Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8961

Azt mondod, tartós tejet már ne vegyünk? :-))

Előzmény: nájckingdom (8960)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8960
Emberek, emberek! Markolásszátok itt jó erősen az üstökötöket, és javában próbáljátok magatokat (életformánkat) a magasban tartani. Hitetek abban, hogy "egész biztos nem lesz semmi nagy baj, legalábbis az én életemben még nem" kizárólag egy pszihés önáltatás. Az ember a kellemetlen gondolatokat, sőt gyakran tényeket is elhárítja, nem vesz róla tudomást.

Én itt csak szemlézem a híreket másokkal együtt, pl. hogy Jeff Brown (West Texas) szerint a 10 vezető olajexportőr ország exportkapacitása tavaly december óta évi majdnem 10 %-os ütemben csökken és számításai szerint ez pár évig várhatóan így is lesz. Ha jól saccolom, 6 év alatt feleződne állandó fogyás mellett. Ehhez mit szóltok? Az illető olajipari vállalkozó volt Texasban, mielőtt rájött, hogy ez már nem sokáig megy így tovább. Az Oildrumban és az Energybulletinben gyakran írogat, komolyan veszik.
Szóval, ha netán igaza van, nem biztos, hogy 5 év múlva lesz Internet! Illetve valakiknek talán lesz, de esetleg jóval szűkebb körnek, mint ma. Tömeges autózás ez esetben biztos nem lesz. 5 év múlva!!! Persze lehet, hogy téved. A közel 40 éves szakmai hátterével, renoméjával, ahogy tévedhet Matt Simmons és más nagyágyúk is. Csak akkor Szaud-Arábia mért kezdett nemrég valamilyen finomított olajterméket importálni? Eddig exportálta. Szóval ezek TÉNYEK. Az önáltatás meg önáltatás.
Előzmény: lcoder (8956)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8959
Bevallom, én inkább arra az esetre gondoltam, hogy nem valósul meg...:-))
Előzmény: Fulika (8958)
Fulika Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8958
Valószínüleg, lesz index, de ha nájckingdom scenáriója valósul meg, akkor szájhagyomány, valamint füstjelek, és lovak segítségével lesz terjesztve, és így a ping is megnő egy kicsit, úgyhogy nem lesz egyszerű a tények megbeszélése ;)
Előzmény: kilenctizenegy (8957)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8957

Nájcki szerint a globális gazdaság radikális visszaesése öt éven belül bekövetkezik.

 

2011-ben még vszleg lesz index és lesz ez a topik, tehát ellenőrizhetjük.

Előzmény: lcoder (8956)
lcoder Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8956
Azért nem eszik a kását ennyire forrón. Úgy 10 éven belül egész biztos hogy nem fog bedõlni a globális gazdaság. Sõt, ami azt illeti szvsz késõbb sem, csak picit átalakul a szerkezete. Amúgy a gazdaság bizonyos mértékben mindig is globális volt, már a középkorban is mûködött az árucsere Kínával, Indiával, max. az intenzitás volt alacsonyabb. De ilyen mértékû visszaesésre nemigen kell számítani. Hajó, vasúti forgalom mindenképp lesz.
Előzmény: nájckingdom (8955)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8955
Erre nem is gondoltam, de így, hogy mondod, nem kizárt. Fletó népszerűsége Ausztrália felé tart a Föld közepén át, a szocik életösztöne is diktálhatja, hogy ki kell rúgni, el kell tőle és Kókától határolódni. Mellesleg ha "világvége" jön (olaj és gázárrobbanás, közuti szálljtás ellehetetlenülése) és kvázi hadigazdálkodást kell az államnak bevezetnie a gazdaság megmentésére, nem lenne hülyeség egy nemzeti egységkormány-féle a jobb és baloldal részvételével, utóbbiból persze csak azok, akik leteszik a hazafias esküt, és örökre szakítanak a globáltőke bérenceivel. (nem mintha az Orbán-kormány idején multik ne kaptak volna támogatásokat, de ha fordul a szél, mindenki szidni fogja a globalizációt) Nagyon is ésszerű, hogy legyen két vonal a mai kormányon belül. Ahogy Jókai szerint a jó magyar családok az egyik fiút a kurucokhoz küldték, a másikat a labancokhoz, bárhogy fordul a helyzet, az egyik majd kihúzza őket a csávából...
A nemzeti egységkormány akkor sem spórolható meg, ha a globalizáció és az EU eltűnésével az erőforrásválság még helyi háborúkkal is társul (logikusan), lásd a fokozódó magyar-szlovák helyzet. Szép kis viszonyok alakulnak itt.
Előzmény: p-simon (8948)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.05 0 0 8954
Ki mondta, hogy a politikusoknak kell a MÁV-ot szervezni?
A szakmai feladatokat szakemberek fogják elvégezni. Az állami tulajdonlás elengedhetetlen , ha az adófizetők pénzét kel rohamtempóban a rendszerbe bepumpálni, hogy elkerüljük a totális gazdasági összeomlást. Milyen jogon nyomatnád a közpénzt magántársaságokba? Más kérdés, hogy a mai kormánynak ebben van gyakorlata. De azt a feladatot már nem a mai kormány fogja végrehajtani. Az angliai vasútprivatizáció sorozatos katasztrófái megmutatták (ják), milyen "színvonalnövekedéssel" jár, ha nagyarcú menedzserek jönnek a vasúthoz más szektorokból, hogy "ők majd megmutatják a bürokratáknak.". A briteknek is javaslom a visszaállamosítást. Mellesleg a Toryk pár éve bocsánatot kértek a néptől a vasútprivatizációért. Ma már nem tennék.
Előzmény: Törölt nick (8947)
Fulika Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8952
Átugrottad a cikk első mondatát, Kiss Péter szerint: "...az új energiapolitikai koncepció egyik kulcskérdése, MENNYIRE KÉPES AZ ORSZÁG ÖNÁLLÓAN BIZTOSíTANI ENERGIAELLÁTÁSA LEHETŐ LEGNAGYOBB RÉSZÉT..."

