Keresés

Részletes keresés

berenyiadi Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96215

Sziasztok!
Sürgős segítséget szeretnék kérni!!!
Yonos Pico 25/1-6 típusú kazánunk leállt a Társasházban. Amit előtte kiírt: "zavar, kérek csappantyút nyitni"
Mi a teendőnk, hogy ne fagyjunk meg, szerelő hétfőnél előbb valószínűleg nem jön!?
Köszönöm,
Berényi Adrienn

cucu Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96214

És ez alatt a két hét alatt használtok a helységben spray-t? (dezodort?)

Előzmény: dorogszu (96203)
BJaca Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96213

Falba épített WC-tartálynál már macerásabb :)

Előzmény: Atis57 (96206)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96212

Ez jó :))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (96211)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96211

Én is több olyan embert ismerek, aki okosan több százezret költött olyan beruházásra, aminek segítségével minden évben megtakarítja a beruházás értékének kb 1-2 százalékát.

Ők karácsonyra számológépet kapnak :)

Előzmény: oregbeatsuhanc (96210)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96210

A német rokonainknál is így volt már 30 éve, az egyiknél ciszterna vizet használtak mosásra és a WC öblítésre, pedig nálunk jobban éltek.

A másik rokonnál átváltható ereszcsatorna lefolyóval töltöttek meg sorba kötött műanyag hordókat és abból locsoltak.

Ilyen csatornaelemet, már nálunk is árulnak azóta, pl. a Platformban.

(Én régebben még a bőröndben hoztam.) 

Előzmény: BJaca (96196)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96209

És az error c az mit jelent cirkulációs hiba?

Van gépkönyv ,elérhető?

Előzmény: zöldeskékek (96207)
Atis57 Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96208

Szia!

néha lefolyó cső dugulás/szükülés  miatt van ilyen . a könyököknél lerakódik "jó anyag".

persze más is lehet.

Előzmény: haromegesztizennegy (96199)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96207

Sziasztok !

Nekem egyszerűbb kazánom van mint  az előttem pár hozzászólással  szólónak /dorogszu topiktárs /

Tehát  C- 12H   fég.

Kb. egy hónapja rakoncátlankodik.

Gondol egyet  és kiírja, hogy Error C  és leáll. Ilyenkor csak  teljes áramtalanítás után indul újra.

Volt kint szerelő   lecserélte a termisztort /? /   ez egy olyan alkatrész ami a kimenő fűtő víz hőmérsékletét méri   két sarus csatlakozással megy a két vezeték valahová.

Újra indítás után néha pár perc után leáll   ... Er.  C  -t jelezve,  néha megy akár egy órát is. Rendellenesség az is hogy  a kijelző hőmérséklet néha ugrál. Pl.  amikor 46  -50  foknál tart, akkor lemegy  15 fokra... majd visszaugrik, ami egy lehetetlen dolog, hiszen fűtött a víz.

a szerelővel konzultáltam telefonon  egyenlőre tanácstalan.

Rendes működés :  áll a kazán  csak az őrláng megy  ilyenkor az általa melegített víz / ami a hőcserélőben van és az utána kb.  10 cm -es vékonycsőben  a kijelző  kb. 45 fokot mér - egy nem áramló közeget ennyire tud felmelegíteni. Majd bekapcsolás után gyorsan esik a hőmérséklet  hiszen jön a radiátorokból a szoba hőmérsékletű víz ami  kb. 20 - 22 fokos . tehát  egy percen belül leesik  kb.  30 fokra, majd  emelkedik a  fűtő víz hőmérséklet egyenletesen a kb. 64 -65 egyensúlyi víz hőmérsékletig .. itt akaár rákig is mehet hacsak a  szoba termosztát le nem kapcsolja.

Most hogy rendellenes üzem van a leállás után nemhogy lemenne a korábbi  45 fokra , hanem néha  még  feljebb is megy    pl. 70 fokra. akkor amikor  nincs áramlás  és csak az őrláng fűt.

mint írtam  3 hete a szerelő  egy biztosítékot cserélt végzett egy  tisztítást - csak az égőt a hőcserélőt már nem, állított valamit és elment. működött vagy 3 napig amikor jelentkezett ez az Er.. C  leállás, újra jött és akkor cserélte az a az általa termisztornak vagy NTC -nek nevezett alkat részt , ment kettő napig majd kezdte a mókát... leállt,  újra indítás áramtalanítással,  aztán ment vagy nem.

Most kb. egy hete megint  normálisan megy . Akkor  leszedtem a borítót és finom ecsettel  'simogattam '. hogy attól vagy sem nem tudom... ahogy a szerelő sem. Abban maradtunk ha végleg leáll akkor jön és keresi a hibát.

egy másik jelenség :   korábban   a korlátozó hőmérséklet    68 fok volt. P68  így jelezte a készülék, most viszont   P88 . Nem sok ez egy kicsit ? Nem mintha különösebben izgatna, mivel  az összes radiátor üzemelésénél  megáll  a korábban említett   64 - 65 foknál.

ha valakinek van tí,pje, kérem írjon  !

A készülék egyébként 5 éves,  még nem volt javítva  2 x tisztítva.

Atis57 Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96206

Szia!

A WC tartályra órát tenni a legyszerübb. a bekötő cső egyik hollandijánál.

Másképpen; meg megnézed a wc tartály belsejét, többen van liter beosztás--ált 6-9 liter ig tölti fel.

márcsak irni/számolni kell a lehuzásokat.

erősen meglepödtem  nálam mi adta a vizfogyasztás 60%-t.

Előzmény: BJaca (96196)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96205

A lángba benyúló ionizációs elektródát  (lángőr )próbáld drasztikusabban

tisztítani pl. polírpapír v. finom csiszolóvászon.

Csatlakozások is lehetnek kehesek és a mikroamper nagyságú áramnak

lehet akadályt jelentenek.

Előzmény: dorogszu (96203)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96204

Aermec 15kw fan coil  egyes fokozaton 40 fokos víznél kb kw menyit adhat le ?

dorogszu Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96203

Sziasztok!

Van egy vaillant vuw ost 180 xe
gázkazánom.
Folyamatos működés során egyszer csak
gondol egyet és az "Égő reteszelés"
kijelző melletti piros lámpa világít

Ezután ha a lángőrelektróda és a dupla
gyújtóelektródákat az égőfejet alkohollal
és vegyszerre megtisztítom, akkor 2 hétig
kb. jól üzemel.

Az alábbi linken találtam egy elektróda
kittet.
https://www.inone.hu/elektoda_3_plus_5102

Amennyiben lecserélem lehetséges a hiba
megszűnése?
Lehet e vagy kell e valamilyen értéket
mérni vagy csak gyújt szikrázik ég
ellenöriz stb?

Válaszokat segítségeket tpasztalatokat
Köszönöm!

BJaca Creative Commons License 2017.12.16 0 1 96202
BJaca Creative Commons License 2017.12.16 0 1 96201

A padlóösszefolyót én is kihagytam. Lehet olyan bigyót kapni, amin keresztül levegőt tud beszívni a szennyvízhálózat, nekem is van beépítve. Vagy egy csövet felviszel a tető fölé.
http://www.fajltube.com/gazdasag/epiteszet-epitipari/Epuletek-csatornahalozatanak-k54724.php

http://poly-mix.com/aruhaz/index.php?inf_cszam=13097001-07&inc=egytermek&tcs_id=81

lap alján:
http://dugulastelharito.hu/dugulaselharitas-7-kerulet/

BJaca Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96200

Köszi a tippet!

Előzmény: Sony Black (96197)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96199

Jó reggelt!

Adott egy emeleti a fürdőszoba egy 80'-ban épült sorházban.

-Ha az emeleti WC-t lehúzom, a vákuum kiszívja a vizet a szifonból és ha nem engedek egy kevés vizet a kádba akkor ott jön vissza a bűz.

Felújítjuk 1-2 éven belül de nem tudom milyen megoldást válasszak hogy a probléma ne jöjjön vissza.

-Érdemes meghagyni amúgy a padlóösszefolyót? Én szívem szerint kihagynám (egy gonddal kevesebb) de attól még a fenti probléma nem oldódik meg.

(Panelekben nyilván nem gond ez hiszen a szennyvíz gyűjtőcső a tetőn kivezetett, ynitott így ott ez nem fordul elő. De mit tegyek egy házban?)

(Lent volt szó a hűtőről. Mióta lakásból ide költöztünk, a hűtő a hűvös kamrában van a konyha mellett. A villanyszámlánk, kb 1500 Ft-tal csökkent a hideg hónapokban csak emiatt!)

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96198

OFF

Minden szavad igaz, sajnos.

ON

Előzmény: Sony Black (96197)
Sony Black Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96197

OFF

Amit mi itt kapunk mosópor/gél a nem hamisított is satnya minőségű. Ezek a Balkánra gyártott termékek, mert nekünk a sz@r is jó. Nyugati minőségű cuccot a Müllerben tudtok venni. Ott is olyat érdemes amin gyárilag nincs a leírásában magyar szöveg, és Balkán nyelv. (HR,RO,SK,SO) Csak egy magyar matrica! Tehát amin nincs ilyen az nyugatra gyártott szer. Nem kell meglepődni, hogy van olyan márka közte amiről nem is hallottunk. Attól az még jobb cucc mint az itthoni.

Sajnos ez mindennel így van nem csak a mosószerekkel...

ON

Előzmény: Törölt nick (96191)
BJaca Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96196

Ha újra építkeznék, mosógépnek, fürdőkádnak, kézmosóknak külön lefolyója lenne. Menne tartályban a wc-hez. Kiváncsiságból tennék fel egy vízórát a budira, mennyi vizet húzunk le. Kár, hogy az nem olyan plug n' play, mint a villanyos fogyasztásmérő.

Előzmény: oregbeatsuhanc (96189)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96195

Szép napot  mindenkinek!

Valaki tudna nekem ide egy sematikus rajzot  kombi kondenzációs kazán , osztó gyűjtő, hidro váltó ,5db fan coil ,comboval :) ? És ugyan ezt tihecmail kötésbe lehet rosszul írtam az utóbbit !

Nagy segítség lenne köszönöm ! ez lenne a házikó !

Pirossal a fan coil  vonal az padló fűtés lenne pl visszatérő ágba ha jó az ötlet a zöld a kondenzációs kazán!

cucu Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96194

Kapaszkodj meg, a környékünkön rengetegen így csinálják!

Előzmény: Lacivill (96193)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96193

Azért láttam már ennek fokozását is. A kádba kinyomott mosólét használták a WC öblítésére....

zöldeskékek Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96192

Takarékos asszony.... akár én.  azért én csak áztatásra használom a mosólét olyanra nem gondoltam, hogy vissza a gépbe.

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96191

Durva mosópor hamisítások után mi már csak folyékonyr használunk.

Nejem szerint a leggagyibb (azt hamisítani sem érdemes) is sokszor jobb, mint néha  a márkás por.

Előzmény: BJaca (96188)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.16 0 0 96190

Minden lakásba nagyon ajánlom egy ilyen megvételét. AZtán mehet a számolgatás.

Nagyon sok dologra rá tudna jönni sok ember a "városi legendák" helyett, ha akarna.

Előzmény: BJaca (96187)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96189

A feleségem a tusolóval a kombicirkó meleg vizével szokott a gépre több öblítő vizet rátölteni.

Viszont a fehér mosásról lejövő mosólevet felfogja vödrökbe és az még a tarka, vagy fekete mosáshoz újra elmegy.

Tehát spórol a mosószerrel, és a vízzel is 1-2 szer. Szoktam is mondani: Te négykezest játszol azon a mosógépen.

( Meggyőződése, hogy ezzel is kíméli a környezetet.)

Már gondoltam rá, hogy egy külső tartályt + 2. szivattyút kellene aprikálnom a gépre, hogy ne kelljen emelgetni a vödröket -:)

Előzmény: BJaca (96188)
BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96188

A mosógéppel mi is kínlódunk. A++, meg víz se kell hozzá, mi meg nem győzünk vakarózni. Szóval az extra öblítés mindig rá van nyomva. Szóval egy 30 éveset lecserélve lehet vele megtakarítani, de egy 10 éves gépnél már nem hinném, hogy van értelme. Igaz, egy tíz éves gép már jó, ha 5 évet kibír :) A maiaknál meg 3 év után minden nap ajándék....

Előzmény: oregbeatsuhanc (96185)
BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96187

Én sem hittem neki, de ráraktam a fogyasztásmérőt, és igazolta.
Amúgy a 280-at sokallom is. Igaz, nincs villanybojler, és ledes lámpák hunyorognak. Ami viszi, az az unoka miatt a sok mosógéphasználat, meg a mosogatógép. Az öreg asztali PC-t is le kellene cserélni, meg van még egy sokat használt képcsöves TV, az helyett jó lenne egy LED-es LCD.

Előzmény: nagykunsági (96174)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96186

Télen nálunk is ez van, mert akkor átpakolok a mélyhűtő rekeszből a kis fagyasztó szekrénybe. -:(

Azért az meg milyen megoldás, hogy a - 18 C fokos mélyhűtőrekesz hulladék hőjéből jön össze a sima hűtőrész 5 C fokos hőmérséklete, de csak akkor, ha a gép egy fűtött helyiségben tartózkodik.

Előzmény: nagykunsági (96183)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96185

Csak, hogy ebben a szabványban foglalkoznak-e azzal, hogy a mosószerek által okozott bőrirritáció -főleg gyerekeknél - összefügg e a kevés vízzel való öblítésekkel?

Bőrgyógyászok véleményét vajon kérdezte-e valaki?

Előzmény: halaloszto (96181)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96184

Az a baj, hogy 2 autó fogyasztása nem mérhető össze a gyárilag megadott adatokkal, mert a gyakorlatban az egyik csak egy kicsit több, a másik meg sokkal több. 

Úgyhogy ez az éves fogyasztás gyakorlatilag csak parasztvakításnak jó, van aki bedől neki, én biztos nem. 

Előzmény: halaloszto (96181)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96183

Mivel olyan hűtőszekrényem van, amiben nincs mélyhűtő, így ez a probléma kilőve. 

Előzmény: oregbeatsuhanc (96178)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96182

Ez így van, ma már nekünk sem kellene, az áruk sem volt olcsó.

Előzmény: halaloszto (96180)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.15 0 1 96181

van rá szabvány, ami alapján számolják. mosógépre egyszer megkerestem. jó ez így, mert így lesznek a gépek összehasonlíthatóak. nem arra van a szám, hogy nálad annyit fog fogyasztani, hanem hogy a szabványhasználattal annyit fogyaszt, a másik meg ugyanzzal a szabványhasználattal amannyit.

az autó sem annyit fogyaszt mint a papíron, de két autó összehasonlítására azért alkalmas.

Előzmény: nagykunsági (96174)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96180

a ket kompresszoros kiment a divatból teljesen. nem lehet vele hozni azt a hatásfokot, ami kell az a++hoz.

nekem is az volt, 15 évet szolgált, és megy tovább másnál. nagyobbat vettem, jól körülnéztem, szinte nincs is kétkompótos.

Előzmény: oregbeatsuhanc (96178)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96179

"De ha valaki ennyire környezettudatos, hogy csak azért dob ki egy jól működő mosógépet, mert állítólag az újabb valamivel kevesebbet fogyaszt, miért nem veszi számba azt a környezet terhelést, amit az új mosógép előállítása generál?"

Aztán az 5. év után, már esélyes lesz, hogy azt is kidobja, amikor a szerelő bemondja a 40 ezres vezérlőpanel, vagy az 50 ezres csapágy csere díjat.

Ja, a tervezett, "beépített" elavulás nincs a számításokba bekalkulálva.

Ja a fenntartható fejlődés fontosabb cél a környezet védelemnél.

Előzmény: nagykunsági (96165)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96178

Igen, bár én itt a mai frekiváltós klímákra gondoltam, amik takarékosabbak, meg arra is, hogy ha jól láttam egy külön, külön hőfokra beállítható hűtő és mélyhűtőrészbe juttatja be a hideget.

A fiam vett most egy ilyen támogatott hűtőt, majd megnézem közelebbről.

Sajnos nekünk is előbb utóbb ilyesmi, vagy 2 kompresszoros kellene, mert a mostani kombi hűtőnk, olyan fűtés nélküli előtérben van, ami télen letud hűlni 5 C fok körülre és akkor nem fagyaszt rendesen a mélyhűtő része.

( Ha nem lenne túl nagy a fogyasztása a peltier elemeknek, akkor már nagyobb, kompresszor nélküli hűtők is elterjedhetnének. )

Előzmény: nagykunsági (96177)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96177

A hűtők "klíma" elven működnek, gyakorlatilag hőszivattyúk. 30 éve is, meg most is. 

Előzmény: oregbeatsuhanc (96176)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96176

"Az a baj, hogy a "vacak régi hűtőnek" még mindíg jobb a hőszigetelése, mint a hiper szuper újnak, tehát ez a havi 2000 számomra nem hihető"

Van egy több, mint 40 éves MINCK ** öreg hűtőnk, amit csak nyáron ritkán gyümölcs, stb. hűtésre bekapcsolunk. Hangja, mint a traktor, de még mindig "működ". -:))

A hűtőknél, viszont már vannak olyan, új generációs, klíma elven működő gépek, amiknél már valóban kisebb a fogyasztás és elvileg H tarifáról is mehetnének, ha a magasabb körök egyszer úgy döntenek.

Tehát nem mindegy mit hasonlítanak össze mivel. 

Előzmény: nagykunsági (96170)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96175

"Persze azóta kb 3 mosógép ára villany, víz, és csatorna díjat kifizettél pluszban."

Ha már ezt írod a bojlerünkre nem nagy baj, mert a mosómasánk is egy HAJDU  energomat. 

Ez csak a 90 es évek eleje óta megy, bár néha magam javítottam ezzel kicsit spórolva.

( Van két lomizott donorom hozzá, meg ott az Orczy Alkatrész Üzletház. )

A csatorna díj a mi esetünkben egyedi speciális helyzet, mert máig vízátalányt fizetünk a Vízműveknek. Ezen sajnos nem sokat spóroltunk, bár jobb lett volna.

A villanyfogyasztás annyi, amennyi, de azt olyan drasztikusan az új gép sem tudná megspórolni, ha lassan már nem egy pohár vízben akarnának mosni. Az áram fogyasztás: motor, vezérlés, fűtőbetét áramfelvétele igazából csak a vízmennyiség, mosási hőfok, idő függvénye lehet.

( Ha csak nem valami 3. generációs technológiai újításokat, - frekiváltós hajtás -vezettek be az újabb gépekben, mondjuk, mint a hűtőkben.)

Hogy ezek mennyire indokoltak és szükségesek arról akár akadémikus vita is folytatható, de valami biztos nem igaz, vagy valami el van hallgatva abból, amit állítanak a gyártók és a reklámok.

Azokat az összefüggéseket tisztességesen, publikusan vizsgálták-e, hogy kevés víz, mosószer mennyiség, mosási idő és hőfokok hogyan viszonyulnak egymáshoz és milyen minőségű mosást, mennyire vegyszermentesre öblített tiszta ruhát eredményez?

Előzmény: Lacivill (96154)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96174

Irigyellek, ha 280 KWh a havi fogyasztásod. 

De még ez se közelíti meg a havi 2000 Ft-ot. 

Amúgy szeretem ezeket az adattáblákat, éves fogyasztás. Aztán tudja e hányszor nyitom ki naponta? Hetente hányszor teszek bele friss árut?

Mosógépnél is leírja a délmagyar, hogy egy mosásra mennyi vizet meg villamos energiát használ. Aztán milyen mosásra? 90 fokos? 60 fokos? fél program? 

Előzmény: BJaca (96172)
BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96173

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_ora_alatt_elfogytak_a_tamogatott_mosogepek/2437777/

"A 80-as évek végén gyártott Hajdú Energomat 0,9 kWh áramot használt el egy mosásra, amihez 75 literes vízfogyasztás társult. A Samsung mosógép ezzel szemben beérte 0,47 kWh energiával és 33 liter vízzel."

Előzmény: nagykunsági (96169)
BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96172

Mi egy No Frost Samsung hűtőt cseréltünk le, ami D energiaosztályos volt egy Gorenje A++ ra. Méretre ugyanakkora, mégis egy havi villanyszámlát megspórolt egy év alatt. Az előbbi 600kWh/év fogyasztású volt, utóbbi 320kWh/év. Mértem fogyasztásmérővel, és tényleg tudja.
A mosógépnél lehet, alálőttem, 40-60 litert fogyasztanak, míg a Hajdú Energomatra 120-140 liter vizet írnak.
Kevertem a mosogatógéppel...

halaloszto Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96171

pedig tapasztalat. a régi hűtőben a hab is átnedvesedik idővel, meg az ajtógumi is veszít a precízségéből. 

nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96170

Az a baj, hogy a "vacak régi hűtőnek" még mindíg jobb a hőszigetelése, mint a hiper szuper újnak, tehát ez a havi 2000 számomra nem hihető. 

Előzmény: halaloszto (96168)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96169

Azért az a 80 liter elég légből kapott adat.

Persze ha nem mértem volna meg még el is hinném. 

Előzmény: BJaca (96166)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96168

hűtővel is van ilyen matek. egy vacak régi hűtő simán havi 2000 forint plusz. egy évben egy huszast buksz.

Kapocska Creative Commons License 2017.12.15 0 1 96167

20 liter alatti

Mi ez ,száraz vegytisztítás? :-)

Előzmény: BJaca (96166)
BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 1 96166

Az nem mindegy, mennyi vizet kell felmelegítenie. A mai mosógépek 20 liter alatti vízzel mosnak, a régiek 80 literrel. Igaz, a régiek ki is mostak rendesen... De akkor számoljunk 500Wh-val kevesebb fogyasztást egy ciklus alatt. Mondjuk én is csak akkor dobok ki gépet, ha már menthetetlen.

nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 1 96165

Csak azt nem értem, miből jön ki az 1Kwh többletfogyasztás?

Mert ugye a vizet mindkettőnek ugyanúgy fel kell melegítenie, a motort meg forgatnia. 

De ha valaki ennyire környezettudatos, hogy csak azért dob ki egy jól működő mosógépet, mert állítólag az újabb valamivel kevesebbet fogyaszt, miért nem veszi számba azt a környezet terhelést, amit az új mosógép előállítása generál?

Előzmény: BJaca (96160)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96164

Tényleg:.--))

Viszont 2 kiszuperált bojleron megáll a teknő.

Előzmény: Kapocska (96163)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96163

Azt érdemes volna megnézni ,hogy mihez szóltál hozzá

és akkor kiderül ,hogy Dominak igaza van,ezzel nem mosnak. :-)

Előzmény: Lacivill (96162)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96162

1 kw/h jelenleg Magyarországon 38Ft és 5 éve se volt olcsóbb.

Domi: bojlert nem én emlegettem!

BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96161

Ja, bocs, az áram árát benéztem, nem 15, hanem 37, csak rossz oszlopot néztem (fura is volt).
Dobjatok rá még egy 100-ast :)

BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96160

Reggel számolgattam én is. 30 éves a cucc, 10 év után cserélnéd újabbra, akkor 20 évet számolhatunk, 1040 hét, heti 7 mosás, tehát 7280 mosás. A fogyasztásra számoljunk 1kWh-val több villanyt, meg +30 liter vizet. 1kWh most cca 15 forint, 20 éve 5ft, számoljunk átlag 10-el. 1liter víz csatornával 1ft (1m3=1000l=1000Ft).
7280kW áram ára + 7280*30l víz, az 72800Ft+218400, vagyis 291200Ft.

Előzmény: Lacivill (96158)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.12.15 0 1 96159

Te Laci

Hajdú BOJLERrel nem mos senki :-)

Előzmény: Lacivill (96158)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96158

Nincs kedvem nekiállni számolni, de volt aki kiszámolta. A 3 összetevőből amennyivel többet fogyaszt napi 1-2 mosásnál nem havi 500Ft a különbség.

Előzmény: Kapocska (96157)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96157

Ez még a 2. kávé előtt volt ugye?

A hajdú bojler 3x több vizet enged a csatornába? :-)

BJaca Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96156

Ja, havi 500Ft többlet. De tiszták a ruhák, és nem kell idegeskedni, hogy mikor áll meg a mosógép :) Ja, ha nem tesz bele kalgont, máris jobban járt.

nagykunsági Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96155

De nem kell 5 évente új mosógépet vennie, ami ugye 30 év alatt 6 darab. :)

Lacivill Creative Commons License 2017.12.15 0 0 96154

Persze azóta kb 3 mosógép ára villany, víz, és csatorna díjat kifizettél pluszban.

Előzmény: oregbeatsuhanc (96153)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96153

Mi meg 85 ös gyártású HAJDU-t vettünk, amit 87 ben üzemeltünk be és azóta is megy. Plusz megnyugtató tudat volt az is mellette, hogy kapok hozzá alkatrészt is, ha kell. 

Előzmény: Zöldár (96150)
ifaw50l Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96152

Köszönöm a segítő javaslataidat, végrehajtottam és csodásan működik azóta a bojler!

Előzmény: Törölt nick (96050)
Sony Black Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96151

Persze... másnak meg olasz autója van 20 éve. ;-P 

Előzmény: Zöldár (96150)
Zöldár Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96150

Nekem van egy  olasz villanybojlerem. Sokat szidták, de már 22 éve fenn van a falon !

Előzmény: Sony Black (96136)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.14 -1 0 96149

Miért nem raksz kisebb 3 sorosat?

Előzmény: agzem (96142)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96148

De legalább jó messze van a hálószobától, így nem olyan zavaró, ha üvölt a gyerek :)

Előzmény: joevagyok68 (96143)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96147

Annyit ér mint amennyit az x m2-en megfog a hősugárzásból.

Nem sok,de jelent valamit.

Előzmény: haromegesztizennegy (96145)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96146

Mivel a probléma alapvetően a gyerekszoba megfelelő

hőmérsékleten tartása ezért a termosztátot oda kell tenni.

