Keresés

Részletes keresés

krezidiesel Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9083

Ja...

Hiába tudunk még több olajat kitermelni, vagy megoldjuk az eddig gazdaságtalan lehetőségek kiaknázását, ha közben elpusztitjuk a klimánkat...

Vagy őrültmax, vagy vizvilág...

Előzmény: malócz (9082)
malócz Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9082

az olajpalával illetve a homokos olajjal és társaikkal az a gond, hogy például Kanada, ami az egyik legnagyobb tartalékokkal bír - huzamosan drága kőolaj mellett belevág a kitermelésbe. Büszkék rá, hogy 2020-ra napi 4 millió hordónyira tudják majd felfuttatni a kitermelést, ami Szaúd-Arábia jelenlegi termelésének alig a harmada...

Drága, energia- és időígényes. A széből benzin fog hamarább elterjedni szerintem - nem is lenne rossz sok ország gazdaságának, nekünk sem - , igaz akkor még inkább befűtünk az üvegházba majd...

lcoder Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9081
Az a gond hogy sokan szélsõséges folyamatokban gondolkodnak. Természetesen ez is egy lehetõség, Pl. egy becsapódó meteorit vagy egy atomháború az USA és Kína közt elvben elõfordulhat. De szvsz a globális civilizáció energetikai rendszere egy nagyon nagy tehetetlenségû és nagyon sok, egymásra ható, egymást szabályozó folyamatokat, komponenseket magában foglaló rendszer. Az ilyen rendszerek nagyon lassan mozdulnak el bármilyen irányba ha nincs hirtelen, közvetlen ok a mozgásra.

Azaz Pl. az olajmezõk nem egyszerre fognak kiürülni. És ahogy kiürül az elsõ nagyobb, azonnal elkezd felmenni az olaj ára. Persze ekkor is lesz még alteratíva (többi mezõ, olajpala, szén->üzemanyag, stb) de ezek egyre drágábbak lesznek ahogy az idõ halad és ahogy kifogynak az olcsóbban kitermelhetõ területek.

És ahogy drágul az olaj úgy erõsödik a konkurrencia (atomerõmûvek, biodízel, napeneriga, szél, víz, közút helyett vasút, stb), és úgy erõsödik a nyomás a használható alternatívák fejlesztésének irányába (jobb, olcsóbb, tartósabb napelemek, akkumlátorok, fúziós reaktor, stb). Persze ennek a folyamatnak lehet még egy mozgatórúgója is: az egyre nagyobb károkat okozó, a globális felmelegedés miatti szélsõséges idõjárási események. Ha ezek elérnek egy határt akkor jó eséllyel ugyanolyan globális fellépést eredményezhetnek mint Pl. anno az ózonlyuk a freonnal kapcsolatban.
Előzmény: kilenctizenegy (9078)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9080

"az energiát lehet adóztatni"

 

Ez a lehetőség ma is fennáll, hozza is azt a korlátozott eredményt, amit várhatunk tőle. Franciaországban nem azért nem több a benzin jövedéki adója, mert az olaj nem annyira környezetszennyező, mint az olajpala, hanem mert a kormány fél az energia túlzott megdrágulásától az ebből eredő versenyképesség-veszteségtől. Tehát az energia-adóztatás csak apróbb korrekció, az egységes energiaglóbusz nem tudja széthasogatni.

 

"fellépnek szállítási költségek (az olajpalánál ez gondolom magasabb mint az olajnál"

 

Ha az olajpala szállítása drágább lesz, akkor a kinyerő üzemek a bányák mellé fognak települni és az olajat fogják szállítani.

 

Én nem azt állítom, hogy az olajpala jön, hanem azt, hogy az egész világon nagyjából egyszerre, párhuzamosan jön a váltás,akármire is váltunk.

Előzmény: Törölt nick (9079)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9079
Nem, mert az energiát lehet adóztatni, fellépnek szállítási költségek (az olajpalánál ez gondolom magasabb mint az olajnál), vámok, felléphetnek kiviteli tilalmak vagy korlátozások, és lehetnek geopolitikai okok (pl. Ázsiában sose lesz akkora piac, hogy ne próbálják meg csökkenteni a függőségüket egy kanadai importtól - nekik az még rosszabb, mint az arab import).

