatlanná válás tényét vizsgálat keretében kell megállapítani, az eltiltást határozatba kell foglalni. A vizsgálat lefolytatásának rendjét, a vizsgálatra és a döntésre jogosultat, az eljárási határidőket, a határozat formai és tartalmi követelményeit a miniszter rendeletben határozza meg.
Ez pedig az aktívakra vonatkozó:
93. A katonai szolgálatra való méltatlanság
162. § (1) A katonai szolgálatra méltatlan az,
a) akit jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, kivéve, ha a Btk. 132. § (1) bekezdése szerint szabadságvesztés büntetését tölti,
b) akit a bíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, és előzetesen nem mentesített a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, vagy
c) * aki magatartásával a honvédelmi szervezetek iránti közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti, és emiatt nem várható el, hogy a honvédelmi szervezetek a szolgálati viszonyát fenntartsa.
(2) * A miniszter az (1) bekezdés a) és b) pontja esetén a méltatlanság megállapításától eltekinthet, ha a szabadságvesztés mértéke az 1 évet nem haladja meg, és a büntetőeljárásban megállapított tények alapján az állomány tagja által elkövetett cselekmény a honvédelmi szervezet iránti közbizalom fenntartását nem veszélyezteti.
163. § (1) A 162. § (1) bekezdés c) pontja szerinti méltatlanság megállapítására a fegyelmi eljárás szabályait a (2)-(8) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A munkáltatói jogkört gyakorló
a) határozatban méltatlansági eljárást rendel el, ha a tudomására jutott tények alapján megalapozottan feltételezhető, hogy az állomány tagja által elkövetett cselekmény alkalmas lehet a 162. § (1) bekezdés c) pontján alapuló méltatlanság megállapítására, vagy
b) a tudomására jutott tények alapján külön eljárás nélkül állapítja meg a méltatlanságot, ha ehhez az állomány tagja írásban hozzájárul.
(3) Tettenérés vagy írásbeli beismerés esetén a 151. § (1) bekezdése nem alkalmazható. A méltatlansági eljárás felfüggesztéséről vagy az eljárás folytatásáról a méltatlansági bizottság üléséig a munkáltatói jogkört gyakorló, azt követően a méltatlansági bizottság dönt.
(4) * Meg kell szüntetni a méltatlansági eljárást akkor is, ha az eljárás alapjául szolgáló cselekmény nem eredményezi a honvédelmi szervezet működéséhez szükséges közbizalom súlyos veszélyeztetését.
(5) A méltatlanságot megállapító határozat ellen az állomány tagja fellebbezést nyújthat be. A méltatlansági eljárás során hozott jognyilatkozatok csak a méltatlanságot megállapító határozat ellen benyújtott fellebbezésben sérelmezhetők. A fellebbezés benyújtásának a szolgálati viszony megszűnésére nincs halasztó hatálya.
(6) Az (5) bekezdéstől eltérően a tábornok méltatlanságának megállapítására a 187. §-t kell alkalmazni.
(7) A méltatlanság megállapítása esetén az állomány tagja egyenruha-viselésre nem jogosult, rendfokozatát nem használhatja.
(8) * Nem alkalmazható a 145. § (1) bekezdése, a 147-150. §, a 152. § (3) bekezdés b) pontja, és (4) bekezdése, a 153. § (1) bekezdés f) pontja és (2) bekezdése, továbbá a 154-156. § A 145. § (3) bekezdésének alkalmazása során miniszteri rendelet a méltatlansági eljárásra eltérő szabályokat állapíthat meg.
Kösz a pontosítást. A lényeg az, hogy egy hengerben a dugattyút a tömítés tartja centerben. Ha elszáll a tömítés, akkor a fém a fémen halad, technikailag nem hasznos. Én megtaláltam a megoldást, volt Pécsett egy osztrák cég, teflon tömítéseket gyártott a megrendelő által kívánt méretben. Akkor még volt haditechnikai főnök. Mondtam Jóskának, kimégy, viszed a TASZT-ból a szikkadt 30 éves marhabőr tömítést, ők méretet vesznek, gyártanak, te beszereled, ettől kezdve sósav is lehet a Szteol M helyett. Jóska telefonált a főnökségre, nem engedélyezték: konstrukciós módosítás.
Két remek fotó a D-20 lövegzár szabálytalan kiszereléséről. A képek kb. 10 éve készültek, az oktató Farkas Tivadar ny. tábornok-volt főiskola parancsnok. Jól megfigyelhető egyébként a lövegpajzson a Pozs-70 felirat.
Megrendelt löveget hasznaljunk (ami valamikor, 2024-2025-ig csak megerkezik). A megerkezett (legalabb) 1 db PzH2000 arrebb lanctalpazza magat 1 ora alatt ~30-40 km-rel (akar közuton, autopalyan is) ... majd 1, esetleg 2 db intelligens lüvedeket (guided munition) elereszt (pl. Excalibur, vagy Volcano).
Tudom, hogy Fehérváron az alezredesi kasztjnak megállt az idő, igy nálad is. Hjt 223 § (1) b fordulat barátod ügyében, rad ez nem vonatkozik, mert aktív vagy. Ezért felháborító, hogy rendszeresen ezen minőségében uszítasz. Persze te a jogaszbalybol mindig csak a járandóságokat és a jogokat tanulmányozod.
Nem kéne konteokat terjeszteni. A Steol-M hidraulika folyadék a 90-es évek végére elfogyott, ezért helyette az orosz Pozs-70 fékfolyadékot írták elő a lövegekhez. A cserénél követelmény volt a Steol maradéktalan eltávolítása a rendszerekből. A sok agyas tüzér ehelyett rátöltögette a Pozst a Steolra, vagy hanyagul végezték el a cserét. Ennek következtében vegyi folyamatok indultak el, ami rozsdásodásokat okozott, és megette a bőr tömítéseket.
Az ágyúnak semmi baja. A lövegeket a 70-es évek elején gyártották, és hozták Magyarországra. A hidraulikus berendezésekben(folyadékfék, léghelyretoló, forgó zsámoly) szteol M eredeti orosz folyadék volt. A rendszerváltás után valami valakihez közeli cég lecserélte a hidraulika folyadékot valami "jobbra". A jobbról kiderült, hogy korrodeálja a fémrészeket és szétmarja a marhabőr(!) tömítéseket. Így jártunk elvtársak!
Lassan egy éve, hogy bemutatták ezeket az új ruhákat, azóta szerencsére csend van. Azért mondom, hogy szerencsére, mert már régen rájöttem arra, hogy nem érdemes nagyon felszerelkezni a köznapi egyenruhából, mert sem kapálni, sem pecázni nem lehet bennük amikor kivonják őket a rendszerből. Van olyan egyenruházati cikkem, amit lassan negyven éve hogy ki sem csomagoltam olyan gyorsan feleslegessé vált.
Persze gaunt semmi fogalmam sincs a 2-es töltetről-akkor légy szíves okítsál már ki kérlek erről, mondjuk a t-55-ös lövegét példának véve, hiszen te állítólag abban nagy vagy!
Pzh! Valószínűleg csak a méltatlansági eljárás, mint fegyelmi eszköz ragadt meg a fejedben. Még egyszer ha nem lenne világos, nyugállományú katonával szemben ez nem alkalmazható, mert a méltatlansági eljárás következménye a szolgálati viszony megszüntetése, és ugye nyugállományúnál ez nem értelmezhető.
Ha másképp tudod, akkor légy szíves a megfelelő jogszabályi helyet korrekten megnevezni!
Képességeihez méltó reakció. Fele lehet tölteni a HM megbízási szerződésedet, amelyet Juhász minisztere alatt kötöttek Önnel a Zengő radar “kommunikációja” miatt? Szerintem az volt katonai pályafutása csúcsa ! Ha. Valami nem tetszik, akkor az troll. Miért használ j-t ly helyett? Itt látszik az intelligencia és a magasabb iskolák hiánya!
A lövegünk neve Gripen:), a gránát meg repeszromboló:) AGM65 Maverick:), kb. 20km-ről megoldja az ügyet:), meg kell mondani a lövegkezelőnek:) hogy a dunaújvárosi víztornyot kell eltalálni:)
Háááát, nem inkább valami hőálló-hőgátló üvegezés kellene bele, mint az átlövésgátló (golyója a cikk írójának van), ami köztudottan nem bírja a hőterhelést. Egy erdőtűz után cserélendő, mert elveszti védelmi képességét.
"A Komondor-családot sem felejtik el, hiszen hamarosan megújítják és továbbfejlesztik az egyetlen hazai gyártású páncélozott járművet, amelynek ha lassan is (2012-ben mutatták be), de beindulni látszik a karrierje."
Tüzér et.-ak! Nem vizsgáztatni akarok, csupán kíváncsiskodom.
Tételezzük fel, hogy az ellenség elfoglalta Dunaújvárost és kommunikációra a dunaújvárosi víztornyot használja. A mi tüzérségünk Kecskeméten van és ki akarja lőni a dunaújvárosi víztornyot.
Dunaújváros a Pentelei fennsíkon, 150 m tengerszint feletti magasságban van, Kecskemét 102 m-en. A távolság légvonalban 60km.
Milyen meglévő löveget használjunk?
Milyen adatokat kell megadnunk, hogy célba találjunk?
A legkorszerűbb lövegre gondolok, azok közül, ami van.
Angolában kubai színekben tanácsadó magyarok átéltek igazi tűzcsapást.
1975 októberében a Lobitó közeli Benguela vasútvonal mentén idomították a proto bocal guerra preta /bozótlakó feketék/ harcosokat, amikor félreértés történt.
A baráti MPLA tüzérséggel kezdte lőni a szintén baráti konvojt. A tűzoltóautók ui. üzemanygot szállítottak és ott akkor minden lángolt. A magyarok csak megsérültek, de más VSZ katonák elégtek.
A nemzetközi ricsaj miatt a MOGÜRT és a Pécsi XIV.sz Autójavító Vállalat mentette ki a kontingenst
Az "Albánia alsó" vagy a kínai zavarás sz tipikusan rövidhullámú és a polgári műsorokra irányuló rádiózavarás volt. Ill. nem csak volt, hiszen rövidhullámon ma is működnek kínai és É-koreai ún. jammer állomások. A kínaiaknak más taktikájuk is van, egyszerűen lefoglalták a hagyományos, 41, 49m-es rövidhullámú műsorszóró sávokat és éjjel-nappal sugározzák a műsoraikat.
Abból indulunk ki, hogy a GPS rendszerek vevő berendezések az UHF rádióspektrumban (nem érik el a 3GHz-et, az SHF spektrumot) működnek. Bár a GPS sávszélesség viszonylag nagy, mert szórt spektrumú, mint a mobil telefon, pár MHZ a már említett 1-2GHz-es sávban, nem lehetetlen a zavarásuk a vételi oldalon.
A műholdakat nem bántjuk, túl drága lenne. Valahová feltettem az előzőekben egy ilyen nagy teljesítményű, koncentrált nyalábot sugárzó orosz zavaróállomás képét és leírását, ami pont erre való. Egyébként a magyar Gamma is elkészítette az ehhez hasonló zavaróállomást vegyítve az SDR technológiával. Ez kisebb, kimondottan harctéri zavarásra alkalmas, vagyis pár km-ről képes elnémítani az ellenség GPS és más UHF rendszereit.
Itt kell megjegyezni, hogy a szakirodalom azt írja a GPS műholdakról, hogy a szórt spektrumú adás miatt zavarvédettek. Csak erről nem tud a rádióhullám, ugyanis tengeri navigációt igénybe vevők, a kereskedelmi hajóflottával rendelkezők sokat panaszkodtak, hogy az időjárási körülmények és a légkör esetenkénti rétegződése miatt nem érik el a navigációs műholdak adatait. Emiatt az utóbbi időben újra ráálltak a hagyományos hosszúhullámú navigációra, amely ugyan nem annyira pontos, mint műholdas, de egy tengeren, óceánon nagyon megfelel. Sorra felújítják és korszerűsítik ezeket a hosszúhullámú navigációs rendszereket.
