Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8898

 Persze. Példának mondtam - egy soha el nem következett konfliktusban nem derülhetett ki a soha be nem vetett fegyverek valós értéke.

 Ahol meg kiderült (hagyományos fegyverzet mindenféle helyi konfliktusokban), ott egyáltalán nem vallottak szégyent. Kicsit sem.

 Ergo nem ezen múlott.

Előzmény: rev251 (8897)
rev251 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8897
Nem tudom. A két világrendszer képviselő okos (tehát kvázi racionális) pókerjátékosok voltak. Ha nem volt mivel, nem blöfföltek SOKAT (hátha teríteni kell). Ill. számoltak az infó áramlásával - a kályhacső kiderül egy idő után
Előzmény: advocatusdiaboli (8893)
rev251 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8896
A walkman sokat számít mégis. Az emberek azért "próbáltak kibújni a szocializmus kereteiből", mert látták, hogy semmivel sem jobb/szorgalmasabb/okosabb nyugati embertársaik ezt erőfeszítés nélkül elérik. S a kibújás nem az jelentette, hogy beálltak a "demokratikus ellenzékbe". Csak morogtak és VGMK-ztak, maszekoltak, fusiztak.

Az egy másik kérdés, hogy egy fenntartható életszínvonal valahol a szocializmus által biztosított életszínvonalnál van (szóval nem mindenkinek autó, meg műanyag fogyasztói kütyük. Az meg egy harmadik, ha ezeket nem termeljük, akkor nem terjed el a hozzá szükséges tudás: a vegyész/gépész/villamos ismeretek kevesek úri hobbija lesz/marad.

A fenti kettő persze már hipotézis, s innen vág a "peak oil"-ba. Szvsz rohadt ügy, hogy annyira máshol van az optimum, ha különböző paramétereket/par.csoportokat nézünk (pl: gazdasági-társadalmi/erőforrási/oktatási-tudási).
Előzmény: lcoder (8894)
S.Zola Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8895
Az orosz fegyverek egyszerűbbek, primitívebbek, de strapabíróbbak és megbízhatóbbak voltak. Ez egy háborúban inkább előny. Sok nyugati cucc pedig feleslegesen túl volt elektronizálva, hogy drágábban lehessen eladni.
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2000/1_2.html
Amúgy tényleg szemmel látható, hogy másolták az oroszok az amcsik technikáját, pl. náluk a 70-es évek vége, 80-as évek eleje felé jelentek meg az újabb generációs repülők, helikopterek, amik az amcsiknál már vagy 10 éve üzemeltek. Pl. a MIG 29 az F-18 megfelelője, a SZU-27 az F-15-é, a SZU-24 szinte egy az egyben F-111 stb. Még az Apache megfelelőjét is elkezdték tervezni(MI-28), de az nem állt rendszerbe végül.
Anyahajókat is elkezdtek építeni, de az is abbamaradt.
De voltak önálló fejlesztések is: pl. a MI-24-nek nincs USA-megfelelője, és az a gép szvsz qrva jól sikerült. Meg van még pár ilyen eszköz.
Előzmény: lcoder (8892)
lcoder Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8894
Ez akkor lett volna így ha a nép fellázad hogy miért nincs walkmanje és videomagnója. Errõl azonban szó sem volt. Ezzel szemben az elftársak fenn moszkvában rájöttek hogy szépen, annak rendje és módja szerint elveszítették a hidegháborút. És úgy gondolták hogy jobban jönnek ki belõle ha csinálnak egy gengszterváltást ahol az elftársak szépen lenyúlják az állami vagyon jó részét és utána a pénzük segítségével térnek vissza a hatalomba, mint ha kivárják az esetleges konfliktust. Mint ahogy azt a magyar példa szépen mutatja is...
Előzmény: advocatusdiaboli (8893)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8893

Ismétlem: ennek maximum akkor lett volna jelentősége, ha katonai konfliktusba kerülünk. De nem kerültünk, gazdasági-politikai téren buktunk. És ebben sokkal nagyobb súlya volt a hiányzó walkmannak, mint a tankok képességeinek.