Egyébként meg most is van bizonyos fokú gazdasági szeparáció, pl. Franciaország és az USA energiaszerkezete már most is drasztikusan eltér, ha a drága olajpala és a még drágább atom között kell választani, ez még drasztikusabb lehet.
Előzmény: kilenctizenegy (9078)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9078

"Ami nagyjábol annyit jelent hogy az amik elszeparálódnak, illetve miután 30 év alatt eléik a kövektező peak-ot teljesen használhatatlan infrastruktúrával fognak rendelkezni."

 

Ez teljes képtelenség, közgazdasági irracionalitás, ha csak valamilyen civilizációs világonlás következtében nem fordul vissza a globalizáció és nem töredezik a világpiac teljesen elszeparált gazdasági terekre.

 

Vagyis az energetikai szeparáció csak a gazdasági szeparáció eredményeképpen jöhetne létre, annak elmaradása esetén semmiképpen. Minden ellenkező törekvés ellenére az energiaszektor gyors ütemben piacosodik, egyre kevesebb termelő tudja eltéíteni a világpiaci trendeket.

 

Vagyis ha a szén és az olajpala jön, és az csak Kanadában van, akkor Kanada egyedül fogja kiszolgálni a világot (mindenkit, aki megfizeti), ha ennél olcsóbb lesz az atom (ebben bízom én is), akkor aki atomerőműveket épít, az adja el az energiát a környezetéből annak, aki nem. Poztív környezetet jelenthet az uránbánya és a parazita sötétzöldek gyengesége.

Előzmény: Törölt nick (9072)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9077
nem hiszem. óriási negativ hőkapacitás van eltárolva a sarkokon. ez hatalmas puffer.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9070)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9076
Nem valószínű.Eléggé drága kétféle kapacitás kiépítése.
Előzmény: lcoder (9074)
lcoder Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9075
Klassz lesz majd ha a "tiszta szén" erõmûvek által bepumpált CO2 egyszer megtalálja az utat kifelé...
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9073)
lcoder Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9074
Valószínûleg nem csak erre fognak alapozni, arrafelé atomerõmûveket is könnyebben építenek mint itt európában ahol a zöldek meg vannak gyõzõdve hogy a villany a konnektorból jön...
Előzmény: Törölt nick (9072)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9073

 
Németországban a svéd Vattenfall cég épít egy kísérleti 45 MW-os szénerőművet - "igazi tiszta-szén" technológiával - azaz a keletkező CO2-ot is bepumpálják a földbe.
 
Ugyanakkor 2011-ig németországban üzembehelyeznek még 8 nagyteljesítményű hagyományos szénerőművet.
 
Az RWE bejelentette, hogy 2014-ben üzembehelyeznek egy nagyteljesítményű (450 MW-os) szénerőművet - szintén "igazi tiszta-szén" technológiával.  Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy PR bejelentés volt, egy évvel korábban az RWE még úgy nyilatkozott, hogy szkeptikusak ilyen erőmű 2015 előtti megvalósulásában.
 
 
Europe's Image Clashes With Reliance on Coal 
 
http://www.nytimes.com/2006/06/20/business/worldbusiness/20eurocoal.html?pagewanted=1&ei=5088&en=a692e50cc3a0de27&ex=1308456000&partner=rssny

 

...

 

"We accept the problem of climate change," said Reinhardt Hassa, a senior executive at Vattenfall, which operates the plant. "If we want a future for coal, we have to adopt new technologies. It is not enough just to make incremental improvements."

 

But the new plant, which will be just a demonstration model, pales next to the eight coal-fired power stations Germany plans to build for commercial use between from now to 2011 — none of them carbon-free.

 

...

 

Long viewed as a holdout, RWE recently surprised competitors by announcing its first carbon-free plant, scheduled to go into service in 2014. The $1.2 billion project would have a capacity of 450 megawatts, more than ten times that of the pilot plant in Schwarze Pumpe.

 

"We have to be prepared for a scenario in which carbon emission reductions are much greater than today," Mr. Lambertz said in an interview at RWE Power's headquarters in Cologne. "We have to keep all our options open since we face an uncertain future."

 

With so few details and such a long timetable, critics said the announcement was a public relations maneuver, at a time when the German government is setting the next stage of emissions reduction targets.

 

"Last year, RWE said it was skeptical about a carbon-free plant before 2015," said Brian Ricketts, a coal industry analyst at the International Energy Agency in Paris. "It's a game between industry and government."

 

...

 

Vattenfall's carbon-free plant will burn the coal in an atmosphere of pure oxygen and recirculated gas. Three quarters of the carbon dioxide produced by the burning is recycled back into the boiler. What remains is pressurized into a liquid-gas mixture and injected underground. Mr. Hassa said it was no accident that a Swedish company was on the vanguard of this effort. "The Swedish philosophy is different than the German philosophy," he said. "Climate change and environmental protection are more deeply rooted in Swedish society than in German society."