KMW eddig olyan ~250 PzH2000-et gyartott le ... abbol a Bundeswehr-ben van jo 100 szolgalatban (az allomany egy reszet eladtak europai NATO orszagoknak).
A kikepzesre nehany darabot különben valszeg össze lehetne tarhalni.
De, majd az "ehinseges idöszakban" atmenetileg a Carl Gustav M4-ek alljak (rövidebb tavolsagokon) a sarat ...
Különben eddig ezen orszagokban talalhato a PzH2000:
Úgy értem a szintet hogy egy ilyen zavarást képes elvégezni "Albánia alsó" vagy komolyabb képességek kellenek, pld. kínai ?
Ugyanis a teljes hidegháborús időszak alatt+ami utána következett a nagyok igazán visszafogottak voltak egymás műhód:) rendszereivel szemben, akkor is amikor helyi konfliktusokról volt szó.
Tudod ezzel kapcsolatban megint az a probléma, hogy az írásaidban nem ezt írtad le. Szeles alezredest Böröndi altgyb személyesen készítette fel a hivatkozott HTT ülésre, annak érdekében, hogy korrekt tájékoztatást kapjál. Természetesen jogod van szelektíven felhasználni a kapott információkat, de csalódást nem okoztál, nem voltál korrekt. Most megijedtél, mert félsz a méltatlansági eljárástól, ezért ezen a fórumon is megváltoztattad a nicname-et. A mostani hozzászólásod ennek betudhatóan
visszafogott. Átgondoltan folyik a ZP, ezért nem használtad fel a kapott információkat mert nem a te gondolatmenetedet támasztják alá. Én megnéztem a Tizedes és a többiek című filmet, így nem is volt olyan szörnyű a II.VH. Ugye, hogy ez butaság, mint Borbála ünnepség megnézéséből HKSZ informaciokat levonni. Ne félj, nem vagy te akkora Mayer , hogy komolyan foglalkozzanak veled, meg egy egy méltatlansági eljárást sem érdemelsz meg.Nem leszel hős, maradsz ami vagy Háry Gyula.
Igen, félő, hogy lesz egy intervallum, amikor Tata már egy D20-ast sem tud kiállítani, a Pzh-k viszont még nem álltak rendszerbe. A gyártó (KMW) szerint a Pzh-k szállítása 2021-ben kezdődik, és 2025-ben fejeződik be. Jelenleg is folyik az Acélkocka keretében Tatán a leendő altisztek 5 hónapos tanfolyama, a NKE-n is végeznek tüzér szakos hallgatók, kérdés, hogy fogják majd megoldani az ő záróvizsga és államvizsga éleslövészetüket idén nyáron, majd évente 2025-ig az osztály rendszerbeállításáig.
A vegeredmeny az, hogy a magyar tüzerseg a jelenlegi eszközök ramaty allapota es a hasznalat közben varhato szethullasa miatt gyakorlatilag hasznalhatatlan (pl. egyaltalan nem is lehetne ~100 lövest leadni velük, ... ami egy elöfeltetel es szükseges lenne egy objektiv statisztikai kiertekeleshez). Ilyen körülmenyek között nincs mas lehetöseg, ... mint a "megváltásra" varni ...
Rádiófrekvenciás zavarásra gondoltam az 1,2-1,6GHz-es tartományban. Ez a GPS műholdak frekvenciatartománya. Persze értsd polgári célú ill. kereskedelmi navigációs frekvenciákra! Az ellenség frekvenciája lehet más, vagyis előbb fel kell deríteni és az ellenség GPS vevőjét zavarni.
Ez még az átkosban történt, amikor a vaktöltényt is darabra adták-adtak vagy 3 db-ot. Szerintem nincs ma olyan aktív magyar katona, aki átélt valahol élesben egy tűzcsapást.
A 17400m is komoly gond volt, egyrészt nem lehetett teljes töltettel lőni. 6 löveggel direkt lövettem közvetlen irányzással átlag 10 lőszert 1997-98 körül. Mind a 6 löveg dandár szinten javíthatatlanul tönkrement. A 17 km-hez nem volt célfelderítő rendszerünk. Nincs ilyen, hogy a Hősök terén felállítok egy Pzh osztályt, ellátom azt 300km hatótávolságú lőszerrel és mindenkit lelövünk aki átlépte a határt. A tüzérség harci támogató, a gyalogosok, tankosok(NATO-ban manőver erők) kell támogatnia, ráadásul a NATO alkalmazási elvek szerint a tüzér képzettségű tűzkoordinációs részlegeknek kell koordinálni a manőver erők érdekében a csapatrepülők, haditengerészeti tüzérség tüzét is.A háborút tehát nem a tüzérség nyeri meg, hanem a manőver erők. A manőver erők pedig annál hatékonyabbak, minél nagyobb alázattal szolgáljuk ki tűztámogatási igényüket.
Tulajdonképpen nem akarom megzavarni a tüzérakadémiát ( különösen a szélpuska romantikázás közben), de van egy kis haladás az ügyben:), úgy a 90-es években kezdődött a folyamat:)
Méghozzá a műholdak.:), van amely IRS ( infravörös szondázó ) képességgel rendelkezik, a lényeg hogy folyamatosan spektrumot mér infravörös tartományban, jó nagy mérési adat mennyiség és számítógép kapacitás felhasználásával szél, hőmérséklet és nedvesség profilok előállítása a cél, horizontális és vertikális. Nos, ez az EUMETSAT MTG műholdak családja.
Igaz hogy vannak korlátozások, azaz derült területen teljes profilt lehet előállítani, míg borult területen csak a felhők felett, de létező rendszer.
Felbontás időben kb 60 perc, a többi alább:
Horizontális felbontás Vertikális felbontás Pontosság Hőmérsékleti profil 4-6 km 1 km 1 K Nedvesség profil 4 km 1-2 km 5-10% Szél profil 30-60 km 1 km ~2m/sec
Figyelembe véve a fentebbi derült/borult korlátozást , használható lenne egy ilyen adatszolgáltatás a tüzérségnél?
Természetesen addig működne ameddig a gaz ellen ki nem lövi a műholdat ill működik az adatátviteli rendszer:), de erre jelenleg nem sokan képesek:)
A D20-szal kapcsolatos minden álmodozás felesleges. A D 20 alaphibája, hogy az amortizátorai(folyadékfék, léghelyretoló) tömítései tönkrementek, egy teljes töltetes lövésre szétesik az egész. A 2019 januári grafenwöhri többnemzetiségű lövészetre vért izzadva voltak képesek négy löveget működőképessé tenni. A St. Barbara napon már csak három löveg lőtt vaklőszerrel. Hogy idézzem kedves vezetőnket, a D20-nak kampó. Riadtan olvasom az újra és újra elhangzó kérdést: hasonlítsuk össze! Minek?
100-szor lüvük 15 km-re ... egy golf-palya közepebe ...
A PzH2000 (oldaliranyu) elterese ~4,5 meter (es mondjuk az eredmeny ~5 meter CEP50). Mennyi a varhato CEP50 ertek a D20 eseteben (normalis idö, nincs vihar, jegesö, ... minden szükseges, adat rendelkezesre all ...)?
Sosem fogom elfelejteni amikor Ócsa királydinnyés homokrengetegében a katonai főiskolások alapkiképzésénél a terepen való elrejtőzést és a harchoz vezényszó végrehajtását okították, és az nem ment valami fényesen a magyar hallgatóknak. Volt ott egy vietnámi veteránokból álló hallgatói szakasz is, akik ezt olyan gyorsan, és olyan tökéletesen hajtották végre, hogy egyszerűen nem lehetett őket felfedezni azon a terepen. Én akkor értettem meg, hogy nem véletlenül nyerték meg a háborújukat.
A tüzerseg fejlödesere az elmult ~30 evben az volt a jellemzö, hogy "kicsicsaztak" azt (leginkabb szamitogepek adta lehetösegekkel), ami meg finomithato, bövithetö volt. Közben a hatotav nemigen valtozott.
Ami a 202x-es evekben ezen a területen jön, az gyakorlatilag a tüzerseg forradalmi atalakulasat jelenti. A hatotav többszörözesevel mar nem lehet (mondjuk 50-60-70 km-re) buta, iranyithatatlan, tehetetlen lövedekekkel durrogtatni, ... hanem a lövedek utja közben korrigalni KELL (a repkedesi idö 2-3 percre is nyulhat)!
A pl. mar emlitett NAMMO ramjet-es löszer segitsegevel pedig a hatotav a ~130-150 km-re is növelhetö lesz.
(A ramjet lenyege az, hogy indulaskor, az M2,5, M3 eleg a ramjet inditasara. A sebesseget pedig feltolja az M5 iranyaba. Egy hagyomanyos raketta eseteben az oxidaloszer a raketamotor ~80%-a. Ramjet eseteben az oxidaloszer a levegö ... nem kell magaval vinnie ... ugyhogy a motor 4-5-ször annyi ideig müködhet. Marpedig ez pl. egy kis területü orszag precizios tüzersegi lefedeset mindenkeppen forradalmasithatja ... miközben inditoegysegkent pl. a PzH2000, mint precizios inditoallomas hasznalhato.)
A hagyomanyos rendszer hasznalata tovabbra is müködik majd. A "forradalmi" uj lehetösegek pedig minimalis inveszticioval lehetöve teszik a rendszer preciziossa varazsolasat. Legalabbis az a velemeny, hogy ezt a lehetöseget nem szanad kihagyni (plane akkor, ha valaki elenjaro rendszerekben erdekelt).
Nyilvan nem kell hangsulyozni, hogy mit jelent az, ha az "egyik fel" joval nagyobb (precizios) lötavval rendelkezik, mint az (esetleges) ellen. Gyakorlatilag az összes technologia-orientalt orszag (legalabbis, amelyeknek a hadserege ilyen alapokra van fektetve) a precizios lüvöldözes iranyaban "gondolkodik" ...
"Intelligens érzékelő, amely kombinálja a gyorsulásmérőt, a giroszkópot, a magnetométert és az orientációs szoftvert.
A BNO055 intelligens érzékelő egy csomagban lévő rendszer (SiP) megoldás, amely integrálja a triaxiális 14 bites gyorsulásmérőt, egy pontos közeli hurkú három dimenziós 16 bites giroszkópot, egy három dimenziós geomágneses érzékelőt, és egy 32 bites mikrovezérlőt, amely a BSX3.0 FusionLib szoftvert futtatja.
Ez az intelligens érzékelő lényegesen kisebb, mint a hozzá hasonló megoldások. Az érzékelők fúziójának egyetlen eszközbe történő integrálásával a BNO055 megkönnyíti az integrációt, elkerüli a komplex multivendor megoldásokat, és így egyszerűsíti az innovációkat.
Pl. új alkalmazások, mint például az IoT hardver. A BNO055 integrálható olyan igényes alkalmazásokhoz, mint például kibővített valóság, navigáció, robotika vagy ipari alkalmazások."
Milyen adatokat kell tudni a D20-ról és általában hasonló fegyverekről ahhoz, hogy a számítást el lehessen végezni?
Komolyan érdekel a dolog, mert a BNO055 már megvan, egy GPS Shield nem nagy ügy. Először megér egy elméleti modellt, aztán stb.
A kerdest ugy is fel lehetett volna tenni, hogy ... ~50-szer megcelzunk egy ~20 km-re levö celt. Mekkora lesz a CEP 50 mindket esetben (mondjuk mindenfele specialis, korrekcios gyujtoszerkezet nelkül)?
Erre adtam választ, átlagos értékkel. Mellesleg a szóráskép kialakulásához min. 100 lövés kell.
A kerdest az összehasonlithatosag kedveert tettem fel, mert azert lehet valami nyilvanosat is talalni. A PzH2000 eseteben 1 szögperc-et adnak meg (akkor, ha minden feltetel, adat stimmel, ennyi a max. oldaliranyu elteres). Az pedig km-kent ~30 centi ... 20 km-re pedig ~6 meter lenne.