 Ergo a bukásban direkt jelentősége annak sem lett volna, ha kiderül, hogy az orosz atomrakéták üres kályhacsövek voltak. Nem lőtték ki őket.

 

Előzmény: lcoder (8892)
lcoder Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8892
Pedig szvsz ez volt a fõ ok. Azt hogy a népnek nincs videomagnója túlélte volna valahogy a rendszer - elvégre voltak területek és idõk ahol azt is túlélte hogy enni sem nagyon volt mit. De katonai vonalon egyre inkább lemaradt a béketábor, méghozzá azért mert mechanikát ugyan tudtunk ugyanolyat csinálni mint a nyugatiak, de elektronikát messze sem. A cuculista elektronika nagyjából úgy nézett ki hogy ESZR/MSZR/cuculista mikrogépek, azaz levetett nyugati technológia. Az ESZR/MSZR gépek általában régi IBM vagy DEC típusok voltak, a mikrogépek pedig TRS80, CP/M és más hasonlók, a végén még PC klónok is akadtak. Pl. Sinclair ZX-Spectrum klónokat az oroszok még a 90-es években is gyártottak... De az igazi gond az elektronika megbízhatósága körül volt. A cuculista processzorok és más áramkörök valahogy nem igazán sikerültek túl stabilra, a kontaktusok hibásak voltak, stb. A lényeg hogy Pl. az ESZR/R36 amin valaha dolgoztam többet állt mint ment, de a TPA-1140 is kb. hasonló volt. Rátett erre még a koprodukcióban készült többi alkatrész: Pl. a bolgár disccel kapcsolatban ki volt adva hogy ideiglenes fájloknál fontosabb dolgokat nem szabad rátenni, a szalagegység hajlamos volt kilõni a mágnesszalagot az ûr irányába, a sornyomtató úgy nyomtatta a sort mint az ökörhugyozás, egyes betûk nem nagyon jöttek ki, stb... És ez mondjuk még egy számítóközpontban elment, de egy tankban, vagy vadászrepülõn kissé kínos lehet a dolog, bár oda nyilván valamivel jobb minõségû cuccok mentek. De szvsz nem véletlen hogy a MIG-ek NATO kompatiblissá tételekor elsõsorban elektronika ment beléjük...
Előzmény: advocatusdiaboli (8891)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8891

Ezt ne dimenzionáld túl, villamosmérnökként szívemnek is kedves a kérdéskör, de a katonai elektronikában való lemaradásnak az égegyadta világon semmi köze nem volt a cuculizmus gazdasági bukásában.

 Mellesleg az a lemaradás nem is volt olyan tragikus, hogy különösebben jelentősége lett volna. Nyílt és széleskörű katonai konfliktusra amúgy sem kerül sor a két rendszer között.

 A Reagani nagy fegyverkezési versenynek annál inkább volt köze, mert a hatékonytalanná vált - és e téren folyamatosan romló - keleti tábor egyszerűen tönkrement belé, amikor az USA GDP-je közel 10%-át költötte már fegyverkezésre, az a SZU-ban 50%-volt, és ezt nem lehetett tartósan produkálni.

 Ez egy tisztán gazdasági gyűrkőzés volt, de a keleti blokk fegyverzetének minősége és fejlettsége nem maradt el annyival a nyugati mögött, ami egy fegyveres konfliktusban mindent eldöntő tényező lehetett volna - és amelyet adott esetben ne lehetett volna mennyiséggel ellensúlyozni.

 

Előzmény: lcoder (8890)
lcoder Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8890
Ez is oka volt, a cuculista országok egy részében (Pl. nálunk) azért találkozni lehetett a nyugati életszínvonallal: gondolom mindenki emléxik a viccre amikor a balatonnál összeütközik a keletnémet melós a trabantjával és a nyugatnémet a mercedesével...

