Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9889

 Hatalmas méretű baromság. Óriási, a szerző teljesen tudatlan, szerintem a többi remek rögeszméjét is bátran negligálhatod.

 A kórházi halálozási statisztikák efféle elemzésén meg csak röhögni tudok. Már persze amennyire ilyen témán lehet nevetni.

 Nos, az ember élete egyszer végetér. Örökké senki sem él, és a mai pálya az, hogy az ember idős korában egyszer csak rosszul lesz, beviszik a kórházba, küszködnek vele egy hetet, majd meghal. A jelentésben persze az fog szerepelni, hogy a halálok az infarktust kiváltó vérrögöt eltávolító műtétet követő szepszis, de a halálok történetesen valójában az illető 93 éves kora volt. Ha a szepszist elhárítják, akkor elvitte volna az összeomlott szervezet következő reakciója.

 Nézd inkább meg a várható életkort, a kórházban elhunytak átlagos életkorát, és nyilvánvaló lesz, hogy itt tényszerű adatok igen brutális félreértelmezéséről van szó.

 

 A máját elivó, tüdejét elbagózó lumpen meg valóban egy statisztikarontó adat, ellenben az emberiség szempontjából kimondottan üdvös, ha minél korábban sikerül egy deres hajnalon merevrészegen belefagynia egy árokba. Sajna ez van....

Előzmény: nájckingdom (9881)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9888

"ragacsosnak érzem magam napi egy zuhanyzás nélkül"

 No látod, én is. Meg is van a konszenzus. :-)))

Előzmény: Törölt nick (9887)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9887
Kezet mosni más, de az egész bőrfelületet lemosni - különösen aki hajlamos a bőr kiszáradására - nem egészséges minden nap. A fürdés egészségtelenebb, mint a zuhanyzás.

Az más kérdés, hogy én pl. alapvetően nem higiénés okokból zuhanyzom naponta:

- ragacsosnak érzem magam napi egy zuhanyzás nélkül
- büdösnek félem magam (magamon gyakorlatilag sose szoktam szagot érezni, de amikor egy kiránduláson kihagytam a fürdést, és másnap visszaértem a városba, kerültem az embereket, mert az extra adag parfüm ellenére biztos voltam benne, hogy érzik rajtam a fürdés hiányát... otthon meg nyilván első dolgom volt a zuhany)
- sportolás után extra zuhanyzás kell, mert akkor még ragacsosabbnak érzem magam
Előzmény: advocatusdiaboli (9886)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9886

 Hát, tudod, én még nem hallottam arról, hogy a napi egyszeri fürdés egészségtelen lenne... És valahogy ennek hatásait sem tapasztaltam, de szerintem más sem.

 Az ember kétségkívül nem hal, egész nap a vízben ülni nem igazán az a sors, amire predesztináltattunk, de azért este letusolni egész napos tevés-vevés után - ez nem lehet baj. Mint ahogy kezet mosni sem - ha koszos, és mondjuk éppen ebédhez készülsz.

 No mindegy, a Peak szerencsére ezt érinteni nem fogja, a lavórban alaposan megmosakodni mindig meglehet, még a barlangban is. :-)))

 

Előzmény: Törölt nick (9885)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9885
Most a másik végletbe estünk, a napi egyszeri-kétszeri fürdés éppúgy nem egészséges. (A testet védő olaj- és sóréteget éppúgy eltávolítja, mint a koszt.) Az más kérdés, hogy egyéb okokból fürdünk ennyire gyakran, nem (vagy nem elsősorban) higiéniás okokból.
Előzmény: advocatusdiaboli (9882)
igen7 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9884
off

"Mátyást kb. 50 évesen úgy kellett megmérgezni, magától nem akart elmenni..."

nem is kellett, nem mérgezés miatt halt meg.

