Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2006.10.05 0 0 9465
Ebbe azért nálunk egy nagyszámú hazai kisebbség is belejátszik, plusz a cuculizmus megszûnte után gyakorlatilag újra kellett építeni a gazdaságot. Míg egy nyugat-európai országban az elmúlt pár száz évben gyakorlatilag folyamatosan mûködtek a cégek, mûködött a társadalom addig nálunk volt egy cuculizmus, az csõdbe ment, majd a helyén 16 év alatt kellett felépíteni az ország termelõi kapacitását. És a 16 éves magyar cégeknek kell felvenni a versenyt azokkal az európai cégekkel akiknek rengeteg idejük volt tõkét, technológiát gyûjteni, terméket fejleszteni, nevet szerezni maguknak a piacon. Plusz az ottani tõkések nem enyveskezû ex-kisztitkárok hanem olyan emberek akiknek már a nagyapja is ilyesmivel foglalkozott. A politikusok sem most tanulták a demokráciát, hosszú évtizedek alatt kialakult valamiféle minimális kultúra a dologgal kapcsolatban, Pl. hogy ha gáz van akkor a felelõs politikusnak akkor is le kell mondania ha nem felelõs közvetlenül a dologgal kapcsolatban és nem a 120. Gipsz Jakab mezei dolgozóra próbáljuk rátenni a felelõsséget.
Előzmény: nájckingdom (9463)
lcoder Creative Commons License 2006.10.05 0 0 9464
Eleve hülye a kérdés. Mi az hogy hogy értékelné ? A bekövetkezésének valószínûségét vagy a probléma súlyosságát ?

Pl. kínai autó már van, az kínai autóipar valószínûleg elõretör. De hogy ez mennyire jelent veszélyt jó kérdés. Egy pénzügyi válság elképzelhetõ, de volt már ilyen. Növekedéscsapdától szvsz igazán nem kell tartani, a probléma inkább az hogy akinek el lehet adni a terméket az nem tudja megfizetni, aki meg meg tudná annak már van mindene. Olaj háború most is van (lásd irak) de ebbõl aligha lesz világháború. Vallásháború, terrorizmus szintén most is van, ez utóbbinak azért erõs korlátai vannak.

Termõföld-megszállás, klíma-menekültek, szegények inváziója nemigen valószínû, erre a problémára találták fel anno a gépfegyvereket. Max. azt tudom elképzelni hogy a hollandok víz alá kerülnek és emiatt beköltöznek európába. De ezzel európa szvsz csak jól jár. A klónozott katona pedig meglehtõsen nagy marhaság...
Előzmény: vilsi (9460)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.05 0 0 9463
"A fiatalok fölrúgják az idős-többségű parlamentet, kirabolják és bezárják az öregeket.
(Válasz az óriási adóterhekre.)"

A mai belpolitikai válság alapvetően ezen a fő problémán alapul, tehát, hogy az aktív dolgozók száma már ma is kisebb az eltartottakénál és az arány rohamosan romlik. (A másik fő ok az olcsó olaj korában Nyugaton lehetővé vált autóstársadalom infrastruktúrájának erőltetett kiépítése úgy, hogy az olcsó olaj korának alkonyán nálunk ehhez már nincs meg a fedezet. De mivel "korparancs", ill. a tömegek vágyának netovábbja, hogy szarni is autóval mehessen, ezért a politikusok inkkább eladósították az országot, csakhogy autópályák épülhessenek.)

Fiatal-öreg-ügyi felvetésedben javasolnám a generációk harca helyett (ami tényleg nem esélytelen) a sokgenerációs családmodellhez való visszatérést. A nyugdíjrendszer várható fokozatos ellehetetlenülése szinte automatikusan ebbe az irányba tereli az eseményeket. Nem sok jövőt jósolok az olyan pártoknak, amik a szingli-modell dicsőítésével kampányolnak. (Hogy is szerepeltek a legutóbbi önkormányzati választáson?)