A tavolsagi szabalyozasra pedig van egy specialis gyujto is (kicsit tullövünk a celon, majd a gyujto az utolso fazisban kicsit vissza(lég)fekez ... SPACIDO gyujtoszerkezet).
A kerdest ugy is fel lehetett volna tenni, hogy ... ~50-szer megcelzunk egy ~20 km-re levö celt. Mekkora lesz a CEP 50 mindket esetben (mondjuk mindenfele specialis, korrekcios gyujtoszerkezet nelkül)?
A Rockwell Collins magyarországi képviselője felajánlotta, hogy ha megadjuk a D20 lőtábla adatait, ő szállít olyan GPS-sel, lézergiroszkóppal kombinált lőelemszámolót, amitől a D 20 autonómmá válik. Ezt a berendezést a bal lövegpajzsra kellett volna 1-2 csavarral rögzíteni. A magassági szög érzékelőjét a csőfarra kellett volna felcsavarozni. A fegyverzeti főnökünk a kísérlethez hivatalosan kért engedélyt. A válasz: A pajzs megfúrása szerkezeti módosítás, ami a gyártóval kötött szerződés alapján nem engedélyezhető. Ez történt 1998-99 környékén. "homo sovieticus"
Az ilyen értelmű összehasonlításhoz nem kell semmilyen kiegészítő helyesbítés. Amire te kíváncsi vagy, az a két löveg szórása közötti különbség.
Namost velem, mint régi komcsival szóba állt azért Idar-Oberstein egy alezredese. (Gondolom, utána részt vett egy teljes vegyi mentesítésen). A kamerád szerint ott a forradalmi újítás, hogy sikerült megoldaniuk a lövés által kiváltott ostorozó csőmozgás csökkentését. Volt bőr a pofáján azt állítani, hogy emiatt a hk (lőirányú szóráskép 8-ada, hosszúsági közepes, többet Gaunttól, nyilván Gaussról magyarított) az átlagos löveg 25 méteréről 5 méterre csökkent.
Nem ellenőriztem az adatot, de a fellelhető videók mindegyikén szembeszökő a jelenség minimalitása egyéb lövegekhez képest.
Felteszem, ebben nem a csőnek van szerepe, hanem a cső borításának, a bölcső és a kiegyensúlyozó, a helyretoló és fékező szerkezet felépítésének, illetve esetleg a szervomotorok gyorsaságának.
Az alapvető koncepcionális eltérés a szovjet elvtársak és az amerikaiak között. A mi elvtársaink leadják a párttagkönyvüket, és rohamra indulnak millióan, ebbe a heroikusba a tüzérség besegít. Az amerikaiaknak legfőbb érték az ember, amíg szét nem lőttem, szét nem bombáztam az ellenség állásait, addig nem küldöm vesztünkbe a katonáinkat.
Mióta feltaláltuk a huzagolt csövű, hátultöltős lövegeket, azóta cső ügyben nincs újdonság nagyjából az első világháború óta. A tüzérség hatékonyságát nagyban növelte a vietnámi háborúban először alkalmazott TACFIRE digitalizált tűzvezető rendszer. A következő minőségi ugrást a 90-es években a helymeghatározásban a GPS vevők és lézergiroszkópok megjelenése jelentette. Ekkortól beszélhetünk autonóm lövegekről. A lényeg az, hogy nincs szükség hosszas és bonyolult geodéziai előkészítésre. Az egymástól függetlenül csellengő lövegek egy tűzvezető központ parancsára képesek menetből megállás után egy célra 20-30 másodperc alatt tüzet összpontosítani.A 80-90-es években fejlesztették ki a végfázis vezérlésű lőszereket (Copperhead) amelyek lézeres megvilágítást igényeltek. 2000 körül megjelentek az okos lőszerek, amelyek képesek voltak pl önállóan megtalálni egy harckocsit, ráadásul szubmuniciósan.(kaptam képet Alaszkából amelyen egy 155 lőszer 10 szubmuniciója robban egyidőben egy harckocsi század tankjai fölött 1-2 méterre, átütve a tetőpáncélt. A lőtávolság növelésében nagy előrelépést jelentettek a rakéta rásegítéses lőszerek a 80-as évektől. A lőtávolság növelésének következő hatékony eszköze volt a manőverező lövedék. Az ellenséges tüzérség elleni harcot hatékonnyá tették a röppálya alapján felderítő lokátorok. A manőver erők hatékony tűztámogatását szolgálják a század zászlóalj tűztámogató csoportok, a dd, ho tűzkoordinációs részlegek. A D 20 mindezekből kimaradt, a Pzh mindezekkel rendelkezik.
Azt el lehet-e arulni, hogy egy vadonatuj PzH2000 hanyszor pontosabb, mint az itt emlegetett jo regi (40-50 eves) orosz csövek ... mondjuk ~20 km tavolsagon? (Feltetelezve, hogy mindkettöhöz rendelkezesre all az összes "korrekcios" info.)
A MHTT tüzér szekciójának utolsó előtti ülésén az MH Pság tüzér referense részleges tájékoztatót adott a Pzh 2000 projektről. A tájékoztató anyaga nem nyilvános, így konkrétumokról, hogy mit veszünk, mit nem, nem írhatok. Általában kritizálhatok, hogy nem az történt, amit én célszerűnek láttam volna, hogy felsorakozik a tanosztály és erre azt mondják a magyarok az utolsó sebesültszállító autóig, hogy ezt mind kérem. Az MHP folyamatosan tartja a kapcsolatot a német tüzér iskolával, igénybe fogják venni a képzési segítséget. A rendszeresítéssel kapcsolatban vannak súlyos aggodalmaim. Pl. megnéztem a tatai Szent Borbála napi videókat, azokból kikövetkeztethető volt a meglévő létszám. Nem látom, hogy lesz meg a technika beérkezéséig egy 24 löveges tüzér osztályhoz a szükséges létszám. Azt sem látom, hogy a tanintézetek (NKE, Altiszti) hogyan készülnek fel az áttérésre. Gauntban bízom, ő mindezen problémákat meg fogja oldani. Ki fogja terjeszteni a rendszerváltáskor leszűkített tüzérségi lőteret, újra lehet majd a Gömbölyű hegyről a Bér hegyre lőni 20 km-es lőtávolsággal, nem kell majd Sardegna szigetére utazni ha rendes lőtávolságon akarjuk kipróbálni új lövegeinket új lőszereinkkel.
Harckocsiknál a légnyomás és hőmérséklet a fontos. (ugyanúgy tudja mérni ezt a PzH vagy Archer számítógépe is) A szél irány és sebességmérőről megoszlanak a vélemények, nyíllövedéknél semmi szerepe nincs, a többinél meg a rövid lőtávolságok miatt ha van is valami hatása, az minimális. Biztos ami biztos alapon felszerelik.
Szerinted nem fontos europaban a tuzersegnel a meteo.
De, fontos. Viszont nem elengedhetetlen. Nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy ez a fórum már rég nem a szakmáról szól, sokkal inkább a kormányellenes propagandáról. Van itt ez a két nagytudású "tüzér" propagandista, ők kezdték az egészet. Nekik (neked sem) soha semmi nem lesz jó amit a kormány csinál, egyből bele kell kötni mindenbe. A leghalványabb fogalmuk nincs a PzH-2000-ről, (no, a 80-as években olyan még nem vóóót!) arról meg még annyi sem mi van abban a csomagban amit a KMW felajánlott. De egyből jöttek ajvékolni, hogy a meteo felderítő eszközök nélkül a PzH semmit nem fog érni, tehát a zorbán meg a mészáros ismét elbaszta! Erről szólt az egész. De ha nincsenek is benne a csomagban a meteo eszközök, ki a faszt érdekel? METAR van. több nem kell.
Dehogy vettem komolyan, voltam én már Kádár-huszár is, azon is csak szórakoztam. Csak tényleg érdekes, hogy ami hadianyag nálunk úgymond feleslegessé vált, abból nagyon sokat a csehek, és szlovákok felvásároltak, és a hírek szerint haszonnal továbbadtak. Most villan át, hogy vajon ezekben a külföldi cégekben döntéshozó magyar nagykutyák érdekeltek-e?
Lányom egy magánklinikán fogorvos. Világszínvonal. Eluralta őket a térinformatika. Szakvizsgáznia kellett. Apa, tudod milyen nehezemre esett megtartóztatni magam, hogy az amalgám tömésnél leragadt professzoromra ne tegyek egy megjegyzést se?
Nézd csak meg ezt a cikket! A szoftverrádióról, amiről a Hadmérnökben értekeznek - és nem jutnak előrébb. A szerző közérthetően elmagyarázza, nem csak feltételezhető, de ért is hozzá.
Hidd el Gyula bátyám, élnek köztünk olyan mérnökök, technikusok és akár szakmunkások is, akik előre lendíthetnék a honvédség szekerét. De egyrészt voltak olyanok, akik felajánlották a segítségüket és mondva csinált okkal elhajtották őket melegebb éghajlatra. Na, ők maguktól már a büdös életben nem fognak könyörögni azért, hogy szolgálhassanak. Van köztünk olyan, akit rendszeresen hívnak meg - nem odapofátlankodik - előadást tartani NATO konferenciákra, ahol természetesen minimum angolul ad elő. Itthon a kutya sem kéri ki a véleményét és a hasonló emberekét sem, legfeljebb baráti körben.
Vannak itt olyan emberek, akik ún. OM-ek, a megbecsült idős korosztályhoz tartozók, akiket a gaunt félék simán le ósdi kommunistáznának, pedig egy ujj- és egy kis agygyakorlattal felfedhetnék a titkát pl. annak az orosz radarnak, ami 4000 különböző frekvenciát sugároz ki és ebből 2000-et látszólag egy időben feldolgoz. De ismerek gépész-, vegyészmérnököt és még sorolhatnám tovább, akik mesterien űzik a szakmát, ismeretségi körüknek szívesen adják át a tudásukat, szinte élvezettel hallgatják őket. De a fényes nagy hazának nem kellenek. Nem fognak az ellenség soraiba állni, csak mert nem tartanak igényt a tudásukra, de elkönyvelik maguknak és ettől azért nem igazán boldogok. Látják a küszködést, a hanyatlást, a satnyulást, de mit tehetnek? Váll rándítva elfordítják a fejüket.
Hiába a nagy szavak, ez igen csak demoralizáló a társadalomra nézve.
A ZMKA-n a TDK munkám annak leírása volt, hogy két ARMSZ radar passzív üzemmódban követi a szondát, és ebből Meteo 11 lesz. Eredményhirdetés. Érdeklődöm, hogy az enyém? Semmi, nem találtunk rá bírálót!
A világ profi, amatőr meteorológusai együttműködnek. Szomszédomnak is itt pörög a kerítésen szélmérője, bent a lakásban millió adatot le tud olvasni, de ő ezt a helyit nem teszi be a közösbe. Ő ugyanakkor a Nefelának volt a főnöke, felügyelt egy felhőradart ami a mecseki Hármas-hegyen van telepítve. Két éve beolvadtak az országos jégkár enyhítő rendszerbe, annak továbbra is része a radar. A kis helyi mérőállomások többsége ingyen rádolgozik a NET-re, csak azért hogy tudjuk, a Józsi ezt mérte a szőlőhegyen. Az OMSZ a mért adatait teríti bartel alapon, így ő is hozzájut a világ összes adatához. Az más kérdés, hogy a világon fellelhető nyilvános, vagy megvásárolható, elcserélhető nyers adatából ki, mit tud kihozni. Az amik Grafenwöhrben pl. egy tüzérség által Magyarországon is felhasználható meteo jelentést.
Gyula, a Vaisala nem használ radart, és nem kell nekije GPS sem. Az a négy tányérból álló nagytányér pelengátor, nem radar. Képes aszonda rádiójeleit követni, ebből távolságot mérni, irányszöge, emelkedési szöge meg helyben rendelkezésre áll ugyebár.
