Keresés

Részletes keresés

ZR Creative Commons License 2006.09.20 0 0 9272
Kvóta van a behozatal mennyiségére, nem vám...tavaly a kínai textilbehozatal el is érte ezt a felső határt, fordították is vissza a teherhajókat...
Előzmény: Törölt nick (9270)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.20 0 0 9271
Korszerű rendfenntartók - Jöhet az Olajcsúcs!

Talán komolytalannak tűnik, de az aktuális pesti utcai eseményekről nekem itt ez is beugrik, pár napja vitatkoztunk, van-e esélye a lónak a visszatérésre többek között a honvédelemben. A mellékelt kép szerint nincs. Nem térhet vissza, itt van ma is.
Természetesen ezzel nem foglaltam állást az utcai "harcok" ügyében, (várom a kormány bukását, de nekem ne randalírozzanak, ha nem muszáj), viszont aktualitástól függetlenül a lovasság logisztikailag kézenfekvő megoldás hadseregnek, rendfenntartóknak, zöld határt éghajlati, stb. menekültektől védelmező egységeknek, egy energiaszűkösebbé váló környezetben egyre inkább, de gyakorlatilag már most is.
padisah Creative Commons License 2006.09.19 0 0 9269

Viszont kurva jó ürügy arra hogy miért kell vámot kivetni a kínai/indiai termékekre.

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9267)
padisah Creative Commons License 2006.09.19 0 0 9268

Geotermikus számokból talán lehetne rá következtetni.

 

http://www.kvvm.hu/szakmai/karmentes/kiadvanyok/fav/tvkm/tvkm02.htm

 

Ez szerint 5C /100 m. A hőáram nagysága meg 90,4mW/m2.

Egy gömb felszíne: 4*PI*r2

 

40W / 90,4mW/m2 = 442,47 m2, ez 5,93m sugarú gömb felszínén alakul ki. Ha mondjuk az 1m sugarú gömböt nézem, annak a felszíne 4PI m2, 12.5m2, -> 3.2W/m2

 

A hőáram 35,3-szoros. Ha feltételezem, hogy a gradiens és a hőáram között egyenes arányosság van, akkor a gradiensre 1m-en belül, az 176,5 C/100m, vagyis kb 1.76 C/m. Hát ez nem valami sok...

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: dode (9265)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.19 0 0 9267


Al Gore felhívása:  usákia azonnal fagyassza be CO2 kibocsájtást a jelenlegi szinten, majd kezdje meg fokozatos csökkentését.  Megszüntetné a munkáltatói adókat, helyette CO2 adókat vezetne be - így a munkáltatók arra lennének kényszerítve, hogy minél kevesebbet szennyezzenek, nem pedig arra, hogy minél kevesebb munkást alkalmazzanak.

 

A kommentárokból úgy tűnik, hogy a javaslat még demokrata oldalon sem nyerte el mindenkinek a tetszését.  A leggyakoribb ellenérvek: 

- ha a CO2-t megadózzuk, akkor ezek a vállalatok egyszerűen külföldre települnek és világszerte még mindig növekedik a kibocsájtás

- ha Usákia visszafogja a CO2 kibocsájtást, de Kína és India szabadon növelheti, akkor világszerte ismét csak növekedés lesz

- senki sem szeretné, ha életszínvonalát károsan befolyásolná a CO2 eregetés visszafogása

- a gyakorlati alkalmazásban érdekes összehasonlítani egy szénerőmű és egy bank működését - a szénerőmű valószínűleg belerokkanna az adókba, a banknak pedig gyakorlatilag nem kéne adót fizetnie.

 

A kommentároknak van némi igazságtartalma => egy ideig még növekedni fog a CO2 kibocsjátás.

 


 
Gore Calls For Immediate Freeze on C02 Emissions, Elimination of Payroll Taxes  

 

http://thinkprogress.org/2006/09/18/gore-speech

 

Today, Former Vice President Al Gore gave a major speech on global warming at NYU law. Notably, he called for an immediate freeze on CO2 emissions:

 

Well, first of all, we should start by immediately freezing CO2 emissions and then beginning sharp reductions. Merely engaging in high-minded debates about theoretical future reductions while continuing to steadily increase emissions represents a self-delusional and reckless approach. In some ways, that approach is worse than doing nothing at all, because it lulls the gullible into thinking that something is actually being done when in fact it is not.