Örülök, hogy én vagyok az arany középút. Neked optimista, némelyeknek reménytelenül pesszimista. Magam is azt gondolom, hogy életszínvonalcsökkenésre a tömegek és az országok agresszióval reagálnak. Ezért sürgetem a honvédelmi képesség helyreállítását is. Amúgy jó a kockázati listád, saját gyűjtés? A "perfect storm". Már javában fújja a leveleket az előszele.
Előzmény: vilsi (9460)
erbe Creative Commons License 2006.10.05 0 0 9462
"Akkor nem írogatnátok ide nájccal, meg nem tartanál előadásokat. "
Van 1 régi mondás:
-Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja.
Mostanában terjed egy kiegészített változat is:
...akinek meg f.ngja sincs hozzá, az ellenőrzi.
Előzmény: erbe (9461)
erbe Creative Commons License 2006.10.05 0 0 9461
"33.csendes meghülyülés "
Na, ez az egy biztos nem igaz!
Akkor nem írogatnátok ide nájccal, meg nem tartanál előadásokat. :-(
Előzmény: vilsi (9460)
vilsi Creative Commons License 2006.10.05 0 0 9460

Miért nincs nyilvános energiavita?

Újszegedi Bioépítészeti napok (okt.17-20), ott leszek 20-án pénteken, előadást tartok: Megfizethető alternatív energiák.

Nájc egészen meggyőző, csak optimista, nem ismeri az embereket. 2020-ban, aki ekkor 20 éves, annak az öregapja is már nagy fogyasztó volt. Ki fog itt lemondani az autóról, közp.fűtésről, hipermarketről? Az ember csak erős kényszerre képes változtatni életmódján. Kitör a harc a maradékért. És akkor mindent szétvernek...

És ekkor a többi 32 kockázati tényezőről nem is szóltunk...

A fiatalok fölrúgják az idős-többségű parlamentet, kirabolják és bezárják az öregeket.

(Válasz az óriási adóterhekre.)

A 33 kockázati tényezőt Ön hogy valószínűsítené? (0-10)

 

1.pénzrendszer-összeomlás

2.kamatigéret

3.növekedéscsapda

4.túltermelés

5.tőkemegsemmisítés

 

6.kínai autóipar

7.olaj-világháború

8.vízháború

9.termőföld-megszállás

10. vallásháború

11.USA-diktatúra

12.terrorizmus  

 

13.munkabeszüntetés

14.munkaképtelenség

14.szegénylázadás

15.elöregedés

16.fiatal-öreg polgárháború

17.yuppie-diktatúra

 

18.nukleáris tél

19.Kína-szindróma

20.klímamenekültek

21.szegények inváziója  

 

22.fölriasztott vírusok

23.kiszabadult gének 

24.gabona-AIDS

25.terminátor magok

26.alvó génaknák

28.leprabombák

29.klónozott katonák  

 

30.klímaátcsapás

31.tengeráram-változás

32.vulkán, földrengés, árvíz  

33.csendes meghülyülés  

 

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.03 0 0 9459

 Tudod, a történelem tele van sírva hanyatlással, meg az eltűnt aranykor emlegetésével. Valóban voltak hanyatlások és felemelkedések, sőt, komoly tündöklések és bukások, de ami egyértelműen kijelenthető: a tudásanyag összeségében soha nem veszett el.

 A Római Birodalom bukása a történelem leglátványosabb hanyatló időszakát hozta, zűrzavarral, majd azzal a bizonyos sötét középkorral. De ez alapvetően a szervezettség és társadalom szintjén jelentkezett, az eszközökben, módszerekben, tudásban nem tértek vissza a korábbi korszakokhoz, legfeljebb a fejlődés torpant meg. És egyes régiók - nem is kicsik, pl: Bizánc - éppúgy virágzottak tovább, sem gazdasági, sem műszaki értelemben nem léptek vissza.

 Semmiféle realitása nincs az ilyen stupid elméleteknek, miszerint majd visszatérünk a kőkorszakhoz, legfeljebb egy valódi nukleáris világégés vethet véget a technikai civilizációnak, ennek a valószínűsége pedig szerencsére az 50-es évek óta éppen most a legkisebb.

 Ettől még lehetnek, és lesznek is igen alapvető változások, de ezek korántsem feltétlenül jelentenek visszalépést. Ahogy a hibridautó sem visszalépés a simához mérten, meg az energiatakarékos napház sem kevésbé komfortos egy távfűtött lakótelepnél.

 

Előzmény: nájckingdom (9457)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.03 0 0 9458

Vettem most egy könyvet az "Alternativ járműhajtások" cimmel.

Ebben arról irnak hogy az usákoknak rengeteg szenük van és abból tudnak szintetikusan üzemanyagot gyártani.

Akkor pedig lenne ellenszerük a peak oil ellen.

