Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Szia. Nekem úgy működik a rendszerem, nagy pufival:
leghidegebb napokon: Vasárnap felfűtöm, legközelebb szerda este kell begyújtanom, akkor lemegy 2 rakat, majd szombat este 1 rakat, vasárnap meg újra tele mind. (3500l)
Ilyen időben, ami most van heti 2 begyújtás. Erről megy a hmv is.
Pufik hővesztesége nekem a pincébe megy, ami garázs és műhely, gyerekeknek játszótér, szóval nem sajnálom...
Ha jól tudom Neked HU 81 Rz Pid vezérlésed van,tudnál tanácsot adni a következő problémára?A kazán ATMOS DC 70S.Begyujtásnál a füstgáz felmegy 380fokra,a- beállított max füstgáz 310 fok-a ventilátor 1%-ot mutat egy darabig majd 0-át és leáll.Melyik értéken kellene állítani hogy ne álljon la program?Előre is köszönöm!
ha hegesztünk kettőt és 2,2m magas is lehet - 2,4 a belmagasság- akkor 2,7m3 is lehet, de ha kicsit bontok az aljzatból mert 2,4m hosszú illetve itt magas akkor eredeti méret 3m3 :))) viszont itt elég magas a talajvíz nem tudom érdemes-e 300-400L-ért megbontani a pince alját
dec.30-jan.16 1m3 fa 22.5e+munka amit nem számolok 21,5fok, reggelente nem raktam rá így délelőtt fűtés nélkül volt a ház, de 18,5-nél kevesebb sose volt amikor hazajöttem
jan.16-feb.3 436m3 gáz 20,5fok viszont ez nagyrészt egyenletesen pár napot eltekintve nem volt levéve délelőtt se a fűtés mert mindig elfelejtettem de akkor is 19fokon volt a termosztát
a főzés meleg vízzel bajba vagyok mert érdekes számokat látok most, hogy visszanézem a fényképeket.
nov.20-dec.20 166m3
dec.20-jan.16 50m3
viszont valamikor ekkor lehetett hogy a bojler kilyukadt és cseréltem egy ugyan olyanra csak kisebb nem 120 hanem 80L csak így gyanítom a csöpögő bojler miatt lehetett ilyen magas a fogyi előtte egyezünk ki havi 60m3 HMV+főzés fogyiba ami napi 2m3 tehát 18nap alatt 36m3 tehát a fűtés kerek 400m3 volt 18napra x117HUf 46.8e
a gáz egy Quadriga hőtárolós álló kazán ami olyan mint egyhőtárolós boyler van benne 60L víz 6csöves hőcserélő és az aljába egy körégő elmenő fsg 200-230fok szóval nem egy kondenzációs technika, kollégák hasonló napi fogyikat mondtak C30 és hasonló idős kazánokkal, igaz nekik nincs szigetelve semennyire a ház.
Na a lényeg esetemben felezni kellene a gáz fogyit, hogy egálba legyen. Ez elég kérdőjeles, hogy egy kondis kazánnal menne, de lehet a jelenlegi kazán hatásfoka 50% alatt van.....
Jó az a Viadrus kazán, csak tudni kell vele fűteni :-) Az a baj vele, hogy sűrűn kell látogatni. Én úgy használtam, hogy megraktam (kb 2-3ig) majd felső begyújtással indítottam, amikor már volt benne egy jó adag parázs, csak 2-3 karnyi vastag fát tettem rá szintentartás végett, így folyamatosan hozta a ~75 fokos előremenőt. Persze pufferrel.
Ha javasolhatom, a gyári szigetelés helyett inkább oldd meg magadnak. Nem lesz olyan szép, de ha ráteszel 10cm kőzetgyapotot, plusz 5cm alukasírozott kőzetgyapottal lefolytod, biztosan sokkal jobb lesz.
Persze az a kérdés. hogy mennyi ideig akarod tárolni benne a hőt. Ha gyorsan kiveszed - nem számít, de ha arra apellálsz, hogy felfűtöd 80-ra, 3-4 nap múlva csak 60 fokos lesz... (a gyárival)
Mekkora legyen? Amekkora befér :-) viccet félretéve: gazdaságosabb tud lenni, ha több 60 fokos vized van, mintha kevesebb 80 fokos. Elméletileg uannyi hőenergia van benne, de minél nagyobb a hőkülönbség annál inkább szökik a meleg. Én azt javaslom, hogy minimum annyi, hogy a leghidegebb időben is kitartson 1 napig - így nem kell másnap reggel begyújtással kezdeni.
