Végül 96 százalék lett a január, ami gyakorlatilag a hónap második felében jött össze, az első két hét nulla volt. A második legerősebb január az elmúlt öt évben, a tavalyi rekord után.
Két éve nálam is ilyen gond adódott, 252V fölött az inverter leállt. A termeléskiesés, az AC túlfeszvédők(253V~) és a fűtő klímák épsége miatt többször reklamáltam telefonon az Eon-nál. A trafónál felszerelt regisztráló mérései alapján a feszültséget lecsökkentették, így most kb 10V-al kevesebb a fesz, azóta nem volt gondom.
Nem került pénzbe, de kb két hónapba tellt mire megoldódott a problémám.
Akkor nálam is erősen kilóg a lóláb, de már 5 éve. :) A harmadik fázison, amin az inverter csücsül, termelés nélkül is 242-244V van a 230 helyett, már a telepítéskor fennakadtak, mert a bekapcsolás után 2 kW felett mindig leállt az inverter. Aztán HU-ról átkerült EU-ra, ami engedi még 254 fölé is menni, és azóta nincs ezzel probléma. Kicsit magasabb a fesz, de ennyinek még bele kell férnie. Egyébként az inverter erősen fölémér, amikor azt írja, hogy az AC feszültség 254V, akkor én a mellette lévő konnektorban sem mérek soha 248-nál többet... 10 százalék (254) alatt van az eltérés mindig.
értem én, de a 10 év gari alatt azért sanszos, hogy a vége fele már nem lesz ilyen típusa a gyártónak nem? Ahogy látom, elég gyorsan kivezetnek egy típust, pár év és huss:) erről a lehetőségről elmélkedtem
Azért remélem hogy a sim turbós gázkazán nem ilyen hatékony, a 18éves meg még kevésbé.
Mert jövő télen megpróbálkozok a villanykazános fűtéssel. Sajnos már most látszik hogy nem fogok kijönni 2ezer m3-ből. De sok minden csak november közepére készült el.
7-el számolok egyelőre, de 8-ra méretezem a napelem kapacitást a gázfogyasztáshoz képest.
Max 37,2kwp lesz fent amivel legjobb esetben is 44-45ezer kwh-t tudok termelni évente.
A mostani 23kwp 27-28ezret termel kb tehát lesz kb 17ezer kwh többlet és a medencét ha letakarom nyáron hidegebb szelesebb időben azzal további akár 3-4ezer is megtakarítható.
20ezer kwh csak elég a téli fűtésre, persze szeretném ha jóval kevesebb lenne mondjuk 15ezer körül.
HA az invrtered elromlik akkor elsőnek garanciában megpróbálják megjavítani, ha javíthatatlan akkor csere egy azonos típusra. Mindegy hogy rajta van e a listán akkor vagy nincs hiszen neked egy pontosan olyan típusra van engedélyed a sorozatszáma nem lényeges, csak hogy azonos típus legyen, és az is lesz ha gariban adnak egy ugyan olyat. Nem kell újra engedélyeztetni be se jelenteni, jogilag ki lett javítva.
25-30 ével ezelőtt olvasgattam sokat ilyenekről. Olajkazánokra írtak elméleti ~114 %-ot, 109 elérhetőt. Ezt fel is tüntették a gyártók (Ausztria). Gázkazánoknál gyártói leírásban 105, legfeljebb 106 %-os elérhető hatásfokot írogattak. Azóta úgy látom, jelentősen változott a technika.
Elmü területén 10000Ft ér rakják fel a mérőt egy hétre. Amennyiben jól emlékszem 8% +- a megengedett a névlegeshez képest.
Nálunk az egyik fázis rendszeresen 246V ( a többi 244, 231).
Trafó kb. 150m.
Nem akartalak hergelni, csupán pontosítást szerettem volna. Többen keverik azóta is a fűtőértéket, amit megad a gázszolgáltató, a hőhasznosítással, amiben benne van a gáz égésekor keletkezett víz kondenzációs hője is. Mint vudergraf grafikonjáról le lehetett olvasni, a hatásfok alapján a hőhasznosítás bőven meghaladhatja a szolgáltató által megadott fűtőértéket. Akár igaz is lehet, hiszen kondenzációs kazánhoz a legjobb fűtési rendszer a padlófűtés. A pontos méréshez viszont a megadott módszer, enyhén fogalmazva, nem alkalmas. :-( Ettől függetlenül én is szoktam hasonlókat összehasonlítási alapként felhozni. Arra jó. :-)
Ma dél körül másfél órára állt a rendszerem, mert a hálózati feszültség 253V fölé ment. Eon-t hívtam, akik azt mondták, hogy fáradjak be hozzájuk, kérjem meg őket, hogy hozzanak ki egy feszültségmérő berendezést, amivel egy héten át monitorozzák a feszültséget, s utána majd meglátjuk... Tudom, hogy közel vagyok a trafóhoz, de ez így akkor se ok. A legnaposabb órákban termeltem egy nagy nullát!
Van itt valaki, aki játszott már ilyen meccset a szolgáltatóval?
A ház paraméterei: 106 nm nettó, 25 fok télen. Radiátoros fűtés, kondenzációs turbó kazán. Ház A energia osztályú alacsony energia szintű. Építve: 2006 -ban. Gázzal az éves fűtési igény 60eFt körül van. Ha melegebbek a tél akkor alatta.
Van egy hőszivattyús klímám is Fujitsu ASYG 12 LTCA ha kevertem gázzal és klímával fűtők akkor az évi fűtés 45 eFt esett le. Azonban oct, novemberben, március, áprilisba használtam a klimát vagy néha melegebb napokon.
4,7kw napelem mező került telepítésre (várható éves termelés 5170 Kwh) és az éves villamos energia igényem a 3298 Kwh RHD vel. Ha az RHD-t levonom ebből és kivonom a várható termelésből akkor megkapom hogy marad 3470 Kwh áram fűtésre és klimatizálásra évente. Ami bőségesen elegendő a fűtés jelentős csökkentésére.
A stratégia, hogy a klíma nappal megy télen és éjszaka gáz megy. A klímával való fűtés 08.20 tól 16.20 megy télen (akkor süt a nap és melegebb van akkor). Utána csak gázzal. Oct, november, március, áprilisba meg csak klímás fűtés. Így a fűtésre használt gáz felhasználás meredeken csökkenhet.
Többször mértük, főleg az első időben, amikor elkezdtünk ezzel a kazánnal fűteni. Természetesen időjárás függő a dolog. Ebben az időben, ami most van 30-32 kg fa fogy el. Kétéves, száraz fa. Nedvességét holnap meg tudom mérni.
ha az inverterem mondjuk 1-2-n év múlva jótállási időn beül elromlik, akkor a magyar hivatalos forgalmazó kötelezhető-e arra, hogy olyanra cserélje, ami akkor az EON engedélyes listáján rajta van? Mert ha nem olyat ad akkor ugye nem üzemeltethetném ergo kár ér.
Mi a helyzet ha nem itthon a hanem mondjuk gy EU-s boltból veszi valaki? akkor a Magyar Fogyasztóvédelmi Hatóság se kerül a képbe csak az EU-s szabályozás nem?
Dehogy vagyok mérges.....pár éve még talán, de most már nem. Pont leszarom.
Segíteni szerettem volna, ennyi. Nem voltam félreérthető, konkrétan leírtam mit "mértem", azaz mik az én tapasztalataim.
Ezen lehet kételkedni, rácsodálkozni, vagy mit tudom én, de jönni azzal, hogy nem 10kWh óra az, hanem 9.45, meg mi ezt már évek óta tudjuk-mondjuk, meg kb. három egyforma nap, kondenzációs ami csak és kizárólag szarul működhet, st., stb., nos ez titeket minősít, nem engem.
Semmi valótlant nem írtam, semmiről sem állítottam hogy márpedig ez szentírás. Nekem ennyi jött ki, nálam így működik. Pont. És valóban senki de senki nem volt a többi basztatós kommentre kíváncsi.
"Na, íme egy sértődős és ideges hülye..." : nem sértődtem meg. nem vagyok ideges. hülyének sem tartom magam, bár ettől még minden lehet. visszatekintve az elmúlt 30 évemre, valamint visszaolvasva a te néhány érdekes és hasznos hozzászólásod (csak néhány hét távlatából), azt gondolom, nekem nincs mit szégyellnem. te meg ne törődj vele, akik ismernek már nyilván tudják mi a helyzet.
továbbá örülök, hogy nem vagy a szomszédom, mert jobb a békesség...
ugyanis ilyen kocsmai stílus után, amit itt néha előadsz már költöznél, azt garantálom. ha hiszed, ha nem.
a kondenzációs kazán hatásfoka 100% vagy picit a fölötti"
Nagyon átverősek a gyári adatok, kb mint az autóknál.
Ideális körülmények között, optimális teljesítményen mérik a gyártók a kazánokat.
A valós (szezonális hatásfok) jó ha van 80% egy kondenzációs kazánnál is.
Én évekig fával fűtöttem (több évig szárított, erdei m3-es cser tölgy), hőmennyiségmérővel mértem. A fa számolt fűtőértékét figyelembe véve 50-60%-os éves hatásfokot értem el, normális kazánnal, jó kéménnyel, pufferrel, padlófűtéssel. Többe került mint gázzal fűteni.
Most hőszivattyúval fűtök (jóval olcsóbban), ugyanúgy méregetek, és természetesen köszönőviszonyban sincs a havi hatásfok (leolvasztással, készenléti karterfűtéssel, stb együtt) a katalógus (pillanatnyi) csoda COP értékekkel.
Ki kell azt mérni hőmennyiségmérővel hogy most mennyi kWh megy be a házba, ahoz képest számolgatni.
Mondjuk fűtőszálas fűtésre biztos nem merném kiváltani, ha megszabályozzák a szaldót és 80Ft lesz egy kWh, nem igazán lesz elég a nyugdíj azzal fűteni...
Jajaj! Valamit nagyon melléírhattam! Nő vagyok! :D Szóval.....: 10 erdei köbméter fát szoktunk venni méteresben az erdészettől. (Nem veszünk fát "utcáról"!) Ennél hitelesebb helyet nem tudok. A párom szokta "kazánkészre" vágni. A felvágott fa berakva jól mérhető, a 10 erdei köbméterből kb. 20 sima 1x1x1-es van. (felvágva ugye több, több levegő van közte.) Faelgázosító kazánunk van, 1000 l-es puffertartállyal. Egy hőcserélő beiktatásával a használati meleg vizet is a kazán szolgáltatja. Így -szerintem- más értékek jönnek ki. Elnézést, ha slendrián voltam! Köszönöm a választ!
És köszönöm mókusfülecskének, diopidumnak, ganajtúró bogaracskának is!
Igen rossz hatásfokú a kazánod, dobd ki, A számításom szert a kiváltására /8000x4= 32 000kW lenne elegendő. Bizonyára fűtöd a levegőt is! Egy szakember könnyedén kiszámolja az energia szükségleted---de úgy gondolom ilyen szigeteléssel /megfelelő fűtési alkalmatossággal, pl infra fűtés/elég lenne 3..4000 kW. ....ami napelemre számolva 3,5 kWp.
Szögezzük le az elején: egy fórumtárs által felvetett kérdésre válaszoltam. Arra, amire azóta érdemben még senki.
Nem egy tudományos értekezésben, hanem egy fórumon. Ott, ahol mindenképpen megengedett az a 0.55kWh-os tévedés, amit ti a "hivatalos" adataitokkal, meg a szabvány Az elszámolás alapja a földgázszállító által a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal...." érveitekkel borzasztó szakérő módon alátámasztotok. Az "elfogadhatatlan" jelzőt irónia céljából használtam, csak hát érteni is kéne, nem csak olvasni. A kb. egyfoma napon..... nincs ezzel semmi gond, egyforma napok sem kellenek. 20 éve lakom ugyan abban a házban, had tudjam már, mikor mennyi energiára van szükségem fűteni, hűteni, világítani.
"sajnos a kondikazán szinte sehol nem helyesen üzemel, mert", mert jössz te, és majd megmondod a tutit, mi? Ugyan hagyjuk már. Teljesen új fűtésrendszer (tervezve b..meg, nem odahányva), csövek, padlófűtés, keringetők, és kazán, szerviz által beüzemelve. De nem jó, mert jön az ügyeletes troll, oszt' majd ő megmondja.
Szóval, ahelyett hogy a másikat basztatjátok folyamatosan, inkább a segítő szándék vezérelne benneteket. Mert annak, amit a ma reggeli hsz-m óta itt nyomtok, annak az ég világon semmi értelme nem volt eddig, csak lejáratjátok, komolytalanná teszitek magatokat.
Valamint nem utolsó sorban a kutya sem kérte a véleményeteket (tudom fórum, de annak is vannak íratlan szabályai), pláne ha az ilyen magasröptű.....
Én azt tudnám javasolni, hogy vegyél/bérelj egy használt hőmennyiségmérőt, amit tegyél be a fűtési rendszeredbe.
Ezzel megméred, hogy egy teljes kaloda fa mennyi energiát ad le kWh-ban (amennyi kg gyújtóst használsz, annyi kg fát vegyél ki a kalodából is). Ha ismered az egy kalodára jutó fa árát kiszállítva minden költséggel, akkor lesz egy Ft/kWh energia árad is.
Ezek adatok ismeretében érdemes tovább gondolkodni.
A kondis kazánoknak - mint az inverteres hőszivattyúknak is - részterhelésen nő a hatásfokuk, tekintettel arra, hogy a hőcserélőik mérete fix. Ez olyan, mintha negyed teljesítményhez képest 4x akkora lenne a mérete, mint padlógázon...
Én csak a saját példámból indulok ki, de mikor kimúlt a régi kazánunk, utánajártam és próbáltam a legoptimálisabb rendszert kialakítani az új kondis kazánhoz. Hozzáteszem, hogy nem vagyok szakember. Direkt az akkor kapható egyik legjobban lemoduláló kazánt választottam és hogy a kondenzáció érdekében minél alacsonyabb hőmérsékleten mehessen a rendszer, ahol kellett ott nagyobb radiátorra cseréltem. A melegvíz készítés miatt valóban "túlméretezett" a kazán, de ezt kompenzálja az 1:10-es moduláció.
Valóban használható lenne, de mivel saját maga elfogadhatatlannak tartja a következő hozzászólásában a 6%-nyi tévedést, akkor mit vár attól, ha a bemenő adatai kellően pontatlanok???
A rendelet szerint a gázt szállító cégnek 0,03% pontossággal kell gázkromatográffal mérni a földgáz fűtőértékét:
Az elszámolás alapja a földgázszállító által a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: MKEH) érvényes minősítésével rendelkező gázmérőn mért, naponkénti bontásban jegyzőkönyvben megadott, és ezen napi fűtőértékek alapján a szolgáltató által a mérési időszakra gázátadó állomásonként és településenként alkalmazott átlagos fűtőérték, amit kéttizedes pontosságú MJ/m3 értékre kell kerekíteni.
Amennyiben gond van nála a gázfogyasztással, akkor a hibát szerintem nem az elhasznált gáz fűtőértékében érdemes keresnie...
sajnos a kondikazán szinte sehol nem helyesen üzemel, mert
- régi rendszerhez illesztették, pontosabban éppenhogy nem illesztették, csak beszerelték
- kombi kazánt használnak, ezért 3-5x akkora teljesítményű a kazán, mint a fűtési igény, mert a gyors HMV készítéshez kell a nagy teljesítmény, így fűtéskor részterhelésen rosszabb hatásfokkal üzemel.
Értem..... Vagyis ha egy ház földgáz felhasználása pl. napi 10m3, akkor az villamos energiára vetítve 94.5 kWh.