Előzmény: nájckingdom (9880)
lcoder Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9883
Az élelmezhetetlenségtől nem kell tartani: amíg van paraszt és van katonaság/rendőrség addig ez utóbbiakkal fel lehet söpörtetni az előzőek padlásait. Lehet hogy vidéken az éhhalál szélén lesz a lakosság de a városokban ettől még lesz kaja. Ez már Rákosi pajtás idejében is működött. Igazából a higéniai viszonyok romlásától sem tartanék különösebben: még egy összeomlás esetén is el lehet szállítani a szemetet még akár lovaskocsikkal is. Ne feledd el hogy ez esetben jóval kevesebb szemét keletkezene. Az alapvető szolgáltatások (víz, csatornahálózat) ettől még vígan fennmarad, ráadásul a mai városok jóval szellősebbek mint a régiek.
Előzmény: nájckingdom (9880)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9882

 Azért tegyük hozzá, hogy a középkor tényleg rettenetes népegészségügyi- és higiénés viszonyai mögött alapvetően, sőt, gyakorlatilag kizárólag ismerethiány és vallási megfontolások álltak. A testi szükségleteket megbélyegző bigott kereszténység és a nagyon sok hibás egészségügyi nézet egyenesen gerjesztette a problémákat. A koszt, a mosdatlanságot természetesnek, sok esetben erénynek tekintették.

 Voltak népek-kultúrák már sokkal korábban is, ahol a személyes higiéné a kultúra része volt, és gyakorlatilag nem voltak népegészségügyi problémák. Az ókori görögök, vagy az ősi egyiptomi birodalom nem szenvedett járványoktól, sőt, itt a gyermekhalandóság sem volt olyan nagyságú, mint a középkori európában.

 Tekintve, hogy a tudásanyag nem szokott elveszni, és az alapvető higiénét biztosító infrastruktúra gond nélkül fenntartható akár olaj nélkül is, így e téren én semmiféle aggasztó történésre nem számítok.

 

Előzmény: nájckingdom (9880)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9881
Ha már kialakult a közegészségügy kilátásait érintő szál a vitában: kedvenc Fődruidám, John Greer tovább elemzi a témát blogja legfrissebb bejegyzésében. Mint mindig, nagyon figyelemreméltó.

Public Health: Slow Motion Disaster (Közegészségügy: a lassú katasztrófa)

Kedvcsinálónak csak két bekezdés, a második vígasztaló, hogy a modern vívmányok összeomlása jót is hozhat!

"Az elkerülhetetlen következmény a 18. és 19. századi egészségügyi viszonyok visszatérése, amikor a halálos járványok mindennaposak voltak, megszokott volt a gyermekhalandóság és a legtöbb ember fertőzéses betegségtől való elhalálozásra számíthatott a legtöbb mai halotti bizonyítványban "a halál oka" rovatban szereplő krónikus állapotok helyett. Adjuk hozzá a rohamosan növekvő alkohol és drogfogyasztást, erőszakot és rosszultápláltságot, amelyek mind elkerülhetetlen következményei a súlyos gazdasági hanyatlásnak, és olyan helyzetet látunk, amelyben a bolygó lakosainak száma rohamosan csökkenni kezd. Az orosz statisztika, ahol a Szovjetunió összeomlása után hasonló események zajlottak, azt sugallják, hogy a népesség kevesebb, mint egy évszázad alatt megfeleződhet. Ehhez nem szükségesek tömeges járványok, vagy hasonlók, ehhez elég, ha az összes fenti ok miatt a halálozási ráta jóval meghaladja a születési rátát, ez pedig bizonyosan így lesz a mi esetünkben is, amint megkezdődik az ipartalanodás kora.

A modern gyógyászat szerepe ebben az átalakulásban komplex. Főleg Amerikában, de nemcsak ott, a gazdasági erők rég átalakították az orvostudomány elméleti győzelmeit a való világ vereségeivé. Az Egyesült Államokban jóval több, mint egy évtized óta az egészségügyi ellátás a vezető halálok. Ha összeadjuk az éves áldozatszámot az iatrogenic (orvos által okozott) betegségek, nosocomial (kórház által közvetített) fertőzések, gyógyszer-mellékhatások és kölcsönhatások, veszélyes, de erősen reklámozott önkéntes sebészeti beavatkozások, mint pl. gyomorlekötés és az egyszerű műhibák eseteiben, az eredmény jóval meghaladja a szívbetegségek, rák, vagy bármi egyéb által okozott éves emberveszteséget. Amint a gazdasági hanyatlás a legtöbb ember számára elérhetetlenné teszi a "fősodratú" egészségügyi ellátást, ennek megfelelően fog lecsökkenni az ettől származó halálozási ráta, és ez, legalábbis az iparosodott világban egy időre enyhhítheti a fentebb tárgyalt tényezők hatását."
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9880
"Ma bármelyik fapados hajléktalanszálló százszor jobb körülményeket biztosít, mint amit a középkorban a királyok elérhettek, meg is mekkentek max. 30-35 évesen annak rendje-módja szerint."

