Keresés

Részletes keresés

joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9844

Ház m2, légm3, falazat milyen, milyen vastag rajta a hőszigetelés ?

Előzmény: Susani78 (9843)
Susani78 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9843

Bocsánat, akkor nem a megfelelő topicba írtam. Ez egy KLZ-30-as hőközpont. A házunkban 22 fokot tartunk a gyerekek miatt. Régebbi téglaépületről van szó, ami kívülről szigetelt hungarocellel, viszont a tetőteret is "lakjuk" és a nyílászárókkal is van itt-ott még probléma.

Előzmény: monyesz (9842)
monyesz Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9842

Jól gondolom, hogy nem kondenzációs kazánról van szó ?

Hány fok mellett  lett ekkora a fogyasztás, és milyen hőszigetelésű épületről van szó ? Alapvetően a fűtésseel a hőveszteséget pótoljuk, ha az nagy, akkor nagy lesz a számla.

Előzmény: Susani78 (9841)
Susani78 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9841

Sziasztok! Lenne egy rendkívül amatőr kérdésem. Van egy saunier Duval cirko kazánunk és mellé jó nagy gázszámlánk. Hogyan kell belőni a fűtővíz hőmérsékletét, hogy a rendszer a leghatékonyabban működjön? (Lapradiátorok vannak a lakásban) Helyes az az elgondolás, hogy a használati melegvíznek és a fűtővíznek is mindig azt a legalacsonyabb hőmérsékletet érdemes beállítani, amivel még tartható a kívánt hőmérséklet? (jelenleg a melegvíznek 44 fok, fűtővíznek 60 fok van beállítva. Viszont elég pontatlanul állítja be a kazán a hőmérsékleteket, a fűtővíz 8-10 fokkal is a beállított érték fölé szalad időnként.) Lehet ezek állítgatásával spórolni egyáltalán? Ahogy nézem novemberben már vagy 150 köbméter gázt fogyasztottunk. Brutális. :-(

Qrdi bt Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9840
Kivételt képez pl a buderus gb112 aminek benne van az áthidalás gyárilag de réz nincs benne.. Ránézve ott van de funkcióját nem látja el!
Előzmény: Lacivill (9839)
Lacivill Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9839

100 éve minden kazánnál így árulják, hogy összekötik a termosztát helyyét 1 vezetékkel. Ha egy szerelő ezt nem tudja, az kókler.

Előzmény: Marzi (9833)
Marzi Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9838

Tartozékként semmit nem kaptam a kazánhoz!

Akciósan vettem, lehet, hogy éppen azért. 40 ezerrel volt olcsóbb, de 30 ezerért vettem hozzá meg később a szabályozókat. Ha ez így van, akkor csak 10 e Ft volt az akció. Viszont mivel 3 hónapon belül nem került beszerelésre, a vásárlástól ketyeg a garancia, így lehet, hogy még bukni is fogok az ügyeten, hisz december végén lejár a 12 hónap, de a kazánom még alig üzemelt!

 

A szabályozók számlája itt van előttem:

 

 - QAC34 külső hőmérsékletérzékelő

 - Luna Duo-Tec modulációs vezetékes szobatermosztát

 

Ez akkor micsoda, ha nem beltéri szobatermosztát?

 

Előzmény: cssb (9836)
Csapszi Creative Commons License 2012.11.16 0 0 9837

NNNNA!

Ma délután egy órakor elindult az Ariston Genus Premium EVO kazánunk!

Egyelőre szépen megy. A beüzemelő mindent úgy csinált, ahogy az le is van írva.

Kente-vágta a klimamanagger használatát is, korrekt tanórát tartott mindenből.

106,7% a hatásfok.

 

cssb Creative Commons License 2012.11.15 0 0 9836

"viszont az útmutató nem egyértelmű!

Ezt írja az útmutató:

Helyre kell állítani az M1 kapocsléc 1-2 kapcsainak áthidaló vezetékeit, ha nem használják a beltéri termosztátot (én használom!), vagy ha bekötik a tartozékként szállított távvezérlőt (nálam be van kötve)."

