Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2006.11.09 0 0 10403
Ez is egy lehetőség, persze napelemekkel a tetejükön. Igazából a léghajókkal egy nagyobb gond van: a finoman szólva is kissé korlátozott ellenállási képesség a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben. Szvsz ennél biztonságosabb /igaz jóval lassabb/ megoldás lehet egy vitorla-napelem kombinációval hajtott hajóút.
Előzmény: ZR (10402)
ZR Creative Commons License 2006.11.09 0 0 10402
A tömegeknek meg visszahozzák a Zeppelineket...:-)
Előzmény: advocatusdiaboli (10401)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10401

 Ezért maradna a repülés életben. Természetesen lenne egy kör, akinek ez elkerülhetetlen. De annyival drágább is lenne, hogy ez a kör bizony igen szűk lenne. Valahogy úgy, mint a kontinensközi hajóutak a XX. század elején és a XIX. század végén. Már voltak menetrendszerű járatok, megbízhatóan és kiszámíthatóan működtek, de nem sokan engedhették meg maguknak.

 Külön kezelve persze a kivándorlók millióit...

Előzmény: Törölt nick (10400)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10400
Nekem korlátozná a melómat a repülés hiánya.
Rengeteg dolog van ugyannis amit csak személyesen tudsz megtenni.Pl. nem tudod megmondani videón keresztül hogy mi az optimális módja egy hőcserélő összerakásának.:-)
Előzmény: advocatusdiaboli (10399)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10399

 Pedig a könnyűgép (Cessna, Piper stb..) kategóriában terjed, mint a szélvész.

 Másrészt a repülés igencsak energiaigényes, egy gázturbina minden további nélkül elhajtható mondjuk bioetanollal vagy repceolajjal is, de a mennyiségek biztosíthatósága kérdéses. Egy New-York - Budapest járaton egy B767 eltüzelt üzemanyagmennyiségét kb: 100 ezer liter nagyságrendben mérhetjük. Másrészt a légiközlekedés éppen az a történet, amely a legnagyobb felesleges, így a Peakkal rögtön le is épülő forgalmat reprezentálja. A net, a skype, a konferencia-videobeszélgetések korában egy nemzetközi üzleti út szép és jó, de valójában erősen megkérdőjelezhető valós fontosságú. Valójában mindent meg lehetne beszélni személyes jelenlét nélkül is, minden irat kicserélhető elektronikusan, minden egyeztetés végrehajtható e-mailban. A nagy konferenciák és üzleti küldöttségek ide-oda vándorolgatása tulajdonképpen konzervativizmus, de ma már nem szükségszerűség.

 A légiközlekedés maradék részének zöme meg turizmus. No az lesz az, ami a Peakkal bedől, legalábbis ebben a formájában bedől. A Peak igazi áldozatai a mindenféle Isten háta mögötti üdülőparadicsomok lesznek, a kutya nem fog odarepülni. Elmennek helyette max. villanyvonattal az Adriára.

 

Előzmény: Virsli László (10398)
Virsli László Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10398
Nehezemre esik elképzelni egy dízelmotoros repülőgépet - igaz, én nem vagyok gépész, "csak" egy elektromérnök...
Előzmény: padisah (10397)
padisah Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10397

Repülőgépet lehet bioetanollal vagy biodízellel hajtani?

 Mert ha igen. nem sok értelme van a repülés haláláról beszélni, legfeljebb a volumen fog jelentősen csökkeni + drágulnak a jegyek.

Előzmény: erbe (10396)
erbe Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10396
Radikálisan új repülőgép született
"az új modell akár 35 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a jelenlegi gépek,"
"És mégsem fog elterjedni…
Szkeptikusok szerint azonban a következő harminc évben nem várható komolyabb változás a repülőgépek típusai terén. A most kifejlesztett változat egyik legnagyobb problémája éppen radikális újítása: a szárnyba szerelt motor karbantartása, javítása, cseréje ugyanis sokkal körülményesebb, mint a szárnyak alá épített motoré. Ráadásul a fent említett gyártói mentalitás, a szerelőcsarnokok kompatibilitása sem kedvez az új gép elterjedésének, ezen túlmenően pedig a repülőgépgyártás és forgalmazás csak hosszútávon megtérülő beruházás."