Tehát a rendelkezésemre álló "adatok" alaján tévedtem napi 5 kWh-t, havi 170-et..... 2850kWh /hó mellett ez elfogadhatatlan .... Az esetleg előfordulhat, hogy a te hivatalos adatod sántít, mert mondjuk a gáz ami jön a csövön nem tudja, neki mennyi MJ-t kéne leadnia?
Nem értem.....bár lehet mert túl korán van. Mi hihetetlent írtam? Bosch 1 éves kond. kazánom van. Novemberben csináltam összehasonlítást 6 egymást követő kb. egyforma napon. 3 napig gázzal, 3 napig a fűtőszállal melegítve a vizet. Az előremenő minkét esetben egyforma. A villamos fogyasztást egy 3 fázisú, 400imp/kw tracon mérővel végzem, cj1w-cpu23 plc-vel számoltam (ez csinál mindent a fűtésvezérlésben). A három nap alatt elfogyasztott gáz m3-t összevetve a villamos fogyasztással adódott a 10-10.5 kWh / 1 m3 földgáz.
A gázfogyasztásból levontam a melegvízkészítést.
A gáz pontos fűtőértékét nem ismerem, de szerintem te se. Hol hibáztam?
Hát ez jó kérdés. Január közepén telefonon szóltak ugye, hogy elfogadták a hitelkérelmet. Azóta írásban is értesítettek, de valahogy a szerződésaláírásra még nem sikerült behívniuk az MFB pontba :-(
Kérdezni szeretném, hogy lehet átszámítani a fa fűtés energiafelhasználását villamos energia (napelem) felhasználásra.
Egy télen 15 m2 (sima 1x1) cser és tölgyfát tüzelünk el. A lakás 130 m2, 2,70 belmagassággal, 10 cm-es szigeteléssel, szigetelt ablakokkal, szigetelt födémmel, radiátoros fűtéssel. Ezt mennyi napelemmel lehetne kiváltani? Tudom számít, ki ennyire fázós, milyen a család. Mi nem fázós család vagyunk. :D 20-22 fok van a lakásban most is, éjjel nincs fűtés. Napközben most nem vagyunk itthon, a kazánba csak 13 óra körül gyújtunk be. Ez változni fog pár év múlva, amikor nyugdíjasok leszünk.
Egyelőre gondolkodunk, tervezgetünk, majd energetikussal is beszélünk (ha keresünk és találunk), de addig is érdekelne, ki mit gondol, tanácsol. Köszönöm!
Én épp telepítés előtt állok. A kivitelezőm forgalmaz SMA-t és Froniust is. Ők az SMA-t jobbnak tartják. Árban minimális a különbség. Az SMA-ból valószínűleg az újabb WIFI-s verziót érdemes választani, árban kb. ugyanaz, mint a régebbi.
Annyi változás történt az utóbbi kérdésem óta, hogy kaptam 1 ajánlatot. Az ajánlat 11db Sharp ND-RB275 napelemet valamint SMA SB 5000 TL-21 invertert tartalmaz.
Egy másik kivitelező a jövőhéten méri fel a munkát. Ő Canadian solar napelemmel és Fronius inverterrel foglalkozik.
Esetleg, ha valakinek van tapasztalata az említett termékekkek kapcsolatban, kérem ossza meg velem!
Ahol a jacuzzi elektronika alaplapját javították ott már javított napelemes invertert is a csávó többet is, csak rákérdeztem. Nekem nem gond, 12 év gari van amiből még 10 hátravan, ha annyit kibírt akkor simán lecserélem egy újra 1ezer eur-ért ha nem lehet pár tizesből megjavítani. Legtöbbször csak valami egyszerű alkatrész hibája miatt áll meg az inverter, kicserélik és megy tovább. Ezzel a kádpanellel szerencsém volt mert az ember már egy csomó ilyet javított, a márkaszervíznek is ő csinálja az összeset akik 130-at mondtak nekem a javításra, közben 25-ért megcsinálta a fickó. Típushiba mindegyiknek ez lesz a baja idővel 8-10 év után.
Szerintem az invertereknél is hasonló van vagy lesz, hogy elkezdik majd javítani ha érdemes, ráállnak páran és 20-40ezerből megint működik évekig.
Idén le fogom cserélni és akkor megint 12 év gari lesz az újra.
Még 44 panelt kell feltenni, ha a garázson lecserélem 300w-osra a 260-w paneleket.
Úgy lesz összesen 37,2kwp amivel talán már elég lesz az elektromos fűtésre is, majd kiderül.
Télnek már úgy kéne nekiindulni hogy be van üzemelve az új mező.
Bizony. 10 év múlva ha cserélni kellene, nem kapsz ennyiért másikat. És nagyon nagy csodák nem várhatók benne, hogy sokkal jobb lesz 10 év múlva, max pár % hatásfok még esetleg, bár ez is necces.
Mondjuk ha beszarik akkor meg is lehet javíttatni pár tizesből, talán 100ezer alatt érné meg tartaléknak venni egyet csak hogy ott álljon a polcon ki tudja meddig.
Faszekrényes mérőhelyem van, szó nélkül feltették az oda-vissza mérő órát. A 32 A bejövő nem kap + terhelést, inkább ellenkezőleg. Ezentúl sokkal kevesebb jönne be, mert a termelés egy részét házon belül elhasználod. Egy fázisra úgyse engednek olyan nagyot felrakni, amihez ne lenne elég a 32 A. 5 kW a felső határ, de ritkán fordult elő eddig, hogy engedték kihasználni. Legyen egy jó földelésed, az a legfontosabb!
Lényegesen drágább az sma, hasonló garancia, hatékonyság. Mindkét gyártó már bizonyított, vedd az olcsóbbat.....nekem Fronius Symo van, eddig gond nélkül. Hogy mi lesz velük 5-8-10 év múlva azt senki nem tudja előre.
Az ABB től is és még vagy 5 gyártótól is láttam mikroinvertert. Azt nem tudom hogy a szolgáltatók hogy állnak hozzá. Az Eon inverter felsorolásában van az engedélyezettek között két SMI mikroinverter .
mikroinverterrel kapcsolatban van valakinek tapasztalata ?
Számolgatok megtérülést ,de a hálózatfejlesztés, mérőhely upgrade vezetékcsere nekem nagyon megdrágitaná a napelemes rendszert. Ha ezeknek az árán csinálnék egy nem visszatermelő mikroinverteres rendszert kb 6-7 ezer forinttal tudnám csökkenteni a villanyszámlám.
Per pillanat gazfuteses a haz, eleg sok a gazszamla. (majd kiszamolom hogy mennyi esik pontosan egy honapra, de 70-90k kozott van telen)
GINOP-ba belefer a hoszivattyu is, arra gondoltam hogy hozzacsapnek egy jobb fajta daikin-t (~2M minusz a kiharcolhato kedvezmenyek), ugy meretezem hogy az atmeneti idoszakban pont jo legyen (mondjuk -5 fokig), egyebkent pedig a gazt hasznalom. Nyilvan melle a napelem, par ev alatt visszahozna a hoszipka arat, utana pedig besegitene a napelem megterulesbe. Beszeltem gepesszel, igazabol a hoszipkan kivul kell meg par meter cso a gepeszetbe, ra lehet kotni a meglevo rendszerre, tehat a jarulekos koltsegek minimalisak.
Egy ilyen konstrukciorol mi a velemenyetek ? 11kW-os hoszivattyuhoz mekkora plusz napelemmezot illik tervezni ?
Tök jó amit leírtál, de sok esetben ebbe a képletbe beleszól a hely kérdése is (tetőfelület, tájolás), mert bár lehet fajlagosan drágább lesz a napelem része egy újabb/jobb esetében, de pl fel tudsz tenni nx100W-tal többet ugyanarra a tetőre, és ezáltal nagyobb részt kiváltani a fogyasztásból.
Persze ennek csak akkor van jelentősége, ha a kisebb fajlagos teljesítményű napelemből nem tudsz annyit feltenni a tetőre, ami kiváltaná a fogyasztásodat. Ha a kisebb is kiváltja akkor valóban felesleges az újabb/jobb verziót választani.
Miután megtréfált a hó eleje, az elmúlt 5 év "legnaposabb" januárja lesz ez. Persze még így is csak 78 százalékánál járok a tervnek, de már így is több, mint 3 előző év termelése...
24db Canadian 260W-os termelt nálam tavaly 8225kW-ot. Hogy ebből valóban "hianyzik" vagy sem 2%, nem tudom, nekem így tökéletes....rosszabb soha ne legyen.
Ott van még a Qcells Qpeak G5 mono panel is ami szintén ilyen félcellás cucc, van 315w-os belőle jó áron, de 20%-al magasabb az ára mint a CS3K polynak, amiben az a nagy dolog hogy az első 300w-os normál méretű poly panel. 270w körüli poly-t már semmiképpen nem vennék főleg ha ilyen kis terület áll rendelkezésre.
Most mondanám az SE17K-t P600-akkal, és akkor mehet a másik tetőre is tetszőleges számú és típusú panel akár később is egy része, de látom valami hitel lesz ami gondolom kizárja a nagyobb invertert.
Azt, nem tudom, de ez egy új típus, némileg újabb technológia 120db félbevágott cellás(2x60db), jók az adatai és különösen az ára. A sima régi canadian is az egyik legolcsóbb kb 2%-al termel kevesebbet mint egy sharp robitnál megnézhető az se public oldalon. De ez a CS3K egy merőben új panel. Pár héten belül érkezik az első pár kamion, 300w-osból csak 3kamionnal rendeltek a többi 290w-os. Megpróbálok majd venni 2db-ot.
Szerintem máshol is lesz max 1 hónapon belül. Ár érték aránya nagyon jó.
Én megpróbálom mindenképp, és ha pozitívak lesznek a tapasztalataim akkor lehet lecserélem a garázson a 26sharpot ilyenre 1kwp-t nyerek, meg az új mező is ezzel lesz szerelve. El kell érnem a 35-37kwp-t hogy legyen elég panel az elektromos fűtéshez.
A délnyugati hosszú tető akár magában is megfelelne, de nem hozná a kiaknázható maximumot. Az L felső szakaszán a délkeleti hasonlóan, csak oda nem lehet annyit pakolni. A kettő együtt már bőven elég lesz. Annak viszont utána kell járni, hogy egy stringgel is elindul-e az inverter. Reggel még csak a délkeleti fekvésű termelne.
Valahogy így. Vannak övezetek, ahol jobb képet ad nagyítva. Így is sejteni lehet a dél-délnyugati irányba néző tetőn teljes szélességében végigfutó két sor napelemet.
Google térképen megkeresed a házad. Kinagyítod a legnagyobb, még éles képre és készítesz egy képernyőkivágást. Rajta lesz a pontos tájolás, esetleges árnyékoló tereptárgyak, ...
Felteszel pontosan ugyanannyit a déli és a nyugati tetőre. Nem együtt fognak dolgozni. Lesz kis átfedés, amikor az inverter félreszabályoz, de sokkal hosszabb lesz a hasznos termelési időszakod, mint itt legtöbbünknek. 7 kW-os inverterrel elérheted a 10 kW-os termelését.
> Ha ebből kapnál, az igen. De ezt nem kapod meg annyiért, amennyiért kiajánlották a rendszeredet. :-(
Ezt az LG Neon-ra irtad ? Igazad van, utananeztem az araknak, valoszinuleg a sima 300-as neon-t mondta a srac nem a neon R-t :) Az sajna 130-140k korul van panelenkent, annyibol ketto mezeit vesz az ember (legalabb)
Kepem sajna nincs a tetorol, L-alaku epulet, 120 fokban torve, 30 fokos sima cserep teto. Nagyjabol 210nm a fodem, 6m szelessegben. Az "L" rovidebb szaran (ez durvan 10-11m hosszu) van a del-delkeleti fekves, erre ferne el 1,7x1m-es napelembol 18db. A nyugati oldal ennek a tobbszorose, oda sok panel ferne. Erdemes lenne inkabb 275-os panelbol tobbet feltenni a nyugati oldalra ?
"AVENTIA is the new strong player in the global solar energy market," ...új játékos...
Nagyon keveset lehet megtudni a napelemeikről, árat sehol. Rá lehetne kérdezni. Ez általában azt szokta jelenteni, "-Nagyon drágák vagyunk, de ha komoly támogatásod van, válassz minket!"
Canadian Solar CS3K 300w gen4 poly perc panel és olcsó is meg 300w is. 120db félbevágott cellás panel, két részre osztott mint a REC TP2, pont ugyan úgy néz ki.
Nem értem mi a baj vele. 0.4eur/wp az ára nettó kint ez itthon is meg kell jelenjen jó áron.
120EUR + 15% haszon= 138eur + itthoni áfa 175EUR 54e ft. 55ezer ft körüli áron kell itthon is lennie ha majd megjön az első szállítmány, de max 60ezer.
Próbálok majd venni két darabot ha tudok tesztelni, mert ilyennel akarom bővíteni az új mezőt.
Sziasztok, tud valaki valami kedvező árú 3kwp-s rendszerről ajánlatot? Mely cégeket érdemes megkeresni? Magyarán hol a leg olcsóbb, ha van olyan? Bár gondolom eléggé összehangoltak az árak.
Az ajanlatban elvileg mono 300W-as panelek vannak, de az aventia gyart tobbfelet is. Az ajanlat nem reszletezi a pontos tipust, de rakerdezek. Ezek szerint sok tapasztalat nincs ezzel a gyartoval ?
A del-keleti tetom limitalt, oda nagyjabol 18 panel fer fel (ezzel szamoltak), nyugatibol van joval nagyobb felulet. A srac szerint az sem lenne gond ha oda raknam, 5-10% a hozamban a kulonbseg (ez igaz lehet ?)
Arra gondoltam hogy ha egy mod van ra akkor inkabb 300-as paneleket rakatnek fel, a 270-es elegge az eletciklusa vegen van (ami miatt ugye olcso). LG Neon szimpatikus lenne, de az eleg dragacska meg (80+Fa koruli arat mondtak ra)
A fellelhető képek alapján amorf napelemről van szó, aminek az az előnye, hogy azonos teljesítménynél jóval nagyobb helyet foglal. :-( A 300 W-os ~2 m hosszú, a poli 270 W-os 1,6 m.
A gyártó (?) oldalán polikristályosnak írják, de egy környékbeli cég rak fel ilyeneket is, és az amorf.
Ha valamilyen polikristályosat választanál ~270 W-osat, amit 50-55e.- áron megkapsz, elférne a tetődön és még olcsóbb is lenne.
Most itt, nagy nyilvanossag elott szeretnek elnezest kerni hogy nem erek fel a te szintedre. Hidd el probaltam, de sajnos nem engedelyeznek hibrid invertert, pedig rendkivul boldog lennek... Sajnos sok az ilyen begyoposodott arc a szakmaban mint te. (Halkan hozzateszem hogy nem az elmu szamla a legnagyobb szalka a szememben, sokkal inkabb zold es fenntarthatosagi okok vezetnek, mint az a par ezer forint)
Ebben tokeletesen igazad van, csak ugye akkor legyen arányos. Az hogy egy evig adnak nekem egy szinusz jelet (terheles nelkul) amihez az inverterem szinkronizalni tud annak az erteke legyen mondjuk 0,1Ft/ev _fix_ koltseg, nem pedig minden megtermelt kW utan 16Ft.
Sokkal vitathatobb kerdes a megtermelt / szaldosan visszavett aram, uzleti szempontbol van igazsag abban amit mondasz (de nem olyan sotet a kep mint allitod), ellenben globalisan nezve talan neked sem mindegy hogy az unokaid / dedunokaid kapnak-e meg vajon levegot ezen a bolygon vagy nem...
egyebkent csak azt nem ertem hogy miert nem az "ELMU rulez" topicban vagy aktiv a napenergia helyett... :)
de ezert az ELMU teljesen jogosan szamlazna ki nekem mondjuk 1000*16Ft-ot, mert az inverterembol kisporoltak egy kristalyt meg kb 3$ erteku elektronikat.
