Keresés

Részletes keresés

Linebacker Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10249

"Ha meg Fekete-Afrika vagy Ázsia elmaradottabb részei nem lesznek képesek népszaporulatukat környezeti lehetőségeikhez igazítani, akkor ott tényleg kutya világ lesz - de ez nagyobbrészt az ő problémájuk lesz."

 

Sajnos attól tartok, itt megalapozatlan az optimizmusod. Túl sok, túlságosan hangadó pozícióban lévő ember lesz amellett, hogy az összes menekülő afrikait befogadjuk.

 

Én vállalom, hogy önző vagyok, és ha éheznek/vízbe fúlnak az afrikaiak, azt én max a CNN-en akarom látni, nem pedig a szomszéd utcában látni őket menekültként. De én ezzel kisebbségben vagyok, méghozzá meg megvetett, lenácizott kisebbségben.

 

 Szerintem speciálisan a menekültek európai partoktól való távoltartására kiképzett parti őrségre lenne szükség a Földközi-tengeren, nem karitatív, meg emberijogi szervezetekre.

Előzmény: advocatusdiaboli (10244)
lcoder Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10248
Lófütty. Az égetéses földművelés nem azért terjedt el mert a gaz gyarmatosítók elvették a szegény nyam-nyamoktól a korszerű mezőgazdasági technológiát hanem eleve ezt használták a benszülöttek azon egyszerű oknál fogva mert arrafelé a vetésforgó sem igazán lett feltalálva, a műtrágyáról már nem is szólva, így aztán a föld elég gyorsan kimerült. Ez addig nem volt probléma amíg pár száz, 10-20 emberből álló törzsecske kóválygott a területen, de ahogy jött a fehérember és hozta magával a gyógyszereket a nyam-nyamok halandósága hirtelen lecsökkent, a számuk viszont megnőtt, mivel a kulturájuk még mindig azon alapszik hogy az a férfi akinek legalább 15 gyereke van.
Előzmény: nájckingdom (10247)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10247
"Ha megnézed a természeti népeket, akkor láthatod: szó nincs arról, hogy rettentő harmóniában őrzik a természet egyensúlyát, sőt, ők a legbarbárabb pusztítók,"
Ez erős túlzás, viszont régi vád egyes kutatók szerint. Valójában a környezetüket pusztító természeti népek jelensége általában már valamilyen gyarmatosító hatására jelenik meg, amikor az indiánok, vagy afrikai törzsek eredeti életformája (ami persze soha nem örök, mindig változott), nem folytatható. Átmenetileg átállhat valami elég pusztítóra, de nem ez az alapeset.
"Hosszú távon úgyis beáll egy egyensúly, mindig beáll."
Ez egy vitathatatlan tény.
Előzmény: advocatusdiaboli (10244)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10246
Komolytalan vagy. Én személy szerint bármit megígérhetek neked, azt is, hogy megeszem a kalapom, ha még 5 év múlva nem lesz nyilvánvaló, hogy zsákutcában van a világgazdaság, hogy túlvagyunk az Olajcsúcson és hogy kár volt autópályákat építeni. De mire mégy te ezzel? Ez nem totó, hogy vagy én tippelek jobban, vagy te. Egyszerűen a tények magukért beszélnek, ettől még a konkrétumok nem jelezhetők előre, mert az élet egy káoszjelenség. Én meg vagyok győződve róla, hogy lejtőn vagyunk, van javaslatom, hogy a takarékosabb, önellátóbb gazdasági mmodell felé elmozdulva úszhatjuk meg kisebb veszteségekkel a kezdődő hanyatlást és ezt az igét hirdetem. Aki hisz nekem, tegyen ennek megfelelően, aki nem, nevessen, legyintsen, csináljon amit akar. Természetesen meg vagyok győződve róla, hogy jól látom a dolgokat, fő vonalaiban, mert a részletek nyilván kiszámíthatatlanok, de nyitott vagyok az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekre. Azonban az elutasítások zöme nagyrészt érzelmi alapú, a rettegésből fakad ill. a megszokott közeljövőbeli radikális változatlanságának hihetetlenségéből. Ki hitte volna Magyarországon akárcsak 1916-ban, hogy pár éven belül elvész az ország kétharmada? Nem sokan.
Előzmény: kilenctizenegy (10231)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10245