De szvsz a fõ ok nem ez volt, hanem hogy a katonai elektronikában volt végzetes a lemaradás. A kibernetika a kapitalizmus áltudománya szemlélet azért eléggé el volt terjedve, bár voltak fejlesztések a számítástechnika területén (ural gépek, stb) de igazából mindig is csak a szükségtelen rossz szintjén volt kezelve: kell a számítóközpont mert elõírták, de azért vezetünk mindent kézzel, mert ha 100 helyett 120 dolgozó van a cégnél az jó.
Előzmény: S.Zola (8885)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8889

 

Aki még emlékszik a középiskolai kémiára(én nem) az ki is tudná számolni szerintem, nem kéne bedőlni mindenféle cikknek. Ha meg mégse elég hozzá akkor számoljuk ki együtt, mindenki adja hozzá a saját tudását! Van itt elég szaki a topicban!

Tehát mennyi keményitő van a gabonafélékben  és abból mennyi energiabefektetéssel lesz cukor, majd alkohol?

Amúgy ezeknél a mérlegeknél elfelejtik a bioethanol gyártása során keletkező "hulladék" biomassza energiatartalmát amiből biobrikettet lehet gyártani, vagy nyersanyagként (papir) vagy takarmányként lehet hazsnositani.

Az olajpogácsa (növényolajgyártás mellékterméke) is magas fehérjetartalmú takarmány.

 

Mondjuk ha  kicsúcsosodik a peak akkor nem fogunk biztosan ennyi húst zabálni, mert már valaki levezette, hogy 1kg disznóhús iszonyat energiába kerül, ha  a takarmány "fűtőértékét" is számoljuk...

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (8888)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8888

 

újabb viták az etanol energiamérlegéről (a tények makacs dolgok :))

 

http://www.theoildrum.com/story/2006/8/25/221617/881

 

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (8678)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8887
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8886

A szocialista világrendszer a teljes társadalmi kiábrándultság miatti fokozatos gazdasági tönkremenetelbe bukott bele. Lehet ezen filozofálni, de egyszerűen arról van szó, hogy az emberek fokozatosan, évről-évre, generációról generációra eljutottak oda, hogy egy olyan szekeret tolnak, amelyet nem éreznek a sajátjuknak, és az égegyadta világon semmiféle összefüggést nem láttak a saját elvégzett munkájuk, és egyéni boldogulásuk között.

 Az ember nem így működik, és a szocialista rendszer fokozatosan, ahogy felpuhult, úgy rohamosan vesztette a hatásfokát, végül az önfenntartásra sem volt képes. Ez a típusú rendszer - ami végül is a rabszolgatartásnak egy egészen speciális esete - valójában csak kemény diktatúrában működik, mert jutalmazni nem tud (nincs anyagi premizálás), tehát büntetnie kell, a hatékonyság megtartásához. Amikor ez megszűnt (a SZU-ban is a Brezsnyevi érára már nem üldözték a "szabotőröket", nem figyelték árgus szemekkel az embereket, és cipelték a Gulágra a normát nem teljesítőt), azonnal elindult a hanyatlás.

 Paradox módon a szocializmus megmaradhatott volna, sőt, még korlátozottan versenyképes is lehetett volna - ha marad a kemény diktatúra. Ahogy ilyen körülmények között még van is belőle mutatóba.

 

Tekintsük egy történelmi kísérletnek, ami bebizonyította, hogy ha az emberek személyes szabadságát nem korlátozzuk durván, akkor csak olyan gazdasági szisztéma működőképes, amely anyagilag érdekeltté tudja tenni a munkavégzésben az átlagpolgárt. Vagy egy nagy dagonyába fulladva tönkremegy az egész.