Lehet, hogy ezek már tudnak valamit? Erre a 30 évecskére már nem érdemes új repülőgépet kifejleszteni? Pedig ha általánosan 35 %-kal csökkenteni lehetne a fajlagos fogyasztást, lényeges megtakarításokat eredményezhetne. Vagy még több gép pocsékolná azt az úgyis kevés olajat! :-(
csagal Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10395
Úgy néz ki, hogy buknak a republikánusok az usa választásokon, szerintetek ennek hatása lehet-e az energiapolitikájukra? (pl. az iraki misszión keresztül)
lcoder Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10394
Nagyon egyszerű: a magánnyugdíjpénztáraknak időnként el kell számolniuk a nyereséggel. És földvásárlásba fektetni általában nem túl nagy üzlet - persze magyarországon az, mivel itt valószínűleg föl fog menni a föld ára mivel ma erősen az EU átlag alatt van. De racionálisan számolva európában nem éri meg földbe fektetni a pénzt - ha nem lesz összeomlás akkor felesleges mert minek, ha meg lesz összeomlás akkor amúgy is tökmind1 hogy ki mibe fektet, ilyenkor először a magántulajdon szentsége szűnik meg. És ez jó eséllyel a soft landing esetén is igaz - rákosi pajtás elftárs is kisöpörte a padlásokat, pedig egy igazi "soft" landinghoz képest ő még egy demokrata...
Előzmény: nájckingdom (10387)
lcoder Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10393
Itt az alapvető gond a magánnyugdíjpénztáraknál. Amíg állami garancia van rá addig állam bácsinak muszáj szabályoznia - ellenkező esetben már az első hónap után Kulcsár Attila és a K&H című csatornákba távoznának a megtakarítások. Ha viszont nincs ilyen garancia akkor elég húzós a népeket magánnyugdíjpénztárakban történő megtakarításra kötelezni. Viszont ilyen kötelezés nélkül az emberek nagy része öreg napjaiban éhen halna - erre persze így sem 0 az esély...
Előzmény: keopsz (10385)
vilsi Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10392
  MEGHÍVÓ

Meghívjuk a tisztelt kollegákat egy kollektor építésére.

Hely:           Sopron, gyermektábor

Idő:             2007. március

Költségek:  Bp-Sopron útiköltséget vállaljuk.

Szállás:      Adunk, fűtött szobák is vannak.

Feladat:     Az 1994-es ARGE-Gleisdorf síkkollektor újrafelállítása, most a földön, mint kiállítási referencia berendezés. (A rendszer szétbontva , 300 l szolárbojler + összes tartozék)

 A kollektor 4 doboza egy tetőszegmensre kerül; a szín alá, plexi mögé pedig a tároló a szerelvényekkel. A szivattyút napelem mozgatja.

Mindezt pontosan úgy, ahogy azt az Inselmühle energia kiállításon a németek megépítették. (Lásd www.inselmuehle.de/ökolog.Lehrpfad).

Jelentkezni:  szeliden@pro.hu, T:246 3905

Szelíd Energia Alapítvány Bp, Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábor

 

vilsi Creative Commons License 2006.11.08 0 0 10391

Láttátok a Newsweek okt. 9.-i számát? That Falling feeling - A kínai végnélküli olajfogyasztás-emelkedés mítosza-

Az olajpiac nem reagál a világtartalékok csökkenésére.

A kínaiaknak óriási olaj megtakarítási potenciáljuk van.

Most ugyan egy átmeneti drágulás várható, de 2010-12-re olajár-esés, mert a tározó kapacitások a világtartalék 7-10%-ára nőnek a mostani 2-3%-ról.

nájckingdom Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10390
Amikor valaki ezredszer bizonyul üresfejűnek, (vagy elég tizedszer, 10 hozzászólásból), arra én se figyelek.
Előzmény: erbe (10389)
erbe Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10389
"A tűzoltó sem azért tűzoltó,..."
Viszont, mikor valaki ezredszer rikoltozza, hogy tűz van, miközben csak a csikkje bűzölög a hamutartóban, már oda se figyelnek rá.
Előzmény: nájckingdom (10388)
nájckingdom Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10388
Norman Church: Enlightened survivalism

