Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8937
Nem mindegy a biodiverzitásnak hogy búza vagy repceföldek vannak ?
Előzmény: erbe (8935)
erbe Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8936
"ráadásul a radiátorokat átlag 15 évente cserélhetem."
Nem vagy te túlságosan kishitű?!
MÉH telepről böngészett rozsdás lemezradiátoraim a felújítás óta, 18 éve hiba nélkül üzemelnek. Biztos tudnának néhányan 50-80 éves hibátlan öntöttvas radiátorokat mutatni neked, de az Alu radiátorok is helyes kezelés mellett elvileg végtelen élettartamúak. Mindenesetre optimista lenne az, aki ki akarná várni.
Előzmény: krezidiesel (8843)
erbe Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8935
A bioüzemanyagok hazai termesztését sokan ellenzik a biodiverzitás (változatosság) csökkentése miatt.
Nem csak az pusztítja az őshonos növényeket. Harc az inváziós fajok ellen
"„Általánosságban elmondható, hogy a még természetes ártéri erdőknek is több mint 30 százalékát veszélyeztetik az aranyvesszőfélék, és több mint tíz százalékát már gyalogakác és amerikai kőris borítja” – összegezte az eredményeket Botta-Dukát Zoltán."
"Míg a rendszeres legeltetés és kaszálás megakadályozza a réteken az inváziós fajok megjelenését, és hozzájárul a biodiverzitás növeléséhez, az egyre több parlagon hagyott föld az invázió melegágya"
Környékünkön sok-sok hektárt borít a solidago, elsősorban a régebben legeltetett, másra alkalmatlan folyó, patakmenti ár és hullámtereket. Olvastam cikkben, ahol elhatalmasodik, elmenekülnek az egerek, elhal a madárdal. Eltűnnek a táplálékként szolgáló növények.
lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8934
Azért én nem nagyon mondanék ilyeneket, Pl. Mengyelejev-féle periódusos rendszer...
Előzmény: krezidiesel (8933)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8933

Az 50-es években lehet hogy még voltak fejlesztéseik, mert a 2.VH után akit csak tudtak elvittek "malenkij robotra" .Rengeteg értelmiségivel, tudóssal együtt...

Orosz agy nemigen talált fel a tudományban semmit, ahogy a roma se...

 

Előzmény: S.Zola (8919)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8932

Nincs ezzel kapcsolatban semmi kétség!

Nem lesz elég gáz...

Előzmény: NGid (8921)
lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8929
Nem egyféle lehetséges jövõ van. Sõt, hogy továbbmenjek, a jelen sem egységes. Mást jelent 2006 New Yorkban, mást Budapesten és mást egy eldugott afrikai faluban.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy-egy technológiai színvonalhoz tartozik egy-egy társadalmi szerkezet is. Ha a technológia visszaesne a vaskori szintre akkor bizony ahhoz a vaskori társadalom tartozik: jó kis rabszolgatartás. Ami persze egyeseknek szintén nem jelent túl nagy változást: arra kell vigyázni mindössze hogy az ember ne a rabszolgák hanem a rabszolgatartók csapatába kerüljön...

Másrészt ahol összekapják magukat és építenek pár atomerõmûvet, vasutat fejlesztenek, napelemeket gyártanak, bioüzemanyagot termelnek, stb. ott szvsz nem fog túl sokat esni az életszínvonal. Persze változások lesznek, mint ahogy a Peak Oil nélkül is lennének, a világ folyamatosan változik.

