Keresés

Részletes keresés

Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 221
a tengerpart nyaralás nem korhoz kötött. szerintem. Nálam évente kétszer most is előfordul. Bár igaz, még mindig fiatal vagyok, ha már nem is tizenéves.
Előzmény: Ender_Wiggin (219)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 220


Hmm? Can you feel it?

Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 219
Joh, ez az ölelés, és mondhatnám hogy te magyarázod túl (nekem, amit mondasz átjött ölelés nélkül is), de nem mondom, nem ez a lényeg, ha te így láttad, és így gondolod, ok, rendben van.

Mondok mást:

Nyilván nyaraltál már valahol tengerparton, amikor fiatal(abb) voltál, és nyilván klassz élményeid vannak róla. Amikor nézted a filmet, nem jutottak ezek a SAJÁT élmények az eszedbe? Nem gondoltál rá, hogy mennyire klassz is lenne, most ott lenni, és gondtalanul nyaralni? Vagy mégha nem is gondtalanul, de 1 tini könnyelműségével, 1 végül is szar helyzetbe kerülni, és abból nem könnyen, de kikecmeregni, miközben iszonyat jól érzed magad?

Előzmény: Nikita (218)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 218
Ne a dialógusra figyelj, hanem a jelenet leírására. Az nem így történt. A lényeg az, hogy megölelik egymást és elindul bennük valami, amitől visszakoznak. Ez nem volt benne. Ez a lényeg. Nerm a túlbeszélt magyarázat.

Keress rá Sas tamás nyilatkozataira. Példaértékűt akart.

Előzmény: Ender_Wiggin (217)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 217
Azt kell hogy higyjem, nem láttad a filmet. Az általad forgatókönyvből kiemelt jelenet, az ölelést kivéve, PONTOSAN ÍGY ZAJLOTT A FILMBEN AHOGY LEÍRTAD. Szó szerint, a dialógus is, és az utána következő gondolatok is Szarkától. Tényleg, szó szerint. (Már 2x láttam, higyj nekem).

???

Nem hiszem hogy az alkotók példaértékű filmet akartak produkálni, inkább reálisan bemutatni némely tinik nyári kalandjait. Ebbe beletartozik a piálás, némi káromkodás, és a szex is. Enélkül nem lett volna hihető szvsz...

Előzmény: Nikita (215)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 216
"És mi volt a filmben. Ráfeküdtek a napágyra és már aludtak is. Pedig ezt a jelenetet nagyon szépen meg lehetett volna csinálni. Itt van konfliktus. Mindkettőjüknek önmagukkal szemben. És az egymáshoz viszonyított érzelmükkel szemben. "

Pontosítok: a könyvben volt konfliktus. a film ebbéli és sajnos másbéli jelenetében NEM

Előzmény: Nikita (215)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 215
"A Kern is piázott ám rendesen? Az nem volt sok? 1 nyár alatt hány berúgás engedélyezett, mert a film felölet 1 egész nyarat, ne feledjük..."

A Ken Parkban is folyamatosna ittak, drogoztak a tizenévesek, ott mégsem zavart. Egy alapvető félreértést kell, hogy tisztázzunk. Az alkotók úgy állank e filmhez, hogy példaértékű legyen a tizenévesek számára. Gondolatébresztő, útmutató stb. EBBEN AZ ASPEKTUSBAN viszont akkor, ne igyanak és kurválkodjanak annyit a filmben , mint ők. Kurválkodni, igaz csak a Barbi kurválkodott.

Thomas (Kern) már középkorú lecsúszott (nem anyagilag) pasi figuráját alakította, ő ihat.

"Mit tekintünk IGAZI konfliktusnak?"

Ha igazi konfliktus van, amit elég, ha csak az egyik fél érez annak, akkor nem egy válrándítással intézik el, és nem egy odavetett bocsival. Igazi konfliktus az, aminek felvezetése, kialakulása, beteljesedése és megoldása van.
De konkrét válaszokat ne várj, mert nem én rendeztem a filmet. A forgatókönyvben voltak konfliktusok, amit a filmben már tökéletesen kiírtottak.

Mutatok rá egy példát a könyvből :

39. KÉP - KÜLSŐ - TENGERPARTON – ÉJJEL – HAJNAL

A két lány kóvályog a strandon. A napozóágyak gúlákba vannak rakva. Végül találnak egyet a parton.