Aha, ehhez képest ugyanebben a kormányban szerencsétlenkedő Kóka pont az ellenkezőjét mondta 1-2 hete a rádióban: Le kell feküdni az oroszoknak, tőlük jön az energiánk, be kell engedni a gazpromot, saját megoldásokban nem is érdemes gondolkodni. "... hazudtunk minden hullámhosszon"
Előzmény: nájckingdom (8940)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8951

 
Ződ energia 2010-ig.

Állítólag NEM NYILVÁNOS 10 évig! [Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A § (1) bekezdése alapján]
 
http://www.gkm.gov.hu/data/364790/TK3.pdf

 

 

p-simon Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8950

"leépített ipar"

azért kellett az én mérnökgenerációmnak vinfos hegesztésből élni (meg aki elment taxizni, miniabc-snek, vagy külföldre), mert mire kiestünk az egyemről, szétverték a magyar (villamos)ipart is. ez nálam személyes ügy, szívesen pofánvernék egy-két szarházit, aki felelős volt mindezért. egyébként akkor mentünk a ganz-villanyba gyárlátogatásra, mikor kitört a marcibányin a nagy tűz, csak akkor még fogalmam sem volt arról, mit jelent az, hogy égi jel. (most is csak éppen hogy kapisgálom, de tanulok szorgalmasan)

Előzmény: nájckingdom (8944)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8949

 
Epilógus az etanol energia-mérleg vitájához.  Még mindig hiányzik a megoldás.
 
Postscript with Wang and Khosla
 
http://www.theoildrum.com/story/2006/9/2/105756/1718#more


 
 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (8888)
p-simon Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8948
jól emlékszem, hogy kiss péter volt az ellenjelölt gyurcsótány - fuj, nem politizálunk! - ellenében? mert akkor bőven belefér a két-tábor-elmélet. a kókadt vonal privatizál-globalizál, az öreg komcsik meg inkább az autarkiára tippelnek, és - mit ad isten - most ebben akár igazuk is lehet...
Előzmény: nájckingdom (8940)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8947
A máv kapacitásának felfuttatásához,illetve olcsobbá tételéhez értő kézzel végzett átszervezés és nagy mennyiségű beruházás kell.

Te ezt rá mernéd bizni bármely politikusra?
Előzmény: nájckingdom (8938)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8946

 

A globális felmelegedés további hozadéka: malária és egyéb trópusi betegségek.

 

Disease 'migrates' as world warms

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5311196.stm

 

Climate change is exacerbating the spread of infectious diseases, according to new research.

 

Warming temperatures are causing organisms to migrate, Professor Paul Hunter told a conference in the UK.

 

In Europe, ocean swimmers have been infected with illnesses normally associated with warmer waters.

 

And Professor Hunter warned not enough was being done to monitor the spread, due to the warming of the Earth, of big killers such as malaria in Africa.