Minden más megoldás a gyerekszoba hőingadozásához vezet.

Az,hogy a többi helyiség hogy kezeli le az csak vezérlés ,szabályozás kérdése

a hidraulikus beszabályozás után.

A padlóhoz is lehet tenni termosztátot,ha az állítható valamiddel nem oldható meg

a túlfűtés.                                 

Előzmény: Törölt nick (96137)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96145

Hali!

Adott egy régi, szigeteletlen ház: B30-as fal. Gravitációs fűtés, de már új radiátorok.

-Van értelme hőtükröket felszerelni a radiátor mögé?

Számít valamit akár hőérzetben akár tényleges szobahőfokban?

(Szigetelés, ablakcsere 1-2 év múlva lesz kész.)

Kösz

cszoli Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96144

Köszi

Előzmény: Sony Black (96136)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96143

Azt nem tudom mé hidegebb/melegebb..

Viszont az furcsa, hogy az lett a gyerek szoba ..

A bejárat mellett közvetlen..

Előzmény: Törölt nick (96127)
agzem Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96142

Jo kerdes, fogalmam sincs :-(

Előzmény: nixon70 (96132)
agzem Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96141
Előzmény: Kapocska (96131)
BJaca Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96140

Az gáz. Bár ha jól van beállítva a padlófűtés, akkor egész nap megy a kazán.
Amit tehetsz, hogy termoelektromos szelepeket teszel a szobába a radiátorokra, és mindegyik szobában termosztáttal vezérled ezeket a szelepeket.

Előzmény: Törölt nick (96137)
topikolos Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96139

Ezt nem tudom. A tartályt megvettem és felszereltem. A biztonsági szelepnél csak feltöltésnél jön a víz, mert azt is csak érzésre csinálom nyomásmérő hiányában. Utána üzemelés közben (mondjuk a 2. alkalomtól) már nincs csöpögés.

Előzmény: kw96 (96076)
topikolos Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96138

Köszi. Akkor megbontom és feltöltve, üzemelés közben hátha észreveszek valamit. Persze ha valahol a hőcserélő hátsó részén ereszt, azt nem biztos, hogy észreveszem. Volt már egyébként, hogy a rögzítésnél szivárgot, de azt észre is lehetett venni.

Előzmény: Kapocska (96091)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96137

Nem tud a padló és a radiátor külön menni. Viszont úgy van megcsinálva, hogy a padlós részen van hőmérséklet érzékelő és ott be lehet állítani...mit is...várj, azt hiszem két állító van. Az egyiken mondjuk 31 fokot állítok, a másikon meg pl 35-öt....nem tudom, már nem néztem rá egy éve. Szóval ilyen 30 körüli hőmérsékletről van szó és tudom 4-5-6 fok különbség lehet a kettő között.

Előzmény: BJaca (96129)
Sony Black Creative Commons License 2017.12.14 0 0 96136

Az olaszokat én kerülöm mint a rákfenét. Egy kivétel van az Immergas. Én általában Bosch-t rakok fel, voltam gyárlátogatáson is náluk, csak pozitív tapasztalataim vannak. A support-ja is rendben van. Viszont neked a földszintes lakásba inkább előbbi az ami jó lehet, a magas kémény miatt.

Előzmény: cszoli (96126)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96135

Ez egy kb  150nm ház a pirossal jelöltem fan coilok helyét kivéve fürdőszoba az piros vonal csak oda akarok padlófűtést pl vizatérőből,zöldell a cirkó van jelölve!

Előzmény: PetiCsokvaomány (96134)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96134

Meg lehet csinálni két körösre is persze, de miért? Két szint van?

Nem merem így azt mondani, hogy biztosan elég a 20-as cső végig, tudni kéne a telljesítményeket, a hőfoklépcsőt, a hidraulikai ellenállásokat, be rakod -e eléjük a háromjáratú thermomotoros szelepeket vagy nem? azoknak is van ellenállásuk, mekkora szivattyú lesz? stb egyszóval hidraulikailag méretezni kéne.

Előzmény: RAZERX (96118)
toth.karoly Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96133

Nem ablak alatt van a készülék,igy ezt kizárhatjuk.

A konvektor fali kivezetésénél(a készülék és a belsö fal között)2db bilinccsel és valami papir alapú "tömitéssel" van összekokányolva.

Sajnos ehhez a tipushoz nem találtam alkatrészt,akár fali átvezetést...

De a konvektort kizártam a használatból,valamint jeleztem a lakónak a helytelen és a biztonságot teljesen kizáró szerelés tényét.

Igérete szerint nem lesz használatban a konvektor és felveszi a kapcsolatot a kivitelezövel/közös képviselövel,stb...

Nagyon köszönöm a segítő hozzászolásokat!!!

Előzmény: spee981 (96121)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96132

Az oké, hogy adapter, de légteleníteni hogy fogod a radiátort?

Előzmény: agzem (96130)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96131

Megmutatnád milyen az ?

Előzmény: agzem (96130)
agzem Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96130

Egy korabbi kerdesre kaptam valaszt:
"100cm hely van az ablak alatt a radiátornak.
Be lehet e ide építeni egy 92 centimeter széles beépített szelepes radiátort (600, 22K)?
Ha igen milyen termofejjel?"

Azt mondja egy szaki, hogy lehet, hogy nehezen fer be a fennti helyre a radiator, de ebben az esetben "sarokadapter"-rel meg valoszinuleg be lehet tenni.

Remelem valakinek segit az info.

Előzmény: Andzsin-szan (95872)
BJaca Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96129

A nappaliba termós fejet tennék, a padlófűtést az időjáráskövető rendszerrel jártatnám folyamatosan, és a két kis szoba egyikbe tennék termosztátot, ami csak a radiátoros köröket indítja.
A padló és a radiátorok tudnak külön menni?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96128

A kép a fűtésrendszerről annyit elárul,hogy az a szoba a „leghidegebb”.

De 22fokos belső hőm. 55/45 fokos fűtővíz esetén is 67W/légm3 a rá jutó teljesítmény.

70/55-nél 109W/légm3.

Tehát elégséges a beépített teljesítmény,szerintem.

A rendszerről semmit nem árul el a kép(1csöves,2csöves,osztó-gyűjtős v. mis,

a padló megy külön is a radiátoroktól?).

Mondtak már itt olyan alapelveket,hogy az akkor is igaz,ha a nő v. a férfi

a seggét a földhöz veri .

Azt kéne pontosan és egyértelműen tudni a rendszer ismerete mellett,

hogy mi a mai elvárás.

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96127

Így néz ki a fűtés. Nyilakkal a radiátor helyét jelöltem és a méretet.

Előzmény: BJaca (96113)
cszoli Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96126

Sziasztok, ide is berakom, mert itt jobban pörög...

Tanácsot szeretnék kérni. Lakásfelújításban vagyok, és mivel a régi nyílt égésterű kazánommal gondok lettek volna (korábban kérdeztem Tőletek szellőztetés-kizárásról, de végiggondoltam, hogy nem fog menni normálisan, hogy a kéményseprő is elfogadja...), úgy döntöttem, újat rakatok komplett.

Viszont rám lett bízva a kazán kiválasztása, de elvesztem a típusok között.

A lakás egy 30-as évekbeli társasház 44 m2-es része. A falak ikersejt és kisméretű tégla (azaz sz@r szigetelésű), alattam pince (azaz hideg).

Az ablakokat kicseréltettem és a padlóba a lakás nagyobbik részén belefért egy 3 cm-es EPS, ami kb lépésszigetelésre, meg talán a hideg padló elkerülésére elég csak. Winwattban kiszámolva a lakás hőigénye kb 4,6-5 KW. A fűtőtestek kb jók, de semmiképp nincsenek túlméretezve (és ezen most nem is változtatnék). A kémény osztott lesz, ha ez számít valamit (típus indítóidomok árfekvése...)

A lakás valószínűleg ki lesz adva, úgyhogy szeretnék valamilyen értelmes kompromisszumot kötni a költségekben, de ha lehet,  nem a megbízhatóságban. Annyit sikerült kibogarásznom, hogy a kazánok (márkán belül) kb úgy drágulnak, ahogy egyre lejjebb tudnak szabályozni, de fogalmam sincs, a fenti termikus premisszák mellett erre mennyire van valójában szükségem, plusz hogy mi egyébben különböznek még a kazánok, ami lényeges.

Tapasztalatom egy korábbi lakásfelújítással van, ott Ariston Genus Premium evo 24-es kazán lett rakva, akkor a jó leszabályzás miatt. A kazánnal nem, a supporttal akadt gondom, nem nagyon értett a szakszerviz sem hozzá. Amúgy nem volt vele gondom (de még csak 2 éve van fent...), csak a beállításokkal.

Tanácsot szeretnék kérni ez ügyben. Melyik márka jó, melyik semmiképp. Aki szerelni fogja, rám bízta, azt mondta, az Ariston szerinte jó (érzésem szerint bármire ezt mondta volna), de ebből is van egy csomó fajta (pl a legolcsóbb a Cares Premium 24 már 200kHUF alatt, persze ez csak 5,5-6 kW-ra tud leszabályozni. ez még méretben is jó lenne, alig kéne az előző kazánnak készült csövezést változtatni).

Minden tanácsot megköszönök....

Zozzantoz Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96125

Már csak az a kérdés ki fog börtönbe kerülni. Holle Anyó aki telefújja hóval ezt a cuki dobozkát?

Előzmény: toth.karoly (96115)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96124

Az össz vízmennyiség min 10%-a kell.

Ne belevalót vegyél, kösd a visszatérőbe a kazánon kívül.

Az előnyomás a hideg üzemi nyomás alatt legyen 0,2 bárral.

Előzmény: czizso (96119)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96123

Ha nem találsz 8litereset vegyél egy tízest.

Nálad nincs előnye a sokkal nagyobbnak.

Előzmény: czizso (96119)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96122

Nem kell ismerni betű szerint a szabályokat,elég megnézni egy képet.

Pl.

Ahhoz a fali átvezetéshez van tömítő készlet ami a falon lévő lyuk

és a parapet átvezetés közötti nem gáztömör szerelést hivatott kompenzálni.

Itt vagy nincs v. hiányos.

De szerintem ilyet gázszerelő nem csinál csak akkor ,ha szigetelés előtt

megkérik ,hogy óvja a berendezést a munkavégzés idejére.

Aztán nem hozatták vele helyre a kivezetést ,hanem begyújtottak.

Előzmény: spee981 (96121)
spee981 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96121

A szabályok pontos ismerete nélkül, ránézésre ez teljesen rossz megoldás. Nem tűnik gyári megoldásnak, hanem barkácsolt, falsíkban is van, és még mindig kérdés hogy körülötte vették-e a fáradságot hogy dryvit helyett kőzetgyapotot tegyenek be. Talán volt annyi esze a szerelőnek hogy a fémdobozt nem dryvitba ágyazta, szerintem az a bádogozás ott igencsak fel tud forrósodni ha nemcsak az őrláng ég éppen, hanem rendesen fűt a konvektor. A falsíkon belüli doboz szerintem katasztrófa a beáramló égési levegő és a kiáramló füstgáz keveredése szempontjából is, ez simán okozhatta az elégtelen égést, de még mindig kérdés hogy jutott vissza a lakótérbe a CO (nyitott ablakon?).

pilecki Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96120

Üdv!

Milyen időközönként célszerű az iszapleválasztót (TF1) tisztítani, ellenőrizni? 

De, ami ettől érdekesebb, hogy - bár egzakt módon nem meghatározható - milyen mértékű, mennyiségű "összegyűjtött" szennyeződés az, ami normálisnak tekinthető?

Vagy ha a rendszer jól van kiépítve és karbantartott, akkor egyáltalán nem szabadna szennyeződésnek lenni a szűrőben?

czizso Creative Commons License 2017.12.13 0 0 96119

Sziasztok!

Ocean ECO 20 kombi gázkazánom van, s tágulási tartályt szeretnék benne cserélni, mert valószínűleg átszakadt a membrán benne. Az lenne a kérdésem, hogy csak ugyanolyan űrtartalmú tartályt tehetek bele, vagy akár nagyobbat is, illetve van-e egyáltalán értelme/haszna/előnye nagyobbat tenni bele? (Most ha jól tudom 6 vagy 8 literes van benne).

Köszi a válaszokat.

RAZERX Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96118

Ha  tichellmannba kötném a fan coilokat elég végig a 20 cső! 

Ill tichellmannba kötésnél lehet csinálni több kört is pl 2db ezt úgy értem hogy két kör lenne pl 3-3 db fan coil körönként.

Előzmény: PetiCsokvaomány (95939)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96117

de ezt nem.

Akkor...?

toth.karoly Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96116

(Az utolsó mondatot kérdésnek szántam,csak elpötyögtem magam... )

toth.karoly Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96115

Kaptam egy képet,igy néz ki szigetelés után a Koral konvektor kivezetése.

Mostmár biztos,hogy ez a konvektor okozta a co riasztást.

Ez igy elfogadott megoldás,mert a fég konvektor livezetését rendesen meghosszabbitották a falsikon túlra,de ezt nem.

Előzmény: spee981 (96013)
Sony Black Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96114

Pont ez a baj, hogy a bekötés felöli oldal fele lejt, holott arra emelkednie kellene, mert arra van a légtelenítő.

A problémát nem oldja meg a hollandi meglazítása. Ha nincs légtelenitő a radiátor bal oldalán vagy a dugót nem tudod kitekerni, akkor a radiátort kellene leakasztanod a falról valahogy ügyesen, hogy a bal oldala lejjebb kerüljön mint a jobb.

Remélhetőleg a vas cső enged annyit azon a szakaszon.

Előzmény: bastardo (95970)
BJaca Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96113

Nem tudom, a többi helységben is ilyen nagyok a radiátorok? Vagy van padlófűtés is (lehet, már mondtad)? Mert ha igen, akár azt is el lehetne érni, hogy egész nap menjenek a radiátorok 30-40 fokon.
Első körben azt kellene elérni, hogy a radiátorok egyszerre melegedjenek fel, ezt a torlókkal kell beállítani. Aztán ha ez megvan, akkor megnézni, melyik helység melegszik lassabban, annak a torlóján még nyitni. Ha ezt eléred, akkor mindegy, melyik helyégben szeretnél egy fokkal többet, mindenhol 1 fokkal több lesz.
Ha az asszony ragaszkodik a gyerekszobához, akkor oda kell betenni a termosztátot, de sima radiátorszeleppel, és a torlót ott is be kell állítani. Aztán vigyél neki virágot, és mondd meg, hogy kell egy hónap, mire apránként beállítod a többi helységet is.

Előzmény: Törölt nick (96106)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96112

Otthon lefotózom majd.

Előzmény: Kapocska (96111)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96111

"ott lent van két bizgentyű."

Ilyen kétbizgentyűsből nálad milyen van? (mert van pár típus,arról kéne adat,fotó)

Előzmény: Törölt nick (96107)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.12 0 1 96110

A torlós szabályzásnál az összes termofejet nyisd ki.

Szobatermosztátot a gyerekszobába, a másikat buheráld meg(ne kapcsoljon) és add oda az asszonynak, tegye oda, ahová jónak látja.

Előzmény: Törölt nick (96106)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96109

ha belenézel, akkor látszik honnan jön felfele a cső, az az előremenő. meg melegebb is.

de 90% hogy a szélső a visszatérő.

azt a radiátort keresd a lakásban, aminek az alja melegebb mint a többi. azon túl gyorsan megy át a víz, azon kell fojts. egyszerre mindig csak egy dolgot változtass, és írd fel mit csináltál. így vissza tuod csinálni, meg észreveszed ha körbe-körbe mész. egy változtatás eredménye nem azonnali, egy óra is kellhet. ha türelmes vagy, akkor minden este foglalkozol vele egy félórát, és egy hét alatt egész jó lesz.

nixon70 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96108

Jobb.

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96107

Na ilyen a radiátor, ott lent van két bizgentyű. Azokból az egyik nyilván a visszatérő ág. Ez szabvány, tehát egyértelműen meg lehet mondani, melyik az? Jobb vagy bal?

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96106

BJaca!

Alapból 120*90-es radiátor volt. Mikor kihívtunk egy szakit, ő első körben a nagyobb radiátort javasolta. ráment 50 ezrem. Plusz a beszerelés, ezzel már eleve elment egy csomó pénz. Az előremenő meg bocs, nem fix 70. De amikor mértük egyszer, akkor annyi volt. Ezt egy kinti egység szabályozza tök automatán. Valszeg egy jó hideg napon néztük meg a hőfokot. Amúgy a torlószelepet azoknál a radiátoroknál zárjam el tökre, majd nyissan kicsit, ahol gyorsabban meleg van ugye? A gyerekszobában meg hagyjam maxon. Már csak annyit, hogy melyik is konkrétan ez a szelep? Mert ugye a radiátor alatt van kettő cső. Fűtés esetén a hidegebb csőnél? ( ha lehet egyáltalán érezni rajta valamit )

Van amúgy két mobil termosztátunk...akkor üzemeljem be mindkettőt? Egyik legyen fixen a hidegebb gyerekszobában? Tehát ha itt lehűl, akkor ez bekapcsol. beindítva persze az egész fűtést az egész házban, de a többi helyen majd visszafogja a termofej?

De mi van, ha mondjuk a másik, a nappaliban lévő indítja a rendszert és ugye mivel van egy a gyerekszobában is, tehát ott nem lesz termofej, hanem teljesen meg lesz nyitva a radiátor...vagyis ebben az esetben ott lesz akár 26 fok....vagy nem jól sejtem?

Előzmény: BJaca (96062)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96105

FBS nem lesz jó, vegyél valami 2komponensűt. Valamelyik kék színű élelmiszerboltban láttam már 6-700Ft-ost.

Ki kell várni a teljes kikeményedési időt, mert igaz, hogy ezek 5-10perc alatt már önállóan állnak, de még jó sokáig képlékenyek.

Előzmény: Apama (96103)
cucu Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96104

Hőmérsékletre jó lesz, de nyomásra nem tudom. De valszeg 1 Bar-t kibír.

Előzmény: Apama (96103)
Apama Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96103

Igen, csak tavaszig kell, hogy kibírja. A helyi barkácsboltban FBS szilikon ragasztót ajánlottak. Az jó lehet? 

Köszönöm a segítséget! 

Előzmény: kw96 (96099)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96102

Kb 500 Ft-ból meg meg lehet forrasztani. 

nedüpal Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96101

Szervusztok! Valaki segítsen abban hogy küld egy rajzot nyitott illetve zárt rendszerről,  esetleg melyik jobb... Köszönöm imcim: balazspali@outlook.hu

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96100

Jól hozzáférhető helyen tökéletesen meg lehet oldani kétkomponensű ragasztóval.

Én 3M félével ragasztottam meg ugyanilyen hőcserélőt ami minden egyes járat forrasztásánál szivárgott. A képen is látható ovális forrasztásról beszélek csak nem ezekrőr hanem amik a lemezen belül vannak. kb 6-8mm hozzáférhetőséggel. Csíkokra tépenn csiszolóvászonnal tisztítottam és fogpiszkálóval kentem a helyére a ragasztót. 4-5 szezon óta bírja, míg a gyári forrasztás 3 évig (de szerintem már a 2.ban is szivárgott). Borzasztó ócska micsodák ezek az olasz ..ok. 

A rendszerbetöltős trutyik SZVSZ tökk bajt okoznak, mint amennyi a hasznuk.

kw96 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96099

Azt írta, hogy nem akar rákölteni, és átmeneti megoldást keres. A Fernox Leak Sealer F4 (nem akartam reklámozni) kb. 7500 Ft.ért megvan, és ha nem túl nagy a lyuk, megoldja, talán még tavaszig is ki fog tartani. Egy próbát megér. Ezen felül vannak hőálló szilikonok (ezeket hívják pasztának), a leírásuk alapján alkalmasak lehetnek a feladatra, de bevallom, én még nem próbáltam. Feltételezem, hogy tiszta felület kell hozzá, hogy működjön.

Előzmény: nagykunsági (96092)
tahisi Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96098

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem hogy a már meglévő fűtésrendszerre rá e lehet kötni még egy radiátort?

Mert a nappalit nemigazán fűti be a meglévő radiátor és nagyobb meg nemfér el.úgy lehetne megoldani hogy a nappali másik felébe még egy radiátort betennék.

A gerincvezeték a szuterénbe megy a nappali és a szobák alatt háromnegyedes rézcső és félcolos jön fel a radiátorokhoz. Xhénia tipusú radiátorok vannak lehet mástipusú is amit betennék?

Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96097

Rakjál rá valamit > nem tud elpárologni > nem szárad ki > tehát nem jön fel a bűz

Előzmény: Calcitos (96096)
Calcitos Creative Commons License 2017.12.12 0 0 96096

Köszönöm ! 

De alattunk is fűtenek, melegítik a födémet  alulról .

Előzmény: cucu (96095)
cucu Creative Commons License 2017.12.11 0 2 96095

Vedd lejjebb a fűtést.

Előzmény: Calcitos (96094)
Calcitos Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96094

Sziasztok !  

Van egy kis lakásunk egy társasházban.

Elég ritkán használjuk, így előfordult olyan probléma, hogy a zuhanyzó  szifonja/bűzzára kiszáradt.

Ilyenkor érződik a csatorna szag.   Általában 3 hét szünet után áll elő a probléma.

Lehet e valami nem vízszerű folyadékot tölteni bele, ami nem párolog  ?

Persze olyant,  ami nem sűrűsödik be dugulást okozva ?

Ha lenne tipp előre is megköszönném   .

Üdv.   C..

nixon70 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96093

Hallod ha megáll a szivattyú.

Előzmény: Bz81 (96088)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.11 0 1 96092

Tömítőpaszta????????????? Mit tanultál? Kókányolást???

Talán ezüsttel kellene megforrasztani.  5 perces meló. 

Előzmény: kw96 (96083)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96091

1.5 év alatt már gondolom töltöttél annyit bele,hogy megtelt volna

a tágulási az új csövet meg  nem gondolom lyukasnak.

Nem mai gyerek ezért jó az irány „de az elpárologtatja” nézd meg akár

nagyítóval a hőcserélőt a forrás hagy valamilyen nyomot.

Előzmény: topikolos (96077)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96090

Jobban jártál volna ,ha a szerelő csinál egy termikus gáztalanítást

majd másnap beállítja a hideg nyomást.

Különben teljesen hangtalan a kazán ,ha működik benne valami?

Előzmény: Bz81 (96069)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.11 -1 0 96089

Szerencse abban az esetben kell,ha az első éjszaka után elveszi. :-)

Különben a válást jobbnak tartom, minthogy így keljen leélni egy életet.

Előzmény: Domi-V63-138 (96086)
Bz81 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96088

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. És lekapcsolás után kb. mennyi idő miután rátölthetek? Valaki írta, hogy várjam meg a  keringtetés leállását. Ezt honnan lehet tudni, hogy már leállt és tölthetek rá?

Előzmény: BJaca (96073)
kw96 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96087

Egy nagyon egyszerű Siemens RDE10.1 termosztát került fel, mert nem kell oda programozható. Egyébként 14 évig jól működött az előző, most adta fel.

Előzmény: Apama (96084)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96086

Szerintem nem. Vannak ilyen nők. Szerencsés akinek olyan jutott, hogy a logikusan levezetett dolgokat megérti, vagy legalább nem firtatja többé...

Előzmény: Törölt nick (96085)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96085

Szerintem te szivatsz itt mindenkit. :)

Amúgy poénnak jó. :))

Előzmény: Törölt nick (96057)
Apama Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96084

Köszönöm! Nekem is pont ilyen termosztátom van! :) 

Mi lett helyette? Kipróbálom,hátha az segít. 

Előzmény: kw96 (96083)
kw96 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96083

Anyám Berettájához többször hívtunk szerelőt, mindig az összevont hibajel jelent meg rajta. Pedig hozzáértő az ember (a Beretta hivatalos listáján szerepel, Valernovics vezetknévvel), és valóban ügyes, de ezt a hibát nem találta meg. Én is csak véletlenül találtam rá, amikor a szobatermosztát (egy jó, heti programos Honeywell CM67-es) egyszercsak nem kapcsolt ki, ez volt a látható jel másfél év hibakeresés után. Először a merülő elemre tippeltem, de új elemmel is rosszul működött. Az volt a hiba, hogy a termosztát reléje nem tudott határozottan átkapcsolni, hanem rövid ki-be kapcsolgatásba kezdett, és ezt a kazán hibának értékelte, és leállt. Okos kazán, mert jelezte, hogy baj van, viszont buta is, mert azt már nem tudtuk lekérni, hogy mi a baja. Persze volt savazás, érzékelőcsere, stb., amik nem oldották meg a gondot. A termosztát cseréje óta egyszer sem állt le (előtte minden nap, akár többször is leállt, egy hónapja viszont jól működik).

A lyukas kazántestre létezik tömítő paszta, talán azzal még kitolható az élettartama.

Előzmény: Apama (96082)
Apama Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96082

Törökbálinton keresek Beretta kazánhoz megbízható szerelőt. 

(2 napig tökéletesen megy, majd egyszer csak kiáll piros világító led hibára. Elektródát tiszították, NTC cserélve lett,

... aztán mivel a hiba újra előjött kihívtam a szerelőt ismét, aki 13 éve minden évben jön karbantartani, de nem sikerült kiérnie, amikor kérdőre vontam, hogy ugyan miért szórakozik az én időmmel, kinyomott és valószínűleg letiltotta a számom, mert azóta nem érem el... na ja, mai magyar valóság.

Emellett a hőcserélőnek is van egy gombostűnyi lyuk a fűtőtéren kívüli részen. Azzal lehet kezdeni valamit?

Tavaszig kellene kibírnia, akkor tervezünk felújítást...

Köszönöm!