Nincs a kezem ügyében a "Magyarország királyai és királynői", de rémlik, hogy pl. Luxemburgi Zsigmond 40 évig ült a trónon. Legalább 20 volt, amikor megkoronázták. Mátyást kb. 50 évesen úgy kellett megmérgezni, magától nem akart elmenni...
IV. Béla megérte, hogy már felnőtt fiával, V. István kisebbik királlyal háborúzhasson. (Le is győzte.)
Ha valakit érdekel, csinálhatna egy statisztikát. Ifjan elhalt királyaink közül nemegy erőszakos halált halt, csata, merénylet, stb. (összeomló trón, méreg, stb)
Csak így kapásból nem is olyan szörnyű a kép. A középkorban a városok higiéniai helyzete volt katasztrofális, népességüket csak az állandó bevándorlás tarthatta fent vidékről. Járvány idején aki tehette, falura menekült. Magyarországot az urbanizáltság alacsony foka is megkímélte a nyugat-európaiakhoz hasonló súlyosságú járványoktól. Még egy ösztönző az urbanizációs trend általam előrejelzett-javasolt visszafordításához. Képzeljük el, mivel jár, ha a népegészségügy nagymérvű hanyatlása és tömeges elnyomorodás mellett megmaradnak a mai nagyvárosaink, pl. panel lakótelepeink? (most eltekintve ezek élelmezhetetlenségétől) A járványok rövid úton megolgűdanák a probléma jelentős részét. De ez nem kívánatos, jobb lenne elébe menni. "Bontsd a panelt, ahol éred, ezzel is a bőröd mented!"
Előzmény: Törölt nick (9875)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9879

 Nem viccelek. Amit írtál, egyes kultúrkörökre igaz, másokra nem. Éghajlat és kultúra függvénye, például az ókori Róma higiénés viszonyai nem voltak drámaian rosszabbak a mostaniaknál.

 De a téma ragozása helyett javaslom, olvass kicsit utána. Vannak kimondottan a témával foglalkozó cikkek, történelmi, egészségügy-történelmi kutatások, azok állítják egyöntetűen, hogy a csecsemő- és gyermekhalandóság vesszőfutását abszolváló, és amúgy nem nyomorban élő átlagos középkori polgár várható életkilátásai nem voltak drámaian rosszabbak a maiaknál. Nem azt mondják,hogy jobbak vagy ugyanolyanok voltak: nem voltak drámaian rosszabbak. Ez persze azt is jelenti, hogy a mély nyomorban élőké bizony sokkal rosszabb volt - de ez még a századelőn is megállt miránk is.

 Mellesleg érdemes megnézni, mennyi idősen haltak meg egykoronvolt királyaink, főrendjeink, grófjaink, hadvezéreink, püspökeink, közjogi- és kultúrális méltóságaink. Nem fogsz kiugróan alacsonyabb átlagot kiszámolni mondjuk 1300-ban, vagy éppen Caesar idejében Rómában, mint ma. Kisebb lesz, de ekkora szórás ma is bőven van a világ országai között.

 A hozzászólásomnak az eszenciája amúgy az lett volna, hogy a népegészségügy teljes összeomlása sem jelentené a civilizáció végét, sőt, gyakorlatilag nem jelentene semmit - ebből a szempontból.....

 

Előzmény: Törölt nick (9875)
keopsz Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9878
Nem a robot munka miatt rabszolga valaki, hanem az alacsony fizetés miatt.

Ez kommunista szoveg. Mindenki annyit keres amennyiert hajlando egy adott munkat elvegezni. Ha ez valakinek nem tetszik az nyugodtan kereshet masik allast. Senki sem kenyszerit senkit munkara.

