Keresés

Részletes keresés

heric Creative Commons License 2018.12.30 0 0 3926

Sziasztok lenne még egy kérdésem .

10db méh családot szeretnék vásárolni , kérdésem tudnátok elérhetőséget adni akiknél jó méh családok vannak .

Akár kaptárral együtt is .

Előre is köszönöm.

heric Creative Commons License 2018.12.30 0 0 3925

Köszönöm a tanácsot !

Nem az enyém a konténer csak vételre kínálták ! Három db van belőle és mind három fertőzött volt .

Így tanácsotokat olvasva leteszek a vásárlásról.

Köszönöm

van_Persil Creative Commons License 2018.12.30 0 0 3924

Már a tied a konténer/kaptárak? Ha még nem, én nem venném meg, mert elég, ha csak egy kis helyen nem sikerült kiégetni, akár 30 évig is vissza tud fertözni, mivel a nyúlós baktériuma olyan tokot von maga köré, ami ellen nem hat semmilyen vegyszer, semmilyen környezeti hatás (fagy, UV-sugárzás, tartós nedvesség) sem. Ha még a tied, akkor vagy gyorsan passzold el, vagy használd el tüzelönek.

Meg lehet persze kisérelni, kérdés, hogy megéri-e? Szerintem (és ez szigorúan magánvélemény) nem.

Előzmény: heric (3922)
van_Persil Creative Commons License 2018.12.30 0 0 3923

Ludányi azt tanította, hogy 1 rész lenolaj és 3-4 rész étolaj keverékével kisütni a kaptár oldalfalát, alját, méghozzá úgy, hogy akkora magas falú tepsi kell, hogy a kaptárelemek kényelmesen beleférjenek, alatta gázzsámoly adja a tüzet, addig benne tartani a forró olajban, amíg sistereg.

Amivel tilos, az bármi ami nem vízbázisú vagy nem lenolajos (nitrohigítós, gombaölö tartalmú, mint a xyladecor volt etc.). Leginkább a lenolajkence használható.

Előzmény: honbandi (3921)
heric Creative Commons License 2018.12.30 0 0 3922

Sziasztok!

Érdekelne a véleményetek , van egy üres méhes konténer ami valaha fertőzött méhek voltak .

A méheket hivatalosan elégették és a konténert a kaptárakkal együtt lefertőtlenítették kiégették .

Kérdésem fel lehet használni az ilyen kaptárakat .????

honbandi Creative Commons License 2018.12.20 0 0 3921

Sziasztok! Még új vagyok a méhészet terén. Szeretném kérni a tanácsotokat ,kaptár impregnálásnál mit jó használni és milyen arányban?

Jam Clerk Creative Commons License 2018.10.27 0 1 3920

Ez nem hozzáértés függvénye, inkább állapot kérdése. Ha körbenézel a neten hirdető kaptárkészítőknél, ott például ezt találod:

http://www.kaptargyartas.hu/kaptargyartas/1_2_NagyBoconadi

Azaz alj + 4 fiók + menekülőtér + tető = 16.510 Ft. A többiek árfekvése hasonló lehet, és ezek új darabok. Szóval ha újszerű a kinézett, használt kaptár minden eleme, és megvannak benne ugyanezek, akkor esetleg lehet kérni érte egy 10-est :) Mivel mégsem egy új, fertőzésmentes, stb. darabról van szó. Az is befolyásolhatja az értékét, hogy mennyire vetemedett, (nagyon) szelel-e a két fiók között, ha egymásra rakod (ebben az esetben én mondjuk nem is venném meg, csak a nyűg lesz vele, és nem is biztonságos vele termelni).

Röviden: nincs ebben sem valami különleges hozzáértenivaló, csak tudni kell, mire akarja az ember használni, és aszerint kell nézni :)

Előzmény: Borsberc (3919)
Borsberc Creative Commons License 2018.10.27 0 0 3919

Érdeklődnék valaki hozzáértőtől, hogy mennyibe kerül egy nb 1/2 rakodó kaptár, amit már több éve nem használtak.

Jam Clerk Creative Commons License 2018.09.21 0 0 3918

Szerintem a méhészek egy részét biztosan érdekelné egy ilyesmi lehetőség, személy szerint engem is, de sajnos nekem ez messze van, valami közelebbinek jobban örülnék :(

Előzmény: papdani (3917)
papdani Creative Commons License 2018.09.19 0 0 3917

Üdv mindenkinek!