 

Előzmény: S.Zola (8885)
S.Zola Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8885
Nem tudták kielégíteni a megváltozott igényeket, pl. videomagnó, hifitorony, kamera, jó kocsi...
Az alapigényeket is csak alacsonyabb szinten. Nem volt zsé, mert nem termeltek exportra(eleget). Sztem a KGST-ből elég sokat ki lehetett volna hozni, jó adottságai voltak(pl SZU, tele ásványkincsekkel, energiával).. Volt kutatás is, csak a zsé hiányzott.
Nem volt elég zsé, na, ezért buktak :)
Na meg a nyugat áskálódásai sem tettek jót.. A nyugatnak kellett ez a piac is, meg kellett szerezni, meg is szerezték, szétvertek mindent, és bérrabszolgákat csináltak belőlünk.
Előzmény: lcoder (8878)
rev251 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8884
A Föld hőházartására gondolsz, vagy arra, hogy még tovább "nézhetünk minden szerszámot kalapácsnak" (mint emberi közösség/ek/)?
Előzmény: Törölt nick (8866)
rev251 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8883
A Föld hőházartására gondolsz, vagy arra, hogy még tovább "nézhetünk minden szerszámot kalapácsnak" (mint emberi közösség/ek/)
Előzmény: Törölt nick (8866)
rev251 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8882
Ha még nem került elő:
Kistelepülés talán nem gazdaságos, de attól a haszna megvan. Ld. még: "nem ugyanaz a szociológiai és a pénzügyi-közg. optimum", "externália", stb. Ugyanez igaz a mezőgazd üzemméretre is (persze iparáganként!), sőt, a SAJÁT iparra is.
Előzmény: keopsz (8804)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8881

 

Peak Oil Forecasters Win Converts on Wall Street to $200 Crude

 

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=arur.i7moHMs&refer=news

 

krezidiesel Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8880

Locsolni kitünően lehet szélkerekekkel is, ennek klasszikus ősei minden westernfilmben láthatóak.

Az tény hogy a jenkik dagadtak és kényelmesek, de egy-két generáció után kihullana a férgese...

Előzmény: nájckingdom (8871)
Fulika Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8879
Az akkori rendszer a lakhatással, létfentartással kapcsolatos problémákat az akkori pazarlási szinttel is simán meg tudta oldani. Amit nem tudott, azok a plusszok (fejlett technológia...) Nem mondom, hogy ezek nem fontosak, bár lehet nélkülük élni. Viszont még mindig tartom, hogy az akkori rendszer arra igenis példa, hogy európa közepén globalizáció nélkül önellátóan is simán megélhet egy ország. Főleg, hogy a népesség csökken.
Előzmény: keopsz (8877)
lcoder Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8878
Egy fenét. Azért bomlott fel mert a gazdasága nem tudta a saját igényeit kielégíteni. Azaz Pl. nem tudtunk normális minõségû elektronikát elõállítani, és ez amíg az átlagpolgár Sokol rádiójáról volt szó addig nem volt túl nagy gáz, de amikor katonai elektronikáról, számítógépekrõl, stb. akkor már igen. Egyre több olyan csúcstechnika volt amit csak külföldrõl, "kemény valutáért" lehetett beszerezni. Ma egyébként pont ettõl tartok a kínaiakkal kapcsolatban. Egyre több olyan dolog lesz amit csak onnan tudunk beszerezni.
Előzmény: keopsz (8877)
keopsz Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8877
A rendszer viszonylag önellátó volt...

Dehogy volt onellato. Oriasi pazarlas volt mindenutt. Eppen ezert omlott is ossze a rendszer. Gazdasagilag nem volt fenntarthato.
Előzmény: Fulika (8874)
Fulika Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8876

"Ha a PC, plazmatévé, mobil lenne a meghatározó, akkor tulajdonképpen hihhetetlen boldogtalanok lehettek nagyszüleink.... meg persze lesznek azok is, akiket a változások megfosztanak a s..gükhüz nőtt autótól, a minden nyáron más földrészen nyaralástól."

