Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2002.04.01 0 0 14
Hi!
Nekem (sajnos) csak múltidő a málna termesztés. Egyébként rendesen és rendszeresen gondozva egy kb. 20 méteres sorban egy szezonban egy mázsa is megtermett, de rosszabb évben is 30 kg! Persze fajtafüggő is a dolog...
Dzsungelben egymást sanyargatják, tehát örülj, ha van egyáltalán valami.
Javaslatom: széttelepítés! De ne most, mert ehhez már késő van. Majd ősszel, amikor már lehullt a lomb. Sorba, hogy kétfelől érhesse nap és szél...És oszlopok és drót és kötözés. És tövenként 4-5 hajtásnál nem több!
Tanácsom: majd ha már letermettek a vesszők, akkor azokat ki kell metszeni (még ha lombosak, akkor is!!!) és majd ősszel a többit! És jól megtrágyázni. SDok munka, de megéri...Egyebekben lásd, amit korábban írtam.
Frimi
Előzmény: ensingmosing (13)
ensingmosing Creative Commons License 2002.04.01 0 0 13
Szia Frimi!

Nekünk van egy 2x2 m-es területen egy málna dzsungelünk. Asszem már az előző tulaj hagyta itt, különöseben nem foglalkoztunk vele. Szerintem a talaja eléggé tré, tápanyag szempontjából, és metszeni sem metszettük soha. Locsolni meg pláne nem locsoltuk. Félárnyékos helyen van, minden évben kb. összevetve egy nagy főzőedénnyel terem. Nagyobb lenne (mennyivel?) a termés ha követném az utasításaidat? Neked mennyit terem?
AVEIK
Sziasztok!
Ensingmosing