Ha ezen a szinten közelíted meg a dolgot, akkor vegyél magadnak olyan invertert, amiiben ezek benne vannak. Aztán kihúzod az ELMÜ számlából ezt a tételt.
Tehat - ha jol ertelek - megtermelek mondjuk 1000kW-ot, amit rogton el is fogyasztok otthon, ki nem lep a halozatba, de ezert az ELMU teljesen jogosan szamlazna ki nekem mondjuk 1000*16Ft-ot, mert az inverterembol kisporoltak egy kristalyt meg kb 3$ erteku elektronikat. (jo, legyen 100$ erteku elektronika, hogy megnyugodjanak a kedelyek)
18db Aventia panel (pontos tipust majd megkerdezem), 5,40kWp (ezt elcsesztek, 7kWp lesz a rendszer, de a deli tetosikra ennyi fer ki, nyugati lesz a maradek)
Fronius Symo 15 inverter - a kesobbi bovithetoseg miatt ekkora az ajanlatban, de a GINOP miatt valoszinuleg 7-es lesz csak :(
Schletter tartoszerkezet ("allitva", barmit is jelentsen ez, ha valaki tudja es elmondana azt megkoszonnem)
Schneider AC/DC tulfesz vedelem
Santon DC tuzvedelmi kapcsolo
2,4 netto, 3,1M brutto
Nyilvan az ar csak tajekoztato, mert az inverter olcsobb lesz (~ -150-200k), a panelek pedig dragabbak (+440), de talan alap osszehasonlitasnak megteszi ez az ar is.
Forgalmaznak meg mas paneleket is, germanpv, solvis, kiotosolar, lg -> ezekre tudom cserelni a paneleket ha kell. Ha esetleg valamelyik jobb mint az ajanlott akkor ne tartsatok vissza az infot :) A mar emlegetett LG Neon legkiralyabb panelre ha jol emlekszem 83k+FA arat mondtak darabonkent (horror, rablas, tudom)
A szolgáltató nem tud számlázni az általad megtermelt energia után RHD-t, mert azt az általa neked szolgáltatott energia egységére vetítve számlázza ki.
Amit te termelsz, azt te termelted, neki nincsen vetítési alapja.
(Ez az alapvesztesége, mert a hálózatot használod akkor is, amikor magad közvetlenül felhasználod a termelésedet.)
A szaldós elszámolás esetén pedig a szolgáltató kétszer szállítja, de csak egyszer számlázhat az után az energia után, amit tőled átvett és azt később neked visszaadja.
(Ez a szaldós RHD, amit te kapsz meg a szolgáltatótól, és ez rárakódik az alapveszteségére)
A támogatás lényege pedig az, hogy téged, nem termelőként kezel, hanem fogyasztóként az általad termelt energia tekintetében is.
A kettő közötti különbség a kapott támogatás, ami a termelői és a fogyasztói ár közötti különbséggel egyenlő.
Azt kapod meg a fent kettébontott támogatási formában.
Ha nem világos még mindig, akkor feltehetően rosszul fogalmaztam.
Ok, de csak egy utolsót, mert a másik témában is felmerült ez a kérdés, és csak copyzni kell. Ez a téma mindig előjön párhetente, mert a logika nem sok ember erőssége, pedig csak végig kell gondolni, mi történik azzal a fránya árammal, amit megtermeltem, de nem fogyasztottam el helyben, ugye ezt szaldózzuk oda-vissza.
Az RHD-t minden tőlem kilépő, máshoz belépő kWh-ra kifizeti valaki. Minden kWh-ra. Amit én termeltem, arra az fizeti ki, aki az általam termelt energiát elfogyasztja mellettem, és szépen megméri az Ő órája, anélkül, hogy azt az áramot a szolgáltató bárhova szállította volna, ilyen költsége ugye nem jelentkezett. Áramot sem kellett vennie, kapta ingyen, tőlem. Amikor "visszakérem" a szaldó által, akkor ebből a munka nélkül szomszédtól bezsebelt RHD-ből szépen kiszállítja a szolgáltató számomra az általa megvásárolt áramot. Amit a szomszéd ugye lehet hónapokkal korábban már kifizetett. Az RHD egyenleg nulla, a kWh/Ft is nulla. Az energiát meg a napelemecském általában pont akkor állítja elő, amikor azt drágán tudná venni a szolgáltató (nappal, csúcsban), majd amikor jellemzően a lakosság visszakéri (este), akkor meg a szolgáltató olcsóbban veszi meg, mint amennyiért a szomszéd cégnek vette volna, és kiszámlázta. Ha cég, akkor meg ugye az nem is 37,7 Ft/kWh. Ergó itt a szolgáltató bizony nullában van, de inkább pluszban.
Tudom, nehéz, felfogni egyeseknek, de hát ez van. Az a fránya szaldó. A házon belül elfogyasztott áramra remélem senki sem akar RHD-t számolni...
Nem. Egy éve 2150 kWh fogyott idáig (2016.10.01-2017.01.24 között) , most csak 1468 kWh (2017.10.01-2018.01.24 között), ennyivel enyhébb eddig ez a tél. Ez csak a hőszivattyú fogyasztása.
2016 október 1. - 2017 január 24. között 2150 kWh fogyott nálunk fűtés + HMV-re, ebben a szezonban ugyanerre az időintervallumra 1468 kWh fogyasztás jutott eddig, hőszivattyúval.
Mondjuk napelemes szempontból a január eddig eléggé gatya, nagyjából a mai az első felhőmentes, zavartalan nap. De így is csak a havi JRC becslés 60%-nál járok csak.
Biztos, meg a hideg tél is. A legnagyobb fogyasztású napi rekord is most dőlt meg télen januárban. Kíváncsi lennék pl egy mostani "tél" összehasonlítva a tavalyival fogyasztásban. Most még mínusz is alig volt szinte.
A pénznek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy ha egy ügylet egyik szereplője nyer, akkor a másik veszít. Mivel a szaldó a felhasználóknak jó, valakinek nem. (szolgáltató vagy erőmű)
Ha arra gondolsz, hogy nyomott áron veszik meg a felesleget, akkor igazad van, de szvsz mindenki azon ügyeskedik, hogy inkább ráfizessen valamennyit, mint hogy túltermelése legyen, azaz sok ilyen olcsó beszerzésük nem lehet.
Legalábbis én nem olvastam mo-i nagy energia tárolásról, ami a cikk lényege.
Azt írta déli tájolás, 25fokos tető, meg lehet akár 9,5kwp mezővel a szükséges 12e kwh.
Nekem is a 10,5fokos tetőn pár panel árnyékban reggelente, mégis 1220kwh-t termelt egy év alatt, úgy hogy télen itt harmadával kevesebbet termel mint a 25fokos tetőn.
Ha még se jön össze annyi, akkor sincs baj mert éves 10-20e ft fizetnivaló se nagy gond.
Egy szó mint száz, a 7 kW-os inverter csúcsra húzva sem fogja megtermelni a szükséges energiamennyiséget, egy picit el fog maradni ettől. A különbség kb. 600 kWh, azt kell megnézni, hogy pl. lámpatestek cseréjével ledre, okosabb vezérléssel, esetleg valami nagyot fogyasztó háztartási gép cseréjével (hűtő, fagyasztó, stb.) ezt meg tudod-e spórolni, mert ha igen, nem feltétlenül éri meg a nagyobb konfigra (17 kW-os inverter) a plusz ráfizetés. Szerintem tuti találnál olyan pontokat a házban, ahol meg tudsz takarítani 600 kWh-t, az a fogyasztásod csupán 5 százaléka.
Mennyi panelt szabad rákötni vagy mikor éri el a 7kw AC termelést.
135% ennyi van a leírásban, ennyivel lehet túlnapelemezni ami 9,45kwp-t jelent.
Az AC termelés nagyon függ a napsütés erejétől és a hőmérséklettől.
Amikor eléri a 7kw-ot akkor ott megáll és nem megy feljebb az AC kimenő teljesítmény.
Nyáron melegben még a 135%-al is éppen eléri a 7kw-ot, vagy alig vágja le a többletet.
Tavasszal amikor viszonylag hideg van de nagyon erős a napsütés akkor lesz olyan hogy fél 11-től fél 3-ig levág valamennyit. De az esetek nagy részében ez nem jelentős és több a haszna a nagyobb mezőnek.
Mindkét esetben újra kell engedélyeztetned a szolgáltatóval a rendszert!
Viszont nagyon ne akarj növelni, mert csak a nappalit tudod kiváltani napelemmel. Ha a többit is ki akarod, akkor át kell kötni őket, ha lehetséges egyáltalán.
Tessék itt van SE17K inverter Mo-i bruttó áfás áron 525ezer, csak hogy ne lehessen belekötni hogy külföldit ajánlok. P600 Optimizer is van 20e ft/db az oldalon.
Ha már megvan a 7kw inverter akkor nem érdemes variálni vele, de jobb lett volna eleve 17kw venni, mert jobban bővíthető és a dupla optimizerek miatt fajlagosan olcsóbb a rendszer, ráadásul már 13 optimizerrel is megy tehát 26panellel már kényelmesen megy, de akár 24-el is meg lehet oldani. Viszont ilyen éves fogyasztáshoz nem 6,36kwp-t telepítettem volna hanem 10kwp-t egyből.
Én egyből 17kw inverterrel kezdtem, de csak 12kwp mezővel, ami 1 évvel később lett bővítve 23kwp-ra. De most is szeretnék bővíteni, viszont az inverter már így is maxon megy.
Csere lesz 27,6kw-s inverterre, a mező meg 3 sztringen 37,5kwp-ig bővítem, annyit tud kb a nagyobb inverter. A házat szeretném villanykazánnal fűteni, ahhoz meg kelleni fog a + mező.
1. Veszek még kb. 3 kwp napelemet (mondjuk 11 db 270-est, kb. br. 50e/db),+ 11 db. optimalizálót (kb. br. 20e/db)és marad az inverter. Ekkor az ELMŰ-vel semmi dolgom. Fizetek kb. 800e Ft-ot és termelek +2.200 kWh-t évente.
2. Inverter csere SE17k-ra (kb. 750e), 24 db 270-es panel vétel(kb. 1.2 M), az optimalizálókat felhasználom (1 db/2 panel) és a vadiúj SE 7K-t megpróbálom eladni, (kb. br. 550e). Az ELMŰ-vel módosíttatnom kell a beadott anyagot, fizetek kb. 1.4 M Ft-ot és termelek +6.500 kWh-t évente.
Froniusnál, pl egy 5kW-os teljesítményű inverternél már az első MPPre felfűzhető a 100%-nyi napelem , mert a névleges maximált fesz ( -15 fokon is !) belefér az üzemi tartományba. A másodikra ugyanígy feltehető még 100%-nyi tábla.
Ha pedig a 2 string más-más irányba néz , akkor pláne öröm , boldogság :-)
Én a helyedben SE17k 17kw-os invertert vettem volna mert van 3x25A-ed, és az tud kezelni dupla optmizert amivel közel felébe kerülnek az optimizerek, mert alig drágább de két panelt tud kezelni.
Az inverter meg nagyságrendileg annyiba kerül mint az SE7k. Kezdésnek kevés panellel is tud működni 24-26db-al már mindenkppen. Meg kb korlátlanul bővíthető 23kwp-ig ha szükséges.
Ha a teljes fogyasztásodat ki akarod váltani akkor mindenképpen.
Kb 12ezer kwh a fogyasztás, erre 10kwp körüli mező kellett volna és nem 6,36kwp.
Jó hír hogy ha van hely a tetőn akkor veszel még pár panelt, hivatalosan 135%-al lehet túlnapelemezni az SE 3f invertert, tehát kb 9,5kwp mehet rá nyugodtan.
"A megengedett maximum DC bemeneti feszültséget nem lépheted túl, és ne a szabvány adattal számolj (mert hidegben erős napsütésben többet is leadnak, akár 40V-ot is!"
Ehhez képest - talán payagyerek? - 40-60 százalékos túlnapelemezést is emlegetett, az biztosan meghaladta a névleges DC feszt. Azt akkor hogy csinálta?
"és sokkal többet is rá lehet akasztani a névleges DC feszültségnél"
pontosítsunk:
A megengedett maximum DC bemeneti feszültséget nem lépheted túl, és ne a szabvány adattal számolj (mert hidegben erős napsütésben többet is leadnak, akár 40V-ot is!
A másik amire figyelni kell hogy az inverter maximális áramát ne lépje túl a panelek maximális árama.
A többit már megoldja az inverter, nem tud tönkremenni, hiszen:
- ha "elengedi" a mezőt nem megy fel károsan a bemenő DC feszültsége
- ha leterheli a mezőt nem lépi túl a maximális áramát
Válaszod indokold is, mert így csak sértegetés. Te is nagyon jól tudod, hogy egy napelemtáblából kivehető teljesítmény függ a terhelő áramtól. Ezért találták ki az MPPT-t.
Szerintem szedesd ki, mert a szakmai balfaszság olyan szintjén mozog a postod, amit minden iskolában elrettentő példaként tudnak mutogatni, ha itt marad!
Ha nem a munkapontján dolgozatod a napelemet, csökken a teljesítménye. Még a villanybojlernél is kitárgyaltuk, hogy 8 tábla 250W-os panel is csak 1000W-ot ad le, ha kevesebb árammal terheled.
Adatlapja válogatja. :) Gondolom általában az összesent szokták megadni.
Egészen biztos vagy abban hogy tudod, mit beszélsz?
De ez sem igazán mérvadó, mert mint a gyakorlati tapasztalat mutatja egyes Froniusok (vagy az összes?) munkaponteltolással védekezik, és sokkal többet is rá lehet akasztani a névleges DC feszültségnél.
Bakker, ilyen ostoba zagyvasággal ne etesd már a jóindulatú érdeklődőt!
A munkapont eltolásnak semmi köze az üzemi feszültségtartományhoz.
Adatlapja válogatja. :) Gondolom általában az összesent szokták megadni. De ez sem igazán mérvadó, mert mint a gyakorlati tapasztalat mutatja egyes Froniusok (vagy az összes?) munkaponteltolással védekezik, és sokkal többet is rá lehet akasztani a névleges DC feszültségnél. Ha jól csal az emlékezetem, a hozzáértőbbek majd kijavítanak...
Minden inverter le van szabályozva AC oldalon a névleges teljesítményére általában, tehát nem tud többet. Pl az én 17kw-os inverterem is max 23kwp(ez ugye csak elméleti STC érték) dc-t tud fogadni de 17000w fölött sosem termel AC-t. Viszont a 15kw-os verzió ami szerintem pontosan ugyan ez hardveresen mint az enyém, az 15750w-ot is le tud adni AC irányban.
Szóval az a lényeg, hogy te arra kötsz szerződést a szolgáltatóval, hogy maximum adott teljesítménnyel táplálsz ki a hálózatára. Ez az inverter csúcsteljesítménye. Hogy ezt milyen mennyiségű panellel termeled meg, hogy kihasználod-e a rendelkezésedre álló teljesítményt 100 százalékosan, az őt nem érdeli. Ha túlnapelemezel, a napi görbéd elérheti, illetve hosszabb ideig lesz az inverter csúcsának közelében, de mivel nem léped át a szerződésben rögzített maximumot, ez mindegy is neki. 15-20 százaléknyi napelemezést szinte minden inverter elbír, ennél többet viszont csak bizonyos inverterek, pl. Fronius, SolarEdge, utóbbi a működési elvéből fakadóan, előbbi meg mert okosan megoldja. :) Growattot ne próbálj meg túlnapelemezni, csak rosszabbul járhatsz, ahogy a tapasztalat mutatja.
