Ha van megfelelő olajtér, ami elviszi a hőt, akkor biztos nem. Kipróbáltad ebben az állapotban és tudtál vele főzni, csak nem tudtad elég finoman szabályozni, nem volt stabil a hőfok, ebből én arra gondolok, hogy az üst megfelelően működik, tehát úgy tud forralni, hogy nem hevül túl a fenék.
Üdv.Azt szeretném még megkérdezni,hogy akkor az olajérzékelőt azt hova tegyem kb?Ha kiveszem a fűtőszálak közül akkor nem fog tulmelegedni az alján az olaj?
Ha nagy a kihozatal, akkor igen, de fél órára rá már alig bugyog valami az alján, amikor már kevés a cefrében az alkohol.
Úgy vagyok vele, hogy a jó főző az a főző, amivel jó pálinkát lehet csinálni - teljesen mindegy, hogy milyen a műszaki tartalom. Amíg meg vagyok elégedve vele, addig nem változtatok - még ha unortodox megoldás is és nem direkt terveztem bele :) ..
Szerintem 11 körül érnék oda. A hatos úton pl az M0 hídhoz közel van Érd irányába az a lámpás csomópont vasúti átjáróval Nagytéténynél rögtön a híd után. Ott is összefuthatunk a Duna irányába lekanyarodva a Kolozsvári u. elején. Írd meg a számodat a mykappa2.4KUKACgmailPONTcom-ra és tudunk egyeztetni majd előtte - ha neked úgy jó!
Illetve ha még aktuális hol tudnánk találkozni? Nagyon rendes vagy hogy felajánlottad. Illetve ha macerás neked a találkozó akkor ne vedd a nyakadba még ezt a problémát is akkor a Budafoki verziót alkalmazom
Na ma este übereltem tényleg minden reflux szintet :) ..
Még csak szokom az új masinát, de 80C környékén a pár napja főzött chardonnay szőlőm beutópárlatosodott, pedig eleinte aromában ott volt a toppon. Szerencsére volt még egy fél töltet lefőzetlen cefrém belőle, így visszaöntöttem hozzá. Ez viszont nyilván azzal járt, hogy koncentráltabb alkoholtartalommal bír.
Na most aztán feltorlódott rendesen az első szinten. Viszont beszédes a videó olyan tekintetben, hogy a többi három szint kb ugyanaz, mint korábban. Azaz az első szint pufferként visszafogta a többletet és a többi szinten szinte konstans kiegyensúlyozott deflegmáció folyik. A végeredmény pedig ígéretes kicsit folytottabb toronnyal.
Egy Uvaferm CM-et és egy unikénest tudok adni, ha esetleg nem találtál volna idáig, illetve Optimum White tápanyag van több is polcon jelenleg. De én nem a főváros környékén lakom - csak holnap pont viszem a gyerkőcöket gyermekvasutazni :) ..
Benke Norbert vagyok, Halasztelki. Azert irom mert nagy bajban vagyok osszeraktam a cefret szeretnem inditani es most veszem eszre hogy elfogyott a fajtaeleszto. Esetleg valakinek itt a kozelben nem lenne 2 zacskoval mert vasarnap eselyem se lesz vasarolni.
Hát a videón láthatók szerintem a kaposvári, mohácsi, veszprémi, gyulai - utóbbin pár hete egy kategória győzelem is volt, de amúgy nem vagyok érmegyűjtögető, csak pár tétellel szoktam nevezni, hogy találkozhassak barátokkal, ismerősökkel a gálákon.
Még az is lehet, de az szerezte, aki az üstöt csinálta, úgyhogy fogalmam sincs sajnos.. Viszont egész olcsó volt - talán 30ezret kért , a hagyma meg 100 fölött volt a neten mindenhol.
Igazándiból arra jöttem rá, hogy ha mindkét főzésnél alkalmazom, akkor már aromavesztést okoz - vízhűtést is csak telepakolt nagy alkoholtartalmú cefréknél volt érdemes talán alkalmazni - pl szőlőnél. Viszont a párlat töményedett vele sokat, finomításkor nekem sokszor már 70-es alkoholfok fölött jött meg vele az utópárlat és sokszor volt 70 fok feletti alkoholtartalmú a végtermék is, a leválasztást kitűnően segítette.
Elég sok érmet bezsebeltem vele versenyeken az évek alatt, így féltem, hogy az új gép a nyomába sem fog majd érni. Az egylépcsős főzés technológiai szempontból vonzott ugyan, de én inkább kisüsti/ízpárti vagyok - szóval azon is rágódtam sokat, hogy belevágjak-e.
Idén a torony összerakásáig az új gép kisüsti kétlépcsősként üzemelt hónapokig és teljesen megdöbbentett, hogy az új rozsdamentes főző a 15mm-es szétvagdosott réz csövekből álló töltettel a nyakában, a 30 centis réz gömbbel és saválló páracsővel nemhogy rosszabb, de határozottan ízletesebb pálinkát csinált, mint a DES-em. Több vele főzött pálinkámat beleraknám a TOP5 listába az általam készített pálinkáknál.
Talán ez a kialakítás lehet az oka annak is, hogy a gömb alatti tányérban magas a reflux. Eleve a gömb egy léghűtéses deflegmátor. Csapódik a falán ki pára, ami visszafolyik a tányérra és a gömbből csupán 1"-os cső megy tovább a toronyba, ami szerintem pára feltorlódást okozhat. Egy közvetlenül az üstön lévő 4"-on ráengedett fűtőterű egylépcsős gépnél jóval kisebb akadályba ütközik a gőz - pláne ha a töltet sem alul van. Szóval fentről is több csapódhat le a feltorlódás miatt, alulról viszont tolja közben folyamatosan az üst a párát és az átküzdi magát a réz tölteten. Viszont ilyen erős gőz ellenáramban szerintem megeshet talán az is, hogy a tányérból lecsöpögő pára végig csorogva a réz tölteten esetleg újra gőz fázisba lép vagy nem tudom :) . Ez az én elméletem az okára..
A főzés elején szinte egyáltalán nem buborékol - valamivel később kezd el, mint a torony többi szintje. Már rég felállt a torony, mire ez a tányér feláll. Szerintem az lehet az oka ennek, hogy a toronyból a csőköteges deflegmátorból elkezd kicsapódni, lecsorogni, de onnan a reflux csövön az üstbe megy, itt viszont -főleg olyankor a ráz gömbben még nincs akkora deflegmáció és visszacsorgás. Ahogy jobban beindul, akkor kezd "kumulálódni" a szint ennél az egy tányérnál. Ha félig van töltve az üst vagy gyenge a cefre kihozatala, akkor nem is nő meg a folyadékszint különösebben. Meg is kedveltem amúgy ezt a rendszert a betekintő ablakkal, mert rápillantva a folyadékszintből rögtön látszik, hogy milyen lesz a kihozatal és az is látszik hogy hol áll a főzés éppen.
Erősítésnek szántam, jobb up elválasztáshoz. Illetve érdekelt, hogy mit is jelent a "kiherélés" stádiuma, illetve mi van közvetlen előtte, hát ennek a közelébe sem tudtam menni ilyen tuning kisüsti alapon, gyanítom ehhez még a 4 tányér is kevés lenne.
A gömb a fóti fémnyomótól származik.
Jó cuccot raktál össze, gratulálok hozzá, az meg igazán meglep, hogy a gömb alatti tányér ilyen magas reflux szinttel dolgozik, torony nélkül ez a konstrukció nálam csak a főzés utolsó szakaszára produkál folyadékszintet.