"Az amerikaiaknak van egy meteorológiai adatfeldolgozó központjuk Grafenwöhrben. Ide a világ összes elérhető meteo adata befut, pl a 8-as út menti talajmenti mérőállomások adatai is"
Ezt hogy kell érteni?
Van saját érzékelőjük mindenhol?
Vagy mások szenzoraiból szerzik az adatokat?
Vagy ez csak mindig az adott lövészetre vonatkozik?
Nem, tudtommal csak az OMSZ-nek van egy példánya, amit napi rendszerességgel üzemeltet is, ez az adat kell, hogy a partnerektől mi is kapjunk adatokat. A rendszer GPS előtti, ugyanis ha a szondát GPS vevővel szerelem fel, akkor nincs szükség a radaros követésre, önállóan küldi repülési adatait, ebből számítható a rétegenként a szél iránya és sebessége.
Nem vagyok se komcsi, se kereskedő, csak többször előfordult már, hogy a magyar eredetű hadianyag cseh fegyverkereskedőknél bukkant fel, mint pl. t-72, 122mm tarack, kézigránát, robbanóanyag, ez a szélpuska, PA-63 pisztoly, KGK géppuska stb. Egyébként életemben egyszer szerencsém volt látni működés közben ezt a szélpuskát Várpalotán, egy tüzér lövészeten.
Csak egy kerdesem lenne hozzad. Szerinted nem fontos europaban a tuzersegnel a meteo. Szoval ha nem fontos akkor miert van meg a harckocsikon is beepitett meteo ( szelirany erosseg legnyomas, paratartalom homerseklet) amikor azok csak atlagosan 1500-2500 meterre tuzelnek ( es mint tudjuk ez Europaban nem fontos) ???
Ha nekik valami okbol megis szukseguk van erre es nem veletlen az hogy mar evtizedek ota minden MBT-be beepitik akkor szerinted mi lehet az oka hogy szerinted a tuzersegnek ami 15-35 Km re tuzel erre nincs szuksege?
Ha a PAB2 A-ra gondolsz, nincs. Tán 2004-ben lejárt az évskálája, helyette nincs semmi. A matematikai része a rakéta alakulatok felszámolásakor tudásilag elveszett, a hozzávaló adatokat ismereteim szerint azóta se szerzik be. Ez volt az alap, de magyar is van:
Az a helyzet, hogy a talajmenti rétegből ezred (tized) másodpercek alatt eltűnik a gránát, a többszáz (néhány kilométer) magasságokban meg 10 másodperceket kolbászol(-hat).
Es ha az uteged pont egy ilyen helyre parkolt le, ahol tutira biztos, hogy a helyi talajmenti meteo korulmenyek egesz biztosan masok, mint horizontalisan es vertikalisan barhol mashol? Persze Gaunt modra sajat meteo felderites nelkul, az ellenseg joindulatabol a kornyekbeli civil es nem civil meteo meroallomasok adataihoz hozza nem ferve, csak ugy naturban az anteligens es autonom lovegem okossagara tamaszkodva?
Kiegészítés: volt a tataiaknak egy szélpuskájuk, talán egyenesen a Reichstag mellől mentve. Ez egy függőleges csövű puska, amelyik egy szalaggal díszített ólomgolyót lődöz, amelyet aztán megkeresnek (hóban az igazi), mérik a puskától való irányát és távolságát, ebből számolnak mateo jelentést.
Na ezt a szart is eladták vagy 10 éve. A Pártai Lucia meg már régen nyugger.
Más: a Vaisala maga a NASA, lokátormentesen 30 km-ig követi a szondát. Az egykori tüzértanszék szervezett egyet egy éleslövészetre,és megoldotta a NATO meteo átalakítását VSZ-re (mellesleg közkívánatra a cég is beépítette volna ezt. Nem kellett.
A talajmenti szél viszonylag keveset játszik, feljebb meglehetősen állékony a dolog, váratlan széllökések nemigen vannak (az alább leírt korlátokon belül).
mi tortenik egy 152-es malaccal, ha a roppalyan a szeliranyvaltozas eleri helyenkent a 90 fokot, es a szelsebesseg eleri a mondjuk 25 m/s-t
Itt jön elő a vektoralgebra: a meteo szeléből ballisztikai szél lesz, lőirányú és arra merőleges "szélfelbontás" eredményeképp.
Konkrét esetben - D-20, RRO-540, kettes töltet - lőirányban plusz vagy mínusz 78,25 m, jobbra vagy balra 2,75 m.
Tatának évek óta nincs meteo állomása. Az OMSZ vezetője egy volt katonai meteorológus hölgy. Nekik van egy Vaisala szondázó berendezésük, ha leselejtezné, és venne egy újat, rögtön jutna a tataiaknak. Nekünk tüzéreknek több évtizedes tapasztalatunk, hogy a honvédség meteorológiai szolgálata mintha nem is tudna arról hogy a tüzérségnek meteorológiai szolgáltatásra lenne igénye. Tata évek óta meteo nélkül hajt végre éleslövészeteket. Két éve az amerikaiakkal közös lövészeten vettünk rész Várpalotán. Az amerikaiaknak van egy meteorológiai adatfeldolgozó központjuk Grafenwöhrben. Ide a világ összes elérhető meteo adata befut, pl a 8-as út menti talajmenti mérőállomások adatai is. Az amiknak sem volt saját meteo állomásuk, viszont Grafenwöhrből kaptak egy NATO szabvány tüzérségi meteot. A tataiak dícséretére legyen mondva, képesek voltak a NATO Stanag meteot visszafordítani a D20-hoz VSZ Stanagra (VSZ stanag... büszke vagyok magamra hogy 76 évesen még képes vagyok ilyen orbitális baromságokat kitalálni) Jól ment a közös lövészet, persze hozzá kell tenni, hogy a meteorológiai viszonyok közel táblabeliek voltak, 15 fok Celsius, majdnem szélcsend és a lőtávolság sem haladta meg a 10 km-t. 2019 elején Grafenwöhrben lőttek a tataiak vagy 10 nemzet tüzéreivel együtt. Meghallgattuk az OPK beszámolóját, a meteoról nem volt szó.
Kellően zord időjárási viszonyok közt, 10 km feletti lőtávnál érhetik kellemetlen meglepetések az embert. Ha megfigyelhető célra lősz, 4-500 méteres eltéréseket is viszonylag pontosan tudsz korrigálni, cs a lőtávolság növekedtével egyre kisebb az esélye, hogy optikai eszközökkel látod a célt. Röppálya követő radarunk nincs, így lőszer pazarlás, ha meteo adatok nélkül lövünk hatástüzet egy célra.
Mindezekre konkrét választ a lőtábla ad, vagy olyan számítógép, amiben benne vannak a lőtáblabeli adatok. Lőttünk egészen szélsőséges viszonyok közt is, voltunk Kárpátalján hegyi lövészeten, a meteoban és a lőtáblában sose csalódtunk. Legtöbbször persze úgy lőttünk, hogy a meteo ballisztika alapján javítottunk az első egy két célra. Ezt követően a belövések eredményeivel felülírtuk a meteot és a továbbiakban azt használtuk javításként Meteoval belövés nélkül általában 10 150 méterre tértek el az első lövések, ha a belövések eredményeit is figyelembe vettük 50 méterre csökkent az eltérés.
Tagabb kornyekunkon viszonylag rendszeres, hogy a szel egyes utszakaszokon kamionokat borogat. Mashol nem. Ilyen a topografia.
Kerdeznek egy olyat, hogy mi tortenik egy 152-es malaccal, ha a roppalyan a szeliranyvaltozas eleri helyenkent a 90 fokot, es a szelsebesseg eleri a mondjuk 25 m/s-t?
Ja, hogy miért fontos ez nekem? Nem fontos, csak szeretek játszani a rádióhullámokkal és az inverziós rétegek így vagy úgy eltérítik azokat. Figyelembe vehető akár DX, akár NVIS összeköttetések tervezésekor is.
Azta k..! Ha nem is pont ilyen, de hasonló adatokat szokott ill. folyamatosan küld egy német és egy angol rövidhullámú RTTY meteorológiai állomás. Persze civil és nem kódolt.
¾ a Meteo 11 a „Közepes” időjárás-jelentés egyezményes jele;
¾ a 03 az időjárásjelző állomás száma.
2. csoport (5 szám): 17073
¾ a 17 a hónap napja (17-e);
¾ a 073 a szondázás befejezésének ideje (7 óra 30 perckor)
3. csoport (4 szám): 0180
¾ az időjárásjelző állomás tengerszint feletti magassága (180 m)
4. csoport (5 szám): 01559
¾ a 015 a talaj menti légnyomás eltérése az időjárásjelző állomás szintjén (+15 Hgmm);
¾ az 59 az időjárásjelző állomás szintjén mért virtuális talaj menti levegőhőmérséklet eltérése a táblázatitól (-9°)
5. csoport (4 szám): 0201
¾ a 02 a szabványmagasság 100 méterekben (200 m);
¾ a 01 a levegősűrűség közepes eltérése a Föld felszínétől a szabványmagasságig terjedő légrétegben %-ban (+1%).
6. csoport (6 szám): 615204
¾ a 61 a közepes hőmérséklet eltérés a Föld felszínétől az 5. csoportban megadott szabványmagasságig terjedő légrétegben (-11°);
¾ az 52 a közepes szél irányszöge (honnan fúj) száz vonásban ugyanerre a légrétegre (52-00);
¾ a 04 a közepes szél sebessége m/mp-ben erre a szabványmagasságra (4 m/mp).
Ezután az 5. és a 6. számcsoport formátuma ismétlődik. A négyjegyű számcsoportok a szabványmagasságokat (400, 800, 1200, 1600, 2000, 2400, 3000, 4000, 5000 m) és a légsűrűséget jelölik, míg a 6 számjegyű csoportok a szabványmagassághoz tartozó levegőhőmérséklet eltérést és a szél adatait. Például a 2006 - 665707 csoportok jelentése: 2000 m-es magasságig a légsűrűség közepes eltérése +6%, a levegő közepes hőmérséklet eltérése -16°, a szél közepes iránya 57-00 és a közepes sebessége 7 m/mp.
Ha valamely adatot kevesebb számjeggyel fejeznek ki, mint amennyit az előbb írtunk, a szám elé „0”-át írnak (például a 7 m/mp-es szélerősséget 07-nek, a +9 Hgmm-es légnyomáseltérést 009-nek írják).
A negatív értékeket a táviratban nem tudják jelölni. Helyette a negatív értékű szám első számjegyéhez hozzáadnak 5-öt. Például: ha a levegőhőmérséklet eltérése -6°, a táviratban 56, ha az eltérés -26°, akkor 76 formátumban fogják adni. A légnyomás eltérésnél, amely szintén felvehet negatív értéket, az 523 jelentése:-23 Hgmm az eltérés mértéke.
Én egy ideje olvasgatom a fórumot, néha írtam/írok is, de ritkán. Nem tisztem megvédeni senkit sem, nemtudom nálad milyen karakterek jelennek meg, de én szélsőbalos politizálást nem emlékszem hogy olvastam volna itt. :) :) :)
"Nálunk a honvédelmi utánpótlás (nem a haderő utánpótlása) az emberanyag hiánya miatt ötven éven belül ellehetetlenül. Amúgy már ma is küszködik ezzel."
Egyelőre elégedjünk meg azzal, ami van! De valami módon a kiképzettek számát és azok mentális és fizikai képességeit kellene fejleszteni. Az látható, hogy az önkéntesség és a hazafias szólamok nem vezetnek sehová.
Úgy látom kinevezted magadat profi tüzérnek traktoros. Gondolom büszke vagy rá, hogy melyik patinás katonai tanintézetben szerezted tüzér szakmai ismereteidet, ezért légyszi írd már le hol is történt ez! Ha mégsem vagy képzett tüzér, akkor arra kérlek, a nagy arcodból vegyél vissza kiscsillag.