Hungaroplan Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96081

24%-os (kb. 5-6kW) teljesítményig tud modulálni a kazánom és ez a baj az alacsony hőfokkal és kevés radiátorral, hogy ennek eredménye az állandó kapcsolgatás. Beállítható az általad említett paraméter (kikapcsolás után x ideig nem kapcsol be), magasabb értékre fogom állítani.

Előzmény: kw96 (96079)
kw96 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96080

BJaca jól megválaszolta neked a bekötést, én meg a kéményhez annyit írnék, hogy itt elsősorban a szélterhelésre kell odafigyelned. Amilyen szelek manapság vannak, érdemes lehet erősebben megfogni azt a kéményt. Utólag nagyobb a baj, ha már kifordul egyszer a helyéről. Nem találtam rá előírást, hogy milyen sűrűn kellene megfogatni. El kell bírnia a kémény súlyát és a szélterhet.

Előzmény: Törölt nick (96055)
kw96 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96079

Szerintem nagyobb a kazán legkisebb teljesítménye, mint amekkora a folyamatos hőigényed, ezért van a gyakori kapcsolgatás. Egy felfűtési időszakban tud folyamatosan üzemelni, de állandósult állapotban már ki kell kapcsolnia. Vagy rosszabb pontosságú termosztátra kell váltani (ezzel romlik a komfort, mert a ki- és bekapcsolás között nagyobb lesz az eltérés), vagy nagyobb vízterű radiátorok kellenének. Lehet, hogy ennél a kazánnál megoldható az, hogy ha egyszer kikapcsolt, akkor X ideig nem engedélyezett az újra bekapcsolás, ehhez ismerni kellene a paraméterezhetőségét. Más gyártónál van ilyen funkció, tudom.

Tipikus probléma ez a kis alapterületű lakásoknál. A 24kW kellett a használati meleg víz miatt, viszont ez messze túlméretezett kazánt jelent a fűtés részére. Ha kisebb kazánod lenne (11kW), akkor is túl lenne méretezve (szerintem nem lehet 5kW sem a hőigényed, amikor kint -15°C van, 0°C körül meg talán 3kW kellhet), de az jóval közelebb lenne az igényhez. 11kW-tal viszont nem lehet átfolyósan meleg vizet termelni, az nem kombi. Az ilyen esetekre vannak az indirekt fűtésű meleg víz tárolók, aminek viszont van helyigénye (és itt van a probléma a kis lakással: hol fér el?). Az én 11kW-os kazánom egy 100 literes tartályt fűt, kádtöltés után 15-20 perc múlva újra van 100 liter meleg vizem. És a kazánnak alig kell ki-be kapcsolgatnia, ami az élettartamára nagyban kihat.

Előzmény: Hungaroplan (96058)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96078

Igen arra.

Előzmény: topikolos (96077)
topikolos Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96077

Nem, és nem is tudom, hogy mire gondolsz.

A tágulási tartályra? Azt egyszerűen beraktam, nem csináltam vele semmit. Azon az ágon még nyomásmérőt sem tettem, csak biztonsági szelepet. Tudom, nem ártana...

Előzmény: nixon70 (96070)
kw96 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96076

A tágulási tartály előnyomása megfelelő? A biztonsági szelepnél sem látszik vízfolyás? Légtelenítő szelep?

Előzmény: topikolos (96063)
kw96 Creative Commons License 2017.12.11 -1 0 96075

Nem lesz baja a kazánnak, ha rátöltesz menet közben. Kondenzációs kazán, alacsony hőmérsékletű. Nekem egy korábbi Baxim van, simán kibírta eddig, ha véletlenül utána kellett tölteni 1-2 decit. Azért 1-2 hét alatt be kell állnia, már nem szabad leesnie a nyomásnak az után.

nixon70 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96074

Kapcsold le, hidegen a legcélszerűbb.

De ha sietsz, várd meg az utókeringtetés leállását, azután lassan rátölthetsz.

BJaca Creative Commons License 2017.12.11 0 1 96073

Semmiképp ne forró kazánra tölts rá, de nem kell áramtalanítani, elég, ha lekapcsolod a termosztátot. Feltöltés közben ne menjen se a láng, se a szivattyú.

nixon70 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96072

Termoelem, termoszál, termomágnes is lehet hibás.

Légellátás rendben?

Előzmény: sniper66 (96068)
BJaca Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96071

Szia!

Lehet, pont a túl nagy őrláng miatt. Annak a lángnak a töve nem elég meleg az érzékelő számára, vedd (vetesd) visszább.

Előzmény: sniper66 (96068)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96070

Az is lehet.

A zárt tartály előfeszítését ellenőrízted már? (vízoldal fesztelenítése után)

Előzmény: topikolos (96063)
Bz81 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96069

Sziasztok!

Lenne hozzátok egy kérdésem.

Nemrég lett kész az újépítésű házunk és be lett beüzemelve egy Baxi prime 24 erp típusú kondenzációs gázkazán.

Fel lett töltve a rendszer vízzel. De mondta a gázszerelő, hogy elképzelhető, hogy a rendszer még itt-ott levegős így a valószínű utána kell tölteni.

Tegnap voltam is a háznál és valóban a  mutató a zöld zóna alján van, ha pirosba ér kikapcsol (legalábbis ezt mondta a szerelő).

Az lenne a kérdésem, hogyha nem akarom megvárni hogy teljesen kifogyjon a víz és kihűljön a lakás, és előtte  újra akarom tölteni akkor mi legyen a sorrend.

Előtte kapcsoljam le a kazánt? Vagy menet közben megnyithatom a  csapot és csak rátölthetek? Bocs az amatőr kérdésért, de még csak most ismerkedek az egésszel.

sniper66 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96068

Sziasztok!
Egy Ht80KN kémény nélküli gáz bojlerrel lenne problémám. Általában télen jön elő, hogy gyakran elalszik az őrláng. Visszakapcsolásnál pedig ha elengedem a gombot ismét elalszik. Van hogy kiékelem és úgy hagyom 4-5 percig de ez se mindig segít és veszélyes is lehet ha elfelejtem. Már az őrláng is elég nagy szerintem, mert nyáron ki kell kapcsolni hetente mert felforrna benne a víz. A nagy égősort nem is szoktam használni. Ezzel együtt élek már 10 éve de az őrláng az idegesít.
Tudja valaki mitől alszik el illetve bekapcsolásnál miért nem marad úgy?
Előre is köszi!
üdv.

Hungaroplan Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96067

Átállítottam publikusra!

Előzmény: j123456 (96066)
j123456 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96066

Egy rövid időre láthatóvá teszed az email címed? Nem foglalnám itt a helyet, ha jó a tippem akkor majd kiírjuk ide mi volt a megoldás.

Üdv!

Előzmény: Hungaroplan (96065)
Hungaroplan Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96065

A saját termosztátja + külső hőmérője: Bosch CW400

Előzmény: j123456 (96061)
spee981 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96064

"Szülés utáni depresszió", ennek nézz utána, irány a baba-mama fórumok.

A fűtésrendszerre meg már megírták a két termosztátos megoldást, egy a gyerekhez egy marad az asszonynak, ha képtelen vagy kitépni a kezéből. De mégiscsak el kéne venni tőle azt a termosztátot... Ha pl a a gyerekszoba északi szoba, és megfelelően beállítod a torlóját annak a batár nagy radiátornak, az egész házban biztosítható lenne egy gyerekszoba falára csavarozott termosztáttal a jó idő. Úgy hogy a gyerekszobában a gyereknek optimális 19-23 fok van napszaktól függően, erre szabályozna a termosztát, míg a ház többi részében termofejekkel lenne korlátozva a nappali felmelegedés, éjjel meg leesik annyira amennyit a gyerekszoba diktál. Így nemcsak szavak szintjén maradna az hogy a gyerek egészsége a legfontosabb és ez nem pénzkérdés (mert tényleg nem az, fölösleges is akár csak egy fillért is rákölteni a fűtésrendszerre).

topikolos Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96063

Sziasztok!

FÉG ZC18-as gázkazánnal fűtök egy 200 literes indirekt tartályt az alsó hőcserélőn keresztül. Korábban ez a kazán nyitott renszerben volt 1,5 éve lett átvariálva zártra. Azóta azzal szenvedek, hogy hiába töltöm fel a rendszert, valahol elmegy a nyomás. Az egész "rendszer" csak pár méter cső, tágulási tartály, biztonsági szelep.

Nem látom sehol, hogy folyna a víz (a tartályban sem hiszem, mert akkor a másik körön is elmenne a nyomás), de 1 hét alatt már hallani a vízcsobogást, ahogy folyik a víz a csőben (feltöltött állapotban semmit). Létezik az, hogy a kazánban valahol szivárog, de az elpárologtatja, ezért nem lehet észrevenni semmit? Merre keresgéljek?

Köszi.

BJaca Creative Commons License 2017.12.11 0 2 96062

B+, 10m2, 160X90-es radiátorral? 70 fokos előremenővel? Gondolom nem a Te ötleted volt.
Hívj egy szakit, mert Te még akkor sem tudnád meggyőzni, ha profi fűtésszerelő lennél épületgépész diplomával. Addig is a visszatérőt fojtsd le (zárd el tökig, mikor hideg, aztán kapcsold be a fűtést, és épp csak annyira nyisd meg, hogy meginduljon benne a meleg). A kazán előremenőben oda 45 fok bőven elég lesz.

A torló arra való, hogy teljesen nyitott radiátoroknál az egész házban egyenletesen, egyszerre melegedjenek fel a radiátorok. Ha ez megvan, utána mehetnek fel a termosztátos fejek, a sima mechanikus nem cicereg. A termosztátot meg betonozd le a megfelelő helységben.

j123456 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96061

Milyen szabályzó van a kazánhoz?

Előzmény: Hungaroplan (96058)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96060

A torlóval adsz egy max tömegáramot a radiátornak, a termofej pedig a belső hőmérsékletre szabályoz.

Egy kondis kazán miért megy 70°C-os előremenő vízzel?

A szobatermosztátot a leghidegebb helyiségben kell elhelyezni, termofej oda nem kell!

A szobatermosztát nem távirányító, nem kell mindig kézben tartani!!!!!

digium Creative Commons License 2017.12.11 0 6 96059

Nálatok “Valami nincs rendben, ez nem természetes”, és nem a fűtésrendszeren kellene változtatni...

Hungaroplan Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96058

Adott egy 64m2-es lakás 2,6m belmagassággal, 30 cm külső betonfalakkal, 5 cm szigeteléssel, alattam fűtetlen, felettem fűtött lakással. A fűtés és melegvíz egy Bosch 2500W kombi kondenzációs kazánnal van megoldva, van 5 db radiátor a lakásban.

Jelenleg 65 fokos előremenő víz van beállítva, belső hőmérséklet alapú szabályzással. A problémám, hogy belső termosztáttal szabályozva komfortos a lakás, amíg felfűtési fázis van és melegek a radiátorok. Viszont amint elérte a beállított hőfokot a fűtés, onnantól kezdve romlik a komfortérzet. Próbáltam lejjebb venni az előremenőt, hogy jobban kihasználjam a kazán kondenzációs üzemét, viszont így többször kapcsolt ki/be a kazán, de legalább több ideig voltak melegek a radiátorok, nyilván így jóval több időt is vett igénybe a lakás felfűtése.

Van egy külső hőmérséklet érzékelő is a rendszerben, ami az előremenő vízhőfokot szabályozná. Ha átállítom a rendszert külső hőmérséklet alapú szabályzásra, a komfortérzet kiváló volt, alacsony volt az előremenő, többet kondenzált a kazán. Viszont ebben az esetben rengetegszer kapcsolt ki/be a kazán, nem tudta annyira leszabályozni a lángot, hogy tartósan beálljon az alacsony vízhőfok. Alvásra és amikor nincs otthon senki, hiába állítottam a termosztátot 19 fokra, állandóan 40 fokos vizet akart küldeni és 20,5 fokon tartotta a lakást erre az időszakra (egyébként 21,5 fokra van beállítva, ha otthon vagyunk).

Kérdésem, hogy mi az ideális beállítás az esetemben? Hosszútávon jobb a magasabb vízhőfok, viszont kevesebb a ki/bekapcsolgatás, vagy alacsonyabb hőfok több kapcsolgatással, több kondenzációval? Ha alacsonyabb hőfok külső hőmérséklet alapú szabályzással, akkor miért szükséges a kazán szerint fűteni a lakást még akkor is, ha 19 fokra van állítva a termosztát? Gazdaságos egyáltalán ez az utóbbi beállítás?

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96057

A szoba 10nm, 70 fokos víz megy előre, kondi kazán 24kW, a radiátor 160*90cm. Előtte 120-as volt, azt cseréltük le első sorban. Valamennyivel máris jobb lett a nagyobb felület miatt. És vannak már fent termofejek digitálisak is, de itt is azt nem érti a feleségem, hogy protokoll szerint abban a radiátoros helyiségben, ahol van a termosztát, teljesen nyitjuk a szelepet, tehát nincs szükség termo fejre. Így lett beállítva tavaly. Tehát az nem megy, hogy visszafogott radiátorokhoz tesszük egyik napi ide, másik nap oda a termosztátot, mert az megzavarja az egészet. Legalábbis ezt olvastam. Tehát így lehetetlen jól beállítani, mert feleségem úgy értelmezi a mobil termosztátot, hogy az legyen mindig a kezénél. Mondja is, hogy neki így kényelmes, hogy csak oda nyúl és már állítja is. 

Azt szeretném kérdezni, hogy a termofejes megoldás mennyiben más a torlószelep állításától? kell-e egyszerre a két módszer a hőmérsékletek összehozásához?  Azért is kérdezem, mert egyik nap arra mentem be a gyerekszobába, hogy a földön hevert szétbarmolva a termofej. Az elemek meg szétdobálva. A párom elmondta, hogy átment a gyerekhez aludni éjjel, mert az mindig felkelt és őt zavarta az az apró cicegés, amikor állít a fej. Mivel hajnal volt és sötét és nem is ért hozzá, fogta és leverte....szóval lehet nem erőltetem ezt ha a párom folyton leveri és van más megoldás is. Persze panaszkodott, hogy valami biztos nem jól van, mert éjjel nagyon meleg volt. Szerintetek megértette, hogy ha a szelep teljesen ki van csavarva, mert ugye a termofejet így kell rátenni, és ha levesszük ilyenkor a szabályozó fejet, akkor maximumra van állítva a radiátor, és ha kapcsol a fűtés, akkor természetesen a kicsi szobában 25-26 fok is lehet...???? Hát nem. Valami nincs rendben, ez nem természetes, folyton ezeket ismételgette.

Előzmény: nixon70 (96022)
BJaca Creative Commons License 2017.12.11 0 0 96056

https://elektrotanya.com/files/forum/2012/02/Term_20_ES.jpg

https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=146655

Nem tudom, melyik van neked, lényeg, hogy a sorkapocsban két pont egy rövid darab dróttal össze van kötve. A drótot ki kell venni, és oda bekötni a szobatermosztátot  (C és NO. lábát). Ha nem akarod megbolygatni a kazánt, akkor pedig a konnektort kapcsolgasd, amibe a kazánt dugod.

Előzmény: Törölt nick (96055)
BJaca Creative Commons License 2017.12.10 0 2 96054

Vegyes kazánnál  csak a visszatérőt zárd el, az előremenőt hagyd nyitva, keringeni nem fog, viszont puhábban robban :)

Előzmény: pitchman81 (96044)
ifaw50l Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96053

Köszönöm a választ!

Igazából nem néztem, hogy milyen típus (de szerintem nem FÉG), ugyanis a szomszédban van, de megnézem és pontosítok!

Előzmény: Kapocska (96049)
ifaw50l Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96052

Köszönöm a választ, megfogadom a tanácsodat! :-D

Előzmény: Törölt nick (96050)
ifaw50l Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96051

Köszönöm a választ!

Egy ágon futnak és a két távolabbi (mosdó, kád) ponton nem működik külön-külön, csak ha egyszerre megnyitom a kettő csapot!

Előzmény: Törölt nick (96048)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96050

sarokcsap, csempeszelep

nyitott kifolyonál a sarokcsapot , csempeszelepet nyitni zárni, utána szűröket pucerálni

Előzmény: ifaw50l (96047)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96049

Gondolom valamilyen FÉG típusú,de a vakvágány előtt

érdemes volna tudni a pontos típust.

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96048

Mivel mosdó-kád variációra működik ebből arra következtetek, hogy külön ágon futnak, nem egy közösről vannak leosztva. Így az első tipp, hogy a csap előtti és a kád előtti is dugulhatott.

Viszont legelőször az átfolyós gépnek a hőcserélőjét nézném meg nem-e savazni kell. Esetleg azon szűrő, miegymás dugulása.

ifaw50l Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96047

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Tőletek, ha tapasztaltatok már ilyet, szerintetek mi lehet a probléma:

Van egy vízátfolyásos gázbojler, amelyhez csatlakozik egy tusoló kabin (kb 2m-re a bojlertől), majd egy mosdókagyló (kb 2m-re a tusolótól, tehát 4m-re a bojlertól), majd egy kád, ami további 3m-re van a mosdótól (7m-re a bojlertól). A tusolóban tökéletesen működik minden, megnyitom a meleg vizet, bekapcsol a bojler, de ha a mosdónál nyitom meg, nem kapcsol be a bojler és ugyanez van, ha a kádnál nyitom meg a forróvízcsapot, ha megnyitom a mosdó csapját is és a kádét is egyszerre, akkor bekapcsol. A csapok kifolyójának a szűrőjét levettem, kitisztítottam, az nem lehet a probléma oka. Valahol dugulás lehet, de szerintetek hol?

Köszönöm, ha válaszoltok!

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96046

Nem igazán látom értelmét a digitálisnak, de -mondom- te döntésed.

Arra kell törekedni, hogy a ház annyira jól legyen szigetelve, hogy egy éjszakai radiátorlezárásnak ne legyen értelme, mégpedig azért, mert egész éjszaka nem esik a szoba hőfoka 1foknál többet. Ezt ma már nem egy nagy dolog elérni.

Előzmény: pitchman81 (96042)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96045

Automatizálni kell,visszacsapókkal ,elektromosan.

Előzmény: pitchman81 (96044)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96044

Oké értettem!

Egyébként ugyan ez van ha elfelejtem bekapcsolni a keringetőt hozzá :D

Mondjuk az talán még nem okoz akkora kárt...

Előzmény: Lacivill (96043)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.10 0 2 96043

Na jó... Légyszives egy A!-es lapra írd ki, hogy a vegyestüzelés beinditása esetén ki kell nyitni a csapokat, és ezt tedd rá a kazánra!

Nem vicc, képes kivinni a ház oldalát, és a födémedet is.!

Előzmény: pitchman81 (96040)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96042

Mindenképpen akarok szelepet is cserélni mert öregek, nehezen járnak, volt amit csak fogóval tudtam kimozgatni, szóval a csere az tuti csak azt nem döntöttem még el hogy sima tekerős legyen vagy digitális... Mondjuk a digitálisnak még van annyi előnye talán, hogy be tudom állítani, hogy éjjel ne fűtsem agyon azt a szobát amit akkor nem használok...

Előzmény: Törölt nick (96039)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96041

Szoktam használni, mert pl most tetőt bontottunk meg hagytak itt még elég sok fát ami már 3+ éves. Igazából úgy tervezem, hogy akkor megy a vegyes majd, ha Qrva hideg van éjszaka... :D Vagy ha mondjuk egy jó kis téli túráról hazajön az ember átfagyva akkor a fával lehet durrantani :D

Egyébként tényleg nem éri meg fával fűteni, mert ha tegyük fel egy picivel is olcsóbban jön ki akkor se éri meg szenvedést vele. Viszont amióta az ismerősök megtudták hogy van vegyesem is, azóta tukmálják rám a bontott fát. És ugye az az energia a legolcsóbb amit nem használtál el, utána jön ami ingyen kaptál és utána meg amiért fizetni kell :D

Előzmény: Törölt nick (96038)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96040

Ja bocs igazad van nálad a pont, csak gellert kapott a szemem :D

Előzmény: Lacivill (96037)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 2 96039

Termoszelep mindenképp megéri, már a komfort miatt is. Szerintem abból nem kell digitális, de majd te eldöntöd, lehet, hogy van olyan igényed amit csak azzal tudsz megoldani.

Nézd meg a csapokat, még az is lehet, hogy elég a fejeket lecserélni már most, ahhoz nem kell a vizet leereszteni, ha olyan a mostani csapod.

Előzmény: pitchman81 (96034)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96038

Ugye nem tervezel fűteni a vegyessel? Nehogy elzárva maradjon, mert akkor repül a gőzmozdony.

Gáz mellett ha veszed a fát nincs értelme amúgy sem.

Előzmény: pitchman81 (96033)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96037

Mért nem nálam::--))

Előzmény: pitchman81 (96031)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96036

Termoszelep mindenképpen megéri, a szobatermosztátos helyiségbe ne tegyél.

Előzmény: pitchman81 (96034)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96035

Megnyugtattál :-))

Előzmény: pitchman81 (96033)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96034

Egy kérdésem még lenne: Jövőre tervezem lecserélni a szobatermosztáto egy digitálisra plusz lecserélni a radiátorszelepeket termoszelepre. Lehet vele fogni még valamennyit? Illetve nem tudom megéri-e termoszelepből is digitálisat venni...

Köszi előre is!

Előzmény: Törölt nick (96029)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96033

Nincs fagyveszélyes helyen szerencsére, a szuterénben van ez is meg a gázos is csak másik helyiségben. Fűtés csövek is futnak felette szóval nem lehet nagy baj...

Előzmény: nixon70 (96032)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96032

Ha fagyveszélyes helyen van, egy minimális keringést hagyjál rajta azért.......

Előzmény: pitchman81 (96031)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96031

Nálad a pont igazad lesz, szerencsére van szelep előtte után mindkettőt elzártam így most nem szabad átmennie rajta... :)

Előzmény: Törölt nick (96029)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96030

Előző évekről sajnos nem tudok nyilatkozni mert májusban költöztünk ide, szóval ez az első szezonunk... Így örököltük a rendszert...

Előzmény: Törölt nick (96028)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96029

Akkor nincs kérdés több, ott a megoldás nálad. Azon a vegyesen megy el a fele fűtésed most kb.10m3. Majd ha lesz nagy hideg akkor jobb lesz a helyzet, mert csak az 1/3-a fog ott elmenni, mert összesen fog fogyni 30m3.

Előzmény: pitchman81 (96027)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96028

Az előző években kevesebbet fogyasztott? Mi változott amióta többet fogyaszt?

Előzmény: pitchman81 (96025)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96027

Igen átmegy rajta...

Előzmény: Lacivill (96026)
Lacivill Creative Commons License 2017.12.10 0 1 96026

A vegyes kazánt fűti a cirkó?

Előzmény: pitchman81 (96025)
pitchman81 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96025

Sziasztok!

125 nm-es a házunk. SD 30 KZL a kazán (plusz van egy vegyes is bekötve vész estére). 9 radiátor van ebből 3db 150-es (2 nappaliban mert 34nm, egy a hallban) 4db 100-as (szobák és a konyha) és 2db 80-as (fürdőszobák). Úgy lőttem be a termosztátot (sajnos még egy régebbi honeywell tekerős), hogy a nappaliban 21-22 fok van a többi helyiségben 23-24. Az egyik 100-as radiátor általában le van véve, mert amúgy is meleg van, a nappaliban az egyik radiátor kb félre letekerve. A kazánon a FV 60 fokra van állítva. Most hogy minusz is alig van elzabál 20 m3 gázt. Soknak tartom, főleg hogy szigetelve is vagyunk, napközben ha nem vagyunk itthon kikapcsolom a rendszert és úgy se megy a le 19-20 fok alá a hőmérséklet. A 20 m3 akkor megy el ha itthon vagyunk (pl. hétvégi nap). Valakinek valami 5let esetleg?

Előre is köszi!

BJaca Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96024

Nincs egy ismerősöd, aki kijönne, átnézné a rendszert, esetleg állítgatna is valamit, vagy javasolja a termosztát áthelyezését? Nem kell szakembernek lennie, csak tegyen úgy. A "munkadíjat" meg majd sutyiban elisszátok. Te úgy sem fogod tudni meggyőzni, csak egy kihívott ismeretlen, de határozott emberke fogja két szóval meggyőzni.

Előzmény: Törölt nick (96016)
lala1961 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96023

Üdv ! Hát ...., ilyen beírásoknál a szemem elszokott kerekedni !:-) Az a baj ,hogy fűtés/főzés sem szokott menni ,csak az "okoskodás" az ilyen habitusú hölgyeknél,írom ezt úgy hogy természetesen nem akarom csak a hölgyekre terelni a mindennapos fűzési terheit !:-)

Előzmény: Kapocska (96021)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96022

Mekkora a szoba és mekkora a radiátor és milyen hőmérsékletű vízzel fűtöd?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96021

Kemény vagy lala!

De nem téveszted össze a „Nő válni akar” című előadással? :-)

Előzmény: lala1961 (96020)
lala1961 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96020

Üdv ! Az a baj ,hogy könnyű nyári lábbeli vagy !:D Abban azért hibás vagy ,hogy a lehetőségeidet komfort emelésére nem csináltad meg a rendszeredben fűtési szezon kezdetére ,és ezért hallgathatod a mindennapos "énekórát"a párodtól !:)

Ui:A szaki olvtáraim leírták a leggyorsabb módszereket a beállításra !:-)

Kapocska Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96019

A feleségednek akkor lenne igaza a beruházással kapcsolatban,

ha más lehetőség nem volna.

Amikor megterveznek egy fűtésrendszert papíron v. rutinból és

beüzemelik az esetek nagy százalékában szükség van egy hidraulikus

beszabályozásra ami akkor hatékony ,ha a radiátorok megfelelően méretezettek a

helyiségekhez(kis eltérés korrigálható).

Ami annyit jelent,hogy a kazán által megtermelt hőt elosztják a rendszerben.

