Szia! Majdnem pontosan írtad! Nekem, személy szerint, HÁROM hívójeles amatőr jó barátom van, kik üzemeltetnek ilyen-olyan, ok, legyen, kalóz átjátszót, ÉS, mindenki legnagyobb örömére! A forgalmazésok szépek, nincs személyeskedés, furkálódás, 30percig elköszönés, stb. Miért szaporodnak ezek az átjátszók? :))) El lehet gondolkodni. Tudum, szabálytalan, de valamiért mégis létre jönnek, majd kis segítséggel, ráhatással elhalkulnak. :(
Éppen a prototípust nyúzom péntek délután óta, egy (fel)áldozati ceptes CB képében. Extra nehézség, hogy nekem kell bele CTCSS-t is építeni. De már távolból hallgatom a vételt és távnyomkodni is tudok, amit a messziből visszahallgatok rádión :-)) (még hiányzik a mikrofon kábel .... remélem hétvégére kész) Utána a Motorolát nagyságrenddel könnyebb lesz illeszteni, mert szinte minden adott a hátlapon lévő érintkezősoron. Azt hiszem ki fogom küszöbölni a leggyengébb láncszemet - az embert - és önmagammal rádiózhatok, csak eléggé távol kell menni önmagamtól .... vagy valami ilyesmi.
Arra gondolsz, amit a polc aljára épített két mobilrádió kapcsán említettél? :-)
Jól kiszúrtál velem, baszki. Hazafelé a vonaton az motoszkált a fejemben, hogy tudnám a meglévő eszközeimmel megcsinálni.
Meg végülis szabályos. Ha az AH használhatja a technológiát műsorszórásra (Nagykanizsán, Kékestetőn, Ondódon és Uzdon tuti így van), mi miért ne használhatnánk amatőrrádiózásra? :-D
(Nem, nem kalóz-átjátszó, papagáj stb., az engedélyezett sávon üzemelő holmikról van szó...)
Mo-on nem lehet - teoritice. Praktice egy 5W-os rádiónak ugyanolyan a hangja mint egy 500mW-osnak, tehát megkülönböztethetetlen a tettenéréses személyi motozás foganatosításának fennforgását kivéve.
Igen tudom, hogy van ilyen antenna. De én úgy tudom, hogy pl: a baofeng rádió nincs bevizsgálva magyarországon és nem is használható! És a PMR szabályok: csak eredeti nem leszedhető antenne, max. 500 mW kimenő teljesítmény, nem lehet külső tápra kötni...
Akkor, hogy lehet legálisan Baofeng rádióval 4W-al adni PMR frekvencián? Persz az országon belül!
Még amatőrcélú antennát is gyártanak hozzá 146/446MHz-re, hogy kétsávos rádióval lehessen 2m-en és 446MHz-en egyaránt rádiózni antennacsere nélkül :-))
A 2-es körzetben 420-450MHz amatőrsáv, 446.000 pedig általános nemzeti szimplex frekvencia. (Hogy hol "élek"? ... pár éve már nem is tudom. Hát élet ez? :-))
de,a BAOFENG rádiót SENKI nem használhatná papírforma szerint PMR frekin.
ez egy amatőr rádió,nem pmr szabványú.
a teljesítménye több,mint 500mW,külső áramforrást tudsz hozzá csatlakoztatni,és levehető antennája van.
ez együtt,de egyenként is kizárja a pmr alkalmazást.
sem mentős,sem tsz elnök,sem bányász,sem horgász nem használhatná ott.....
igaz,CB-n sem lehetne usb-zni,de mégis van élet , főleg a k40-en....
a baofeng rádiót nem is forgalmazza senki emberfia cége hivatalosan,mert a vágottszeműek rádiói közül csak egynek,a WOUXUN KGUVD-1P nek van magyarországi bevizsgálási papírja,és megfelelőségi nyilatkozata.
az ANICO árulja.
PMR-re PMR-t kell venni,ha valaki jogkövető pógáár,ha nem ,akkor az van,ami van.....
1. Az amatőr engedély nem tartalmazza a PMR446-os sávot. Ezen az alapon tehát nem. 2. A rádió levehető antennája és teljesítménye miatt nem teljesíti a PMR446 szabványt, tehát arra hivatkozva mint egységsugarú Izidor szintén nem tarthatja üzemben. 3. Ha az aktuális nemzeti hatóságtól a szokásos eljárás után ( frekvenciakijelölési határozat, talán rendszerterv, rádióengedély ) rendelkezik érvényes határozattal, akkor annak megfelelően az engedélyes üzemben tarthatja. Ennek valószínűsége nulla. Egyébként nem.
Az erkölcsi mérce nem rádiófüggő. Üdvözlettel Gábor, a HG9IEG állomás kezelője.
Egy nagyon fontos kérdésem lenne. Ha valakinek van rádióamatőr engedélye akkor használhatja a Baofeng UV-3R Mark II-es rádiót PMR frekvencián? A rádiónak leszedhető antennája van és 2W kimeneti teljesítménye! Használhat ilyet vagy ez törvénytelen?
A választ előre is köszönöm.
ui.: Kérem, hogy többen is válaszoljanak, hogy biztos legyek a válaszban! Köszönöm.
Most nem találom, de itt egy link amiben van pár megoldás, az is amit 5BRG is linkelt.
Holnap beszkennelem amit egy eredeti YAESU FRB-2-ről koppintottam még '99-ben, és amit FTH7010-hez használt a "cég" (holnap este ugyanitt megtalálod, FRB-2.JPG lesz a neve)