Piacon (igaz, kereskedőtől, nem őstermelőtől) már csodaszép "egyencsicsókákat" lehet kapni, olyan krumpli formájúakat, és pucolni is egyszerű, nem késsel, sima pucolóval. Én legalábbis olyat szoktam venni. Viszont az eladó azt mondta, amikor tavaly tavasszal kerestem, hogy október táján szedik föl, és tavaszra már elfogy, nem árulnak... lehet, csak arra a nemesítettre vonatkozott... (?)
Mert addig én is úgy tudtam, hogy földből bármikor frissen lehet kiszedni.
Persze abból sem az a jó, amit a nagyok közül válogatunk ki, hanem amelyik azért apró, mert eleve vetőgumónak termelték, és korán szártalanították, hogy ne kapjon a gumó vírusfertőzést.
Nagyon sokféle csicsóka van. Az erdélyi kimondottan répa alakú és jó hosszúk.
Viszont a topiknyitó rögtön elkövetett egy óriási hibát, hogy a piaci nénitől a kisebb darabokat vásárolta meg.
Ugyanis vetőmagnak, szaporító anyagnak mindig a legnagyobb és legszebb szemeket válogassuk ki!
Ugye a természetben is az erősebbik kutya ....****k. Akkor mi miért válasszuk ki pont a legcseszlettebb példányokat? Ezen spóroláson bukunk a legtöbbet, aminek eredménye, hogy végül lesz egy silány és apró szemű tenyészetünk.
Hát így, hogy a felét kidobom, én is meg tudtam volna nyersen pucolni.
Mikor ettük, nem volt még kertünk, a piacon vettem csicsókát, és nem volt sem állat, se komposzt, csak kuka. Jó, ha fele ekkorák voltak, mint a filmen, és még bonyolultabb alakúak. Ekkora csicsókákat eddig még nem láttam.
Héjában főve viszont nagyon könnyű pucolni, szinte kicsusszan a bőréből, az összes rücsök szépen meghámozódik és az egészet fel lehet használni. (Hogy aztán lökhajtásként működik, az más kérdés.)
Az áztatásról jut eszembe, hogy cukorbetegek a főtt krumplit hagyják váltott vízben, így kioldódik belőle a keményítő, ami a problémát, vércukorszint emelkedést okozza.
Még a nem cukrosoknak minden szakácskönyv azonnali leszűrést javasol, hogy NE oldódjon ki belőle a keményítő:-)
Tényleg finom. Mikor csak 1-2 szemet ettem meg nyersen, akkor nem is lett semmi bajom tőle. Csak mikor főételként azzal laktunk jól, az utána rémes volt.
Héjában főztem meg, a levét kiöntöttem. Úgy könnyű volt hámozni. Ahhoz lusta is lennék, hogy egy ebédre valót nyersen meghámozzak azokból a bonyolult alakú gumókból.
Felhasználás előtt áztatni kell pár órát és akkor se fura íz, se felfújódás:-)
Ugye a babról is leöntjük az első vagy akár még a második lét is, hogy ne okozzon puffadást. Tarka babnál pedig a léleöntéssel a sötét színezéktől is megválunk.
A csicsókát áztatás után pont úgy használjuk fel mint a krumplit szokás.
Nyersen ki eszi a krumplit? Hát a csicsókát sem kell nyersen enni és akkor nem hajt meg a földből felvett kitudja mivel:-)
Videó megosztókon számos kisfilm található a csicsókáról!
Amúgy a teleltetése a legkönnyebb, mert maradhat kint a helyén egész évben, csak annyit kell készíteni, amennyit frissen fogyasztunk.
Szendvicsre is lehet tenni, mint a retket, illetve volt már példa, hogy felkarikáztuk, utána kisütöttük, mint a burgonya-csipszet, íze kicsit napraforgó szerű(hiszen közeli rokona annak, csak ez évelő növény).
Valóban jó cukorbetegeknek, a magas inulin tartalma miatt. Az inulint ki is vonják belőle, és szirupot készítenek, és őrült drágán lehet is kapni. Édesítőszer, egyébként finom.
Én röstinek szoktam készíteni, durván lereszelem, kevés lisz, és egy tojás, fokhagyma, bors, só, olajban jirtelen kisütve.
Egyébként pedig minden készíthető belőle, ami krumpliból. Azaz püré, krémleves. Valóban édesebb a krumplinál.
A vaddisznók is nagyon szeretik, a szomszédban feltúrták érte rendesen a kertet, bizonyára jóllaktak, mert a mi kertünkbe már nem jöttek át pedig kettőnk között kerítés sincs
Én 2 tipusú cukorbeteg vagyok, ezért tavaly nekiálltam csicsókát termelni. 10 tövet ültettem, három láda lett belőle. Nyersen rágcsáltam, még ízlett is, de sajnos nagyon meghajt, ezért leálltam a fogyasztásával.
Nekem is van csicsókám, nagyon szeretem, de én csak nyersen szoktam eszegetni. Próbáltam főzni, de nekem valahogy nem ízlett. Nyersen viszont édes és ropogós. Felszedni csak annyit kell amennyit éppen fel akarsz használni, mert hamar fonnyad a földben viszont nem fagy meg.
Olyan helyre ültesd ahol van neki hely, mert elég agresszíven terjed. Igénytelen, locsolást meghálálja, de anélkül is terem bőven.
Vettem a közeli piacon csicsókát, de nem igazán ismerem. Ettem már, de nem is tudom miben, hogyan volt elkészítve, termeszteni sose termesztettem, nem is nagyon láttam. Két kiló direkt aprószemű csicsókát kértem a nénitől, aki elmondta az alapjait a termesztésnek... az mondta most tavasszal lehet vetni, és ha jól sejtem ősszel kiszedi az ember a termés egy részét, a többit benne hagyja és folyamatosan fog teremni, meg egyre jobban elszaporodni, jól tudom? Elolvastam gyorsan a wikipediát róla, szimpatikus kis növény.
Ki termesztett csicsókát és mik a tapasztalatai?
Ki evett, milyen volt és hogy kell elkészíteni?
Előre is köszi a hozzászólásokat (a nullázóknak is :)