Nem az invertert bővíted, hanem több napelemet teszel fel. Mint a8lang írta, utóbbi mennyisége nem érdekli a szolgáltatót. Az inverter viszont az kell maradjon, amit engedélyeztek.
Bár az 5 kW-os inverter általában 10-15% pluszt tud, de nem ez a lényeg. A túlnapelemezéssel a szinuszhullámhoz hasonló napi termelésed ellapul és több időt dolgozik az inverter a maximális szinten. Reggel is korábban kezd termelni, este később áll le. Az össztermelés több lesz, még ha a csúcsokat nem is tudod kihasználni.
Csak előtte döntsd el hogy milyen invertert szeretnél, ki kell választani az engedélyezett listából.
Egyetlen lapot kell kitölteni, azt elküldeni nekik elektronikusan és jó esetben 1-2 héten belül jön a válasz. 5kw inverterrre kezdésnek rákötsz 5,5kwp-t(a szolgáltatót nem érdeklik a napelemek csak az inverter). Aztán később bővíted pár táblával(akár 6,5-7kwp-ig) ha szükséges. Úgy érdemes megcsinálni hogy pont annyit termelj mint amennyit elfogyaszt a házad, nincs érteleme eladni nekik bagóért a felesleget.
Én azt csinálnám, hogy beadnék egy igénybejelentést 5kw inverterre, így max pár héten belül kiderül hogy engedik e az 5kw-ot egy fázison vagy nem. Ha nem akkor még mindig ráérsz kitalálni hogy mi legyen. De ha igen akkor a jelenlegi egy fázison is ki tudod váltani az egész fogyasztásodat ha akarod. 5kw inverter 20-30%-al könnyedén túl lehet napelemezni és már meg is van bőven az éves termelés.
Elvileg 5-ig is kiadhatják, de van ahol nem adnak annyit. Ezt tudd meg a szolgáltatótól, de ezt írásban kellene megtenni, az meg lassú.
Ha kiderülnek az ottani ktg-ek, akkor még hozzáveszed amit én írtam és számolsz. Olcsó áramot (b) úgy kiváltani, hogy még hálózat-fejlesztést is fizetni kell, szerintem nem éri meg.
Úgyhogy tényleg kezdj az 1-3 fázisnak utána járni.
Információkat gyűjtök, hogy éri meg jobban, ha csináltatok egy 3-3,5kwh rendszert, és kiváltom a nappalit, vagy veszek egy nagyobbat, és az egészet kiváltom.
Nem szeretnék olyan hibába esni, hogy kiderül, hogy hozzám az nem köthető be, vagy csak jelentős többlet költséggel.
Ha úgy, hogy oda-vissza érvényes, hogy Te is kiszámlázhatod a rendszerhasználati díjat, akkor nem. Te nyilván nem számlázhatod ki, mert a rendszert még mindig ők tartják karban, adott esetben fejlesztik. (Mondjuk itt vannak erős kétségeim, mennyire jó az államosítás.)
2500 kWh b-t írtál évente és 11 ft-ot, én ennyivel tudtam számolni. Lehetnek más tételek, ezért is írtam, Te számolj. Mindenesrtre ha mondjuk 300 e a felár, 5000 a havi megtakarítás, azaz 60 hó a megtérülés, az jónak tűnik. Fél milla, 100 honap azért már éppen határeset közeli nálam.
Azzal ne foglalkozz, hogy hogy esik. Csak a számok. Ha az jön ki, hogy túl hosszú a megtérülés, el kell engedni a történetet.
Erre elvileg külön tétel lenne a számlán, de valami ~150 ft/hó rémlik, az tuti nem elég, hiába fizeti mindenki. Őszintén szólva a szaldós rendszer nem igazságos, de hát az az elterjedést szolgálja. Vagy ki kell vezetni előbb-utóbb, vagy olyan alapdíjat kitalálni, ami fedezi a rendszer fenntartásának a díját.
Nagyjából ez a lényeg.
A megoldás is nyilván több összetevőből állhat, de az biztos, hogy a napelemek üzemeltetői fokozatosan, de a piaci termelői szituációba kell, hogy kerüljenek.
"A kérdésedre térve, ha jól számoltam, a b tarifára fizetsz havi bő 2 e ft-ot. (Ha nettót írtál, akkor legyen szűk 3 e.) Innentől neked kell eldönteni, hogy ha a nagyobb rendszer felára mondjuk 300 e ft, akkor megéri-e neked előre kifizetni 150 vagy 100 hónap számláját. Ahogy neked kell számolni, mert én csak elnagyoltan számoltam, a felár meg ex-has."
Ha jól számolom valahol 5e Ft körül van, igazából valóban nem nagy összeg.
Csak az a fránya "csináltam is meg nem is" érzés.
A kiváltásnál itt már nem három fázisra van szükség, mivel túl nagy a fogyasztás?
Kicsit bezavart, hogy a számlán külön hozza az áram, és a egyéb díjakat.
Előírja neki a törvény, azért.
Tehát ha jól értelek, akkor az áramszolgáltató nem kb:15ft/kw áron veszi át tőlem az áramot, és fizetem a rendszerhasználat díjat, hanem az oda-vissza érvényes.
Nem igazán érthető a kérdésed.
Az RHD a fogyasztó forgalomra vetített díj, ami igen sok összetevőből áll.
Ha valakinek nem számláz az energia után, mert szaldóban elszámolja, attól nem tud RHD-t kérni külön.
Az éves szaldó kívüli energia mennyiség esetén pedig az általad termelt energia termelői árát fizeti ki neked.
Ebben értelemszerűen nem lehet RHD, hiszen az nem a termelőt, hanem a fogyasztót terheli.
A szaldón belül egyszerre vagy termelő és fogyasztó is, ami teljesen összezavarja a tisztánlátást is.
A szaldón belül tőled, mint termelőtől fogyasztói áron veszi át a villanyodat, majd amikor neked azt visszaadja, akkor még neked fizet RHD-t.
Ezt kellene tisztán látni, ami nem könnyű első nekifutásra.
Kicsit bezavart, hogy a számlán külön hozza az áram, és a egyéb díjakat.
Tehát ha jól értelek, akkor az áramszolgáltató nem kb:15ft/kw áron veszi át tőlem az áramot, és fizetem a rendszerhasználat díjat, hanem az oda-vissza érvényes.
Ha megveszed az 1 kg kenyeret, akkor kifizeted az 1 kg kenyérre eső lisztet, vizet, élesztőt, szállítást, hasznot, bolt hasznát.
Ha a szolgáltatótól megveszed az áramot (konkrétan az áramot), akkor még nem fizettél azért, hogy fenntartsák az infrastruktúrát. Hogy sarkítsak, ha egy 5 e fős falu minden haza áttér a napelemre, akkor nem lehet azt mondani, hogy innentől nem fizetünk a szolgáltatónak, mert nem fogyasztunk. Valamiből fenn kell tartani a hálózatot, javítani az elromlott cumót, fizetni a melósokat.
Erre elvileg külön tétel lenne a számlán, de valami ~150 ft/hó rémlik, az tuti nem elég, hiába fizeti mindenki. Őszintén szólva a szaldós rendszer nem igazságos, de hát az az elterjedést szolgálja. Vagy ki kell vezetni előbb-utóbb, vagy olyan alapdíjat kitalálni, ami fedezi a rendszer fenntartásának a díját.
A kérdésedre térve, ha jól számoltam, a b tarifára fizetsz havi bő 2 e ft-ot. (Ha nettót írtál, akkor legyen szűk 3 e.) Innentől neked kell eldönteni, hogy ha a nagyobb rendszer felára mondjuk 300 e ft, akkor megéri-e neked előre kifizetni 150 vagy 100 hónap számláját. Ahogy neked kell számolni, mert én csak elnagyoltan számoltam, a felár meg ex-has.
Szerinte Te engem félreértesz, nem az a gondom, hogy fizetnem kell, hanem, hogy nem tudom mennyit és miért, mert nem tudom mennyi 1kw áram.
Ebben semmiféle félreértés nem lehet:
A másik kérdésem, hogy a "sallang sarcot" pl átviteli díj, elosztó forgalmi díj......stb, ezeket remélem a továbbiakban nem kell fizetni, mert ezek miatt fizetek 97e Ft-ot.
Minden kWh villamos energia fogyasztói árában pontosan benne van a rendszer használatának díja is.
Ott a számlán is feltüntetve, de mégsem tudod, hogy mennyit és miért fizetsz.
Aki felsorolja még azt is, amit nem akar kifizetni az energiadíjon felül, az pontosan tudja, hogy az energiaegységre vetített díjról van szó.
Persze, amikor több kettőnél, akkor már nem is érdekli.
Csak ez a 15Ft/kw zavar, ami valójában inkább 34ft/kw.
Mi zavar benne?
Leegyszerűsítve: a 15 Ft az energiadíj, a többi meg az RHD.
Az utóbbi tartalmazza a villanyoszlop árát és a titkárnő fizetését is.
Megint nem értek veled egyet, engem mint fogyasztót nem érdekel, hogy miből épül fel a díj. Tankoltam ma, nincs olyan költség sehol, hogy SHOP világítási díj, pedig fel voltak kapcsolva a lámpák, és olyan sincs rajta, hogy tartálykocsi használati díj, mert szerintem nem locsolótömlőn jött a nafta.
Tudom, hogy ez mind benne van, de engem csak az érdekel, hogy 1liter ára mennyi, mint ahogy az sem, érdekel, hogy vödörben hozzák hozzám az áramot, vagy wifin küldik.
1kwh ennyi, és ne írja oda, hogy 15Ft/kw, ha egyszer nem annyi.
Nincsen ebben semmilyen rosszindulat, amikor valaki sarcnak titulálja a közműhálózat használatáért kiszámlázott díjat, és olyan céllal akar beruházni, hogy ezt a továbbiakban ne kelljen kifizetnie, az megérdemli, hogy ebben jól pofára essen!
Tudod ezzel kicsit vitatkoznék veled, mert ha 1kw áramot elfogyasztok, annak természetesen az ellenértékét kifizetem, mert én használtam el, de elosztó hálózati díjnak, mennyi a havi díja?
Talán meg kellene nézned a villanyszámládat!
Abban pontosan közlik veled, hogy hogyan épül fel a fizetni valód!
Ha kérsz egy kenyeret, megmondják mennyi, ha kétszer annyit veszel, kétszer annyit fizetsz, egyszerű matematika.
Nincs benne gimikopás, és téli szélvédő folyadék ár.
De, benne van.
Csak éppen nem közli veled, ám a szolgáltatót a törvény kötelezi erre.
Pontosan azért, hogy tisztában legyél azzal, hogy miből tevődik össze annak a bizonyos energiának ára és ne ess abba a tévedésbe, hogy a villany csak úgy odamegy a konnektorba.
A jelenlegi elszámolás szerint a magad által megtermelt villamos energia után nem fogsz RHD-t (rendszerhasználati díjat) fizetni.
A hálózatot, a rendszert azonban használod akkor is, ha az energia egy részét magad állítod elő, szintén a szolgáltató segítségével.
A DÉMÁSZ tulajdonosváltása óta eltelt időszakban a társaság jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordított pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében, így összességében 11 milliárd forintos fejlesztés végrehajtását kezdte meg.
A DÉMÁSZ az ország dél-keleti részén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, illetve Pest megye déli részében mintegy 775 ezer fogyasztót lát el villamos energiával, országosan pedig 300 helyszínen, a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójával, a FŐGÁZ-zal közös kirendeltségen fogadja az ügyfeleket.
A DÉMÁSZ elosztó társasága a dél-magyarországi régió 4 megyéjében üzemeltet 32.200 km hosszú villamos hálózatot. A társaság különös figyelmet fordít az elosztási területén található nagyvárosok fejlődésére és biztonságára is, ezért például Kecskeméten, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szegeden a gazdasági fellendülést segítő hálózatbővítések mellett jelentős közvilágítás fejlesztésre és bővítésre is sor kerül az elkövetkezendő években.
Az egyre csökkenő RHD-tömeg egyre növekvő pénzügyi igényt nem fog fenntartható módon kielégíteni.
A napelemek üzemeltetői igen rövid időn beül fel fogják venni a termelői pozíciót.
"Nem sallang sarcot fizetsz most sem, hanem a kapott szolgáltatás ellenértékét."
Tudod ezzel kicsit vitatkoznék veled, mert ha 1kw áramot elfogyasztok, annak természetesen az ellenértékét kifizetem, mert én használtam el, de elosztó hálózati díjnak, mennyi a havi díja?
Te sem úgy veszed a kenyeret, hogy a villamos áram díj+gázolaj+liszt+....stb.
Ha kérsz egy kenyeret, megmondják mennyi, ha kétszer annyit veszel, kétszer annyit fizetsz, egyszerű matematika.
Nincs benne gimikopás, és téli szélvédő folyadék ár.
Nem lesz 97ezer. Nekem tavaly 8225kW termelésből 35kW visszatáplált maradt a rendszerben leolvasáskor, és erre küldtek éves költségként egy 1300 forint körüli csekket, valamint felhívták a figyelmem, hogy ha akarom, a bennt maradt 35kW-ot 18Ft/kW áron kiszámlázhatom feléjük.....
Tehát ha fedezi a fogyasztásod amit termel a rendszered, nincs költséged (max.1-2 ezer/év).
A másik kérdésem, hogy a "sallang sarcot" pl átviteli díj, elosztó forgalmi díj......stb, ezeket remélem a továbbiakban nem kell fizetni, mert ezek miatt fizetek 97e Ft-ot.
Ha ebben reménykedsz, remélem, jól pofára esel!
Nem sallang sarcot fizetsz most sem, hanem a kapott szolgáltatás ellenértékét.
Szerintem ha már egyszer valaki rendszert épít, akkor úgy érdemes, hogy ne maradjon utána egyáltalán villanyszámla. Ha marad havi fizetnivalód, akkor nem ugyan olyan az "íze". Olyan csináltál is valamit meg nem is. Valamint érdemes 15-20%-kal eleve nagyobbat, mint ami a jelenlegi szükséglet, mert 1-2 év, és kevés lesz. Mindenhol csak nő a villamos fogyasztók száma, amit nem feltétlenül ellensúlyoz a tudatos energiatakarékosság.
Persze, tudom, akinek csak kisebbre / nem a teljes fogyasztásra van pénze, mit csináljon....? Nos szerintem akkor ne napelemes rendszert 10+ év megtérüléssel.
Nem kérdés, hogy A-t érdemesebb mint B-t, önmagában.
Ha viszont A-t mindenképp kiváltod, akkor B-re kisebb a felár, mert a nagyobb rendszer fajlagosan olcsóbb, így akkor már megfontolandó a B kiváltása is.
Persze számolni kell, nagyban függ a válasz erre a kérdésre az A és B fogyasztás arányától.
Nálam pl. B nincs, de lehetne H a klímának.
Viszont ha H lenne a klímának, akkor 1,5, max 2kWp rendszer kellene A kiváltására, ami majdnem annyiba került volna akkoriban, mint a végül megvásárolt 3kWp rendszer.
Így nem volt kérdés, hogy nem lesz H a klímának.
A lényeg, hogy H/B kiváltásánál ne az alapárból, hanem az annyival nagyobb rendszer felárából induljunk ki.
A téli termelés amúgy se túl sok, nem érdemes miatta túl sokat költeni. A szomszéd árnyékolása reggeli-esti szokott lenni a legtöbb esetben, az se túl számottevő. Ha térképet, alaprajzot tudnál mellékelni tájolással vagy fényképeket az árnyékolásról és időszakról, többet tudunk.
Szerintem a Solar Edge-re gondolsz. Annak csak akkor van értelme*, ha nem tudod egy tetőfelületre (egyforma tájolás, egyforma dőlésszög) feltenni a paneleket és/vagy árnyék éri a paneleket.