 

An immediate freeze has the virtue of being clear, simple, and easy to understand. It can attract support across partisan lines as a logical starting point for the more difficult work that lies ahead.

 

Gore also called for the complete elimination of the payroll tax. It would be replaced by a tax on CO2:

 

For the last fourteen years, I have advocated the elimination of all payroll taxes — including those for social security and unemployment compensation — and the replacement of that revenue in the form of pollution taxes — principally on CO2. The overall level of taxation would remain exactly the same. It would be, in other words, a revenue neutral tax swap. But, instead of discouraging businesses from hiring more employees, it would discourage business from producing more pollution.

 

Gore concludes:

 

This is an opportunity for bipartisanship and transcendence, an opportunity to find our better selves and in rising to meet this challenge, create a better brighter future — a future worthy of the generations who come after us and who have a right to be able to depend on us.

 

Read the full text of the speech here.

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9251)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.19 0 0 9266

 

Még mindig napirenden az iráni olajbörze.   Az iráni olajimport is szóba került.  Benzinárat nem szándékoznak emelni (kb 3$ egy tankolás) de bevezethetik a jegyrendszert.

 

Iran oil bourse launch underway

 

http://www.iranian.ws/iran_news/publish/article_17773.shtml

 

Oil Minister Kazem Vaziri-Hamaneh said here on Friday that all preparatory requirements were arranged for launching the oil stock market in the country.

Speaking to the reporters, Vaziri-Hamaneh said that all un-subsidized oil products can be offered in this stock market.

He also rejected rumors about the preparation of a plan to gradually increase the gasoline price, but added that the cabinet had submitted a bill to the Majlis for importing gasoline.

"If the bill is ratified, the present condition will continue and rationing will be put into practice later."

dode Creative Commons License 2006.09.19 0 0 9265

A 9257-ben azt próbáltam bizonygatni, hogy a befogadó kőzet hővezetése elegendő a keletkező hő elszállítására és nem fog megolvadni semmi.

 

A dolog persze úgy lenne korrekt, hogy a hővezetés réven történő hőleadásra is készítek becslést, nem csak a hőtermelésre, de ezt tudásom szerény volta miatt nem tudom megtenni.

 

Valószínűnek tartom, hogy kilakul pár száz fok (de lhet, hogy csak 20, vagy 50, fogalmam sincs...) hőmérséklet-különbség a tároló és a kőzet között, erről a gradiensről pedig úgy gondolom, hogy elegendő a keletkező hő elszállítására. A befogadó kőzet a probléma szempontjából végtelen hőtartálynak tekinthető.  

Előzmény: padisah (9263)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9264

Már régebben irtam , hogy mivel energiagazdálkodásunk teljesen az oroszoktól függ, akik "elvtársi" nép, ezért nem volt semmiféle rendszerváltás 89-ben.

Mondjátok, hogy képzelgek ,amikor úgy érzem ,hogy az oroszok irányitanak minket, és véletlen egybeesés, hogy ma reggel Fletó elrohant Putyinhoz...

Ugye ez csak egy rossz álom!! 

padisah Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9263

De a KKÁT a felszínen van tehát lehet passzívan hűteni. Mi a helyzet a föld alá, vízzáró rétegbe telepített nukleáris hulladékkal? Ezek szerint oda kell vezetni egy csövet, működtetni kell egy szivattyút ami levegőt nyom le hogy hűtsön, műszereket kell üzemeltetni hogy mérjék ha esetleg a hűtőlevegőbe radiókatív por kerül...És mindezt esetleg 200-300-1000 évig. Ez szerintem elég sokba kerül.

 

 

Előzmény: dode (9262)
dode Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9262
Fémek fajhője általában 1000 J/kg alatt van
Az UO2 azonban nem fém. Rászántam most 5 percet, hogy keressek rá adatot, de nem találtam. De mivel a tömeg kb. felét a burkolat adja, a 2000 valószínűleg tényleg felülbecslés.

