Következő lenne a problémám: Dwg formátumból kéne nyomdai alkalmazáshoz használható formátumot előállítani (marató fóliák levilágitásához Pdf, eps, ps ). Már régebben is kisérleteztem de elfogadható pdf-et még nem sikerült készíteni. Vagy a kontúr hibás, vagy a kitöltések hiányosak. Van valakinek valami ötlete mit lehetne még próbálni? Vagy milyen programot lehetne még használni az Autocad-en kívül? A Corel-lel próbálkoztam de annyira idegen hogy semmire se jutottam eddig.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: adott egy csonka kúp aminek alsó átmérője 96mm, felső átmérője 76mm, magassága 76mm. Hogy lehet ezt a kúpot kiteríteni autocad 2007-esben? próbálkozom egy ideje de nem jövök rá..... Vizesvágáshoz kellene.... Köszi!!!
Az egyenesen kell ismerj két pont koordinátáját, az egyik P1(X1,Y1,Z1), P2(X2,Y2,Z2), gondolom síkban dolgozol, ezért a Z-k nullák lesznek.
Az Ax+By+C=0 egyenes egyenletéhez a szükséges adatok:
A=Y2-Y1
B=X1-X2
C=X1*Y2-Y2-X1
"A pontod P0(X0,Y0)
A pont és egyenes közti távolság: |A*x0+B*y0-C|/(gyök(A*A+B*B))
Gondolom azt tudod, hogy a | jel az az abszolult értéket jelenti."
Ha nem ismered az egyenesen pontokat, akkor azt be kell kérni.
Lisp-el nagyon régen foglalkoztam, és sajnos most csak LT van, amiben nincs lisp, és nem tudom kipróbálni. Úgy emlékszem, hogy getpoint paranccsal tudsz bekérni pontot, megfelelő tárgyraszter használatával kattintasz kettőt az egynesen.
Ha nem megy, akkor írd le milyen verziót használsz, és próbálkozom. :)
Nemrég áttértem a magyar 2010-es Autocadról az angolra és azóta ha megnyitok egy dwg fájlt, azok mindig új főablakban nyílnak meg, vagyis mindig elindul egy autocad. Valahogy lehet ezen állítani? Eléggé belassítja a gépet.
köszi, csak hogy tudom könnyedén meghatározni az A,B,és C paraméterek értékét AutoCAD-ben ?
illetve a kiválasztott vonalhoz az adott pontból húzott legrövidebb szakasz úgy a legrövidebb, ha az eredeti vonalat a ponttal összekőtő szakasz merőleges. ez olyan minthegy 3szög magasságvonálát kéne meghatározni, autocadben, koordinátákkal hogy lehet meghatározni a magasságvonal talppontját?
Köszönet mindenkinek, aki segíteni próbált! Mindent megpróbáltam, fél éjszakát elszórakoztam vele-eredmény nélkül. Aztám jött az isteni szikra, windows intézőből telepítés-javítás és újra tökéletes minden.
Segítséget szeretnék kérni, mert lassan az őrület határán leszek! Autocad 2009 LT. Tegnap sikerült valamit úgy átállítanom, hogy a tulajdonságok paletta nem jelenik meg sehogysem. Már próbáltam mindent, amit az eszem ( az a kevés ) kiadott. Néztem HELPEt, autocad bibliát, minden elérhető irodalmat de semmi eredmény. Órák óta ezzel szórakozok, ahelyett, hogy rajzolnék! Kérem ha valakinek van ötlete, hogy mit csináljak válaszoljon! Előre is köszi!!!
Sziasztok! Gondoltam megosztom veletek a tapasztalataim. Most jutottam el oda, hogy kénytelen voltam vásárolni egy legális autocad példányt, de túl drágának találtam ahhoz képest, amennyit használnom. Keresgéltem egy kicsit és találtam egy autocad klónt. Pont úgy néz ki, ugyanúgy kell használni, ráadásul ennek is magyar a kezelőfelülete. És elég olcsó. GstarCAD a neve. [URL=http://www.k-ep.hu/index.php?p=prod&id=25]Itt találtok[/URL] infót róla. Ha nem lenne ott a fejlécben a neve, nem mondanám meg, hogy nem autocad-et használok. ;)
Én az előző munkahelyemen használtam az Autocad 2005-2009 közötti verziók mindegyikét, és mind pöpecül működtek, igaz ezek mind legális alkalmazások voltak.
suliba kellene acad, korábban a 2006-ot használtam, viszton kaptam egy új laptopot, win7 64-el, feltettem rá a 2009-es acad-ot de egy katasztrófa ez a verzió, lassú mint az állat. viszont nem találtam 64 bitest csak 2008-as fel is tettem csak a crak valamirt nem indul el... regisztrálásnál kéne elindítani, de nem megy...
valami javaslat....?
vagy korábbi akármilyen 64 bites verzió van valakinek csak ne magyar legyen...
Itt nem az számít, hogy animációt készítesz vagy csak modelleket, hanem az, hogy erre a célra nem ez a legmegfelelőbb alkalmazás. 3D modellezéshez vannak direkt erre a célra kifejlesztett szoftverek. Ha az Autocad megfelelne erre a célra, nem hiszem, hogy az Autodesk külön kifejlesztette volna az ilyen igényeket sokkal jobban kielégítő 3D Studio Max-et.
És írtam már, hogy a Blender teljesen ingyenes alkalmazás.
Ezek a 3D modellező programok viszonylag kis teljesítményű számítógépeken is alkalmasak modellezésre. Én annó egy 3200 MHz P2 gépen kezdtem, és a modellezés elég zökkenőmentesen ment rajta, igaz a renderidő iszonyatosan hosszú volt.