*Az ára miatt. A8lang olvtárs nagy rajongója az SE-nek, de nagy (17(?) kW fölötti) rendszernél írja, hogy már nem sokkal drágább a többinél, ilyen kis rendszernél Ő sem ajánlja a magas ár miatt.
Annó másfél éve nekem is nagyon megtetszett ez a napraforgó komplett napelem rendszer. Osztrák gyártmány, és kértem is tőlük ajánlatot. 3.6kW-os a kütyü, és 15ezer ojró. Ötletes, jópofa, de a soha meg nem térülő beruházás kategória. Ebből az árból most kábé egy 10kW-os rendszert építhetsz háztetőre, az meg vagy 40-50ezernyi villanyszámlát vált ki.
Csak olyan helyeken van telepítve, ahol nem számított a pénz. Ilyen például az államilag agyontápolt haverok projektjei. Menj le Villányba, ott a Bock borászatban láthatsz egy ilyet működni.
Az "okos" rendszeren a Smart rendszereket értem, ott mintha valami kiegyenlítést olvastam volna, hogy a napelemek nem egyforma teljesítménnyel dolgoznak, nem húzzák le egymást, csak annak az elemnek a teljesítménye csökken.
A B1 egy villanybojler üzemel, ami lehet hogy kicsit vízköves, mert mintha sok lenne a fogyasztása.
A-t érdemes kiváltani, B-t nem igazán. Napkövető rendszernek szintén nincs sok értelme. Azon az áron kétszeres teljesítményű rendszert is lehet telepíteni fixen. Mit értesz okos napelemes rendszer alatt?
A 4000 kWh kiváltására 3,5 kW-os inverter, ~3,7 napelem megfelel. Ha jó invertert választasz, túlnapelemezéssel 3 kW-os inverterrel is összehozható.
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert van némi káosz a fejemben.
Mivel kicsit sokallom a villanyszámlám, gondoltam, csináltatok egy napelem rendszert, de minél többe olvasgatok róla, annál bizonytalanabb vagyok, hogy mit is akarok.
Adott egy 17600 Ft-os átlag havi villanyszámla, ami áll: A1:4000kwh B:2500kwh.
Eleinte arra gondoltam, hogy csak egy sima rendszert építtetek, de képbe jött az "okos" rendszer, amiről nem tudom hogy megéri-e?
A bajt tovább tetéztem, hogy megismertem egy "napkövető" rendszert, amiről ismét nem tudom, hogy érdemes-e vele foglalkozni.
Ez nem a savanyú a szóló esete. Sose volt savanyú a szóló részemről abban az esetben ha valaki a javait tisztességesen erkölcsösen szerezte. Sőt kifejezetten elismerő vagyok minden esetben. Volt egy klasz ötlete, egyedi megvalósítása, találmánya, akármi.
Azonban ez az eset, sőt esetek tömkelege számomra nem a fenti elismerésre méltó kategória, hanem teljesen más....
"Ebből csak 1 az MVM-é... igaz az éppen a 2x499 kW-os lesz."
Nem azt bírtam hogy az összes az MVM-é tulajdoni szempontból. Sőt pont nem.
te szoktad mondani - értő olvasás.
Egy külön céget hoztak ki két éve akik elbírálják az ebbe a kategóriába eső terveket, és ezen kézen keresztűl megy át az összes. ...... És a vezetőségük nem ismeretlen a mai vezető pártok számára... Egy másik oide köthető céget aki ugyanezt teszi a pályázati pénzek elbítálásánál és elosztásánál....
Mindenki utánajárhat stb, és nem konteo meg hasonló szinten cégek vannak adott tulajdonosokkal, törvényekkel amiket az elmúlt két évben igazítottak módosítottak a rendszerre, eljárások. Született már jópár ballibsihazugonyomozós VALÓS TÉNYEK alapján írt cikk is a témában, ami persze nem fedi a valóságot, és csak sírás. csak valahogy utólag mindig kiderül, nem volt hazugság.
De tényleg ez volt az utolsó ebben a témában nem akarom vele szétverni a fórumot Hidd el tényleg felesleges magyarázkodnod mást, én ezt akarom hinni, ezért számomra így van, és az ország vezetői nemes emberek, csak én vagyok rosszindulatú. Nyugodtan meghagyhatsz ebben a téveszmében, attól minden megy tovább....
- A bennfentes információk alapján történő üzletelés nem törvénytelen.
Tipikusan a fideszes alternatív valóságban élsz. Erősen kétlem, hogy a te 40-50 milliódat törvényesen szerezted. Persze nem a fideszes korrupcióra testreszabott törvényekre gondolok, aszerint akár törvényes is lehet. Hanem valódi, erkölcsből származtatott törvényekre, amilyenek a fejlett demokratikus országokban vannak.
Érdekes kettősség ez. És komoly pálfordulás részedről.... (persze nem először és nem csak itt)
Kb két éve mondtuk páran, érdekes dolgok kezdenek történni ezen a területem. Az MVM létrehozza saját kis cégét, majd cégeit, amin keresztül kell folynia az összes 50kW feletti kis erőmű engedélyezésének, mindent ők mondanak ki, ők bírálják felül. Már akkor látszott s kícsit nyitott szemmel járok számára, hogy valami elindult valamit osztanak. Amikor szóvá lett téve te is mit mondtál? Rothadóballibsis sírás komcsiirigykedéshazudozás, nem így van, így kell fejleszteni, ez mindenkinek fog járni, és a gyökér libisik menjenek a p...a... Kb ez volt a lényege.
Majd jöttek a földosztások, és egy rakás átjátszott (megnyert) területen érdekes mód egy kapavágás sem történt a földosztás után sem. Annak ellenére hogy hirtelen mindenki elkezdett Aranykalászos gazda lenni.... Ennyi gazda sose volt még az országban.
Aztán tavalyelőtt tavalyra átfolyva nagy balhé volt az EU-s megújulós pályázat körül, ránk koppintott még az EU is, hogy a lakosság részére is kell csepegtetni, akármennyire is nem akar a kormány a lakosság céljára támogatást adni. Volt petíció minden, kb leszarta vezető hatalmunk. Majd módosítgatták így úgy a pályázatot, hozzáillesztették a törvényeket és mi lett a vége? Hogy a földbirtokosok és gazdák (hisz ők is a lakosság része!!) akik nem használják növénytermesztésre a területet nafene azok kaphatnak nem gyenge hitelt nem gyenge feltétellel és nem gyenge támogatást.... Úgy hirtelen véletlenül..... Nyilván a kivitelezések sem normál költségen fognak zajlani (persze ez megint ballibsi sírás, mert ilyet nem lehet csinálni.... Lásd a most kirobbanó ledes lámpák túlárazását is, meg az egész menetét).
Azaz akik már két éve ebben a belső körben voltak, szépen már a papírmunkát előkészítették, cégeket hoztak létre rá, becserkészték a területeket, közben a törvényhozást úgy alakították, hogy ennek a kiválasztott galerinek szuper jó legyen.
Erre mit írsz a korábbival ellentétben? Itt alant minden olvasható. Kiderül nem is annyira ballibsi hazug sipákolás volt az egész ahogy ezt állítottad korábban, hanem egy valóságos játszma kezdete. Sőt, konkrétan ezt írod:
"Ezt hívják úgy, hogy az előre látó kormány tervez, előre... és nem csak elkúr ötletszerűen.
Őrülök neki, ha olyan profik kormányoznak akiknek megvan ehhez az eszük és végig tudják csinálni"
Senki nem írta, hogy ötletszerű. Teljesen profin tervezetten nyúlják le az EU-s pénzeket egy meghatározott kör részére ilyen olyan megoldásokkal, most épp a megújulós pénzeket teszik magukévá. Persze biztos lesz egy két véletlenül bekeveredett figyelmetlenségből beengedett külsős is, mert minden vekni kenyérről hullik valamennyi morzsa is.
Majd ezt írod:
"Szóval újra: utólag okosnak lenni annyi, mint előre hülyének!""
Akkor ezt most magadra érted?Mert te voltál az aki előre letagadta, azt mondta hogy hazugság ballpibsisírás, majd ép most mondod meg az okosat mit kell tenni, ha épp van a zsebünkben 50 milla....
Azért már sokan ezt tudják egy ideje, csak amikor jelezték ballibsi hazugságba soroltad.
És még ennyit is beírsz:
"Az, hogy lőrinc is vagy mások is jól járnak, magasról tojom le..."
Te lehet én nem...... Az én erkölcsi mércémbe ez a módszer és összjáték nagyon nem fér bele.
Mi ezzel a fő gond? Az hogy megint pont a lakosság nem lát belőle semmit, pontosabban egy minimális koloncot odadobnak, a az ízletes rántott commból maguk mögött hagyják ehetetlen inakat. Megint euromilliárdok jönnek majd be, ami pont nem a lakossághoz fog eljutni, hanem a kiváltságosok köreiben landol. És mi örüljünk, hogy milyen szépen fejlődünk előrelátóan. Majd az MVM meg Mavir meg jól eladja a fizető lakosságnak (akinek leginkább kellett volna ez az egész támogatás gazdaságilag) az egészet ilyen amolyan módon és formában.... Komolyan meghatódtam.
Érdekes fordulatodnak lehettünk tanúi, az biztos, mindenki leszűrheti belőle azt amit akar. Egy korábbi ballibsikomcsi hazugságból lett egy támogatásra méltó szuper előrelátói döntés és rendszer. Akkor most pontosan melyik? Mindkettő? Egyik sem?
És persze ez az egész konteó, és az egész a véletlen egybeesések sorozata. Tényleg.
Bocs a többiektől, nem akartam szétverni a szót, de valamennyire ez is a napenergiához kötődik még ha politikai oldala is van. Részemről ezt lezárom, mert igazból nincs mit mondani rá, ez a hazai valóság mint úgy általában mindenben.
Már nem emlékszem, Te voltál aki a szlovák rendszámozást is tök rendben lévőnek láttad?
Amúgy mindegy is, igazából nem érdekel annak a véleménye, aki szerint ünneplendő, hogy a közeliek hülyére keresik magukat - nem az eszük, tehetségesük, hanem csupán a közeliségük miatt. Hogy plusz infók alapján tudnak "szemfülesek" meg időben ébredők lenni.
Tegnap valamiért az a sztori jutott eszembe, mikor a lámpán logó reklámok balesetveszélyesek lettek, a haver szarért-hugyért megvettd ezeket, aztán rájöttek az illetékesek, mégsem az. (Persze mindenki tudta, hogy ez lesz, de a régi tulaj is tudta Ő sosem kap újra engedélyt, így a szar-hugy is több mint a 0, így odaadta.) Na, gondolom erre is van magyarázatod, miért nincs ezzel sem semmi gond. Én hányok ettől, de hát ez az én bajom.
Mondjuk pont az ilyen megalkuvók miatt tudtak 45 évig a nyakunkon élni a komcsik.
Amúgy emlékezz az Aranyemberre pl. ...ugye olvastad?
----
Tímár megtudja Kacsukától, hogy az állam kisajátít egy földterületet, és ő itt kezd el földet vásárolni potom áron, amit az állam majd dupla értékben vesz meg.
Versenytársainak is fülébe jut.
Tímár földvásárlása, és Brazovics is követni akarja a példáját.
Ő is megtudja Kacsukától, hogy az állam mely területet akarja kisajátítani, és milyen áron akarja a földeket megvenni.
A hatalmas nyereség reményében Brazovics vagyonát pénzzé teszi és mindent a földvásárlásba fektet.
Csak egyetlen kérdést felejt el feltenni a hadmérnöknek, hogy melyik területet és mikor akarja megvásárolni az állam.
Azt a részt, amit ő vett meg, arra csak harminc év múlva kerül sor.
Míg Tímár Mihály megint nyereséggel zárja azt a befektetését is, Brazovics az esküvő napján tudja meg,
hogy az ő földjét csak harminc év múlva veszik meg, így mindenét elvesztette, koldussá lett.
Azóta megy, amióta az MVM/MAVIR megalakította a kis zúgcégét,sőt a másodikat is akiknél kötelező intézni ezeknek az ügyeknek az engedélyeztetését átfuttatását.... és persze hozzáférhetővé teszik a zsíros Unios pénzeket....
Ma beszélgettem keveset egy vill. szolgáltató magasabb szinten lévő emberével, azt mondja, legalább másfél éve megy ez a történet a 22 kV-os (vagy mennyi) hálózat körül és a választásokig le kell rendezni az összeset. Így ne lásson politikát (= korrupciót) a mezei paraszt mögötte. :)
Valaki próbálta már az egyszerűsített MFB hitelt? Most már tényleg meg lehet csinálni emberi idő alatt a kérelmet? Régebben komplikált volt a kérelem is és ha jól emlékszem, mindig kellett a jelzálog, ami értékbecsléssel együtt drága is volt.
Engem nem úgy szocializáltak. Nem is gazagszom meg. Ilyen áron nem is akarok.
De a sógoromra áll. Mikor trafikot kapott jutalmul a Párttól, minden tökéletes volt. Mikor a nagyobb koncért is bejelentkezett, de a Párt helyi erős emberei nem engedték a kondérhoz, rögtön észrevette, milyen korrupció van. Most pályázott volna, aztán találkozott az "alkotmányos ktg-gel", meg a pályázati szorzóval, egyre inkább lát is, nem csak néz.
Ahogy Jazz_kedvelő írta, éppen attól Balkán, mert a csókos tudja előre. Most ebben a konkrét esetben a kormány még bőszen hangoztatta, milyen faszság a napenergia, nyista támogatás, miközben simán lehet, hogy már eldöntött volt a most bejelentett dolog, a csókosok ennek megfelelően bevásároltak (meg Te szerencsésen) és hirtelen megnyílik a lehetőség. Elnézve, hogy a hivatalos (elismert) gazdaságpolitika része lett a haverok kitömése, túl merész fantázia nem kell ezt feltételezni.
Ahogy olyan 1-2 hetes cikk, hogy lőrinc (most inkább ő rémlik) vett egy erőművet, ami neccesnek tűnik, mert korlátozott idejű az engedélye és nem egyszerű meghosszabbítani. Akkor írták, hogy persze ha "úgy alakul", esetleg könnyebb lesz a hosszabbítás. A tegnapi beszéd után nem olyan nehéz elképzelni, hogy pont "úgy alakul", mert atom- és napenergia biztosan nem elég, kell még minimum 1 nagy teljesítményű erőmű, ami gyorsan tud reagálni a fogyasztás-változásra.
Igen, nyilván a Lajtán túl is van disznóság, csak az arány nagyon nem mindegy.
on
Viszont ha ez ilyen mezgaz területen telepítendő mezőkről szól, akkor - szerintem - nincs köze a szaldóhoz. Ezek sima termelők, fogyasztás nincs, eladják a termelt áramot és kész. Ezek megjelenése nem indokolja, hogy maradjon a szaldó.
Kérdezd meg Lőrinc barátot, hogy kell ezt csinálni. Most vette meg Visontát, és ahhoz bizony hozzátartozik Mo. legnagyobb napelem farmja, ami asszem vagy 16 MW, 30 hektáron. (lehet, hogy nem is tud róla) :D
"Ráadásul, páréve még nem is látszott a nagy biznisz a napelem farmban."
A külsősök számára általában nem. Aki mélyebben figyelte annak már akkor is látszott. Már akkor lehetett tudni miről szól, de egyesek ezt "rendszerellenes" negatív látásmód, csak a negatívot és a rosszt látjátok jelszóval intézték el, és hogy téves a felfogás, nem is igaz, stb....... Aztán mára kiderült, mégse....