Az hogy mi és hol lesz az jó kérdés. A kínaiak és a japánok egész biztos hogy technológiai társadalomban fognak élni. Az amcsik is jó eséllyel, bár a vezetõ pozíciójukat nemigen tartják meg. Itt viszont bármi lehet az ipari civilizációtól a sztálini/hitleri stílusú diktatúrától a rabszolgatartásig.
Előzmény: nájckingdom (8922)
lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8928
Egy fenét. Egyszerûen arról van szó hogy Fletóék akarnak szerezni pár szavazót az önkormányzati választások elõtt az érintett területeken. Mûködõ bányák = új munkahelyek, méghozzá képzetlen fizikai melósoknak akiknek arrafelé (sem) nagyon terem sok babér.
Előzmény: nájckingdom (8923)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8927
Új Eocén-program?
Előzmény: nájckingdom (8923)
p-simon Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8926
"dühös elutasítás - vívódva küzdő elhárítás - beletörődés a megváltoztathatatlanba" van ennek komoly pszichológiai szakirodalma, nem annyira peak, hanem gyógyíthatatlan betegek vonatkozásában. végülis ez a mostani helyzet erősen hasonló - vö. rosszindulatú tumor...
Előzmény: nájckingdom (8922)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8925
de csak akkor, ha az utépités is privátbamenne
Előzmény: Törölt nick (8924)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8924
A máv privatizációjának pont lenne értelme.
Az igazi probléma az,hogy nincs meg a megfelelő törényi háttér és szabályozók.
Előzmény: nájckingdom (8923)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8923
MNO: Kiss Péter: versenyképessé kell tenni a bányákat

2006. szeptember 3. 17:36
MNO
Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter szerint az új energiapolitikai koncepció egyik kulcskérdése, mennyire képes az ország önállóan biztosítani energiaellátása lehető legnagyobb részét, s ebben a versenyképessé tehető bányáknak a jelenleginél nagyobb szerepe lehet.

A miniszter erről az 56. bányásznapon, Tatabányán beszélt. Hozzátette, hogy az ország energiamérlegében változni fog az importból származó, egyre dráguló szénhidrogének, illetve a bio-alapú és a széntípusú energiahordozók aránya, utóbbiak javára. Mint mondta, a mezőgazdasági forrású energiahordozókról már döntés született és az októberre elkészülő energiapolitikai koncepcióban meg kell vizsgálni, versenyképessé tehetők-e azok a nyíltszíni bányák, melyek szene energiatermelésre alkalmas.

Az ország egyetlen mélyművelésű bányája Márkushegyen működik, a Vértesi Erőműbe integrálva, mely privatizáció előtt áll. Kiss Péter elmondta, az új tulajdonosnak 2014-ig fent kell tartani a foglalkoztatás mostani szintjét és vállalnia kell, hogy a jelenleg érvényes kollektív szerződésen három évig nem változtat.
(mti)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Úgy látom, gyorsulnak az események, ha már egy ennyire alkalmatlan "kormány" is kezdi kapisgálni a dolgot. Más kérdés, hogy még mindig nem bírnak leszokni a mániájukról (OK, ezért fizetik őket a gazdáik), hogy mindent privatizálni kell: egy ilyen hadigazdálkodásszerű feladatban, mint a nemzetgazdaság energiaellátásának minél nagyobb arányban hazai forrásúvá tétele, nemcsak, hogy a meglévő egy szem mélyművelésű bányát nem szabad privatizálni, hanem az újranyitandókat is állami kézben kell tartani, ill. az elosztóhálózatokat (áram, gáz) is újra kell majd államosítani. Ahogy a MÁV privatizációjának sincs értelme az autóstársadalom várható összeomlásának fényében. A lényeg, hogy már a kormány beszél a dologról - mintha végetérni látszana a globalizáció - ki beszélt az átkos múlt héten a fokozódó önellátás szükségességéről? Már fújnak a vihar előszelei.
Jól passzol az alább közétett hír az EU energiabiztosának aggodalmairól az orosz gázellátás bizonytalanságáról. Korábban kommentáltam, hogy az orosz miniszter maga figyelmmezteti Európát: Sorry, nem tudunk majd eleget adni, 2007-től... Alig pár hét, és az EU-ban már fel is fogták, mit jelent ez...
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8922
"Nagyjából két út van: az egyik a vissza a fára koncepció (lásd nájckingdom)"

Vagy keresd ki, mikor javasoltam a fáramászást, vagy szokj le rólam.
A peak-szakirodalomban párezerszer leírták a tényekkel való szembesülés fázisait:
valahogy így: legyintés - dühös elutasítás - vívódva küzdő elhárítás - beletörődés a megváltoztathatatlanba, hogy ezek bizony tények.