 A Golf a történelemben már jópárszor megállt és újraindult. Az is tény, hogy felmelegedő időszakok és jégkorszakok váltják egymást, ez csillagászati kérdés, és az emberi tevékenységtől függetlenül is létezik. Az is tény, hogy most egy felmelegedő időszakban vagyunk, és korántsem kizárt, hogy az emberi tevékenység hozzáteszi a magáét ehhez, de igazán egzakt módon bizonyítottnak sem tekinthető. A középkor óta folyamatosan melegedik az éghajlat - és ez a XX.századig tuti, hogy az embertől függetlenül történt. Utána - vagy volt szerepünk, vagy nem, mindenesetre a melegedési tendencia nélkülünk is meglenne, legfeljebb más tempóban.

 Nagyon hirtelen és alapvető éghajlatváltozás azonban soha nem következett be a történelemben, és most sem fog. A változás évszázados léptékű, óriási tehetetlenségű rendszerről van szó, lehet hozzá alkalmazkodni.

 Szerintem éppúgy helytelen egyfolytában károgni, és a harangokat félreverni, mint homokba dugott fejjel úgy csinálni, mint ha semmi sem történhetne.

 

Előzmény: nájckingdom (10241)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10244

 Én meg úgy látom: az emberiség mindig is fogyasztói volt, legfeljebb nem úgy és nem annyira, amennyire szeretett volna.

 Ha megnézed a természeti népeket, akkor láthatod: szó nincs arról, hogy rettentő harmóniában őrzik a természet egyensúlyát, sőt, ők a legbarbárabb pusztítók, csak éppen az eszközeik-technológiájuk-felkészültségük ezt olyan alacsony színvonalon teszi lehetővé, amit simán elbír a környezet.

 Most elkezdtünk valóban dinamikusan szaporodni, és ez gondokat okoz, és még nagyobbakat fog okozni. Viszont környezetvédelem, környezettudatosság-takarékosság  -  ezek mind XX. századi fogalmak, a problémák megjelenésével elkezdtünk velük foglalkozni is. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már realitás, hogy a környezetrombolást abbahagyjuk.

 Ha meg Fekete-Afrika vagy Ázsia elmaradottabb részei nem lesznek képesek népszaporulatukat környezeti lehetőségeikhez igazítani, akkor ott tényleg kutya világ lesz - de ez nagyobbrészt az ő problémájuk lesz. Hosszú távon úgyis beáll egy egyensúly, mindig beáll.

 

Előzmény: krezidiesel (10240)
lcoder Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10243
Azért ezt a megszűnik a golf-áramlat című dolgot igazából a legtöbb meteorológus is valószinűtlennek tartja, viszont volt róla egy látványos film, azóta benn van a köztudatban. Ennél én sokkal jobban aggódnék a metán-hidrát felszabadulása miatt.
Előzmény: nájckingdom (10241)
lcoder Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10242
A fő vízfogyasztó nem annyira a polgár vagy az üdítőitalgyárosok hanem a mezőgazdaság. Különösen meleg égöv alatt.
Előzmény: erbe (10238)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10241
Az apokalipszis szó tőlem legutóbb a Blair által bejelentett, a brit kormány megrendelésére készült jelentésre vonatkozott a várható drámai éghajlatváltozásról és következményeiről. Olvassátok el, leközöltem itt. Reakciótok is jelzi, igaz, amit mondtam, a politikusok akár meg is mondhatják a súlyos igazságot a sötét közeljövőről, sokan úgyse hiszik el. Tehát a brit kormányzati anyag szerint (én csak a sajtóhírt olvastam, az anyagot nem) pár évtizeden belül elolvad a sarkvidéki jég, sokat emelkedik a tengervízszint és sokszázmillió éghajlati menekült lepi el a világot. Ez Britanniát is drámaian sújthatja, pl. a Golf-áramlat csökkenése miatt, megfagyhatnak az ehhez nem szokott britek (mellesleg épp ekkorra netto energiaexportőrből nettó importőrré váltak, legalábbis télen biztosan) Szóval Blair a próféta, ő ijesztget. Csak tudja, miért.
Előzmény: advocatusdiaboli (10237)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10240

Nem a peak oil a közvetlen probléma szerintem, hanem annak közvetett hatásai.

Eccerűbben: ez a világ fogyasztói. Súlyos válságok nélkül nem fog megtanulni takarékoskodni, főleg nem növekvő népesség mellett, akiket még most is fogyasztásra nevelnek.