SZARKA:
Ez jó lesz?
BARBI:
Nem valami széles.
SZARKA:
Tökmindegy, ez a szabványméret. Meg nincs is másik. Ez az otthonunk.
BARBI:
Ja, akkor jó lesz.
SZARKA: (kk)
Barbi!

A két lány nézi egymást. Majd Barbi magához húzza Szarkát. Szorítják egymást tiszta erőből. A dolog hirtelen ér véget, mikor az első tiszta pillanatban rájönnek, hogy mit is csinálnak. Barbi elfordul és elalszik. Szarka felül az ágyon, felhúzza és átkarolja a térdeit. Hajnalodik, nézi a vizet.

SZARKA: (nkk)
Már nem gyűlöltem egyáltalán, hanem szerettem, meg tudtam, hogy nincs itt nekem más, csak a Barbi. És pluszba hirtelen lett valami nem körülírható, ami az enyém. És ettől azon gondolkoztam, ezek után ki is vagyok én, és mitől éppen az.

----------
És mi volt a filmben. Ráfeküdtek a napágyra és már aludtak is. Pedig ezt a jelenetet nagyon szépen meg lehetett volna csinálni. Itt van konfliktus. Mindkettőjüknek önmagukkal szemben. És az egymáshoz viszonyított érzelmükkel szemben.

Előzmény: Ender_Wiggin (213)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 214
Ez megint szélsőség... Muszáj ezt?
Előzmény: Borzas (212)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 213
"Kértél indoklást, én megpróbáltam"

Ok, ok, minden tiszteletem a tiéd, hálás vagyok érte, vettem is a lapot, kifejtettem az én véleményemet, a tiédhez igazítva.

Mit tekintünk IGAZI konfliktusnak? Szvsz amiről elhisszük hogy az, megkockáztatom: ami, vagy amihez hasonló velük is megtörtént. Kétségkívül 1ügyűek, de a teenager life, már csak ilyen, nem készülhet mindenki a Bölcsészkarra.

A Kern is piázott ám rendesen? Az nem volt sok? 1 nyár alatt hány berúgás engedélyezett, mert a film felölet 1 egész nyarat, ne feledjük...

Előzmény: Nikita (210)
Borzas Creative Commons License 2003.12.16 0 0 212
télleg milyen király is, hogy 17 évesen bebaszol mint a sakál és megdugsz valakit, akit nappali fénynél fel se ismernél, aztán reszketsz 9 hónapig hogy sikerült-e utódot nemzened, télleg sajnálnám öregkoromban, ha ez kimaradt volna
Előzmény: Ender_Wiggin (129)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 211
Ha engem kérdezel: 17 évesen nem úgy kérdeztem meg a barátnőmet, hopgy kúrtatok? hanem ennél jóval finomabb szinonímát kerestem. Mindegy. Ez a legkevesebb. A film nyelvezete, olyan, amilyen. Inkább úgy nézem, mint a film önálló nyelvezete, és akkor meg mindegy.
Előzmény: Ender_Wiggin (209)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 210
"Képtelen lennék ilyen technikai szemmel megnézni 1 filmet. Ha folyamatosan a dramaturgiai, operatőri stb.. hibákat kutatnám, akkor nem látnám a filmet."

Ha a film jó, akkor én sem "szakmai" szemmel nézem. Ezek a dolgok egyébként csak a film megnézése után jönnek elő. Te mondtad, hogy itt mindenki csak fikáz és leszarozza a filmet. Kértél indoklást, én megpróbáltam. Persze az enyém sem teljes. Nem vagyok kritikus.

"A két lány közül, én a Gáspár Katát tartom tehetségesebbnek"

Mint szinész, Kata tényleg tehetségesebb. A szerepe nehezebb volt, mint Boglárkáé. Viszont Kata, az amatőrségéből adódóan, sokszor "sok" volt. Túljátszotta a szerepét. De voltak nagyszerű pillanatai is persze. Boglárka viszont annyit hozott, amennyit a szerephez kellett. Valszeg egy komolyabb szerep már nem biztos, hogy ment volna neki. És visszatérve, segített rajta a profi szinkronhang is. (A rendezős zerint sokkal jobb lett így a hangja.)