A peak-témával kapcsolatban az emberek mindig 2 csoportba oszthatók:
nem hallott róla - hallott róla
ha hallott: nem hiszi el (homokba dugja a fejét) - elhiszi (hogy fogytán a fosszilis energiahordozók
ha elhiszi: a. lázasan keresi az alternatívát, amivel fenntartható többé-kevésbé mai életformája - b. belátja, hogy társadalmi-gazdasági modellváltás kell, fenntarthatóság, powerdown. Tudja, hogy vége a "fejlődésnek", a "gazdasági növekedésnek", az autóstársadalomnak, a fogyasztói társadalomnak.

Én egyszerűen a legutóbbi csoportba tartozok, te - gondolom - az utolsó előttibe. A fórum némely résztvevője a homokbadugósba. A legtöbb "utca embere" a legelsőbe.
Az arányok fokozatosan, majd rohamosan változni fognak az események menetében - lásd: Kiss Péter minapi bejelentése a szénbányák várható újranyitásáról. Hiába lázadsz a sorsod ellen, gúnyolódhatsz, szidhatod az ezer őrült autóst, aki veled szemben rendellenesen halad az autópályán.
Előzmény: lcoder (8906)
NGid Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8921
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8920
Érdekes cikk az ami ingatlanbuborékol.

http://www.businessweek.com/magazine/content/06_37/b4000007.htm?campaign_id=rss_magzn

Worst Practices

The option ARM trend is only the most obvious example of shaky lending during the bubble. Some banks slackened their standards even when making Federal Housing Authority loans, which are insured by the government and must conform to strict rules. On Aug. 10, for example, the U.S. Housing & Urban Development Dept.'s Office of Inspector General found that National City Mortgage, a unit of National City Corp. (NCC ) in Cleveland, "did not fully meet HUD's requirements" on any of the nine loans the agency sampled randomly during a routine audit. HUD also said National City failed to follow up on iffy employment and credit information in all nine cases. In a statement provided to BusinessWeek, National City said it found errors in just seven loans. "This is an instance of a failure to meet our own stringent internal standards on a very small percentage of our production," it said, "and is certainly not indicative of a loosening of standards."



Others are seeing slackening as well. The U.S. Office of the Comptroller of the Currency has surveyed the underwriting practices of retail banks for 11 years. Last year it found a third of the largest banks had lowered their standards -- a record. "Lenders have abandoned all standards in an effort to maintain short-term earnings," says Peter Schiff, president of Euro Pacific Capital Inc., an investment firm in Darien, Conn. "Now we have people in houses who have no prayer of making the payments or even selling their houses."

How bad have things gotten? In 2005 banks gave 43% of first-time home buyers loans for fully 100% of their house value, says the National Association of Realtors. Until recently "these loans did not exist," says Walter Molony, a NAR spokesman. The ultimate sign of lax lending: so-called no-doc loans, which don't require any documentation on the part of the borrower. Anything goes, it seems, to keep the money flowing.

Consider Greg, a single father earning about $45,000 a year as a baker in San Diego who asked BusinessWeek not to use his last name. A decade ago a bank might have given him a mortgage for about $100,000, or 2.5 times his income, the rule of thumb. Yet he's on the hook for about $940,000, or nearly 21 times his pay, with two loans on two houses from Countrywide and Accredited Home Services. (Neither would comment on an individual case.) Says his bankruptcy attorney, Ray Schimmel: "He got those loans in about a year. How crazy is that?"

Greg started by borrowing $4,500 from his 401(k) -- not even enough to the cover closing costs. When he couldn't make payments on his first house, he rented it out and moved into a utility closet. Then he tried to get out of trouble by buying another house and flipping it. No dice. To cover his three mortgage payments, he has racked up $55,000 in credit card debt. Both houses are for sale, but in a slumping California market Greg will be lucky to break even.
S.Zola Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8919

Akkor a TOKAMAK reaktort is másolták?

Úgy tudom, azt ők találták ki még az 50-es években.

Sztem az oroszok nem hülyék, csak egyszerűek. Az egyszerűség pedig előny, erény sztem.