Amit általában a hő leadókon áthaladó víz mennyiségének (torlókon)szabályozásával

valósítanak meg és ez nem „az összetákolt ,  megoldás” hanem természetes dolog.

„Mint ahogy tavaly is csináltuk, akkor hosszú hetek után csak megértette. Működött.”

Már bevannak építve a termofejek?

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 0 96018

Nappaliban fojtasz a torlószelepeken, a gyerekszobát pedig kinyitod teljesen. Ezek az alsó kupakos szelepek, imbuszkulccsal működnek rendszerint.

Ha lassabban melegszik a nappali, majd lesz ideje a gyerekszobának is.

Aztán megmondod a nejednek, hogy igaza volt, szar volt a rendszer, szarul volt beszabályozva és most te beszabályoztad JÓL.

halaloszto Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96017

Veszel egy masik termosztatot, beteszed a gyerek szobajaba. A nappalinan otthagyod a mostanit.

Ha a nappaliban elzarnad a radiatorokat, mar az is segithet.

Gyereknel a radiator alja-teteje mennyire meleg?

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96016

Sziasztok! A feleségem sírba visz.....

Van egy szobánk az északi oldalon, ahol kb. 2-3 fokkal hűvösebb van. Ez 1-2 évig nem jelentett hátrányt, mert lakatlan szoba volt, de most gyerek alszik ott. Gázkazánunk van, a köves nappali/konyha/étkező alatt padlófűtéssel+radiátorral, laminált szobákban csak radiátorok. Egy mobil termosztáttal vezéreljük. Mikor jött a gyerek, mondtam a feleségemnek, hogy fizikai alapvetés, hogy a legtávolabbi helyre már nem ér el olyan hőfokú víz, mint közelebbre, plusz ugye északi oldal, és még a termosztát is rossz helyen van. Mert hol van? Naná, hogy a nappaliban, három radiátor és a padlófűtés közelében, félúton a kazán és a távoli szoba között. Mondom neki, miért menne kellő fűtés leghátulra, ha itt a jó melegben leáll a termosztát és innentől kezdve hátul nyilván nem lesz elég meleg.

Erre ő: nem érdeklik ezek a baromságok, kell új ajtó, új ablak ( egy 7 éves házról beszélünk ), és ő majd szól egy brigádnak, hogy szigeteljék újra a házat, mert a gyerek egészsége és így tovább és neki ez nem pénz kérdés, ezt akkor is meg kell oldani, ha nincs rá. Mert csak akarat kérdése.

Erre próbáltam higgadtan válaszolni: meg ész kérdése. Újra elmondtam, hogy ha hátra tesszük a termosztátot és a többi helyen meg termofejjel visszafogjuk, akkor itt is ott is össze tudjuk hangolni. Mint ahogy tavaly is csináltuk, akkor hosszú hetek után csak megértette. Működött. Most erre azt mondja, hogy az összetákolt megoldás, csak trükközés, neki pedig valódi és végleges megoldás kell. Új ajtó és szigetelés, ablak és amúgy is szarul építették, nem értett hozzá a fűtésszerelő sem, gagyi a radiátor ( az egyik legdrágább amúgy ), mindenki mindent elrontott, mert az hülyeség, hogy északi oldal, meg rossz helyen a termosztát. MErt mindenkinél a nappaliban van és ő megkérdezett egy szerelőt, aki azt mondta, tök mindegy hol a termosztát. 

No, ilyen helyzetben és felfogásban győzzem meg, hogy ne vigyen minket gazdasági csődbe, ne idegesítsen új szigeteléssel, új nyílászárókkal. 

Abba már bele se mentem, hogy az a két ház, amit esetleg tudhat, hogy ott a nappaliban van...ott megkérdezte, hogy minden szobában pont olyan a hőfok, pont olyan az elrendezés, pont olyan a fal, a szigetelés, a rendszer, a magasság....vagy csak azt látta, hogy a nappaliban van. Azt sem firtattam, hogy vajon miért találhatták ki a mozgatható termosztátot, ha alapvetés lenne, hogy muszáj a nappaliba tenni, mert akkor oda vezetékel az ember és kész ( ok, nyilván az utólagos kialakítás már necces, ez is szerepet játszott a mobilban ).

ÁÁÁÁÁÁÁ és nem tudom meggyőzni...

W_B Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96015

Igen, kőzetgyapotot kell alkalmazni dryvit helyett.

toth.karoly Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96014

Köszönöm szépen a hozzászolásokat,bövebb infóm nincs,egyenlöre csak telefonon informálodtam(az ottlakó fia hivott).

Utánajárok minden részletnek.

(Nem tudom,hogy a konvektor hibája okozta a co jelzést,vagy esetleg a fürdőben lévő melegitö-ha egyáltalán gázzal oldották meg...)

spee981 Creative Commons License 2017.12.09 0 1 96013

A parapet körül éghetetlen szigetelésnek kell lennie tudtommal, ha ott is dryvit van, az tűzveszélyes. Konvektor befelé hogy dolgozott co-t?? Ha van előnye akkor az az, hogy zárt égésterű.

Előzmény: toth.karoly (96010)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96012

addig le kell kapcsolnia a vezérlésnek?

Nem kötelező, de ,hogy fölöslegesen megy az biztos.

Előzmény: zold-ful (96009)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96011

„szigetelést végző kivitelező háritja a feladatot”

Mivel a munkát nem szabályszerűen végezte nem háríthat.

Meg kell nézni a kiviteli tervet/költségvetést,hogy tartalmaz e

a parapetekkel kapcsolatos gázszerelői költséget(2x-es kiszállás),ha igen akkor Ő

oldja meg,ha nem akkor oldja meg a lakó, a szabályos szigetelést meg

a szigetelő.

Ha a lakó nem tudja(ha  az Ő dolga) akkor a szigetelő kövessen el a szabályoknak

megfelelő szigetelés kivitelezést.

Szerintem.

Előzmény: toth.karoly (96010)
toth.karoly Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96010

Sziasztok!

Egy kis technikai/jogi tanácsot szeretnék kérni:

-egy társasházat szigeteltek 10 cm dryvittal;

-az egyik konvektor fali kivezetését nem toldották meg,csak a dryvitból vágtak ki egy akkora darabot.

A kérdés az lenne,hogy kinek a költsége lenne ezt megcsináltatni?

A lakonak nincs erre pénze,a közösképviselö nem foglalkozik vele,a szigetelést végző kivitelező háritja a feladatot.

U.i.: ma megszólalt a CO jelző a lakásban,abban a szobában,ahol nem megfelelö a kivezetés... :(

zold-ful Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96009

Sziasztok!

Az a kérdésem, hogy amíg a Kazán használati melegvizet állít elő (fűti a tárolót) addig a fűtés keringető szivattyúknak kell-e / lehet-e mennie, vagy azokat addig le kell kapcsolnia a vezérlésnek? 

A kazán és a szivattyú között hidraulikus váltó van. Ez idő alatt a kazán nem juttat fűtővizet a fűtési kör felé.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96008

15 mm-re áll ki a szerkezetből.

Előzmény: BJaca (96005)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96007

„Írtunk már erről itt korábban.”      Igen!

Meglehet valósítani többféle módon,hogy kinek mi az elegáns az ízlés kérdése .

Az,hogy mi mennyibe kerül az meg anyagi kérdés.:-)

Kapocska      2017.09.20                                0 0 94155

Hát akkor egyszerűsödik a helyzet.

Az egyszerűek közé tartozik ezekkel figyelni:

Áramfigyelő relé - PRI-51

Fontosságválasztó [PR-602] (prioritás relé)

A legegyszerűbb,szerintem a keringető szivattyúra szerelt nagy

belső ellenállású kis relé (panelba ültethető pl.).

Ha két ilyen elvi lehetőséget sorba kapcsolsz akkor még biztonságosabb.

(2-ből 1 logika)

Ha mindezt negatív logikával csinálod akkor még jobb. :-)

Előzmény: ilias (94144)

Előzmény: oregbeatsuhanc (96006)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.09 0 0 96006

"Egyirányú a dolog emlékeim szerint(ha a kazán üzemel nem mehet az elszívó).

Tehát valószínű,hogy a kazánodban 2 hőcserélő van,ezért fűtéskor

és HMV elvételkor is megy a szivattyú. Vegyél tőle jelet és egy relével tiltsd le

az elszívót."

Ennél elegánsabb és egyszerűbb megoldás, ha a kazán betáplálásánál közbeiktat egy jól méretezett áramfigyelő relét és azzal letiltja az elszívó áramkört. Kettőt sorba kötve még nagyobb az áramkör biztonsága, ha valaki aggódna. Írtunk már erről itt korábban.

Előzmény: Kapocska (95973)
BJaca Creative Commons License 2017.12.08 0 0 96005

Milyen hosszú az a csonk? Nekem anno a gázbojleremről rohadt le az alumínium csőről a menet, és a menetmetsző már nem fért rá, így gebo csatlakozót tettem rá.

http://www.megatherm.hu/gebo-a-kulso-menetes-gyorskoto-3-8-km-011500000-felbudai-olomcso-csatlakozo-gebo-special

Előzmény: Törölt nick (95996)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 96004

Köszönöm a tippeket mindenkinek. Felkeresem őket.

Előzmény: Kapocska (96003)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.08 0 0 96003

Én nem tudom,lehet,hogy itt valaki v. egy spéci forgalmazó v. esztergályos tud segíteni

v. példul egy ilyen hely:

https://hidraulikakershop.hu/spl/935849/BSP-UNF-COLOS-KOZCSAVAR-KULSO-BELSO-MENETTEL

Előzmény: Törölt nick (96001)
BJaca Creative Commons License 2017.12.08 0 0 96002

Ja, hogy olyan is van :) Persze, természetesen a légtelenítőnek a radiátor legmagasabb pontján kell lennie. Nekem 4 lyuk van a radiátoraimon, ha alsó bekötésű volt, akkor ahogy sikerült, felraktam a radiátort, és a magasabbik oldalára betekertem a légtelenítőt. Ha oldalsó bekötésű volt, mivel sima radiátorszelepjeim vannak extrák nélkül, ott már figyeltem, hogy a másik oldala legyen magasabban, és oda tettem a légtelenítőt. Ha neked a bekötésnél van a légtelenítő, akkor annak kell magasabban lennie.

Előzmény: bastardo (95998)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 96001

Fú köszi! Ez nagyon praktikus táblázat!

Úgy fest, hogy még metrikus a csőkiállás. Lehet manapság kapni metrikus flexi csövet vagy metrikus-colos toldót?

Előzmény: Kapocska (95999)
Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 96000

Nem, inkább belehalok az önemésztésbe, hogy “kényszerből” a fal külső oldalán kellene elvezetni pár fűtéscsövet. Bár így jó pár szigeteléstartó dübelt is ki kéne majd hagyni. Ez már felér egy második halállal. ;-)

Nem baj, a megmaradó negyed milkát majd elisszátoka toromon. :)

Előzmény: cucu (95995)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95999
Előzmény: Törölt nick (95996)
bastardo Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95998

"Normális esetben egy radiátor mindig lejt egy picit, mégpedig a képeden láthatónál a bekötés felőli oldalának kell lejjebb lennie."

Ez amúgy engem egy picit megzavart. Miért a bekötési oldalnak kell alacsonyabban lennie?

Nem a bekötési oldal legyen magasabban? Nekem ott van a légtelenítő.

Vagy te azért mondod ezt, mert sok radiátornál a bekötési oldallal ellenkező oldalon van a légtelenítő, ugye?

Szóval kijelenthetjük, hogy bárhol is legyen, a légtelenítő oldalán legyen magasabban?

Előzmény: BJaca (95969)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95997

Akkor legyen a)

Én tennék be tartalék csövet,mindjárt kettőt(még másra is jó lehet).

Előzmény: Epitkezos (95994)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95996

Sziasztok,

Nem vagyok szakmabeli, de megpróbálo érthetően leírni a problémámat.

Adott egy eszköz, amiből van egy 3/8-osnak kinéző (!) menetes csonk. Ez nem bontható, nem kivehető. Márve és ránézésre majdnem megegyezik a mai, modern, colos méretezésű csatlakozásokkal.

A különbség az, hogy tolómérővel mérve kb. 0,1-0,2 milliméterrel "szélesebb", így a mai 3/8 colos csati (pl. szűkítő, toldó stb.) anyája már nem kapatható rá a menetre.

Ez egy régi NDK cucc, ami még a colos idők előttről van és pont egy hajszálnyival "vastagabb".

Létezik erre valami adapter, áthidaló megoldás?

Köszönöm előre is.

cucu Creative Commons License 2017.12.08 0 1 95995

Eladod? :)

Előzmény: Epitkezos (95994)
Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95994

Igazad van, nekem kell dönteni jelen állapotban ezek közül:

a) összesen 17 méter nyomvonal kívül, itt menne a felső szintre is fel

b) 4,2 méter kívül + rengeteg belső falvésés (nagy része 6-os falban) + egy helyen födémfúrás csak laminált bontással

c) előszoba + konyha padlójába bevágni, konyhabútor ki/be, 13 m2 lapra-lapot módon újraburkolni + ajtóvágások + közepes mennyiségű falvésés + 2 födémfúrás laminált bontással

d) cirkó a felső szintre = nem oldalfali kivezetés + brutál szívás a gázcsővel kívül/belül

Még van pár hetünk gondolkodni, de már sejtem mi lesz a döntésünk.

Előzmény: Kapocska (95992)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95993

Akkor a kezükbe adod a kalapácsot, vésőt és hajrá...

Előzmény: Epitkezos (95988)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95992

Ha Te így tisztában vagy a körülményekkel mi meg nem, akkor miért

minket kérdezel?:-)

Távhőszolgáltatást is visznek szabadban csővezetéken annak minden

veszélyével együtt.:-)

Előzmény: Epitkezos (95989)
Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95991

Jól gondolod.

Előzmény: nixon70 (95990)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.08 0 1 95990

Gondolom pince sincs.......

Előzmény: Epitkezos (95989)
Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95989

Be van építve a tetőtér...

Előzmény: Kapocska (95985)
Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95988

Én nem, asszony meg jány igen.

Előzmény: nixon70 (95986)
Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95987

Most nézegetve találtam egy olyan megoldást, hogy csak az elektromos elosztót és a fürdőt kerülném meg kívülről (kb 4,2 méter kívül). Így legfeljebb a kisszobákban kell belül szinte teljesen körbevinnem az ablakokig.

Viszont ezek a falak nagy része csak 6-os tégla.

Előzmény: Epitkezos (95984)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95986

Mindenféleképpen rejtett csövezéssel akarod?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95985

A padlás a 30centis gyapottal még mindig védettebb mint a külső fal.

Epitkezos Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95984

Köszi mindenkinek. Azért nem győztetek meg! Tudom én is persze, hogy belül jobb lenne.

A fő problémám csak a két kisszoba radiátora kb. 7 méter miatt van. Azért, hogy eljussak ezekhez belül, az brutális bontás lenne a keresztezések miatt:

- előszoba: elektromos elosztó

- fürdő: pár éve csempézve + falbaépített wc tartály

Másik irány = +19 méter vésés

- bejárati ajtó

- betonlépcső

- konyha: bútor kivétel, áram, víz, lefolyó

- nappali

Mariusi Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95983

Mint utánad többen is írták  : hülyeség !!

Előzmény: Epitkezos (95978)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95982

„Mivel belül teljesen hibátlan a fal”   Ilyenre vissza is lehet csinálni.

Számolni kell a szélsőségekre,mert  a hőszigetelés nem hő termelő

és ha el kell utaznod télen akkor a föld melege nem védi meg az

elfagyástól (kondis leállhat hibával).

Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95981

Nézd én nem értek hozzá, de manapság ugye a benti kb. 23˙C-ot "fogják meg" 15 cm szigeteléssel.

Te viszont a kb 60˙C os csőre tennél 15 cm-t.

Energetikailag szerintem öntökönrúgás.

nixon70 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 95980

A kéményseprők azok hivatalos légellátási tervet fognak kérni. De lehet nem kötözködőset fogsz ki......

Előzmény: cszoli (95974)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95979

a belső falvésés nem akkora meló és költség, hogy megérje megspórolni azon az áron, hogy egy totál unortodox házad lesz a végén. egyszer muszák lesz festeni.

Epitkezos Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95978

Lenne egy kérdésem:

Van egy elég régi tömörtéglás mindössze 60m2-es házunk, ahol cserépkályhás fűtés + hőtárolós kályha volt eddig. Lejárt néhány ltp így felújításra kerülne. Hozzáépülne néhány m2, lesz kondis cirkó radiátorokkal és hőszigetelés. Mivel belül teljesen hibátlan a fal, arra gondoltam, hogy a falon kívül vinném cirkótól a két legtávolabbi szobába a fűtéscsöveket. Bemarnám a külső vakolatba a szigetelt alpex csöveket, majd 15 cm hőszigetelés kerülne rá. Természetesen a külső részen nem lenne semmilyen toldás vagy idom.

Jó ötlet ez, vagy vmilyen ok miatt felejtsem el?

Köszönöm

nagykunsági Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95977

Bocs, hogy ezt mondom, de saját magad szopattad meg, csak azért mert spóroltál egy 30 ezres gáztervet. 

Nekem van gáztervem, azon nincs rajta a kondenzvíz elvezetés, nem is kell feltüntetni, csak a kondenzvíz PH értékét. / a tervező beírja a kazán műszaki leírásából. /

Mikor kérdeztem, azt mondta a tervező , senki nem foglalkozik vele, úgy vezetem el és oda ahova akarom. Azt mondta akár egy vedret is tehetek alá, csak ne felejtsem üríteni :)

Nálam sincs közvetlenül bekötve a szenyvízhálózatba, mivel a kazánházban nincs szenyvízvezeték. 

Egy 16-os henco csővel van a műhelybe kivezetve, ahol szabadon folyhat amerre akar, persze a hűhelynek van lejtése, és egy lefolyó, amin keresztül eljut a szenyvízhálózatba. 

Átvátelkor senki nem nézte meg, senki nem kérdezte mi a fenét is csinálok a kondenzvízzel. 

Előzmény: Kondenzátum (95971)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.07 0 1 95976

És számít az a pár másodperc/perc?

Valószínű adnak tanácsot,de, hogy pontosan mibe azt nem tudom.

Előzmény: cszoli (95975)
cszoli Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95975

Még az jutott eszembe, hogy az utánkeringetés alatt sem lesz akkor elszívás....

cszoli Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95974

Igen, köszi, a szivattyú, ha tényleg megy HMV-nél, akkor ez jó ötlet, mert könnyű megtalálni kapcsolási rajz nélkül, kimérhető és tervezhető a jel, és a szivattyú mellett egy relét is biztosan elbír.

Kérdés még, hogy a kéményseprő mit szól hozzá, meg elég-e neki a tervezett 125-ös légbevezető (jelenleg a kémény is ekkora, szóval elégnek kell lennie).

Vajon a kéményseprők végeznek ilyen tanácsadást?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95973

Egyirányú a dolog emlékeim szerint(ha a kazán üzemel nem mehet az elszívó).

Tehát valószínű,hogy a kazánodban 2 hőcserélő van,ezért fűtéskor

és HMV elvételkor is megy a szivattyú. Vegyél tőle jelet és egy relével tiltsd le

az elszívót.

Előzmény: cszoli (95963)
BJaca Creative Commons License 2017.12.07 0 1 95972

Radáitorokhoz nekem eddig mindig adták a dugót, meg a légtelenítőt. Vedd ki a bal oldalán a dugót, és cseréld egy ilyenre:
http://www.kazanpont.hu/termek/radiatorok/kiegeszitok/radiator-legtelenito-6240

Előzmény: bastardo (95970)
Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95971

A kat. védelem szentesíti egyben az egészet. ("Kémény", gázvezetékek és fogyasztók felülvizsgálata, villanyszerelés.) Így egy kis átemelő szivattyúval, falon keresztül kell egy vezetéken valami lefolyóba kötnöm. Kültéri csatornába vezetés nem működik, mert az fagyveszélyes. Mondjuk ez az én személyes problémám, de ki  lehetne/kellene találni valamit, mert így a sok kazánnál sok vizet kihajítunk és helyette tisztát használunk fel.

Biztos vagy abban, hogy nem kötelező a kondenzvizet közvetlenül szv. csatornába kötni?

Előzmény: nagykunsági (95964)
bastardo Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95970

Igen, a bekötés oldala felé lejt egy picit. A bal oldalon viszont nincs sajnos semmilyen szelep.

Akkor marad a hollandi meglazítása.

Előzmény: BJaca (95969)
BJaca Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95969

Normális esetben egy radiátor mindig lejt egy picit, mégpedig a képeden láthatónál a bekötés felőli oldalának kell lejjebb lennie. Ha a két képen ugyanaz a radiátor van, akkor az tökéletes! A radiátor bal felső sarkán van légtelenítő? Azt kellene kinyitni, ott jön-e levegő. Aztán a visszatérőt is megnyitni.

Előzmény: bastardo (95959)
Mariusi Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95968

Na és a katasztrófa védelemmel hogyan kerültél kapcsolatba ?

Valószínűleg   egy tudatlan munkatársa  vetette fel ezt a problémát.

Mint régen amikor  egy  tűzállóanyagot használtak, aminek a kötésére foszfor savat használtak.

A tudatlan művezető őrjöngve hívja a tervezőt, hogy ő nem dolgozik mert nincs munkavédelmi eszköz. A tervező halkan kérdezi : kolléga a feleséged amikor főz az ecethez milyen védőkesztyűt használ. A  művezető csak néz néz majd elkodorog.

Ja én is foszforsavat iszogatok colában

Volt egyébként technológiai leírás, csak a művezető rutinból kihagyta, vagy átsiklott a felett, hogy gyengén savas a kötőanyag aktiválásnál.

Előzmény: Kondenzátum (95946)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95967

Simán lehet.

A radszelepet zárd el, óvatosan lazítsd fel a hollandert, ott ki fogja fújni a levegőt.

Előzmény: bastardo (95959)
Mariusi Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95966

Azért az a mindenféle  nagyon tág fogalom.- Gyakorlatilag egy szódavíz konccentrációjú  víz.

Előzmény: BJaca (95947)
Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95965

Nem kellett semmit sumákolni, ez így hivatalos. Szakszerűen és szakember által készített "kémény", gáz felülvizsgálat, elektromos munkák, mindenhez van nyilatkozat és azokat nem is kifogásolta a kat. védő. A régi kazán helyére lett felakasztva. Így nem kell kiviteli ill. engedélyeztetési terv, csak az arra jogosult szakemberek nyilatkozata.

Köszi a jókívánságot!

Előzmény: Kapocska (95961)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95964

Semmi előírás nincs rá. Ha te úgy szeretnéd, akkor akár egy vödörbe is engedheted. 

A gázterven csak a kondenzvíz PH értékét kell feltüntetni. 

Mi köze a katasztrófavédelemnek hozzá?

cszoli Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95963

Sziasztok!

Vaillant VUW HU 200/2-5 R1 tipusú nyílt égésterű cirkó reteszelését szeretném megoldani konyhai ill. fürdőszobai elszívó mellett.

Az addig OK, hogy ha a konyhai elszívó megy, akkor a termosztátok (on-off) ellenében nem engedek fűteni.

De a melegvíz már nehezebb dolog, ilyenkor viszont fordítva kellene: letiltani az elszívókat, ehhez viszont semmilyen publikus kimenete nincs a cirkónak. 

Az elérhető szerelési utasításban is csak sematikus dolgok vannak.

Valakinek esetleg van ebben tapasztalata? Egyáltalán a kéményseprők elfogadják, ha prezentálom a helyes működést??

Köszi előre is.

Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95962

Nem ennek az egy kazánnak a kondenzvize izgat, hanem az elv. Azt szeretném tudni, hogy a jogszabály engedi-e a további felhasználást?

Ha kímélni szeretném a környezetemet, akkor az újrahasznosítást nem szabadna elvetni! Természetesen nem csak egy kazánról beszélek, hanem sok-sok másikról is.

Előzmény: Törölt nick (95958)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95961

Akkor ehhez meg kellett kefélni pár dolgot.

De legyen szerencséd továbbra is. :-)

Előzmény: Kondenzátum (95960)
Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95960

Mivel egy régi gázkazán helyett lett ez beépítve, így nem kellett tervet készíttetni.

Azért köszi az ötletet!

Előzmény: Kapocska (95957)
bastardo Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95959

Sziasztok!

Idei fűtésszezon előtt lecseréltettem az összes radiátorszelepet termofejesre. Szaki megcsinálta, felengedte a rendszert vízzel, légtelenített (szuszogtak a szelepek rendesen)

Radiátorok csak az emeleten és a szuterénben vannak, de az utóbbi ág kompletten le van zárva.

2-3 hete azonban egy pici emeleti radiátor elkezdett halkan kurtyogni, mostanra pedig már jó hangos, és a 9 tagból 3 teljesen hideg.

Korábban sosem volt ilyen gond. A radiátorhoz jó közel található egy légtelenítő. Ha azt lecsavarom, akkor ömlik a víz, de semmi levegő.

Ráadásul ennél a pontnál ugyanazen ágon kb 1.5 méterrel magasabban (ez a rendszer legmagasabb pontja) van még 2 légtelenítő, de ott is csak víz jön.

Miért nem akar az a levegő kijönni onnan, mit tudnék vele kezdeni?

Egy apróságot észrevettem a méteres vízmértékkel:

Szóval a bal oldala egy egész picit magasabbra került a szelep csere után. De ettől hogyan lehetne lassan a fél radiátor hideg?

Köszi szépen!

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95958

És megérti egy percet is foglalkozni vele évente ezer forintért?

Előzmény: Kondenzátum (95956)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95957

Nem lehet,hogy a terven ez van a kondenzátum biztonságos elvezetéséről(amit elfogadtak)?

Vetesd át aztán majd meglátod mire használod.