Ezt az egesz mokat mar foldosztaskor tudtak...Egy resze mar akkor valszeg ilyen cellal kerult adott tulajdonba. Aki figyelte melyebben az esemenyeket lathatta hogy epitik fel at egesz rendszert egesz az aramszolgaltato altal letrehozott cegektol kezdve. Nem valtozott semmi, a balkanon vagyunk, ezt a piacot ugyanugy mar elore leosztottak, es talan adnak egy minimalis koloncot a nepnek is. Aranyaiban kiderul majd mennyit.
Végül is nem a terület a lényeg, hanem a támogatott ár és az időszak amig átveszik a termelt áramot, mert enélkül nem éri meg naperőművet építeni..
A Kát hajó elment már, a metárt állítólag megváltoztatták vagy fogják, kitolják a támogatási időt 20évre az ár is kb a kátosnak megfelelő. Az már jó lenne.
Év vége felé 10M körül kértek egy KÁT engedélyes cégért ami elég húzós tenkintve hogy kb az még nem jelent biztos szerződést a támogatásra.
Nekem úgy rémlik, az a veszel nem olyan egyszerű, mert - talán - helyben lakóinak is kell lenni, meg a helyi bizoccság jól eldönti, megveheted-e. Ha ebben sok pénz van/lesz, attól tartok, ez is a trafik koncesszió mintájára megy majd.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a lakosság nélkül ez menni fog, ezért gondolom, hogy a szaldóhoz még nem nyúlnak egy darabig. De aztán simán lehet, hogy tévedek.
Akkor beszélhetünk helyben termelt és elfogyasztott energiáról, ha a termelő kizárólag a saját belső hálózatába táplálja be és kizárólag ott használja fel az általa termelt energiát.
Vagy amit írtam, itt nem a házi telepítésről beszélt, hanem közületekről, amiknek a minimális felhasználása is több a maximális termelésnél és így szó szerint helyben el is fogyasztják.
Csak az a kár hogy nem a kis naperőműveket támogatják, hanem gyakorlatilag magukat, mert csak földművelők, által épített naperőműveket. Sokat gondolkoztam rajta hogy ezt hogyan oldják meg hogy ne lehessen bárkinek naperőműve, de sikerült.
Tehát ha szimplán te vagy én vagy bárki szeretne naperőművet, az nem lesz támogatva.
Kár, hogy volt pár év, amikor "a nap nem süt éjjel"-t képviselték.
(Csak halkan, szerintem Paksot nem itthonról etetjük, úgyhogy a szuverenitás inkább propaganda. Illetve Paks+napelem nem megy, kell még valami. Lehet, az az erőmű, amit most vett garancsi vagy lőrinc, talán utóbbi.)
Mondjuk azt nem értem, ebből hogy jön ki a szaldó maradása. Arra gondolsz, hogy csak akkor telepítenek a népek? Illetve biztos, hogy a kiserőmű a háztető kategória? (nem tudom, azért kérdezem)
Mai kormányinfó: "A kormány döntött a kis teljesítményű napelemes beruházások támogatásáról is. Ez a szuverenitást erősíti, mondta Lázár. 50 százalékot tud Paks a napi áramigényből, az 50 százalékos importot akarják kiváltani. A napelem lehet a megoldás, ez lesz a magyar energetikai politika pillére. Importot 10 éven belül el akarják hagyni."
Ezek szerint a szaldó is marad még egy ideig, mert nincs jobb és olcsóbb a helyben termelt és felhasznált áramnál...
Egyelőre megy a matek a pályázat miatt. Mivel rágja a körmöm, hogy bővítenem kellene - a jelenlegi a házra bőven elég lenne, de az ejárművek elvisznek nagyon sokat - és van egy kb 6x4-es kerti déli építménytetőm, amit be lehetne fedni. Ugyan csak 12% a dőlésszög, de ez mindegy.
Korábban pár hónapja leírtam, akkor kértem az áramszolgáltatótól állásfoglalást, a jelenlegi 1F 3kW inverter mellé ha bővítenék mit rakhatnék be. Akkor azt írta, nem engedik egy másik 1F-t- le kell cserélnem 3F-re az invertert. Ez anyagilag nagy sarc, mert a jelenlegi kb kuka lenne (már nincs benne az elfogadott inverterek listájában, így gyakorlatilag még eladni sem lehetne), és egy 6-8-10kW-os 3F inverterben kellene gondolkodnom.-
Aztán történt egy kisebb csoda :-). Újrafogalmaztam a levelet, raktam mellé egyvonalas műszaki rajzot, elhelyezést stb, és most rábólintottak előzetesen hogy betehetek egy 1F-út is. 3x16A a betápunk, és akkor már inverterben a maxot szeretném, azaz olyan 3-3.3kW környékit.
Az engedélyezett inverterek listáján is rajta van. Csak az embernek vannak előítéletei mindig az ismeretlen ellen, ezért kérdeztem, hátha találkozott már vele valaki.
Nekem is próbálkozott de nem sok sikerrel, ma délután le is kapcsoltam kicsit az invertert mert járatta a ventit hangosan, de termelés meg nem volt, 80v dc volt a kijelzőn. Gondolom a tüske után lehetett amire be akart indulni. 747V kell hogy legyen termelés.
Esik a hó, az eddig is rá van fagyva a tetőre, tartós fagypont feletti idő kéne napsütéssel hogy le tudjon olvadni.
Erre a másik napelemes fórumra gondolsz? Ide nem is írtál, legalábbis nem ezzel a nickkel. Másrészt próbálom kultúrált mederben tartani a társalgást. Mutass rá, hol merült fel probléma?
Érdekes, hogy míg nálad a layouton is 0 Wh van minden panelen, nálam valamiért néhány Wh megjelenik bizonyos paneleken, de az össztermelés ugyanúgy 0. Az a pár panel kevés, hogy beindítsa az invertert.
Nekem is 0-ás már napok óta. Tavaly télen takarítottam, de most mondtak némi + fokot, meg a nap amúgy se süt, tehát max pár tíz kwh a veszteség. Most kipróbálom ha nem takarítom le.
Nekem ez a harmadik nullásnak ígérkező napom. Mivel felhős folyamatosan, amúgy se jönne le napi 1-2 kWh-nál több. Eddig mondjuk nem áll túl jól a január, jrc becsléshez képest 29%-nál járok a hónap felénél.
Vagy mindez egyszerre, mert sokszor kiderül, hogy az "ugyanolyan" az mégsem ugyanolyan. Mármint a dőlés meg a tájolás, az inverter lehet. :) A többi meg no komment. :D
Ha vékony a hólepel és kisüt a nap, akkor le szokott olvadni gyorsan. Én ezért nem mászok fel 7-10 m magasra, csúszós tetőre, az a kieső 40-50 kWh nem ér meg egy balesetet. :) Úgyis jön a plusz hamarosan, aztán már le is olvadt.
Ez egy elég érdekes tábla. Főleg annak fényében, hogy a nevesebb gyártók "nulla-plusszos" garit szoktak vállalni, azon belül viszont nem lehet tudni, hogy mit kapsz. Az egyik márkás, X panel lehet nullás, a másik meg plusz 3-5 százalékos, így máris kialakulhat jelentős, a gyengébb kínaiakkal szemben akár 8-10 százalékos különbség is. Illetve ez adhatja a 3-5 százalékos eltérést két elvileg azonos, márkás panel között is.
Tavaly tavasszal vettem itthon bővítésnek 7 darab pont ugyanezt az NeoSolar-t, mint ami a 4. helyen van. Szinte csak a Ft/W döntött azon kívül, hogy kinézetre, na és persze áramerősségben stimmeljen a korábbi modulokhoz, amit már nem lehetett kapni (1 string).
Baromi olcsó volt (31eFt+termékdíj+ÁFA). A minősége és a hozama tényleg szuper, lényegesen kevesebbet vártam el tőle.
Az lehet a trükkje, hogy szerintem valamivel kezelve lehet az üvege, mert szemmel láthatóan tisztább marad mint a másik márkájú panel.
Mindentől függetlenül 1 km szerintem sem okozhat 10+ % eltérést. Ott mégis van némi eltérés a tájolásban, dőlésszögben és/vagy tényleg szarabb a panel.
Ha 923 hsz többsége olyan, mint amit hozzám intézett, akkor valóban nagyon hasznos tagja a fórumnak.....
Nyilván itt ez a mérce, vicc....de ha így szeretitek, hát legyen. Sajnos a másik napelemes fórumon is ez megy, a másik basztatása a cél, nem az értelmes megnyilvánulás.
A vitába nem szeretnék beszállni, de ha minden egyezik a paneleket kivéve és csak 1km-re vannak egymástól azért az elég jó összehasonlítási alap.
Van egy holland csóka aki Se rendszerben tesztel 45 különféle napelemet(sajnos nem a legújabbak, már évek óta megy) Bizony van lemaradó jócskán. Reg kell hozzá, utána lehet látni az oldalán a tesztet, van pár évre visszamenőleg eredmény havi lebontásban is. De az látszik hogy van a pár legjobb és nem a legdrágább a legjobb, tőle lemaradva a mezőny nagy része a -2-5% -os zónában. Vannak a lemaradók pl shinetime 250w 12%-al, ez a 2016-os eredménynél is hasonló volt, de van amelyik 35%-al teljesít gyengébben, elvileg árnyékmentes egy magas ház lapostetején vannak a panelek kis szögű tartókon. Remélem látszik valami belőle. Ez a 2017 egész éves termelés panelonként.
Mancika nagyon kedves volt :-) Ettől függetlenül ő tovább küldte valami központba és a bepötyögést ott csinálták. Sőt kb. 1 hét után onnan kértek egy hiánypótló igazolást a felségem GYES-ről.
Nem hinném, hogy helyben dől a dolog. Eddig bármilyen hitellel volt dolgom, minden fiókban csak felvették az adatokat és a központban történt az elbírálás. Nem hinnén, hogy ez most másképp lenne.
Esetleg te tudsz valami konkrétumot ?
Egyébként mindegy is. Az a lényeg, hogy a úgy tűnik végre beindult a dolog és aki a 0%-os hitelen gondolkodik nem egy tortúrát kell elképzelnie.
Ha nem tudsz csak belekötni a másikba, mert te így érzed jól magad, hát tedd. Nekem ettől nem lett rosszabb a napom, de rólad előbb - utóbb mindenki tudni fogja, hogy egy buta troll vagy, aki itt éli ki magát.
Újabb GINOP hiteles fejleményem: dec. 27-én befogadott hitelkérelem miatt ma hívott a Budapest Bankos ügyintéző, hogy jóváhagyták a hitelt. Kb. még 1 hét mire megérkeznek a papírok aláírásra.
Gyakorlatilag 2 hét alatt átment, mert két ünnep között nem hiszem, hogy sokminden történhetett.
Úgy látszik felpörgették a gépezetet az MFB-nél :-)
Szerintem a 981 métert ostobaság néhány km-nek hívni, így persze más a helyzet. De egyébként az sem kevés távolság, máris nem összehasonlítható a két rendszer.
Sajnos nagyon sok a másodosztályú panel. Olyantól tudom, aki kizárólag korax panelt telepít. Gyártási problémából adódik, és igen csak nagy eséllyel jut belőle neked is, ha úgy döntesz ilyen típust vásárolsz. Illetve egy gyakorlati tapasztalat, az egyik közeli ismerősöm és a saját rendszerem között a paneleken kívül szinte semmi különbség sincs. Egyforma dőlés, tájolás, inverter, néhány km-re egymástól, neki korax, nekem nem. Az én éves termelésem 13%-kal több lett.
Sokmindent elárul ha vki először a kerülendő kivitelezők topicban hirdet. Ráadásul nem egyszer, hanem nekifutásból 17x sérti meg a fórumszabályzatot. LOL
Nem néztem be, hadd ne idézzem mit írt pontosan...
Ő tudott értelmesen válaszolni, evvel vége is a beszélgetésnek. Tőled a moralizálós ejnyebejnyén kívül még nem érkezett semmi. Tök feleslegesen szóltál vissza(nem először) egy nem téged érintő témára. Aztán meg, hogy te mondd meg mikor elég :D Hagyjuk már ;)
Ne piszkáljátok, itt ez az első hozzászólása. Ha már előtte tanácsot kért volna, biztos felteteti. Elfogadta a tervező méretezését. Pedig elég sovány 6050 Wp egy 6 kW-os Fronius inverterhez. Majd felteszi később. Ahhoz már nem kell tervező, engedélyeztetés, ... :-)
A 2 milliós határ eltörlése pl. kimondottan kedvező nekem. Annyi fenntartásom van, hogy ilyenkor szokott a pályázati szorzó befigyelni, ha túl sok pályázó lesz, itt is megjelenik.
Túlnapelemezésben szerintem a Fronius elég jó. A saját dokumentációjuk és garanciájuk szerint is vannak olyan családjaik, amelyekre 200% napelem tehető (Symo, Galvo). Használd a gyári méretező programjukat, át lehet írni akár 1-200%-ra a méretezést. Amelyik modellt csak 150%-ig lehet túlnapelemezni (pl. Primo), arra nem is fog ennél több paneles konfigurációt ajánlani.
Nálam ugyanaz SMA 6000-es inverter van, mint a kollégáé. Az egyik stringen csak 6 panel van, de a legsötétebb esős időben sem tapasztaltam, hogy megállt volna. Sőt az inverter olyan alacsony teljesítménynél is működik még, hogy én sem hiszem el. Pár wattokat is termel, ha nincs több. Egyszer láttam napközben leállni, de az már apokaliptikus vihar és sötétség volt.
Galvo csak 3kW-ig van és csak 1mppt. A primo simán megy 8 panellel és elvileg csak firmware-ben különböznek a kicsik a nagyoktól. Ugyanaz az elektronika, csak a kimenő teljesítmény van lekorlátozva szoftveresen.
Koszi az infot, bar hulye voltam es nem fixaltam hogy BP kornyeken keresek :)
Meg anno amikor kijott a GINOP kiiras akkor beszeltem par ceggel, de senki nem tudott rola semmit, nem volt olyan opcio hogy hoznak palyazatirot vagy hasonlo, de gondolom mostanra mar valtozott a helyzet, lehet futok megegy kort.
Apropo, nem tudjatok veletlenul hogy a napelem mellett a napkollektor is belefer a GINOP kereteibe ? Konkretan felszurnek 1-2 kollektor panelt is HMV-nek, jo lenne egy kalap alatt rendezni :)
Pedig jó lenne ha befejeznéd a személyeskedést meg mások baszogatását.
Azért nem szóltam semmit mert gondoltam hátha abbahagyod, de nem.
Nem árulok a fórumon semmit. Hidd el, el tudom majd adni a használt inverteremet máshol is ha majd eljön az ideje. Nem többet csak amire nincs szükségem.
Egyébként a képet nem én vetettem le hanem parci, magától tette, nem én kértem rá.
Ha zavarnak a hsz-eim akkor ajánlom a jobb oldali kis ikont a piros x-el és már nem is kell nézned őket többet.
A külföldi vásárlásra meg továbbra is bíztatok mindenkit, akinek megéri, mert bruttó is bőven jobb árak vannak ott mint itthon. Miért kéne bármit is itt megvenni ha máshol olcsóbb ráadásul az unióban vagyunk tehát bárhol szabadon megvehető. Nagyobb rendszernél egy nagyker is szóba áll veled még külföldön is akár magánvevőként is.
Munkadíjak is egy jobban elszállnak itthon, aki nem riad vissza egy kis munkától annak marad a saját telepítés.
Igen az 2 MPPT az két sztringet jelent, viszont a két sztring nem feltétlenül igényli a két MPPT-t (:D). Mivel azonos felületen lesz minden napelemed, nem kell két MPPT vezérlőre tenni a napelemeket, ha szükséges az esetleges darabszám miatt, akkro simán két sztringre(párhuzamosan) lehet kötni mondjuk 15 - 15) napelemet.