 

Nyilván ezt csak példának hoztam fel arra, hogy rentgeteg felesleges dologra szórjuk a pénzünk, és valójában nem ezek határozzák meg az életminőséget. Ez tulajdonképpen nem baj, mert többek között én is ebből élek, de ettől még tény :)

Egy biztos, a rendszeres külföldi utakról nagyon nem szeretnék én sem lemondani, inkább sok egyéb mehet a levesbe.

Előzmény: Törölt nick (8875)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8875
Persze az életszinvonal alacsonyabb volt, de nem vennék mérget rá, hogy a mostani "szabad" világban boldogabbak az emberek. Igaz, nem volt PC, plazmatévé, mobil.

Talán jobb úgy közelíteni az emberi boldogulást, boldogságot, hogy nem a rendelkezésedre álló javak határozzák meg, hanem mekkora különbség van abban, hogy mit vársz és mit kapsz az élettől.

Ha a PC, plazmatévé, mobil lenne a meghatározó, akkor tulajdonképpen hihhetetlen boldogtalanok lehettek nagyszüleink.... meg persze lesznek azok is, akiket a változások megfosztanak a s..gükhüz nőtt autótól, a minden nyáron más földrészen nyaralástól.
Előzmény: Fulika (8874)
Fulika Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8874

"Viszont ha ez megszûnne itt akkor sem dõlne össze a civilizáció: a 70-es, 80-as években amikor még a globalizáció csak ott tartott hogy a japánok gyártottak rossz minõségû zsebrádiókat és hasonlót, Nyugat-Európában és az amcsiknál elég jól mentek a dolgok, valahogy senkinek nem hiányzott a 300 forintos kínai zokni, mert a melós meg tudta venni a jó minõségû hazait is. Ja, és volt munkája..."

Vagy ha ez nem elég jó példa a globalizáció szükségtelenségére, akkor nézhetjük az akkori keleti blokkot. Az európaibb részében azért az éhenhalástól, és a megfagyástól már akkor sem kellett tartani. A rendszer viszonylag önellátó volt, sőt csúcs mezőgazdasági exportunk volt. Persze az életszinvonal alacsonyabb volt, de nem vennék mérget rá, hogy a mostani "szabad" világban boldogabbak az emberek. Igaz, nem volt PC, plazmatévé, mobil.

Előzmény: lcoder (8872)
lcoder Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8873
Biodízellel továbbra is menni fognak a traktorok. Atomenergiával termelt árammal az öntözõrendszerek. És szvsz a közlekedést is meg fogják oldani. Elõbb mint mi az ide beözönlõ arabok problémáját...
Előzmény: nájckingdom (8871)
lcoder Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8872
Amit én mondtam az egy kiragadott példa. Természetesen sok folyamat változik egyszerre, de a kapitalista rendszer alapjában véve önszabályozó, ha valamelyik rendszer kiesik akkor igen rugalmasan alakul át, mivel a rendszer egyes elemei önállóan gondolkodó lények (legalábbis gondolkodnak ha muszáj). Persze van ahol sok minden fékezheti ezt a folyamatot (vallás, szokások) de szerencsére az euroatlanti civilizációban ezek eléggé a háttérbe szorultak.
De tény hogy van egy számunkra nagyon kedvezõtlen folyamat: az hogy ma már szinte mindent a kínaiak gyártanak. Ez azért rossz, mert szolgáltatásból alapvetõen nem nagyon lehet új értéket teremteni, ami hosszú távon minden közgizdasági számítási trükk ellenére azt fogja eredményezni hogy a tõke innen európából, illetve amerikából szép lassan de biztosan átkerül az ázsiai térségbe. Ez nekik jó, nekünk rossz.
Viszont ha ez megszûnne itt akkor sem dõlne össze a civilizáció: a 70-es, 80-as években amikor még a globalizáció csak ott tartott hogy a japánok gyártottak rossz minõségû zsebrádiókat és hasonlót, Nyugat-Európában és az amcsiknál elég jól mentek a dolgok, valahogy senkinek nem hiányzott a 300 forintos kínai zokni, mert a melós meg tudta venni a jó minõségû hazait is. Ja, és volt munkája...
Előzmény: keopsz (8865)
nájckingdom Creative Commons License 2006.08.30 0 0 8871
"USA sokkal kedvezőbb helyzetben van, ott 30 fő/km2, tehát még olaj nélkül se lesz nagy szarban."