A beton tároló (felszíni, átmeneti tárolásra használatos) és a geológiai tároló között érzek némi különbséget. Az idézett mondat paksi viszonyokra való fordítása kb. annyi, hogy 5 év pihentető medencében történő nedves tárolás után a kazetták kiszállíthatók a KKÁT-ba, ami egy száraz tároló, passzív levegő hűtésű.

Ezen kívül nem 5, hanem 50 év pihentetési idővel számoltam, mert ennyi idő (szvsz) legalább eltelik, mire a kiégett fűtőelemek végleges megoldása megoldódik. A KKÁT-t legalábbis ennyire tervezték.
Előzmény: padisah (9261)
padisah Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9261

When a nuclear power plant is shut down, the rate of heat production immediately drops by a factor of 16 to about 6% of what it was when the fission process was ongoing. An hour later, it is down by a factor of 100 to about 1%. After a month, the power reduction factor is about 1,000 (0.1%). After a year it is about 5,000 (0.02%) and after 5 years about 30,000 (0.003%).

Freshly discharged spent fuel is stored in deep pools at the reactor covered by at least nine feet of water. The water provides both shielding from the radiation and removal of heat from the radioactive decay.

 

After about five years of water storage the heat output of the spent fuel is reduced to the extent that it can be stored in massive concrete containers that are air cooled by convection.

 

Ez szerepelt a második linked végén. Tehát tényleg hűtik :)) Fémek fajhője általában 1000 J/kg alatt van, tehát a 20W-al számolva is lehet az 80 év, amikor a hűtés elromlása vagy abbahagyása után megolvad...

 

Egyébként szerintem ezt a radioaktiv hulladékot ki kéne válogatni a sugárzó anyagokra, akkor kapnánk egy olyan anyagot ami kb kilónként hozza ezt a 20W-ot, ráadásul évről évre egyre több van belőle. Gyakorlati értelemben perpetuum mobile.

 

 

Előzmény: dode (9257)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9260
az igazi az pbmr
Előzmény: dode (9258)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9259
ez a kicsi reaktor nem sokkal kisebb mint ami most pakson van.
Előzmény: dode (9258)
dode Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9258
http://hulk.cesnef.polimi.it/

http://hulk.cesnef.polimi.it/IRISdocs/IRISprojectoverview_2006feb.pdf

Szvsz az atomenergetika jövője az ilyen, vagy ehhez hasonló reaktorokban van. Kisebb, olcsóbb, biztonságosabb.
Előzmény: Törölt nick (9255)
dode Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9257
A sugárzó hulladékot, legalábbis a nagyaktivitásút hűteni is kell. Ha betemetik a föld alá és körbebetonozzák, a sugárzás energiája nem tud megszökni. Ennek hosszú távon az a következménye hogy a sugárzó anyag megolvad, és kifolyik a betonszarkofág alján...

Ez az állítás csak akkor lenne igaz, ha 0, azaz nulla lenne a befogadó kőzet hővezetése által elszállított hő...

Kicsit számolgattam, egy paksi kazetta teljesítménye 50 év pihentetés után kb. 20 W. (a 2 lenti link alapján) Ha azt nézem, hogy van 4 blokk, 50 éves üzemidővel, évi átlag 100 db fűtőelemmel, akkor a teljes üzemidő alatt 20 000 kiégett kazetta keletkezik. Tekintsük úgy, hogy mindegyik 50 évet pihent (ez nyilvánvaló képtelenség, de jobb most nem jut az eszembe) szóval a teljes teljesítmény 400 kW. Ez ha jól gondolom kb 100-150 db konyhai vízforraló teljesítménye.

Tovább számolva az jött ki, hogy 0 hőveszteség mellett körülbelül 160 év alatt érné el az olvadáspontot. (A fajhőt 2000 J/kgK-nak vettem (ez hasraütéses szám), egy kazetta tömege burkolatostól kb 200 kg. )

Felhsznált irodalom:

http://www.nucleartourist.com/basics/sfdecay1.htm

http://www.sustainablenuclear.org/PADs/pad0211avoiland.html
Előzmény: padisah (9228)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9256

 

"pedig igaza van. inkabb mi fogyasszuk el az utolso csepp olajat, mint a kinaiak"

 

elnézést, hogy jön ide az utolsó csepp olaj és a kínaiak?