 

Hát szerintem elég egyértelmű...:) Az "(én használom!)" az előző posztokban általad leírtak szerint nem igaz, Te nem használsz beltéri termosztátot, hanem a tartozék távvezérlőt. Tehát rád  a "vagy ha bekötik a tartozékként szállított távvezérlőt" mondatrész vonatkozik. Tényleg elég magyartalan a fordítás, de egyértelmű. Áthidalás kell! A külsőhőmérséklet érzékelőnek ehhez semmi köze, a szerelő bármit is mondott a mundér becsületét védve.

De az pozitív, ahogy véded a szerelőt, akivel nem vagy elégedett, Tényleg korrekt végfelhasználói magatartás, ritka az ilyen. Általában, akivel elégedettlenek az emberek, annak inkább felnagyítják a hibáit, aztán néha mire eljut az infó a megfelelő fórumra, addigra már a szerelőről az is elterjed, hogy még a házimacskát is bántalmazta...)

Előzmény: Marzi (9833)
cssb Creative Commons License 2012.11.15 0 0 9835

Nem vettem egyáltalán rosszindulatnak... :) Tudom, hogy semmi bántó szándékod nem volt vele sem Neked és sem nekem, hidd el, én sem keresem a konfliktust itt a fórumon (jut elég a mindennapokban).

De az eredeti kérdésed ez volt Marzi felé: "mit mondtál a szerelónek, miert jöjjön ki és mit keressen, mit csináljon?" Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy fel ne hívj így egy boschos szerelőt (vagy inkább a központot), hogy azt olvastad a neten

 

"hogyakazánokbankülönbözőodanemvalódolgokatszokástalálni" :-)))

 

Nem indulna jól a kapcsolatotok... :)

A tüneteket mondd el nekik olyan pontossággal, ahogy a 9825-ös posztodon. Én a Bosch kazánokban nem vagyok ilyen mélységig otthon, nem tudok olyan tanácsokat adni, mint pl. Marzinak. Más kazán, más sajátosságok. Tényleg keresd a gyári vevőszolgálatot, vázold a problémát, kérj segítséget... Abban biztos vagyok, hogy a megoldás egyszerű lesz. És bízz a kazánban, amit választottál...

Előzmény: CyS (9834)
CyS Creative Commons License 2012.11.15 0 0 9834
Igazad van cssb, nem akartam rosszindulatú lenni, de mentsegemre legyen szolva az utóbbi néhány hétben láttam kevéssé jóindulatú partnert.
Egyébként azokat hívtam ki, akik a kazánt hivatalosan, garanciával beuzemeltek. Ok jöttek ki és kezdtek a paraméterekkel játszani... Csak miután nem javult a dolog, kezdtem segítséget keresni a neten. Most is oket hivnam ki, ezért kérdeztem, hogy mit is mondjak nekik. Kosz előre is a tanácsaid!
Előzmény: cssb (9832)
Marzi Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9833

Akarattal hagyta bent a szerelő. Tudta, hogy bent hagyta, de azt mondta, annak benne kell lennie. Az útmutató alapján üzemelte be, viszont az útmutató nem egyértelmű!

Ezt írja az útmutató:

Helyre kell állítani az M1 kapocsléc 1-2 kapcsainak áthidaló vezetékeit, ha nem használják a beltéri termosztátot (én használom!), vagy ha bekötik a tartozékként szállított távvezérlőt (nálam be van kötve).

Erre mondta a szerelő, hogy ha van külső hőérzékelő, akkor annak a kapocslécnek ott kell lennie. Viszont ha a mondat első felét nézed, akkor nem kell ott lenni a kapocslécnek. Kivette a kapocslécet, és azóta szót fogad a kazánom a termosztátnak!

 

Előzmény: CyS (9830)
cssb Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9832

"Azt már alig merem megkérdezni, hogy az a kis fém véletlenül maradt-e benne a kazánban vagy a beuzemeleskor "bennefelejtették"."