Egy fantasztikusan értelmes cikk az Energy Bulletinről: Felvilágosult Túlélésrekészülés.
(Kinek van frappáns fordítása a "survavalism"-ra?) Racionalista érveléssel porrázúzza azokat a szerncsétlen húgyagyú senkiket, akik mindig gúnyolódnak a "túlélésmániásokon", úgy karikírozva őket, mint aki a nap 24 órájában a civilizáció bukását várja, éjt nappallá téve családi atombunkert ás, 40 évi élelmiszert halmoz fel és persze rengeteg lőfegyvert, mert egy militarista bunkó. (Sose nő ki abból, hogy Rambónak képzeli magát).
Sz ó sincs róla. Norman Church bebizonyítja, hogy a "survavalist" a lehető legracionálisabb, békésebb , józanabb ember, aki egy cseppet sem kívánja, hogy csapások, fennakadások legyenek a békés hétköznapi életben, de tudja, hogy ilyenek lehetnek és készül rá. A veszélyt a társadalomra a nem készülők jelentik, mert vész esetén tartalékok nélkül hamar fosztogatásba kezdhetnek.

"A tűzoltó sem azért tűzoltó, mert arra számít, hogy az összes ház le fog égni"
Alapmű, olvassátok el. Még rövid is.
nájckingdom Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10387
"Nagy valoszinuseg szerint a magannyugdijpenztarba befizetett penzed el fog veszni mire nyugdijba mesz. Valszeg az osszes be fog csodolni, hiszen ki tud a mai vilagban 20 - 30 evere elore gondolkodni? Senki."

Szerintem ezt pontosan így gondolják a magánpénztárak működtetői is. Ezért van ez az "utánunk az özönvíz" hozzáállásuk, az "amit ma kilophatsz a rádbízott pénzből, ne halaszd holnapra" attitűd. De legalább értelmesebben lopnának, költenék a lopott pénzt pl. termőföldre, minek kell azonnal iroda-toronyházak építésével kezdeni egy magánnyugdíjpénztár, vagy magánbiztosító működését? Ez abszolút improduktív pazarlás. Persze tudom, hogy a közegben, ahol működnek, vannak szabályok, a rang kötelez, egy "komoly cég" prezstízse ma megköveteli a toronyirodaházat. Korunk egyik piramisát - tudjuk, a hanyatló civilizációk inkább megbuknak, minthogy lemondjanak kultikus mega-építményeik további építéséről.

A nyugdíjat felfoghatjuk úgy, mint az egyik kötelező adót, amit az állam a többi adónkhoz hasonlóan arra költ, amire akar (és a többihez hasonlóan nyilván valamekkora része még nem is teljesen haszontalan célra megy, pl. fizetik belőle szüleink nyugdíját), tudni kell ebbe belenyugodni, ahogy abba is, hogy egy mai 40 évesnek már nem feltétlenül lesz mai szüleiéhez hasonló megbízható nyugdíja, (magán se feltétlenül, ahogy írod) mert jóléti társadalmunk lejtőn van, a pilótajáték addigra sajnos lelepleződik. Számíts magadra, tervezz tartós együttélést gyermekeiddel, (holtodig), lakásodat, lakóhelyedet, stb. igyekezz ehhez igazítva megválasztani, ha tudod. És lehetnek még nagyobb bajok is!
Előzmény: keopsz (10385)
padisah Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10386
A magánnyb pénztárak gyatra működése mögött az van, hogy kötelező belépni, és az állam egyúttal kötöelezően előír dolgokat a befektetésekkel kapcsolatban. A nagy baj szvsz a törvényesített monopolhelyzet, mert muszály valahol tagnak lenni. Ezek után az nyb annyira vágja meg az ügyfelet amennyire akarja.
Előzmény: keopsz (10385)
keopsz Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10385
Arra sincs garancia hogy a magányugdíjpénztárral jobban jár. Egyrészt, ki tudja hogy akár csak 10 év múlva is mit érnek az oda befizetett megtakarítások, különösen annak fényében hogy amennyire én tudom pillanatnyilag lényegesen rosszabbul műxenek mint ha állampapírt vásároltál volna a pénzedért vagy akár csak simán beteszed a bankba.