Előzmény: Kondenzátum (95956)
Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95956

Nyilván egyre gondolunk, hiszen írtam, hogy szürke vízként használnám, tehát semmi környezetszennyezés. Az elv zavar és arra lennék kíváncsi, hogy milyen rendelet szabályozza ezt? (Egyébként mértem a vizet, az esővíz és az ásványvíz között van a PH-ja.)

Előzmény: Törölt nick (95955)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95955

Mégis mire használnád?

Savas, mérgező, meginni, locsolni, kocsit mosni nem jó, ha kiengeded az árokba azzal a környezetet szennyezed.

Esetleg wc öblítéshez jó, ideális esetben évente 1m3 vizet megspórolsz. az már majdnem egy ezres.

Előzmény: Kondenzátum (95954)
Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95954

Igen, tudom, hogy milyen a víz minősége. Engem az zavar, hogy miért nem használhatom fel "szürke" vízként?

Köteleznek-e arra, hogy azonnal a csatornába vezessem? Milyen jogszabály írja ezt elő? Lehetne ezt a kondenzvizet a megfelelő technikai feltételek biztosításával hasznosítani.

Előzmény: BJaca (95947)
kw96 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95953

Valóban, padlófűtést írt. Ott még kisebb a hőfokkülönbség. A körök kiosztásáról semmit sem tudunk. És azt sem, hogy a köröknek van-e bármilyen önszabályozása, pl. saját termosztátja, hőkorlátozója. Arra utaltam, hogy annak, hogy milyen állapotról akarja éppen milyen másik állapotra átvinni, és hol tart a rendszer (mennyivel kellene melegebb víz, mint ami éppen van) hatással van arra, hogy a kazán engedi-e égni a lángot, vagy sem. Ki kell figyelni ezeket a változókat is. Továbbra is azt tartom a leginkább valószínűnek, hogy sok a legkisebb teljesítmény, ezért veszi el a lángot. Egyáltalán mekkora lakásról van szó? Mennyi a hőigénye? Külső hőmérséklet érzékelő van? A fűtési jelleggörbe jól van beállítva a kazánban?

Sok nyitott kérdés van még itt.

Előzmény: spee981 (95951)
kw96 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95952

Az optimális megoldás a hidraulikus váltó, két szivattyú visszacsapó szeleppel, ha szivattyús a jelenlegi kazán, pl. fali cirkó. Mindegyik termosztát elindítja a saját szivattyúját, és vele egyszerre a kazánt is. Ha szivattyú nélküli álló kazánról van szó, létezik más megoldás is, pl. egy szivattyú esetén két zónaszelep végállás kapcsolós motorral, visszacsapóval.

Előzmény: Zolee_70 (95900)
spee981 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95951

1. padlófűtése van, mint az elején írta

2. miért ennyire random hogy mit csinál épp a kazán?

A kérdezőnek: hidraulikai részről is írhatnál. Igaz én csak tippelgetni tudok, nem vagyok szaki, de hozzáértőktől is esélyesebb ha még ennél is jobban leírod milyen a rendszered. Kazán, hidrováltó/hőcserélő, zónák, blabla. Miféle az a termosztát?

Előzmény: kw96 (95948)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95950

Ilyen bonyolult elektronikával megáldott szerkezet hibáját

klaviatúráról nehéz megállapítani, ezért kezdjük a fűtésrendszered

hidraulikus vázlatával, feltüntetve benne a résztvevők típusát,adatait

(ha van benne szabályozó,beavatkozó).

Előzmény: vbalazs85 (95944)
kw96 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95949

Be kell kötni, nincs mese. Ha nem tudod közvetlenül, lejtetve bekötni, lehet kapni kondenzátum szivattyút, és egy csővel már akárhová elvezethető.

kw96 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95948

Szia!

Szerintem a kazánba visszaérkező víz hőmérséklete lesz itt a válasz. Ha meleg a visszatérő, vagyis nincs elég különbség az előremenőhöz képest, akkor a kazán minimális teljesítménye is sok, túlmelegszik a készülék. Ezt kivédendő, lekapcsolja a lángot, a szivattyút viszont nem. Figyeli a visszatérőt, és amint eléggé lehűlt, újra begyújt. Hogy mennyi idő telik el a két bekapcsolás között, az az aktuális viszonyoktól függ.

Tipikusan olyankor van ez a jelenség, amikor kicsi a hőigény, és a kazán legkisebb teljesítménye is túl nagy a folyamatos üzemhez. Ezért van a drágább kategóriában olyan kazán, ami a maximumhoz képest tud 10%-on is folyamatosan üzemelni. Ha ez a kazán kombi, akkor 3,8kW, ha csak fűtő, akkor meg 3,1kW a minimum teljesítménye.

Ez a jelenséget ki lehet küszöbölni úgy, hogy ha nagyobb méretű radiátorok vannak beépítve a szükségesnél. Ugyanis így megnő a víztérfogat, az egyszer bepumpált hő miatt hosszabb időre kikapcsolhat a kazán. Ez a kazán élettartamára jelentősen kihat, mert kevesebbet kell kapcsolagtnia.

További probléma még a gázfogyasztás. Ha meg akarok tenni 100km-t egy óra alatt egy autóval, akkor kevesebb lesz a fogyasztásom, ha beállok a 100-as tempóra, mintha megyek 130-cal, aztán meg 70-nel, és ezt váltogatom. A gázkazánok is nagyjából így működnek.

Előzmény: vbalazs85 (95944)
BJaca Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95947

Ideális esetben óránkét egy liter víz is keletkezhet ott, tehát nem pár csepp, bár ez a kisebbik "probléma". A baj az ezzel a vízzel, hogy nem tiszta víz, hanem a füstgázból kicsapódó mindenféle savas anyag van benne, amit megfelelő helyre el kell vezetni, ez pedig a szennyvízhálózat.

Kondenzátum Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95946

Új belépőként üdv mindenkinek!

Ha valaki tud, kérem segítsen! Régi gázkazánomat lecseréltettem egy új, kondenzációs kazánra. Az üzemeltetéshez minden irat megvan, egy problémája van a katasztrófa védelemnek: a kazán kondenzvize nincs a közcsatornába bekötve.

Kérdésem a következő: Kötelező oda bekötni, vagy csak megengedett, ill. ajánlott?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95945

És nézd már meg,hogy milyen adatokkal kell itt dolgozni valakinek!

Mert,hát ugye számokból ért az aki ért.

(kazán sziv. ,fancoil tip + adatai)

Pl. :

Előzmény: RAZERX (95938)
vbalazs85 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95944

Sziasztok!

Egyszer már írtam ide a fórumba, akkor kaptam is valamilyen választ a kérdésemre/problémámra, viszont számomra nem volt annyira kielégítő, lehet azért, mert nem írtam le kellő részletezettséggel, hogy mi a helyzet.

Van egy Bosch Condens 2500w gázkazánom padlófűtéssel. Max fél éves. A következőt műveli:

Termosztát 21,5 fokot mutat. Feltekerem 24-re (nem célom addig fűteni egyébként), kazán, szivattyú bekapcsol, elkezd égni a gáz, kis idő után hallani, hogy elkezd rendesen begyújtani, gyorsan megy fel a hőfok, majd hirtelen véget ér ez a fázis, és a láng a kijelzőn kialszik, a kazán meg a szivattyú lekapcsol. Mindez kb. 5-10 perc leforgása alatt. A kazán kijelzője rendben van, hibakódot nem ír ki, külső ránézésre minden rendben tűnik. Majd mivel a termosztát még mindig 24-en van, érzékeli ezt, és kb. 10 perc múlva újra bekapcsol, újra felmelegszik, és vagy tovább megy (tehát elkezd rendesen fűteni, és nem kapcsol le), vagy megint lekapcsol. Van olyan is, hogy elkezd fűteni, megy pl. 1 órát, a termosztát szerint 22,5 fok van, 24-et még nem érte el, de lekapcsol. Van olyan is, hogy egyből rendesen elindul elsőre, tehát nem kapcsol le 5-10 perc után, hanem tartósan fűt akár több órán keresztül.

Ennek szeretnék a végére járni. Nem értem, hogy miért van ez így. Laikusként azt várnám el, hogyha feltekerem a termosztátot egy bizonyos fokra, akkor addig fűt a kazán, amíg el nem éri a tényleges hőmérséklet a termosztáton beállítottat. Olyat meg nem csinálok, hogy 21,5-ről állítom 22-re, annak nincs sok értelme.

Van valakinek valami ötlete, hogy miért csinálja ezt a kazán?

Köszönöm.

PetiCsokvaomány Creative Commons License 2017.12.07 0 0 95943

Két szivattyúd lenne összesen, egy a kazánba és egy a rendszernek. A kettő között pedig ott a hidroválltó, így lenne egy primer kör és egy szekunder kör egy egy szivattyúval. A hidroválltó miatt a két szivattyú független egymástól. Nagy térfogatáram kell a szekunder oldalon nagy ellenálláson, ehhez kicsi a kazánszivattyú. Nagy térfogatáram kell a primer oldalon is, de kis ellenálláson, ehhez viszont elég a kazánba lévő szivattyú. Viszont kell folytószelep a primer körbe, mert ott tényleg alig van ellenállás, be kell állítani. Ugyan annyi vizet kell megmozgatni mindkét körbe.

Előzmény: RAZERX (95941)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95942

Kösz. 

Egyébként nem eladó, csak kíváncsi voltam mennyi pénztől esem el, hogy őrizgetem. 

Előzmény: Sony Black (95926)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95941

Kezd kialakulnia a kép  köszönöm :)a hidraváltós szivattyút  az osztó gyűjtőközé gondoltad? és gondolom ez csak az estben kell ha szekunder körbe rakom a második szivattyút  hogy a kazánban lévővel ne vesszenek össze magyarán :) kiegyenlítsék egymást?!

Előzmény: PetiCsokvaomány (95939)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95940

Szerintem hidraulikusan működik.

A vezérlés bonyolít annyiban,hogy minden helyisége kell

egy kapcsoló termosztát ami indítja a kazánt és a ventilátort.

A tapasztalat majd megmutatja,hogy kell e zónaszelep.

Én nem gondolom,mert a hőt nem kérő helyiségeket álló ventinél

nem fogja túlfűteni,de a kialakítást úgy kell csinálni(osztó- gyűjtő) hogyha mégis

akkor lehessen betenni zónaszelepet és akkor azt is indítani kell

a termónak(kazán késleltetéssel központilag).

PetiCsokvaomány Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95939

Én megnyugtatlak, hogy működni fog. Hajlamosok az emeberek egyszerűbb dolgok mögé is komolyabb problémákat beképzelni. A kazánban lévő szivattyú telljesítményével lehet talán probléma, de ez se biztos. Ha mégis lesznek gondok, beraksz egy hidroválltót és egy plussz szekunderköri szivattyút, de akár a kazánba is lehet szivattyút cserélni...

Gondolom családi házba akarod megvalósítani  ezt a rendszert, ha így van miért mondasz le a szabadhűtés lehetőségéről? Két kút kell hozzá meg egy leválasztó hőcserélő, mégse a kút vizét kéne a fancoilokba nyomni.

Írtak itt TA szelepekről stb. Ha tutira akarsz menni kösd le tichellmannba.

RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95938

én csak fűtésre akarom használni pontosan ventilátoros radiátor amin vagy termosztát ami kapcsolja ventit ha le esik abban a szobában hőmérséklet ill egy elektromos thermo csap ami csak akkor engedi cirkulál abba szobában amikor termosztat bekapcsol és így sorba többi helyiséget is egy osztó gyűjtővel szét osztva nem értem miért nem működhet ez egy kondenzációs kazánnal hatékonyan vagy hatékonyabban egy radiátoros fűtésnél! Milyen problémák lehetnek pl hamar lehül a víz vagy mi ?

Előzmény: Kapocska (95937)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95937

Szerintem összekeveritek a tényleges fancoil rendszert egy teljesen lebutított

ventilátoros radiátorral.

Rézcső felületnövelő lamellákkal.

Előzmény: Andzsin-szan (95934)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95936

Ez működik....,alkatrészbányának jó,meg akinek ilyen van az megveszi,hátha jó belőle neki valami....

Szerintem maximum 20-25 ezerért el lehet adni....

Előzmény: BJaca (95933)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95935

Termomax 35kw-os kazánom 99-es évjárat volt, két éve mikor leszereltem egy hét alatt elvitték 30-ért, hozzá a 7m szerelt kéményt még 15-ért alku nélkül.

Meglátta a kazánnal egyidős keringetőt, azért is adott egy tizest.

És örült hogy olcsón megúszta a kazáncserét, mert különben megfagyott volna a család.

Előzmény: BJaca (95933)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95934

Mint Sony Black leírta,egy ilyen rendszer meglehetősen bonyolult,tele TA szabályozó szelepekkel,motoros vezérlőkkel,hidraulikai váltókkal,szivattyúállomásokkal,komoly elektronikai vezérléssel.Amiből ugye a fogyasztó csak pár rácsot és egy hűtő-fűtő szobatermosztátot lát....Ezeket a készülékeket egy megfelelően méretezett fő gerincvezetékre kötik és rendes működésükhöz komoly hidraulikus beszabályozás szükséges.

Úgy,hogy te össze szeretnéd kötni a készülék két hőcserélőjét nem tudom,de biztos jelentős teljesítménynövekedése lenne,de az ellenállása is rendesen megnövekedne...,csak próbáld ki,kösd össze szabadon és szabad kifolyáson látni fogod,mennyi az áramlás akkor,ha 1,akkor ha a kettő együtt üzemel....

Nem tudom mennyi készüléket akarsz,de ha 4-5-6 vagy több,ahhoz nem lesz elég egy kis kondenzációs kazán....

Gondolom,te egy sima padlófűtés osztóra rákötnéd őked ,20-28 as betáppal és 16 os előremenő visszatérővel a készülékeket,40 C fok üzemi hőmérsékleten ......

Ez nem megy...

Előzmény: RAZERX (95929)
BJaca Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95933

Azért akinek otthon ilyen üzemel, és megette épp a fene, az le fog csapni rá, felrakatja, esetleg a kéményseprős matrica miatt marad a régi burkolata. Annyit biztosan megér, mint amennyi a legdrágább alkatrésze.

Előzmény: Andzsin-szan (95927)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95932

Tedd fel jófogásra vagy valahova, biztos elviszik, hirdetnek most is párat.

Hogy ki mikor mire használja az legyen az ő gondja.

Előzmény: nagykunsági (95924)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95931

Aermec oldalfali parapetes !

off nincsen lehetőség utólag szerkeszteni az elküldött hozászolást?off

Előzmény: RAZERX (95930)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95930

Aermec

Előzmény: Sony Black (95925)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95929

Miért kell elfelejteni az osztógyűjtőt ?

Előzmény: Andzsin-szan (95921)
cucu Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95928

Most fedezted fel? :)

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95927

Maximum alkatrészbányának jó...

Hivatalosan üzembe helyezni már nem lehet.

Sony Black Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95926

Ahány kiló réz van benne, annyit :)

Sony Black Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95925

Te ezek milyen fancoilok?

Mennyezeti kazettás, vagy oldalfali, vagy parapetes??

Csináltam már pár mennyezeti rendszert. 3/4" vas cső vagy 20-as 5rétegű cső, vagy 18-as szénacéllal kötjük, ahol a gerinc 1" vagy ennek megfelelő átmerőjű másfajta cső. De ezeket tömegáramát is szabályozni kell, mondjuk TA szeleppel vagy motorosan. Egy ilyen rendszer nem egyszerű. Bármikor ha ilyet csinálok, egy épületgépészeti terv alapján dolgozom. Osztó gyűjtős megoldás az itt nem releváns. Én a helyetben nem gondolkoznék ilyen rendszerben az otthonomban.

Inkább padó és radiátoros fűtés vagy ezek kombója. Olcsóbb is...

Előzmény: RAZERX (95913)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95924

Van egy kifogástalan állapotban lévő SC 24-es gázkazánom. Ér az még valamit?

Előzmény: Andzsin-szan (95923)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95923

A nem mágneskapcsolós vezérlésű C kazánokban nem sokat ér az utókeringetés,mert a panelen a fordulatot szinte teljesen vissza kell venni,mert egyébként a főégő belobban.

Annak idején volt a BM szelepes C kazán,az egész jó konstrukció volt,utána jöttek a kerek ,majd szögletes hőmérős C-k,amikből kihagyták a mágneskapcsolós főláng indítást...gondolom spórolásképp....

Majd jött az SC 24,amiben megint volt egy SIT Padova olasz szelep,és most amit még pult alól árulnak abban meg Honeyvell 4600 szürke  gombos vezérlés van,mint a régebbi ÉTI kazánokban....

Előzmény: Kapocska (95922)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95922

Én meg arra gondolok,hogy mivel üzem közben semmi hangja

nincs és bevallottan nincs utó keringtetés ezért a remanens hő

miatt van a hang.

Egy 4-5eFt-os panel megoldaná.

Előzmény: Andzsin-szan (95920)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95921

A soros összekötést a készülék hőcserélőinek összekötésére értem.A fűtést alapból 20-as csővel kötik,a hűtést 25-26-al.Azért gondoltam a nagyobb dimenziót,mert úgy biztos lesz megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz betáplálása....

Szerintem azt,hogy normál osztó gyűjtőre kötöd őket nyugodtan elfelejtheted.....

Minimum valami komoly hidraulikus egység kell és azt nem tudom megmondani,hogy egy szivattyúállomás mennyi készüléket tud ellátni.....

Előzmény: RAZERX (95914)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95920

Ha olyan C kazán van,aminek a gázrészét közvetlenül a szivattyú ki és bekapcsolásával működtetik,akkor megpróbálkoznék a hőcserélő savazásával,ha javul az átfolyás kiszerelt állapotban,akkor még egy membrán csere és tömszelence zsírzás nem árt.Új hőcserélőt nem nagyon éri meg beleszerelni egy 25-30 éves készülékbe...

Előzmény: Kapocska (95917)
Joci 73 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95919

Köszönöm a válaszokat,valószinü a hőcserélő,mert 3 éve volt takarítva és nagyon koszos volt a belseje.Még öntvényradiátoros a rendszer.Mondjuk utánkeringetése nincs ,azt mondta akkor a szaki.

Előzmény: Andzsin-szan (95906)
topikolos Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95918

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy az öntanuló termosztátok tényleg tudják azt, ami a marketing szövegben le vagyon írva? Vagyis pl. padlófűtés esetén valóban megtanulják, hogy akár órákkal hamarabb bekapcsol illetve kikapcsolja  fűtést, hogy a hőmérséklet kilengéseket elkerülje? 

Tisztán padlófűtéses rendszerhez tudnátok ilyen öntanuló termosztátot ajánlani? Ha RF kivitelű, az még jobb lenne, de vezetékkel is meg tudom oldani, ha szükséges.

Köszi.

Kapocska Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95917

Akkor végül is mit kellene csinálni? :-)

Előzmény: Andzsin-szan (95910)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95916

Lehet,neked nagyobb a rálátásod.

Én a fórumokon találkozom munkáikkal és 1-2 hozzászólással.

Nálunk olyan volt az oktatási rendszer,hogy az és iskolámtól

legalább 3km-re volt az ilyen irányú képzés.

És nem is mondtam,hogy én lennék az oktató! :-)

Előzmény: Wattocsak (95909)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95915

Szóval,kevés olyan zseni van itt, aki látatlanban megmondja,hogy az

összeállítandó rendszer mit produkálna.

Mivel oda kell állni csővel és a belső kötések helyileg megoldhatóak

ezért a próba mondaná meg,hogy mit célszerű mivel összekapcsolni.

Ha a hűtőrész kellően lehűti a vizet akkor fölösleges bevenni a fűtőrészét is

és fölösleges azt a hideg vizet a padlóba vezetni.

Ha már van/lesz padló akkor azt helyezném előtérbe a  fancoilokkal szemben

mert  komfortosabbnak tartom.

A fancoilokat ,ha szükséges kiegészítőnek ill. átmeneti időszakokban használnám.

Előzmény: RAZERX (95904)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95914

várjunk mosta soros összekötést tea fancoil darabonként érteted vagy csak 4 csöves hűtés fűtés párosítására gondoltál ?

Előzmény: Andzsin-szan (95905)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95913

osztógyűjtővel szeretném csatlakoztatni oda is kell 26 cső ha igen miért? 

Előzmény: RAZERX (95912)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95912

25  nem elég a 16  ??? 

Előzmény: Andzsin-szan (95911)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95911

Az elektromos részéhez nem konyítok annyira,de biztos van központi egység,ami vezérli a kazánt és felügyeli a helyiségenkénti külön termosztátokat...

A tisztításhoz,fertőtlenítéshez megfelelő méretű szervizajtót kell beépíteni,hogy teljesen hozzá lehessen férni és esetleg cserélni javítani lehessen a készüléket..

Minimum 25-26 os csővel kell számolnod a készülékcsatlakozáshoz és ugye ha több van,akkor még nagyobb dimenziók is lesznek...

Én magánházban macerásnak tartom.Szerintem jobb egy megfelelően kiépített padló és falfűtés.,és nem is látszik belőle semmi...

A helyiségenkénti vezérlést ugyanúgy meg lehet oldani.

Előzmény: RAZERX (95908)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.06 0 0 95910

lehet gyárilag se olyan van benne..a c-24 et ezer variációban gyártották.

Előzmény: sjohn (95907)
Wattocsak Creative Commons License 2017.12.05 -1 0 95909

Ha mestereket akarod oktatni, akkor stadiont kéne bérelni. :-(

Előzmény: Kapocska (95889)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95908

A hűtés nincsen kiépítve és nem is akarok! Ez egy 150nm vályog családi házban szeretném kiépíteni használt de jó állapotú fanacoilokal tehát takarítás fertőtlenítés az adott lesz:)

Mivel kevés víz van ezekben a rendszerekben a soros még működhet is !?

Szerintem már egyre többen alkalmazzák vagy fogják a fancoilokat családi házakban is lehet egy pici szabályzással ügyességgel le lehet szorítani a zajt!

Nem vagyok fűtés szerelő laikus vagyok de már három házban csináltam kombicirkós radiátoros fűtést és 10-15 éve működnek nem rossz hatásfokkal!

Létezik olyan központi termosztat ami tudja figyelni külön külön a szobák hőmérsékletét és úgy tudja kapcsolni pl. fancoil ventiket külön külön?

Előzmény: Andzsin-szan (95905)
sjohn Creative Commons License 2017.12.05 0 1 95907

...esetleg a panelen rámérni a szivattyúra, lehet, hogy nincs után keringetés!...

Előzmény: Andzsin-szan (95906)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95906

Hőcserélő savazás vagy csere.....

Előzmény: Joci 73 (95899)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95905

Én sorosan összekötném flexicsővel próbaképpen és ha bejön amit szeretnél,akkor vagy Geboval,vagy azzal a csővel,amivel jelenleg a fűtésre van kötve.Kérdés,hogy a fűtés csatlakozás belépő elég lesz-e a két hőcserélőhöz?

Egyébként a hőcserélőket időnként kívül belül nem árt kitisztítani.....

Hja...a ventilátor hangos,ezért is használják az ilyen rendszereket középületekben.....

A hűtés nem megy vagy nincs is kiépítve teljesen?

Előzmény: RAZERX (95904)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95904

Kondenzációs kazánra szeretném kötni a 4 csöves fancoilokat tehát a hűtési részét is fűtésre használnám megnövelve így a teljesítményét a fancoilokank amit azért szeretnék hogy minél alacsonyabb fordulatszámon tudjam üzemeltetni a ventilátorokat ,az estleges zaj miatt ,! Sőt még arra gondoltam hogy gipszkartonból készítek házat nekik amit hangcsillapítóval bélelnék ki egy 10-10 cm széles levegő csatornával a belépő és kilépő oldalon is természetesen oda is tennék hangcsillapítót így lehet alapjáraton 18-20db le tudnám szorítania zajt ami már nem zavaró ! a gyártó alapból 20-25 db ír alapjáraton!

A lényeg hogy ilyen módon a 4 csöves fancoilokat össze lehet kötni vagy sem ill hogyan kössem össze?

Fancoilnak már elég 40 fokos víz is ez kondenzációs kazánnal kecsegtető lehet!  :)

Előzmény: Kapocska (95898)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95903

Hidraulikus váltó akkor is kell,mert a szivattyúk bezavarják egymást...

Előzmény: Zolee_70 (95902)
Zolee_70 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95902

Ennél fapadosabb/költséghatékonyabb megoldást keresek? Nem lesz se napkollektor, se napelem, semmi extra. Alapfunkciók működjenek, azaz a körönkénti thermosztát indítsa el a szivattyút és a kazánt. Ha kell mehetnek párhuzamosan is (mindkét kör), és külön, külön is. Kazán előremenő hőmérséklet beállítás kézzel törzénik.

Előzmény: Andzsin-szan (95901)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95901

Ha a kazán mellől külön külön indul el a két szintre a fűtés,akkor az alábbi megoldást javaslom:

Kazán-hidraulikus váltó,visszakeveréses szivattyúállomás mind a két szintre külön külön,és a két állomást külön termosztáttal kapcsolhatod.....Esetleg a kazán és a hidraulikus váltó közé puffert is beépíthetsz,ha van hely.Amire napkollektorokkal,napelemekkel+ elektromos fűtőpatronnal rásegíthetsz.

Előzmény: Zolee_70 (95900)
Zolee_70 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95900

Üdv Mindenkinek!

Adott egy kétszintes családi ház, szintenként külön fűtési körrel. Jelenleg egy szivattyúval és egy thermosztáttal van vezérelve, amit szét szeretnék választani. 

Tudnátok javasolni kapcsolást hozzá? Két szivattyú van, az lenne a cél, hogy külön thermosztátról lehessen indítani külön a fűtést lent és fent egyaránt.

Köszönöm előre is!