 

Juj... :-)))

Egy-két levélváltás, és a Marzi kazánjában GYÁRILAG SZAKSZERŰEN BEÉPÍTETT ELEKTROMOS ÁTHIDALÁS (amit az Ő szabályzásának sajátosságai miatt ki kellett volna venni, de nem vették) kazánban felejtett fémdarabbá nemesül. :) Aztán majd nem merünk kinyitni egy kazánt, mert még ránk esik belőle valami súlyos fémtárgy... :)

 

A Te BOSCH kazánodban is egyszerű lesz a megoldás, (szakavatott ember közreműködésével) hiszen a kazán is és a szabályzó is jó termék, de nem valószínű, hogy hasonló a probléma forrása, mint amit a BAXI készüléknél tapasztalt Marzi. Érdemes a Bosch vevőszolgálatot megkeresni közvetlenül, biztos hogy tudnak segíteni.

Előzmény: CyS (9830)
cssb Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9831

"Az ablakos stori az működik! csak rontja a hatásfokot..."

 

Na azt nem rontja... :) Hidegebb szoba = alacsonyabb visszatérő = nagyobb ∆T és alacsonyabb füstgázhőmérséklet = jobb hatásfok. A fogyasztást viszont tényleg növeli, emiatt gondolom az Téged nem vigasztalna, hogy több gázt fogyaszt, de azt jobb hatásfokon égeti el...

 

"A vezérlőnek (gyári baxi) 0,5 C azaz 1 fokra kapcsol.. Ezt sem értem, tudja és méri a tized fokokat, sőt

aszerint modulál, de kapcsolás 1 C"

 

De mit szeretnél? Kisebbre nem szabad állítani, mint fél fok, pedig "tudja és méri a tized fokokat, sőt aszerint modulál" mert akkor aztán tényleg állandóan ki-be kapcsolna. Tehát ez nem véletlen, hidd el. A BAXI teljes választékában ez a minimum. Ha nagyobbra akarod venni, azt megteheted, akár négy fokig... Az egy-két tizedes hiszterézist tudó szabályzókat kis vízterű kazán kapcsolására sok gyártó nem javasolja  használni, ezek inkább arra kiválóak, hogy pl. egy pufferről levegyük a teljesítményt szivattyú indítással.

Visszatérve a szabályzódra, mivel egy bus rendszerű modulációs szabályzóról beszélünk, ez a fél fok igazából nem "hiszterézis", hanem egy ún. szobahőmérséklet korlátozás, és csak akkor lép életben, ha már nem tud olyan mértékben lemodulálni a kazán, hogy a parancsolt értéket folyamatos üzemben tudja tartani. Ha egy kicsit hidegebb lesz, meglátod, legtöbbször ezzel a fél fokkal sem lesz túllépve a kívánt szobahőmérséklet.

Előzmény: vargar1 (9821)
CyS Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9830
Hello Marzi!
nagyon kösz! Már csak azt kérdezem, hogy mit mondtál a szerelónek, miert jöjjön ki és mit keressen, mit csináljon?

Azt már alig merem megkérdezni, hogy az a kis fém véletlenül maradt-e benne a kazánban vagy a beuzemeleskor "bennefelejtették".
Udv!
Előzmény: Marzi (9829)
Marzi Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9829

Az én Baxim ugyanezt csinálta, és itt a fórumon kaptam segítséget.

Nálam az volt a gond, hogy valamilyen kis huzal/vezeték/akármi benne maradt valahol beüzemeléskor a kazánban és

ez azt eredményezte, hogy nem fogadott szót a termosztátnak.

 

Termosztátról bekapcsoltam, aztán mikor túl meleg lett, kikpacsoltam.Szerelő jött, állítgatott valamit, de abszolút tanácstalan volt. Ezután jöttem ide a fórumra, és egy fórumtárs megmondta, mi a jelenség oka. Ezután még 2 hetet vártam a szerelőre, de végül jött, kivette a kis mütyürt, és azóta is szuperül üzemel a Baxim.

 

 

 

 

Előzmény: CyS (9825)
monyesz Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9828

Épp a kondenzátum miatt ki kell cserélni feltehetően a kipufogó oldalt.

Előzmény: Zöldár (9827)
Zöldár Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9827

 Sziasztok !

 

 A kérdésem : egy zárt égésterű kombi turbós kazán helyére mehet e egy kondenzációs kazán ?

