A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
A weldy kis heggesztővel kapcsolatos kérdésemre nemigen jött válasz de a kellékárakban elég jó tájékoztatást adtatok azt köszönöm,az a hejzet hogy 16-éve gyüröm a hegesztő szakmát van fogalmam mijen gép mire jó de most csak a szobanforgó gép awizási képességeiröl kéne kis infó ha van valakinek. A koppintos gépekröl meg annyit hogy azzal is lehet röggen alá dolgozni persze nem minden pozicioban és hejen, de egy sima átlagos csövön ami jol hozzáférhető és betartva a koppintos gépeknél fenáló ivgyujtási szabájokat és kelő rutin birtokában nyugodtan mehet a heggesztés akár röntgen alá is és ahogy poczi is mondja nem mindent tudó gép kell hanem gyakorlat.
Amikor a gépemért mentem, akkor adtak el épp egy szörnyeteget: szovjet gyártmányú, 600 amperes dízelmotoros hegesztődinamó. Valakinek az ilyen is kell... (kár, hogy nem fotóztam le)
Van ott minden, drágák is és kínaiak is. Régi használt gépek is. És ha nincs akkor meghozzák rendelésre a drágább márkásakat is. Korrektek van választék , le a sapkával előttük.
Hát ott aztán tényleg hegesztőbazár van.:D:D:D Ami a föld hátán megterem ócska szarság, az ott mind megtalálható. Igaz, néha feltűnik egy-egy jobb gép is.
Kicsit Off: Nagyon kedvező áron jutottam hozzá egy kínai TIG-hez. Akkor kezdtem tanulni az AWI hegesztést, jó-jó, de miért habosodik fel időnként a wolframpálca. Elvittem ügyesebb hegesztőhöz. Egy-két próbálkozás, habos. Nem jön a gáz! Próbáltuk a pisztolyt. Már korábban is feltűnt, nagyon fel kell tekerni a reduktort. A 6-8 bar sűrítettlevegő alig préselte át magát a csövön. Szétfejtettem majd újra összeraktam a szorítóbilincset a pisztolynál. Nem ott volt a gond, túl vékony tömlőbe húzták a drótot. Utána is fölhabosodott. Nem hegesztettem, csak sűrített levegőre kötve kapcsolgatok. 6-7 kapcsolás után kattan a relé de nem kattan a szelep, nem jön levegő. Alapos helyzetleírással visszaküldöm garanciális javításra. Jön a gép, kicserélték a kábelt. Tökéletes, szájjal is át lehet fújni... Habosodik a pálca. Nekiálltam kísérletezni. Volt, amikor 3 kapcsolás után, volt, mikor 32 kapcsolás után állt le a szelep. Hiába, szét kellett döntenem. Az alsó vezérlőpanelen 24 V-os relé. Feszültségek rendben, tekercs sokszori kapcsolásra is megkapja, de a szelep nem húz. Nem zár az érintkező. Annyira határon mozgott a relé, hogy a stabil 24 V-ra csak rövid ideig működött. Kis melegedés után előfordult, hogy 26 V kellett neki a meghúzáshoz. Csere óta tökéletes.
ÉÉÉrdekes, én még a szocializmusban voltam gyerek, de kölyökként is ismerem az esab (1904) márkát például , vagy amcsi Caterpillar, Chevrolet, Kangoo, General Motors, német bosch, siemens, svájc doxa, hilti stb.........
Itt a pont!
Dunakeszin volt egy halom kínai, számomra ismeretlen nevű gép, igen olcsón. Nem kicsit drágábban az Esab Caddy 250-et vettem meg, ők már tettek le ezt-azt az asztalra.
Amikor Kemencén is elkezdtem vele dolgozni, be is bizonyította, hogy mivel tud többet. Borzsztó szar az alumínium légvezetékes hálózat, jó távol a trafótól. Egy kicsit nagyobbfogyasztót bekapcsolnak a faluban, láthatóan elhalványodik a lámpa fénye, sokszor diszkóófényt csinál. Az ívet így is folyamatosan tartja, nem akar kialudni.
Az előző kis olasznál egy ilyennél egyből odaragadt az elektróda. Pedig az se volt rossz masina!
Sőt, nekem nem kell a honap sem bizonyítéknak, bőven elég, ha a menedzser úr leírja, hogy melyik amerikai állam, melyik városában gyártják a BLM gépeket.