 

egyik usák aszondta egy másiknak:

 

"Szerencsére a környezettudatos haverjaid nem fogják tudni érvényesíteni bolond szabályaikat, mivel az én fajtám birtokolja a fegyvereket. Üdv!"

 

 

Előzmény: Első Polgár (9253)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9255
És az rbmk reaktorok?Azok is ugyanazokat a kedvező költségalakulást mutatják a méret fügvényébe mint a folyékonyfémes vagy soólvadékos reaktorok.
Előzmény: aruvedjegy (9249)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9254
Van már pár tapasztalatom családon belül és kívül, hogy mivel járhat, ha előkészítetlen talajba hullik a mag...
Előzmény: malócz (9250)
Első Polgár Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9253
pedig igaza van. inkabb mi fogyasszuk el az utolso csepp olajat, mint a kinaiak
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9251)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9252

 
Egy fickó már megint feltalálta a spanyol viaszt - szerinte csak egy kis forró gőzt kell befújni a kiapadt olajkútakba, és ismét 1$ lesz a benzin gallonja.
 
Plenty of Oil?

Why are oil giants dragging their feet to recover over a billion barrels right here in North America? 

 

http://baltimorechronicle.com/2006/081806GORCYCA.html
 
While the American public is struggling to pay $3 a gallon at the pumps, it seems that there is plenty of oil right here in North America that the oil companies have been ignoring for years, with an apparent wink and a nod from the U.S. Department of Energy.

Just recently the Wall Street Journal reported that Chevron was working with "new" steam injection technology in Saudi Arabia to recover millions of gallons of heavy crude oil trapped in rock formations surrounding "dry" wells. In reality however, this technology has been around since 1980 and patented by a Sam Miller in 1990 (U.S. Patent No. 4967840). Basically, super-hot steam is injected under great pressure into a dry well that fragments the rock formations down to 12,000 feet and releases oil in amounts that far exceed what the well produced in its lifespan. Geologists agree that as much as 85% of the Earth's oil reserves remain trapped in these formations, and what has been pumped out today is a small fraction of what remains. A U.S. Department of Energy Report dated 1980 even addressed this potential, but allocated no funding to pursue development of the technology. Why?

Furthermore, last year Miller's son teamed up with Hobson Secondary Oil of New Jersey and proved beyond any doubt in 15 field tests that the technology works flawlessly. In less than an hour after injecting 800 degree steam into dry capped wells, they began to flow at rates up to 1,500 barrels per day--without any negative impact to the environment. Hobson and Miller have offered their technology to the oil companies of the world at no up-front cost to the oil companies and guess what--no takers. Again the question is Why?

Perhaps the answer is the same as the one when we ask why no new refineries have been built in the last 20 years in North America despite record profits in the billions and a glaringly obvious shortage of refining capacity in the world. After all, we were all told by the major oil companies that today's soaring prices are not due to a supply shortage, but rather a refining limitation.

Could it be oil companies are deliberately dragging their feet on the implementation of steam injection technology to keep oil prices and profits artificially high? Such price-manipulation tactics are highly illegal but have proven highly successful in the diamond industry. Further consider that it costs more to refine heavy crude than the light crude we get from the Middle East. The technology Hobson Secondary Oil uses works only on the heavy crude oil found here in North America. So let's look at this logically for a moment... If it costs 70 cents less a barrel to process Saudi Light Crude Oil than heavy crude, but we have to pay 90 cents per barrel in transportation costs to get that oil to the U.S. then hey--there is something wrong with this picture. And no oil executive wants to step up with a plausible explanation. It appears consumers around the world are being taken for a costly ride by the oil giants who want to delay technology "breakthroughs" for as long as possible. HSO's steam trucks convert a dead dry well into a bountiful flowing one in less than a day, yet the oil companies conveniently turn a blind eye. The spin masters of the industry really have a challenge on their hands with this one.
 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9251

 

Érdekes blog-vita arról, hogy mennyire kell komolyan venni a Globális felmelegedést.