Mivel a mostani 275(300) Wattos napelemek már többszötrösen leválogatottak, minimális az akár 20+ napelemes egybe rakott sorok járulékos vesztesége is(a munkapontok minimális különbségei miatt). Azaz ha az inverter bírja a feszültséget, akkor mehet az össze napelem egy sorba, kábelt és kötéseket spórolva. A szükséges csúcsteljesítmény-korlátozást az MPPT vezérlő oldja meg az áram korlátozásával.
- másodszor szólsz be a nicknevek alapján, érvek nélkül troll módban?
- ejnyebejnyén kívül értelmes dolgot még nem írtál azóta sem
- egy szöget nem tettél még le ebben a fórumban a témában
- aki mellet kiállsz a füle botját sem mozgatja a súlyos vádakra
Multkor elsőre megadtam a bizalmat egy új nicknek, akit a forum össztüze aztán hamar elsodort mert ismert csaló volt. Namost mennyi energia egy másik "vállalkozónak" elkezdeni árulni az amúgyis megvett raklap napelemet, meg a használt invertereket itt a fórumon ...
Ki fog rosszul járni a végén? Nem hiszem hogy csak én látom a lehetséges párhuzamot! Nekem sem könnyű vagy kellemes ezeket írni, de nem maradok csendben. Lehet érvekkel, tényekkel cáfolni.
Mindezt megírtam volna privátban (tudod, ahol sokan megkeresik az embert segítség miatt), de neked még egy emailcimat sem sikerült megadni...
Kösz mindkettőtöknek! (Jól jönne a többi céghez is ilyen móka.)
De azért is kérdeztem, mert felmerült itt, hogy alacsony feszültségnél nem indul az inverter és nem tudom, hogy pl. az általad írt 8 (esetleg 7) panel ugyan elég elvileg, csak a gyakorlatban nincs-e olyan gond, hogy reggel, este, komoly felhő alatt nem termel, mert túl alacsony a feszültség.
Nekem is szempont volt a bővíthetőség, igaz csak 125% van fent, de a gyári ajánlás is 120% már a legtöbb gyártónál.
Kb. az inverter rendelkezésreálló MPPT feszültségtartomány határozza meg. Azaz pl. az én STP 6000-tl20-am elmegy 10 panel (~300V) tól - 25 paneleig(800V). Minnél nagyobb ez a feszültségtartomány az inverternek annál rugalmasabban lehet vele kialakítani mezőket. A panelek timusa csak kis mértékben befolyásolja a panelenkénti 30 votl körüli feszültséget, inkább az áram erősségét tolják feljebb ahogy nőnek a wattszámok.
Ha esetleg tagolt a tetőd, akkor ott lehet hogy amúgy is jkét körre kell bontani, vagy később kiépíteni a máésodikat(2x5 pl. nem jó ötlet kezdésnek). Akkor lehet szempont hogy két MPPT vezérlő legyen az inverterben, akkor mindkét kör elég rugalmas.
Úgy tudom már az újabb Froniusok is hasonlóan széles feszültségtartoménnyal jönnek ki (pár éve még alacsonyabb volt).
Nálam pl. SMA SB5.0-s inverter lesz 10 db 275W-os Sharp napelemmel. Eléggé túl van méretezve, gondolva a későbbi bővítési potenciálra, de elvileg így is 95,7% az inverter hatásfoka. Optimális napelemszámmal 96% körül van. Szóval minimális a különbség. Ha csak 7 panelre konfigurálom ugyanezt, akkor is még 94,5%-ot hoz ki. Azt is mutatja, hogy egy string-en min-max. hány panel javasolt.
Egyébként jelenleg nálam is elég lenne 2kWp-s rendszer, de be szeretnék vonni a fűtésbe 1 klímát, ezért indulok 2,75 kWp-s rendszerrel, aztán 5-10 éven belül van esély elektromos autóra is. Az 5kW-os inverterrel simán lehet majd duplázni a teljesítményt.
Az új HD-Wave inverterek 155%-kal túlnapelemezhetők. Szóval egy 4kW-osra rá lehet akasztani akár 6,2 kWp-nyi panelt is. A másik korlát, hogy max 20 panel lehet egy stringen.
A minimum a 8 panel, szóval akár egy 4kW-os inverterre is ráakasztható 2kW-nyi napelem, amit aztán akár 20 panelig bővíthető, ami 300W-os panelekkel számolva 6kW teljesítményt jelent.
Azt hiszem, ebben a topikban írta valaki, hogy hogy teljesít az inverter a durva túlnapelemezéssel. (Telefonon lusta vagyok keresgélni, de szerintem jó helyen járok.)
Valaki nem keresett invertert úgy, hogy a névlegeshez képest melyik tűr nagy +/- paneleket? Arra gondolok, hogy keresek egy 4 kW-os invertert, ami már 2 kWp napelemmel biztosan indul, de viszonylag jó hatásfokkal kezeli a 6 kWp-t is. Elsősorban "jobb" márkákra (SE, Fronius, SMA(?)...) gondolok.
Mondjuk azt nem tudom, hogy befolyásolja-e a dolgot, hogy a "mai" ~280 W-os, vagy a "holnapi" ~300 W-os panelek kerülnének fel. (hogy a holnaputáni 320-350 W-okról ne is beszéljünk)
Én is telepítő-pályázatíró kombót írtam, nincs rajta mit megfordítani. :)
Te írtad, hogy nem rakétatudomány, de most leirtad, amit én csak feltételeztem.
Úgyhogy végülis egyetértünk, mégsem hülyeség a pályázatíró bevonása. Egy min. 1.5 millás beruházásnál az a 25 e már nem tétel, ha meg a segítségével/kapcsolatával időben nyerek 2 hónapot, már szinte vissza is jött a költsége.
abban a szakaszban még nálam is "normálisak" voltak. Aztán valahogy nem sikerült tartani a 60 napon belüli hitelbírálatot. Konkrétan 80+ -os lett a történet úgy, hogy folyamatosan cseszegettem már a végén. Eleinte csak érdeklődtem és akkor meg hazudtak, mint utóbb kiderült.
Az egész hitelbírálat csak annyi, hogy beklimpírozzák a rohadt sok papírról az adatokat az MFB-s szoftverbe, ami kiköpi az eredményt. Na ezt nem voltak képesek 60 napon belül megtenni....
Nálam szimpatikus volt a Budapest Bankban az MFB-s ügyintéző. Egy dolgot kellett pótolni, mert nem fogadta el a netbankból kinyomtatott bankszámlakivonatokat, ezért bank által lepecsételt, aláírt újakat kellett kérnem.
szerintem a fordított irányú kombó nyerőbb, amit lentebb almacsiga olvtárs írt. A kivitelező hozza/intézze a pályázatírót.
Valahogy jobban tetszik nekem az az irány, hogy kabáthoz a gombot és ne fordítva. Mégiscsak több milliós beruházásról beszélünk szemben a néhány tízezres pályázatírásról.
De ami a legfontosabb, hogy normális MFB pontot találj. Nekem nem sikerült, kínlódtam is velük rendesen. Csúsztak, az élő fába is belekötöttek. (A pályázat maga simán átment, a továbbiakban kötözködtek mindenben)
Negatívba ment át az áram ára Németországban az ünnepi időszak végére. Ez tényleg azt jelenti, aminek hangzik, vagyis hogy bizonyos fogyasztóknak fizettek azért, hogy használják már el a rendszerben pangó elektromos energiát.
Valami 100+ oldalas útmutatóról volt itt szó, nem mindenkinek van kedve ennyit átnyálazni. Ha ezt még megfejelik bürokrata-nyelvvel, esetleg kell hozzá némi szakma, akkor már fárasztó is lehet.
További 2 fontos előny, hogy a jó pályázatíró ismeri a hivatalt, boldogul velük, és ami ennél is fontosabb, egy ilyen telepítő-pályázatíró kombónál megoldott az utólagos finanszírozás. Ha én nekilátok, átrágom magam rajta, kitöltöm, kezdhetem keresni azt a céget, amelyik vállalja, hogy nem hogy előleget nem kap, de még a munka elvégzésekor sem lát pénzt, majd a bank szíveskedik utalni valamikor.
Nekem pont ilyen kombóm van :-) A napelemes cégen (Pentele Solar) keresztül jutottam a pályázatíróhoz, akik összedolgoznak. Én úgy voltam vele, hogy bruttó 25.000 Ft-ot nekem megér, ha valaki rendesen összerakja. Ugyan még nem történt kivitelezés, de eddig mindenki korrektnek tűnt.
Ha külön érdekel a pályázatíró címe megírom email-ben.
felteszem valoban nem. de ha esetleg lenne valami ceg aki ert is a napenergiahoz es a palyazatot is kepes megcsinalni, neadjisten meg tanacsot is ad hogy nekem milyen megoldas lenne a franko, akkor valoszinuleg oket preferalnam, meg akkor is ha par szazalekkal tobbet fizetek.
Közben rájöttem, hogy nekem jobb az augusztusi fordulónap, mint a decemberi.
Merthogy decembertől augusztusig többletem lesz, ergo pénzt kapok vissza, utána meg a következő ciklusban (teljes év) pedig nullára futtatom a szaldómat augusztus-augusztus viszonylatban.
Aham, viszont a napelemem a házam tetején adózott pénzből(kilapátolás = Legális fizatés plusz osztalék) a helyi kisvállalkozótól van számlára. Nem áfamentes nagykeráron okosba ;)
Másrészt én nem vetettem le a házamról a képeket mert beazonosították, sőt meghívtam sokakat amikor még újdonság volt mind a napelem mind a passzív megoldások..
Majd kérdezd meg Elefantot kiajánlotta fel nektek review-ra az első OLED-et ;) Tudod, mert valkinek jobb autós a nickje, nem kellene őket egy kalap alá venni.
Látod, kolléga azóta is offol, mintha misem történne. Mert csak ...
Sajnos nincsenek ilyenek. Ha van bármi akkor ráforrasztva és cserélendő. A szerelő szerint 10éves panelek el szoktak menni vadászni, de 10-ből 8 javítható, és utána nincs vele gond.
Az egyetlen biztosíték alul jobb középen a zöld matrica alatt a fekete vezetéken, hátulról van bedugva és hibátlan. Ez a keringető szivattyúé. Van hőkioldó limit, réz vezeték minden szivattyún és a fűtésen, egy helyre vezetve, de a kijelző nem kapcsol arra sem le meg a ledek.
Jobb oldali szalagkábeles megy a kezelőpanelhez, alatt meg mellette a lámpa csatlakozói.
Fent a jobb szélen a kiegészítő kezelőpanel csatija, mellette a fűtés hőérzékelője tőle balra szintén a fűtés hőérzékelője, balra meg a nyomáskapcsolója a fűtésnek.
Az alaplapra bejön a piros és a fehér vezeték ezen jön a 230v, a feketén meg a nulla gondolom.
Van áram az alaplapon ha rámérek a piros/fekete is meg a fehér/fekete is 230v.
Alul balról a jet pump1 és 2 mellette a keringető pumpa , jobb szélen meg az ózon generátor 3 vezetéke. Bal oldali kis panel a fűtés relé panelje, bal szélen a fekete és fehér megy a fűtésbe a power, a szürke műanygba jön kintről a betáp. A relék hátulról vannak bedugva, egyformák és ránézésre nincs bajuk de szintén a fűtést vezérlik. A 3 vezetéken (piros, fehér, fekete) átmegy a táp közvetlenül az alaplapra. Csinálok képet amin látszik minden a főpanelről.
Ha nem gond, küldj képeket a panelokról, hátha támad valami ötletem.
Biztosan vannak védelmek, amik letilthatják a teljes működést. Hőfok, nyomás vagy túláram kapcsoló amit esetleg kézzel kell nyugtázni, ezek nem a panelon található érzékelők.
Itthon vannak szép árak ha masszázsmedencéről van szó.
Felhívtam a mostani szervizest, megadta a számát a régi szervízcsapatnak, aki a beüzemelést csinálta 10 éve. Emlékezett is rá, hogy pontosan melyik kádról van szó.
Szerinte a panel megadta magát, tömegesen előfordul a 10 év körüli medencéknél.
Új panel 300ezer, javítás 130ezer, azért ez nem kevés, úgyhogy megpróbálom megcsináltatni máshol.
A fűtéspanelról ahol a betáp is van átmegy az áram az alaplapra mindkét vezetéken de onnan már sehová. Kiszedtem a fűtéspanelt(a kicsi balra az alaplaptól), az egyforma reléket megcseréltem, de semmi nyoma égésnek.
Kiszedem az egészet és elviszem egy javítóhoz aki leginkább kazán elektronikákat javít, de látott már pár más vezérlőt is. Kapja a kezelőpanelt is, mert ha az feléled akkor jó lesz.
Nálam bevált. A titka ugyanaz, mint a klórnál, nem szabad túladagolni. Eddig nem csalódtam a medencésemben, és azt mondta eszembe ne jusson klórozni a meleg medencét. Amúgy nagyon egyszerű a bizonyítás. Vannak ezek a nyári medence termofóliák. Azért mennek tönkre pár szezononként, mivel amikor az ember leveszi a víz tetejéről, félredobja, oszt rászárad a klóros víz a forró nyári napsütésben. Közben kellemesen eszi az anyagát a klór. A végén elvékonyodik, és elszakad.
Nálam 1db 200ft átmérőjű kis tabletta gyönyörűen tisztántartja a vizet 1 hétig. Teszek még hozzá hetenként fél deci nem habzó algagátlót, és 3 naponként ellenőrzöm a ph-t, mivel lúgos közegben a bróm sem tud dolgozni, ahogy a klór sem. Ennyi az össz munka vele.
Ja igen, nekem 2kW a fűtőbetét, és fedett kültéren van 1m3 vízzel. Napi 10-15kWh-t eszik meg fagypont fölött.
Szerintem abban a környezetben ahol te is tartod, nem szabadna napi 8kw-nál többet fogyasztania.
Nálam sem kell több mint 5kw/nap, igaz kicsivel kisebb, de nincs is 25 fok.
Ami az árakat illeti, nem szabad a tengeren túliakkal hasonlítani. Másban sem, (szórakoztató elektronika, autó-motor, stb.), hiszen minden jóval olcsóbb. Érthető is, mert legalább 3-szor többet keresnek mint mi..... Na de a HS ráadásul amerikai cég, nem csoda ha az alkatrészek/kiegészítők ott a legolcsóbbak. Behozatni sem éri meg szerintem, mert a szállítási díj + vám + áfa pont annyi, mintha itthon vennéd. Én inkább az ebayen szoktam, főleg angol és francia eladóktól. A legrosszabb esetben 8-10 font a szállítás, de pl. most megnéztem 85 ezer az 5 darabos tri-x. Nálunk akcióban 150....
Tetőemelőt itthon 150-ért akartak adni, egy angoltól megvettem 45-ért, és teljesen rendben van.
Ezüstiont nem használok, nem hiszek benne. A csoda-finesst viszont igen. Persze nem viszem túlzásba, de azt gondolom, csak a klór kevés. Nekem eddig bevált, közvetlenül csere előtt is makulátlan a vízminőség.
Most olvasom, hogy leállt az egész. Mivel 2 évig nem használtad, elképzelhető, hogy az egyik pumpa leragadt, pont úgy, mint a fűtési keringetők szoktak.... csak itt nem 50w-os, hanem 2kw-os motorról van szó, ami igen tisztességes áramot vesz fel, ha nem tud elindulni.
Szerintem próbáld meg megforgatni őket kézzel, meg nézd át a főpanelt, hátha találsz erre utaló nyomokat.(biztosíték, égés, stb.)
A tabletta nem jó mert a benne lévő ragasztó megtámadja a medence testet vagy mást már nem tudom, de azt mondták hogy vagy használom az ő spéci kis tablettájukat vagy klór granulátumot amiből egészen kevés kell, ezt is vettem tőlük eleinte, de a felirat alapján semmi speciális nincs benne. A medence test is hibátlan meg minden a fejpárnát kivéve, amiből tömegével árulnak kint mindenhol, tehát eleve ilyen szétmálósra tervezték. Hab szerű valamiből van.