Egyébként bizonyos fokig igazad van abban amit leírtál. Az emberek mindenféle szart képesek összevásárolni, csak ócsó legyen, a kínaiakmeg kevés pénzért bohócoknak való gépeket gyártanak. Az importőrök jelentős része ezt itthon alacsony árréssel értékesíti, ami azt eredményezi, hogy maga a gép tényleg nem lesz drága, de ha megvetted, magadra is leszel hagyva vele. Az elee olcsó gépre tett alacsony árrésből ugyanis az következik, hogy nem lesz elég pénz a gépek és a gyártó tisztességes KÉPVISELETÉRE. Nem véletlenül firtattam a BLM szervizének a címét. Az, hogy egy importőrnek szervize van, az én fogalmaim szerint ugyanis nem azt jelenti, hogy "az ország legjobb szervizese dolgozik nekünk" (ha ráér, ha kedve van, ha éppen nincs sürgősebb munkája), hanem azt, hogy a saját telephelyünkön van egy szoba, ahol glédában állnak a javításhoz szükséges eszközök, és két-három alkalmazott (!!!) javítja a gépeket.
Nem kötözködés de le tudnád -e írni a BLM amcsi honlap címét. Nekem EPS van ,de előtte megnéztem a honlapjukat , más volt írva mint a magyar kereskedőnél, Pl: bekapcs idők, elektróda átmérő . Arra rákerestem www.epsystem.it, és volt választék , leírás stb. Egyik helyi kereskedő szerint a kínai USR-t,és a Weldmaster a csúcs az olaszok európa szemetét gyártják. Persze Ő USR-t és Weldmastert árul bőőőven az olasz gép ára felett, annak sem találtam honlapot sem, de büszkén majd dupla áron adják az egyébként biztosan jó gépet. A BLM is jól néz ki biztosan jó is, de sehol semmi hivatalos leírás róla.
Ez nem csak a BLM-nek szól amit most írok sértődés ne essék: annyi új számomra ismeretlen márka jelent meg a piacon az elmúlt 1-2 évben , persze mind a legjobb a saját forgalmazója szerint, és 100 éves mint az ismeretlen nevű külföldi biztosítótársaságok, hogy csak mi nem ismerjük kint már 100 éve működik. ÉÉÉrdekes, én még a szocializmusban voltam gyerek, de kölyökként is ismerem az esab (1904) márkát például , vagy amcsi Caterpillar, Chevrolet, Kangoo, General Motors, német bosch, siemens, svájc doxa, hilti stb......... Ezeket ismertem ,de a sok új márkát nem, és nem is hiszem el hogy nagy múltú komoly cégek lennének Pl: a nagy maffia egészségpénztáram 5 év alatt már 3-ik néven és tulajdonos alatt fut.
Nem lenne itt baj ha a feltörekvő márkák reális, hozzájuk illő alacsony áron lennének. De amikor a kereskedő 20-22-ért ad egy Workers Bull sarokcsiszolót, Black&D 23-24, a Bosch 28 , a makita 30, és azt mondja a Workers Bull a legjobb, egy sem romlott el, akkor felidegesedem és kimegyek a boltból vásárlás nélkül. Adná 8-ért vinnék belőle , de nem közel bosch áron a KÍNAI SZEMETET !!!!!
Ez előtt száz évvel meg ha valaknek tüdőgyulladása lett, akkor meghalt, tehát most is jó lesz antibiotikum helyett az utilapufű tea, meg a macskaszőrrel kevert pipamocsok.
Ezelőtt 20 évvel is awiztam egyszerű dinamóról (mert csak az volt) lőtték is minden varratot, mégis meg lehetett oldani hogy ne legyen hiba (kifutólemezek,peremkezdés,stb..).Nem voltak mindenféle csili-vili gépek és akkor is jól csináltuk.
Gondolom szomiboy nak sem arra kell az awi hogy röntgen alá dolgozzon mert a gép sem nagyon ipari jellegű.Arra viszont nagyon kiváló hogy otthon néha néha egy két dolgot összehegeszen awi-val,és gyakorolni is jó.
Egy egyszerű awi szett kb:13-15E-ft körűl van.Palack kb:15E üresen,az argon töltet 15-20E mennyiség,és minőségtől függően.Literes óra kb:8E. Meg pálca 1E/kg.