Ha valaki ma belédrúgott, azt ne itt vezesd le olyan embereken, akik szakmai téren megesznek téged reggelire, hanem ott ahol megtapostak. Szólok előre, hogy minél tovább mocskolódsz, annál inkább közelítesz a pária lét felé.
"Hosszútávon a spirituális tanok szerint a jelen formában létező emberiségnek még több mint 300 és kevesebb mint 400 éve van hátra."
A jelenlegi népesedési adatok alapján az emberiségnek kb. 150, Magyarországnak kb. 80 éve van hátra a "jelenlegi formájában". (A népesség a jelenlegi 50 százaléka alá csökken. Ránk is vonatkozik az élőhelyek felszámolásának problémája. A világ országainak döntő többségében ma már nem a szaporulatot, hanem a fogyást számolják.)
Az már egy egészen más világ lesz.
Nálunk a honvédelmi utánpótlás (nem a haderő utánpótlása) az emberanyag hiánya miatt ötven éven belül ellehetetlenül. Amúgy már ma is küszködik ezzel.
Hosszútávon a spirituális tanok szerint a jelen formában létező emberiségnek még több mint 300 és kevesebb mint 400 éve van hátra.
Addig belefér még pár darab zé-akárhány, és egy-két elcseszett haderő reform. A topik 2359-ben is pont ugyanerről fog szólni, csak az itt lévők szakállasabbak lesznek, és a vízfejekből fognak öntözni az aszály miatt. A magyar hadipar addigra képes lesz legyártani egy-két prototípust.
Nem marketing. Ez tény. Az is nyilván tény, hogy 35 kilométer távolságról meteorológiai adatok nélkül nem fogja eltalálni a célt hagyományos lőszerrel. Excaliburral viszont igen. Rövidebb távolságon (15-20km) meg nem feltétlenül szükséges a meteorológia. Általánosított adatok alapján dolgoznak ha nincs részletes meteorológiai jelentés. Hőmérsékletet, légynomást, páratartalmat alapból méri a rendszer, talán a szél irányát, sebességét is.
Mar csak azert is mert mindenkit lehulyeztel itt aki koztudottan tuzer hatterrel es kepesitessel rendelkezik
Igen. Nyugodtan lehet törölni a hozzászólásom, ez nem változtat azon, hogy igaz: Ezek az emberek valóban tüzér háttérel rendelkeznek, de mindkettő a 80-as években leragadt, sértődött vén hülye, akinek a szélsőbalos politizálás fontosabb mint a szakmájukban elmélyülés. A kormány, az ország, mocskolása már mindent felülír, a szakmai tudásuk napról napra egyre kevesebb, semmi más nem marad csak a gyűlölet és a sértődöttség, meg a nosztalgia a régi időkről amikor még ők voltak hatalmon. Hát igen, szar lehet nekik, hogy semmi örömük nincs már az életükben.
Zaragoza 1808, ket ostrom is, a masodik volt igazan kegyetlen, ha jol emlekszem. Jean Lannes hite Napoleonban allitolag ott rendult meg vegleg.
Most hirtelen ami eszembe jut.
Ha lakossagszamra es bevetett ostromerore aranyositunk, akkor lehet kijon siman egy Sztalingrad.
Valahol le van nekem toltve Sir Charles Oman -tol a The peninsulan war 7 kotete, de meg nem olvastam. Ott eleg reszletes leirasnak kellenne lenni rola.
Hát akkor nekem szaknyelven mondva lesz olyan kompetenciám, ami a fiatal katonáknak nem lesz. Én ugyanis ezeket a mozgásformákat végre tudom hajtani, illetve le is tudom vezényelni. Fiatal tiszt koromban elég sokat alakiztunk a sorkatonákkal, és ezek a mozgásformák voltak a leglátványosabbak. Az Origó újság újdonságként tálalja a sapka nélküli tisztelgést, és a "kezeket vizsgára" vezényszót. Ezek évek-évtizedek óta meglévő alaki fogások.
"Az Alaki Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) alkalmazásában 1.1.1
Az alakiság:
a katona és a kötelékek egységes, a katonai fegyelmet és felkészültséget kifejező megjelenésének összessége. Olyan szabályozott tevékenységekből és mozgásformákból áll, amelyek a katona általános testtartásnál feszesebb megjelenésében és fegyelmezett magatartásában, a kötelékek egységes fellépésében jutnak kifejezésre. Az alakiság a katonai fegyelem fokmérője, ezért a katona és a kötelékek alaki fellépése minden helyzetben tükrözi a Magyar Honvédség szilárd fegyelmét."
Ezt nem lehetett görnyedt háttal elénekelni, mert belekiabált a szakaszparancsnok, hogy mik maguk, az üdv hadsereg? Hangosabban! Ne tudjam magukat túlkiabálni! Tüdőtágító volt. És minden étkezdébe vonuláskor valamit ordítani kellett.
És még mindig a legnagyobb ,leghatalmasabb az orosz haderő az emberekből sugárzik a hazaszeretet , a jelvényeket nem a madarak szedték össze , a téren annyi katona áll amennyi a magyar honvédség most he,he:
Hagyományos értelemben az nem városi harc, ha egy szakasz katona Újpesten megrohamoz egy lépcsőházat. Erről általában akkor beszélnek, ha egy emeletes házakkal is rendelkező helységben a gaz ellen védelemre rendezkedett be, és katonai vagy politikai okokból muszály azt elfoglalni. Sztálingrád óta rühelli az ilyet minden valamire való hadvezér.
Tehát:
a., tisztességes 155 -ös 60-70 fok környékére emeli a csövét
b., vadkeleten önjáró 240 mm-es aknavetőkkel randalíroznak
c., nagyobb hajcihőkben ismert - elsősorban önjárókkal - az ellenség közvetlen irányzással való basztatása, ROCS és ROG kötelékben
d., komolyabb ellenség városi harcban is alkalmazza a saját tüzérségét, amivel azért célszerű kezdeni valamit.
Nem ugyanaz a két kategória, és soha nem lesz felcserélhető. Tüzérség max. 40-50 km hatótáv, csatarepülők 250-600 kilométer hatótáv.
Kőccség összehasonlításban amúgy a légierő olcsóbb egy excalibur osztályú lőszert tüzelő tüzérségnél... (Tüzérségi eszközök költsége, irányítás, lőszer, mindezt a terepre szállítva, nagy területen elhelyezve...)
Ja, mivel városi harcban közelre csak meredek röppályás eszközök használhatók, a hagyományos csöves tüzérség nem játszik.
Szakaszok, fazisok vannak ugyan ... de ujabb jarmüvek? Az egyik hurraoptimista hozzaszolas:
A Haditechnika folyóirat 2020/1-es számából:
A GAMMA Zrt. a KOMONDOR járműcsalád fejlesztésének példáján keresztül bizonyította be, hogy a magyar hadiipar rendelkezik még a szükséges képességekkel a magyar védelmi feladatok ellátására is alkalmas járműcsalád vagy más hasonló komplexitású termékek kifejlesztéséhez, gyártásához, teljes életciklusra szóló logisztikai biztosításához, és a későbbi korszerűsítéséhez. A cikk első részében bemutatásra kerültek a 2010-ben indult fejlesztés első két szakaszában elért eredmények, ahol a pályázatok útján elérhető K+F forrásoknak is fontos szerepe volt. Ezek segítségével készültek el a járműcsalád első három tagjának prototípusai. 2015-ben új fejezet kezdődött, fontos kérdés volt, hogy a járműfejlesztési projekt fenntarthatósága biztosítható-e pályázati finanszírozástól függetlenül? A cikk második részében bemutatott harmadik és negyedik szakasz, erre a kérdésre is választ ad.
Mar volt arrol szo, hogy a precizios tüzerseg sok helyen helyettesitheti a legieröt is (mellekesen, sok esetben még gyorsabb is lehet). Ha ugy hasonlitod össze, hogy
VAGY legierö bevetese (annak minden költsegtenyezöjevel együtt, mint vadaszgep költsege, raketta, iranyitas ...) ... VAGY nehany precizios tüzersegi "talalat" ... akkor mar teljesen mas az arfekves ...
(Azon kivül varosi tamogatas, ahol a "felek" egymastol ~100-200 meterre vannak ... nem annyira egyszerü legierö segitsegevel ... ha pedig a repülöröl intelligens pl. rakettat inditasz, akkor költsegekben sehol se vagy a tüzerseggel szemben ...)
Visszatértünk fórumunk kezdetéhez.16 év után újra nyitott Mercedes páncélozott Hummer, netán MRAP helyett? Újra Juhász a miniszter? Farkas Roland megint írhat a lejárt szavatosságú naptejről?https://honvedelem.hu/cikk/zarogyakorlaton-a-biztosito-szakasz/
A 2012-es cikkben az szerepelt, hogy 70 ceggel kooperaltak. Az pedig mar nem babazsur ... hiszen mindegyikkel szerzödni kellett, a reszprojektet definialni, megvalositani ... az "eredmenyeket" integralni ...
Ha viszont a kezdet-kezdetetöl lathato volt, hogy az egesz nem vezet sehova ... akkor azert felmerülhet a kerdes, hogy ilyesmire mi szükseg van?
Ha meg akarjuk saccolni, hogy mekkora külsö "segitsegre" van szüksege egy "buta" NLOS lövedeknek ... ,eg mekkora külsö (pl. meteorologiai) "segitseg" kell egy guided municionak ... akkor elöször a következöre van szükseg ... (a guided municio hatotavja ~40%-kal nagyobb ... ugyhogy ahhoz "mas" meteorologiai kepessegek is kellenenek ...).
Az okos municio eredö trajektoria korrekcios kepessege nagyobb-e, mint az össz hibaforras statisztikai hatasa?
Ha igen, akkor az idöjaras ismerete nelkül is le lehet adni a guided municioval a precizios lövest (nagyobb tav eseten a rendelkezesere allo ~60-90 mp alatt korrigalni tud annyit, amennyire szükseg van).
Ha nem tud eleget korrigalni, akkor csak komoly meteorologiai (hatter)tamogatassal lehet egy intelligens lövedeket (is) inditani.
(Szerintem precizios lövedek eseten a korrekcio lehetseges merteke az esetek nagy reszeben sokkal nagyobb, mint ami szükseges az eredö "mellelöves" korrigalasara. De mivel ezen adatok nem nyilvanosak ... jo lenne tudni, hogy a topik latogatoi közül ki mire tippel. Tegyük fel, hogy az intelligens lövedek inercia es GPS vezerlessel rendelkezik, 155 mm-es es egy L52 csöböl lesz inditva, ~1000 m/s muzzle velocity sebesseggel ... ehhez nagyon hasonlo tulajdonsagokkal rendelkezik pl. az Excalibur ...)
Na igen annyira számít a szakmai hozzáértés, hogy középiskolai érettségi is elég hozzá, és az sem kizáró ok, ha a tojáshéj még a jelölt hátsóján van. Volt alkalmam közelről megtapasztalni egy idősebb, volt államtitkár tevékenységét több éven át, és egész idő alatt azon gondolkodtam vele kapcsolatosan, hogy született hülye-e, vagy belebolondult a pozíciója elvesztésébe.
Hát, ha egyszer még bele sem szagolt egy tüzér alakulat légkörébe, mit vársz? Tapolcán a meteo századnál két hónapig szolgáltam, a koszon kívül valami rám is ragadt. :-)) Értem, miről beszélsz.
A politikában a helyettes államtitkár az fogyóanyagnak számít. Bármikor lecserélhető, és ma már felsőfokú végzettég sem kell hozzá. A politikai holdudvarokba tartozóknak szokás adni ezt a titulust.
"NATO országban található gyártó nem fog NATO-inkompatibilis eszközt gyártani neked."