 

Nem csak az olaj a kritikus keresztmetszet a jövőben , hanem a fosszilis energiahordozók használatából bekövetkezett klimaváltozás, és más környezetkárositás hatásai miatt pusztuló megújuló erőforrásaink!!

 

Az erőforrásokat egyre szűkebb elit fogja birtokolni, ami növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket és feszültségeket.

Ráadásul minden megújuló erőforrás(termőföld, ivóviz, halállomány, erdő stb) is egyre (durvábban) szűkösebb lesz, amin egyre többen kell hogy osztozzunk, egyre kevesebb energiafelhasználás mellett. Ez több mint lehetetlen konfliktusok nélkül...

Előzmény: advocatusdiaboli (10237)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10239

Ez az adott terület természetes megújuló összvizkészletét jelenti /fő/év, nem amit meg kell  innod...:-))

1000m3 alatt szarban van a mezőgazdaság, pl Egyiptomban, Izraelben(de nem csak ott) ez nagy gond, és társadalmi feszültségforrás. 

Előzmény: erbe (10238)
erbe Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10238
Mitől kritikus az 1000 m3? Vagy kacsák készítették a felmérést? :-)
A mi házi vízfogyasztásunk (tudom, fogyasztok ezen kívül is, ami nehezebben mérhető) /év/fő nem több 50-70 m3-nél. A beduinok évi 1-2 m3-el is egész jól elvannak, nem is szólva a busmanokról.
A baj ott kezdődik, mikor az óriás üdítőgyártók vízzel rosszul ellátott övezetekben kiszippantják a föld alól a vizet, leszáll a talajvízszint, kiürülnek a kutak és a gazdák nem tudják itatni az állatokat. A maradék meg szennyezett lesz.
Előzmény: krezidiesel (10235)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10237

 Semmiféle apokalipszis nem készül, teljesen olyan a véleményed, mint ha a Peak azt jelentené, hogy egy szép reggel többé egy deka olaj és egy sóhanyi gáz sem jön többé egy kútfejből sem.

 Ha a kitermelést nem sikerül tovább növelni, miközben az igények nőnének, akkor a piac törvényszerűségeinek megfelelően majd nő az energiahordozók ára addig, amíg a kereslet-kínálat egyensúlyba nem kerül. Ha a kitermelés tovább csökken, akkor még tovább nő.

 Pillanatnyilag a készletek a mostani fogyasztási szinten teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy legalább 3-4 évtizedig kitartanak, de valószínűleg inkább ennek a duplájáig, miközben szépen beléphetnek a helyébe más, alternatív, ma még nem gazdaságos megoldások, olajpala, szénkrakkolás, az erőművi felhasználás dinamikusan visszaszorulhat az atom, víz-nap-szélenergia javára.

 Amiben biztosan igazad van az az, hogy a fogyasztói társadalom és annak energiafelhasználása a jelenlegi formájában nem maradhat fennt korlátlan ideig, ám alternatív energiaforrások felhasználásával igen.

 A XIX. században kimutatták, hogy a nagyvárosok elkerülhetetlenül bele fognak fulladni a lószarba, valamint, hogy a vasút minden talpalatnyi termőföldet tönkre fog tenni - az akkori trendek egyszerű lineáris felszorzásából valóban ez következett. Te és a többi vészmadár is pontosan ezt teszitek: kivetítitek a jövőbe a mai trendeket szépen felszorozva, állandó és megváltoztathatatlan tényezőnek tekintve a növekedésen kívül mindent. De a trendek már csak olyanok, hogy megváltoznak. Mivel egyértelműen van műszaki kiút a Peak okozta problémákra, ezért meg is fogjuk azokat oldani. Igen, ebbe belefér némi életmód és preferenciaváltozás, egyes ipari és közlekedési ágak átsúlyozódása, de összességében nem lesz semmiféle armageddon.

 

Előzmény: nájckingdom (10228)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10236
Ez lemaradt.
Előzmény: krezidiesel (10235)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10235

Azokat az országokat gyűjtötte össze ahol a kritikus 1000m3/fő/év alá csökkenhet a vizhozam. Mi ettől szerintem nagyon messze vagyunk.

Más! Érdekességet találtam a földrejzi világatlaszban Ukrajna gazdaságáról.

