Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2024.10.13 0 0 157806

egyertelmuen  galambgombak. sajnos igy nehez megallapiani a pontos fant. csipj le belole egy darabot, ragcsald meg. ha nem csip, akkor eheto.

Előzmény: Didergő Király (157791)
Popenka Creative Commons License 2024.10.13 0 1 157805

"De ha meg nem sózom meg, ahogy írod, akkor számomra egyszerűen élvezhetetlen lesz a tráma krém."

Igaz, hogy én a rántott gombát sótlanul is meg tudom enni, sőt szeretem. Ugyanakkor a frissen kisült darabokat még melegen, mikor van némi nedvesség, sózhatod készre. Vagy csinálj egy sós mártogatót hozzá. Feleségem simán sós, kicsit fellazított tejföllel tolja, és jó. Vagy tartár. Csak ötlet, nem akarok "mindenkit rábeszélni". :)

Még valami a panírozásról:

A konyhai levegőn megszáradt gomba szeletekre nehezen tapad a liszt, ezáltal leválhat a panír. Pedig pont a lisztnek kellene tapadnia először az alapanyaghoz.

Ezen a gomba sózása szokott segíteni, mert így nedvesen kerül rá majd a liszt, akkor már dolgozik a glutén.

Mit lehet sózás nélkül tenni. Egy ötlet: nekem a konyhai használatban van egy víz permetező, spriccolóm. Egyébként kenyérsütéshez használom, de erre a feladatra is jó. Egy fújás egy tálcányira max. Kevés víz tapaszt, sok víz lemos.

/Pofázok én, pedig mindig az asszony paníroz, én pedig sütöm. :) /

Előzmény: morel_whisperer (157795)
Popenka Creative Commons License 2024.10.13 0 0 157804

ja, és nem írtad, hogy luc vagy kéttűs fenyő, nem lesz mindegy

Előzmény: Popenka (157803)
Popenka Creative Commons License 2024.10.13 0 0 157803

Galambgombák, ez egyértelmű. Kicsit keresgélni kell köztük. Első blikkre nekem se egyértelmű, pontosan melyik.

Előzmény: Didergő Király (157801)
Didergő Király Creative Commons License 2024.10.13 0 0 157801

senki?

Előzmény: Didergő Király (157791)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.10.13 0 0 157800

Gyönyörű! Az izmozó vargányák se semmik. A trombitás kép reményt ad nekem, bár egyre kisebb az esélye egy idei hullámnak. Csillaggombát ugyan nem, de (talán) barna pöfeteget láttam még.

Előzmény: Tharkus (157784)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.10.13 0 0 157799

Nincs az az isten. :) A múltkor közöltem egy egyszerű receptet, érdemes nekiállni. Megvan mind a 10 kézujjam, de ugyanolyan botkezem van, mint amilyen botlábam a focilabdához.

Előzmény: Popenka (157789)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157798

A kb. 1 hónapja indult esős időszak szinte végig kitartott. Vagy hideg volt, vagy esett az eső és áztatta a termőtesteket. Ez leginkább nagy őzlábakat érintett, azon kívül nem nagyon jött elő más (a mai helyeken). Viszont 3 napja elállt az eső is + a hőmérséklet is megnőtt -> kinéztem. Róka, trombita, császár ugyan nem mutatkozott, de akadt némi vargánya (nyári, bronzos). Hatalmas adag petrezselymet is láttam. Nálam is voltak harkály tinta seregek, jellemzően már elöregedettek. Barna galóca, mutatóba piruló. Gyönyörű, közepesen nagy nagy őzlábak. Karcsúk is. 0 galamb. Szürke tölcsér, zöld harmat, egyebek. Világító tölcsér, sárga kénvirág rengeteg. Én is azt tudom mondani: újra fajgazdagság van. És tényleg most indult be a napokban, mert sehol sem volt öreg gomba, faragvány sem, még a frekventált részeken sem. Sok gombászt, makkozót láttam ismét. Nem sok jött össze, másfél kiló, de gyakorlatilag egyetlen termőtestet leszámítva - ami ment is a kukába - az összes kukacmentes.

vaazz Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157796

Pilis visszatért, féregmentes vargányák és galóca tenger... Fenyvesekben rizike és galamb hegyek. Éjszakai műszak bán feldolgozható.

morel_whisperer Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157795

Köszi! Egyáltalán nem késő. Volt 3 db eléggé zöld, azokat most elkészítettem -> 14 db, emberes karéj. (Epekő teszt.) Kettő szeletet még ugyanígy bepanírozok (ahogy írod, csak só a trámára), mennek a fagyasztóba, aztán holnap letesztelem, hogy mennyire lehet kisütni jól őket. A többi meg a fiatalokkal egyetemben megy az 1-2 fokra beállított hűtőbe. Mivel nincs kukac, annyira nem tudja mi szétforgácsolni őket. Bár az a tapasztalatom, hogy a kukacok eléggé belassulnak ilyen hőmérsékleten, nem nagyon van kedvük lakmározni.