"Vannak érzelmei, van benne lojalitás a barátnője iránt,"

A konfliktusok nem voltak IGAZI konfliktusok. Mikor Barbi összebújuik az ágyban Szarka expasijával, Szarka felsír, Barbi azt mondja ne haragudj és a probléma meg is van oldva. És még ezer ilyen feloldás a filmben. (Mikor Szarka pasija, a Gergő, odadobja a földre, Szarka mellé a macit, a film egyik legjobb pillanata volt)

"A Kern -mondanom sem kell- óriási."
Igen. A Kern mindig óriási.

"Ami pedig a piálást illeti, hát pedig szerintem bőven belefér"

nem az a baj, hogy sokat isznak, majdnem minden tini berúgott már egy párszor, csak a film alatt volt SOK a bebaszás.

Előzmény: Ender_Wiggin (208)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 209
"rengeteg kurvázás, kurás szinonímái. talán nem gíy beszélnek a fiatalok egymással"

Ugyan már, ne légy álszent.. Talán te zárdában nevelkedtél? Ugyan már...

Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 208
Képtelen lennék ilyen technikai szemmel megnézni 1 filmet. Ha folyamatosan a dramaturgiai, operatőri stb.. hibákat kutatnám, akkor nem látnám a filmet. Az én szubjektív véleményem persze az, hogy igenis van cselekmény, van történet. A zene 1szerű, de nekem bejött. A két lány közül, én a Gáspár Katát tartom tehetségesebbnek, és az általa megformált figura is sokkal szimpatikusabb nekem. Laza, nagydumás, isszonyat jófej, és aranyos csajszi, aki két lábbal áll ezen a világon. Vannak érzelmei, van benne lojalitás a barátnője iránt, képes bármit megosztani azzal akit szeret, és főleg, képes szeretni. Idealista tini, akiből nem irtottak ki minden jóérzést. A Bogi is hasonlót alakít, de az nekem nem jött át annyira. A Kern -mondanom sem kell- óriási. Hatalmasak a poénok, oltáriak a laza beszólások, dumák, klasszak a helyszínek (Nagyon szeretek utazni, különösen nagyra értékeltem). Ami pedig a piálást illeti, hát pedig szerintem bőven belefér, és bőven van ilyen. Tudom. Nem gáz, beletartozik a tombolós korszakba, sokkal inkább mint a drog, vagy autófeltörés. Jó poén, és úgyis mindenki a saját kárán tanul alapon, majd 25 éves korukra belátják hogy céltalan, de addig... Belefér...

Ccóval, valóban, 1 könnyű vasárnapi vígjáték, de épp ezért szeretem.

Előzmény: Nikita (206)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 207
Viccelsz? Odáig még nem jutottam. Az kreativitást igényel. Szalvétahajtogató a mesterségem.
Előzmény: Ender_Wiggin (198)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 206
Visszakanyarodva atopic témájához:

Apám beájulna.

A regény

Tavaly olvastam a regényt. Könnyed olvasmány, nem egy irodalmi remekmű, de viszonylag szórakoztató volt. A nyelvezete zavart kissé. Az a fajta könyv volt, amit már másnap elfelejtessz, miután elolvastad.

A Forgatókönyv

Elkészült a forgatókönyv. Megkaptam a rendezőtöl. Elolvastam, és nagyon örültem. a fkönyv sokkal jobb volt, mint a regény. Pörgösebb, feszesebb ritmusú, kihagyták Szarka reklám kreatív pályafutását belőle, szerencsére. A flashback történetvezetés tökéletes volt. Finomítottak a nyelvezetén. stb. A rendezőnek azt mondtam, hogy ha követik a forgatókönyvet, remek kis film készülhet belőle.