Node miert? Azert, mert az allam bacsi szigoru feltetelek kot, hogy mibe fektethetik a penzed. Az igy nyert szereny hozamokra pedig ratelepszik a magannyugdijpenztari alkalmazottak, nem utolso sorban a management, fizetese.

Nagy valoszinuseg szerint a magannyugdijpenztarba befizetett penzed el fog veszni mire nyugdijba mesz. Valszeg az osszes be fog csodolni, hiszen ki tud a mai vilagban 20 - 30 evere elore gondolkodni? Senki.
Előzmény: lcoder (10383)
Fulika Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10384
"nem tetszik az ingyenes szó, ezért helyesbítek: adót fizetsz, és az orvosi ellátásért pedig nem kell fizetned. Most jobb?"
Nekem még így sem tetszik. Ugyanis adót IS fizetek, meg EGÉSZSÉGBIZTOSÍTAST. Na ez az amiért gyógyítanak adott esetben! Tehát nincs ingyen a dolog, sőt az általam kifizetett éves díjból kb 10 embert gyógyítanak (ugyanis én még nem használtam a rendszert szinte sosem). Tehát nincs ingyen, és az orvosi ellátásért kell fizetni. Ez csak agitprop, hogy nem, jócskán megkérik az árát előre. Persze most azt fogják lenyomni az ember torkán, hogy ez mind rendben van, de az adott alkalommal ugyanazt mégegyszer tessék kifizetni, mert ez így helyes.
Előzmény: lcoder (10382)
lcoder Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10383
Arra sincs garancia hogy a magányugdíjpénztárral jobban jár. Egyrészt, ki tudja hogy akár csak 10 év múlva is mit érnek az oda befizetett megtakarítások, különösen annak fényében hogy amennyire én tudom pillanatnyilag lényegesen rosszabbul műxenek mint ha állampapírt vásároltál volna a pénzedért vagy akár csak simán beteszed a bankba.

Ami az egészségügyet illeti: természetesen nem tudnak meggyógyítani mindent. De még mindig jóval sikeresebbek mint bármilyen természetgyógyász. Nagyjából a dokik is úgy műxenek mint anno a javasasszonyok, csak azzal a különbséggel hogy egyrészt jóval több különféle anyag hatását ismerik, másrészt a gyógynövényekből jobban el tudják különíteni a káros anyagokat a hasznosaktól, harmadrészt pedig sokkal többet tudnak a szervezetben zajló folyamatokról mint a javasasszonyok akiknek nem volt röntgenjük, ultrahangos képalkotó berendezésük. De ettől sajnos még messze nem mindehatók. De míg a középkorban egy király is belehalt egy-egy viszonylag könnyű sérülésbe addig ma azért elég sok mindent meg tudnak gyógyítani. Ami persze nem vigasztalja azokat akiket nem...
Előzmény: krezidiesel (10372)
lcoder Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10382
nem tetszik az ingyenes szó, ezért helyesbítek: adót fizetsz, és az orvosi ellátásért pedig nem kell fizetned. Most jobb?
Lényegesen. Az ingyenes valahogy úgy hangzik, különösen a kormányzati agitprop tálalásában hogy szegény Fletó fizeti a magánvagyonából az egészségügyi ellátást, és most már ott tart a dolog hogy esténként kénytelen az Astoriánál koldulni az utcasarkon hogy legyen neki mit vacsoráznia, de még ezt is az én orvosi ellátásomra fogja fordítani, úgy hogy ez a tarthatatlan és igazságtalan állapot már igazán nem fenntartható a továbbiakban, és az eddigiekért is szobrot kellene állítani a Fletónak...