Miszerint gond hogy energiszükségletének 85%-át az oroszoktól szerzi. Nálunk nem az??

Előzmény: nájckingdom (10229)
lcoder Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10234
Nem valószínű. Az utak már a rómaiak idején is igencsak fontosak voltak. A mi kimaradásunk az ipar fejlődéséből pont amiatt volt hogy olyan útjaink voltak amilyenek, azaz esélyünk sem volt arra hogy a termékeinket kijuttassuk a korabeli európai piacra. Ez, hála az autópályáknak nem lesz probléma. Az biztos hogy kevesebb autó fog járni, ezek is jóval lassabban, de még egy akkumlátoros autó aminek max. 60 Km/óra a végsebessége és 120 kilométer a hatótávolsága is fényévekkel jobb alternatíva mint Pl. egy postakocsi.
Előzmény: nájckingdom (10221)
lcoder Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10233
Szvsz az hogy a hagyományos reaktorok már megvannak - bár ahol a zöldek erősek onnan azok is szép lassan eltünedeznek. A szaporítóreaktorokat meg építeni kellene - és szvsz Pl. magyarországon még egy újabb mezei atomreaktor építésének sincs jelenleg realitása - pedig itt még nem is túl erősek a zöldek. Gondolj bele: egy nyomorú NATO radart nem lehet felépíteni, akkor mi a realitása egy újabb bármilyen erőműnek...
Előzmény: Linebacker (10170)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10232

"Iránban mitől esik akkor a népszaporulat?"

 

Esik? Végre egy jó hír. Átterjedhetne a tágabb térségre...

Előzmény: Törölt nick (10223)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10231

Figyelj, próféta!

 

Mit adsz nekünk, ha mához öt évre, 2011 október 31-én még áll a világ és a dollár sem omlott össze? Ha minden úgy van mint most, csak az olaj drágább valamivel?

 

Halandó vagy minden hozzászólásod végén bocsánatot kérni a topik közönségétől ezért az apokaliptikus terrorért, amit ránk zúdítasz?

 

Mert én hajlandó vagyok minderre, ha 2011 október 31-én az OECD országok átlagos GDP-je akár öt százalékkal is alatta van az ideinek, vagy agrárnépességük átlagosan legalább két százalékponttal növekszik. Ellenkező esetben te jössz! Ezek egzakt, mérhető dolgok.

Előzmény: nájckingdom (10221)
padisah Creative Commons License 2006.10.31 0 0 10230

Ott is emancipálódnak. Kell a nő a társadalomnak mint dolgozó, mint fogyasztó. Ez a program viszont ütközik a gyerekszüléssel/neveléssel.

 

Egyébként sem racionális cél a növekvő népesség. Ebben a kérdésben ugyanúgy megvan a fenntarthatóság kérdése. Ha esik, akkor a nyugdíjrendszer, gazdaság az ami nem fenntartható, mert túl sok lesz az eltartott, túl kevés a munkaerő stb. Elég nyilvánvaló problémák, amik maguk is válságot generálak. Amikor növekszik, ráadásul exponenciálisan növekszik, akkor meg a nyersanyagok, energia, ivóvíz lesz szűkös. Az fenntartható állapot amikor stagnál. Reprodukciós ráta (csak nőkre vonatkoztatva) 2.1 Mi ettől rohadtul messze vagyunk, nálunk felfelé kell nyomni a születésszámot minden rendelkezésre álló eszközzel.

Előzmény: Törölt nick (10223)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10229
És rólunk nincs adat? Biztos itt se fog nőni a vízmennyiség.
Előzmény: krezidiesel (10227)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10228
Viszont a készülő apokalipszist maga Blair ajánlja népe figyelmébe. Vajon legjobb hazai tanítványától várhatunk ilyesmit? Hogy az olajcsúcs, éghajlatváltozás, stb. hazai vonatkozásait tárja a nép elé? Vagy netán eredtijétől, akiről klónozták a szocik? (na nem éppen ugyanolyanra, Viktor nem uszította saját népére a rendőröket! És más dolgokban is kiállja az összehasonlítást, ha nem is tökéletes. )Viszont a lényegi kérdésekkel egyikük se foglalkozik, ahogy más politikusok se. Gore, Blair és mások Nyugaton már kezdenek. Clinton is olajcsúcs tudatos. Persze Bush, Putyin Merkel és mások is, de ők ezt még nem verik nagydobra. A mieinkből ezt se nézem ki, nekik fingjuk sincs, mi készül.
Előzmény: krezidiesel (10225)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10227
Az emlitett könyvből egy táblázat a kritikusnak tartott 1000m3/fő/év alatti országokról. USA és Kanada összehasonlitásképp van benne.
Előzmény: krezidiesel (10225)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10225

Most olvasgatom Homer-Dixon: Környezet, szűkösség, erőszak c könyvét.