Es ne gyertek nekem azzal, hogy igy meg ugy el kell tartani a csaladot meg ilyesmi. Igazabol mindenki tisztaban van mennyit er a munkaja, de jo sirankozni, hogy tobbet szeretne kapni. Ha valaki ugy erzi, hogy tobbre kepes az keressen mas munkat. Vagy szembesuljon a valosaggal.
Előzmény: krezidiesel (9865)
keopsz Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9877
Az irónia szép dolog

Nem ironianak szantam. En veled ertek egyet. Nem hiszem, hogy a peak oil utan az 50-es 60-as evek szintjen fogunk elni. Ennel rosszabb lesz a helyzet.
Előzmény: nájckingdom (9874)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9876

 
a hidrogén-forradalom elmarad
 
Missing in Action: Iceland's Hydrogen Economy  

 

http://www.worldwatch.org/node/4664

 

Once aimed boldly at the 21st century, Iceland’s hydrogen dream seems to have been hijacked by privateers with a 19th-century vision.

 

In 1998, the tiny country of Iceland (population 300,000) stunned the world by announcing its intention to be the vanguard of the scientific and engineering quest to achieve a hydrogen energy economy—that is, to eliminate its dependence on fossil fuels in favor of the limitless possibilities of clean hydrogen. An article in the November/December 2000 issue of World Watch described Iceland’s activity and aspirations: the Icelandic Hydrogen and Fuel Cell company had been formed; a prototype ship was expected to be launched by 2006; the energy transformation could be completed by 2030 or 2040. A leading proponent was Bragi Árnason, a chemist nicknamed “Professor Hydrogen,” who had argued as early as 1993 that Iceland was an ideal laboratory for showing the way toward the energy economy of the future. Árnason was “something of a national hero,”wrote author Seth Dunn.

“Many people ask me how soon this will happen,” Árnason said in 2000. “I tell them,‘We are living at the beginning of the transition. You will see the end of it. And your children, they will live in this world.’”

 

Perhaps—but events of the last few years suggest that Professor Árnason might have cause for disillusion. Officially, the national hydrogen agenda is unchanged, and Iceland continues to receive tremendous favorable media attention for its hydrogen plans. But the only material evidence of the transition is three hydrogen-powered buses that have roamed the streets of Reykjavík since 2003, fueled by a single electrolyzer station. No fleet expansion seems imminent, despite promises, nor are there any hydrogen ships or cars. More importantly, no research facilities have been built and no hydrogen industry is materializing. In fact, Iceland’s hydrogen production is actually declining. The country used to produce a fair amount of hydrogen from electrolysis, which was combined with atmospheric nitrogen to...

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9875
a nagy gyermek- és csecsemőhalandóságtól eltekintve például a középkorban egy már felnőtt, normális körülmények között élő (legalább középosztálybeli) felnőtt embernek a várható életkilátásai nem voltak drámaian rosszabbak, mint ma.

Ne viccelj.

A középkorban egy király is nagyságrendekkel rosszabb körülmények között élt, mint ma nálunk bárki, aki a hajléktalan fölött van társadalmilag. Még a király is hideg, ablaküvegtelen, vízszigetelés nélküli (magyarul nyirkos, penészes) várban lakott, ha fűtöttek, akkor meg füst volt és korom, ami nem csak a XXI. században egészségtelen. Higiénia nulla, satöbbi satöbbi satöbbi. Ma bármelyik fapados hajléktalanszálló százszor jobb körülményeket biztosít, mint amit a középkorban a királyok elérhettek, meg is mekkentek max. 30-35 évesen annak rendje-módja szerint. Ez a magyarázata annak, hogy by default a testvér volt a trónörökös és nem a gyermek (lásd pl. István, a király), a gyermek ugyanis gyakran még valóban kisgyermek volt apja halálakor.

Ebben a topicban OFF, de ide illik: nem véletlen az sem, hogy ritka a 70-80 éves cigányember.

ZOH
Előzmény: advocatusdiaboli (9860)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9874
"Azt hiszem ez najckingdom-nak tetszeni fog:"