Remélem, nem sértek fórumszabályt.

Méhészeknek kiadó terület Petőfiszállás környékén. Bekerített, állandóan lakott helyen, akácerdő közepén (cca. 50-70 ha), saját tóval (vízvételi lehetőség megoldott, nem kell itatni őket). A környéken mezőgazdasági területek vannak. karambol1@citromail.hu-ra írhattok.

Jam Clerk Creative Commons License 2018.09.14 0 0 3916

Én sem szűkítettem (egyelőre?), de ennek főleg technikai okai voltak, szerintem idén nem is fogok. Az etetés nagy részét augusztus 20-a környékén fejeztem be, jelenleg még néhány családnál folytatok 3-4 kilós sűrű szirupos (1 kiló cukor + 7 deci víz) kiegészítést, abból is az utolsó adag megy be ma. Ezek is csak azért húzódott idáig, mert volt némi folyamatos hordás valahonnan az utóbbi két hétben, és meg akartam várni, hogy dob-e, és ha igen, mennyit a hiányon. Volt, amelyiknél épp eleget, de néhánynál inkább felélték, ezeknél pótolok.

Előzmény: van_Persil (3915)
van_Persil Creative Commons License 2018.09.14 0 0 3915

Én most (holnap) fejezem be, de ez már csak az "utómunkálat", augusztusban végig etettem, van, ahol szükítettem, de az erös családoknál nem.

Előzmény: Jam Clerk (3914)
Jam Clerk Creative Commons License 2018.09.14 0 0 3914

Van olyan "iránymutatás" is, amely szerint az említett 10 keretes családdal is érdemesebb 7-8 keretre koncentráltatni a 10 keretnyi élelmet (NB-keretre értve). Azt nem tudom, ezzel észlelhetően kevesebbet kell-e feletetni átlagosan, vagy ugyanannyit, csak "úgy tűnik, mintha", szóval én inkább onnan közelíteném meg a kérdést - elméleti síkon -, hogy hány kilónak kéne benn lennie, és addig etetnék, ameddig az nincs bent (és természetesen az időjárás megfelelő ehhez). Meg persze van olyan elv, amely szerint nem szeptemberben kéne etetni, hanem már augusztus elejétől (illetve az utolsó pergetéstől) kezdve, kisebb adagokban elosztva, hogy ne a szeptemberre kikelő méheket koptassuk, hanem a szezon végieket, azaz most már csak kiegészíteni kéne a már bent lévő élelmet.

Előzmény: van_Persil (3913)
van_Persil Creative Commons License 2018.09.13 0 0 3913

Addig, amíg nincs a népességnek megfelelö tele mézes keret (ha 7-et takar, akkor 7 mézes keret kell (oldalról takarással), ha 10-et, akkor tíz.

Idö (natári) szerint most hétvégén van kb. az utolsó lehetöség, hogy (a lehetö legsürübb) sziruppal etessünk, mert késöbb az invertálás nagyon megviselné a telelöméheket, amiknek tavasszal még fontos feladatuk lesz.

Előzmény: szaialt (3912)
szaialt Creative Commons License 2018.09.09 0 0 3912

Sziasztok, ti meddig etettek?

dolmarCC Creative Commons License 2018.08.22 0 0 3911

Sajna előbb cselekedtem,de azóta meg szűnt a bölcsők húzása,azóta is meg van az anya és petézik is rendesen.

Előzmény: van_Persil (3910)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3910

Lehet, hogy azokat a kidobott bölcsöket meg kellett volna tartani pároztatókaptárban/kölyökcsaláddal, már csak azért is, mert ha tényleg gond van az anyával, minél több lehetöséged van a pótlására, ha eltünik valamikor, annál biztosabban lesz abból a családból áttelelö. Meg ha több opciód van pároztatásra, egy csak sikerül közülük.

Előzmény: dolmarCC (3909)
dolmarCC Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3909

Tegnap nem vettem észre rajta semmi rendellenességet,petéket is szépen ki rakja a majdnem a keret széléig,mozgása se esetlen.