 

Professor Hunter, head of health protection at the UK's University of East Anglia, presented research tracking the movement of disease-causing organisms in Europe and North America to the Festival of Science in the UK city of Norwich.

 

"There are already significant indications of disease burden occurring in Europe as a result of climate change," he told the conference.

 

 

Habitats extend

 

One organism on the move is Vibrio vulnificus, which can cause severe illness - and in some cases death - in humans, the research found.

 

It only grows in warm waters, such as those in the Gulf of Mexico - but has now been reported as far north as the Baltic Sea in Europe, and killed one person in Denmark.

 

In Italy, 100 holidaymakers had been taken ill after coming into contact with an organism Ostreopsis ovata which had extended its habitat because of warmer waters, Professor Hunter said.

 

And Congo Crimea Haemorrhagic Fever - which causes bleeding from the skin, mouth and nose - had also began to appear in areas where it was previously unknown, he said.

 

Prof Hunter said the spread of such organisms was probably due to milder winters rather than warmer summers.

 

But he emphasised that "the burden of climate change will fall on the poorest countries in the world, and the tropical countries.

 

"We actually have very little information about health and infectious disease statistics for many of these countries.

 

"In Europe we're getting worried about three or four cases of rare disease associated with the Baltic Ocean - but in Africa we're talking about potentially many millions of cases of malaria occurring as a result of climate change which might not have occurred earlier."

 

The migration of ticks and midges also caused diseases like malaria to spread, he said.

 

The researchers also believe that infectious diseases borne by humans, such as TB and HIV, are likely to spread more widely as people migrate to escape drought and other effects of climate change.

 

'World needs to adapt'

 

At the same conference, the President of the British Association for the Advancement of Science, Frances Cairncross, told delegates it was time for the world to begin focusing on how to live with climate change, rather than solely on preventing it.

 

She said the Kyoto Protocol was "ineffectual", in part because several big nations were not signed up to it.

 

"We almost certainly can't stop" climate change, she said.

 

"We probably can slow it down a bit and we should certainly try, but broadly, the main thing we are going to have to do is to adapt. The rich countries should help the poor countries to adapt - as well as helping them to introduce less energy-intensive technologies."

 

lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8945
Duma. Pont ugyanolyan duma mint amit Fletó másütt is el szokott ereszteni. Õ akkor is hazudik ha kérdez. Másrészt a Fletó aztalán max. a zsíroskenyér van kaviárral, ebben az országban egy gazdasági döntéssel kapcsolatos elemzés utoljára talán az Orbán idején merült fel legalább ötlet szinten. Ha nem így lenne akkor ma nem itt tartana a gazdaság ahol. Gondolod ha az a Fletó aki 4 év alatt tönkrevágta az országot és ma próbál kimászni a sz*rból energetikai elemzéseket olvasgat szabadidejében ? És ha ez valóban így lenne akkor ki is építette azokat az autópályákat amiknek a hiteleit még akkor is fizetni fogjuk amikor már rég nem lesz olaj (pedig én ezt jóval késõbbre saccolom mint te).
Előzmény: nájckingdom (8940)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8944
Helyesbítek: a bányát nem zárták be, egyszerűen meg sem nyitották, amire kész lett, a világpiaci rézár értelmetlenné tette a kitermelést. Jó, hogy csak "altatták"

Lengyelországban az álliberálisok éveken át zárták be a szénbányákat, sulykolták, hog y milyen élősködők a bányászok, erre az idén már tizenvalahány év óta ismét van munkásfelvétel a bányákban. Elvileg úgy küldték el nagy végkielégítésekkel az utóbbi években a bányászokat, hogy soha nem jöhet vissza, vagy vissza kell adnia a pénzt, de ettől talán nemsokára el kell tekinteni, a szén ára is szárnyal.

A leépített ipar egy másik katasztrofális tévedése a rendszerváltás utáni zsákutcás "fejlődésnek" , ami pedig épült, (autópályák, bevásárlóközpontok, suburb, sprawl) az mind kidobott pénz . Ráadásul nagyrészt hitelből, többnyire jó termőföld zöldmezők elpusztításával.
Előzmény: nájckingdom (8943)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8943
Erre gondoltam én is. Most jól jön, egekben a réz ára.
Előzmény: Törölt nick (8942)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8942
A recski rézbányát már a több évvel ezelőtti bezáráskor is a jövőre gondolás miatt valójában nem "zárták be" teljes értékűen, nem tömedékelték el, csak leállították a vízkiemelést, a vágatok nyitva maradtak.
Előzmény: nájckingdom (8940)
S.Zola Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8941
Ciolkovszkij..
Előzmény: lcoder (8934)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8940
"Egy fenét. Egyszerûen arról van szó hogy Fletóék akarnak szerezni pár szavazót az önkormányzati választások elõtt az érintett területeken."