Köszi a pozitív hozzászólást és örülök ha valamiben segíthettem! :-)
Szomiboy:
A géphez kell egy szelepes pisztoly ami kb. 10 ezer körül van! / Tehát nem kapcsolós!!!/ Egy reduktort ami szintén egy 10-es és palack kell hozzá! Amit vagy kölcsön kérsz vagy bérelsz vagy veszel egyet! És már lehet is awiz-ni! Jaa és gázcső ami a szelepes pisztolyt és a reduktort összeköti Métere kb. 200-400 ft. És a pisztolyba wolfram meg a szükséges kopók . . . ez egy-két száz ft.!
pow/mia
Dehogy készültem ki! Sok olyan emberkével találkoztam már aki negatív hullám bombákat áraszt magából! De ha foglalkozik velük az ember előbb-utóbb olyanná válik mint ők! :-) Azt meg ugye nem gondolod, hogy ide ki fogom írni a szervízesünk címét! :-) Adj egy gépet amiről más szervízesek lemondtak és ha van alkatrész 2-3 napon belül szervízeljük miután a futár behozta nekünk! Ha összetettebb . . . pl. nemrégiben egy 4,5 millió ft-os ponthegesztő gépet javítottunk, amit újra kellett tekercselni! Nna ez mondjuk 3 hétig tartott!
Ne vegyél hozzá AWI pisztolyt, semmi értelme. Azt minden hülye vaskereskedő mondja a legszimplább hegesztőinverterekre, hogy "ezzel lehet ám AWI-zni is". Persze, lehet, csak semmi értelme. Az ívet koppintással be lehet gyújtani, és még varratot is lehet vele készíteni, Csak az elején valószínűleg wolframzárvány lesz a varratban, a végén meg kráter.
AWI gépnek azt nevezem minimálisan, ami tudja szabályoznia gázutánfutást és az áramlefutást-végáramot, valamint minimum liftes, de nkább HF a gyújtású.
Sziasztok! Nemrég vettem othoni általános használatra egy WELDY típusu 120A-os inverteres hegesztőgépet amolyan kisebb női retikül méret, a sulya kicsit könnyebb :-) elektródával már teszteltem és elég jól muzsikál a műszer de avi kábel hiánya miatt azt nem tudtam kipróbálni, szeretnék venni hozzá avi cucott is de nemtudom érdemes e ha lenne valakinek infója az avi részről azt megköszönném az avi része koppintós vagy ahogy mondni szoktuk (gyufás) .
de jo hogy igy beirtad weldmanager az elobbi 2 beszolast mer hat nemvok 100%profi munkas de csinaltam mar ezt azt ivhegesztogepekkel... anyira hulye nem vok hogy ha megveszek 1 gepet ne tudjam elolvasni a papirjan a tulajdonsagait... no meg ha a boltban az egyik legjobb baratom az eloado es azt mondja amcsi jo gep akko en hiszek neki... es jo gep pont az emlitett tt1600-asom van csak dicserni tudom eddig mindenteren kielegitette vagyaimat pedig fronius magicwave 3000-es geppel dolgoztam a nyaron eleg sokat es hat konyu megszokni a mercedest... es utana furcsa az opelhhehee de ugyanolyan jol tudok dolgozni ezzela kis blm-emmel rendkivul jo tapasztalataim vannak vele nem csak awi teren mer bazikus rutilus savas(farago) palcahoz is hasznaltam hasznalom ha kell es eddig talan a legjobb gep amivel dolgoztam ha bazikus elektrodarol van szo de awiban inox-ra is maximalisan megfelel roviden enyi en is csak ajanlani tudom
Elnézést az íráshibákért, de nem olvastam át és elkerülte a figyelmem ez-az! Nem is ezért írok újból, hanem mert megint beleolvastam a fórumba és . . . hmmm!
pow/mia
Honnan veszed ezeket a dolgokat????? És ez tényleg érdekelne!!! Panel csere meg egyéb kütyük!? :-) Megfordul a bicska a zsebembe! Igen, valóban van a piacon egy csomó olyan gép, ahol jótállás után nem muzsikál máshogy a gép, mint panelcsere! De a szervizesünk nem emlékszem, hogy ilyenkor is 30e-nél többet számlázott volna! A mi gépeink viszont külön alkatrészekből épülnel fel, ami azt jelenti, hogyha valami oknál fogva baj van vele és értesz is hozzá egy kicsit, csak bemész egy villamossági szaküzletbe és akár otthon is megjavíthatod! Amit említettem, hogy grátiszként szervizeltünk gépeket éppen azért is tettük annyira könnyen, mivel pár száz forintos alkatrészekről volt szó! :-)
Már égen voltam fent az oldalon, de aszem időben jöttem! A BLM körüli dolgokat szeretném tisztázni, ugyanis én látom el a dunántúli képviseletét, de ezt itt nem szerettem volna reklámozni! A pozitív hozzászólásokat köszönöm! A negatív kritika pedig építő jellegű, de nem szeretem ha valótlan dolgokon alapul!!!