 A gázcsaklakozás adott, a vízek csatlakozása,  amennyiben nem stimmel alakítunk rajta, a fő kérdés a   füstelvezető rendszer és a kémény megfelel e ?

 Ez utóbbi  : 80 mm átmérőjü kemény műanyagcsövön jön a levegő kb. 1m -en egy könyökkek, majd az égéstermék szintén  80 mm-es saválló csövön távozik   3 könyök tisztító idom  és egy 6 m-es kéményen a szabadba.

 Gondolom valamivel alacsonyabb a távozó égéstermék hőfoka és valamivel több a kondenzátum.

 

Roadati Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9826

330 légköbméter.De szerintem nem Te írtad.MINd 1.A lábazati szigetelésem még mindig hiányzik és azt gondolom ez elég sokat ront rajta.Méregettem infrás hőmérővel,igen csak vannak külömbségek.

Előzmény: joevagyok68 (9820)
CyS Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9825

Sziasztok!

A következő a helyzet: van egy frissen elkészült ház, benne Bosch kondenzációs kazán, FW200-as kezelővel, IPM2-es keverőmodullal, külső hőmérséklet érzékelővel és két fűtőkörrel: egy padlófűtéses és egy radiátoros körrel. Annyit tennék még hozzá, hogy a ház nagyon jól szigetelt.

A probléma az, hogy hiába éri el a kívánt és beállított hőmérsékletet a fűtés, a kazán tovább fűt és a keringeti is a melegvizet, ezzel továbbfűtve pl a padlót. Így hiába van beállítva 22 fok a termosztáton (FW200), az aktuális hőmérséklet elérte a 26-27 fokot, amikor is átkapcsolta takarékos üzemmódra, hogy megakadályozzam, hogy a családom megfőjön. :)

Kihívtam a szervizeseket, akik a "szakember" menüben kutakodva különböző paraméterekkel játszottak, pl Méretezési hőmérséklet, Maximális Előremenő hőmérséklet (csökkentették), Épület hőtároló képessége 60%, 

Nem volt nagyon meggyőző, különösen, hogy miután elmentek a folyamat hasonlóan folyatódott: hőmérséklet fel, átkapcsolás takarékra.

 

A kérdésem, hogy van-e erre valamilyen ökölszabály-beállítás egy ilyen konfigurációra, ahelyett, hogy nulláról próbálják kitalálni, hogy mik a megfelelő paraméterek (merthogy úgy tűnt, ezt csinálják).  El is ismerték, hogy egy ilyen rendszert többször után kell állítani, de hányszor??!!

Tud valaki ehhez ötletet adni? Esetleg megosztani a saját, működő paramétereit?

 

Előre is nagyon köszönöm!!

 

vargar1 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9824

Igen,

Valszinűleg a szigeteléssel megváltozott a ház "hideghelyiség" sorrendje....

De most nem tudom a radiátorok szelepeit cserélni, mert kell a fűtés és ahol van radiátor termoszelep ott

nem illik a vezérlőt tenni, h egymás ellen dolgozzanak, de azmég megkerülhető azzal, h magasabbra állítom mint a

vezérlőt. Viszont lesz egy helységem amit nem tudok szabályozni ,viszont a leg könnyebben melegszik és leg lassabban hül

ami most pont  nem jó párosítás nekem.

Előzmény: Csapszi (9823)
Csapszi Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9823

Rossz helyen van a termosztát.

Nekem vagy egy hónapomba került mire kiksérleteztem hol legyen. Addig egy hosszú vezetéken volt, és hol ide ,hol oda tettem.

Amikor a padlófűtés felett volt, akkor mindenhol hideg volt már a nem padlófűtéses helyeken.

A kő sokkal tovább sugározta a termosztátra a hőt, mint máshol a radiátorok.

Előzmény: vargar1 (9821)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9822

akkor vegyél egy +-0,2 hiszterézisűt.

Előzmény: vargar1 (9821)
vargar1 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9821

Üdv!

 

Az ablakos stori az működik! csak rontja a hatásfokot...