Előzmény: Törölt nick (9451)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.03 0 0 9457
Mikor jósoltam én " totális gazdasági-társadalmi összeomlást, ősközösséget, világvégét "? Nyugodtan idézhetsz, ha találsz ilyet. Az igaz, hogy feldobtam itt Duncan Olduvai-elméletének látványos illusztráló ábráját, ahol a haranggörbe csúcsán vagyunk mi, (ill. a 70-es évek eleje), az elején és a végén meg két kökorszaki ember, ill. társadalom. Ez Duncan elmélete, én nem vagyok benn ebiztos, hogy elkerülhetetlen a második kőkorszak, ill. remélem, hogy sikerül elkerülni, de mint potenciális lehetőség fennáll. Ezért érdemes alaposan megfontolnunk Duncan elméletét, mert könnyen igaza is lehet, ha pl. atomháborút robbantunk ki az olaj maradékaiért folytatott őrült harcban. (a neokonok készek erre is) Én hanyatlást jósolok garantáltan, az autóstársadalom, a fogyasztói társadalom és a globalizáció visszafejlődését, elsorvadását, egy mezőgazdaság-alapú társadalmat, eleinte több iparral, később kevesebbel, de nálam az értelmes uticél nem a leendő kőkörszak, hanem mondjuk a reformkori Magyarország gazdasága. Ez sem azért, mert ez a legvonzóbb, hanem, mert talán erre még lehet esélyünk. De az odahanyatlás, az egyensúly, fenntarthatóság elérése csak szakaszos, fokozatos lehet, először a vasút a mentőöv, a mi generációnknak és gyermekeinknek, unokáinknak.

A Duncan-görbe jól bemutatja, miért tévedsz a történelemben korábban is tényleg többször volt gazdasági, hitel, stb. válságok és a most kibontakozó azonosításában. Az általad emljtett korábbi válságok mind a Duncan-görbe felszálló ágán fordultak elő, tehát az adott válság, krach után változatlanul tovább nőtt az emberiség egy főre jutó energiafogyasztása, a "fejlődés" ment tovább a kis (bár akkor esetleg nagynak tűnő) megbicsaklás után. Mivel mi már ma is a Duncan-görbe leszálló ágában vagyunk (annak még az elején persze), a 70-es évek óta fogy az egy főre jutó energiafelhasználás, a mai gazdasági, hitel, stb. válságnak (ami még csak kezd kibontakozni a szemünk előtt), más jellege lesz. Ezután nem lesz továbbfolytatódó fejlődés, növekedés, növekvő energiafogyasztás, mert a kimerülő erőforrások a megnőtt létszámú emberiség számára ezt nem teszik lehetővé. Ez a válság nem olyan, mint az eddigiek.
Előzmény: advocatusdiaboli (9455)
padisah Creative Commons License 2006.10.02 0 0 9456

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-76082

 

Bővíthető a Paksi atomerőmű...

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.02 0 0 9455

 Nagy dolog. Bedőlnek a felfújt fundok, kipukkad a nemzetközi lufipénz jelentős része, 10-15%-al visszazuhan a világgazdaság, egyesek még ennél is jóval többel, egy csomó amúgy is semmirekellő bróker leugrál a tetőről, meglincselnek néhány erre már régen rászolgált közgazdász szélhámost, majd beáll egy új egyensúlyi állapot, és pár év alatt utolérjük magunkat.

 Szimpla gazdasági és hitelválság. Tudod, már hány ilyen volt a történelemben? Háborúk, hiperinflációk, akkora gazdasági zakók, amelyeknek a negyede is nagyobb lenne, mint ami most jön. Mégsem másztunk vissza a fára.

 

 Nem azt mondom, hogy nincs baj, hogyne lenne. Az is látható, hogy az út rosszfelé megy, és az is, hogy errefelé nem visz a végtelenségig. De a végkifejletet messze nem látom olyan sötéten, korrekciókat, irányváltásokat látok, Te pedig totális gazdasági-társadalmi összeomlást, ősközösséget, világvégét. És ez bizony nagy különbség.

 

Előzmény: nájckingdom (9454)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.02 0 0 9454
"Nagy tragédiákat amúgy sem fog jelenteni, mert lehet mindenféle oszlopdiagramokat gyártani, de az, hogy az idén 1%-al nőtt-e a GDP, vagy éppen 2%-al csökkent-e, annak egy nemzedék életére és sorsára szinte semmi hatása nincsen."