A Film

Az első 35-40 perc vontatott és unalmas. Nincsennek konfliktusok, nincs történet a filmben. Az alkotók a gyártás folyamán lenyilatkozták, hogy rengeteg tini filmet megnéztek, és ez a film azoknál sokkal szinvonalasabb lesz. Hát nem lett az, sőt, sokkal rosszabb lett. A felnőttéválás problémáját próbálták benne feszegetni, sikertelenül.
A nyelvezete nem reveláns, nem így beszél egy tini, max. a szakmunkások gyerekei, de talán még ők sem. A zene gagyi, ilyne zenekarokból kb 400 együttes van a piacon. Nem Berkes Gábort kellett volna felkérni, hanem egy fiatal szövegírót. A poénok sajnos nem sülnek el a filmben, talán csak az utolsó fél órában. Akkor találja meg a maga hangját is a film. Valamennyire.
Gáspár Kata játékában tehetség van, de sokszor szinpadias gesztusai nevetségessé teszik a figuráját. A narráció rossz mankó, kihagyható lett volna. Csősz Boglárka játéka, a szerepéhez mérve kifogástalan. Könnyedén adja a gondtalan tinit. A barátságuk viszont felszines, és így is kezelik magukat. A könyvben elmélyült a kapcsolatuk, ahogy ezt a filmben is meg kellett volna mutatniuk. Sajnos nagyon sokmindent kihúztak a könyvben. Érdemtelenül.
A dialógok papírízüek, és műanyagszagúak. A Szeress most tévésorozat valamelyik kibővített epizódjába illene bele.
Operatőr munkája konzervatív, steril dolgozat. Nincsennek benne formai, képi újítások. A strandröplabda jelenetet például a 80-as évek filmjeiben láttam így megjeleníteni. Ehhez hozzájárult a vágás hibái is persze. Sas jobban járt volna egy fiatal operatőrrel, nem a 70 éves Ragályival kellett volna fényképeztetnie.
Az osztott, szinezett képek, szintén lejárt képi megoldás.
Vannak remek pillanatai a filmnek. Kern András, Gáspár Kata dialógok például.
Kicsit sokat isznak benne, ez zavart, és a rengeteg kurvázás, kurás szinonímái. talán nem gíy beszélnek a fiatalok egymással.
A három fiú játéka, a zenészen kívül szürke és tehetségtelen.
Elképesztő dramaturgiai hibák sora a filmben.

Összességében nem mondom azt, hogy a film borzalmas. Ha a kategóriájában nézem, akkor nézhető egy szombat délután itthon a tévében. A Kalózok jobb volt ennél, de ez egy másik történet.

Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 205
Na nehogy ám itt megrekedjünk..
nondry Creative Commons License 2003.12.16 0 0 204
oké akkor bocsi...
mindenkinek az egészségére!
Előzmény: krég (202)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 203
Jah, de télleg.. Párdonbocsánat... Dugajtok egész nyugodtan..
Előzmény: frid frantic (201)
krég Creative Commons License 2003.12.16 0 0 202
slint akar egyedül kurni, ő meg beírt ide kettőt, hol a párhuzam könyörgöm

na jó zeuszka egyszer kérdezte hogy "lányok osztán szeretitek é a faszt", de ez meg amolyan költői kérdés

én meg már meg ne haragudj de nem, remélem nem sértettelek meg

Előzmény: nondry (197)
frid frantic Creative Commons License 2003.12.16 0 0 201
itt senki sem offol ez egy kultur forum még nem vetted észre?
Supernovablaster Creative Commons License 2003.12.16 0 0 200
A filmben is szó van dugásról, úgyhogy ez nem off.
Előzmény: Ender_Wiggin (199)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 199
"engem pl már szinte minden topicban szarrá akartak kúrni" :-))))))))

Ugyan már, uraim... Ne offoljuk szét... :-)))

Előzmény: nondry (197)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 198
Takarítasz? Folytathatnád... Nem hiányolt senki...
Előzmény: Nikita (194)
nondry Creative Commons License 2003.12.16 0 0 197
ugyan az a társaság, csak itt még nem került terítékre...engem pl már szinte minden topicban szarrá akartak kúrni, pedig nem is vagyok olyan csábos...fôleg ennyi vodka után
Előzmény: krég (196)
krég Creative Commons License 2003.12.16 0 0 196
senki nem akar itt dugni, te említetted egyedül, az egy másik társaság, nem kéne keverni
Előzmény: nondry (191)
frid frantic Creative Commons License 2003.12.16 0 0 195
ez a topic tényleg jó!
még sok ilyet!
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 194
Sajnos dolgoznom is kell napközben. ninmcs annyi szabad isdőm mint neked, ezért nem érek rá egész nap veled csevegni
Előzmény: Ender_Wiggin (189)
Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.16 0 0 193
Te csak azt hiszed... Vagy azt szeretnéd...
Előzmény: Nikita (192)
Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 192
"Nem szándékoztam felvenni a balek szerepét, ezért szálltam vitába"

ez már múltidő, édes.

Előzmény: Ender_Wiggin (187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!