Joci 73 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95899

Üdvözletem ! Tanácsot szeretnék kérni c24 cirkó-val kapcsolatban.,a gond,hogy minden kikapcsoláskor zajos,zúg,üzem közben hangtalan.Grundfos szivattyú van benne 3éves.Megnt cserés lesz?Előre is köszönöm.

Kapocska Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95898

Azt a hsz-t azért írtam mert vannak olyan kazánok amelyeknek nem

használ a „hideg” visszatérő,mert harmatpont alá hűti a hőcserélőt

és így kondenzációt  okoz ami károsítja.

Tehát a tanácsok alapján lesz egy jó hő leadód és ennek a vizét

még meghűtöd a padlóval.

De nem ismerek semmit a rendszeredből,paraméterekből.

Előzmény: RAZERX (95896)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95897

Nem azért kell két szivattyú mert nem bírja el egy, ha minden szobában van padlófűtés is meg radiátor is, akkor nem ördögtől való a radiátor visszatérőbe kötött padlófűtés.

De ha van szoba ahol csak radiátor, vagy csak padló van ott már nem lesz jó a hőmérséklet.

Havernál az emelet radiátoros, a földszint padlófűtéses, sehogy sem volt jó egy körrel egy vezérléssel.

Fent gyorsan melegszik, mire lent is jó idő van fent megsülnek, utána lent még meleg van az emelet meg már hideg.

Két kör, két különböző hőmérséklettel, két termosztáttal két szivattyúval tökéletes.
De ugyanígy jó lenne egy szivattyú, két motoros szelep, zónavezérlős termosztát, csak a szivattyú automata fokozatát kell eltalálni hogy kövesse a rendszert.

Nem feltétlenül olcsóbb egyik a másiknál.

Előzmény: 408 (95894)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95896

Köszönöm a válaszokat!

Én csak fűtésre akarom használni ! és ha visszatérőből csinálok padló fűtést ???

Előzmény: Kapocska (95879)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95895

Két szivattyú, a padlókörön keverő szeleppel! Helyes!! ;)

Előzmény: 408 (95894)
408 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95894

Tehát megoldható, egy szivattyúval is de a legjobb megoldás az a két szivattyús. Köszönöm.

(halkan mondom az Én gondolatom de nem értek hozzá!!!! 1 szivattyú a radiátor visszatérője megy a padló előremenőjébe,szerintem ennél egyszerűbben nem lehetne  megcsinálni)de ez  csak elmélet....... elvetve!

két szivattyú lesz.

Előzmény: PetiCsokvaomány (95892)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95893

Vegyesben tüzelésnél két dolgot fontos megoldani(biztonságról nem beszélve).

Hatékony legyen és ne legyen kátránygyár.

A fűtésrendszernek kéne tudnia a két rendszert külön vezérelni úgy,hogy az

eltérő hőmérsékletek és tömegáramok eljussanak a megfelelő helyekre.

Kb. ezeket kéne megoldani nagyjából.

A Te 1 szivattyús kapcsolásod mit tud,mert szivattyú választék az van.

Van  neten rengeteg kapcsolás,válassz közülük és mald jól megszakértik.

Előzmény: 408 (95890)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95892

Létezik az a szivattyú ami elméletben elvinne egyszerre mindent, pl grundfos magna, de lehet egy alpha 25-80 is. Elég eltérő egymastól a padlófűtés és a radiátoros, mind hidraulikában, mind felfűtési időben, de az előrmenő hőmérséklet se ugyanaz szokott lenni. Illik egymastól függetlenül szabályozni a két rendszert. Sok történet hangzott el már ezen a fórumon az elba...ott padlófűtésekről, mindnek az volt a baja, hogy nem volt telljesen független a radiátoros kör a padlófűtéstől....ehhez pedig külön szivattyú kell.

Előzmény: 408 (95888)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95891

11 radiátort két körön visz nálam egy alpha 2l a kisebbik önbeállós fokozaton.

Lesz még egy kör 6 radiátorral ugyanerre a szivattyúra azt is el fogja bírni.

Csak a padlófűtést kényelmesebb külön szivattyúval vezérelni akkor nem kell zónavezérlés.

Előzmény: 408 (95890)
408 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95890

Igen? megoldás? Én nem értek hozzá, de szívesen meghallgatlak!

Előzmény: Kapocska (95889)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95889

Ha a mesterek csak ennyi kifogást találtak, akkor először

őket kellene cserélni, oktatni.

Előzmény: 408 (95888)
408 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95888

Urak!

Egy vegyes kazánt szeretnék beköttetni. padló+radiátor fűtés meg lehet oldani egy szivattyúval? mesterek szerint nem bírja el a szivattyú!!

5 db radiátor , 5 kör padló körönként 50-70m

köszönöm

Kapocska Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95887

De csak azért, mert ismerethiányban szenvedtek. :-)

Előzmény: Törölt nick (95886)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95886

Ilyenkor áldom az eszem hogy tichelmannba kötöttem a radiátorokat, pedig röhögtek rajtam a "hozzáértő" ismerősök.

Előzmény: Kapocska (95885)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95885

Ha a radiátorfojtás módszerei kimerültek akkor feltételezve,hogy van

a kazánban bypass akkor annak a fojtásával lehetne növelni

az előremenő nyomást /mennyiséget(legalább 1 körön ne legyen termofej).

Előzmény: trakeszv6 (95880)
spee981 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95884

A közeli (kevesebb kanyarral vagy a kazántól vastagabb csövekkel elért) radiátorokat akár extrémnek tűnő módon le kellhet fojtani. Pl. a Herz visszatérő szelepek katalógusban megadott legnagyobb fojtása negyed fordulatos nyitásnál van. Nyitott állapotban 10 fordulat kell nekik. De negyed fordulatnál kevésbé is meg lehet nyitni, nekem van 1-2 torlóm a negyedfordulat környékén, a kazántól pár méterre, még a 22-es gerincről leágaztatva 15-ös csövekkel. Olyan is van, amit fél fordulatra nyitok és 10m-re van 22-es és 18-as csövek mögött. Könnyű ezt elkapkodni, különös tekintettel arra hogy a termoszelepek is bekavarnak meg a modulációs szivattyú is másképp teker begyújtás után mint egy nagyjából beállt állapotban. Mindezt figyelembe vettétek amikor próbáltátok beszabályozni?

Tölts föl esetleg egy alaprajzot radiátorokkal és cső megjelölésekkel (átmérők, "kanyargósság" valamiképpen jelezve). Úgy talán kapsz egy olyan kiindulási beállításlistát radiátoronként, amit csak tovább kell hangolnod és jó lesz.

Előzmény: trakeszv6 (95882)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95883

ha a többi radiátort elzárod, ezt a kettőt kinyitod, és mégsem lesz meleg az egész, akkor ott valami el van dugulva, és plus szivattyútól nem fog kidugulni.

Előzmény: trakeszv6 (95882)
trakeszv6 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95882

ezeken már tul vagyunk próbáltuk beszabályozni, annyit értünk el ,hogy az adott két radiátor 1/3-1/2ig lett meleg többet nem tudtunk kihozni belöle..

Előzmény: halaloszto (95881)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95881

amelyik radiátornak legmelegebb az alja, azon kell elzárni.

Előzmény: trakeszv6 (95880)
trakeszv6 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95880

Tisztelt hozzáértők!

Egy kis segitség kellene.

105 négyzetméteres házunkban cirkó turbó gázkazán van(24kw-os),4 fűtési körrel , minden fűtési körhöz 2db radiátor tartozik ,összesen 8db(radiátorok össz. leadási teljesitménye:12,4kw).A legtávolabbi körön a radiátorok csak felül(kb. a radiátor  1/4-ed-1/3-ad része meleg)melegek,egyszerűen nem melegszik fel teljesen.Ráadásul a legtávolabbi radiátor nagy 1800mm hosszu. Légtelenitéssel próbálkoztam,visszatérő szelepek is ki vannak teljesen nyitva.A többi 6 radiátor tökéletesen működik, próbáltam azokat is visszafolytani, nem sok sikerrel.Mintha a viz nem fordulna meg rendesen az adott körön.Sajnos a ház jellege miatt elég rosszul lett odavezetve a cső,sok benne a 90fok,kanyar, ráadásul az egyik oldalon a visszatérő cső alul megy, az előremenő meg felül a falon.

Változtatni nem nagyon tudnék rajta.A cirkón lévő keringető szivattyun nem tudok fordulatot növelni,nem változtatható.

Arra gondoltam ,hogy a visszatérő ágba a radiátorok után egy kisebb keringető szivattyut beiktatnák.

Lehet-e egy kiegészitő keringető szivattyut beiktatni ha cirkós turbó gázkazánom van?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95879

És,ha a hőtermelőt zavarja a visszatérő hőmérséklet akkor

arra is figyelni kell.

Előzmény: RAZERX (95873)
Wattocsak Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95878

Az összekötéssel csak óvatosan. Ha sorba kötöd, akkor meglehetősen nagy lesz az ellenállása, ha párhuzamosan, akkor a hűtési fog dominálni a fűtési hőcserélő alig fog melózni.

Tehát ha csak hűtésre kötöd, egyszerű lesz az élet, és így is min háromszoros teljesítményre számíthatsz. Ennél azért több nem hinném, hogy kellene.

PetiCsokvaomány Creative Commons License 2017.12.05 0 0 95877

Szia

Össze lehet kötni, ha nem lesz hűtés. A hűtési kalorifer 3x akkora mint a fűtési, úgyhogy nagyon bitang lesz! ;)

halaloszto Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95876
Előzmény: krampy80 (95874)
horex Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95875

Igen FÉG-re.

Köszi!

Előzmény: sjohn (95867)
krampy80 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95874

Köszönöm szépen!

A termosztátos ötlet nagyon jónak tűnik, próbálok is egy olyat szerezni/keresni és kipróbálom vele!

Előzmény: halaloszto (95871)
RAZERX Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95873

Szép estét!

Adott egy 4 csöves fancoil ami úgy hűt és fűt is külön külön!

Ha én csak fűtésre akarom használni akkor hűtés csöveit összeköthetem a fűtésével? Ezáltal megduplázódhat a teljesítmény vagy ez így nem működhet !?

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.04 0 1 95872

Maximum 600 x700 vagy 600x800 fér be.

Előzmény: agzem (95868)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95871

- ha nem kondenzációs, akkor nem túl jó neki az alacsony hőfok. ha kondis, akkor így a legjobb a hatásfoka

- a villanyszámlán havi kb 1ezres lehet pluszban, hogy állandóan megy

- van olyan termosztát, ami nem tizedfokonként kapcsol ki be, hanem tízpercenként mindenképp fűt, kitalálja mennyit kell fűteni minden tíz percben, hogy a lakás hőmérséklete jó legyen. így kicsik a szünetek, nem hűl jéghidegre a radiátor, csökken a fűtésszünetben hideg érzés.

Előzmény: krampy80 (95870)
krampy80 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95870

Sziasztok,

lenne egy eldöntendő kérdésem sajnos én abszolút nem értek hozzá, ezért kérném a szakik véleményét.

Adott egy turbós gázkazán

Mik az előnyei és hátrányai az alábbi két különböző használati módnak:

1. viszonylag alacsonyra állítani a maximális előremenő vízhőfokot, hogy tulajdonképpen állandóan menjen a gázkazán így állandóan meleg(langyos) legyen a radiátor (kb 4-6kw/h-ot ír ki a kazán égő teljesítménye de így ugye egész végig működik a kazán)

Amúgy erre azért lenne szükség, mert egyszerűen amikor a 2-es módszer szerint megy a kazán tök jó meleg van, amikor éppen fűtési ciklusban van, de utána nem sokkal amikor lehűlnek a radiátorok és még nem kezdődik el a fűtési ciklus, olyan nagyon hidegérzetem van a lakásban, nagyon kellemetlen.

2. beállítani magas hőmérsékletre az előremenőt (ilyenkor kb 21 kw/h a teljesítmény) ilyenkor viszonylag hamar felmelegszik a lakás, de hidegérzetem van két fűtési ciklus között (pedig 0,1 hőmérséklet eltérésre van állítva a termosztát)

Amúgy a semmit nem értő énem tart attól, hogy folyamatosan járatni a kazánt nem célszerű és nagyon lerövidíteném az élettartamát illetve lehet nem is gazdaságos, hogy folyamatosan fogyasztom a gázt még ha alacsonyabb szinten is.

Előre is köszönöm a segítséget, ígérem megfogadom:)

oldtimerrr Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95869

Kedves hozzáértők! Van egy Junkers Euroline 23-1 kombi kazánom. Elektronikat javitok sok teruleten. Eszrevettem, hogy a valtoszelep nem valt at, amikor a hasznalati melegvizet hasznalom, akkor is melegszik a radiator. Elektronikaban talaltam nehany hibas kondenzatort, cserelve lett. Motort mozgatja a ki be kapcsolassal a melegviz/futes kapcsolgatasnal. Valtoszelep szetszerelve, szep allapotu es jol mozog, max a rugo ellenero van. En a motorra gyanakszom, hogy ugyan uresjaratban dolgozik, de mit tesz, amikor nyomnia kell a valtoszelep tusket. Ezzel mit lehet tenni? Csak csere, vagy van modszer a javitasara? Eleg nehezen lehet szerintem szetszedni a motort. Elgyengulne idovel? Tudna valaki tanácsot adni? Vagy ha csere, akkor hol erdemes beszerezni? 

agzem Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95868

Kérdésem lenne.

100cm hely van az ablak alatt a radiátornak.
Be lehet e ide építeni egy 92 centimeter széles beépített szelepes radiátort (600, 22K)?
Ha igen milyen termofejjel?

sjohn Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95867

FÉGesre igen

Előzmény: horex (95866)
horex Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95866

Jó napot!

Egyelőre csak elméleti kérdés

Van egy FÉG 3 öntöttvas tagos parapetes konvektorom. Ki lehet ezt cserélni nagyobb FÉG teljesítményüre/méretűre , hogy parapetet ne kelljen cserélni?

Beer Monster Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95865

10 mm-est lehet kapni, ez azonban sajnos tényleg 8-as, ezért nem találok egyelőre.

Előzmény: halaloszto (95864)
halaloszto Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95864

az a csaptelep része. külön nem jellemző, pláne nem a menettel a végén, ami a csapba illeszkedne.

a menet tuti 8mm? a mostani csapok 10x1mm menettel vannak.

Előzmény: Beer Monster (95863)
Beer Monster Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95863

Sziasztok!

Csapbekötőcsőből a merev krómozottat hol lehet kapni 8 mm-es menettel? Tehát nem a fexi-csövet.

(Bp)

haschberg Creative Commons License 2017.12.04 0 0 95862

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

nagykunsági Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95861

Lengőnyelves visszacsapóval kiváltható a csap zárogatás, és a gázkazán nem fogja fűteni a vegyeskazánt. 

Tény, hogy zárt rendszerben a vegyeskazánhoz több biztonsági berendezés kell, de ez még nem zárja ki, hogy a vegyeskazánon is legyen 1 szivattyú. 

Előzmény: Csuklósbusz (95860)
Csuklósbusz Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95860

A gázkazánnak is van csapja és a vegyesnek is van csapja. Mindig azt zárjuk el amit nem használunk. Elfelejtés egyenlő az elforralással. 

A gázkazánnak van szivattyúja ami függetlenül is indítható de akkor a gázkazán csapjait is ki kell nyitni és akkor a gázkazánon sok hő elmegy.

Sőt a keringető megfordítja a vegyes áramlását, mert akkor a vegyes visszatérő lesz a forróbb mint a vegyes előremenőbb. :-)

Nem az enyém a rendszer, de szerintem nem egy túl biztonságos zárt rendszerben a vegyes.... Pláne úgy hogy zárogatják hol az egyik hol a másik kazánt.

Előzmény: nagykunsági (95859)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95859

Nem is normális ha a gázkazán szivattyúja keringteti. 

Kell a vegyeskazánnak egy külön szivattyú, lengőnyelves visszacsapóval egyirányúsítani kell a rendszert, és akkor a két kazán nem dolgozik egymásra. 

Előzmény: BJaca (95858)
BJaca Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95858

Szerintem úgy értette, hogy az ő rendszerében nem lehet üzemeltetni azzal a keringetővel.
Pl a gázkazán beépített szivattyúja nem tudja megkeringetni a vele párhuzamosan kötött vegyest.

Előzmény: nagykunsági (95852)
kalasztibi Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95857

Sziasztok!

Van 3 db Grundfos Alpha 2L 25-60 180 szivattyúm. Kazánkör, radiátorkör és padlókör. Ezekhez szeretnék szünetmentes tápot rakni (1 db-ot). A kérdésem, hogy konkértam miből milyet érdemes vennem?

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95856

Lehet hogy a szivattyú levegős volt és csak magában ment....

Hát,...igen.... sok szerelőt nem érdekel csak az,hogy a munka minél gyorsabban minél kevesebb munkával elkészüljön és a pénz minél hamarabb (lehetőleg az összes előre) a zsebében legyen.Na,meg az ügyfél soha ne keresse garanciális és egyéb problémák miatt.....

Mint írtad :"a gégecső nem elég"....

A gégecső CSAK mechanikailag véd,hőszigetelése nulla.

Előzmény: kicsiati (95855)
kicsiati Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95855

Igen, arról van szó. Eddig pont fordítva volt. Lehet, hogy most is csak azért volt hideg a vezeték, mert be levegősödött a szivattyú.

Időkapcsoló van berakva. A szigetelés már más kérdés, mert a földszinten amit nem én csináltam, csak egy műanyag gége csőbe futnak a műanyag csövek. A szerelő szerint elég annyi is. Hát, nem elég. 

Az emeleten már én csináltam, és ott jól leszigeteltem.

Előzmény: Andzsin-szan (95854)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95854

Gondolom HMV keringetésről van szó...

A víz mindegy merre kering a cirkulációs körön (általában a keringetőszivattyú tolja vissza a bojlerbe a vizet) csak a csövek jól szigeteltek legyenek.Esetleges időkapcsolós megszakítás ajánlott,mert amikor nem vagy otthon és éjszaka a vizet fölösleges keringetni.

Előzmény: kicsiati (95850)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.03 -1 0 95853

Én azért ajánlom neked,hogy a vegyes kazán visszatérő ágába megfelelő méretű keringetőszivattyú beépítését.Plusz csőtermosztát beépítését,hogy a tűz kialvása után az elhűlt víz ne keringjen tovább...Ami füstgáz a kazán hőcserélőjét elhagyja,mint írtam Isten valagát melegíti,nem a te házad fűtővizét!

A fatüzeléskor a gázkazán előremenő visszatérő csapjait zárva kell tartani és a gázkazán elektromos csatlakozását ki kell húzni!Én azért nem lennék annyira biztos abban hogy a lefúvató adott esetben gyorsan annyi túlnyomást le tud üríteni,amennyi szükséges,ha a kazán csapja zárva van,de ha kísérletezni szeretnél,semmi akadálya....így kezdte Newton,Pascal és a többiek is.....

Előzmény: Csuklósbusz (95851)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95852

Miből gondolod, hogy a vegyeskazánt nem lehet szivattyúval üzemeltetni? Rá van írva?

Előzmény: Csuklósbusz (95851)
Csuklósbusz Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95851

Eredetileg is zárt volt a rendszer gázkazánnal.  Fent nincs tágulási, lent van a pincében egy kis piros tartály.

Most egy vegyestüzelésű is van, visszatérő és előremenőn is van csap tehát el lehet teljesen reteszelni a vegyestüzelésűt a gázostól. A gázkazánhoz van szivattyú,  a vegyest nem is lehet szivattyúval üzemeltetni, most szivattyú nélkül üzemel. A víz megfordul, melegek a radiátorok, ha valaki elzárná a csapokat vélhetően működésbe lépne a lefúvató vagy elrobbanna valami.

Előzmény: Wattocsak (95841)
kicsiati Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95850

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Eddig az indirekt tárolón a meleg víz keringető szivattyú úgy volt bekötve, hogy a tartálytól tolta a vizet a vezetékek felé. Tökéletesen működött.

Most ki lett cserélve a tartály, egy újabb típusra, és azt vettem észre, hogy hideg a keringető cső. Megfordítottam a szivattyút, most a cső vezetékektől jön a víz befelé a tartályba. Így most keringeti a meleg vizet.

Szerintem most van jól bekötve.

Mi a szabványos bekötés? Merre kell áramolnia a víznek?

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.03 -1 0 95849

....,igen kinyitnak,de a leürítési sebességük nem biztos hogy olyan gyors mint azt te gondolod....(hacsak nem 4 colos...),meg persze utána mehet a kukába,mert 100% hogy nem tömít.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (95848)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95848

"annyira nem lennék nyugodt mikor ég a tűz a kazánban."

Léteznek olyan biztonsági szelepek, amelyek X nyomásérték alatt teljesen zártak (tartják a nyomást), amikor meg túlnyomás van, olyankor gyorsan kinyitnak.

Előzmény: Andzsin-szan (95846)
BJaca Creative Commons License 2017.12.03 0 1 95847

A víz tudja a dolgát. Fog az keringeni zártan is.

Előzmény: Andzsin-szan (95846)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.03 -1 0 95846

Lehet,hogy szivattyú nélküli gravitációs rendszer van,de ha azt zárttá alakították és nem építettek be szivattyút,annyira nem lennék nyugodt mikor ég a tűz a kazánban......

Előzmény: Kapocska (95839)
pajaci Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95845
Előzmény: Csuklósbusz (95830)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95844

Szóval az ilyen ötletelést mellőzném  mert Csuklósbusz írásait ismerve

nem fog 2-3m magas tartályt (nyomásállót,hogy a beásott csőkígyóról ne is beszéljünk) odatenni és egy lábújj húzogató jelzőrendszert kiépíteni.

Ami hivatalosan szükséges lenne azt meg nem fogja megcsinálni.

Ellenben egy olajfil, nitrogén és egy koton sokat segítene rajta. :-)

Előzmény: BJaca (95843)
BJaca Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95843

Mint írtam, egyik ága fixen rákötve a fűtésrendszerre, tehát ugyanazon a nyomáson van, mint a fűtéskör, csak nem melegszik benne a víz. Mint egy bazinagy radiátor, aminek el van zárva az egyik fele. Ha túl meleg a kazán (nem kell megvárni, míg forr), rányitod ezt a tartályt a rendszerre, a benne lévő hideg víz visszahűt. Nyomásesés nem lesz jelentős. Ez persze csak ara jó, hogy legyen időnk beavatkozni, hiszen ha egy szénnel megpakolt 60kW-os kazánról van szó, az hamar felfűti ezt is.

Előzmény: Kapocska (95842)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95842

És ezt a tartályt milyen nyomáson kell tartani

és  ki tartja ott?

Előzmény: BJaca (95840)
Wattocsak Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95841

A hülye biztos a nyitott rendszer, de elráró nem lehet benne. De ha vészhűtőd van az is jó, akkor is nyugodt lehetsz. Az elektromos dolok sokat segitenek, különösen az ember lelkének, de csak részmegoldások. Szünetmentesre nem bíznám a biztonsági feladatot.

BJaca Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95840

Az eddig olvasottak alapján a túlmelegedést, forrást nem szabad rábízni a túlnyomásszelepre, mert ha leesik a nyomás, alacsonyabb lesz a víz forráspontja, még jobban forr.
A legbiztonságosabbnak a vészhűtő szelepet tartják, ami 100 fok felett a csatornahálózat felé elengedi a forró vizet, amit a hálózati vízzel pótol.

Alkalmaznak még a földbe beásott csőkígyót (fagyáshatár alattit), amit rá lehet nyitni a kazánra, bár az gravitációsban nem biztos, hogy megfordul.
Lehet még tenni mellé egy nagyobb víztartályt, mint vészhűtő radiátort. Ennek egyik fele fixen bekötve, a másik felét pedig egy 90-100 fok felett nyitó szelep köti a kazánra. Ebben az a pláne, hogy nem okoz nyomásesést, hátránya, hogy nagy helyet foglal.

Kapocska Creative Commons License 2017.12.03 0 1 95839

Lehet az égész házban nincs 1db szivattyú sem.

Előzmény: Andzsin-szan (95838)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.03 -1 0 95838

Gondolom ez a zárt gravitációs rendszer előtte nyitott volt....

Ha a nyitott tágulási tartály csatlakozóján légtelenítő van,a rendszer teljesen zárt és rendesen túlméretezett zárt tágulási tartály ,biztonsági szelep van beépítve,akkor a fűtési rendszer víznyomása hideg állapotban legyen kb 0,4-0,5 bar.Melegítéskor úgy is tágulni fog...

Kis tűzzel,lassan kell fűteni,mert ami meleg a kazán hőcserélőjét elhagyja,az Isten fenekét fűti,nem a te házadat...

A szivattyú szünetmentes áramellátásáról gondoskodni kell!!!Ügyelni kell arra,hogy a kazán utáni és előtti elzárószerelvények mindig NYITVA legyenek,a kezelő kart a csap szelep,tolózár kinyitása után LE KELL SZERELNI,hogy még véletlenül se tudja senki rögtön elzárni.Ha netán ég a tűz és közben áramszünet lesz,akkor a parazsat,fát ki kell szedni és ha a nyomás nagyon emelkedne,közelítene a lefúvató értékhez,a vízből le kell engedni úgy hogy senki ne forrázódjon le.Erre érdemes esetleg külön acélcsöves csatlakozást kiépíteni a külvilág felé.

nixon70 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95837

A termofej egyoldali nyomáskor nem tökéletesen zár.

Ha levetted és az eredeti műanyag kupakkal zártad, akkor tökéletes.

Ha leveszed a radiátort, a termoszelep vízcsatlakozását zárd le fémkupakkal a biztonság kedvéért.

Előzmény: Conan19 (95836)
Conan19 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95836

Koszonom szepen, akkor nem...

Előzmény: nixon70 (95834)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95835

Ha alatta ürítettél, elvileg kijött abból is a dzsuva.