Az egész mai növekedésalapú világazdasági modell azon az előfeltételezésen alapul, hogy a növekedés tartósan fennmarad, ez alapján hiteleznek. Ha kiderül, hogy a kamatok viszafizetésének alapjául betervezett jövőbeli növekedés médsem valósul meg, méghozzá tartósan, nem átmeneti recesszió miatt, mivel az egéz modell bizonyult szélhámosnak, önfelélőnek, akkor dől a kártyavár. Ez kezdődik most.
Előzmény: advocatusdiaboli (9450)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9452
Usa,természetesen.
Előzmény: Törölt nick (9449)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9451
Jah,de mindenesetre érdekes lesz látni,hogy mi lesz a következő egyensúlyi állapot.

A peak oil pedig már itt van.De különösebben nem gond: van jópár évnyi erőművi berednezés múltam,ami jól fog jönni pár éven belül az állásinterjúknál:-)
Előzmény: advocatusdiaboli (9450)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9450

 Ebben nagy csoda nincsen, az elemzők már évek óta hajtogatják, hogy az USA gazdasági növekedése csak látszat, az egészet az ingatlanpiaci lufi mögötti rohamosan növekvő jelzáloghitelezés gerjeszti, amolyan jó Münchausen módra. Valójában a gazdaság már évek óta recesszióban van, hála Bush gazdaságpolitikájának.

 És éppen kipukkadófélben van ez a lufi, máris elkezdődőtt az ingatlanok áresése.

 

 Ez persze rossz lesz a világgazdaságnak is, másrészt minden hosszú távon nem életképes átmeneti trend bedőlése összességében jó, minél hamarabb történik meg, annál kívánatosabb. Nagy tragédiákat amúgy sem fog jelenteni, mert lehet mindenféle oszlopdiagramokat gyártani, de az, hogy az idén 1%-al nőtt-e a GDP, vagy éppen 2%-al csökkent-e, annak egy nemzedék életére és sorsára szinte semmi hatása nincsen. Sokkal nagyobb kilengések kellenének ehhez.

 A Peakot meg minden fogyasztásvisszaesés csak kitolja.. :-)))

 

Előzmény: Törölt nick (9448)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9448


Nézzétek mit találtam.
erbe Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9447
Óriási mérföldkő - Jön a hidrogénautó!
Hányadszor jelentik be évek óta az első...?

"Az autószalonon jelentette be a PSA Peugeot Citroen csoport új költségcsökkentő programját, melynek keretében folytatódik a francia-és a spanyolországi létszámleépítés, a nagy-britanniai rytoni üzem fokozatos bezárása, és a szlovákiai gyár bővítésére sem kerül sor. VGO"
Elkezdődött?
Több autógyártó is visszaesésre panaszkodik.
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9446

"A munkaero viszont olcso, akar megerheti ot fegyveres ort allitani melle... :-)"

 

De olyan fegyveres őrt marha nehéz találni, aki nem saját maga fogja ellopni! :-))

Előzmény: Törölt nick (9445)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9445
A munkaero viszont olcso, akar megerheti ot fegyveres ort allitani melle... :-)
Előzmény: kilenctizenegy (9443)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9444
Pontosan.
Előzmény: Törölt nick (9442)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.01 0 0 9443

"Hogy csinálják-e a napcellás táplálást Afrikában, annak majd megpróbálok utánakérdezni."

 

Szinte biztos, hogy nem. A napeem nagyon drága és túl széles körben felhasználható. Azonnal ellopnák.

Előzmény: rev251 (9441)
rev251 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9441
Hogy csinálják-e a napcellás táplálást Afrikában, annak majd megpróbálok utánakérdezni.
Egyébként ezt a kórházaknál is lehet játszani (persze akkuval kiegyenlítve az éjszakát, és ott figyel a diesel is)

A gond az ár szorozva élettartam. Az akkucsoport (lúgos, rendesen töltve) kb 10 év, a napcellát nem tudom, de mondjuk az is annyi.
De ilyet ott ne reméljünk. Szerintem a kórház (szálloda) melegvíz-ellátása napkollektorral c. műsor is kuriózum arrafelé. Egyébként napkollektorral szerintem klímázni is lehet elvileg - olyasmi lenne, mint az abszorpciós (?) hűtő, csak nem PB gáz fűtésű. Ilyesmiről még máshol sem hallottam
Előzmény: Törölt nick (9434)
rev251 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9440
A Bükköt konkrétan tudom (diesel van, de tartaléknak, ui nem egyszerű gk-val megközelíteni, pl. ősszel) - Neked mondták rosszul.