Ehhez azért még vegyünk figyelembe két dolgot:
1. Mekkora az USA-ban az olcsó fosszilis energia és (részben az előbbinek köszönhetően) olcsó öntözővíz nélkül is jó termőképességű föld aránya az összterületen belül? Nincs adatom, de ránézésre sokkal rosszabb, mint nálunk, pár teljes és jóval több félsivatagon magam is keresztülautóztam ott (10 éve, még nagyon olcsó volt a benzin). Továbbá a mai termőterület mekkora részét teszi terméketlenné a felmelegedés, ill. mennyivel csökkenti a hozamokat? Komoly riasztásokat írnak a témában szakértők.
2. Összehasonlítva pl. Kína, vagy Lengyelország agrárnépességének arányát az összlakosságon belül (utóbbinál is valahol 23% körül) az USA-éval (2% alatt?), valamint azzal, hogy az átlagamerikai még nálunk is mennyivel nagyobb mértékben életképtelen autó nélkül (suburb-ben lakik jó messze mindentől), és fogalma sincs az akár csak részleges önellátásról, földművelésről, továbbá, hogy a nem egészen 2%-nyi farmer nagy része is elég keveset tud traktor nélkül, lova sose volt, de ha rá is jönne hirtelen, hogy kell azzal bánni, honnan lenne hirtelen annyi ló, stb. stb. Azt a pár amisht meg esetleg levadászhatják a kóbólló bandák stb.
Szóval az egyik legrosszabb jövőt jósolom általában az USA-nak. Egyes régiói esélyei lényegesen jobbak lehetnek, pl. Wisconsin, vagy Vermont, és még pár egyéb környék relatíve esélyesebb az átállásra. Los Angeles, Phoenix , stb - nem kell ragozni.

Nagyobb kérdés, mi lesz velünk? Ideje összerakni egy újralokalizációs koncepciót. Kezdhetjük itt is csiszolgatni.
Előzmény: krezidiesel (8870)
krezidiesel Creative Commons License 2006.08.30 0 0 8870

Ma azon gondolkoztam, ha tisztán megújuló erőforrásokra akarjuk a létezésünk épiteni mi az a népsűrüség amit ideális esetben el tud tartani a föld. Hazánkban a 108fő/km2 1,08fő /ha népsűrüséget jelent. Szerintem ez már felette van annak amit el tudna tartani a föld fosszilis energiahordozók nélkül, ha energiát és élelmet is ezen kéne megtermelnünk. Valamennyi segitséget jelentene a szél, napenergia hasznositás, de biztos hogy komoly takarékosságra lenne szükség.

És belenéztem a világatlaszba: India pl 300fő/km2, de Kina is 130. És náluk sokkal rosszabbak a természeti adottságok, tehát nem lehet úgy kihasználni a földet.

USA sokkal kedvezőbb helyzetben van, ott 30 fő/km2, tehát még olaj nélkül se lesz nagy szarban.

krezidiesel Creative Commons License 2006.08.30 0 0 8869

Érdekes gondolat! Kifejtenéd bővebben?

A fuziós erőművek technikai problémáit szerintem valószinűleg nem fogják a közeljövőben megoldani, úgyhogy nem nagyon kell ezekkel a veszélyekkel kalkulálni...

Előzmény: Törölt nick (8866)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!