 

A vezérlőnek (gyári baxi) 0,5 C azaz 1 fokra kapcsol.. Ezt sem értem, tudja és méri a tized fokokat, sőt

aszerint modulál, de kapcsolás 1 C

Előzmény: joevagyok68 (9819)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9820

"Bár régebben valaki azt írta,sok..."

Az lehet én vótam. :-))

És még mindíg fenntartom, hogy a falazathoz  (prokoncept ?? ) képest sok...de lehet a padló-födém-egyéb lerontja..

Vagy én gondolom rosszul...

 

Már nem emlékszem hány m2, légm3 a ház ?

 

 

Előzmény: Roadati (9818)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9819

"az az a szoba ahol a vezérlő is van (értelem szerűen), szóval az csak 4 óra alatt hajlandó 1 fokot hűlni..."

Abban a szobában nyisd ki az ablakot .. gyakrabban kapcsol a kazán, máshol meg megfelelő lesz a hőmérséklet.. :-))

 

De komolyan...

Mekkora a hiszterézise a termosztátodnak ?

Előzmény: vargar1 (9816)
Roadati Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9818

Nálunk most 33C vel fűt a kazán.Napközben 20 C re van állítva a termosztát.Fürdés 2idöszakban 22 C re és ébredéskor is.Most hogy eléggé süt a nap,22.5 c van idebent.meleg van.Ezt elég jól tartja egész nap.Most a héten 2-5 m3 gáz fogyott 24 óra alatt.Fűtésre és melegvízre.300 liter melegvizem van,44 C re beállítva.Úgy érzem ez nem rossz fogyasztás.Bár régebben valaki azt írta,sok...

napközben még nem láttam elindulni a kazánt,csak 18 öra körül,mert attól kezdve kezdi 22 C re felfüteni a házat.Egyébként 20.5-22 C van bent átlagosan.Szinte minden szobában,nappaliban és fürdőben is.Elég egyenletes mindenhol.Max 0.5-1 C eltérések vannak.

 

vargar1 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9817

SZia

 

Nekem nincs gond a keringetővel, meg lehet adni mennyit fusson elötte utánna, az igaz h az előre menő max, min értéket be kell

lőni alacsony vagy magas hőmérsékletű rendszerhez, de nekem amíg ez nem volt beállítva, min 20 c max - 50 c akkor is jól ment

meg most is min 40 C- max 70C,  csak így jobb a fűtés :))  (ami fontos, h ha jól rémlik akkor a 742 paramétert tedd ---  ra mert addig hiába állítasz min, max értéket)

Üdv

Előzmény: 13NB (9811)
vargar1 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9816

Sziasztok

 

A probléma nagyon egyszerű de mégis bonyolult.

Már mindenen próbáltam változtatni volt ami bejött volt ami nem..

A jelenség

 

Reggel 9-21 ig szertnék 21,5 fokot

a kieső időben 20 fokot.

 

A kazán jól teljesít viszont a helyíségeket nem tudom teljesen egyforma szintre hozni.

A sok beszabájzással elértem, h amíg a kazán megy (2 óra) minden helyíségbe elérje a kívánt hőmérsékletet.

Viszont a hűlést nehéz szabályozni... és a lakásban az az egy szoba ahol nincsen a fűtőtesteken termosztatikus fej

az az a szoba ahol a vezérlő is van (értelem szerűen), szóval az csak 4 óra alatt hajlandó 1 fokot hűlni...

reggelre mindíg lehül és kapcsol, de bárhogyan tologatom az aktív időket mindíg van olyan időpont amikor

1-1 helységben már nem komfortos a dolog...

A megoldás adja magát 3 fokozat 9-16 , 16-21, 21-09 na de ezt nem tudja....

Nagyon sokat agyaltam de nincs jó megoldás...

A rendszer bontásával lenne ötlet a megoldásra, de az csak a következő szezonra megoldás....

 

Esetleg a szabadság programot nem lehet minden napra annak egy szakára aktiválni?

monyesz Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9815

Ez pontosan ezt jelenti: 'Nagy a kazán teljesítménye a hőveszteséghez képest, ez azért van.'

Előzmény: Csapszi (9813)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!