Az irónia szép dolog, de mégis:
1. olvastam a cikket. sajnos jó, főleg az idealista balos széplelkű "közösség" hívő amerikai naív entellektüellek kritikája, akik azt hiszik, ha ma gyorsan ökofaluba költöznek, minden OK lesz, eljön a fenntartható kommunizmus. Szinte alig várják, hogy bukjon ez a rohadt rezsim, a mocskos fogyasztói társadalom. Az ő naívságukat próbálja a rideg tényekkel szembesíteni a szerző.
2. az egy dolog, hogy szerintem az erőforrásválságnak mik a legvalószínűbb kimenetei, következményei a gazdaság és társadalom különböző területein és egy másik, hogy ez nekem tetszik-e, vagy nem. A cikkben tetszik, hogy illúziókat akar oszlatni és a tényekre figyelmeztet. Hogy a jövő szerinte sötét, attól összeszarom mgam és rettgek az utódaimért, meg magamért is. Én még elautóznék egy darabig (életem végéig is)
De belátom, hogy a mai életforma és gazdaság nem fenntartható. Ha idáig eljutunk, akkor le kell vonni a következtetéseket. Amiket javaslok, komolyan gondolom, de nem vagyok világvége-váró, főleg kárörvendő, hogy most jól megkapják a magukét a rohadt kapitalisták, stb. Akadnak ilyenek, akik ezen a szemüvegen nézik a témát. A technológiai megváltásban hívők szerintem tévednek, de ha netán mégis megmentenék mai életformánkat (feltéve, de ismereteim alapján valószínűleg meg nem engedve), nem lennék rájuk dühös.
Előzmény: keopsz (9857)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9873
Mi ez a kisebb csúcs az elején?

volt néhány kissebb csúcs:
- 1974-ben duplázódott az olaj ára
- 1979-ben ismét duplázódott az ár, elérve a 40 $ / hordó szintet.
- pár hónapja majd 80 $ / hordó volt az olaj ára, ez alig észrevehető fogyasztás-csökkenést produkált (a mostani 80 $ kb az 1979-es 40 $-ral egyenértékű)

az eddigi púpok fogyasztás-visszaesés miatt keletkeztek, az igazi csúcsnál a kitermelési kapacitás lesz a korlátozó tényező.
Előzmény: padisah (9864)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9872
"De a nagyipar és "bérrabszolgaság" megszűnését vizionálni súlyos történelmi-gazdasági ismeretdeficitről tanúskodik. "

Ahogy az előbb a másik árnyékboxoló kollégának írtam: mi a fenéért tulajdonítod ezt nekem? Sehol nem írtam ilyet. Ki dobta be ezt a bérrabszolgaság dolgot?
Én híve vagyok, hogy minél többen minél többet kertészkedjenek és barkácsoljanak a ház körül, de a KÖZELJÖVŐ feladatának a szénbányák újranyitását, a közuti forgalom nagyrészének vasútraterelését (a vasút NAGYÜZEM!) és a leállított gyárak újraindítását tartom az újralokalizáció keretében. Az általatok emlegetett hülyébb munkaerő mindig létezett, a mezőgazdaságban pl. napszámos lehetett, a kisiparban örök segéd, stb. Az más kérdés, hogy a napszámosok, vagy utcaseprők egy része lehetett akár okos ember is, csak szegény, akinek nem adatott meg a jobb pozícióba jutás.
Ne plagizáljunk e fura módon, ne tulajdonítsatok nekem olyat, amit nem írtam, vagy más írt!
Előzmény: advocatusdiaboli (9862)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9871
"Jóslataim" ügyében beugrik: talán olvastad, mit írt Ken Deffeys , a neves olajgeológus, King Hubbert egykori munkatársa tavaly, a Hálaadás Napján (amikor szerinte elértük az Olajcsúcsot): "Prófétai szerepem végetért. Mostantól történész vagyok."
Előzmény: rev251 (9858)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9870
Részben jókat írogatsz itt, csak azt nem értem, hogy ez mért akar válasz lenni az én 9837-es hozzászólásomra? Én soha, sehol nem mondtam, hogy csak kisüzemek kellenek! A fent hozott mondat a bérrabszolgákról se tőlem idézet, de ezt a látszatot kelti. Én Padisah állításával szálltam szembe és állítottam, hogy a kisiparosnak, mesterembernek ma is és a közeljövőben is kell, hogy nyíljon tér valóban piaci verseny esetén, ha nem támogatják elvtelenül a multikat. Természetesen ma is sok mesterember van, tehát ez nem kérdés. (lehet, hogy éppen fogy a számuk)
Ne akasszatok a nyakamba olyat, ami nem tőlem származik!
Előzmény: rev251 (9859)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9869

  A dolog azon olvasatában egyetértek, hogy a rendszer még így is bír önszabályzó képességgel. A korfa összeomlása miatti teljes elöregedés problémája hosszú távon tényleg kiintegrálja magát.