A japcsikra is mondhatjuk, hogy hülyék, mert maguktól azok sem találtak ki szinte semmit. Jobbára csak másoltak, tökéletesítettek, igaz, azt nagyon jól.

Előzmény: krezidiesel (8911)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8918
Ismétlem:ki tudtak alakítani jó strukúrákat,ha megvolt bennük a céltudatosság ,de egyébként csak a lassú leépülés taktikáját használták.
Viszont a rendszer vége felé egyre kevesebb lehetőség(erőforrás) maradt a fejlesztésekre
Előzmény: krezidiesel (8913)
p-simon Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8917

életre szóló tapasztalatot szereztem erről a nyolcvanas évek elején taskentben, az ottani műszaki egyetemen. (apró példa, de szerintem elég jellemző)

akkor már napok óta mentünk le-föl a főépületben, és valamelyikünk folyton orra akart esni a lépcsőn, botladoztunk össze-vissza. szépreményű mérnöktanoncok lévén elhatároztuk, utánajárunk a dolognak és alaposabban szemügyre vettük az ominózus lépcsőt. nem volt két egyforma magasságú foka, nem csoda, hogy a lábaink nem tudták a ritmust felvenni. és az összes többi lépcső is ilyen volt...

Előzmény: krezidiesel (8911)
rev251 Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8916
A két út másik ága: előremenekülés: Ebben csak REMÉNYKEDÜNK. Én is szeretném, de, hogy így lesz, az nincs kőbe vésve. Sem tudományos-technikai lehetőségek (ezek ELVILEG jósolhatatlanok társ.tud eszközökkel) tekintetében, sem abban, hogy ezekkel (a meglevőkkel) valaki élni tud (bár ez utóbbi társ.tud. jóslása megkísérelhető).

Ezért (a remény miatt...) nekünk - úgy is, mint EU, de úgy is, mint Mo. - az USA-t kell támogatni, még akkor is, ha láthatóan vak a mai problémákra.
Talán a leginkább problémaérzékeny az EU (vagy csak optimista vagyok). Ha ez így van, akkor többet számíthat a végelszámolásnál, mint az, hogy kinek mekkora a hadereje;
hiába, hogy a haderőnek apad el utoljára az erőforrása (olaj, szén, fémek, elektronika, egyáltalán, a háttértámogatás)

szóval, ha így nézem: USA - Kína meccse lesz a XXI (Japán, EU, Oroszo.,) Dél-Amerika mint szövetségesek, Közel-Kelet, Fekete-Afrika mnt hadászati "front"

Ha viszont úgy, átalakulHAT a meccsé egy Kína-EU meccsé (szövetségesek és frontok kb, mint fent; Japán fontos, egyébként "hajrá EU")
Előzmény: lcoder (8906)
rev251 Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8915
A két útról:
1. "vissza a fára": Meg kell mondanom, hogy - szvsz - a "római stílusú rabszolgatartás" legkevésbé sem az életszínvonalat jellemzi.
Egy akkori rabszolga élete is valsz kellemesebb volt, mint egy 50-80 évvel ezelőtti gulag-lakóé (Bjelomor-Kanal, Duna-delta) vagy akár egy akkori németországi rabszolgamunkásé.
S nem is kell, hogy jellemezze. Szerintem szinte függetlenül "beállítható" paraméterekről van szó. Azon túlmenően, hogy fogalmilag is függetlenek.

A baj kettős:
a. nem tudunk a zuhanásban ott megállni, ahol a fenntartható szint van. Ui a háborúkat legtöbbször végkimerülésig vívják (a társadalmak).
Rossz esetben a társ. szövete is felbomlik, NEMCSAK a vesztesnél. S akkor jön a "benzin és bőrkabát" forgatókönyv, más néven Mad Max.
b. Elvész az eddig összegyűjtött tudásmennyiség. A boltban megvásárolható kütyük mögött is elképesztő mennyiségű gyártási trükk ismeret van. Ez részben a társ. bomlásából következik, de az is elég, ha bizonyos dolgokra nincs igény. Utóbbi eset enyhébb, pl. ekkor nem felejtünk el golyóscsapágyat gyártani (legalábbis globális szinten marad valaki, ill. marad egy fejlesztő-gyártó közösség).