Átugrottad a cikk első mondatát, Kiss Péter szerint: "...az új energiapolitikai koncepció egyik kulcskérdése, MENNYIRE KÉPES AZ ORSZÁG ÖNÁLLÓAN BIZTOSíTANI ENERGIAELLÁTÁSA LEHETŐ LEGNAGYOBB RÉSZÉT..."

Ez drámaian új duma ettől a globalista "kormány"-tól, nem valami pitiáner bányásznapi regionális szavazatszerzés! Mintha a globalizáció, a szabadkereskedelem növekedése és az abból fakadó komparatív előnyök már az átkos múlt hét lózungjai lennének, ahol egy ilyen csapat kezdi az ÖNELLÁTÁS szükségességét emlegetni az ENERGIAELLÁTÁSBAN! (legalábbis a lehető legnagyobb mértékben, 100%-róll senki nem álmodhat egyhamar, hacsak nem lesz olyan fokú orosz exportkapacitáscsökkenés, hogy be kell érni azzal, ami itt van)

Szerintem Fletó, Kiss és a többi fejes asztalán vannak anyagok az orosz gázimport, meg a világ olajtermelése várható alakulásáról, csak nem jöhetnek vele elő azonnal, amikor már így is átütötte a padlót a népszerűségük olyantól, ami a ránk váró sokkhoz képest semmi. Kiss nem emljtette mélyművelésű bányák újranyitását, de szerintem már gondolnak erre is. A recski réz is biztosan gazdaságos lesz, jó hogy van.

(Mellesleg a bányász nem szakképzetlen fizikai melós.)
Előzmény: lcoder (8928)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8939
Azért remélem, hogy nem a tumor a jó hasonlat, mert ott tényleg nincs remény. Talán jobb példa egy olyan betegség, ami kinyír, ha nem változtatsz életformát, de másra átváltva helyrejöhetsz. Pl. ha ma is ott dolgoznék, ahol 10 éve, már nem sok lenne nekem hátra, kinyírtak volna a kollégáim a bagófüstjükkel a hipererős bagófüst-allergiám mellett. Persze nem én vagyok a jó példa a beletörődés fokozataira, hanem egy dohányos. (én sose dohányoztam)
A civilizáció hanyatlása terén szeretném hinni, hogy nem Duncan Olduvai-elmélete a helyes sejtés, (végpont a kőkorszak), hanem inkább Greer-é, aki szerint elég visszamenni egy mezőgazdaságalapú modellhez. Persze biztos nem a mai létszámunkkal. De ez tán mégsem tumor az emberiségnek. Bár ki tudhatja előre...
Előzmény: p-simon (8926)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8938
"A máv privatizációjának pont lenne értelme."

Bennfenntesek szerint rohamosan fogy az olaj, az Oildrum "West Texas"-ként ismert Jeff Brown-ja szerint: "Through June, 2006, I estimate that the net exports from the top 10 net oil exporters are falling at an annual rate of 9.2%, since December, 2005." Tehát tavaly óta évi 9,2 %-al csökken a világ tíz vezető olajexportőrének exportkapacitása - elképesztően rohamos fogyás, zuhanás a szakadékba! Brown újítása, hogy nem a kitermelés csökkenését kell elsősorban nézni, hanem az exportét, mivel a főbb kitermelő országok hazai fogyasztása is rohamosan nő, pl. Szaud-Arábia, Irán, stb. Az oroszok ugyanezzel indokolják, hogy 2007-től nem lesz elég gázuk Európa számára, mert ugyan bővül a termelés, de nem olyan ütemben, ahogy (rohamosan) nő a hazai fogyasztásuk.

A fentiek alapján a közuti közlekedés rendszerét az üzemanyagdrágulás olyan sokkszerűen érheti pár éven belül, hogy gyakosrlatilag - kis túlzással - összeomolhat. Az államok feladata lesz a gaudaság és a társadalom megmentése a szállítás vasútraterelése útján, hadigazdálkodásszer- kegyetlen körülmények között. (ahol van elég sűrű vasúthálózat. A másik kiút a hajózás - mi se hanyagolhatjuk tovább pl. a Tiszát, hol a Duna-Tisza csatorna, stb.)
Ahol a társadalom fennmaradása a tét, nem lehet magáncégekkel baszakodni, pláne friss, tapasztalatlan, gyakran más szektorból jött menedzserekkel (lásd az angliai vasútprivatizáció katasztrofális példáit). A vasútraterelésnek katonai szervezettséggel kell folynia az állam irányításával, pár éven belül. Ezt a MÁV állami tulajdonlása maximálisan megkönnyíti, pont most eladni elmebetegség, öngyilkosság lenne.