 

Vattenfall concedes it will not be able to produce carbon-free electricity on a large scale until at least 2015. Still, it says it has little choice but to start now. "In the long run," said a spokesman, Martin May, "we'll have to reduce emissions by 60 percent to 70 percent."

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9072
Na, józanul:az amik hatalmas beruházásokkal nekiláthanak kiépíteni szénerőűveket és olajpala erőműveket , illetve vegyipari kapacitásokat,míg a világ többi része nukleáris energiára alapozva tud majd növekedni.
Ami nagyjábol annyit jelent hogy az amik elszeparálódnak, illetve miután 30 év alatt eléik a kövektező peak-ot teljesen használhatatlan infrastruktúrával fognak rendelkezni.
Előzmény: Első Polgár (9069)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9071
Mit ahogy történt a szaud-arábián kívüli világgal?
Előzmény: Első Polgár (9069)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9070

 

"A XXI. század is Amerikáé lesz."

 

Az első fele minden bizonnyal.  Ugyanakkor az IPCC által megbecsült 2..5 oC-os hőmérséklet emelkedésből valószínűleg az 5 oC-os fog megvalósulni a század végére.

Előzmény: Első Polgár (9067)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9069
a világ többi része viszont éhenhal, illetve gyarmatositja a megüresedett területeket biomassza termelő kapacitásért...
esetleg nukleáris exchangeben intézi el a népességfelesleget
Előzmény: Törölt nick (9068)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9068
És ez feltétlenül jó nekik?
A termékeik teljesen piacképtelenek lesznek a világ többi részén,lásd az oroszok vagy a szaudiak.
Előzmény: Első Polgár (9067)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9067
És ami a legdurvább az az, hogy az olajpala döntő többsége, csakúgy mint a szén és a nehézolaj relativ többséhe is Észak Amerikában van...
A XXI. század is Amerikáé lesz.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9065)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9066
Igen én is elolvastam, még be is akartam irni, csak fáradt voltam.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9065)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9065

 

"a mi életünkben nem lesz probléma az olaj utánpótlással. Ha elfogy az olcsó olaj, ott lesz az olajpala ,meg a szén.
Szerinte az olajpala 7o dollár önköltségi áron már megéri."

a wikipedia is hasonlóképpen nyilatkozik:

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale

- azzal a történelmi hozzáfűzéssel, hogy a '70-es években amikor megugrott az olajár, akkor hatalmas pénzeket fektettek be az olajpalába, de a '80-as évek közepére mind tönkrementek ezek a vállalkozások, mert akkor már ismét olcsó volt az olaj => most már 2x is meggondolják mielőtt ismét belevágnának az olajpalába.

 

 

"Mire megkérdeztem, az olajpalát hogy fogják kibányászni. Mire ő: úgy mint a szenet, összetörik a követ és kirázzák belőle az olajat."

 

a wikipedian ennél egy picivel bonyolultabb - az összetörés után felmelegítik 500 oC-ra, majd hidrogénnel dúsítják. 

A Shell kísérletezget helyszíni kerogén átalakítással - mintegy 4 évig melegítik az olajpalát benn a föld mélyén (miközben a felszínen megfagy a talaj), majd ezekután "hagyományos" módszerrel kitermelik a keletkezett olajat és gázt.  EROEI 3:1.

 

A környezeti károk jelentősek, ugyanakkor a jelenlegi 1200 Gb-s olajtartalékot az olajpala megtoldja mintegy 600 Gb-vel.

Előzmény: Első Polgár (9063)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9064
http://money.cnn.com/2006/09/07/news/economy/hottest.majors.fortune/index.htm?postversion=2006090815

Check it.
Vajon mi a legkelendőbb végzettésg?:-)
Előzmény: Első Polgár (9063)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.10 0 0 9063
Most beszélgettem egy bányamérnök ismerősömmel a peak oilról. Ő olajiparban is dolgozott, elég kemény és egzotikus terepeken.
Azt mondta a mi életünkben nem lesz probléma az olaj utánpótlással. Ha elfogy az olcsó olaj, ott lesz az olajpala ,meg a szén.
Szerinte az olajpala 7o dollár önköltségi áron már megéri.
Mire megkérdeztem, az olajpalát hogy fogják kibányászni. Mire ő: úgy mint a szenet, összetörik a követ és kirázzák belőle az olajat.
p-simon Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9061
a víz fajhője 4,2 (4,18 kJ/kgK - kilozsul kilogrammonként és fokonként) az olajoké 1,7 - 2,5 között. mondjuk ökölszabályként, hogy a trafóolaj fajhője ca. fele a vízének (semmiképpen nem éri el a kétharmadot)
Előzmény: krezidiesel (9059)
p-simon Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9060