Az elősütés jó ötlet, gondoltam rá. Szerintem a csiperkés fiaskó főként amiatt következett be, mert előbb lenyomta a panírt a fejlődő gőz, minthogy meg tudott volna szilárdulni a gombán. A gőz vízből lesz. A víz meg a gombából, só hatására. De ha meg nem sózom meg, ahogy írod, akkor számomra egyszerűen élvezhetetlen lesz a tráma krém. Ezt még megálmodom.

Előzmény: Popenka (157794)
Popenka Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157794

Bocs, remélem, még nem késő a válasz. Én is feldolgozásban voltam. :)

Igen. Csináld bátran. Ne sózd meg se a gombát, se a panírt. Panírozd be. Én egy tálcára pakolom, úgy, hogy ne érjenek össze. Így bemegy a fagyasztóba. egy, másfél óra múlva kiveszem, amikor már fagyos legalábbis a panírja kívül. Ekkor nagyon gyorsan papírtörlőbe csomagolom, aztán már mehet jópár darab egy zacskóba. Nem fog már összeragadni. Kiveszed, amikor kell, fagyosan lejön róla a csomagoló anyag, de már menjen is a közepesen forró olajba. Nyilván nem szabad nagyon forróba, mert akkor csak kívül ég meg. De elég forró legyen, hogy egyből összekapja a panírt. Én így.

Van, aki kicsit elősüti, kiveszi, kihűti, fagyasztja. Aztán fogyasztáskor rásüt még. Ez is jó lehet, már rásül a panír, nem fogja ledobni, nem fogja olajjal megszívni magát.

Hirtelen ennyi....

Előzmény: morel_whisperer (157790)
Bencuc Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157793

A sárga gévagomba, ehető.

Előzmény: Jacktwoo (157792)
Jacktwoo Creative Commons License 2024.10.12 0 1 157792

2. Laskagomba okés.

Többi?

Pöfi elfogyott, vargánya nem is volt.

😂

Didergő Király Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157791

ezek milyen galambgombák vagy pereszkék, ha egyáltalán? a galambicához képest tömörebb a húsuk, sűrűbbek a lemezek. ebben a két színben találtam rengeteget egy fenyőerdőben.

morel_whisperer Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157790

S.O.S. kérdés: vargányát ha lefagyasztom panírozva, azt ki lehet sütni (olajban) úgy, hogy viszonylag jó legyen később? Ugyanúgy sózzam panírozás előtt? Ha jól sejtem, fagyos állapotban kell kisütni. Valakinek van gyakorlati tapasztalata? Nekem sajnos csak negatív: csiperkénél egyszerűen leszakadozott teljesen a bunda (ami a frissen kisütötteknél tökéletes lett). Fagyosan sütöttem ki. (Kellett nekem tegnap dupla adag vargányát pirítanom. Kellett nekem ma elindulni csaszilesre. Győzöm feldolgozni most meg. A vargányát.)

Popenka Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157789

Nem látom, melyik telefonszámon lehet rendelni! :)

Előzmény: morel_whisperer (157774)
néhai0 Creative Commons License 2024.10.12 0 1 157788

Gyönyörű képek, mi is kilátogattunk kedvenc helyünkre a Mátrába, sajnos az elmúlt hetekben szépen le lett termelve ez a környék mert vargányát alig találtunk, nagy a fajgazdagság, rengeteg a bimbós pöffeteg amiből szedtünk is jó sokat csak a hajnali esőtől minden vizes és sáros. Mivel vagy kétórányi keresgélés után sem jártunk túl nagy sikerrel, pár darab vargánya, fenyő tinorú és őzláb volt az eredmény, őszintén szólva az ide felrakott képek alapján többre számítottam.

Még a júniusi hullám végén keresgettünk más esetleges gombalelő helyeket, amiket most már minden mindegy alapon meg is néztünk, mivel kisütött a nap olyan 10h körül már lehett látni is az erdőben :)  ez sem ígérkezett valami fényesnek, mígnem egy meredek elhagyatott úton lefelé a vízfolyásokat füves részeket kerülgetve bele botlottunk ebbe a csoportba. 

Nos innen kezdve sasszem elővesz és bizony egymás után tűntek elő a gyönyörú vargányák, kétóra alatt bejártuk a helyet és megtelt mindkét kosarunk, az őzlábak ott maradtak a pöfiket bezacskóztuk úgy tudtuk elhozni, helyiek a parkolóban faggattak, hogy hol szedtünk ennyit, mert nem nagyon találtak, az az igazság, hogy ott ahol még nem járt senki, a könnyen elérhető részek ki vannak fosztva, most indulgat ugyan valami mert sok a kicsi is, szerintem még azért lehet majd szedegetni ha az időjárás kegyes lesz. Egy kosárral hazahoztunk, a másikat szétosztottuk, így kevesebb a meló vele :)

Popenka Creative Commons License 2024.10.12 0 1 157787

A favágók élete sem könnyű, de a kőbányászoké talán még nehezebb. :) Nekem gyanúsak. Az első képen is olyan fenyegetően csoportosulnak. :)