Előzmény: Törölt nick (8924)
lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8937
Nem mindegy a biodiverzitásnak hogy búza vagy repceföldek vannak ?
Előzmény: erbe (8935)
erbe Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8936
"ráadásul a radiátorokat átlag 15 évente cserélhetem."
Nem vagy te túlságosan kishitű?!
MÉH telepről böngészett rozsdás lemezradiátoraim a felújítás óta, 18 éve hiba nélkül üzemelnek. Biztos tudnának néhányan 50-80 éves hibátlan öntöttvas radiátorokat mutatni neked, de az Alu radiátorok is helyes kezelés mellett elvileg végtelen élettartamúak. Mindenesetre optimista lenne az, aki ki akarná várni.
Előzmény: krezidiesel (8843)
erbe Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8935
A bioüzemanyagok hazai termesztését sokan ellenzik a biodiverzitás (változatosság) csökkentése miatt.
Nem csak az pusztítja az őshonos növényeket. Harc az inváziós fajok ellen
"„Általánosságban elmondható, hogy a még természetes ártéri erdőknek is több mint 30 százalékát veszélyeztetik az aranyvesszőfélék, és több mint tíz százalékát már gyalogakác és amerikai kőris borítja” – összegezte az eredményeket Botta-Dukát Zoltán."
"Míg a rendszeres legeltetés és kaszálás megakadályozza a réteken az inváziós fajok megjelenését, és hozzájárul a biodiverzitás növeléséhez, az egyre több parlagon hagyott föld az invázió melegágya"
Környékünkön sok-sok hektárt borít a solidago, elsősorban a régebben legeltetett, másra alkalmatlan folyó, patakmenti ár és hullámtereket. Olvastam cikkben, ahol elhatalmasodik, elmenekülnek az egerek, elhal a madárdal. Eltűnnek a táplálékként szolgáló növények.
lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8934
Azért én nem nagyon mondanék ilyeneket, Pl. Mengyelejev-féle periódusos rendszer...
Előzmény: krezidiesel (8933)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8933

Az 50-es években lehet hogy még voltak fejlesztéseik, mert a 2.VH után akit csak tudtak elvittek "malenkij robotra" .Rengeteg értelmiségivel, tudóssal együtt...

Orosz agy nemigen talált fel a tudományban semmit, ahogy a roma se...

 

Előzmény: S.Zola (8919)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8932

Nincs ezzel kapcsolatban semmi kétség!

Nem lesz elég gáz...

Előzmény: NGid (8921)
lcoder Creative Commons License 2006.09.04 0 0 8929
Nem egyféle lehetséges jövõ van. Sõt, hogy továbbmenjek, a jelen sem egységes. Mást jelent 2006 New Yorkban, mást Budapesten és mást egy eldugott afrikai faluban.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy-egy technológiai színvonalhoz tartozik egy-egy társadalmi szerkezet is. Ha a technológia visszaesne a vaskori szintre akkor bizony ahhoz a vaskori társadalom tartozik: jó kis rabszolgatartás. Ami persze egyeseknek szintén nem jelent túl nagy változást: arra kell vigyázni mindössze hogy az ember ne a rabszolgák hanem a rabszolgatartók csapatába kerüljön...

Másrészt ahol összekapják magukat és építenek pár atomerõmûvet, vasutat fejlesztenek, napelemeket gyártanak, bioüzemanyagot termelnek, stb. ott szvsz nem fog túl sokat esni az életszínvonal. Persze változások lesznek, mint ahogy a Peak Oil nélkül is lennének, a világ folyamatosan változik.

Az hogy mi és hol lesz az jó kérdés. A kínaiak és a japánok egész biztos hogy technológiai társadalomban fognak élni. Az amcsik is jó eséllyel, bár a vezetõ pozíciójukat nemigen tartják meg. Itt viszont bármi lehet az ipari civilizációtól a sztálini/hitleri stílusú diktatúrától a rabszolgatartásig.
Előzmény: nájckingdom (8922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!