A b. esetre jó példa K/K Európa (benne Magyaro.) az 1990 utáni időből
Előzmény: lcoder (8906)
rev251 Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8914
Walkman (és az ezzel jellemzett rendszer): Persze, ez a szocializmus higított formája; Mondjuk a magyar, de semmiképp a szovjet. De épp ettől hígult (meg attól, hogy lázadoztak, ami azért volt, mert láttak már olyat, stb.).

De tudjuk (ha máshonnan nem, hát az Alapítvány trilógiából*), hogy a birodalom nem teljes tömegében borul általában, hanem leginkább a perifériákon.


*Az küönben érdekes könyv. Ott az "atomtechnológiából" (ami mondjuk a "gyenge"/"elektro-gyenge" kölcsönhatást használja, nem pedig a nyers erő módszerét kazánfűtésre)
állnak át az OLAJRA meg a SZÉNRE (szó szerint idézem).

Ezt tudjuk be Asimov fantáziája korlátainak. (Hogyan hajtunk ezekkel űrhajót, s egyáltalán, hogy jönnek létre - ha meg szintetizálják, az bizony MINIMUM valamelyik atomtechnika helyhez kötött változata)
Előzmény: lcoder (8906)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8913

Mégegyszer:

Orosz haditechnikával dolgoztam, a legfrissebbekkel 86-87-ben, sőt orosz katonai üzemben is voltam.

Full kacaj volt az egész...

Előzmény: Törölt nick (8912)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8912
NO,azért ez túlzás.

Monjuk inkább hogy a hétköznapi technológiákba nem nyomtak bele semmi erőforrást,ezeknél csak a szinten tartásra törekedtek,ami viszont a gazdasági környzetet lassú változása (változó nyersanyagmix) miat nem lehetséges csak papíron, ahova viszont nyomtak erőforrásokat a feljesztésre ott tudtak pörögni.(pl. RD-180 rakétahajtómű).
Előzmény: krezidiesel (8911)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8911

Dolgoztam orosz "csúcstecnikával" évekig.

Hagyjuk... Csak ami nagy azt tudják esetleg megcsinálni, de mindig azzal viccelődtünk, hogy két orosz mérnök van a Szu-ban: Lopkovicz meg a Kopirovitz. Semmilyen önálló ötletük soha nem volt... Az egész CCCP területén nem született annyi "elme", mint hazánkban. A 2. VH  után meg amennyi tudóst csak tudtak összeszedni nyugatról, elvitték "málenykij robotra". Szerintem azok terveztek nekik évtizedekig mindent. A nagy "csúcstechnikájukban" sokkal több volt a vetités mint a valóság.

Ifjan többször voltam is az oroszoknál (csajom is volt) és nem a Vörös téren, hanem ott ahová mások nem jutnak el.

Igénytelen, lusta, primitiv, tahó népség.

 

Előzmény: p-simon (8907)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8910

 

Japán is nagy reményekkel indult neki a szélenergia hasznosításának, de a hálózata nincs felkészítve a fluktuációkra.  Az akkumlátoros tárolás megnöveli a költségeket 2500$-ra kW-onként.

Japánban az áram átvételi ára 9 jen ( 16,63 Forint ) és ez kevés az akkumlátoros szélerőművek megélhetéséhez.

 

Eurus Energy May Scrap Project as Wind Power Flounders in Japan

 

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601101&sid=aK5NghVNID6k&refer=japan

 

 

`Unreliable Supply'

Japan's government drafted a plan in May 2005 to boost wind power generation to 3 million kilowatts in the five years to March 2011. As of March, Germany had 14.61 million kilowatts, the U.S. 6.35 million kilowatts and Japan 1.07 million kilowatts. Power from Germany's 17,600 wind turbines can meet about 6 percent of the nation's demand.

 

``It's understandable that power companies are buying less wind power out of concern over unreliable supply,'' said Arakawa.

Power surges can be a problem for industrial customers, said Hirotaka Hayashi, a spokesman at Hokkaido Electric. Utilities often need to cut back power generation at other plants to lessen the effect of excess power from wind energy.