Előzmény: Tharkus (157786)
Tharkus Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157786

de azért átjön a képen, hogy mennyivel nehezebb dolga van a követ emelőknek! :)

Előzmény: Popenka (157785)
Popenka Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157785

Most már komolyan érdekel, mire készülnek ezek a vargányák az erdőben? Egyik képen ketten emelnek valami faágat, másikon ketten cipelik a követ... mi készül itt? :)

Előzmény: Tharkus (157784)
Tharkus Creative Commons License 2024.10.12 0 4 157784

kirándultunk mi is

Popenka Creative Commons License 2024.10.12 0 1 157783

Ebéd helyetti séta. :)

Végre fajgazdagság van, bükkösben, tölgyesben, fenyvesben. Tömeg jelenetek. Az összes errefelé honos galóca kint van. Pókhálósok, csigagombák. Pereszkék. Fenyőtinóruk. Néhány tiltott gomba, és galambgomba is. Zöld harmatgomba is seregesedik. Harkány tintagomba néhol szintén tömeges. Szokott helyén látom a petrezselyem gombát.

Nem is tudom, mit hagytam ki.

A többi a képeken.

homerx Creative Commons License 2024.10.12 0 1 157781

borzsony ma reggel. a cserhatban csak oreg bronzosokat es nehany ceklat talaltunk.

Bencuc Creative Commons License 2024.10.12 0 1 157780

Meg, de az a hely amúgy is kiesik neked a szórásból. az esőt én is észleltem, nálunk jobban esett, aggódtam is hogy nem fogok tudni kimenni de csak elállt. Viszont a gép azt adta ki, hogy a megszokott helyemre menjek, nem pedig a Mátrába, hiba volt. nem volt vargánya most se, bár most legalább egyéb gombák voltak. Ám elnéztem a Mátra lábai fele is, hát igen, jobb lett volna oda menni, ahova én mentem nagyitóval kellett a gombát keresni, a Mátra fele viszont már az út mellett is voltak gombák. De meg már nem álltam, mert egy autó felcsavarodott a fára és pont a leállóban szenvedett a trailer, üghogy hagytam a fenébe, jöttem haza aludni. Viszont mivel ilyen sok volt most az eső, bízok benne, hogy jövőhét elején a mátrai hely még jó lehet. Kívülállókon nem aggódok, hogy odamennének, falusiak talán, voltak most itt ott kocsik, meglátjuk. fentebbi részeken anno se volt senki mikor az út mellett tele volt gombásszal, most is ebben bízok. Holnap rétre akarok menni, de a jövőhéten mostmár odacsapok a Mátrának. 

Előzmény: Popenka (157777)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.10.12 0 2 157779

Ehhez a mennyiséghez elég 3 dkg vaj, oldalanként 2-3 perc sütés, 1x fordítom meg.

A végén még dobok a serpenyőbe vajat, az feloldja a letapadt dolgokat, ezt egy pirítóssal

kitörlöm :) A pirítóst fokhagymázzuk is, a gombára só és frissen őrölt bors.

(tegnap este is ez volt a vacsora)

Előzmény: stark_100 (157771)
Tharkus Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157778

velem is megesett most. rosszul viseltem, nem vagyok hozzászokva :))

Előzmény: Popenka (157777)
Popenka Creative Commons License 2024.10.12 0 0 157777

Hú, akkor ezt eddig megúsztam... :)

Viszont ma éjszaka is volt itt egy csendes kis eső, kb. 2-5 óra között, nem is kevés vízzel.

Na jó, ha te nem, akkor majd én leszedem. :))) Mielőtt homer megint erre jön.

A fene egye meg, kimentem a vörösbarnázós helyemre, ide a közelbe, de csak a kihűlt pucolványokat találtam. Van ilyen.

Előzmény: Bencuc (157772)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.10.11 0 1 157774

Kissé kaotikus, kissé canotto (pedig 30-ra nyújtottam, csak túl jó a liszt :D), de kihűlni nem volt ideje. :) Ahogy nézem, a zöldek jórészt a ma estire jutottak.

Előzmény: stark_100 (157771)
Tharkus Creative Commons License 2024.10.11 0 0 157773

idén a zöldeket mind leszárítottam, aromásabb lesz a szárítmány. sütni vagy fagyasztani viszont a fiatalabbakat szeretem (sárga trámáig bezárólag), valahogy így alakult.

Előzmény: morel_whisperer (157768)
Bencuc Creative Commons License 2024.10.11 0 0 157772

Ide ahova mennék nem sokan mennek mert egy kieső terület, főleg mióta az erdészet bekerítette az út melletti részt, kevesen mennek körbe. Nem teljesen arra van amerre te laksz, de a Mátrában van. Viszont nem mentem mert reggel elaludtam, tegnap meg láttam képeket onnan is ahova én szoktam járni, most gondolkodok holnap mi legyen. Valahova fogok menni, de még nem döntöttem el hova. Szerintem megyek a helyemre, jövőhéten majd megnézem ezt a Mátrai részt, hátha nem bukkan rá senki addig. 

Előzmény: Popenka (157751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!