Megint a tudatlansagodat csillogtatod. Egy gyar olyan termeket gyart amire megrendeles van ( es kepes ra) A NATO kompatibilis hareszkozoket gyarto cegek kepesek nem NATO kompatibilis eszkozoket is gyartani hogy a Del Amerikai Afrikai egyebb piacokat is letudjak fedni. Sot! Ha te NATO orszagkent nem NATO standard technikat rendelsz azt is leszallitjak mert szamukra a penzed a fontos es nem az hogy mire hasznalod.
A problema ott van hogy neked mindenki hulye mert nem tetszik amit irnak pedig tuzersegben kozotted es kozottuk fenyevek a tavolsagok. Sot igazabol nem lehet teged meg osszehasonlitasi alapnak sem venni mert nulla a tudasod. Ezek alapjan ha ok hulyek akkor te mi vagy ez a nulla tudassal?
"Világosan leírta a KMW és a BAE Systems is, hogy teljesen autonóm módon tudnak üzemelni az általuk kifejlesztett eszközök."
Es te elhiszed ezt a marketing dumat?
Szerinted egy PZH-2000 kepes megmondani a legkori meteo adatokat (szelerosseg, Szelirany, homerseklet, csapadek, paratartalom, legnyomas ) az elotte levo 20 000meteren es cca 10 000 meter magassagban?
Szerinted kepes egy PZH 2000 onalloan megmondani hogy a lovedeke hol csapodott be, es ezalapjan helyesbiteni?
Te abbol indulsz ki hogy a tuzerseg ugyanugy mukodik mint a harckocsik. Ez termeszetesen teves mert a harckocsiknal az atlagos lotavolsag 2000 meter korul van max 3000 meter ( atlagos) ezen belul a meteo adatok ha elternek is a harckocsinal levoktol akkor sem szamitanak sokat a cel is lathato a becsapodas is stb stb.
Te ebbol vezetted le hogy ugyanaz a ketto pedig hat akulonbseg hatalmas.
2000 meterre a harckocsi lovedeke cca 1.5-2.5 sec alatt er oda. Ugyanez 20 000 meternel cca 60-80 masodperc !!!! Az az cca 30 szor tobb ideje van a meteonak hatni a lovedekre ugy hogy ezek folyamatosan valtoznak a magassggal tavolsaggal es meg a lovedek iselkedese is valtozo mert ugyanaz a szelerosseg es irany mashogy hat ra a roppalya elso masod es utolso harmadaban.
Nincs az a loveg ami ezt magatol tudja "autonom" modon. Ehez mindnek egy rendszerre van szuksege ami tamogatja es azokkal egyutt kepes erre. Ha szerinted ez nem igy van szivesen meghallgatom a szakmai velemenyedet arrol hogy megis hogyan kepes erre. Mar csak azert is mert mindenkit lehulyeztel itt aki koztudottan tuzer hatterrel es kepesitessel rendelkezik szovel biztos vagyok benne hogy nagyon penge lehet a tudasod.
Olyan szépen kifelejtették az MN9729-cel fémjelzett időszakot. Sehol sem lehet megtalálni. Mit szégyellnek rajta? Talán azt, hogy az volt a "legmenőbb" időszaka ennek az alakulatnak. Kb. 1977-től 1989-ig.
Nade, ha 2019-2020-ban kell "masmilyen" autokat beszerezni, akkor nem lehet az ok, hogy 2012-2013-ban valakinek nem tetszett az akkori magyar (magyar piacra szant) elkepzeles ...
Lehet ugyan szidni "masokat" azert, mert a piacot kezben szeretnek tartani ... de egy magyar, a magyar piacra szant fejlesztes besülesenek nem lehet az az oka, hogy a zamerikaiak el szeretnek adni az amerikai MRAP-ot (vegülis nem adtak el) ...
Van még honvéd, őrvezető, tizedes, szakaszvezető, őrmester ebben a hadseregben? Vagy úgy néz ki mint az egykori 5.hds.pkság. Münnich Ferenc laktanya, ahol több volt a pizsamás meg főtiszt, mint a többi beo. állomány?
Persze, nem katonai beosztás, hanem politikai karrier. De, ha komolyan gondolják, hogy a fegyverzetfejlesztéssel egy időben valamiféle rendet csinálnak a haderőnél, akkor komolyabb segítsége lehet a miniszternek, mint a birkózó.
Szerintem belerondítottak valaki üzletébe. Mondván, magyarkák, ne nagyon gyártogassatok ti ilyen komondorokat vagy mi a fenéket, vegyétek meg csak szépen az amerikai MRAP-ot!
A hátteret és a részleteket továbbra sem ismerve, csak halkan kérdezem: nem lehet, hogy ő (mármint Ruszin) azt kapta büntetésből, amit másnak jutalomból szoktak adni?
Akar-e egy katona, aki szolgált csapattisztként (parancsnokként) és a vezérkarban is, helyettes államtitkárként az államigazgatásban robotolni?
NATO országban található gyártó nem fog NATO-inkompatibilis eszközt gyártani neked. Főleg olyat ami harcban is bizonyított... A Stryker dandár meg... Hát gratulálok. "nagy" tüzér. Talán nézz utána milyen fiaskó volt a Stryker bevetése irakban... Mennyi problémával küszködnek még ma is azok a "csodajárgányok".
A Komondor megalkotásáról végül 2010-ben döntöttek és 2011-ben már első próbaútján gurult a gép. Egy ilyen ötlet nyomán a legnagyobb nehézség, persze a pénz mellett, egy kisvállalkozás számára, a fejlesztés végigmenedzselése, ugyanis 40 éve nincs hasonló komplexitású harcijármű-fejlesztés itthon. A projektben végül 70 magyar beszállító vett részt, és mint láthattuk, a kész mű igen meggyőzőre sikerült. A sötétzöld monstrumot egy reklámfilm forgatásán nézhettük meg.
Mi lett a Komondor "sorsa" (mar kerdeztem korabban, de valasz nem erkezett ...). Ha lett belöle valami, akkor ahhoz ~10 ev eleg kellene, hogy legyen ...
Tökéletesen tisztában vagyok vele mi kell hozzá. Ti viszont semmit nem tudtok a modern tüzérségről. Le vagytok ragadva a 80-as években. Világosan leírta a KMW és a BAE Systems is, hogy teljesen autonóm módon tudnak üzemelni az általuk kifejlesztett eszközök. Normál lőszerrel ez nyilván a pontosság rovására megy, de pl. az Excalibur esetén nem. Nyilván kétbites aggyal ezt nehéz felfognotok...
Mondjuk te egtel be azzal, hogy fingod nem volt mi minden kell egy tuzerosztaly tuzfelderitesehez, es tuziranyitasahoz, pedig eleg lett volna kigugliznod egy letezo, mukodo tuzerosztaly szervezeti felepiteset.
Nem baj, en betettem neked, hogy okulj, de latom azota is adod a tokhulyet.
Pihentessetek kicsit! Merüljünk el a hadtörténetben. Hogy esett el Konstantinápoly, a bevehetetlen város? Milyen mértékű logisztikai tudás kellett hozzá? Ágyúnkét hatvan ökröt és az Orbán-ágyút kísérő katonákat etetni kellett. Utat kellett építeni a vontatmánynak.
Minden évben megjelenik egy NATO kiadvány a tagországok védelmi költségvetéséről, abban tudsz viszonyítani. A feladat egyszerű lenne és a GDP 2%-ából finanszírozható is: egy 10-12 ezres partner minőségű szárazföldi hadosztály, egy 4-5 ezres légi-légvédelmi dandár, 3-4 ezer fős vezető szervek és háttér intézményeik. Ebből ki lehetne állítani amit az orosz ukrajnai agressziót követő NATO walesi és varsói csúcsa igényel, rotációs jelenlét a Baltikumban, Lengyelországban, esetleg Romániában egy-egy dandár harccsoporttal.
Valahol ott kezdeni, hogy kitalálni, hogy mi a "core domain".
Ez mar szerintem ki van talalva. Magyarorszag azt a feladatot kaota, hogy keszüljön egy közepes erössegü, meg egy nehez szarazföldi dandarral.
Ezt a részt kell fejleszteni, minden mást pedig megvásárolni a piacról.
Itt eleg egyszerü a döntes. Mivel önalloan csak alig-alig sikerül valami gyartas ... szinte mindent venni kell ... A vetel merteket pedig a zseb merete szabalyozza ... mint mindig
Ha viszont megvan a mi célunk, ami alapvetően emberi képességekre, és nem technikára épül, ...
A "kirott" feladat funkciora vonatkozik. Azt kellene a lehetösegexerint a legjobban megvalositani ...
Mivel az orszag honvedelmi költsegvetese kb. a NATO europai orszagai költsegvetesenek talan az ~1%-a ... aminek talan a fele mehet a "közösbe" ... ezert tul nagy önallo szerepvallalasra nem nagyon jut6 ...
Nem, azt mondom évezredek óta, hogy nem a gyártótól kell venni a gyártó gyártmányát, hanem kipróbált, bevált rendszert kell venni, naprimer egy Stryker dandárt kell venni. Vannak a NATO-ban erre szervek, hogy ezt koordinálják neked. De ha elmégy Idar Obersteinbe, ott is összeállítják neked a shoping list-et, hogy mit kitől kell venned. Tehát rendszert veszek, nem gyártmányt. Az amerikaiak sem úgy gondolkodtak, hogy Stryker. A projektek úgy futottak, hogy "XXI. szd. dandár" A DARPA koordinált. Egy ilyen projekt tartalmazta a Strykereket is de ott volt a másik végén a víz alatt is író toll. A NATO-ban NAMSA által koordinált projektek vannak. Nem kizárt, hogy egy az egyben kell venned. A csehek pl vettek HIMARS-ot. A cég elfogadta, hogy TATRA-t tegyenek a csőköteg alá.
És mondod te "nagytudású" tüzér, hogy a büdös életben nem láttál PzH-2000-et, és szart sem tudsz róla... De már nyilván jobban értesz hozzá, mint a KMW...
Már többször írtam: Lehet Pzh 2000 tüzér osztályt venni úgy, hogy Dubaiban bemegyek a KMW pavilonjába, és megkérdezem, hogyé' aggyák? Lehet úgy is, hogy elmegyek a német tüzér iskolához, megkérem sorakoztassák fel a demonstrációs Pzh osztályt és így kérdezem meg, hogyé' aggyák? Ha a KMW a partner, akkor lehetőség van arra, hogy a darabonként megvásárolt lövegek mellé mi találjuk ki a RÁBA lőszerszállítót, az ÁRPÁD tűzvezető rendszert, stb. A járható út Idar Oberstein, akkor garantált, hogy egy rendszer az egész, a lövegek, a tűztámogatók, a tűzvezető központok, a radarok, a drónok, a teljes logisztika. Ja és a képzés is csak ott Idar Obersteinben képzelhető el.
Önkényes felajánló(k) sponcorálásával készült, a HM a körítésre adott támogatást. A SZER zavarók egyébként a Tétényi-fennsíkon voltak, meg Fehérvár délen.
Teljesen egyetértek. Valahol ott kezdeni, hogy kitalálni, hogy mi a "core domain". Mi az, amivel tényleg foglalkozni akarunk. Ezt a részt kell fejleszteni, minden mást pedig
megvásárolni a piacról.
Tehát az lenne a feladat, hogy mi a cél, mit akarunk elérni, és pl. a Nato keretein belül mi milyen képességet ajánlunk fel. Az teljesen nyilvánvaló, hogy önmagunkban
összfegyvernemi harcot a kiberháborútól a tankcsatán át a kommandós rajtaütésekig nem tudunk végrehajtani. Ha viszont nem, akkor ki kellene találni, hogy mi az,
amit viszont igen: amit most látok, az alapvetően támogató és civil kapcsolati szerep, kiképzés, építés, víztisztítás, stb.
Nálunk nincs nagy hadiipar, nem fogunk tankokat százával szállítani, még egy nyavajás markolőfegyvert se sikerült összeraknunk, de ez nem is baj, nem ez kell, hogy
a mi célunk legyen.