Előzmény: van_Persil (3908)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3908

Nézd meg azt az anyát, nem hiányzik-e esetleg egy lába/szárnya vagy valami. Mindenképp gond kell legyen vele, ha le akarják váltani, rajzás ilyenkor már gyakorlatilag kizárt, mivel már rég a télre készülnek.

Előzmény: dolmarCC (3903)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3907

Nálunk tavaly egy anya szeptemberben párzott be, egy marék méhhel telelt be. Normál esetben nem takarok (habkaptárban nincs rá szükség), da ezeket takartam, ahogy tudtam, idén tavasszal iszonyatosan megerösödtek.

Szóval, nem lehetetlen a dolog.

Előzmény: Jam Clerk (3906)
Jam Clerk Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3906

De persze az a másik oldala, hogy ha most akarnának anyát cserélni, ahhoz lenne-e még here. Nálam már csak mutatóba, az is ritka.

Előzmény: Jam Clerk (3905)
Jam Clerk Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3905

Ha ilyentájt bölcsőket húznak, annak valami oka van. Lehet, hogy nincsenek megelégedve azzal az idei anyával? Mindenesetre, nem biztos, hogy okos dolog az ilyet rögtön kaszálni.

Előzmény: dolmarCC (3904)
dolmarCC Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3904

Vagyis én romboltam le.

Előzmény: dolmarCC (3903)
dolmarCC Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3903

Lerombolták,de pontosan ilyen volt csak nem ennyire fejlett.keret szélén.

Előzmény: van_Persil (3902)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3902

Tudnál képet mutatni azokról a (raj)bölcsökröl?

Előzmény: dolmarCC (3900)
Deryan Creative Commons License 2018.08.17 0 0 3901

Nem jellemző, hogy ilyenkor rajzani akarnának.

Lehet, hogy hellyel, kaptárral nincsenek megelégedve s költözni akarnak. Ez az időjárás a növényeket is megbolondítja.

Termést érlelő 5-6 éves szilvafán a napokban virágokat is láttam.

Gondold végig, hogy ezt a családot mi zavarhatja a többihez képest.

Másra nem tudok tippelni.

Talán a tapasztalt s nagy állománnyal rendelkező méhészek többet tudnának erről mondani.

Előzmény: dolmarCC (3900)
dolmarCC Creative Commons License 2018.08.16 0 0 3900

Szép estét mindenkinek! Esetleg tudna segíteni nekem valaki? Egyik családom húzza a rajbőlcsöt és a váltó bölcsöket is,kezelve napra után voltak, helyük van bőven,anya idei nagyon szépen petézik,élelmük is van.Mi lehet a probléma?

Thomas Creative Commons License 2018.06.20 0 1 3899

Csak tájékoztatásul, hogy Brüsszelben értelmes dolgokkal is foglalkoznak :), a Méhek Hete rendezvényekről:

http://www.beeweek.eu/inscription/

djStilo Creative Commons License 2018.06.11 0 0 3898

Szia! Köszi a választ. Ma reggel megoldódott a dolog, legalábbis remélem. Béreltem emelőkosaras darut és győr szaki - 82 eves!! - lepermetezte őket, majd áttörte a fészket. Nem háziméhek voltak, hanem vadméhek, én nem értek hozzá, de elhiszem :) Állítólag a háziméhek nagyobbak. Szerencsére nem volt még vastag a fészek, könnyű volt áttörni. Pár nap és jöhet a kémény tisztítása, majd a lezárás felülről. Tanulságos volt az biztos. Katasztrófavédelem szarik rá, nem foglalkoznak vele, a lakosság intézze maga, hívjon méhészt, irtót stb. Azt mesélte a darus, hogy volt olyan kéménynél, amit több meter mélységig teljesen belaktak, ott csak a bontás jöhetett szóba... Szép napot! Ja, amúgy Győr mellett lakom.

Előzmény: Jam Clerk (3895)
Jam Clerk Creative Commons License 2018.06.09 0 1 3897

A munkahelyemen meg volt egy raj, ami nem hogy kéménybe fészkelt, hanem egy fa ágára, oda húztak 5-6 rendes nagyságú lépet, az ágra meg építettek egy pagodaszerű tetőt viaszból, tettem is fel róluk képet. November környékén még bőven döngicséltek az enyhe időben, igaz, januárra elfogytak, ahogy az élelmük is...

Előzmény: van_Persil (3896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!