Már megint "félregépeltem" valamit (mindenkitől bocsi).Na az előző "olvashatatlan" levelemben azt irtam hogy ki tudna jó áron, működő bttb váltót eladni?Kézi váltó is szóba jöhet...
És akkor micsináljak a 20 db BTTB-s telejsen új váltókkal, még a zzeomikban vettem. Még úgyis gáz ha a digit cask addig hat ki hogy a mozdonyok sebességét és a mozgás irányát külön tudjam változtatni. Váltók és jelzők analóg módon leszenk irányítva.
Sín ügyben annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy én anno a rejtett pályaszakaszokat "alig használt" kapalos sinekből készítettem el, majd többszöri szentségelés után döntöttem úgy, hogy felszedem és I profilosból rakom ki... Ekkor sem tanultam még meg az ár vs minőség leckéjét, ezért Mákos I profilos flexi sineket raktam le több helyen... Szerencsére a rejtett szakaszon Tilliget...
A Mákost most tervezem kidobni, kicserélni egy helyen és legnagyobb szívfájdalmamra majd talán jövőr a FőPu-n...
A régi kalapos sint nem tudod forrasztani, nem lehet normálisan szakaszolni, iszonyú merev a sinszerkezet, stb. Ezek voltak a jó oldalai... :)))
A Mákost már 1 fokkal jobb, de ott a sinradir előbb-utóbb leviszi felső réteget és ohatatlanul eloxidál a felület...
Szóval ha digit, akkor nincs mese, Tillig TT flexit neki ezerrel...vágható, forrasztható, festhető, radirozható.. és ez nem a reklám helye volt :))
Én még nem foglalkoztam digitális üzemmel, csak olvasgatok róla, de már több helyen is láttam leírva, hogy a kalapsínt nem javasolják erre a célra.
Egyébként a sínradírral meg tudod tisztítani szépen a sineket, bár lehet a megvilágítás (vaku) miatt nem tűnnek csak túl kopottnak ezek a sinek. Ha nagyon kopottak, akkor nem igazán van rá gyógyír sajnos. Ideig-óráig még használható krómtisztító pasztázás után, esetleg polírozás után - de ez már a vég kezdete...
Gondolkodtam a kicsrélésén ha lééghet a kapcsolósíntöl. Nemtudjátok hogy lehet e még valahol használható BTTB.s sínt kapni? Esetleg valamelyikkötök nem árul?
Szerintem a Scíkos mesterrel is üzletehatsz, ha már úgyis elmász hozzá. Igazából, amit én kértem az maradék volt. 35mmx1200mm-es csíkokat kaptam, ez valószínűleg változhat.
Szóval azt a fotót láttam már sok helyen, ami azt a szépen egyengetett oldallemzű gépet mutatja.
A többi teljesen tiszta.
Nekem a jó öreg és egyetlen BTTB-s 119-es van, természetesen az összes általad is felsorolt hibával.
A hajtási hibák mellett nagyon problematikus a világítás megoldása. Az egymás előtt-mögött tekergő plexi-prizmák és a fixen szerelt vörös LED egyszerűen szerelhetetlenné teszik a modellt. Legalább is szerintem.
Gondolom az új, homloklámpás kivitelnél már mindenhol a LED technika győzedelmeskedik.
Érdekes, hogy a hasonlóan takarékos hajtásra épített BR250 nálam tökéletes üzemet lát el.
Melyik 119-ről? Mert idén lesz egy teljesen új formájú, ahol a 3. lámpa fennt van középen. Az eddigi Tillig 119-es verziók a régi BTTB fejlesztésű modellt vették alapul, akkor azt a változatot csinálták meg, aminek a szélvédők alatt, középen van a harmadik fényszóró. Tillig jelenleg is futó BR119-esek: - 02551: DR IV. korszak, pályaszám 119 125-3 - 02555: DR IV, korszak, pályaszám 119 179-0 (kifutó modell) - 02556: DB AG V. korszak, pályaszám 219 137-7 - 02557: DB AG V. korszak, pályaszám 229 181-3 (pályaépítő mozdony)
Az idei újdonságuk pedig a - 02780: DR IV. korszak, pályaszámot még nem lehet biztosan tudni, de a cikkszámból is lehet látni, hogy teljesen új modell. Ha a Tillig honlapján rákeresel a cikkszámokra, akkor rögtön feltűnik, hogy miről is írok!:-) Egyébként nem a fotó "gyűrött", ennyire tudtak a románok a Kárpátok Géniuszának, és nejének vezetése alatt komoly lakatos munkát végezni.:-)
Még pár szó a TT-s 119-esekről, ha nem tartom fel a többieket! Kezdetben vala a BTTB egyik utolsó fejlesztése, az egy forgóváz hajtásos modell. Mérsékelten sikerült egy darab:-( Jellemző rá, hogy nem is maradt gyártásban, még alkatrész sincs hozzá semmilyen. Pedig a Tillig gyárt még Zeuke tervezésű modelleket: BR81, BR92, V36, úyg ltszik ezek valahogy működnek:-) 1996-tól a Tillig egy teljsen új, hajtsában, kivitelezésében alapvetően más BR119-cel jelent meg, köze sincs a korábbi BTTB-hez. Mindkét forgóváz hajtott, stb, stb. A most futó Tillig 119-cek ezen alapulnak, de hajtásuk teljesen más, a háom közül ez a legjobb.