 

``Continental European countries such as Germany and Denmark can transfer excess power from windmills to other countries,'' said Arakawa. ``The electricity networks of Japan's 10 utilities aren't connected like those in Europe. That's the reason why it's difficult to install windmills in Japan.''

To ensure steady supply, Tohoku Electric Power Co., Japan's fourth-biggest generator, in March started requiring owners of new windmills to store energy in batteries before distribution rather than send the electricity direct to the utility, said spokesman Satoshi Arakawa.

 

Increased Costs

 

That requirement has increased wind project installation costs to 300,000 yen ($2,560) per kilowatt, from 200,000 yen, according to Toshiro Ito, vice president of EcoPower Co., Japan's third-biggest wind power supplier.

 

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (8908)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8909
http://money.cnn.com/2006/08/01/news/economy/oil_floor/index.htm

Why oil won't go below $60
Now that OPEC has tasted record prices, the cartel won't let crude fall too far - at least for now.
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8908

 

Dániában 1 kW névleges teljesítményű szélerőmű átlagosan 1000$-ba kerül.  A hatásfok 20%.

2003 végén mintegy 5500 szélkerék volt kb 2400 MW névleges összteljesítménnyel.

A szélenergia a 2003-as dán villamosenergia-fogyasztásnak 16%-át szolgáltatta.

A dán elektromos hálózat össze van kötve a Norvég, Svéd és Német hálózatokkal.

 

http://www.theoildrum.com/story/2006/8/31/194053/962#more

 

 

Horns Rev

 

 

 

p-simon Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8907

"mert mechanikát ugyan tudtunk ugyanolyat csinálni mint a nyugatiak..."

 

hát nem. csak elő kell keresni, hogy mik szerepelnek a a "cocom-listán". pl.: nagypontosságú megmunkálógépek, szerszámgépek ... azok vezérlései stb. ... bizonyos megmunkálási pontosság felett..."

 

a komcsi elektronika is azért volt megbízhatatlan, mert hatalmas szórással készültek, ha meg a szabványnak megfelelően válogatták volna, 95%-át ki kellett volna dobni. meg kell nézni, hogy pl. a szovjet "ttl" ic-k szintjei sokszor még köszönő viszonyban sincsenek a (kvázi)szabvánnyal. ennek pedig a gyártástechnológia az oka. precíz, pontos mechanikát képtelenek voltak készíteni (már vágni, darabolni sem!), pláne sorozatban. (csak gondolj arra, mi trükk kell ahhoz, hogy egy hd fejét mindig ugyanoda pozícionáld.) egyedül a nyugati gépsorok tették lehetővé precíz mechanika gyártását, azok meg cocom listásak voltak. a lend lease óta nem sokat változott a helyzet az oroszoknál, hiába volt űrtechnikájuk. akkor is rá voltak szorulva a nyugati gyártástechnológiára, később is. elektronikát össze lehet drótozni, pláne céfeladatra válogatással, csempészett alkatrészekkel stb. de pl. egy tengeralattjáró propellerét (aminek alaktűrése kritikus a zaj, ergo a felderíthetőség szempontjából) már nem lehet megreszelni a sufniban.

Előzmény: lcoder (8892)
lcoder Creative Commons License 2006.09.02 0 0 8906
A walkman sokat számít mégis.
Ugyan már. Ez max. 3-4 országot érintett a birodalom peremén. Az áltag elftárs azt sem igen tudta hogy létezik olyan hogy videomagnó vagy walkman.

Az egy másik kérdés, hogy egy fenntartható életszínvonal valahol a szocializmus által biztosított életszínvonalnál van (szóval nem mindenkinek autó, meg műanyag fogyasztói kütyük.

Nagyjából két út van: az egyik a vissza a fára koncepció (lásd nájckingdom), ez szvsz kb. egy római stílusú rabszolgatartó társadalom környékén állna meg a folyamat végén.

A másik egy elõremenekülõ koncepció: sok-sok atomerõmû szaporítóreaktorral, hulladékok újrahasznosítása, biodízel, stb. Ezzel a koncepcióval nem sok minden változik ami az életszínvonalat illeti.
Előzmény: rev251 (8896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!