 Csak ez fizikális valóságában elég csúnyán is kinézhet. Legrosszabb esetben pont a mi vénkorunkra lesz az, hogy nagy hodályokban minimális ellátás mellett, puliszkán tengődhet haláláig az a sok vénember, aki dolgozni már nem tud, gyerekeket nem nevelt, és korábban nem is takarékoskodott, mert a társadalom már nem lesz sem képes, sem hajlandó saját megrokkanása árán őket ennél jobban tartani.

 Viszont úgy gondolom, hogy most még nem késő más irányba váltva ennek elébe menni. De ha nem, hát nem, én spórolok, gyűjtögetek, nevelem a három gyerekemet, és bízom benne, hogy nem leszek hodálylakó.

 

Előzmény: rev251 (9868)
rev251 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9868
Te a korfa aljáról beszélsz, én a tetejéről (pontosabban a kettő arányáról)
A tetejét a (köz)egészségügy csinálja (pontosabban a relatíve bőséges és jó ennivaló, a tiszta ivóvíz, ill. a működő baleseti sebészet és akut esetek mentése).

A gyerek-nem-vállalás egyfajta hullámként (dirac-delta primitívfüggvénye*) fut végig a korfán. Esetleg 1 db véges szélességű négyszög-impulzus. Oka: nem egyensúlyi állapot, majd stabilizálódik a népesség egy alacsonyabb szinten.

szerintem ez egy jó közelítés lehet (nem vagyok demográfus...)

Az egyetlen értelmes kérdés, hogy jó-e a népesség-fogyás. A nyugdíjválság átmeneti probléma (50 év). Fogyni persze lehet, s a rendszer és a tudás is megtartható, de nem esznek-e meg a szomszédok? Olyan mint az egyszerűsített** közlegelő-probléma: ha mindenki csinálja, csődbemegyünk, de ha egy kiszáll, az méghamarabb tönkrejut.


*hat. integrált nem merek írni, mert nem tudok hirtelen tól-ig határokat mondani
**Attól egyszerűsített, hogy ránézésre sok függ attól, hogy mennyit csökken egy tehén súlya, ha n-ről n+1-re nő a tehénszám - pontosabban ettől a hozadékfüggvénytől.
Előzmény: advocatusdiaboli (9860)
rev251 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9867
Nem.
Akiről te beszélsz, az az okos rabszolga, aki megfelelő környezetben produktív ember lenne. Nem üzemel optimálisan az a társadalom, aki túl sok ilyen embert (alul)foglalkoztat (bér)rabszolgaként - legalábbis erre a paraméterre nézve nem.

Az árrés: attól függ, hogy számítjuk: közvetlen költséggel, az üzem rezsijével, a fejlesztés költségeivel, fejlesztők költségeivel (akiket hosszabb távon is ott kell tartani - egyfajta rezsi...), a szervezet teljes költségével.
Ez egy nehéz ügy és szerintem elvileg is csak durva becslések vannak (még ha 8 értékes jegyre számolják is)

De ez itt mellékes, ezek a dolgok szinte bármelyik társadalomban problémák.
Előzmény: krezidiesel (9865)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9866

 Ennek ellenére a gépipar nem kiemelkedően nyereséges. A termék előállítási árát ne keverd össze a teljes költséghányaddal. Lehet, hogy egy golyóscsapágyat szinte fillérekért állítanak elő, de mennyibe került maga az üzem, a fejlesztés, a logisztika?

 A végtermék árában az is ott lesz. Megjegyzem, a fejlett világban a közvetlen ipari termelésben dolgozók száma lassan elhanyagolható kezd lenni, hovatovább a zérus felé konvergál. A gyártósorok automatizáltsága drasztikusan nő, multinacionális autógyáraknál (ahol pedig azért mindig van nem automatizálható fázis) tartanak ott, hogy a közvetlen termelésben pár tízezer ember dolgozik összesen.

 Ami összességében egyszerűen elhanyagolható, nagyságrendekkel többen nyalnak például teljesen haszontalanul tintát a közigazgatásban.

 

 És önszántából senki nem fog egy buznyákkal sem több bért kifizetni, mint amennyit okvetlenül muszáj neki.

 

 

Előzmény: krezidiesel (9865)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9865

Nem a robot munka miatt rabszolga valaki, hanem az alacsony fizetés miatt.