A helyi gyártásról: Az antenna nem csak egy darab drót (450 MHz-n, vagy feljebb). Megeszem a sapkám, ha azt a nomád pásztorból lett betanított munkás behangolja (meég az üvegszálaréteget talán felvinnné...). Egyébként Mo.-n gyártanak parabola-antennát e rendszerekhez (is jó), de pl. szektorsugárzót nem
Ezen kívül az adóvevők tartója (a "rádiókeret) sem helyi gyártás: a kib*sdzott ajtót sem gyártatják helyben (itthon sem). Az acélszerkezet, a konténer/faház, a torony, az az (egyébként az sem kis hozzáadott-érték)

Ami meg az adóvevőzést illeti: Ha nem mobiltelefon-rendszerként csinálják, akkor - a fentieken túlmenően - egyszerűen kapacitás-probléma is lesz; Nem tudnak sokan beszélni EGYSZERRE (a csatornák száma jóval kisebb ui, mint a felajánlott forgalom).

És hogy egy kis ON is legyen: A peak oil után szerintem előkerülhet még a jó öreg 450 MHz NMT (nem olyan kifinomult adatátvivő, mint a GSM/2.5G vagy az UMTS 3G, de beszélni lehet rajta). A Mo.-ról leszerelt cuccok ugyan még ott porosodnak valami skandináv raktárban (jó állapotban), de olyan pletyka is volt, hogy megy Afganisztánba: na ez lesz tömeges később... (ha nem semmisítették meg és használták újra az anyagát - de ezt nem tudom
Előzmény: Törölt nick (9438)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9439
Még a 0-hoz: Szóval az a lényeg, hogy a nagyobb méretű, de kevésbé okos cuccokat gyártják helyben, amihez komolyabb műszaki know-how és gyártási képesség kell (elektronika), az import, de szerencsére az kisebb méretű, könnyebb a helyszínre szállítani.
Előzmény: Törölt nick (9438)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9438
0. Úgy tudom, az "okos" berendezések viszonylag kisméretűek, azokat tényleg nem helyben gyártják. Helyben csak az antennát meg talán még egy-két ilyen egyszerűbb elemet gyártanak.

1. Hmm, nekem rémlik valahol a Bükkben egy ilyen cucc, ami generátorral ment (vagy legalábbis ezt mondta róla valaki), de lehet rosszul tudom. Mindenesetre ahol nincs hálózat, meg erőmű se, ott nincs más megoldás, csak ez.

2. A műhold b@szott drága, az nyilván nem Afrikának lett kitalálva. (Pontosabban: de igen, csak nem az ottaniaknak.)

Az URH-ról mondtam, hogy korlátozott a használata - nem területileg, hanem pont amit írtál, mindkettőnek bekapcsolva kell lenni, stb. Gyakorlatilag a lakosság 10%-a (lakosság-penetrációra gondoltam) már nem tudná használni egymás keresésére - amíg a mobilpenetráció egy szűk elitre korlátozódik, addig persze az adóvevőzés is jó megoldás. Pl. szélsőséges esetben csak 2 mobiltelefon van, ekkor az adóvevő ugyanolyan vagy még jobb megoldás...

3. Termelnek ők, a segélyt meg le kéne állítani. Minél több a segély, annál kevesebb az ösztönző a termelésre.
Előzmény: rev251 (9436)
rev251 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9437
Az adatot egyszerűbb a levegőben küldeni, mint az energiát...
Előzmény: Törölt nick (9434)
rev251 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9436
A 0 pont: Ez a feltöltés Afrikában konkrétan így van? A helyileg gyártott tornyot elhiszem, lehet azt fából is. A rádiókábelt már nem, a többi rendszerelemet meg pláne nem.

1. pont: Tévedés! A Bükkben bizony odaviszik a villanyt földkábelen (a Zemplénben és a Bakonyban is). A fontosabb csomópontoknak (pl. Bánkút mikrógyűjtő, ill. a kapcsolóközpontok - országosan mondjuk 30 ilyen hely van egy hálózatnak) saját dieselje van, a kisebb állomásoknak csak egy csatlakozó (az energetikus odavontat egy dieselt, ha tervezett áramszünet van, vagy riasztás hosszú kiesésről - addig akku, ami elvisz mondjuk 4 órát)

A heti egyszeri feltöltést még Afrikáról is nehéz elhinnem (a prérin egy állomás klímával/fűtéssel felvesz 5 kW-ot - a nagyobb gyűjtő akár sokkal többet), mert nem kifzetődő (a diesel nem bírja sokáig, vagy pedig lassújárású hajógép - és akkor a méret miatt drága)

2. pont: melyik korlátozott területileg? A műhold? Szerintem csak nagyvárosban problémás, esetleg erdőben van kisebb vételiszint-csökkenés. A baja még az, hogy drága, a földi mobilhoz képest.