Szerintem is el kell dönteni, hogy az európai módszert választjuk :))
Na ja, csak akkor meg nem kellene pampogni a potyautasok miatt. Különösen annak a Fletónak nem aki privatizélésből szedte meg magát...

való igaz, hogy a cuculizmus felkavarta a kakit rendesen, de nem hiszem, hogy be nem fizetett adók rendbe teszik a kicsikét :))
Itt igazából ott a gond hogy ha befizeted az adót akkor jó eséllyel éhenhalsz. Ha te termelsz mondjuk 120 000 forintot havonta, akkor a bérköltséged nem haladhatja meg a 120 000 forintot mert különben becsődöl a cég ami foglalkoztat. Na most, ha emellett a megélhetésedre el kell hogy költs 100 000 forintot mert sem a távfűtést sem a kenyeret sem a ruhát nem adják olcsóbban mint Pl. az osztrákoknál akkor 20 000 forintnál többet nem tudsz kicsengetni az államkasszának, különben a híd alatt végzed. A végeredmény egyértemű... Ugyanakkor állam bácsinak sem lesz jobb ha az adócsalás helyett azt mondod hogy akkor most menjünk munkanélkülinek és éljünk szociális segélyből.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (10370)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.11.07 0 0 10381

 

"rettentő alacsony nyugdíjakat fizet a szlovák állam, alacsony összegűek a szociális juttatások, alacsony színvonalú az egészségügyi ellátás."

 

azaz sokkal könnyebb lenne a pártoknak övön aluli ütéseket mérni egymásra, sokkal könnyebb lenne elégedetlen néptömegeket utcára csalogatni - mégsem teszik => fiatal múltjuk ellenére a szlovák nemzet sokkal érettebben viselkedik a magyaroknál.

 

 

Előzmény: Linebacker (10376)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10380

Nincs szerencsém ismerni a szerzőt... Se a könyvét.:-)

(talán ha megtanulnék olvasni?:-D)

Előzmény: Linebacker (10378)
igen7 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10379
wow, nem mondod...:)
Előzmény: Linebacker (10378)
Linebacker Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10378
Erős a gyanúm, hogy az Orwell-könyvből származik a neve.
Előzmény: krezidiesel (10377)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10377

Bocs hogy elütötem a neved...

Nem tervezem hogy világot váltok, és nem szeretek széllel szembe pisálni...:-)

Erre ott vannak a nálam 20 évvel fiatalabbak!:-))

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (10375)
Linebacker Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10376

"Valamit jobban csinálnak."

 

Ez nem vitás.

 

Az alacsony adó mellett azt csinálják jobban, amire GYF az ominózus "el lehet menni Szlovákiába" beszédben (igaz, elrettentésképpen, ahelyett hogy követendő példának hozta volna) rámutatott -  hogy rettentő alacsony nyugdíjakat fizet a szlovák állam, alacsony összegűek a szociális juttatások, alacsony színvonalú az egészségügyi ellátás.

 

A magyar állam azon erőlködik, és abba fog tönkremenni - ha nem hagyja abba - hogy a hetvenes évekbeli Svédország mintájára valódi jólétet akar nyújtani a nyugdíjasoknak, valóban magas színvonalú egészségügyi ellátást szeretne nyújtani ingyen a rászorultaknak, és túlságosan magas összegű szociális juttatásokat osztogat.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (10374)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10375

 

"1981 illúziókban él..."

 

1984, és nem él illúziókban :))

 

' Az adózásról meg még csak annyit, hogyha mindent törvényesen csinálsz becsődölsz. Ahhoz hogy létezz, vállalkozz, csalnod kell az adózással. Ezt adóhivatali jogász cimborám mondta: "a magyar adótörvények betarthatatlanok. Ha elmennek  ellenőrizni, csak idő kérdése hogy megtalálják a simlit. Mert simli nélkül nem működhet ma Mo-gon egy vállalkozás..." '

 

igazad van, és a cimbidnek is igaza van, de érzésem szerint a megoldás normális adótörvények meghozatala és a "lenyulós osztogatások" megszüntetése, nem pedig az, hogy mindenki visszavonul a társadalomból és magányos cowboyként védelmezi az összekuporgatott jószágát.

 

 

 

Előzmény: krezidiesel (10372)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10374

 

"Befizetik az adót a szlovákok. Amely adó kulcsa 19%, egységesen."

 

a végeredmény: náluk a költségvetési hiány a GDP 1%-a, nálunk pedig a GDP 10%-a, náluk az Euro bevezetése kb 2009-ben várható, nálunk sohanapján kiskedden.

Valamit jobban csinálnak.

 

Előzmény: Linebacker (10371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!