Ha viszont megvan a mi célunk, ami alapvetően emberi képességekre, és nem technikára épül, akkor azt kellene felfuttatni. Mindenki beszéljen folyékonyan angolul
és még más nyelveken is (én egyébként az arabot és afrikai nyelveket nyomatnám, arrafele lesz szerintem szükség ránk), a kiképzési anyagaink a lehető legjobbak,
leghatékonyabbak, modulárisak legyenek, nagyon erős politikai és kulturális kapcsolatokat kell építeni más országokkal, hogy a hírünk jó legyen.
Én azt gondolom, hogy ez lehet egy reális core domain, ehhez a ruhát, felszerelést, rádiót, fegyvert, minden mást meg lehet venni a piacról.
Hosszutavon a "technologiai melegagy" megfelelö kialakitasaval.
(Az utobbi kettö valtozat viszont nem müködik "szegenyes" körülmenyek között ... illetve csak nyögvenyelösen müxik ... ugyhogy nem marad mas, minthogy a kivant funkciokat azoktol kell összevasarolni, akik szerencsesebb multra tekinthetnek vissza. Nekik ugyanis naprakesz eredmenyeik vannak ... az idövel is folyamatosan lepest tartottak, ... amit nem lehet egy-ket nagy "durrantassal" behozni.)
Minuszpontnyomkodoinknak peldakent ... Nem art tudni, hogy van ahol nem tabu a közpenzek elfecserlese, elherdalasa.
Pl. igy nez ki egy minden evben kiadott könyv, ahol a "kritikus" inveszticiok tetelesen fel vannak sorolva.
Ja, hogy nem a zallam ad ki ilyesmit? Hat nem! Hanem az adofizetök egyesülete, aki argus szemekkel követi, hogy hogyan tornasznak a befizetett penzekkel ... az allam pedig kenytelen lenyelni, ha (a valosagot mutato) tükröt tartanak ele ... A problemas esetek altalaban sem sumaksagok, "penzeltüntetesek", ... hanem ertelmetlen, hasznalhatatlan, ellentmondo "projektek" felsorolasa ... es a visszassagok kimutatasa ...
Nyilvan azert nem lett a cegböl komolyabb valami, mert NINCS akkora piaca az "eröfesziteseik"-nek. Annyi morzsat azert kapnak, hogy (~15-20 ertelmes ember) ebböl megeljen ... elvegetaljon ... de "sulyos", kivitelezett projektek nem "kerekedtek ki" (az egyebkent jonak tünö jelfeldolgozo) eröfesziteseikböl.
(Mellesleg az infok a home-page-en ~2005-2010-es adatokat tartalmaznak ... azota nyilvan sok minden törtent ... csak ugy tünik, nem szamukra ...)
Össze kellene mar eszkabalni egy rendszeresen megjelenö evkönyvet a hibas adopenzfelhasznalasokrol (nomeg a hidepitesekröl, ahova pl. nem vezet ut ... epületekröl, amelyeket nem megfelelöen hasznalnak ... esetleg nem kihasznalt stadionok vesztesegeiröl ... a fantazianak szabad utja lehetne, ha van pocsekolas ... az pedig ugy tünik van böven ... nyilvan a korrupcio es az azzal kapcsolatos "csirkefogdosasok okosba´" is ide tartoznak ...).
Ez már nagyon off, de egészen más tészta, ha a cégvezető egyben tulajdonos is, meg ha a tulajdonos valami távoli, megfoghatatlan valami és neki mondjuk a konszern németországi központjában ücsörgő, a leányvállalatokért felelős Hanzinál kell jól feküdnie.
A lényeg, hogy a HM-ben a személyügyi helyettes államtitkár a "Rendcsinálás" hadművelet keretében kivont karaddal rohángalhat a szőnyeg alatt, ha a miniszter (vagy annak a gyámja) nem áll mögötte teljes mellszélességgel. Normál esetben neki stratégiai szerepe nincs, tekeri a HR-verklit a HM, MH és esetleg csatolt részeik tekintetében, valamint vonatkozást illetően.
Szétválasztottuk a vezérigazgatót meg a parancsnokot, a versenyszférát meg a költségvetési intézményeket. A cégvezetőnél hiába is próbálnának kilincselni, kiadta az utasítást, végre lehet hajtani, vagy el lehet menni. Egy parancsnoknál nem tudom, hogy van ez.
Azért más a haszonelvűség és más az "úgyis megmondja a miniszter"-féle hozzáállás.
Én nem ismerek belső köröket, szóval fogalmam sincs, hogy túl jó vagy túl gyenge ahhoz képest, ahová eljutott (rangban, mondjuk).
Tehát hogy azért nem kap beosztást, mert a végén még rendet tenne és ez sokaknak nem érdeke (már a precedens miatt sem), vagy azért, mert egy PR-lufi, akit eddig futtattak, de túl magasra jutott és most már csak olyan beosztást lehetne adni neki, amiben túl nagy kárt okozna.
Nem a HR-re leszűkülést javasoltam én sem, csak arra világítottam rá, hogy egy mégoly kiváló és tökös HR-es sem ér semmit, ha az intézkedéseit eredményesen meg lehet fúrni a vezérnél.
Itt Pécsett nekem kötelező olvasmány volt az Amerikából hazatért, később PTE rektor Barakonyi: A stratégiai menedzsment című könyve. Tehát nem szűkülnék le HR-re, hanem a stratégiai menedzsmentet keresném.
A HR igazgató a magánszférában is a vezérigazgató beosztottja.
Ha rendet tud csinálni, olyan értelemben ahogy itt írta valaki, akkor az azért van, mert a vezér és/vagy a board ezzel megbízza és ebben támogatja.
Amíg egy honvédelmi miniszternek nincs szabad keze és/vagy egyéb körülmények miatt nem érdekelt ebben, akkor tökmindegy, hogy ki a HR-es (személyügyi helyettes államtitkár), nem fog történni semmi.
Valószínűleg hiányoztak a készletből a szükséges átkötő kábelek, amik a napszaktól függően jelentkező rövidhullámú fading megszüntetésére voltak hivatottak.
Semmi gond ezzel, csak nézd meg hogy épül fel egy minisztérium. Aztán gondolkozz el, miért nem a "HR" (személyügyi helyettes államtitkár) fújja a passzátszelet.
Picit reszletesebben hol lehet latni ezt a kudarcot?
Minden bizonnyal nem az IBMnel (egyebkent ok "fejlesztettek" ki a DES-t, az NSA elvarasa alapjan 128 bitrol 56-ra lebutitva a Lucifert, a korabbi titkositasukat), ahol mar az 1980-as evek ota gyartanak hardveres DES kodolokat, illetve 2003 ota az _osszes_ nagygepes processzorukba beepitik a DES/3DES hardveres kodolast is. Forras. Persze 2005 ota az AES-t is tamogatja ezen kivul az osszes nagygepes processzorba beepitett CPACF funkcio.
A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Magyar Nemzetnek adott interjújában többek között a Magyar Honvédség járványügyi járgányügyi erőfeszítéseiről és a gazdaság újraindításáról is beszélt.
Pedig így volt. Nem mondom, hogy nem voltak tartalék frekik, de én csak a végén voltam a sornak mint sorkatona, nem is tudhattam sokat az egész rendszerről.
Jelentettem a vételi zavart, a hivatásos tekergetett párat, neki sem jött össze, leszólt a hírütinek, ö meg kikapcsolást rendelt el.
Ez nem egy amatőr rádiószolgálat volt, ahol tekergethetek, állítgathatok, hátha jó lesz, hanem rendszerszintű volt a felépítés, csak parancsra lehetett hozzányúlni az eszközökhöz.
Talán még mindig a futkosón lennék, ha eltekergetem.
Nekem annyi feladatom volt, ha kilötték az 1es és 2-es továbbító rendszert, akkor be kellett ülnöm a rádió elé és cw módban a repadatokat levenni, (minden repadat egy kb 12 karakteres számsorozatból állt) majd a diktornak átadni, aki Tbk-n lediktálta a tervtáblásnak.
A távíró nem tudom milyen készülékről ment, de nekünk r154 rádió volt üzemben. A repülőgépek repadatait vettük és továbbított a sziklába. Ott nem lehetett frekit váltani, amúgy megtette volna a szakaszpk. A rádió volt a vésztartalék, 3. Lépcső.
Ahogy mondod, állami vagyonkoncentráció. Így volt ez az állami vállalatokkal is, ÁVÜ, ÁPV Rt., ÁV Rt. Pont ezért, nem zárom ki a privatizációt sem. Ezek akár védelemtechnikai cégek, de nem feltétlenül kell állami tulajdonban lenniük. Ismételjem magam az amerikai védelmi iparral? Az összes magántulajdonú cég. Működik a hadsereg elvárásai szerint? Illetve a Fehér Ház elvárásai szerint? Kénytelen.
Semmi gond ezzel, ha államtitkárként működik. Az OGY. megfelelő bizottságait meg tudja győzni. Csak az elvárások keretei legyenek meg a kormány részéről.
Ebben a témában is pesszimista vagyok. Az első cikkemnek "Kecskére káposztát" volt a címe. Arról szólt, hogy a politikus nem veszi a fáradságot, hogy megtanulja valamelyest a hadügyet. A kényszer viszont 40 éve ott volt, hogy csökkenteni kell a védelmi kiadásokat. Csökkentsük a bér jellegű kiadásokat, különben sincs szükségünk "tömeghadseregre"! Politikus hozzá nem értvén a vezérkarra bízza a létszámcsökkentést. Eredmény: a VK ráront a végrehajtókra. Ettől kezdve torzul a humán struktúra. Ne költsünk alkatrész utánpótlásra! Fogy a hadrafogható eszköz. stb., stb.
Te nagyon civil fejjel szemléled a fegyveres szervek HR rendszerét.
Egy civil akárhány diplomás évek alatt érti meg akár az éppen fennálló helyzetet. Már ha hajlandó feladni a logikus gondolkozást és elfogadni hogy bizonyos - lassan történelmi távlatú - pontokon "csak úgy" történt valami, ami alapjaiban befolyásolta a szervezet jelenlegi működését.
Egyébként visítva menekül el.
Az általad vázolt helyzetben annak az embernek pl. semmi jogköre nem lenne a béreket piszkálni, azok rendszerét törvény -kétharmados törvény - állapítja meg.
Áttételesen az összlétszámot is, mert a költségvetési törvényben meghatározott személyi előirányzat és az átlagbér erősen kötött állománytábla szerinti létszámot ad.
Ha átalakítana annak költsége lesz, mert a kétharmados eléggé rugalmatlan az ide-oda dobálásban beosztások között, aki nem fogad el az pénzel - sok pénzel - távozik.
A fegyelmi felelősség általános elvei is említett kétharmadosban, a részletszabályok meg miniszteri rendeletben vannak, hasonlóan a teljesítményjuttatáshoz.
Ez csak az alap, amihez nem nyúlhat hozzá.
A vagyonkezelőt funkcióját meg félreérted. Azt a civil közgazdaságtan fogalmai között a "tőkekoncentráció"-nál találod meg.
A folyamat már elkezdődött azzal, hogy a cégeket kiszervezték a vagyonkezelőhöz. A profiltisztítás elkezdődött
Én pesszimista vagyok. Szerintem továbbra is a HM EI Zrt fogja végezni az őrző-védő és üzemeltető szolgáltatást, csak a NVK fogja benyújtani a számlát. Figyelni fogom, hogy ezáltal mennyivel fog növekedni a HM ilyen jellegű kiadása. A közvetítő Maróth Gáspáréknak is élni kell valamiből, ha lehet, jól.