"metánhidrát"

 

mire a kosztpénzből kiszorítottam volna a négy rugót, megkaptam a schätzing könyvét (der schwarm - raj) ajándékba. igaz, hogy ez fiction, de valamennyi recenzió egyöntetűen állítja, hogy a szerző egyáltalán nem rugaszkodott el a valóságtól. a kontinentális talapzatok szegélyén lévő metánhidrát-mezők biológiai eredetű destabilizálódása a könyv fő motívuma. többször is leír (metán)gázkitörést, ahol a sok feltörő gáztól hirtelen "felhígul" a víz, és a hajók afféle bermuda-háromszög módon elsüllyednek. magyarul, nem felrobban, hanem a felső fagyott rétege valamilyen okból egyszerre több (sok) helyen beomlik, és a gázzárványokból hirtelen kiszabaduló metán gázkitörést okoz. bocs, ha nem túl tudományos, azt próbálom visszaadni, amit a könyben olvastam.

Előzmény: jee_c (9058)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9059

Arra lettem volna igazából kiváncsi mennyivel alacsonyabb a trafóolaj fajhője...

Ha a viz kétharmadát nem éri el akkor nem érdemes vele gondolkoznom.

Amúgy 1000l viz 50fokos hőfoklépcsővel 50000kcal ami 58 kWh és ez 6,5m3 gáz energiatartalma. Télen, hidegben 30m3 gázt fogyasztok naponta, úgyhogy nincsenek illúzióim arról hogy egy ekkor a edényben mennyi hőt lehet tárolni...Másban gondolkozom, meg a vegyeskazán hőingadozását akarom kiegyenliteni. Padlófűtésem van amúgy a műhelyben arra egyszerűbben nem tudom rákötni...

De azért köszi!:-))

Előzmény: Törölt nick (9029)
jee_c Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9058

Még valamit: volt egy gagyi TV film is a metánhidrát bámyászatról (illetve még csak kutatásról). Abban pont egy olyan cunamit mutttak, ami abból keletkezett, hogy felrobbant a metánhidrát mező a tengerfenéken.

 

Mondjuk azt nem tudom, hogy tudna felrobbanni - ahhoz ugyanis nem árt ha van kéznél oxigén is, ami atengervízben azért nincs olyan sok.

 

Viszont egy láncreakciószerű szublimálás, amikor is hirtelen válik gázneművé egy egész mező, az tud cunamit csinálni rendesen. A cikkben több, mint 400 km2-es mezőről beszélnek - az nem piskóta. Még van egy érdekes folyamánya annak, ha ez hirtelen a légkörbe kerül: ha sikerül berobbannia (pl. arra járó hajó motorja által), akkor az szép nagy durranás! Ki kell számolni, de minimum egy kisebb atombomba erejére saccolok. Lehet, hogy egy nagyobbacskára.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9055)
jee_c Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9057

Ki tudja, talán még jobb is, ha - a lehetőségekhez képest a leginkább kontrollált körülmények közt - kibányásszák a metánhidrátot, és elégetve "csak" CO2 kerül a légkörbe, nem pedig a felmelegedés (tenger vízhőfoka) miatt spontán módon szublimáló, és egyenesen a légkörbe startoló sokszoros (asszem kb. 10x-es) üvegház hatású  metán.

 

Persze mindkét lehetőség az üvegházhatás növekedésével jár.. :(

Ha pl. bányásszák, de trehányul, akkor lehet, hogy többet megbolygatnak, mint amennyi a hőmérsékletemelkedés miatt kiszabadulna amgától, és ebből a többől a technológiai hiányosságok, illetve maga a technológia miatt sok kerül a légkörbe, akkor rosszabb megoldás, hogy egyáltalán hozzányúltak, mintha nem tették volna.