Előzmény: frimi (8)
frimi Creative Commons License 2002.04.01 0 0 12
Hi!
Megteszi a "sima" NPK is sekélyen bekapálva (jobb, ha most a P=foszfor a kevesebb, de lényegében mindegy). 3-5 dkg/négyzetméter.
Frimi
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.01 0 0 11
A tavaly ültetett málnám gyönyörű. Tele van új hajtásokkal. Remélem jó kis málna szüret lesz nálunk az idén. Sajnos, tehéntrágyám nincs, megpróbálok Terra Vita-t adni neki.
Tozatu Creative Commons License 2002.03.27 0 0 10
Hát,érdekes szüret volt,Te aszzem hangyát kaptál be,nekem majdnem poloska jutott.
Előzmény: endru (2)
frimi Creative Commons License 2002.03.27 0 0 9
Valamit elfelejtettem: a hajtáskezdemény éppen hogy a talajfelszín alá kerüljön! És akkor kell ültetni, amikor a diapauza van (téli álmot alszik): kora tavasszal, vagy késő ősszel lombhullás után. Más időszakban vagy nehezen indul fejlődlésnek, vagy ki is pusztul.
Frimi
Előzmény: frimi (8)
frimi Creative Commons License 2002.03.27 0 0 8
Hi!
Kb. 25 évig termesztettem a kertemben málnát. Nem is sikertelenül, volt olyan év, hogy mázsányi is termett a kerítés mentén egyeteln sorban! Folytontermőt is, meg un. gurulóssat is. (A fajta nevét ne kérdezzétek, mert mindkét fajtát kaptam.A gurulós nagyon mutatós volt, de íze közelsem olyan zamatos és aromás, mint a folytontermő. Mi szörpnek használtuk első sorban, de bort is csináltunk. A kertemet eladtam nem rég, ezért a múlt idő...)
A termeszetés 1. sz. alapszabálya a tápanygaban gazdag talaj! A málna un. talajzsaroló növény, ami azt jelenti, hogy nagy tápanyagigényű s gyorsan felveszi a talajban található tápanyagokat, tehát minden évben(!) trágyázni kell! Lehetőleg tehéntrágyával, ami javítja a talajszerkezetet is, ugyanis a málna talaját nem lehet ásni, vagy legalábbis nagyon óvatosan kell !!! Sokkal inkább csak talajlazító kapálás ajánlott!!! (A gyökerei mintegy 10-20 cm-es mélységben vannak és esetenként messze el is futnak - akár 10 méterre is.) Ez a 2. sz. szabály.
A málna mindig a másodéves vesszőn hozza a termést, ezért az adott évben letermő vesszőt (amelynek fás a szára) a termés leszedése után azonnal, tőben ki kell metszeni! Hadd fejlődjenek az újak! Ez a harmadik fontos szabály.
Az új hajtásokat (zöld száruk van) sem árt ritkítani: 4-5-6 vesszőnél többet egy tövön nem szabad meghagyni. Ezek száma a tő erősségétől függ! Késő ősszel (fagyok után) vagy kora tavasszal a "majd termő vesszőt" vissza kell metszeni kb. 10 cm-rel.
És végül az ültetés: min. egy ásó széles és hosszú, továbbá mély gödörba kell tenni, de előtte egy napot a vesszőt vízben áztatni kell. Vigyázni kell a tövön látható hajtás kezdeményre, nehogy letörjön!!! A vesszőt kb. arasznyira tanácsos visszametszeni, hogy a gyökér könnyebben tudja ellátni kezdetben az idegen helyen a tövet. A vesszőt ezután beiszapolva kell elültetni s nem árt, ha hetenként egyszer jól meglocsoljuk.
Ez vonatkozik a már termőre fordult málnára is. Mert szereti a nedvességet (és a hűvösebb éghajlatot is).
A kártevőkről majd ha aktuális lesz.
Jó szemezgetést (majd...)!
Frimi
Áfony Creative Commons License 2002.03.18 0 0 7
Szia Magmulat!Nekem valamikor május közepén kezdett el kihajtani. Már azt hittem, hogy nem fogant meg és ki akartam szedni, amikor el kezdett rügyezni. A házikertből kapott málna már virágzott. Különben mikor megjött a csomagban, kb. 30 cm nagyságú volt. De őszre hozott 3 új hajtást, az mostanra már ki is rügyezett.Feltétlen hagyd meg, még van ideje kihajtani.:) Áfony
Előzmény: magmulat (6)
magmulat Creative Commons License 2002.03.17 0 0 6
Kedves Áfony ! Mit jelent az, hogy tavasszal nehezen indult be ? Én tavaly ültettem el 3 kis tövet és most nem csinálnak semmit. Már azt gondoltam, hogy nem eredtek meg, amikor olvastam a te hozzászólásodat, és most ujra reménykedem kicsit. Szóval neked mikor kezdett tavaly rügyezni ? Mag
Előzmény: Áfony (5)
Áfony Creative Commons License 2002.03.17 0 0 5
Sziasztok "Macik" :))! Én rendeltem tavalyelőtt a Sieberz-től málnát. Igaz, hogy ősszel, de időben megérkezett és el is tudtam ültetni. Tavasszal nehezen, de beindult, 5 vagy 6 szem málna volt is rajta, és őszre szép új hajtásokat adott. Én úgy tudom, hogy ha a málna leterem, akkor azt az ágat tőben le kell vágni, és az új hajtásai fognak legközelebb teremni. Úgy is csináltam, és a 10 tő málna mostanra megduplázódott. Tele van rügyekkel, remélem bőven fog teremni. Áfony
Előzmény: Regös Bendegúz (4)
Regös Bendegúz Creative Commons License 2002.03.17 0 0 4
Kiváncsi vagyok a Sieberz, hogy szállítja le a megrendelt málna töveket.
Tanársegéd Creative Commons License 2001.11.12 0 0 3
Értem, köszi.
Előzmény: endru (2)
endru Creative Commons License 2001.11.11 0 0 2
Nem azt irtam, hogy nem érdemes tartani, kimondottan érdekes a szeptemberi szüret. Azt nem tudom milyen fajtái vannak, az enyémnek nincsenek (ill. csak alig) tüskéi. Tavaly kaptam, remélem terjedni fog.
üdv
Előzmény: Tanársegéd (1)
Tanársegéd Creative Commons License 2001.11.11 0 0 1
Ez azt jelenti, hogy nem nagyon érdemes ültetni? Bár, nekem csak a hobbi kertembe kell. Nem nagyüzemileg foglalkozom vele.
Előzmény: endru (0)
endru Creative Commons License 2001.11.10 0 0 0
Nekem van u.n.folytontermő málnám, ez azt jelenti, hogy tavasszal rendes időben terem, majd nyáron itt-ott egy keveset, majd szept-okt.-ben újra terem. Viszont ha a termés mennyiségét összeadjuk akkor sem éri el a normál málna termését.
Azt kérdezem, ha valaki ismeri, hogyan kell kezelni, mit mikor kell levágni.
Előzmény: TanárSegéd (-)
TanárSegéd Creative Commons License 2001.11.10 0 0 topiknyitó
Milyen fajtát vegyek?

Mit jelent, hogy ,,folytontermő"?

Lehet-e még most ültetni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!