A ponttól pontig (2 db) adóvevőzésnél meg nincs értelme területi penetrációról beszélni. Egyszerre kell bekapcsolva lenni, ua frekisávon és csatornán (és nincs SMS a bekapcsoláskor, hogy kerestek amíg ki voltál kapcs...)
És nem telefon, ha nincs valami központ...
Ezzel egyébként bármilyen távot át lehet hidalni, csak nem ugyanazzal a frekivel... (és még napszak/évszakfüggő)

3. Pont: bár már ott lennénk, hogy termelnek valamit - az sem segély
Előzmény: Törölt nick (9433)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9435
innentől kezdve a drogok használata, termelése, kereskedelme "értéket" termel.

Ez most is így van, csak most a drogok egy részét (cigaretta, kávé, alkohol) értéknek tekintjük, másik részét (kokain, marihuána, heroin) meg nem. Én marihuánát szoktam fogyasztani, úgyhogy számomra értéket képvisel (pénzt adok érte), cigarettát meg nem, csak szenvedem a füstjét éttermekben, kocsmákban, szórakozóhelyeken. Számomra a cigaretta negatív érték. (Most eltekintve attól, hogy ha marihuánát fogyasztok, úgy évente ötször, akkor valamennyi dohánnyal keverem. Ilyenkor pozitív értéket képvisel számomra is valóban.)

Szóval vagy mindezt beleszámítjuk, vagy nem számítjuk bele, de akkor a cigarettát se.
Előzmény: Fulika (9407)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9434
A mobiltelefon robusztusabb hálózat, mint a vezetékes, és kevesebb macera a kiépítése. (Azt hiszem, olyan technológiát használnak, hogy az átjátszóállomásokat sem vezetékkel kötik össze - nem értek nagyon a mobiltechnológiához, de gondolom egy generátoros torony eleve valami ilyesmit kell csináljon.)
Előzmény: rev251 (9424)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.30 0 0 9433
Afrikában eleve nincsenek erőművek, így hiába is lenne hálózat. És igen, hetente feltöltik gázolajjal (vagy mivel) az állomásokat. Amiket egyébként igen leleményes eljárással építenek jelentős részben helybengyártott alkatrészekből.

1. Elég jó a rendelkezésreállás. Magyarországon se viszik sehova az áramot csak a mobiltorony kedvéért, hanem ahol már van eleve áram, ott rákötik a hálózatra, ahol meg nincs (pl. a Bükkben), ott meg generátorral megy Magyarországon is. Afrikában, ahol az általános infrastruktúra állapota tragikus (nincs se hálózat, se erőmű, amire hálózatot lehetne kötni*), éppen az ilyen generátoros megoldások terjedtek el mindenütt - legyen szó kórházi inkubátorok, mobiltornyok, vagy éppen szállodák üzemeltetéséről. Ez a decentralizáció a rendszernek nagyfokú robusztusságot biztosít, azaz az egyik elem károsodása nem érinti a többi elemet, az egyik torony kiesése nem teszi tönkre egy egész tartomány lefedettségét, stb.

2. Azok alkalmazhatósága igencsak korlátozott, nem véletlen, hogy mi se azt használjuk. 10-20%-os vagy magasabb penetrációt abból nem lehet elérni, vagy legalábbis nem lehet értelmesen használni.

3. Igen, nekik tényleg fütyültek, ugyanis ők - fentiek szerint - sokkal jobban függenek az olajtól, mint mi. Azaz ők nem tudják mivel kiváltani az olajat. Persze a piac nagy úr: lehet, hogy valamelyik hadúr cukornád-ültetvényeket és etonalfinomítókat kezd el üzemeltetni, mert rájön, milyen kurrens lehet egy ilyen termék... meg mert a technical-oknak a peak után is üzemelniük kell majd.

*A zöldek szerint mondjuk erőmű nem is kell, hiszen az áram a hálózatból ("a konnektorból") gyön.
Előzmény: rev251 (9423)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!