Az se vigjáték...

Ebben 3 milliárd embert jósolnak 2025-re akinek gondjai lehetnek a szükséges vizmennyiséggel.

Előzmény: nájckingdom (10222)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10224
Magyarul el tudják olvasni az óvszeres dobozban a használati utasitást...:-))
Előzmény: Törölt nick (10223)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10222
Ismerkedjünk meg a fogalommal: klímamenekült
MNO
Azonnali és drasztikus lépéseket kell tenni a felmelegedés megállítására. Ez áll a brit pénzügyminisztérium megrendelésére készült tanulmányban. Ha az intézkedések elmaradnak: a Föld hatalmas részében beköszönt a szárazság, miközben a megemelt tengerszint hatalmas területeket önt el és százmilliók válnak menekültekké.

A Londonban ismertetett klímatanulmány nem kevesebbet állít: ha nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, annak hatása húsz éven belül a világháborúk pusztításához lesz mérhető.

Igen, a jövő a legvadabb hollywoodi katasztrófafilm forgatókönyvén is túlmutat. A Föld nagy részére beköszönt a szárazság, miközben máshol épp a víz okoz majd gondokat. Az Északi-sark vastag jégtakarója eltűnik, méterekkel növelve a tengerszintet. A felmelegedés olyan drámai lesz, hogy az állatfajok 40 százalék is eltűnhet. Köztük lesz bizonyosan a jegesmedve és a fóka.

"Ez a legfontosabb jelentés, amit ez kormány valaha is készített" - kommentálta a politikai reklámmal felérő anyagot a brit miniszterelnök, Tony Blair. A politikai haszon fogalmával persze Gordon Brown pénzügyminiszter, Blair kijelölt utódja is tisztában van.

"Új európai megállapodásra törekszünk a légkört szennyező anyagok 20020-ig 30 százalékkal, 2050-ig 60 százalékkal történő csökkentésére" - közölte Brown, akinek Az ő megrendelésére készült az a jelentés, ami garantáltan évekre előre gondoskodik a megfelelő nyilvánosságról. Ismerkedjünk meg a fogalommal: klímamenekült. A tanulmány szerint a szárazság vagy az árvíz miatt 2-300 milliónyi kelnek majd útra.

(hirtv.hu)
--------------------------------------------------------------

Szegény hülye hirtv, vagy MNO szerint a dolog csak "politikai reklám". Szóval a politikus akár meg is mondhatja a kegyetlen tényeket a sötét közeljövőről, nem veszik komolyan. Még jó, hogy azért lehozták.
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10221
Akkor gyorsan röhögj, pár év, vagy rossz esetben pár év múlva már sírni fogsz a "paródián". Ott állnak majd az autópályák határtól határig üresen, a 300 dolláros olajár mellett benövi őket a moha (a szukcessziós folyamat végén talán majd kocsánytalan tölgyes), A tövükben panelból menekült telepesek fogják az ekeszarva mellől szidni a Gyurcsányviktorokat, hogy miaz anyjukért aszfaltoztak le annyi jó földet, ami szintén teremhetett volna. Helyesbítek. Kovakövet fognak pattintani. A fán.
Előzmény: kilenctizenegy (10218)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10220
"Ó, hogyne. És szerinted mekkora része volt a társadalomnak városlakó (zömmel szegény munkás), és mekkora része zsellér?"
És? Az élet nem kívánságműsor. Annyi volt városlakó, amynni lehetett, anyi volt gazdag, amennyi lehetett. Ma is így van. 100 év múlva is így lesz . Az arányok változnak, pl. az energia rendelkezésreállása szerint.

"És ki dönti el, hogy ki maradhat polgár és ki menjen vissza földet túrni?"
A Sors. Meg, ha ügyes vagy és szerencsés, esetleg befolyásolhatod, próbálhatsz készülni, tipped szerint, hogy milyen jövőtrend az esélyes. Van aki földet vesz, van aki aranyat, van aki puskát. Az én tippem az, hogy jobb hanyatlásra készülni, ezt olvasom ki az eseményekből.