 

Nagy probléma az, hogy Kínának nagyon kell az energia. Ha közgazdaságilag jobban megéri (nyilván nem számolva az utólagos következményekkel), akkor pedig ezt fogják csinálni... Ördög és pokol.. Lesz itt (Magyarországon) még jó idő. :( Túlságosan is. Vagy (és) a Golf áramlat lállta miatt télen csúnya hideg. Ebből a szempontból nekünk jobb, mint pl. Nagy Britanniának, vagy a Skandináv országoknak, Nyugat Európának.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9055)
rev251 Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9056
Azt elfelejtettem hozzáírni, hogy benzinen és bőrkabáton kívül semmilyen iparcikk nem volt elérhető.
Előzmény: rev251 (9048)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.09 0 0 9055


A kínaiak fontolóra veszik a metánhidrát-bányászatot.  A környezetvédők aggódnak, hogy a folyamat során túl sok metán szabadul ki az atmoszférába.
 
China to Invest in "Combustible Ice" As New Energy Source, Bringing Potential Environmental Threats

 

http://www.worldwatch.org/node/4513

 

Over the next decade, China plans to invest 800 million RMB (US $100 million) in the development of methane gas hydrate—so-called “combustible ice”—to meet its rising energy demand and alleviate heavy dependence on fossil fuels, according to a report by the National Development and Reform Commission, the country’s top economic planner. Scientists, however, worry that the move may cause environmental damage due to the unstable nature and high methane content of the energy source.

 

Combustible ice is a crystallized solid created during the interaction between methane and water in a high-pressure, low-temperature environment. It is normally found in continental slope areas and beneath high-latitude permafrost. The total organic carbon reserve in combustible ice is estimated to be two times that contained in today’s known coal, oil, and natural gas reserves, and the resource has the potential to supply thousands of years of human energy needs.

 

China’s soaring energy demand in recent years, coupled with its relatively poor oil and natural gas reserves, have forced the country to accelerate research and development of potential new energy sources. To date, China has discovered combustible ice reserves in the northern continental slope and Nansha Trough areas of the South China Sea, and the continental slopes in the East China Sea. In mid-2005, a joint Chinese-German expedition located a combustible ice sink covering 430 square kilometers, the largest of its kind in the world, in the northern continental slopes of the South China Sea. The total energy content of the Sea’s combustible ice reserves alone accounts for half of China’s total onshore oil and natural gas reserves, according to China Business Post.

 

Initial explorations of combustible ice are being carried out jointly by the Ministry of Land and Resources and China National Offshore Oil Corp., an energy giant with expertise in offshore crude oil and natural gas exploration and production.

 

Though China’s combustible ice reserves are large, experts believe that production of the resource will only be commercially viable in the wake of further technical breakthroughs. Chen Guangjin, a professor at the China University of Petroleum, told Market News that the current cost of the ice is as high as $200 per cubic meter. With the energy released by each cubic meter of combustible ice equal to roughly 180 cubic meters of natural gas, the cost would be equivalent to more than $1 per cubic meter of natural gas. This far exceeds China’s current cost of natural gas production of $0.125 per cubic meter.  

 

Significant environmental concerns also loom. Combustible ice’s content of methane, a powerful greenhouse gas, is as high as 80–99.9 percent. Although it leaves little residue after burning, the ice is difficult to extract and transport due to its unstable nature and location in seabeds. Inappropriate extraction methods could release the methane contained in the hydrates into the atmosphere, accelerating global warming. Scientists also warn that undersea exploration could induce geological disasters such as tsunamis and coastal landslides, wreaking havoc on neighboring areas.

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.08 0 0 9054

Jöhet bárki, viszont aki rosszalkodik az rögtön az én tenyerembe szalad bele.

 

Hozod rám itt a frászt :))).

 

Csak nyomom itt a p betűket , s már jössz is a kiegyenesített kaszával:)).

 

Szóval errefelé nem offolnak a népek, ugyan kisebb a forgalom de nyugisabb a hely. Ennyit tesz az, hogy nem a fő fórumban (PoliDili) vannak ezek a topikok.

 

Maradjon is így, csak normálisabb a hangnem + tanulni is lehet a nagyfiúktól. 

Előzmény: Operator (9053)
Operator Creative Commons License 2006.09.08 0 0 9053
Nem. Csak klub. Jöhet bárki, viszont aki rosszalkodik az rögtön az én tenyerembe szalad bele. Asszem egy ilyen volt idáig összesen.:-)))

Szóval errefelé nem offolnak a népek, ugyan kisebb a forgalom de nyugisabb a hely. Ennyit tesz az, hogy nem a fő fórumban (PoliDili) vannak ezek a topikok.
Előzmény: Törölt nick (9052)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!