Szvsz, ha maradsz az Autocadnél, akkor jobb ha beletörődsz, hogy szenvedésekkel teli lesz benne a 3D munka.
Én ACAD-ban soha nem fognék neki egy gyár 3D-ben történő lerajzolásához, modellezéséhez. Szerintem az ACAD kevés ehhez. Persze ez csak az én véleményem, én szigorúan csak 2D-re használom az ACAD-ot, 3D-s modelleket én SolidWorks-ben szoktam elkészíteni.
Hallottam egy Delmia nevű pprogramról, ami kifejezetten gyárak, gyártósorok modellezésére használható, nem ismerem, csak hallottam!
Olyan problémám lenne, hogy autocad 2010-ben 3d-s rajzokat kell csinálnom. Egy gyár belsejét kell megrajzolnom. Minden berendezéssel és az épülettel együtt. Már abban a fázisban vagyok, hogy elkezdtem összepakolni a berendezéseket. És elöjött egy probléma amitől féltem. Még csak úgy 15%-nál járok a 3d-s berendezések összeillesztésénél de már most sokat gondolkodik a cad. A rajz mérete úgy 40mb. szerintem ha mindent össze rakok és az épület is a rajzon lesz akkor minimum 200 de inkább 250mb lesz a rajz mérete. A 40mb is szenved nem hogy 250 mb-nál. Lassú a betöltés és a mentés illetve ha forgatom azt is szaggatva csinálja. Ha drótvázban van akkor még egész türhető a szerkesztés de ha valamelyik 3d nézetet alkalmazom, mondjuk koncepciós nézetet és ott forgatom akkor nagyon nehezen müködik. A késöbbiekben nagyon renderelni nem akarom. Csak valamelyik 3d-s nézet fogom alkalmazni. A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e olyan tippet vagy trükköt amivel ez a probléma mérséklődne vagy megszünne. A 3d-s berendezések szilárdtestek. Próbáltam pl szétvetni az egészet, de ebben az esetben duplázodott a rajz mérete, tehát csak rosszabodot a helyzet. Próbáltam egyesiteni is de akkor a szerkesztés vált lehetetlenné. Pl: összeegyesitettem 2 berendezést minden alakatrészét. Probáltam odébb mozgatni, már az is elég nehézkes volt. Amig alkatrészekből állt pillanatok alatt tudtam mozgatni. Elképzelhető hogy ha valami beállításon változtatnék akkor felgyorsulna a cad. Vagy ha más fájl formátumot használok akkor az jobban megfelel a 3ds rajznak (jelenleg dwg-be van)? Eddig igazából többnyire csak 2d-ben dolgoztam. Ez az első 3d-s feladat amit kaptam a melóban. Ezért is nem tudom, hogy hogyan tudnák javítani a helyzeten. Bármilyen ötletet szivessen fogadok ill. kipróbálok. Gondoltam rá hogy egy régebbi Cad-el talán jobb lenne, mert nyilván a 2010 elég nagy gépigényű. Viszont windows 7 64 bit van fen. Arra nem mennek fel egyszerűen a régebbi cad-ek. Annak is utánna olvastam neten. A hivatalos oldal szerint csak kompatibilitást kéne állitani egy régebbi windows-hoz, de a hozzászólásokból az derül ki hogy 10ből 9 embernek nem megy hiába állitgat bármit. Tanácstalanul állok a helyzet elött.
Másik kérdés hogy a megrendelőm autocad viewer-t használ azt hisszem. Ott is ilyen nehézkesen fog forgatni, betölteni stb... a rajz???
A 3D modelleket is Autocadban készíti az ismerősöd, vagy valamilyen kifejelezetten 3D modellező és animáció készítő alkalmazást használ?
Az Autocad nem kifelyezetten 3D-re van kiélezve, ezért az abban elkészített 3D alkotásokhoz nem kell olyan nagy teljesítményű számítógép, minha 3DS Max-et vagy Maya-t stb. használna.
A 3D modellezéshez a legfontosabb egy jó processzor. Én 3DS Max-et használok, és a 4 magos processzoromat 100%-ig kihasználja. A memória a modell készítése során játszik fontos szerepet, hogy zökkenőmentesen tudj modellezni.
A videókártya szerepe elhanyagolható mértékű a processzorhoz és memóriához képest, persze a videókártya sem mellékes.
A processzor a renderelésnél játsza a legnagyobb szerepet.
Én minimum egy 4 magos CPU-ban, legalább 8 MB ramban gondolkodnék a helyében, és Window 7 64 bitben, és persze hozzá egy 64-bites 3d modellező alkalmazásban.
Ha profi szinten szeretné űzni a 3d modellezést, akkor az Autocad felejtős, helyette a 3DS Max vagy Maya a megfelelő választás, igaz ezeknek a modellező alkalmazásoknak a használata merőben eltér az Autocadétől.
Interneten sok példát lehet találni Autocadben készített látványtervekre és 3DS Max vagy Maya alkalmazásokkal készített látványtervekre. Szvsz a képek önmagukért beszélnek.
Ezen a két linken meg tudod tekinteni a különbségeket:
Egy ismerősömnek kellene összeállítani egy gépet, aminek a legkomolyabb alkalmazása AutoCad lenne 3D-s modellezéssel.
Kérdéseim:
1 - mennyire kell a vga kártyára kiélezni a gépet? Erős processzort és sok memóriát gondoltam, de nem tudom, hogy a 3d-s megjelenítéshez szükséges-e egy jobb videókártya.
2 - több magos processzor előny, vagy nem használja ki a program?
(az az igazság, hogy nem tudom, az autocad-nek melyik verziója van meg neki)
3 - windows 7-en való futtatáskor belefuthatok-e valami problémába?