én is arrafelé 26 évig, nekem is az Ugocsa volt a legközelebbi mozi és bizony nyitható volt, mint mondottam már. az egy más dolog, hogy télen, meg szakadó esőben nem nyitották ki. nyáron az utolsó előadás a híradó után bizony csillagkupola alatt zajlott. (mert ez az időállítgatás sem volt, 8 után már elég sötét volt.)
"A rászegezett tábla szerint 1931.-ben állították"
... a táblát! :)) Nem lehetetlen persze, hogy egy fa oszlop megérje ezt a kort, de inkább valószínű, hogy közben a tábla átkerült egy másik fára.
Szerintem az ELMŰ-t kötik olyan szolgáltatásbiztonsági előírások, hogy az oszlopokat még akkor is cserélni kell bizonyos időszakonként, ha amúgy semmi baja az anyagnak.
Én tehát úgy fogom fel ezt, mint egy jószándékú cselekedetet egy tábla továbbélésére, amit 30-40 évvel ezelőtt nem dobott ki valaki, mert már akkor is régiségnek gondolt egy akkor 30-40 éves fémtárgyat.
Egy érdekes, több mint háromnegyed évszázada álló fa villanyoszlopot vettem észre a XII. Alkony úton. A rászegezett tábla szerint 1931.-ben állították és ma is hordozza az Elektromos Művek vezetékét.
Sajnos nem tudok korrekt választ adni (talán majd egy mozitörténész kisegít). Azt biztosan tudom, hogy gimnazista koromban (1957-61) jártunk ebbe a moziba, sőt tán iskolai ünnep is tartatott ott, akkor már Sport néven volt ismert. Kisgyerek koromban pedig a szüleim emlegették mint Glória mozit. Az is dereng persze, hogy történt ott valami átalakítás, amikor - úgy rémlik - a Sport mozi Cházár A. utca felőli bejárata készült, mint egy nyaktag, mely a régi saroképületet és a mozi épületét összekötötte. Hátha segít valaki tisztázni.
Ebben a saroképületben pedig talán minden művész megfordult, mert a hátsó fronton székelő hivatalon (zsűrin) végigfuttatott művészeti alkotások, de például a bútorozási tervek is óriási adókedvezményt élveztek. Valószínűleg ők költöztek később a most lebontott Vörösmarty téri ORI épületbe. Ott pedig nemcsak művészek, hanem programozók is csücsültek a folyosón nagy türelemmel, mert ha a munkájukat - némi jutalék ellenében - a hivatalon átfuttatták, az adónak csak a töredékét kellett fizetni. Ezt a kedvezményre szóba jövők mind tudták, csak a többi szakma nem, mert erről még baráti körben sem hiszem, hogy szó esett volna, és valószínűleg senki nem is írt róla az újságokban. De ez nem egészen ide való, bár ez is Budapest anno...
Nem nagyon értem, amit írtál. Ezek szerint a Sport mozi előtt ott egy Glória nevű mozi állt? Ugyanis én arra emlékszem, hogy a hatvanas évek elején épült. Ezek szerint ott lebontottak egy régi mozit?
Emlékezetes számomra a födém szerkezete. (Elnézést a most következő, a laikusok számára nehezen érthető emlékért.) A nagy fesztávú főtartókra keskeny, kb. 2,5 m hosszú pallókat tettek, amit az épület mellett készítettek el. A válaszfallaphoz hasonló ún kőszivacslapokat egymás mellé tolták és az alatta-felette a mélyedésekben végigfutó vékony betonacél szálakat a téglacsatlakozásoknál pici, háromszög alakú acélkengyellel fogták össze, majd a hézagokat és az acélszálak fészkeit kevés betonnal kitöltötték. Az így összeszerelt 20 cm széles pallót ketten könnyedén fel tudták emelni. Ezek kerültek a főtartókra, a méretből adódóan sok száz darab.
Sok emlék fűz ahhoz a mozihoz. Például egyszer - talán kerületi KISZ szervezésű - november 7-i ünnepen voltunk, ahol Iglódi István is fellépett egy Majakovszkij verssel. Utána (aznap, másnap?) a technikumban volt ünnepség, ahol egy évfolyamtársunk, az akkor színművészetire járó Iglódi öccse adta elő ugyanazt. Hihetetlen volt a hasonlóság, mert a hang és a hangsúlyok szinte megegyeztek, bizonyára együtt tanulták otthon a verset.
A zuglói Rózsavölgyi téren (leánykori nevén Novibazár tér) az ötvenes években kertmozi (és szabadtéri színpad) épült. Helyére később, lebontás után óvoda-bölcsöde települt, majd nemrég a felét egy szép nagy (építési konfliktusoktól nem mentes) társasházzal foglalták el.
Mielőtt Sport mozi lett volna, a Glória névre hallgatott. Jónéhány éve üresen, lezárva álldogált, aztán pár éve szétkapták, és egy jó magas szálloda épült a helyére, Hotel Dóm néven. Mindjárt megmutatom.