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (95833)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95834

Ha a másik elzárót is velezártad( torló, vagy golyóscsap) és a termofej helyett a kézi műanyag elzárót zártad el, akkor nem.

Előzmény: Conan19 (95832)
ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.12.03 0 0 95833

Sziasztok,

az elozmenyben megjelent kerdesemet hoznam fel kicsit, mert nem kaptam valaszt: cirkos csaladi hazban, ahol legalacsonyabb pont a cirko (illetve alatta a kifolyo csap, es egy piros nyomastarolo gomboc). Ha leeresztettem es ujra toltottem a vizet, kellett volna esetleg elzarni vmit a cirkoban, hogy ne gyuljon fel benne a mocsok?

Koszonon

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (95693)
Conan19 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95832

Szep estet, lenne egy kerdesem, remelem segiteni tud valaki. Amennyiben folyik a radiatorom es elzartam a termoszelepet jut meg bele viz?

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.02 -1 1 95831

"Volt egy termosztátod, ami kapcsolt egy kazánt.

Most vettél egy csodatermosztátot és azt akarod, hogy az kapcsolja ugyanazt a kazánt.

Nem értem, hogy mi itt a probléma.

Párhuzamosan kötöd őket egymással, csak arra kell vigyázni, hogy amikor mind a két termosztát be van kapcsolva, olyankor a kazánon ugyanarra a pontra menjen kétfelől a fázis és ugyanarra a (másik) pontra menjen kétfelől a nulla."

Az a termosztát, ami eddig kapcsolt ( és majd továbbra is kapcsol ), potenciál mentes záróérintkezővel avatkozik be a kazán erre alkalmas bemenetére, tehát ott feszültség nem jelenhet meg.

A távvezérelt rendszernek is így kell működnie, ezért a példának bemutatott kapcsolás azért nem jó egy az egyben, mert az feszültséget ad ki pl. egy elektromos hősugárzóra, ahogy az ábra is mutatja.

Ezért kell egy relét a kiadott fesszel meghúzatni és azzal a kazánt kapcsoltatni.

"szeretetném updateolni a rendszert, hogy ha ugy akarom reggel az agybol telefonnal be tudjam kapcsolni, vagy az autóból érkezés előtt."

"Ezerszer egyszerűbb, ha a régi termosztátot kidobod."

Nem kell azt sem kidobni, mert nem zavarják egymást és működhet minden az eredeti állapot szerint. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (95823)
Csuklósbusz Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95830

Zárt, gravitációs vegyes tüzelésű rendszerben milyen biztonsági megoldás ajánlott hogy ne lehessen elrobbantani?

A kazán előremenő csövében rögtön egy nagyméretű lefúvatószelep?

Előzmény: Wattocsak (95756)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95829

Ha 10 évente görgőt kell cserélni, tuti nem kínlódnék saját fejlesztéssel, hanem vennék újat. 

Arról nem is beszélve, hogy a fürdőszobára ráfér 20 évente a felújítás. Akkor meg jó eséllyel új zuhanyajtó  kerül be. 

Előzmény: oregbeatsuhanc (95828)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95828

"Azt én se gondoltam, hogy örök élet, de ha 8-10 évente görgőt kell cserélni, nálam belefér. 

Mondjuk egy zárt csapágyat zsírozni nem egyszerű." 

Ha magamnak készítenék ilyet, vagy görgőt kellene cserélnem, akkor koracél tengelyt és teflonból esztergált görgőt használnék, mert én is azt szeretem, ha valami örök élet + 1 napig tart. -:)

Persze akik a fenntartható fejlődésben, ill. a profitban érdekeltek nem fogják így gyártani, pedig az egész termék árába bőven beleférne. -:(

Előzmény: nagykunsági (95813)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95827

Szóval ha minden radiátor meleg és a szoba nem melegszik akkor

valami hőszigetelés van a radiátoron. :-)

Jobb,ha odamész és körülnézel pl. a kazánhoz legközelebbi radiátor

szelepei nincsenek e teljesen nyitva.

Mert valami kis körön megfordul a víz amitől nem hűl le megfelelően és

a többi radiátor meg csak ízelítőt kap a melegből.

De Te sem tudod mi van a helyszínem,ezáltal én sem.

Előzmény: elégedett2 (95825)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95826

Fuss neki még egyszer. :-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (95823)
elégedett2 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95825

Sajnos nem vagyok a közelében aki meg ott van arra ilyet nem tudok bízni! De próbálok oda menni, és megnézem köszi a tippet! Egyébként ha nem indul határozottan csak mondjuk megy (forog) az adhat valamire okot? Elvileg kell, hogy dolgozzon mert a visszatérő cső is meleg, meg az összes radiátor de én úgy gondolom, hogy a visszatérő víznek nyilván nem kell ugyanolyan melegnek lennie, mint az előre menőnek. De kb:ha a visszatérő is elég melegen tér vissza akkor kellene a kazánnak lekapcsolni,addig meg modulálja a lángot ahogy ő érzi! Ha jól gondolom?

Előzmény: Kapocska (95820)
elégedett2 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95824

Szia!

Csapok ,radiátorok igen nyitva a szűrő, iszapleválasztónak ha a készüléken kívűl kell lennie akkor olyan nincs! Ha a készülékben akkor viszont nem tudom melyik az! De midjárt keresek egy rajzot hozzá!

Előzmény: nixon70 (95818)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.12.02 0 1 95823

Volt egy termosztátod, ami kapcsolt egy kazánt.

Most vettél egy csodatermosztátot és azt akarod, hogy az kapcsolja ugyanazt a kazánt.

Nem értem, hogy mi itt a probléma.

Párhuzamosan kötöd őket egymással, csak arra kell vigyázni, hogy amikor mind a két termosztát be van kapcsolva, olyankor a kazánon ugyanarra a pontra menjen kétfelől a fázis és ugyanarra a (másik) pontra menjen kétfelől a nulla.

"szeretetném updateolni a rendszert, hogy ha ugy akarom reggel az agybol telefonnal be tudjam kapcsolni, vagy az autóból érkezés előtt."

Ezerszer egyszerűbb, ha a régi termosztátot kidobod.

Előzmény: Törölt nick (95817)
r32hege Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95822

Szia

Mindenképpen vedd meg előre amit kinéztél (én nyílósat rakattam nem görgőset) és nézd meg a méretét.

Nekem a 90x90-es csak 87x87-es volt. A vásárolt zuhanytálcák külső mérete a 90x90 és befele van egy 5 centis perem ahova felfekszik az üveg.

De ha a kiállított db-ot is megmérheted a szalonban. 

Előzmény: Bogee79 (95792)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95821

Thx

Előzmény: Kapocska (95819)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95820

Nézd meg a szivattyú fényes csavar levétele után,hogy bekapcsoláskor

határozottan elindul e a szivattyú.

Vedd nagyobb fokozatra.

Előzmény: elégedett2 (95815)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95819

Nem találsz a neten 230V-os relét????

http://www.pauer-land.hu/?oldal=2&kat=490&termek=6571

Előzmény: Törölt nick (95817)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95818

Szűrő, iszapleválasztó tiszta?

Csapok, radiátorok nyitva?

Előzmény: elégedett2 (95815)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95817

Sziasztok. már egyszer érdeklődtem, de most aktuálissá vált.  

Van nekem egy kazánom, amit rf termosztát kapcsol, egy váltó érintkezős potenciálmentes relén keresztül. tehát rövidzárat ad.

namost szeretetném updateolni a rendszert, hogy ha ugy akarom reggel az agybol telefonnal be tudjam kapcsolni, vagy az autóból érkezés előtt. Vagy akár alexa hangra is tudja kapcsolni.

ehhez vettem egy wifis sonoff th 16 rerlét de ez fázist kapcsol. 

Gondolom ahhoz hogy parallel kössem  ahogy itt valaki ajánlotta, kellene egy váltó érintkezős potenciálmentes relé mégegy...

De hol tudok ilyet venni? Hiába guglizom semmi...

vagy higy lehetne ezt vmi profi módon megoldani?

Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95816
Előzmény: Lui58 (95814)
elégedett2 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95815

Sziasztok!

Úgy 2-3 hónapja kértem tanácsot egy beretta ciao 24 kw kombi kazánhoz, na most az a hiba tulajdonképpen megszűnt tartja szépen a nyomást. De most egy olyan jelenség van miszerint a digitális termosztát adja a jelet, hogy fűtsön, ezt ügye látom a kijelzőjén, a kazán el is indul, megy is szépen aztán lekapcsol, ahogy az előre menő víz hőfok eléri a beállított értéket. Na de olyan gyorsan foghatatlan hőmérsékletre melegszik az előremenő cső, ami miatt nyilván lekapcsol. Ahogy kb: kiegyenlítődik a két cső hőmérséklete akkor újra bekapcs. és fűt, ahogy kell. De aztán kezdődik elölről, ami így mondjuk egy normál működés is lehetne, de a szobában a hőmérséklet csak a  beállított érték alatt van két-három fokkal, és nem megy feljebb az istennek sem. Az én gondolatom, hogy nem forgat rendesen a szivattyú, vagy az dolgozna rendesen, de valamiért nem forog rendesen a rendszerben a víz, ezért a kazántestben túl sokáig időzik a víz ezért lesz annyira meleg. Viszont szivattyú csak a készülékben van, de így van már tízen éve, amióta felszerelték. De ez a jelenség csak most jelentkezett, ha valaki tudna ötletet, vagy volt hasonló hiba, ami megoldódott így vagy úgy ossza meg velem!  Köszönöm!

Lui58 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95814

Kapocska köszi az infót, ezeket már felleltem a neten, de sajnos ami az elektromos bazáron és termomax alaktrészek oldalon fent van Honeywell motor nem az ami az én kazánomban van bár lehet hogy megfelelő lehet bizonyos villamos átkötéssel. Írtam a Balogh úrnak is e-mailt, várom a visszajelzését. Nekem ilyen a szelepem a mi a képen van.

Előzmény: Kapocska (95810)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95813

Hány év után?

Azt én se gondoltam, hogy örök élet, de ha 8-10 évente görgőt kell cserélni, nálam belefér. 

Mondjuk egy zárt csapágyat zsírozni nem egyszerű. 

Nem értem továbbra sem, a takarítás kérdést. Ha nyíló a zuhanyajtó, akkor is üveg, ugyanúgy kell takarítani. Ha zuhanykabin van, azon is van ajtó, azon is van üveg azt is kell takarítani. 

De ha nem üveg, hanem műanyag, szerintem azt se egyszerűbb takarítani. 

Amúgy a ravakon van ez a "Vízlepergető AntiCalc bevonat " amit ugye lehet pótolni. 

Előzmény: Petya79 (95811)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95812

Rákerestem, most még olcsóbb, 115 ezerért lehet kapni. 

Előzmény: Andzsin-szan (95807)
Petya79 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95811

Az mondjuk tény, hogy a Ravak már a normálisabb kategória, kevesebb vele a nyűg. Ettől függetlenül, előfordult annál is, hogy görgőt kerestek hozzá. Olyan sajnos nem létezik, ami teljesen gondozásmentes, egy vékony réteg csapzsírral érdemes néha átkenni.

Az üvegajtó megint egy más kérdés, ott is sok múlik a minőségen, bevonaton (ami lehet akár utólagos vízlepergető kezelés is). De a tényeken nem változtat, hogy egy üveget mindig nehezebb tisztán tartani, mint egy mázas csempét.

Apósoméknál is zuhanykabin van, igaz, mindössze egy gagyi Sanimix. Utálom. Mondtam nekik, hogy legalább vegyenek egy használhatóbb Roltechniket, de nem hallgattam rám. Alapból vagyok 190 centi magas, úgyhogy előfodult már, hogy kifelé jövet belevágtam a fejem a felső vezetősínbe. Az illesztések sz@rok, lényegében 4-5 kartus szaniter szilikon tartja össze az egészet, a lemezcsavarok csak dísznek vannak.

Előzmény: nagykunsági (95803)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95810
Előzmény: Lui58 (95808)
wWolfff Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95809

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni a profiktól, akik tudják, hogy a rézcső, mennyi idő után teszi tönkre az acélcsövet? Ugye tiszta sor az oxidáció, de mennyi idő múlva lehet szivárgásra számítani? Hetek? Hónapok? Évek?

6 éve csinálták a fürdőszobánkat, akkor még nem laktam ebben a házban, és most ázik a fal. Kibontottam és láss csodát, ötrétegű műanyag cső van benne. Ezzel még nem is lenne baj, csak a hollanderes megoldás. Így befalazva. Lényegében 10 idomból 8 ereszt. Ki kell cserélni az egészet a francba. Rendes rézcső kell nekem. Könnyű vele dolgozni, de egy rövid szakaszon a mosdókagylóhoz menet benne hagyták a régi csöveket. Szerintem ez acélcső. De ahhoz, hogy ezt kicseréljem fel kellene verni a padlókövet is. Ráadásul 2 rétegben.  Azt meg még nem szeretném. Esetleg jövőre.

Tehát a kérdés, hogy ha most még nem piszkálom az acél szakaszt, mennyi időm lenne kicserélni a károsodás előtt? Tavaszig-nyárig bírná? Mert akkor csinálnánk egy komplett fürdőszoba felújítást, de előbb sajna nem megy.

Lui58 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95808

Keresek Termomax Inka 35 RK kondenzációs kazánhoz válószelepet komplett (Honeywell váltószelep motor+váltószelep betét) A motor tipusa VJ2030ZZ. Csatolva a fotó. Kérem szíves segítségeteket holl tudok ilyet beszerezni. Műküdő bontott is jó.

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95807

Lehet,de azóta szárnyal a magyar gazdaság....,és a minőségi kabingyártók árai az egekbe repültek....,nem is csoda,ha valaki jó szanitereket akar venni,már megy is Ausztria felé a Holter, ÖAG, és hasonló cégekhez....

Előzmény: nagykunsági (95805)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95806

Az akadálymentesített (Barierrfrei) nyújtott kivitelű fali WC,magasított kivitelű álló WC,mosdó zuhanyzó helyiségekre külön szabványok vonatkoznak,a WC magassága + 8 cm a normál WC-khez képest,+ fix és mozgatható kapaszkodókkal,akár infra vezérlésű WC szeleppel,vagy falba épített pneumatikus nyomógombbal vezérelhető öblítőtartállyal,speciális WC ülőkével.A mosdó akadálymentesített formatervezésű,akadálymentesített szifonnal,dönthető tükörrel.WC mellé épített villamos segélykérővel,belső "nyugtázó" kapcsolóval,ha  a szerencsétlen netán leesne a WC-ről...

Vagy magyarosan a Rehab boltokban kapható magasított WC ülőkével megoldható a probléma...

Előzmény: -Smiley- (95800)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95805

Az, hogy az ára  húszszoros, azért az erős túlzás. 

Anno mikor kerestem, ami üvegajtó, nem műanyag, 150-es méretben 80 ezertől volt . A Ravakot vettem 124 ezerért. 

Előzmény: Andzsin-szan (95804)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95804

Hát ugye a Ravak,Bette,Duka,Hüppe,Palme más kategória mint a Sanimix és egyéb kínaiak......az ára is hússzoros.

...

Előzmény: nagykunsági (95803)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95803

Én mióta beszereltem , nem nyúltam a görgőghöz. Nem is értem, miért kellene zsírozni, mikor golyóscsapágy van benne. 

Ennek már 4 éve. 

Tisztítása semmivel sem bonyolultabb, mint a nyíló üvegajtónak, mondjuk azt, hogy "A két üveg közti részhez nehéz hozzáférni, " nem tudom értelmezni, mert ha be van csukva az ajtó, akkor nincs ilyen része. 

Nekem Ravak van. Nem kicsi, 150-es. 

Előzmény: Petya79 (95798)
t.zsolti Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95802

sziasztok,

egy hosszabb kérdés, igaz gázkazán-))

A reset gomb aktiválására minek kéne történni?.

Kapocska Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95801

speciális akadálymentes WC-csésze   pl.

Előzmény: -Smiley- (95800)
-Smiley- Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95800

üdv urak! 

Létezik-e 46-48 centi magas wc?   50-est láttam de az túl magas már, a 40-es meg alacsony. 

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95799

Nos,én 1992-2007 ig bezárólag dolgoztam a Dégáz Rt-nél PE hegesztő,hálózatellenőr,nyomásszabályozó karbantartó munkakörben.A gáz nyomása örökös probléma a fogyasztók szemében.A rendszert ismerni kell,hogy épül fel,mi mit szabályoz,a gázkutaktól a nyomásfokozó állomásokon keresztül a gázátadó állomások,majd az aktuális szolgáltató vezetékrendszerén,nyomásszabályozóin át a gázmérőig.A LEGNAGYOBB PROBLÉMA,HOGY AZ ILYEN HITETLEN EMBEREK MINDENRE GONDOLNAK,CSAK A SAJÁT KÉSZÜLÉKÜK KARBANTARTÁSÁRA NEM!A szörnyű valóság ez.....

Beépítik a készüléket,és annak minden karbantartás nélkül kb 50-100 évig működnie kell.....

Magyar hozzáállás....

Nos,ugye 1 bar egyenlő 100 000 Pa.

A beállított nyomásszabályozók rugós terhelésűek és a szabályozó karbantartó időszakonként felülvizsgálja a rendszer működését,beállítja a gyors zárat,nyomásértékeket,lefúvatót.Levegőt vagy egyéb anyagot nem tud beletölteni,mert nincs mivel és aki már látott élőben nyomásszabályozót az tudja,hogy miként működik.

A gáz Magyarországra jelenleg Ukrajnán keresztül jön kb 60-70 bar nyomású távvezetéken Oroszország irányából.

A "Déli Áramlat" Adria felől csak egy üres vezeték,amin tanker hajók segítségével lehetne gázt betáplálni a rendszerbe (ehhez tudni kell,hogy a földgázt nagy mennyiségben viszonylag olcsón hajón,tartályokban szállítani nem lehet,mert sokan úgy gondolják,hogy cseppfolyósítják és több elfér alapon megéri) A földgáz -197 Celsius fok alatt cseppfolyós,bármekkora is a nyomása!Még 200 bar-on is gáz halmazállapotú.

Mint írtam,a gázszolgáltató kb 2500-3000 Pa nyomáson szolgáltat,vagy nagyméretű szabályozón keresztül,vagy kerti nyomáscsökkentőn át.

Egy példa:

ha 1 bar egyenlő 100 ezer Pa és a szabályozó 2500 Pa-n ad ki,TÉLI időszakban nyomáseséskor pl 0,98 bar esetén a 2500-3000 Pa a mechanikus rugó beállítása miatt is a szekunder nyomás kicsit kevesebb lesz kb 2450-2950 Pa.

Ez elenyésző különbség.

A gázmérő utáni nyomás,ugye amit az ember éget mindig egy kicsit kevesebb,mert a mérő mechanikai alkatrészei súrlódási veszteséget termelnek.

Aki ismeri Pascal mester gáztörvényeit az tudja,hogy a gáz hogyan viselkedik,hogy viszonyul a térfogata,hőmérséklete,tömege egymáshoz!

Nem véletlen,hogy a gázt súlyra töltik,ugyanis ha a tömegét mérjük,az mindig pontos.A nyomása és a térfogata mindig változó.

Javaslom,ha érdekel a nyomás akkor írj publikus E-Mailomra és ott folytatjuk miként tudod mérni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (95795)
Petya79 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95798

Nem az esztétikumával van gond. Ha a görgők nincsenek rendszeresen zsírban tartva, akkor azok általában hamar megadják magukat (főleg az olcsó Sanotechnik és társai), vagy néha csak egyszerűen elrepednek. A két üveg közti részhez nehéz hozzáférni, de eleve macera az egész tisztán tartása....szerintem.

Előzmény: nagykunsági (95797)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95797

Mi bajod van a tolóajtóval?

Nekem bejön. 

Előzmény: Petya79 (95796)
Petya79 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95796

Ha zuhanykabin kerül rá, akkor természetesen elég csak az épített "zuhanytálcára" a folyékony fólia, a széleken hajlaterősítő szalaggal, az összefolyónál mandzsettával behúzva. A sarkokra létezik kifejezetten pozitív vagy negatív saroktömítő szalag, de a hajlaterősítő szalagból is ki lehet alakítani normálisan, ha ügyes a burkoló. Ha nagyon biztosra akarsz menni, vehetsz kétkomponensű fugázót, ami teljesen vízzáró tulajdonságú, de jellemzően a "normál" flexi fuga is elegendő (meg azzal sokkal egyszerűbb is dolgozni). Azért nyugtass meg, hogy nem valami tolóajtós förmedvényt szeretnél ráépíteni! Mert egy nyílóajtós, egy 'labirintus', vagy egy nyitott kivitel még esetleg oké, bár én nem rajongok az üvegért (nehezebb tisztán tartani).

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95795

"A gázszolgáltató 2500 Pa-3000 Pa nyomást ad a fogyasztók felé"

A gáznyomást közvetlenül a gáztűzhelyeknél kellene mérni, pl mennyi a nyomás olyankor, amikor szép erősen ég  és mennyi, amikor még a legnagyobb láng is csak röhejesen pislákol.

"Egyébként miért akarod mérni a nyomást?"

Az ismeretségi körömben többen azt hiszik, hogy okos vagyok és mindenre tudom a választ. Az egyik visszatérő téli kérdés, hogy mivel hígítják a gázt "ezek" mindig, amikor jönnek a hidegek, mert a tűzhelyen a legnagyobb gázláng is épphogy csak pislákol, egy nagyobb fazék víz felforralása órákig is eltart.

Én folyamatosan mondom nekik, hogy

- a földgázt levegővel nem lehet hígítani, mert robbanóanyag lesz belőle

- bármely más hígító anyag viszont többe kerül, mint maga a földgáz 

van, aki hisz nekem, de van aki nem.

Ez a probléma megoldódna, ha a hitetlenek kapnánk egy nyomásmérő órát, amin maguk is megfigyelhetnék, hogy a gyenge gázláng az látható a nyomásmérő mutatóján is, tehát nem hígításról van szó, hanem a gázszolgáltató impotenciájáról :)

Előzmény: Andzsin-szan (95789)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.02 0 0 95794

Inkább javasolnék falba építhető lefolyót vagy sarokba,falsík mellé folyókát.Megfelelő lejtésű  (1%) csempével.Az aljzatot sarkokat és a falakat ahol a zuhanyzó lesz csempe alatt telibe kell kenni vízzáró szigeteléssel.Ha kabint vagy ajtót szeretnél,javaslom még az építés kezdete előtt vedd meg és a burkolóval közösen nézzétek meg mekkora a minimum-maximum beépítési mérete,így "talán" nem lesz se kicsi,se nagy....

nagykunsági Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95793

Folyékony fólia, és hajlaterősítő szalag. 

Ha épített zuhanyzó, akkor minek zuhanykabin?

Csak egy zuhanyajtó kell. 

Bogee79 Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95792

Sziasztok! Épített zuhanyt szeretnék, a burkoló szerint elég a hajlatokat kikenni vízzáró réteggel, és hajlaterősító szalaggal, meg az alját. Ennyi elég?A zuhanykabin 80x80as lesz, és 5 centis ytongból lenne a "tálcája", amire majd a kabin kerül. A kérdésem az, hogy a 80x80as zuhanykabin valóban pontos méret? Elég lesz az 5 centi szélesség a karimának? Milyen magasra célszerű tenni, vágni a téglát? Kell még valamire odafigyelni?

Köszönöm a válaszokat.

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95791

Persze,természetesen lehet padláson fűtést szerelni,megfelelő légtelenítéssel,villamos fűtőkábellel,Armaflex vagy Kaiflex FEKETE szigeteléssel,szakszerűen kivitelezve!!!Egy kisebb vagyonba fog kerülni,de megoldható.....

Előzmény: Márkowen (95769)
G.b.Reload Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95790

Idén novemberben 166m3 gáz fogyott nettó 100nmes 1 szintes ház àllandó 23.5 fokos fűtésére (csak fűtés).

Előzmény: G.b.Reload (95192)
Andzsin-szan Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95789

A gázszolgáltató 2500 Pa-3000 Pa nyomást ad a fogyasztók felé,nos.....a gázóra még visszafog belőle,a te tűzhelyed meg gondolom az óra után van.....:) Egyébként miért akarod mérni a nyomást? Olcsó manométert 0-6000 Pa-ig vegyél és egy szabad csonkra tedd fel,úgy,hogy  függőlegesen álljon.Vagy léteznek digitális nyomásmérők,amiket szilikoncsővel pl. konvektor vagy kazán vezérléshez csatlakoztathatsz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (95778)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95788

Szét kell szedni a kapcsolót, és meg kell takarítani az érintkezőket. 

De a kondi mérést nem árt megcsinálni, idővel gyengül a kapacitásuk.

Előzmény: haschberg (95786)
Kapocska Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95787

hogy hibátlan a cucc.

de rossz a kapcsoló.

Akkor a cucc mégsem hibátlan szervízkartárs!!!!

Előzmény: haschberg (95786)
haschberg Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95786

Egyszer nem indult el. Légtelenítő csavart kiszedtem, tengelyt megforgattam, kapcsolót mozgattam és elindult. Másnap kicseréltem. Ma hívott a szerviz, hogy hibátlan a cucc. Mondtam nekik mit produkált erre mondták, hogy rendben indul de rossz a kapcsoló. 

Előzmény: nagykunsági (95785)
nagykunsági Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95785

Szedd szét a kapcsolót , és javítsd meg. 

Egyszerű szerkezet. 

Mi a hibajelenség?

Nem lehet, hogy a kondi a hibás? Ha gyenge akkor kis fokozaton nem szeret elindulni. 

Előzmény: haschberg (95784)
haschberg Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95784

Sziasztok!

Segítséget kérnék. Van egy grundfos  ups 25-60 -180 -as szivattyúm hibás fordulatszám kapcsolóval. A szerviz nem segít. Tudja valaki, hogy  milyen kapcsoló kell hozzá? 