Akkor ezekszerint érdemes jól szigetelt puffer tartályt is kérni , mert most ahogy vége a fűtési szezonnak már is indítom ezt az itthoni projektet ,lecserélem a vacak viadrusz vegyestüzelésű kazánomat mert nem vagyok vele megelégedve ! Azt ,hogy mekkora legyen a puffer tartály azt mi határozza meg a ház légköbmétere vagy a faelgázosító kazán teljesítménye . Bocsi,hogy annyi hülyeséget kérdezek de még ilyent működés közben nem is láttam csak amit itt olvasgatok annyit tudok róla .
Az erdei m3 az biztos ,csak fuvarral már (környékre) 22eft lesz, és akkor kezded feldolgozni és már majd 23eft lesz erdei köbmétere !:-((( Tavaly még vettem 10(hárs),15(japán akác),18(vegyes kemény)erdei m3 haza szállítva !:-)20-30 %-os emelkedés !:-(((
ha szar a szigetelése, akkor igen. egyébként meg hűl 2-3 fokot, na és? cserébe ott van a jóval komfortosabb lakás, meg a kátránygyár is megszűnhet... :)
ez ugyan somogy, de a szomszéd hozza 25 ezerért a félig konyhakész akácot, tölgyet, bükköt. mivel szépen sorba szoktam rakni, ezért lemérhető. nem volt rá panasz sosem:)
úgy 11-13 ezer körül hozattunk erdészetből hálós széldeszkát fölvágva. 1.3m3 egy rakat, arra se panaszkodok, bár volt közte sok férges kéreg is bükkből...
Nekem 117 Ft/m3-re jött az elmúlt x hónap gáz átlagára. Hasznos kWh-ra számolva, 90%-os gázkazán hatásfokkal; 117 [Ft/m3] / (35 [MJ/m3] * 0.2777 [kWh/MJ] * 0.9 [hatásfok]) = 13.3 Ft/kWh költségen megy az energia a házba ha gázzal fűtök.
A fagázt 75%-val veszem. Akácot 15 MJ/kg fűtőértékkel és 15-18%-os beszáradással számolom. 400 Ft/q-t veszek feldolgozásra, mozgatásra. Fuvar távolságtól függ, de saját erőből, bérelt futóval 20-30 km távolságra kb. 150-250 Ft/q. Tehát 22.50 [Ft/kg faár] / (15 [MJ/kg] * 0.2777 [kWh/MJ] * 0.75 [hatásfok] * 0.85 [beszáradás]) = 8.4 Ft/kWh, plusz fuvar, feldolgozás. Igy kb. 10.75 Ft/kWh költségen tudnék fűteni!
A beszáradás mértéke vita tárgya lehet. Régebben vettem egy 1 em3-nyi akácot, amit hidmérlegen 870 kg-nak mértem. 9 q/em3-nek véve, szerintem szárazon lett belőle kb. 7.2-7.5 q/em3 (35% vizből lesz 18% viztartalom; vagyis -1.5 q/m3).
Én ezekkel úgy számolom, hogy akácból (kemény fából) kb. 2850 Ft/q a határár, aminél már nem éri meg megvenni a nyers rönköt a gázhoz képest. Nyár (puhafa széldeszka) estén ez valahol 2550 Ft/q körül van. Nagyobb fagáz hatásfok emeli a határárat.
ezt, hogy hoztad ki milyen gázárral kazánnal hatásfokkal?
saját esetemben a jelenlegi gázkazántól felét kellene fogyasztania egy kondis kazánnak, hogy fa árba legyek, saját munkát nem forintosítottam se a kényelmet, hogy nem kel foglalkozni vele egyáltalán
Én ahogy számolom a szolnoki Nefag 21.2 eFt/em3-es tőmelletti akác ára valami 2250 t/q-ra jön ki. Csak ezért a fene tudja hová kell becaplatni. És igen, az egyik erdővel is gazdálkodó haverom ennél is drágábban akarná adni (2400 Ft/q). Ez igy fuvar, plusz feldolgozással, beszáradással a gázárhoz képest csak 86%-os árbeállás lenne, ha a fagázos hatásfokkal számolok. Egyszerűen nem értem, hogy sima vegyessel ez kinek éri meg?!
amit ember levéd - azt ember kinyitja :-) Jelen esetben talán a legegyszerűbb módszer, ha kinyomtatod PDF-be, majd azzal azt csinálsz amit nem szégyellsz. Egy tisztességes mai böngésző ill operációs rendszer ezt gond nélkül lehetővé teszi, a butábbhoz pedig fel kell telepíteni egy PDF-nyomtatót (ami szintén elérhető ingyen)
Akkor miért mondhatta egy központifűtés szerelő nemtudom,hogy csak bizonyos fafajtákkal lehet benne tüzelni .Ha lemérem szerintetek a műszernek hány % alatt kell lennie ami megfelelő ?