Usákiában Bush és a republikánusok úgy vélik, hogy a globális felmelegedés problématikája hanyagolható, a demokraták úgy gondolják, hogy kéne valamit tenni.

 

http://www.qando.net/details.aspx?entry=4476

 

a "kedvencem":

 

The good news is that you and your enviro-hippy friends won’t be able to enforce your foolish dictates, because my kind tend to own all the guns. Cheers!

 

 

malócz Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9250

"Nem láttam felkészültnek arra, hogy megpróbáljam beavatni a Csúcs kérdésébe."

 

Nagyon aranyos! :D

aruvedjegy Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9249
módosítok. mint bevethető technológia nem létezik. A Superphénix gyakorlatilag egy (gazdasági-technológiai) katasztrófa volt, be is zárták, komoly szándék nincs a franciáknál, hogy folytassák ezt az utat. Az orosz működik, de: "however, the BN-600 electrical generation cost is still twice that of a VVER-1000 reactor" (http://www.insc.anl.gov/cgi-bin/sql_interface?view=rx_model&qvar=id&qval=12) akkor miről beszélünk? továbbra is spekulációnak tartom az ilyen döglött, najó,legyen "kísérleti fázisban lévő", de jelenleg "nagy tömegben" nem alkalmazható technlógiákra, mint létezőre való hivatkozást.
Előzmény: Törölt nick (9215)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9248
"ha már nem tudtad kimosdatni magadat" ugyan miből, picinyem? mondtam én bármit is? ugye nem, látod, látod. "No ne fölényeskedj" nade ha folyton okot adsz rá? :-D
Előzmény: advocatusdiaboli (9214)
Fulika Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9247
A padlófűtésben pont az a lényeg, hogy minnél gyorsabban kell kerintgetni a cuccot benne, hogy kicsi legyen a hőlépcső. Egyébként nagyok lesznek a feszültségek a padlóban.
Előzmény: krezidiesel (9245)
Fulika Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9246
Én is az agregátorra szavazok. A házat bármikor le tudom szedni a hálózatról. Az aggregátort kiteszem a teraszra, bedugom a kinti konnektorba, és uccu neki. Csak a fűtés idejére kell járatni. Én is kandallót képzelek alternatívának. A ház közepén egy 10-15kW-os betét nagyjából szerintem ki tudja fűteni a házat. Olyankor vízkör padlófűtés, egyéb nem játszik.
Előzmény: krezidiesel (9241)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9245

Egy padlófűtés 10 fokos hőfoklépcsővel jó szerintem. Az meg magától nem cirkulál...

60fokos vizet meg nem praktikus a padlóba kergetni.

De nyitott vagyok az új ötletekre , bár 500m csövet mostmár nem fogok kicserélni, mert túl vékony....:-))

Előzmény: erbe (9244)
erbe Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9244
Megfelelő elrendezés esetén még a padlófűtés is hajlandó gravitációsan keringeni, csak egyszer kell kihajtani belőle a levegőt.
Előzmény: krezidiesel (9241)
erbe Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9243
Alukohót nem lehet rapszodikusan működtetni, ráadásul elég komoly teherforgalmat igényel. Hosszú távolságra különösen nem gazdaságos fuvarozgatni.
Nitrogén oxidálása egyszerűbben megszakítható, a folyamathoz szükséges hő (levegő előmelegítése) tükrös koncentrátorral megoldható, így a napelemek által előállítandó árammennyiség csökken.
Nem a nitrogénműtrágya ammóniagyártás részére, hanem a No2 - salétromsav gyártás részére gondoltam.
Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (9233)
lcoder Creative Commons License 2006.09.18 0 0 9242
Egy lerohadt szünetmentes tápból és két teherautó akkumlátorból már össze lehet hozni egy olyan rendszert ami pár napig megoldja a problémát, annál hosszabb áramszünet meg úgysem lesz.
Előzmény: krezidiesel (9241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!