üdv: N

nixon70 Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95783

Olcsó nincs és fel sem szerelheted.

nixon70 Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95782

Van, 90/70/20-ra.

15 tag: 1704 W

20 tag: 2250 W

25 tag: 2780 W

30 tag: 3338 W

Előzmény: L.Nándi (95777)
BJaca Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95781

Így néz ki belülről:

Előzmény: SZLreka (95780)
SZLreka Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95780

Köszönöm a javaslatot óvatosan próbálkozom vele, a hétvégén leszedem.

Viszont, hol lehet ilyet kapni azt továbbra sem tudom.

Kérem segítsetek.

üdv

Laci

Előzmény: BJaca (95776)
BJaca Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95779

Ha jól tudom, a kiálláson maximum egy flexicső lehet (az is max 1,5 vagy 2m), semmi egyéb szerelvény. Ha be tudod úgy építeni egy gázkészülékbe, mintha annak része lenne, akkor bár nem szabályos, de talán nem kötnek bele.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95778

Létezik-e valami olcsó földgáz nyomásmérő, amit könnyű felszerelni pl a gáztűzhelyhez? Pl egy T elágazó idom közbeiktatásával. 

Ha igen, mi a típusa?

Egy ilyen nyomásmérő felszereléshez is kellene hivatalosan egy új gáztervet csináltatni?

L.Nándi Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95777

Köszönöm! 600-as mind. Teljesítmény adatod van esetleg ezekhez a radiátorokhoz?

Előzmény: nixon70 (95720)
BJaca Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95776

Én ha valamit kalapáccsal ütök, akkor igyekszek olyat ütni, ami kibírja, hacsak nem a roncsolás a cél :) Amúgy kocogtatni kell, nem belevésni.

Előzmény: cucu (95773)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95775

Lehet szigeteltet kapni, de legmagasabb pontként a légtelenítésről is gondoskodni kell.

Előzmény: Márkowen (95769)
nixon70 Creative Commons License 2017.12.01 0 0 95774

1/2".

Előzmény: Csuklósbusz (95758)
cucu Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95773

És ha szerencséje van, nem törik szét a csavarhúzója...

Előzmény: BJaca (95772)
BJaca Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95772

A csavarba illessz egy jól passzoló csavarhúzót, ami nem ugrik ki a csavarból, aztán egy kalapáccsal kocogtasd a csavarhúzó végét, miközben próbálod ki-be tekerni. Meg kell annak indulnia.

Előzmény: SZLreka (95771)
SZLreka Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95771

Sziasztok!

A csatolt képen látható keringető szivattyú fedelét nem bírom levenni.

A fokozat állító nem működik, a csavart a tetején nem tudom meg mozdítani sem.

Ha esetleg drasztikus leszek és leszedem, eltörik, hol tudok venni hozzá másikat?

Illetve mi van alatta amiben kárt okozhatok?

Köszönöm

Laci

spee981 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95770

Ha a gépkönyvedben van P67 a paraméterek között (említés szintjén), akkor tud OpenTherm szabályozót fogadni. Célszerűen a sajátját, de elvileg bármilyen OT szabályozóval kéne működnie, mert felismeri ha nem a sajátját kötöd rá.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145910067&t=9182044 , ezt az üzenetváltást olvasd végig. A Baxi Luna Duo-Tec+ az lényegében ugyanaz mint a Star Condens+, csak más márkanév alatt fut.

Előzmény: puntoscsabi (95753)
Márkowen Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95769

Ja azt el felejtettem hogy ötrétegűvel érdemes e fűtetlen padláson csövezni úgy, hogy be szigetelem mondjuk 10 centi gyapottal? Kell tartanom így is fagyás veszéltől? Lenne kandalló a kondenz kazán mellett tehát nem mindig menne a kazán Keringetője vagy azt lehet folyatos keringetésre is állítani?

Márkowen Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95768

Sziasztok!

Ötrétegű csövek minőségi különbségeiről tud valaki valamit mondani? Árban nagyon nagy eltérések vannak ugyan olyan paraméterekkel ( 10bar 95c ) rendelkező csövek között ahol csak a gyártó különbözik. Pl láttam 16/2 mm-es ötrétegűt 140 illetve 320 forintért 20-asat meg 190 és 530 forintért. 100 méter csőnél már eléggé tetemes árkülönbség van. Érdemes a drágábban venni? Köszönöm előre is a válaszokat.

BBence23 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95767

Az összes lakást ilyen termo fejjel szerelték, már cseréltük is, jónak kéne lennie. Kipróbálom este egy sima kupakkal, aztán meglátjuk.

Előzmény: halaloszto (95764)
Kapocska Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95766

Üdv!

Amit halaloszto olvtárs ír azt meg kellene nézni,de nézd meg a szelep típusát,

hogy el lehet e zárni (fagyvédelem) .

Azt a kapilláris érzékelő kilógó részt le kellene hőszigetelni.

Ha volna szelep a kap.termofej előtt akkor azon fojtani kellene,

ennek hiányában,ha a radiátorok megengedik akkor a kazán szivattyút  visszább lehetne venni

v. a padló gyűjtő jobb oldali szeleppel bevinni fojtást.

Ezek után a körök visszatérőinek hőmérsékleteit jó volna megmérni.

Előzmény: BBence23 (95759)
cucu Creative Commons License 2017.11.30 0 1 95765

Tudd meg, hol az alsó határ, és menj a fölé 0,2-vel.

Előzmény: sur5al (95763)
halaloszto Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95764

az also hőmérő nem sokat ér, mert hol a padló visszatérő víz éri, hol meg a kazán előremenő. gondolom balról van a kazántól jövő melegvíz.

esélyes, hogy nem zár rendesen a termoszelep. tuti rávaló a fej? ha leveszed a fejet, és teszel rá egy kupakot, elzárod rendesen, akkor ki kellene hűljön a padlóban a víz.

Előzmény: BBence23 (95761)
sur5al Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95763

Leeresztettem a nyomást, majd a levegőt visszavettem 1,5-re:

Feltöltöttem vízzel idáig:. Nekem ez kb. 1,65barnak tűnik.

Ekkor már nem panaszkodott a nyomásra:

(Előtte a 12C helyett 10 volt és villogott, ami az alacsony nyomás hibakódja.)

Rosszul írtam régebben, ezek szerint nem kell neki 1,8 bar, de több kell neki, mint a könyvében írva van (1-1,5, de legalább 0,5).

Toljam bátran 2 barig, vagy elég lesz így is?

Előzmény: sur5al (95746)
sur5al Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95762

Igen ezt írja. 95722-ben írtam is. Szó szerint: "controllare attraverso il manometro che la pressione raggiunga il valore ottimale di 1 - 1,5 bar (minimo 0,5 bar)"

Kijelzős, de szöveg nincs, csak hibakód. A 10-es kód alacsony víznyomást jelent a 49. oldal szerint.

Igen, pontosan ilyen. Ugyanez a gépkönyv van a kezemben.

Előzmény: BJaca (95748)
BBence23 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95761

Köszi a válaszokat! 

1. Szivattyú baloldalán levő fekete dobozon van, 3 állású kapcsoló, itt jobban látszódik: http://langor.hu/cikk_leiras/kiskepek/szivattyu%20WITA%2017094.JPG

2. Nem értek hozzá, lehet, de az az ami szinte semmit nem reagál, az alsó megy le 2-es fokozaton a beállított értékre, 1-es fokozaton egyik se moccan.

3. Valószínűleg ez nem működik most, amit leírsz, napok óta semmit nem változik a hőmérséklet 1-es fokozaton, cserébe pörgeti a kazánt folyamatosan magasabb teljesítményen, ami eddig nem ment ennyire, amíg a kívánt hőfokon ment a padlófűtés. 

Előzmény: halaloszto (95760)
halaloszto Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95760

1. melyik alkatrészt nevezed szivattyú erősség állítónak?

2. a felső hőmérőnek kellene a beállítottat mutatnia, mert ott van a szelepnek az érzékelője.

3. a mutatott érték nem fog azonnal változni, idő kell neki. ha 30ra állítod, és a padlóból 40fokos a visszatérő, nem bír 30-at keverni sehogy. Elvileg ha 30ra állítod, akkor amíg le nem esik 30ra, addig a szelep nem engedi hogy a kazán friss melegvizet toljon be, de ami már bent van, annak lassan le kell hűlnie. Viszont ha van pár tonna betonod ami 35 fokos, ez fél nap is lehet.

Vajk

Előzmény: BBence23 (95759)
BBence23 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95759

Sziasztok,

sajnos a múltkori probléma megoldásával egy újabb aktiválódott padlófűtés kapcsán. Zajos volt a rendszer, ami azért volt, mert fordítva szerelték be az erősség állítót a szivattyúra. Ezt átszerelték, le tudtuk venni a legalacsonyabbra, ami elvileg bőven elég, megszűnt a zaj. Viszont azóta nem tudjuk szabályozni a padlófűtés vízhőfokot, 45 fokos folyamatosan, hiába állítjuk 35-re vagy 30-ra. Ha feljebb veszem a szivattyú teljesítményét (amitől újra zajos lesz), akkor a lenti képen látható alsó hőmérő visszamegy a kívánt hőfokra, a fenti meg 45 helyett kb 41-43-ra, de más nem történik, tehát így sem jó. Cseréltünk rajta hőfok állítót, semmi. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez?

Így néz ki a cucc egy korábbi képen: http://indafoto.hu/bbence23/image/25526873-10937d5b 

Köszi előre is.

Csuklósbusz Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95758

Így szemre sacc egy 1/2 vagy 3/4-es csatlakozó kell ide?

Csuklósbusz Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95757

Igen, zárt és gravitációs.

Előzmény: Wattocsak (95756)
Wattocsak Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95756

Zárt rendszer és gravitációs? 

Előzmény: Csuklósbusz (95755)
Csuklósbusz Creative Commons License 2017.11.30 0 0 95755

Adott egy tetőteres családi ház ( kb 150nm) utólagos vegyestüzelésű beépítéssel zárt rendszerben, 10 db radiátorral. A kazán teljesen gravitációs üzemmódban megy.

Van egy nyomásmérő a régi rendszerben, az nullát mutat akkor is ha a legfelső szinten még van víz a radiátorban, de feltöltve 1,5 barra meg elkezd néha csöpögni a túlnyomás leeresztő.

A nyomásmérőnek nem kéne nyomást mutatnia akkor is ha mondjuk van felette 5-10 méter vízoszlop?

BJaca Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95754

Ha jól értelmezem, ez a radiátor teljesen önálló életet fog élni a fűtési rendszeredtől. Tehát fel akarsz rakni csak úgy egy csőradiátort a falra, és patronnal fűtenéd.
Én lehet, hogy nem vizet raknék bele, hanem olajat, vagy valami olyan folyadékot, aminek kisebb a hőtágulása, mint a víznek.

Előzmény: murdog (95749)
puntoscsabi Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95753

Sziasztok!

Valaki nem tudja véletlenül, hogy a Westend star condens 24+ kazán tudja-e az opentherm kommunikációt? Lángmodulációs a gép, nyílván ettől még nem feltétlenül kellene tudnia, viszont régebben a Szatmári árult hozzá saját termosztátot. Most viszont nem találok ilyesmit.

Köszönöm!

nixon70 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95752

Még kérdezd meg a boltban, hogy mi van az egységcsomagban.

Ami Neked kell: 2 db 1/2" dugó, 1 db 1/2" radiátor légtelenítő és természetesen a fűtőpatron.

Előzmény: nixon70 (95751)
nixon70 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95751

Ha összeszerelted, nyitott légtelenítővel fűtsd fel, mikor kijött a tágulás miatt a víz(már nem jön több) akkor zárd el a légtelenítőt.

Ja és a fúrót ne feledd! :-)

A többit leírták.

Andzsin-szan Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95750

Nos,ha fűtőpatront szeretnél beépíteni,akkor alul bal vagy jobb oldalon szükséged van egy szabad csatlakozásra,plusz arra,hogy milyen magas a törölközőszárítód.......,,mert a patronnak is van beépíthető magassága....

Ha rendelkezel alul szabad hellyel,akkor egyszerű a dolog,veszel egy megfelelő patront,leüríted a vizet,beépíted,feltöltöd,légteleníted és kész.

murdog Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95749

szereték hozzá mindent megvenni, hogy magamnak itthol meg tudjam csinálni. a csőradiátoron és a fűtőpatronon kívül mit kellene vennem még?

Előzmény: nixon70 (95742)
BJaca Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95748

Bocs, lehet, egyszerre írtunk, és azért nem vettem észre.
Azt írja a telepítői (olaszul), hogy 1-1,5 bar nyomás kell, de 0,5 bar a minimum.
Szöveges kijelzős, vagy szimbólumok villognak rajta?
Olyan, mint a 46. oldalon?

https://schede-tecniche.it/schede-tecniche-caldaie/BALTUR-caldaia-murale-a-gas-COLIBRI-SMART-CA-24-30-SE.pdf

Előzmény: sur5al (95745)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95747

Most nagyjából ez a konfig. 1,6 és 2. Még kihajtom a maradék levegőt a rendszerből és akkor beállítom így. 1,5 lev és 2bar vízzel. Hidegen természetesen. Visszanézem majd felfűtött állapotban meddig megy fel.

Eddig nem eresztett a kitisztított biztonsági. Most vagy oké vagyok a nyomással/tágulással (ez a valószínűbb) vagy teljesen elzáródott.:DDD Azt is ki kellene mérni, mikor nyit(na).

Előzmény: Kapocska (95739)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95746

Hú, jó kérdés, nem volt most vele kedvem szöszölni, de 1,8-2 között lehet valahol. Megnézem majd, ha kell pontosabban.

Előzmény: nixon70 (95738)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95745

Dehát már megírtam! Pont a tiédet megelőző hozzászólásomban. Köszi a segítséget!

Előzmény: BJaca (95737)
cucu Creative Commons License 2017.11.29 0 1 95744

Fúrógéped mindenképpen legyen!

Előzmény: murdog (95741)
nagykunsági Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95743

Nekem azt csinálta az új kazán, hogy nem indult el a gyári nyomásértékkel. Addig emeltem a nyomást, míg el nem indult, mikor elindult, elindult a szivattyúja, légtelenített, azóta megy a gyári nyomásértékkel. 

Előzmény: sur5al (95722)
nixon70 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95742

Mire vagy kíváncsi?

Előzmény: murdog (95741)
murdog Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95741

üdv! szeretnék a fürdőszobába egy elektromos csőradiátort szerelni. tud nekem valaki ebbe tanácsot adni?

lala1961 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95740

Üdv ! Lehet Beretta !:-)

Előzmény: BJaca (95737)
Kapocska Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95739

Ha 1.5barra nyomod levegővel akkor és 9l vizet nyomnál bele akkor lenne 3bar.

Tehát ha 2barra nyomod vízzel akkor lesz benne 3l víz.

És innen 0.167bart emel  1l víz ,bőven  3bar alatt leszel.

Előzmény: sur5al (95735)
nixon70 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95738

Pontosan milyen nyomásnál indul el a cirkó?

Előzmény: sur5al (95734)
BJaca Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95737

Rákerestem a "modern cirkó" típusra. Túl sok a találat. Tudnál pontosítani? úgy könnyebb segíteni. :)

Előzmény: sur5al (95734)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95736

Colibri CA 24 SE SMART.

A használati? Azt írja 8 l-es a gyári tágulási, pedig csak 6 volt benne. Nem nagyon bízom benne ezek után.:DDD

Előzmény: BJaca (95732)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95735

Na várjál, azt sem tudom melyik az.:DDD Tegyük fel, hogy kiderítem valahogy. Ha azt kiszedem gondolom megint orrán-száján jön a víz majd. Ugye azt mondanom sem kell, hogy nem lehet a kazánt anélkül leszerelni, hogy a rendszert le nem ereszted. Csapok? Ugyan már! Gondoltam rá, hogy berakok párat, de nincs hely. Agyrém.

Rátettem, tökéletesen együtt megy. Jó a nyomásmérő!:D

Nekem az átlag kb. 60 fok (70/50), erre 1,36l jön ki, nem túl sok.

Előzmény: Kapocska (95730)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95734

Én nem akarom magasra állítani. A modern cirkók nem indulnak el, ha nincs megfelelő nyomás a fűtéskörben. Nem csak nem fűtenek (ez logikus lenne), de melegvizet sem gyártanak. Ennek részben az az oka gondolom, hogy egy fő füst/víz hőcserélőjük van, abban a fűtési víz kering és egy irányváltóval teszi át a radiátoros körről belső keringetésre, ami egy lemezes hőcserélőn, átfolyós rendszerben melegíti a használati melegvizet. Na most erre azért lehetne jóval kevesebb is a nyomás igény, de nem. Vagy el van deformálódva, ahogy Kapocska írta.

Egyedül a hideg víz betáp van elzárva, de ez nem kellene, hogy gondot okozzon. Csak akkor van összeköttetésben a fűtéssel, ha kinyitom a töltő csapot.

Előzmény: BJaca (95729)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95733

Na, ez nem olyan egyszerű, de talán így: ha 18-re akarom kihozni, akkor 11,5m magasságot állítok be, a 2,5bar max nyomáshoz így 1,45 előfeszítés és 1,75 víztöltés kell elvileg. Ez igaz így?

Ellenőriztem a mérőt. A levegő szelepen autós nyomásmérővel ugyanannyit látok, mint a kazán alján a beszerelt mérőn. Már csak az a gond, hogy 1,75-nél nem indul a kazán, de ezt majd valahogy megoldjuk. Ha máshogy nem, akkor úgy, hogy úgyis csak nyáron használjuk, akkor meg nincs fűtés, tehát akár 2-re is fel lehet tolni. Azért jobb lenne javítani/cserélni azt az érzékelőt.

Előzmény: sur5al (95727)
BJaca Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95732

Mi a kazán típusa? Használati nem ír valami okosságot?

Kapocska Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95731

Ok.

Előzmény: 123Astra (95728)
Kapocska Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95730

Vedd ki azt a kapcsolót és hajlítsd vissza az érintkezőt (ha ilyen rendszerű).

Nem ajánlom senkinek,de én az ilyen nyom.kapcsolót áthidaltam egy sima kapcsolóval mert nyitott

rendszerű vegyessel van együtt.

Ha ráteszed a légoldalra a nyomásmérőt akkor az előfeszítési nyomás elérése

után figyeld meg mennyire fut együtt a kazán órával.

Neked kb. 1.8 liter a tágulás 70 fokos átlagnál hideg vízről indulva.

Előzmény: sur5al (95726)
BJaca Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95729

Szerintem a rendszernyomást felesleges túl nagyra állítani. 1,5 bőven elég kell legyen, majd ha melegszik, megy az feljebb.
Ha jól tudom, a keringető megindulása okoz nyomáskülönbséget, és erre indul a gáz. Nincs elzárva ott valami?

123Astra Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95728

#95723 Kapocska: köszönöm!

Előzmény: Kapocska (95723)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95727

6m. Szóval 0,9bar.

Értem, de az igazából miért is baj? Ha a rendszer hideg, akkor az sem gond, ha nincs benne plusz víz. Ha melegszik, majd lesz.

Na jó, akkor inkább lejjebb viszem az előtöltést és feljebb a vizet. Végül is 12 helyett 18 litert vettem, ezért ha a vízzel feljebb megyek (hogy bekapcsoljon a cirkó), akkor sem fog talán veszettül emelkedni a nyomás. 2,5-re van most beállítva a max (3baros a bizt szelep), azt kellene tudnom mennyire tolhatom vízzel, hogy melegen se legyen 2,5 felett... Asszem ezt ki lehet számolni (visszafelé a 18l-ből).

Előzmény: BJaca (95725)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95726

Azt mondod, ha a tartályban a levegő 1,65-ön volt, akkor 1,65-ig nem megy bele egy csepp víz sem. Ez logikus. Tehát akkor a válasz a kérdésemre az alacsonyabb levegő előtöltési nyomás (0,9 elég Vízfaragó szerint ill. a 6m miatt) és utána toljam vízzel legalább 1,2-re? Ez az ajánlás, de itt még nem indul el a cirkó. Bár lehet mindegy is mit csinálok, amíg nem tudom, hogy jó-e a nyomásmérő... A tartályban a levegő oldalon hogyan változik a nyomás ha a vízrendszer is nyomja? A vízrendszer nyomását fogom látni ott is? Csak gondolkodom hirtelen hogyan tudnám azt a nyamvadt órát ellenőrizni.

Igazad lehet. Valszeg megnyomta a rendszer azt az érzékelőt/kapcsolót. Majd rákérdek a felülvizsgáló szerelőnél, hátha. Remélem nem túl drága. Szerintem ezek csak cserélni tudnak, javítani nem. Vagy csak rosszul. Ld. a dugózást.:(

Előzmény: Kapocska (95724)
BJaca Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95725

A víznyomásnak mindig magasabbnak kell lennie, mint az előfeszítési nyomás, különben az elején nem dolgozik a tartály. Az előfeszítési nyomásnak méterenként 0,1 bar, + 0,3 bar kell, ha jól rémlik. Tehát ha 5 méteren van a legmagasabb pontja a fűtésrendszernek, akkor 0,8 bar.

Kapocska Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95724

Faragó azt is írta ,hogy 3liter tartalék vized legyen,most semmi.

A nyomáskapcsoló valószínű a befalazott biztiszeleptől

olyan alakváltozáson ment át ami v. javítható v. csere.

Kapocska Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95723

lehet az hiányzik neki?

Vagy a hozzávaló kúpos/lapos tömítések.

A túlfolyó becsatira ragasztó .

Előzmény: 123Astra (95721)
sur5al Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95722

Na, megjött a tartály, összeraktam a rendszert.

Ilyen lett:

Hát ja, kicsit tré a régi cső miatt, de valami fura csatlakozója volt annak a réz darabnak (kisebb, mint 3/8"?) és nem is volt a külső borítás mellett hely, így azt bennhagytam, csak lefelé fordítottam (a régi tágulási a cirkó hátában volt). Az alsó vége 3/8", onnan mentem flexibilissel a 18l-es tartályhoz. A tartály 1,65-re volt fújva gyárilag:

Úgy hagytam. Ez lehet, hogy baj, nem tudom. Kiereszteni könnyebb.

Kicsit 1 fölé toltam a rendszert vízzel, majd 1,5-re, de ez is kevés volt. A cirkó nem indul el, alacsony nyomás miatt. Mennyit tegyek hát bele? 2 fölé kéne nyomnom, hogy jó legyen neki. Látszólag. A gépkönyve szerint 1-1,5 közé kellene tölteni, de 0,5bar a minimum. Nekem ebből úgy tűnik, hogy már 0,5-nél el kellene indulnia, de nem indul a döge. Lehet nem pontos az óra? Asszem be kell tennem egy másikat valahová. Lehet egyébként a cirkót állítani, mitől induljon?

A Vízfaragó szerint 80l/6m/80C/2,5bar kombinációhoz 0,9 levegő előfeszítés, 1,2 víz előtöltés és 12l tartozna. Nekem 18l van, tehát elvileg mehetnék feljebb. Hogyan csináljam? Hagyjam a levegőt gyárin és úgy állítsam be 1,8-2 körülre vagy vegyem le 0,9-1-re és úgy toljam fel vízzel 1,8-2-re? Gondolom ez utóbbi esetben több víz kerül a rendszerbe, de gyorsabban változna a nyomás.

Ja, a kitisztított biztonságit visszaraktam, semmi baja, nem ereszt. Azt még nem próbáltam, hogy mikor nyit, majd azt is meg kell még tenni. Egyszer fűtőttem be azóta, nem fújt le, sőt az egész rendszer tök levegős még, keringenek a buborékok, némelyik radiátor nem fűt, szuszognak az automata légtelenítők. Reggelre meg eléggé lent volt a nyomás, de feltöltöttem megint 1,5 fölé.

Előzmény: nixon70 (95720)
123Astra Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95721

Sziasztok!

Tegnap mosdócsaptelepet cseréltem és az alsó szifon visszarakása után csöpögés van, sőt folyás.  Mit csinálhattam rosszul?

Előtte mondjuk össze-vissza volt szilózva, lehet az hiányzik neki? 

A szifoncsőben nem volt gumitömítés lehet az a hiba oka?

( Illetve oldal a műanyagharmonikánál ami a túlfolyóból jön ott is csöpög., nem sokat , de csöpög)

köszi

nixon70 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 95720

Ha 600-as mind, azokban össz van 178 L víz.

Törölközőszárító + a csövek kb 20 L, úgyhogy lehet számolni durván 200 L-t

Ehhez minimum kell a 20 L zárt tágtartály, de a vízfaragó.hu-n pontosan ki tudod számolni.

Onnan lehet tudni, hogy kicsi a tartály, vagy kevés, vagy sok benne a levegő, vagy lyukas a membrán, hogy nagy a nyomásingadozás (1 bár felett van)

Előzmény: L.Nándi (95717)
ksanci Creative Commons License 2017.11.28 0 0 95719

A tágulás/vakolat repedés hagyján, de ha nincs egy rugalmas közeg, amiben mozoghat, akkor egy idő után ahogy csinálja magának a helyet és "lötyögni" kezd, szépen berezonálhat a cső, amikor kinyitod a vizet.

Biztosan ismered régebbi házakban ezt az idegesítő hangot a falakból...

Előzmény: horex (95718)
horex Creative Commons License 2017.11.28 0 0 95718

Afrancba, nem rakott a vizes,  én meg már egy méter bavakoltam

Tágul a műanyag annyit?

Előzmény: halaloszto (95716)
L.Nándi Creative Commons License 2017.11.28 0 0 95717

3 oszloposak

Előzmény: nixon70 (95618)
halaloszto Creative Commons License 2017.11.28 0 0 95716

nagyon kell, mert nagy a hőtágulása. a kabátban tud mozogni, különben tuti reped a vakolat.

Előzmény: horex (95714)
Bandi086 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 95715

köszönöm

Előzmény: sjohn (95692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!