Csak egy intézkedése példaképpen a kezdetekkor. Akkor ellenőrizzük a képesítő bizonyítványokat, fentről lefelé! Ni csak! Előfordult a lehetetlen. Majdnem tíz magas beosztású vezető bukott le azon, hogy a diplomája alapjául szolgáló érettségi bizonyítványa hamis volt. Nekik nem ajánlottak fel alacsonyabb beosztást, mert az esetek közokirat hamisítások voltak. Az egyetlen ajánlat az volt, hogy önként távozhattak. Aki nem, annak ketyegett a feljelentés. A munkakörüket nem töltötte be, egyszerűen megszűntek. Ez csak egy hónapban több tízmilliós megtakarítást jelentett. Mily' érdekes, nélkülük is ment tovább a verkli, csak mindenkinek több munkája akadt.
A következő intézkedése még mindig a vezetői szinteket érintette. Kaptak a vezető egy hetet, hogy elkészítsék azt a "dolgozatot", hogy mit is végeznek és ez milyen hatással van a cég gazdálkodására. Ezen már többen buktak, mint az előzőn. Önként távozás. A munkakörük megszűnt, nem került feltöltésre.
Főosztályokat szüntetett, amelyeket egy-egy igazgató hatáskörébe helyezett át. Így pl. megszűnt a népes HR igazgatóság, a sleppjéből töredék maradt, jóval nagyobb munkaterülettel.
Megszüntette a munkavédelmi főosztályt és a biztonsági igazgató hatáskörébe helyezte, A slep nagy része fölöslegessé vált.
Lehet ezt így, csak akarni kell!
Mi lett az egyenes következmény? A bérköltségek kb. harmadával csökkentek, úgy, hogy a közvetlen termelésben résztvevők bére jelentősen nőtt. Ehhez tudni kell, hogy itt nem csak munkásokról van szó, hanem folyamatos munkarendben dolgozó kékgalléros mérnökökről is.
Azóta a frontvonalban rend van, a minőséget illetően is. Ez már csak azért is elvárható, mert közben a "fegyverzet", a korszerű beruházások közel százmilliárd értékben megvalósultak.
Minden bizonnyal lesz új fegyverzet. Lesznek feladatok. Meg kell kezdeni a kiképzéseket. A fegyverzetet el kell helyezni valahol. A fegyverzetet karban kell tartani. És hasonlók. Ezekhez temérdek pénz kell, vagyis ki kell gazdálkodni a költségvetésből, mert más forrása nincs egy állami szervezetnek. Akkor jön el az az idő, amikor a bérekhez hozzányúlnak és az csak szerencse kérdése lesz, ha nem csökkentik úgy, hogy munkaköröket szüntetnek meg és alacsonyabb beosztású munkaköröket ajánlanak fel a feleslegessé vált embereknek. Nem lesz mindig háváj-dizsi a HM-ben!
A pofára esés tipikus esete az lesz, ha a végrehajtók lesz nagyobb arányú illetményfejlesztést kapnak, mint az íróasztal. Már pedig a tendencia mindenütt ez. Persze, ha valaki versenyszférás szemlélettel kerül magas beosztásba.
Azt hiszem, lenne sírás-rívás, ha a HM-be egy minden hájjal megkent több diplomás HR igazgató érkezne, mint államtitkár! Hirtelen lenne munkája mindenkinek. Amíg tájékozódna - ez nem hosszú idő -, az íróasztalok nekiállnának átszervezkedni, persze ez csak egy átmeneti állapot lenne. Higgyétek el, elég hamar átlátná az egész szervezetet. Az az alap, hogy minden juttatást teljesítményhez kötne, de lennének combos fegyelmik és elbocsátások is. Ez a generáció a semmittevésben nőtt fel, sokan maguktól hagynák el a szolgálatot. Márpedig az az állapot, hogy munkaeszköz, vagyis fegyverzet hiányában lebénultak, sokáig nem tartható. A folyamat már elkezdődött azzal, hogy a cégeket kiszervezték a vagyonkezelőhöz. A profiltisztítás elkezdődött.
Nem kell vezérkarit végezni ahhoz, hogy meglásd, a HM-en élősködő Zrt-kkel együtt a vízfej létszáma 3-4-szerese a végrehajtókénak. Nem kell vezérkari végzettség ahhoz, hogy megállapítsd több őrnagy van mint hadnagy. Nem kell vezérkari végzettség ahhoz, hogy megállapítsd, a magyar dandárokból hiányoznak a harci támogatók, így képtelenek összfegyvernemi harcra. Nem kell vezérkari végzettség ahhoz, hogy lásd, az átlagos 250 milliárdos kiadásból éveken át 10 milliárd jutott a fejlesztésekre, ezért lerohadt minden. stb., stb
A hatályos jogszabályokból vannak a kiemelt részek. A Hjt. bizonyos részei vonatkoznak a nyugállományúakra, nem pedig az egész, ezért a méltatlansági eljárás sem vonatkozik rájuk.
Mégegyszer kérdezem tőled, te végeztél vezérkari tanfolyamot?
HM tárca összesen 25733 26753 +1020 28001 +1248 28001
Megjegyzések: A 2017-2018-as változások már a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében zajlottak. Biztos, hogy jó az, hogy a vezető szervek és háttérintézményeik aránya tovább romlott? A vezető szervek létszáma 1288 fővel nőtt, a végrehajtóké 208 fővel csökkent 2017-2018 között. 2018-2019 között az arány tovább romlott. A vezető szervek és háttérintézményeik aránya egy normális haderőben nem haladhatná meg az összlétszám 20-25%-át. Nálunk ez 49,8% A 2019-es költségvetés fejezeti indoklásában azt láthatjuk, hogy ismét a vezető szervek létszáma növekedett erőteljesebben, mint a végrehajtóké, azzal az indoklással, hogy négy új szervezetet is hoztunk létre, meg egyébként is közelíteni kell a létszámnak a 31/2016 OGY határozatban előírt 31080 főhöz. A tiszt, altiszt avatásokról, szerződéses eskütételekről szóló tudósításokból ezen létszámnövekedéseknek csak töredéke összegezhető. Nem lennék büszke ezekre az új szervezetekre. Létrehoztak egy MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság nevű mamut szervezetet. , aminek nincs megfelelője a NATO-ban, nem illeszkedik a NATO vezérkaroknál elterjedt J1-J8 rendszerbe. Szolnokon létrehozták két zászlóalj összevonásából a MH vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű dandárt. A szárazföldi csapatok jelenlegi létszámához képest ez egy túlméretezett szervezet, a NATO-ban a hasonló különleges erők legfeljebb zászlóalj méretűek lehetnének. Ezt a túlzást mi magyarok tudtuk fokozni, Debrecenben létrehoztunk még egy különleges erőt a valaha Egerből Debrecenbe díszlokált felderítő zászlóalj romjaiból a MH Bornemissza Gergely Felderítő ezredet egy olyan laktanyában, ahol a lövészdandárnak is csak a fele fér el, a másik fele Hódmezővásárhelyen van. A legmegalománabb akció a Katonai Rendészeti Központ létrehozása volt. 160 fős csapatra ráfogták, hogy dandár szintű szervezet, élére importáltak a TEK-től egy rendőr dandártábornokot, mindezt elhelyezték egy olyan laktanyában, ahol „csak” ezredes volt a parancsnok.
A 2020-as költségvetés fejezeti indoklásában megszűnt az MH Vezérkar sor, mert 2019 január 1-el megalakult a Magyar Honvédség Parancsnokság, magába olvasztva a székesfehérvári ÖHP-t alárendeltjeivel együtt Az új szervezet létszáma 7885 fővel lett magasabb az előző évi ÖHP létszámnál. Ez a növekedés a volt HM és VK elemekből az MHP-ba delegáltak létszáma. Ha összeadjuk a vízfej elemeket 7885 MHP+500 HM+834 HM egyéb+1090 KNBSZ+3435 Honvédkórház+74 kat közép isk.=13818 jön ki, ez darabra megegyezik a 2019-es vízfej adattal.
Végig kellett volna olvasnod a jogszabályokat, mert méltatlansági eljárást hivatásos, és szerződéses katonával szemben lehet lefolytatni.
c) * aki magatartásával a honvédelmi szervezetek iránti közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti, és emiatt nem várható el, hogy a honvédelmi szervezetek a szolgálati viszonyát fenntartsa.
154. § (1) E Fejezetet az állomány tagjának a Hjt. 162. § (1) bekezdés c) pontja szerinti katonai szolgálatra méltatlansága (a továbbiakban: méltatlanság) megállapítására kell alkalmazni.
(3) A méltatlanságot megállapító határozat közlésének napján az állomány tagjának szolgálati viszonya a Hjt. 68. § (1) bekezdés m)pontja szerint megszűnik.
Helyezd el magad. Vezetéknéven, rendfokozat nélkül beszélsz a HM és az MH első embereiről. Lazának hiszed magad, Kovács? Kevered a számokat, meg fognak, atvaltasz mint egy kehes lemez, a lét számokra, meg te csapat tiszt vagy, meg hasonló. Ha csapat tiszt vagy, akkor miért írkálnak stratégáinak kérdésekről, vezérkari nélkül?
Pontosan, így Kovács ny.alez többször is elkövetett a “közbizalom megingatására alkalmas cselekményt” a valóságot és a hitelességet messziről sem ismerő írásaival. Ezt nevezik méltatlanság nak, amelynek eredményeképpen eljaras is indítható ellene. 14 ezer vízfej az új fantazmagoria? Kérdezd meg tőle Sancho Panza!
Mielőtt nagyon beleéled magad, először el kéne olvasnod a jogszabályokat! A nyugállományú katona a Magyar Honvédség nyugállományú tagja, emiatt rá vonatkoznak bizonyos kötelezettségek, és jogosultságok is. Például rendfokozat használata nyugállományú megjelöléssel, valamint szociális, és kegyeleti gondoskodás.
Ahonnét te nézed, nem látszik, hogy én a végrehajtóknak, az "életüket kockáztató ezreknek" drukkolok és nem a 14 ezres vízfejnek. Meg az adózó polgároknak, hogy a Győri program óta nem látott mennyiségű közpénz forrást végre a végrehajtókra költsék és ne herdálják el különböző gittegyletek(VBÜ) parciális érdekeinek megfelelően.
Szerinted tehát rendben van, ha az egyik évben megmarad 100 milliárd, a következő évben (2018) megint év közben megnyomjuk a költségvetést vagy +180 milliárddal, ebből 90 milliárd a 2017-es maradvány, és láss csodát, a növekményt 2018-ban is képtelenek vagyunk elkölteni. Ekkor már nem lehet hamukázni arról, hogy a maradványokat pénzügyi kötelezettségek terhelik. Várjuk a csodát, hogy 2026-ban hirtelen minden összeáll. Fehérváron a faszabón Benkő és Korom is 2030-ról beszélt. Legyen 2030. Akkor hirtelen összeáll minden? Az lenne reálisan ellenőrizhető, civil kontrollal követhető, ha lenne egy diagram: 2017-ben indulunk, egy lövész zászlóalj átfegyverzése. 2018 egy tüzér osztály, 2019 egy hk zászlóalj. 2020 harci támogató zászlóaljak. 2021 dd közvetlenek. 2022 kész a közepes dd,és így tovább. Van ilyen, nincs! Akkor mi van? Csodavárás, meg HM átszervezés júliusig. Mi a probléma, amire a válasz a HM féléves átszervezése?
Utoljára, háromszor írtam le, de sajnos nem érted. A kifizetett előleg a zárszámadasi törvény alapján MARADVÁNY nak minősül. Így technikailag úgy tűnik, mintha nem került volna lekötése,a valóságban igen. Mi a logika : például harckocsi meg nem érkezett be, pedig arra szántad, igy maradvány az adott év költségvetésében. Azért maradjunk annyiban, hogy TE, nem vagy képes vitára, személyeskedsz
tábornokokat, katonai vezetőket ocsárolsz, úgy, hogy nem is ismered Őket. Szánalmas Zsebnapoleon!
Talán estére nem jó frekvenciát választottak. Ami nappal működik - az a ritkább -, az a naplementével eltűnik. Vagy, ha erős légköri zaj volt, akkor is másik frekvenciát kellett volna választani. Egyébként nem emlékszel, milyen készülék volt?