Régebben Gys-t forgalmaztunk a keletmagyarországi képviselő barátommal! Nem úgy alakultak a dolgok ahogy szerettük volna, ezért ő, mivel már több mint 7 éve a piacon volt alakított egy saját céget az egyik Bp-i partnerével az Európa szerszámházzal! Az Eu szersz. megmaradt természetesen kiskernek, mi pedig behoztunk 4 olyan márkát az országba, ami ár-minőség arányban versenyképes tud lenni az országban! BLM- amerikai gépek, Solter-spanyol gépek (ők gyártják a wolf-okat), Mahe német gépek (Fronius kategória), Parweld pisztolyok (angol prémium kategória).
B-keletmagyarországi képviselő és egyben főnök, L-Eu. szerszház főnök M-metál Hungária= BLM Tehát csak két főnök van! :-)
A honlapunk azért halt be, mert kiadtuk a weboldal szerkesztést egy cégnek aki miatt vírusos lett az egész rendszer! Sajnos tényleg sokáig húzodott ennek a megoldása,mivel az egész rendszert törölni kellett!
Szervízháttér???!!! Ember!!! Magyarország legjobb szervízese nálunk dolgozik!!! Olyan gépeket feltámasztott amiről már mások lemondtak! Ezt tiszta szívvel ki merem jelenteni! Színte az összes szerszámáruház velünk szervízelteti a gépeket! Mondj városokat és 2-3 képviseletet kapásból mondok! Csak ma 3 külsős gépér küldtem futárt a dunántúlról!
És tényleg 1 éve üzemelünk, de úgy érzem valóban korrektek vagyunk, ami a termékek minőségével összekapcsolva adja azt, hogy dinamikusan tudunk fejlődni! Ezért is sikerült idén felvenni a palettába a BDS mágnestalpas fúrókat is!
BLM gépek megbízhatósága??? Hmmmm . . . közel 1500db-ot adtunk el! Azt mondtuk ha 3% körül lesz a meghibásodás az még belefér! Ezzel szemben jó, ha 15 géppel volt gondunk, annak a fele felhasználói hiba volt amit grátiszként javítottunk!
E mellett 100A-es gépet nem nagyon vásárolgattak a piacon a kereskedők, mivel a 2,5-ös elektródát sem nagyon tudták a gépek! Mindaddig még be nem jött a TM1000-esünk! Hegyekbe adjuk el!
Fronius kategória e? Nem! A Froniusnak minimálisan ugyan, de jobb az ívgyújtása! Kb. 3 hónapja voltam egy teszten! 30 éve hegeszt a bácsika és a tsz.-nek kellettek gépek ekevas-szerszámfelrakásra és egyebekre! 4 családot teszteltek! Einhell, Esab, Fronius és mi! Einhell kuka! Esab próba, ok! Mi gépünk próba, Esab félre tesz! Fronius próba ok! Ezután vagy 10 féle elektródát próbálgatott Fronius és a mi gépünkkel, majd a végkifejlet . . . "A Froniusnk mintha kicsit jobb lenne az ívgyújtása, de ha az árat is nézem a BLM-ből kérünk kettőt!"
Szóval . . . elnézést, ha kissé magánjelegűre sikerült volna a reagálásom, de próbálom védeni a mundér becsületét! :-) Ettől függetlenül valóban vannak még hibáink . . . de hol nincs! A honlap valóban gixer, hogy ilyen sokáig húzódott! Sajnos néha kell várni a gépekre, mert egyszeűen nem tudunk annyit berendelni, hogy ne fogyna el!
Ha bármilyen kérdésetek lenne, nyugodtan írjatok szívesen segítek bármiben bárkinek . . . még a rosszakaróinknak is! Mert mint tudjuk ami az embert igazán naggyá teszi az a megbocsátás készsége! :-)
Végül pedig ha jól emlékszem valaki keresett egy HF-es gépet 150e körül!
Az ajánlatom:
TT-1600
143.600 nettó
Csomag tartalma:
awi pisztoly, testkábel, induló awi készlet, gázcső, műanyag koffer