"És mekkora volt a mai Magyarország lakossága 1750-ben? Úgy kétmillió? És mi legyen a többi nyolccal?"
Hatalmas költői kérdés. Egy terület eltartóképessége előbb-utóbb automatikusan beálljtja a népesség számát. M.o-on is, a Földön is. Ahogy a lemmingek, vagy sáskák esetén, úgy az embernél is. Most a ember-lemmingek pont a gradációs csúcson vannak és megindultak a tenger felé. Az elsők már benne is vannak (Zimbabwe, stb.) De sose pusztul ki az össze lemming! Mi van, ha mi, magyarok a sorban elég hátul vagyunk? Az én javaslatom az, hogy ne igyekezzünk túl előre, ha a globális verseny a tengerbeveszés felé visz.

"Az atomerőmű kurvára nem égi mentőöv, hanem civilizációs vívmány."
Persze. Nem úgy általában az atomerőműre mondom, hogy ábránd, tudom, hogy Pakson is van. Az ábránd, hogy az olajcsúcs problémáját megfelelő ütemben meg tudjuk oldani rövid idő alatt többezer atomreaktor építésével. Egy gazdasági világválság közepette, ami javában kezdődik.

"Az én szememben ezt a jóval primitívebb szintet propagálod te."
Nem a kakas csinálja a hajnalt azzal, hogy kukorékol. Én nem propagálom, csak kukorékolok, hogy ébresztő! A dolog jön, ha tetszik nekem, ha nem.

"Mondták már neked, hogy Magyarország nem a civilizáció csúcsa? "
Nem mondták. Saját szememmel kellett látnom, hogy minden vívmányunk ellenére Lengyelország a csúcs. Itt ugyanis a komcsik elmulasztották TSZ-esíteni a kisparasztokat. Ezért ez az ország a lehető legjobb kondíciókkal megy neki az olajcsúcsnak, élelmezési problémái a miénknél is kisebbek lesznek (ráadásul a szénvagyonnal is szerencséje van, meg erdősültebb is, mint mi)
A paraszti gazdálkodás felszámolása nem volt történelmi szükségszerűség, hanem zsákutca, aminek most fizeti meg az árát az emberiség nagy része az olcsó olaj korának alkonyával. Angliában a földek bekerítése után (ami az ipari forradalom előzménye volt, a volt szántókon gyapjút termeltek, ennek feldolgozásához kellettek a gépek, azok hajtásához a szén, és így tovább) pl. VIII. Henrik tömegesen irtatta az utakon csavargó, fosztogató volt parasztokat, amíg nem lehetett őket tömegével Amerikába küldeni. Ez a te "a szerves társadalmi fejlődés "-ed. Anglia legalább 100 éve nem önellátó kajából. Most jön ennek a böjtje, főleg, hogy már iparcikkeket sem termel, amivel fizethetne az importért. Tessék jóllakni globális pénzügyi szolgáltatásokkal, főleg világgazdasági válság idején (ami jön)
Előzmény: kilenctizenegy (10151)
Maotai Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10219

én hallottam arról is tanulmányt, hogy az autópályák közvetlen gazdaságélénkítése mítosz, ami csak akkor jön össze ha más tényezők is jelen vannak.

 

Ööööö.....hol van arról "tanulmány", h az ótópályáink  legalább a majdan befitzetendő lóvénk akár töredékét hoznák ???

Előzmény: igen7 (10177)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10218

"Pedig az én empirikus megfigyelésem is azt mutatja, hogy ahová elér az autópálya, ott ugrásszerűen megnő a térség gazdaságában a multik aránya és ennek megfelelően visszaszorul a helyi vállalkozóréteg. Tehát az autópályákkal megnyitjuk szűzföldjeinket a globalista karvalytőkének. Vagyunk olyan jóbolondok, hogy még el is adósítjuk országunkat, hogy saját költségen gyarmatosítsuk magunkat az általunk behívott hódítóknak. Hát persze a komprádor burzsoázia megkapja a maga hasznát ezért."

 

Na, pontosan erről a szemléletről beszéltem. Köszönöm, hogy demonstráltad a polgárikörös szabadnépfélórák hatását. magam sem tudtam volna jobban parodizálni.

Előzmény: nájckingdom (10207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!