Pont a golyóscsapágy az amin kb 1000%-os árrés van,(gépipari csapágyaknál, autóiparinál meg 5000%-os) tehát elbirna magasabb bérköltséget.

De általában minden nagyüzemi termék hatalmas árréssel készül, mégse fizetik a melósokat. Ez a rabszolgaság...

Előzmény: rev251 (9859)
padisah Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9864
Mi ez a kisebb csúcs az elején?
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9863)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9863

 

A legfrissebb csúcstippek - kb 2010 körül

 

 

CucsTipp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CucsTipp - reszlet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bővebben:

 

http://www.theoildrum.com/story/2006/10/3/104458/751#more

 

 

 

 

 

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9862

 Nagyon sokak szerint meg nem vagyunk a csúcson, amúgy meg rettenetes pazarlása miatt az USA gazdasága valóban sokkal sebezhetőbb.

 Azt én is úgy vélem, hogy valószínűleg a globalizáció lokalizációba visszafordulása helyi érdekek miatt előbb fog bekövetkezni, mint ahogy a Távol-Kelet életszínvonalának felzárkózása miatt magától is bekövetkezne. A filléres kínai bóvli és nem bóvli áruk dömpingje egy korjelenség, nem fog örökké tartani, és végeztével ezeket újra magunk leszünk kénytelenek előállítani. Valószínűleg sokkal drágábban, de sokkal jobb minőségben.

 Végül is nem baj, ha egy töltőtoll 25 ezerbe kerül, ha tényleg kibír egy generációt....

 

 De a nagyipar és "bérrabszolgaság" megszűnését vizionálni súlyos történelmi-gazdasági ismeretdeficitről tanúskodik. Nem árt tudni, hogy szó szerint értendő nagyüzemek és benne bérrabszolgák már ötezer évvel ezelőtt is léteztek, és a Római Birodalom iparcikkeinek igen jelentékeny hányadát is efféle gyárakban állították elő. Valódi és bérrabszolgák közreműködésével.

 Ahogy azt egy topictárs helyesen megjegyezte: a gyártás bizonyos esetekben csak így gazdaságos, mi több, sokszor egyáltalán csak így lehetséges, másrészt a lakosság nem elhanyagolható hányada sajnos a "biorobot" feladatkörnél többre soha nem volt, és soha nem is lesz alkalmas.

 

Előzmény: nájckingdom (9847)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9861

Van már jópár úszó atomerőmű, elég régóta. Csak most egybe van szerelve jégtörő funkciókkal, torpedó-kilövőkkel stb.

 

Nem újat kell alkotni, csak régi dolgokat még egyszerűbben kivitelezni.

Előzmény: aruvedjegy (9855)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9860

 Nem. A mai korfát egyértelműen és kizárólag a fiatalabb generációk gyereket nem vállalása "csinálja". Ha a várható élettartam akár a háromszorosára is nőne, a korfa akkor is pontosan így nézne ki, csak háromszor magasabb lenne. A fa aljáról egyszerűen hiányzik az új generáció.

 Egy átlagos nőnek kb: 2.1 gyereket kell szülnie, ahhoz, hogy a népesség csak szinten tudjon maradni. Ezzel szemben ez a szám ma nálunk kb: 1.5-1.6, és folyamatosan csökken. A szomszédos Ausztriában már csak 1.3, és több ilyen EU-s tagállam is van. Ez halálos sprirál, 1-es születésszámnál például generációnként feleződik a lakosság száma, így kb: 50 év után maga az összlakosság is feleződik, miközben piszkosul el is öregedik, a végén a lakosság háromnegyed része nyugdíjas lesz, a gazdaság összeomlik.

 Az egészségügynek egy minimális szint után már majdnem semmi hatása nincs erre. Bármilyen meglepően hangzik, de a csecsemőhalandóság megszüntetése talán a legnagyobb vívmány, amit ehhez az eü hozzátett, a nagy gyermek- és csecsemőhalandóságtól eltekintve például a középkorban egy már felnőtt, normális körülmények között élő (legalább középosztálybeli) felnőtt embernek a várható életkilátásai nem voltak drámaian rosszabbak, mint ma. A rákba, infarktusba nem kis eséllyel ma is belehalsz, a náthába meg már a középkorban sem haltál bele.

 

Előzmény: rev251 (9858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!