Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Amig a fórumba be nem léptem csak vadkörtére ill. 1-et birsre...azóta meg,nos vadkörtére azóta is/azért ami volt ebből nem dobáltam ki/,de Csarli révén 2 Farold 40-et szereztem,egy másik kedves fórumozótól /nem mondta,hogy felfedhetem.../ 10 db Farold 87-et és 1 Pyrodwarfot...így a jövő ezeké az alanyoké....bár megfordult a fejemben a nashi-magonc is mint alany.
:-) Ne nagyon tájékozódj, mert rákapsz és úgy jársz mint Ati, ő is csak reggel válaszol arra a kérdésre hogy milyen fajtái vannak mert ha délbe kezdené el sorolni, nem végezne aznap. :-))
Én nem mondtam,hogy ez nem jó ötlet,én is alkalmazom,de azért nem minden fán.Ami jól eladható /pl Bosc/,abba nem rakok mástamiből kevesebb is elég /pl a nyári körték,a nashik ill. a kevésbé beváltak/azokba mehet.
Idén is csináltam ilyeneket...nem akarom elkiabálni,de kb 9-10 fajtával bővül a fajtalistám /egy része önálló faként is,de néhány csak meglévő fába/
"A diflubenzuron (Dimilin) és amitráz (Mitac) kombináció módszeres alkalmazásával a körtelevélbolha-populációk egyedszáma egy, legkésőbb két éven belül minimális szintre, a kártételiküszöb-érték alá csökkenthető." Csarli szerint a Vertimec a nyerő.
Körtelevél bolha ellen hogy lehet védekezni?Utóbbi néhány évben nagyon elszaporodtak,odavonzák a darazsakat is,akik később a csemegeszőlőnek is neki esnek.
Nekem többek között van egy kb. 25 éves, valószínűleg Papkörte névre hallgató fám, aminek nagyon jellegtelen, enyhén édes íze van. Ez a fa pont arra jó, hogy minél több, számomra még kóstolatlan körtefajtát beleoltsak, A célom Gerqerghez hasonlóan az, hogy hamarabb megkóstoljam a gyümölcsöket. Nem mellékes szempont, hogy így a nemszeretem Papkörte fa java része szerethetővé válik, feltéve, ha a beleoltott nemes gyümölcse megfelel majd az ízlésemnek. Tavaly kezdtem néhány Császárkörte vessző sikeres átoltásával, amik sajnos az idén még nem virágoztak, pedig reménykedtem. Pillanatnyilag úgy tűnik, az idén még 3-4 újabb fajtával lesz gazdagabb a fa.
Igazad van,én is csinálok ilyen oltásokat,de nem mindenből...teljesen tiri-tarka fákat azért nem akarok,jobbára azokba oltok,amikből nem akarok egész fát...meg aztán sok a fajta / mint írtam is nemrég még 11 fajta körte-vessző volt a hűtőben...persze necces,hogy mennyiből lesz is valami.../
Én nem gondolok semmit komolyan, az én benitám egy sövény körtébe oltott 2 ágacska volt, abból az egyiket elküldtem neked, a másikat meg próbálom rábeszélni egy szem kinevelésére hogy legyen róla véleményem. Szóval hogy komolyan gondoltam-e majd akkor megmondom. :-)
Ezért édemes előbb termő fára oltani. A tavaly előtti oltásaim gyümölcseit javarészt már tavaly megkóstoltam, a tavalyiak java részét idén kóstolom meg.
Egyikőtök sem gondolja komolyan a szidást. Gerqerg eleve szmájlit rakott a mondata végére, és az "én szóltam" sem arra utal, hogy komolyan gondolnád az általad írtakat (Lehet,hogy szidni fog). Majdnem biztos, hogy ízleni fog ez a hibrid körte, különben nem is próbálkoztam volna az oltásával, ráadásul ezt a nemest külön kértem is Gerqerg-től, mert szépeket olvastam róla.
Lehet,hogy szidni fog..ez nem az európai körtére hajaz,inkább a nashi szülő génjeit viszi tovább,de aki szereti.../én mondjuk nem ,de van a családban olyan aki igen...én szóltam :)/
Azokat amiket még nem kostoltam nem érdemes reklámozni,hiszen lehet,hogy nekem se jönnek be majd...nagy része még ilyen.Sajnos a körte nem egy gyorsan termőre forduló faj...
De tedd hozzá:tejgumi. Mint amire gyermekkoromban sóvárogva tekintettem. Nekem soha nem volt a csúzlihoz valamirevaló tejgumi. Csak az a vacak biciklibelsős megoldás maradt! De ez már túlságosan is OFF!
Elég vacak vesszők voltak rajta, öreg fa, és száraz év is volt tavaly, valószinű azért nem küldtem. No de majd jövőre. Átoltani, átoltani mindent át lehet.
Nem az íz a gond vele, hanem a gyümölcs állaga. Olyan mint a gumi. Éretten is, csak akkor puha gumi. És felénk még kövesedik is elég erősen. Formára sem "igazi" körte.
A Seressel meg sosem fogok kibékülni. Ruganyos, rágós, túlérve meg olyan mint most a tavalyi krumpli. Ettől vannak sokkal jobb körték tőle. Attól hogy jól tárolható.... inkább eszek jót rövidebb ideig, mit rosszat tovább. Végülis nekem minden körte tetszik, kivéve a Serest és az Árpával érőt. Ezek ha rajtam múlik biztos kihalt fajták lesznek. De ahogy Atival mondani szoktul, kinek a Pap, kinek a Fétel apát