Egyébként 10 éves a kád és kár volt megdicsérni hogy nem volt eddig baja, mert amig azt a hsz-t írtam, a gyerek fürdött benne, bekapcsolta a jet pumpákat(ezt máskor is sokszor megcsinálta) és kb 1-2perc után se kép se hang, minden lekapcsolt és semmi nem működik azóta.
Nagyon boldog vagyok. Most keresgélem hogy milyen panel van benne, sajnos az export modellekben nem azonos, meg talán javítható is.
Gondolom a főrelé panel ment tönkre, mert az áram bemegy ezt kimértem, de semmi nem működik és amikor leszedtem a control box elejét akkor onnan elég nagy hőt éreztem, mondjuk égésnyom nincs rajta. A szervízt gondolom hiába hívom ki, mert nem javítanak csak főegységet cserélnek, azért teszek egy próbát.
Van egy céges mérőhelyünk, ahol 3x100A van, itt már alapból távleolvasós. Meg lehet nézni 5 perces bontásban mindent online, teljesen jó.
Az otthonim is ilyen óra, csak 3x16A-es. És nem lehet online regisztrálni, mert nem küldetnek vele sűrűn adatot (csak távolról aktiválják ha kell), és mert CSAK. Úgyhogy semmi hasznát nem élvezem, kivéve hogy nem jön a leolvasó.
Nem teljesen jól írtam: minden nap 24 órakor rögzíti a vételezett villanyóra állást, a betápláltat nem.
Ezenkívül fogyasztási, és visszatáplálási értékeket, 15 perctől-éves értékig.
Az órát szoktam én is leolvasni, főleg a leolvasás előtti időszakban.
Egy előnye biztos van ennek az "okos" órának: előre meghatározott időpontban (nálam dec.31. 24 óra) rögzíti az elszámolás alapját képező óraállásokat, így lehet készülni, nincs meglepetés!
klórgranulátumot kap egy kupakkal 1-2hetente és mindig tiszta volt a víz.
Attól porladt el a fejpárnád, meg 1-2 nyűgösebb műanyag alkatrész, mert klórt használsz. A klór 36-38 fokos vízben nagyságrendekkel reaktívabb mint a nyári medencékben. Használj bróm tablettát, ugyanúgy ferőrlenít, és a műanyagot is békén hagyja. 1 m3 vízbe elég egy kis tabletta kábé 1 hétig.
Nekem is bent van a télikertben ahol 25fok van mint a házban. A fal túl oldalán pont a kazán van, át lett fúrva a fal és raktam oda egy hideg csapot, arról szoktam feltölteni, pont a kifolyónál van egy lefolyó, a kifolyónál lévő kis csaptól pár cm-re már le is folyik a víz, ezért leengedni egyszerű.
Gondolhattam volna rá átfúrok egy melegvizet is, de eddig nem volt sürgős a felfűtés.
1,2-1,3fokot tudott emelni a fűtés óránként. Az enyém már 9éves ebből az utóbbi két évben állt, de előtte mindig működött 7 évet folyamatosan. Nagyon jó kádak ezek, nagyon megbízható, nem olyan mint a kínai keringető nélküli példányok.
Eddig amivel gond volt az a ózongenerátor, de meg lehetett mókolni, azóta is jó. Meg egy kis csőtoldás szintén az ózongenerátorhoz megy eltört, de ezt is meg tudtuk csinálni.
Most ahogy beüzemeltem, a moto massage nem megy, fúj, de nem mozog fel le, majd szétkapom, ez víz alatt is szerelhető. Kint 100dolcsiba kerül egy ilyen moto massage fej ha cserélni kell, gondolom itthon az is 100ezer.
A fejpárnák 6 év után elporladtak, ebből vennem kell majd újat. Meg veszek hozzá majd egy szett tri-x szűrőt, mert még a gyári van, mindig kimostuk vagy kiborotváztam, de azt írják 4-5évente azért nem árt cserélni.
Itthon 175ezer az 5db-os szett, ennyiért nem fogok venni az biztos. Amiknál 280dodó a szett és 40dolcsi a fejpárna darabja, csak haza kell juttatni. Előtte beszélek az itthoniakkal is mert azért van hogy tudnak normális árat adni. Csak kíváncsiságból megnéztem mennyibe kerül most egy envoy, hát dobtam egy hátast, ennek kevesebb mint a fele volt régen. Amiban meg pár éve még 8e dolcsiért adták.
Remélem 200-250kwh-nál nem fogyaszt többet havi szinten. Elég takarékos, 1700L vizet folyamatosan fűteni kell neki. Bár nagyon jól le van szigetelve, gondolom azért elég bele az 1500w-os fűtőelem mert kicsi a hőveszteség.
Egy jótanács amit nekem is a szerelő mondott, ha nem akarod használni(ha van egyáltalán benne) az ezüst ion-t akkor csak vedd ki belőle a kis szürke egységet, mert ha elhasználódik és nincs cserélve(10e+ ft/negyedév) akkor tönkreteszi a keringető pumpát idővel. Sokat nem ad hozzá amúgy sem, ahogy a csoda finess folyadék sem. Eleinte ezekkel ment, meg vettem tőlük kis tablettát, aztán leszoktam róla. Csak klórgranulátumot kap egy kupakkal 1-2hetente és mindig tiszta volt a víz. Ha elfelejtettem akkor sincs baj, mert az ózon miatt 4 hét után se volt zöld vagy zavaros a víz, sőt még soha nem zöldült be amióta megvan 9 év alatt.
Szerintetek milyen időpont lenne a legjobb éves leolvasás miatt?
Új építkezés, pár hete szerelték fel az oda-vissza mérőt. Állítólag valami legújabb smart mérő, ami 15 percenként küldi az adatokat az elműnek. Tavasz végén-nyár elején költöznénk be, nincs gáz az utcában, hőszivattyús padlófűtésem lesz elektromos rásegítővel. A napelemes rendszer a teljes energiafogyasztásom kb 90-95%-át fedezné a számítások szerint.
Állítólag egyszer lehet kérni az éves elszámolás napjának módosítását. Úgy gondoltam az lenne a legjobb, amennyiben április-május körül lenne a fordulónap, így biztosan elhasználnám minden évben a termelést.
HS Aria, most egy éves. Mi novembertől tavasz végéig használjuk, nyáron nem szeretjük.
Nálam kombi kazán csinálja a meleg vizet, ezzel szoktam feltölteni. Így kb. 3m3 gázból megvan, és azonnal használható.
Egyébként úgy tudom óránként képes emelni rajta kb. 1 fokot, ha a medencének kell felfűteni.
Igen, 1500w-os a fűtés, és 40 vagy 50 w-os a 24 órás szivattyú. Nekünk zárt helyen van, ahol soha nincs 14-16 foknál hidegebb, és itt kb. napi 5kw-ot fogyaszt. Viszont ebben csak 1350 liter víz van. Reális lehet az a 8kw, elvégre nem wellisről beszélünk....
Szerintem a 99 % azért messze túlzás, de ami a lényeg, hogy a8lang olvtárstól semmi ilyet nem olvastam, Ő külföldről vesz és ami nálam külön pozitívum, nem büdös neki a fizikai munka. Az általam ismert jobban eleresztett emberek úgy félnek a fizikai melótól, mint politikus a vagyonosodási vizsgálattól. (Ja, már nem, inkább eltörölték...)
Arra gondol aki a vállalkozását kihasználva nagykerből vásárol kedvezménnyel, és visszaigényli az áfát, így szinte féláron vásárol mint az átlagos kisker vevő.
A magyar vállalkozók 99%-a így csinálja, ezért van a saját háza telephelyként megjelölve, így lehet venni plazmatv-t a nappaliba cégpénzből.
Milyen masszázsmedencéd van? Mennyit fogyaszt /nap?
Tegnap 2 napja beüzemeltem két év állás után. Kisebb problémák voltak csak, sikerült megoldani, így fel lehetett tölteni. Fél nap alatt felfűtötte az 1700L vizet úgy hogy több vödörnyi forró vizet is öntöttünk bele feltöltés közben, így nem 10-12fokról indult a fűtés hanem 22fokról. 1500w-os a fűtés, és ha jól tudom csak 50w-os a keringető szivattyú.(HS Envoy)
Kb 8kwh-t fogyaszthat naponta bár egy napos óraállás különbségből még nem lehet semmit megállapítani. Havi 660-700kwh a normál áramfogyasztás, ebből próbáltam számolni 1 napra, hosszabb időszak pontosabb eredményt ad.
Max. tipikus magyar. (Az okosban cserélt inverterrre (matricára) gondolok.) De nem láttam áfa-mentes nagykeres vásárlást, külföldről veszi, ahol olcsó, más is megteheti. Azt sem láttam, hogy újként akarja eladni a használt invertert, sőt biztos, hogy nem, hiszen még megmaradt garanciáról írt.
Valami vagy kimaradt nálam, vagy Te értettél félre valamit.
Kiszámoltam a DNY 25 fokos tetőn lévő 18db panel termelését 2017-re 1286kwh/kwp úgy hogy 290w-osnak számoltam, de csak április 4-től ment a 290w-os panellal, addig 260w-os volt ezeken a helyeken is. Ha végig az új lett volna akkor azért több lenne 1300 felett kicsivel.
Nekem is bővítenem kell hamarosan megint ha elektromosan akarom fűteni a házat.
Sokat gondolkoztam hogy mi legyen. 23kwp van a 17-es inverteren, erre többet nem tudok kötni.
Az lesz szerintem hogy veszek egy 27-es invertert ami pont úgy néz ki mint a 17-es, teszek rá egy 17-es matricát és el van intézve.
A régit eladom, még lesz rá 10 év gari.
Kb 100-150-et hozzáteszek és lesz 27,6-os invertem amire 37kwp-t tudok rákötni, az már elég is bőven. 15000kwh val számolom egyelőre a téli fűtést. Kb 12kwp-t kell bővítsek, van még 8db helyem a tetőn jól termelő helyeken és építünk egy kis házat(lábon álló kerti tetőt) amire felmegy még 21-24db, a panelekhez méretezem majd. A télkert nyugati oldalán van még hely a maradéknak , enyhén északi része is van, de nyáron szerintem ez a rész is jól termel, ezt most tavasszal fogom 1 panellal tesztelni pár napra. Telibe küldöm az egész télikert tetőt, mert segít nyáron hogy ne melegedjen fel belül. Így kicsit több lesz mint a 12kwp de kompenzálja a rosszabb elhelyezést. Valami olcsó 300w-os panelokat fogok venni a lényeg hogy p600optimizer elég legyen.
Én bizakodó vagyok az éves termeléssel kapcsolatban, mert bár nincs teljes évem az egész rendszerre, de a 10,5fokos dőlésű garázson lévő 6,76kwp mező 26db 260w-os sharp 2017-es termelése összesen 8198kwh volt ami 1213kwh/kwp és ez a legrosszabb mezőm, télen harmadával kevesebbet termel mint a 25fokos tetőn. Legközelebb májustól májusig fogom megnézni az egész rendszerre, mert onnantól már kb teljes volt a bővítés.
az ok egyszerű, változott a fogyasztásunk, bővíteni kellett.
Innentől van 3 út:
1, hivatalosan, mellé feltenni még 1 invertert
2, hivatalosan, inverter csere nagyobbra, a régi elad használtan
3, inverter marad, így a szolgáltató felé nem kell semmi.
És mivel nem volt semmi szakirodalom erre anno, csak Payagyerek tapasztalata így belevágtam tapasztalatszerzés, kísérletezés kedvéért méregetni.
Veszteni valóm nincs, mert ha nem jön be akkor ugyanezek a plusz napelemek mennek majd a 2. inverterre, tehát egy fillér pluszomba nem kerül kísérletezgetni.
25% túlnapelemezés esetén nem volt semmi veszteségem.
40% körülig ez változatlan volt,
60%-nál már van 5-6%.
Ez most kb lefedi a fogyasztásomat. Van viszont évi kb 300kWh veszteségem, az kb 11eFt.
Ennyivel lenne több termelésem évente ha most elköltenék jópár 100eFt-ot a hivatalos cserére.
Ez egyelőre nem éri meg, tehát marad így, ha még több kell akkor viszont mellérakok még egy invertert, és elfelezem a mezőt.
A kísérleg lényege ennyi volt, ha valaki bővítene pár napelemmel nyugodtan megteheti (megfelelő inverter esetén persze)
Elsőre én is rácsodálkoztam :), de mivel a számok nagyon nem stimmeltek, még egyszer elolvastam. KWh/KWp-ről van szó, szóval a több napelem természetesen többet termel, a fajlagos termelés csökken durva túlnapelemezésnél. De még mindig jobb beruházás lehet több napelemet rákötni, mint a régi invertert eladni, újra engedélyeztetni, nagyobbat venni. Persze attól függ, a régit mennyiért lehetne eladni, mert ha nem fillérekért, akkor a nagyobb mellett szól az újra induló garancia, esetleg újabb (jobb) fejlesztés.
"A termelő berendezés olyan védelemmel legyen ellátva, amely közcélú hálózaton bekövetkező feszültség kimaradásra 200 ms- on belül automatikusan kikapcsol, és a hálózati feszültség tartós visszatérése esetén 60 - 300 s kivárási idő után kapcsol vissza."
A fél periódus töredéke alatt le kell kapcsolnia. Nem az előírás miatt, hanem mert külső táplálás miatt túlterhelné a hálózat és erre gyorsabban reagálnia kell különben szétég. :-(
A DC leválasztó relé megszakítási ideje már csak bónusz. :-)
Nem vagyok gépközelben és régen kellettek ezek az adatok, de az egyik SMA inverter manualjában felsorolt szabványok (országnál leírás szerint) között volt a száma ami itt érvényes, a szabvány számára rákeresve pedig megtaláltam az adatokat anno.
Szerintem galvanikusan nem bontanak, annyi történik csak, hogy a kimenő teljesítmény-félvezetők lezárt állapotba kerülnek, vagyis a kimenő jel megszűnésével egy időben. Ezután még a DC/DC konvertere áll le.
Mit értesz lekapcsolás alatt? Létezik az, hogy megszűnik a kimenő jel, de még nem kapcsolt le az inverter, vagy az, hogy lekapcsolt az inverter, de még van kimeneti jel?
Tud nekem valaki appot ajánlani sma inverterhez, ami nem csatlakozik netre, csak bluetooth kapcsolaton keresztül szeretném látni és tárolni telefonon az adatokat.
Az óracserénél én is megjártam. Majd' 3 éve történt, hogy a rendszer kiépítésekor a tervező megkövetelte a műanyag szekrényt. 300x600, ráadásul csak a vízszintes elrendezésű volt ide jó. Alig tudtuk betaposni a már meglévő, falba épített fa 600x600-ba. Aztán amikor jött az eon órát cserélni, kérdezték, hogy ez meg minek ide. Mondtam nekik, hogy csak mert unatkoztam és volt egy kis fölös pénzem is. Következett egy 3 fázisra bővtés, kivágtuk a műanyagot a homályba, ismét jöttek órát cserélni, de senki sem kereste. A szép, új műanyag doboz azóta is csak lom.
C karakteriszikájú van az óránál, de az ebben tartományban mindegy is, az csak a névleges áram többszörösénél érdekes, hogy milyen gyorsan old. Korábban linkeltem pdf-et ezzel kapcsolatban, ott látszik szépen a karakterisztika.
Lehet, hogy D karakterisztikájú a kismegszakítód, röpködtek a mínuszok, oszt a bimetáll nem melegedett fel benne. Levág az, csak lehet hogy 1 órát kell rá várni. :)